Winter discussietopic 2023/2024

Topic gezien door 124252 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 01 dec 2023 - 18:45

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mrkos

Dat is nog eens lekker wakker worden vanmorgen. Aardig pak sneeuw. Blijft toch prachtig om te zien!

Der RoX

Heerlijk, hier ook fantastisch met vies, koud, grijs en nat weer. Wordt er spontaan vrolijk van!  :'(
WiNtEr!!11!1!@

Akito

Tijd voor satellietplaatjes!
Deze keer wat andere software gebruikt omdat dat deze keer iets duidelijker beeld geeft.
Situatie vanochtend 9u:


Vanochtend 10u, zien we dat de pluk die een uur terug nog boven NO-NL hing, al flink oostwaarts geschoven is en wat aan het uitputten is.


Op deze kaart zien we waar de neerslag zit rond 10u. Met iets andere kleuren dan jullie gewend zijn, omdat de software die ik normaliter gebruik eigenlijk geen neerslag weergaf.

Ed Deijkers

Het weer is zoals het is, de emoties komen later

Bacci

Lang geleden dat ik dit kaartje heb gebruikt  ;D

zwoof

Nieuw-Beerta heeft kans op de derde ijsdag deze winter.
Hiervoor moet de temperatuur op het station tenminste tot vannacht 01:00 uur onder het vriespunt blijven.



Actuele temperatuur:


Bacci

Wel gek dat het in Amerika zo zacht is en blijft, de echte kou zit alleen in Scandinavië en Rusland, zeer interessant wat er gaat gebeuren

zwoof

Nieuw-Beerta heeft officieel de derde ijsdag te pakken. In de afgelopen winterprik waren er ook al eerder lokale ijsdagen gescoord op de stations Eelde, Leeuwarden en Deelen. Tot een landelijke ijsdag is het niet gekomen.

vivalavida

Citaat van: Bacci op di 05 dec 2023 - 22:35Wel gek dat het in Amerika zo zacht is en blijft, de echte kou zit alleen in Scandinavië en Rusland, zeer interessant wat er gaat gebeuren

Voor mijn gevoel - maar correct me if I'm wrong - lijkt er dit jaar een soort van het tegenovergestelde van de vorige winters te gebeuren. Toen was er veel sneeuw en kou in grote delen van Amerika, en nu dus juist in Europa. Is daar een onderliggende verklaring voor mbt tot bijvoorbeeld  de straalstroom/ el nino etc?

Armand

Citaat van: vivalavida op wo 06 dec 2023 - 08:17Voor mijn gevoel - maar correct me if I'm wrong - lijkt er dit jaar een soort van het tegenovergestelde van de vorige winters te gebeuren. Toen was er veel sneeuw en kou in grote delen van Amerika, en nu dus juist in Europa. Is daar een onderliggende verklaring voor mbt tot bijvoorbeeld  de straalstroom/ el nino etc?

Interessant inderdaad, en er zal zeker een onderliggende verklaring zijn, maar die is dermate ingewikkeld dat we er maar weinig vanaf weten. De atmosfeer is een groot continuüm, wat betekent dat het weer in Amerika invloed uitoefent op het weer in Europa en andersom. Er zijn een heleboel losstaande theorieën die het weer beïnvloeden. Inderdaad El Nino, maar ook de poolwervel, sneeuwbedding boven Siberië, het zee-ijs, de zeewatertemperaturen, etc, etc. Daarbij zijn de effecten van deze parameters niet eens helemaal bewezen, ze geven slechts een indicatie over welk weertype erop zou kunnen volgen. Het geeft bijvoorbeeld geen garantie dat een zwakke poolwervel voor winterweer zorgt.

Het wordt nog ingewikkelder als je bedenkt dat al deze losstaande theorieën ook weer elkaar beïnvloeden. Je hebt dan al een onzekerheid over de uitkomst van een bepaalde theorie, en dan beïnvloed zo'n theorie ook weer een andere theorie. Heel ingewikkeld om over na te denken. Je hebt er soms ook een flinke portie natuurkunde voor nodig. Echter het kan je wel een bepaalde richting opsturen. Zo zie je voor winterweer liever een zwakke poolwervel, koud zeewater, veel zee-ijs en veel sneeuw boven de brongebieden. Het maakt de kans op winterweer groter, maar is geen garantie. Dat maakt het ook wel weer spannend, garanties bestaan niet in de meteorologie ;D

Dan nog even terug naar Amerika vs Europa. Je ziet inderdaad vaak dat de kou-warmte-verdeling tussen deze twee continenten omgekeerd is. Dat betekent als het koud is in Amerika, dan is het in veel gevallen warm in Europa en andersom. Enerzijds te verklaren door het luchtdrukpatroon: Koude lucht stroomt in Amerika vanaf de oostkust de Atlantische oceaan op en zwiept daarbij de straalstroom flink aan, die vervolgens vol op Europa gericht staat. Anderzijds is de wisselwerking tussen koude-uitbraken en warme-uitbraken in een golfbeweging: Als er ergens een flinke uitbraak van koude lucht is, dan moet er elders een uitbraak van warme lucht zijn om te compenseren. De kou stroomt immers niet gelijkmatig vanaf de Noordpool naar het zuiden. Dus het klopt inderdaad dat er vaak een contrast ontstaat tussen het weerbeeld in Amerika vs Europa.

Leuk om in te verdiepen, maar je hebt er wel wat doorzettingsvermogen voor nodig  ;)  ;D

vivalavida

Ik weet inderdaad dat er altijd een soort spiegelpatroon is tussen Europa en Amerika, dat kan niet anders. Opvallend is dus dat het dit jaar voor het eerst sinds een aantal jaar andersom lijkt te zijn. Ik ben vrij goed in anatomie, pathologie en fysiologie maar meteorologie gaan me vaak nog mijn pet te boven. Toch leuk om jouw hersenspinsels hierover te lezen!  ;D

grizzrh

Doenrade, Limburg

TMCThomas

Sneeuwbommetje een aantal dagen voor kerst?  ;) Heeft uiteraard totaal geen waarde op deze termijn, maar wel leuk om te zien.



Toch weer aardig fris momenteel!


Der RoX

Brrr wat een gure, grijze, mistige ochtend hier 🥶
WiNtEr!!11!1!@

X-treme

Het is hier nog steeds behoorlijk koud buiten.
Door de mist is het hier nog -0,1.
En door de wind hebben we een gevoelstemperatuur van -5,2 brr.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Jasneker

-1.5 vandaag in Sneek, paar uur zon vanmorgen daarna mist koud weer...

Armand

Citaat van: TMCThomas op do 07 dec 2023 - 00:18Sneeuwbommetje een aantal dagen voor kerst?  ;) Heeft uiteraard totaal geen waarde op deze termijn, maar wel leuk om te zien.


Ja GFS begint richting kerst weer wat te hinten op een kouder weertype. Ook de 06z run was niet onaardig met een stevige blokkade:



Neemt inderdaad niet weg dat de termijn echt nog behoorlijk flink is. Al zie je in de ENS van GFS bijna alle leden onder de 0 graden gaan op 850hPa, en dat vind ik toch wel een opvallend signaal. Je ziet namelijk vanaf 16 december de gebruikelijke 'waaier' ontstaan in de pluim. Echter helemaal op het einde duiken vrijwel alle leden opeens naar beneden. Dat is een opvallend signaal om in de gaten te houden:



De timing zou bijna te mooi om waar te zijn...  ::)  ;D

Zynex

Ik heb moedernatuur pijn gedaan denk ik... Ik zou vanaf morgen tot donderdag de 14e naar willingen gaan waar nu een prachtig pak sneeuw ligt. Helaas precies vanaf morgen temps boven 0 tot donderdag de 14e. Daarna de diepvries als het goed is weer in. Winter blijft zo spannend in west-europa zelfs op 600m hoogte. Maar krijg weer optimisme.
Kerst maar weer proberen.


Bacci

Nou beste mensen ben benieuwd of er nog een kleine verrassing aankomt zo voordat we de herfst ingaan

grizzrh

Citaat van: Bacci op do 07 dec 2023 - 18:56Nou beste mensen ben benieuwd of er nog een kleine verrassing aankomt zo voordat we de herfst ingaan

Grens werk met laatste runs. West kant Nederland warmer dan oost kant. Ik geef het 50/50 😆
Doenrade, Limburg

Powered by EzPortal