di 28 sep 2021 - 21:05

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Recente berichten

Pagina's1 2 3 ... 10
1
Het weer in het algemeen / Herfst discussietopic 2021
Laatste bericht door TMCThomas - Vandaag om 14:14
Nog een dagje heerlijk weer vandaag, de komende tijd gaan we dus even echt herfstweer krijgen. Wellicht niet voor lang beide GFS en EC hinten op lange termijn al weer op stabieler weer.

2
Het weer in het algemeen / Herfst discussietopic 2021
Laatste bericht door TMCThomas - Gisteren om 20:24
Kan er niks anders van maken dat de komende tijd gewoon normaal weer voor de tijd van het jaar krijgen. meestal zo'n 16-18 graden en wisselvallig. Nog geen stormen in de planning al kan het zeker aan de kust wel aardig waaien.

3
Natuurverschijnselen / LIVE-BEELDEN uitbarsting vulk...
Laatste bericht door ThaGhostNL - zo 26 sep 2021 - 18:18
Bedankt voor de updates! Deze Live cams zijn erg interessant.

Gisteren (Zaterdag) is er aan de basis van de Vulkaan een nieuw fissure (spleet) ontstaan die een stuk meer produceert dan de eerste. De eerste geeft nog wel lava fonteinen die door harde explosies ingeleid worden. Al is in de afgelopen uren die activiteit wel redelijk ingezakt.
Overigens is de nieuwe fissure slecht nieuws voor La Palma, die andermaal met nieuwe lava stromen te maken hebben.

tekst gaat door onder dit filmpje.
Nieuwe fissure vandaag (zondag)

Live cams

Voor wie de vulkaan Geldingadalir in IJsland ook volgt. Ik heb alle linkjes verzameld en hieronder met naam en zicht toegevoegd.
Eventuele aanvullingen hierop zijn altijd welkom.

La Palma - Cumbre Vieja:

Live 1 - Zicht op de kegel en nieuwe fissure
https://youtu.be/uKALLDUMHN0

Live 2 - Zicht op de kegel en het meest explosieve deel van de vulkaan.
https://youtu.be/0DbYJIC8OWc

IJsland - Geldingadalir:

Live 1 - Krater
https://youtu.be/BA-9QzIcr3c

Live 2 - Overzicht van de beschikbare streams
https://youtu.be/4K0zvX95Zy4

Live 3 - Mogelijk Lavastroom pad, aan de linkerkant de dijk die de stroom moet stopen/vertragen
https://youtu.be/7-RhgB1INII ()
4
Natuurverschijnselen / LIVE-BEELDEN uitbarsting vulk...
Laatste bericht door 4seasons - za 25 sep 2021 - 13:23
CiteerEr vinden zo nu en dan flinke explosies plaats in de uitbarsting, soms met zichtbare schokgolf zoals in dit filmpje:

Eddy.

Heb gisterenavond gedeeltelijk de live-beelden gevolgd.
Wat een indrukwekkend natuurgeweld. Zag de enorme lavastroom hele stukken wanden van de krater meenemen op de weg naar beneden.
Wereldwijd wordt (ook op dit moment) naar de nu beschikbare live-beelden van de uitbarsting gekeken.


Hier live-beeld multivieuw
Wat extra info om te volgen:

Luchtkwaliteit
https://waqi.info/#/c/52.049/5.479/7.8z


webcams palma

locaties van de camera's
https://lapalma.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=4266abacc37648b394026a02cb576e56

https://ign-esp.maps.arcgis.com/apps/webappviewer3d/index.html?id=7c1fe45540bb4ac0a5b7d6bcb3a96bfc

https://webcamlapalma-lapalma.opendata.arcgis.com/


View towards the vulcanic eruption on La Palma
CiteerKooldioxide (CO 2 ) opgesloten in laaggelegen gebieden kan dodelijk zijn voor mens en dier
Kooldioxide vormt ongeveer 0,04% van de lucht in de atmosfeer van de aarde. In een gemiddeld jaar stoten vulkanen tussen de 180 en 440 miljoen ton koolstofdioxide uit. Wanneer dit kleurloze, geurloze gas door vulkanen wordt uitgestoten, wordt het doorgaans zeer snel verdund tot lage concentraties en is het niet levensbedreigend. Omdat koud kooldioxidegas echter zwaarder is dan lucht, kan het naar laaggelegen gebieden stromen waar het in bepaalde, zeer stabiele atmosferische omstandigheden veel hogere concentraties kan bereiken. Dit kan ernstige risico's opleveren voor mens en dier. Ademlucht met meer dan 3% CO 2  kan snel leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, verhoogde hartslag en ademhalingsmoeilijkheden. Bij mengverhoudingen van meer dan ongeveer 15% veroorzaakt kooldioxide snel bewusteloosheid en de dood.


In vulkanische of andere gebieden waar CO 2 -emissies plaatsvinden, is het belangrijk om kleine depressies en lage gebieden die CO 2  -vallen kunnen zijn, te vermijden . De grens tussen gezonde lucht en dodelijk gas kan extreem scherp zijn; zelfs een enkele stap opwaarts kan voldoende zijn om aan de dood te ontsnappen. In 2006,  werden drie skigebieden leden patrouille gedood bij Mammoth Mountain ski-oord  na een val in een sneeuw depressie rond een vulkanische  fumarole  en gevuld met koele CO 2  gas. Hoge concentraties CO 2  -gas in de bodem kunnen ook vegetatie beschadigen of vernietigen, zoals zichtbaar is in verschillende gebieden op  Mammoth Mountain .
Naast hun directe gevaar, hebben vulkanische  CO 2  -emissies ook het vermogen om het wereldwijde klimaat te beïnvloeden , maar wetenschappelijke studies geven aan dat de gemiddelde wereldwijde vulkanische output onbeduidend is in vergelijking met emissies door menselijke activiteit.

Zwaveldioxide (SO 2 ) is irriterend voor ogen, huid en luchtwegen
Zwaveldioxide is een kleurloos gas met een penetrante geur die de huid en de weefsels en slijmvliezen van de ogen, neus en keel irriteert. SO 2  -uitstoot kan leiden tot zure regen en luchtvervuiling benedenwinds van een vulkaan - bij de vulkaan Kīlauea op Hawaï produceren hoge concentraties zwaveldioxide vulkanische smog (VOG) die aanhoudende gezondheidsproblemen veroorzaakt voor de bevolking benedenwinds. Tijdens zeer grote uitbarstingen kan SO 2  worden geïnjecteerd tot een hoogte van meer dan 10 km in de stratosfeer. Hier wordt SO 2 omgezet in sulfaataerosolen die zonlicht weerkaatsen en daardoor een verkoelend effect hebben op het klimaat op aarde. Ze spelen ook een rol bij de aantasting van de ozonlaag, aangezien veel van de reacties die ozon vernietigen, plaatsvinden op het oppervlak van dergelijke aerosolen.

Vulkanen kunnen het klimaat beïnvloeden
Vulkanen kunnen klimaatverandering beïnvloeden. Tijdens grote explosieve uitbarstingen worden enorme hoeveelheden vulkanisch gas, aerosoldruppels en as in de stratosfeer geïnjecteerd. Geïnjecteerde as valt snel uit de stratosfeer - het meeste wordt binnen enkele dagen tot weken verwijderd - en heeft weinig invloed op de klimaatverandering. Maar vulkanische gassen zoals zwaveldioxide kunnen wereldwijde afkoeling veroorzaken, terwijl vulkanische koolstofdioxide, een broeikasgas, het potentieel heeft om de opwarming van de aarde te bevorderen.
Sulfaataërosolen kunnen het klimaat afkoelen en de ozonlaag van de aarde aantasten
De belangrijkste klimaateffecten van vulkanische injecties in de stratosfeer komen van de omzetting van zwaveldioxide in zwavelzuur, dat snel condenseert in de stratosfeer om fijne sulfaataerosolen te vormen. De aerosolen vergroten de reflectie van straling van de zon terug in de ruimte, waardoor de lagere atmosfeer of troposfeer van de aarde wordt gekoeld.
Verschillende uitbarstingen in de afgelopen eeuw hebben geleid tot een daling van de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak met een halve graad (schaal van Fahrenheit) gedurende een periode van één tot drie jaar. De uitbarsting van de berg Pinatubo op 15 juni 1991 was een van de grootste uitbarstingen van de twintigste eeuw en injecteerde een zwaveldioxidewolk van 20 miljoen ton (metrische schaal) in de stratosfeer op een hoogte van meer dan 20 mijl. De Pinatubo-wolk was de grootste zwaveldioxidewolk die ooit in de stratosfeer is waargenomen sinds het begin van dergelijke waarnemingen door satellieten in 1978. Hij veroorzaakte wat wordt beschouwd als de grootste aërosolverstoring van de stratosfeer in de twintigste eeuw, hoewel waarschijnlijk kleiner dan de verstoringen van uitbarstingen van Krakatau in 1883 en Tambora in 1815.

Bron:
https://www.usgs.gov/natural-hazards/volcano-hazards/volcanoes-can-affect-climate
en
https://www.usgs.gov/natural-hazards/volcano-hazards/volcanic-gases5
Natuurverschijnselen / LIVE-BEELDEN uitbarsting vulk...
Laatste bericht door flyineddy - za 25 sep 2021 - 02:55
Er vinden zo nu en dan flinke explosies plaats in de uitbarsting, soms met zichtbare schokgolf zoals in dit filmpje:


Eddy.
6
Het weer in het algemeen / Herfst discussietopic 2021
Laatste bericht door JerryL - vr 24 sep 2021 - 21:24
Heerlijk om dit topic weer te mogen lezen en vol-kliederen. Bo(c)kbier ligt alweer in de winkels ook altijd lekker. Pepernoten komen steeds vroeger dus zijn niet echt meer een indicatie. Bij het herfstbier zijn de supermarkten gelukkig wat behoudender. Natuurlijk het hele jaar lekker, maar het is net als met de kerstboom; zou die het hele jaar staan dan is de lol er vanaf.

Ik kan mij altijd verheugen op het wildvlees, mooie volle wijnen of goede donkere bieren, de geur van afgevallen blad, mistige ochtenden met lichte rijp afzetting in de weilanden.....elk seizoen heeft zo haar charmes. Maar die van de Herfst (schrijf het gewoon lekker met een hoofdletter), de charme van de Herfst blijft mij echt het meest verleiden. Ik ben verliefd op de Herfst. Heerlijk dat ze er weer is. Genieten.

Ik wens jullie allen alvast een heerlijk weekend. Geniet van de nazomer, en ik hoop dat iedereen nog meer kan/mag genieten van de Herfst.
7
Natuurverschijnselen / LIVE-BEELDEN vulkaan op La Pa...
Laatste bericht door 4seasons - vr 24 sep 2021 - 19:47
Nieuwe LIVE-beelden:
.
8
Natuurverschijnselen / LIVE-BEELDEN vulkaan op La Pa...
Laatste bericht door 4seasons - vr 24 sep 2021 - 19:36
Op de website van de RIVM:


Door de vulkaanuitbarsting op La Palma (Spanje) drijft een wolk richting Noordwest-Europa met verhoogde zwaveldioxide (SO2 zwaveldioxide ) concentraties. De wolk bereikt Nederland in de nacht van zaterdag op zondag. Op basis van de beschikbare informatie is er op dit moment geen reden om te veronderstellen dat er risico's voor de volksgezondheid zullen optreden.


Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gebruikt onder meer de meetgegevens van het luchtmeetnet om de luchtkwaliteit te monitoren. Het RIVM meet op zo'n 50 plaatsen in Nederland vervuilende stoffen in de lucht op leefniveau. We volgen de metingen nauwlettend, vooral voor zwaveldioxide. De laatste metingen zijn te zien op de website van het luchtmeetnet.https://www.luchtmeetnet.nl/


Meting zwaveldioxide:
https://www.luchtmeetnet.nl/meetpunten?component=SO2

https://www.luchtmeetnet.nl/verwacht?component=LKI


.
9
Het weer in het algemeen / Herfst discussietopic 2021
Laatste bericht door jaap verheij - vr 24 sep 2021 - 17:30
Gaat Sam voor een verrassing zorgen? van een simpele tropische depressie in rap tempo naar een major hurricane, die over lijkt te gaan in een heuse storm depressie, met ervoor uit nog een vleugje nazomer 20+.
10
Het weer in het algemeen / Herfst discussietopic 2021
Laatste bericht door TMCThomas - vr 24 sep 2021 - 10:51
Bedankt! Op een of andere manier was het korte termijn gedeelte verdwenen, deze staat er nu ook weer in.
Pagina's1 2 3 ... 10
Powered by EzPortal