Volle maan en het weer

Topic gezien door 2019 bezoekers
Gestart door Dennis, wo 24 okt 2012 - 22:01

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dennis

Volle maan en het weer



Doordat de Maan een elliptische baan om de Aarde aflegt, varieert de afstand tussen Maan en Aarde. Het punt waar de Maan het verst van de Aarde afstaat heet apogeum (afstand Maan-Aarde 405 500 km) en het punt waar de Maan het dichtst bij de Aarde staat heet perigeum (afstand 363 345 km). Het gemiddelde is 384 450 km. Indien het volle maan is tijdens het perigeum (zoals op 6 mei 2012) wordt dit ook wel supermaan genoemd. In de loop van de tijd is de afstand tussen de maan en de aarde steeds groter geworden. Momenteel is de jaarlijkse toename vier centimeter per jaar.



Ongeveer één keer in de 29,5 dagen is het volle maan. Dit is wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan staat, waardoor het oppervlak geheel wordt beschenen door het zonlicht.

De Maan staat vrijwel precies tegenover de Zon aan de hemel. We zien hierdoor de Maan vrijwel de hele nacht, en de verlichte kant van de Maan is naar de Aarde gekeerd. Hoewel de Volle Maan veel opvallender is dan iedere andere maanfase, is dit niet het beste moment om de Maan waar te nemen. Voor een waarnemer in het midden van het deel van de Maan dat naar de Aarde toe gekeerd is staat de Zon in het zenit, en doordat het zonlicht vanuit de richting van de Aarde komt zien we vanaf de Aarde geen schaduwen, zodat er nauwelijks contrast is. Daar komt nog bij dat de Volle Maan andere, zwakkere hemelobjecten overstraalt, zodat deze niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat die invoed er is, een invloed die zich vooral doet gelden tijdens volle- en nieuwe Maan. Vele weerspreuken refereren hieraan. Zo is bijvoorbeeld 's winters de kans op vorst groot, tijdens volle Maan. Hier is echter duidelijk een verwisseling van oorzaak en gevolg aan de hand. Een volle Maan is uitsluitend 's nachts te zien, maar dan moet het wel helder zijn. In een heldere winternacht is de kans op vorst uiteraard groter dan in een bewolkte nacht.

Een wijdverbreid geloof is ook dat het weer tijdens een "strategische" schijngestalte van de Maan (nieuwe- en volle Maan; eerste en laatste kwartier) een omslag laat zien. Nu is het weer hier ten lande nogal variabel en is het al moeilijk te definieren wanneer er sprake is van een omslag. Iedere zeven dagen vindt zo'n strategische schijngestalte plaats en de kans is vrij groot dat beide samenvallen. En dat geldt zeker als men het minder nauw neemt met het exacte tijdstip en de weersomslag ook een dag eerder of later mag plaatsvinden.

http://archief.weer.nl/index.php?menu=view&cat=algemeen&item=maanenweer07062002.wn





Powered by EzPortal