Berichtgeving over de lente 2012

Topic gezien door 32142 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, za 25 feb 2012 - 10:22

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Eerste warme dag in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is vrijdagmiddag de grens van 20 graden gepasseerd. Daarmee was het lokaal de eerste warme dag van het jaar, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Eerste warme dag in Zuid-Limburg
Rond 16.00 uur noteerde de thermometer bij meetstation Beek, vlakbij Maastricht, precies 20,0 graden. Een officiële warme dag is het nog niet. Daarvoor moet het in De Bilt ook 20 graden zijn. Meestal valt de eerste warme dag van het jaar in april. Vorig jaar was dat het geval op 2 april. In de rest van Nederland bleef de temperatuur vrijdag ver achter. Zo kwam het kwik in onder meer Groningen en Friesland niet hoger dan 8 of 9 graden.

Het lenteweer houdt voorlopig aan. Het weekend verloopt nog wisselvallig met een enkele regenbui. Ook is er ruimte voor de zon. Daarna wordt de kans op buien kleiner en is het droog met regelmatig zon en temperaturen rond 14 graden. De gemiddelde temperatuur over maart ligt nu op 7,4 graden, ruim 2 graden hoger dan normaal. Daarmee ligt deze maand op koers om een van de warmste maartmaanden sinds het begin van de metingen te worden. De warmste was tot nu toe maart 1991. Toen lag de temperatuur gemiddeld op 9,4 graden.

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Morgen om 6.14 uur begint de lente



We kunnen het al enkele dagen zien, ruiken en voelen: de lente hangt in de lucht. Krokussen bloeien, wilgenkatjes bloeien, misschien wordt u zelfs een hormonaal opstootje gewaar. Voor de pietjes precies onder ons geven we graag even mee dat de astronomische lente morgen (dinsdag 20 maart) om precies 6.14 uur een aanvang neemt. Op 21 juni om 01.09 uur begroeten we alweer de zomer.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

2012 in top tien warmste maartmaanden

Deze maand maakt kans om hoog in de top tien van warmste maartmaanden ooit te belanden. Meteorologen van weeronline.nl voorspellen maandag dat de gemiddelde etmaaltemperatuur deze maand op ongeveer 8,2 graden uitkomt, wat een topvijfpositie zou betekenen. De gemiddelde etmaaltemperatuur staat maandag op 7,5 graden. Aangezien de warmste helft van maart nog voor de deur staat, betekent dit dat een plek bij de eerste tien praktisch zeker is. De vooruitzichten voor de komende twee weken zijn gunstig.

De temperatuur loopt de komende dagen op. Dinsdag wordt het 's middag nog een graad of 12 maar vanaf donderdag en vrijdag komt de temperatuur makkelijk uit op waarden rond de 18 graden, verwacht weeronline.nl. De nachttemperatuur klimt naar een graad of 6 tot 7. De warmste maartmaand dateert van 1991. Toen werd het gemiddeld 8,8 graden.

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Lente officieel begonnen

De astronomische lente is begonnen. Dinsdag om 06.14 uur stond de zon precies boven de evenaar. Sinds 1896 is het begin van de lente nog nooit zo vroeg gevallen. Meestal begint de astronomische lente op 21 maart. Sterrenkundigen bepalen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De afgelopen jaren begon de lente officieel meestal op 21 maart, maar de komende decennia is dat naar verwachting vrijwel elk jaar al op 20 maart. De lente begon op 1 maart al voor meteorologen.

Meteorologen van Weeronline verwachten een fraaie lenteweek. Dinsdag belooft een zonnige dag te worden met temperaturen tussen de 10 en 13 graden. Ook de rest van de week verloopt zonnig en overwegend droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot 20 graden in het zuiden op vrijdag. De nachten zijn wel koud met op veel plekken aan de grond lichte vorst. Maart maakt volgens Weeronline kans hoog in de top tien van warmste maartmaanden ooit te belanden. De gemiddelde etmaaltemperatuur lijkt uit te komen op zo'n 8,2 graden. De warmste maartmaand dateert van 1991. Toen werd het gemiddeld 8,8 graden.

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Nog hele week droog en zonnig lenteweer

Het blijft vandaag droog en overwegend zonnig. Er waait een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten. De maxima bedragen 11 graden aan zee en ongeveer 15 graden elders. Vanavond en -nacht is het helder tot licht bewolkt, met minima van twee tot zes graden. Morgen opnieuw een droge en fraaie lentedag. De zon schijnt volop en de temperatuur loopt op naar zowat 14 graden aan zee, 17 graden in het binnenland en plaatselijk 20 graden in de Limburgse Kempen. Er waait een matige wind uit oostelijke richtingen.



Voor vrijdag tot en met zondag wordt rustig en aangenaam lenteweer met zonnige perioden verwacht. De middagtemperatuur schommelt in het binnenland eerst rond 18 graden. Vanaf zondag wordt het zowat 15 graden. Aan zee en in de Ardennen is het een paar graden koeler.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Harry

Gisteren (dinsdag) schreven we in deze rubriek al over de vroege start van de lente dit jaar op 20 maart. Maar niet alleen theoretisch of astronomisch is de lente dit jaar vroeg, ook de zon laat zich de komende tijd alweer volop zien. Tegelijkertijd komt de twintiggradengrens alweer dichtbij en lijkt pas eind volgende week weer wat neerslag te gaan vallen. Het hogedrukgebied, door de Duitse meteorologische dienst Harry genaamd en dat ons op dit moment van zonnig en droog weer voorziet, lijkt volgens de laatste weermodellen en berekeningen namelijk een blijvertje te zijn. Als je de verwachting voor de komende tijd zo ziet, geloof je bijna niet dat het pas maart is!


Er ligt momenteel een hogedrukgebied boven het land en deze is door de Duitse weerdienst Harry genoemd. Bron: FU-Berlin.

In de afgelopen jaren viel het op dat vooral het voorjaar een periode was met zonneschijn en warmte. Soms liep het kwik in de thermometer zelfs op tot ruim 25 graden. Vervolgens viel het over het algemeen in de zomer dan weer een beetje tegen met veel bewolking, geregeld buien of regen en een stuk minder hoge middagtemperaturen. Het is een trend die we de laatste jaren regelmatig konden waarnemen en ook dit jaar lijkt weer die kant op te gaan. Nu alleen nog eerder dan in de voorgaande jaren? Het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen, dus veel is daar vooralsnog niet over te zeggen.

Top 5 warmste maart
Waarschijnlijk is het wel dat we dit jaar in de top 5 van warmste maartmaanden ooit terecht komen. Nu al ligt de gemiddelde dagtemperatuur op 7,4 graden en met de verwachting zoals deze op dit moment volgens onze weerberichten uit staat, komen we uiteindelijk op 8,3 graden uit. Dat zou dan een gedeelde derde plaats in de top 5 betekenen. De maand maart verliep in 1991 het warmst met toen een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden. De tweede plaats is voor de warme maart in 1990; toen werd het gemiddeld 8,5 graden en op de derde plaats staat nu het jaar 1957 met ook 8,3 graden. Zoals het er nu voor staat, gaan we die derde plaats aan het einde van de maand dus delen.

Half-half
Rondom het hogedrukgebied dat boven ons land ligt, wordt de komende dagen droge en vrij warme lucht vanuit het oosten tot noordoosten aangevoerd. Daardoor maken stapelwolken weinig kans en is er veel ruimte voor de zon. De middagtemperatuur gaat omhoog en de zon helpt in het voorjaar natuurlijk ook alweer een handje mee bij het opwarmingsproces.


In het hele land worden volop lammetjes geboren. Een typisch beeld voor de lente. Foto: Miryam Vermeij.

Normale temperaturen voor deze tijd van het jaar zijn overdag een graad of 10 en 's nachts 2 tot 3 graden. Daar komen we de komende dagen in het hele land ruimschoots bovenuit. In de kustgebieden wordt het gemiddeld een graad of 14 en landinwaarts warmt het nog wat verder op tot lokaal 19 graden. Hiermee zouden we toch gemakkelijk de eerste plaats in de lijsten moeten kunnen halen? In principe wel, maar het voorjaar is ook de tijd waarin de dagelijkse gang steeds groter wordt. Overdag zitten we inderdaad ruim boven de norm door o.a. meer instraling en veel zonneschijn, maar in de nachten koelt het door uitstraling onder een heldere hemel en bij weinig wind ook weer snel en sterk af. Tijdens sommige nachten komen we zelfs nog dichtbij het vriespunt uit. De minimumtemperatuur haalt dus als het ware de gemiddelde temperatuur van die dag weer een flink stuk omlaag. Ofwel, de ene helft van het etmaal is het te warm tegenover normaal en de andere helft van het etmaal ligt rond normaal. Maar... een top 3 notatie is ook niet mis!

Uitlopers en jonkies
De natuur heeft er in ieder geval zin in. Overal lopen planten en bomen nu geleidelijk uit, de bolletjes komen op en het gras oogt op diverse plaatsen alweer fris groen. Ook de dieren zijn in hun nopjes met het zonnige lenteweer. Een Oehoe die nestelt in het oosten van het land heeft alweer 2 jongen gebaard (deze is overigens te volgen via de website 'Beleef de Lente'), de weides liggen alweer vol met lammetjes en ook de melkkoeien hebben dit winterseizoen korter op stal gestaan dan normaal. In plaats van begin november gingen zij door het zachte weer pas begin december op stal en nu lopen veel koeien alweer buiten. En ze zijn blij!

Bron Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Lente door de jaren heen

De laatste jaren waren de lentes bijzonder warm. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is het warmterecord herhaaldelijk bijgesteld. Het voorjaar van 2007 was veruit het warmste sinds het begin van de metingen in 1706. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 11,6 graden tegen 9,5 graden normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Daarna volgen de lentes van 2011 (11,0 graden) en 2009 (10,8 graden). In de 20e eeuw was de lente van 1998 de warmste met 10,6 graden. De vorige records zijn dus met bijna een graad verbeterd. Van alle lentes sinds 1901 staan er sinds het jaar 2000 al vier in de top tien, dat wil zeggen dat ze warmer waren dan 10,0 graden.



Het warmterecord van 2007 is vooral te danken aan april die met gemiddeld 13,1 graden bijna vijf graden warmer was dan normaal. De laatste jaren was het ook in mei vaak al hoog zomers. Mei 1992 was met 15,6 de warmste en ook mei 1998 (14,9 graden) was uitzonderlijk met al vroeg tropische hitte. Het voorjaar van 1922 leverde drie tropische dagen op, daarna zou de volgende tropische lentedag meer dan twintig jaar op zich laten wachten. De meeste lentes kwamen tot zomerse warmte (25 graden of hoger), maar in de aantallen blinken de laatste jaren uit. De lentes van 1992 en 2000 telden 12 zomerse dagen (normaal 2), de lentes van 2007 en 1993 hadden er acht en 1947, 1990 en 1998 telden ieder zeven zomerse lentedagen. De koudste lente staat geboekt in 1962 met gemiddeld 6,5 graden. Teleurstellend temeer daar ook de zomer dat jaar met slechts drie zomerse dagen een dieptepunt was. Het voorjaar van 1962 was bovendien somber met 359 uur zon, maar nog minder scheen de zon in het voorjaar van 1983 met 310 uur tegen 502 uur normaal. De lente van 2011 was de zonnigste met 686 uur zon.

In 1983 viel in het voorjaar ook 289 mm en daarmee leverde dat jaar op een na de natste lente van de 20e eeuw. Normaal leveren de drie lentemaanden in De Bilt 156 mm op. De meeste regen viel in het voorjaar van 1979 (310 mm) en ook in 1965 (277 mm) en in 1998 (259 mm) waren de lentes erg nat. Een groot contrast met het voorjaar van 1996 dat in drie maanden maar 61 mm opleverde en met 2011 toen in De Bilt 63 mm werd opgevangen. Extreem was ook 1976 met 66 mm. Toen in dat jaar ook in de zomer de regen uitbleef kreeg ons land te maken met de ergste droogte van de eeuw. In 1921 waren lente en zomer samen nog droger maar door het zeer zonnige en aanhoudend warme weer waren de gevolgen voor de landbouw, de rivieren en het drinkwater in 1976 erger.

Bron KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Lenteweer breekt warmterecord

Nooit eerder was het sinds de start van de metingen zo warm op 22 maart als dit jaar. Met een temperatuur van 19,1 graden om 15.00 uur in De Bilt is het record van 19 graden uit 1936 nipt verbroken. Mogelijk stijgt de temperatuur nog een paar tienden, meldt weeronline.nl. Ook vrijdag is er kans dat het dagrecord wordt verbroken. Het moet 20,4 graden worden om het record uit 1945 te verbreken. Het fraaie lenteweer houdt volgens de meteorologen van weeronline.nl nog zeker tot na het weekeinde aan.

Maart 2012 is nog steeds op weg veel warmterecords te verbreken. Tot nu toe is de gemiddelde etmaaltemperatuur 7,5 graden. Zoals het er nu uitziet, komt de gemiddelde temperatuur aan het einde van de maand uit op 8,8 graden, waarmee het oude temperatuurrecord van maart uit 1991 geëvenaard wordt. De maand maart is naast uitzonderlijk warm erg droog. Gemiddeld viel in het land zo'n 18 millimeter, tegenover 60 millimeter normaal. Hier lijkt nauwelijks een druppel bij te komen. Ook in februari viel al veel minder neerslag dan normaal.
                     
Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

De recordwarme maart 1991 nader bekeken

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 8,8 graden in De Bilt tegen 6,2 graden "normaal", is maart 1991 de zachtste maart-maand van de afgelopen 111 jaar. Op de tweede plek staat 1990 met 8,5 graden en op de derde plaats het jaar 1957 met 8,3 graden. De kans is echter zeer groot dat we maart 1957 van zijn troon stoten en zelfs maart 1990 kan, als we kijken naar de huidige weersverwachtingen van Meteo Consult, worden overtroffen! We gaan nu terug in de tijd en bekijken het verloop van die extreem zachte maart van 1991. Mildheid die zich op de eerste helft van de maand concentreerde.


De weerkaart van 2 maart 1991. Te zien zijn de luchtdruk op zeeniveau en de hoogtes van het 500 hPa-vlak (de kleuren). Het luchtdrukverschil bij ons is klein. Daardoor weinig wind. Verder ligt er een hogedrukgebied boven Finland, een grote depressie op de oceaan bij IJsland en een uitloper daarvan ligt boven ons land. Daarin vinden we een front terug en dat veroorzaakt in de vroege ochtend in het noorden tijdelijk (natte) sneeuw.


Versimpelde weergave van de kaart van Nederland met daarin de gemeten maximumtemperaturen van 7 maart 1991.

De winter van 1990/1991
De weerkundige winter van 1990/1991 had de meeste kou zo tussen eind januari en medio februari met zelfs een koudegolf van 6 tot en met 11 februari. In die vorstperiode kon worden geschaatst. Op 15 februari 1991 ging het stevig waaien en kreeg de scheepvaart last van kruiend ijs. Voor de haven van Stavoren vormde het kruiend ijs een ijsdam van ongeveer 200 meter lang, 20 meter breed en 4 meter hoog en bleef geruime tijd liggen. Pas op 5 maart was de haven daar weer goed bereikbaar voor de scheepvaart. De gemiddelde wintertemperatuur in De Bilt kwam op 2,3 graden uit. Daarmee staat de winter van 1990/1991 in de lijst van koudste winters sinds 1901 tot op de dag van vandaag op de 38ste plaats.

Tegenstellingen op 28 februari
Aan het slot van februari 1991 probeert de winter nog een poging te doen. Een front dat koude en zachte lucht van elkaar scheidt, trekt 28 februari langzaam van zuid naar noord over ons land. Aan de noordkant van het front is de wind oost en wordt nog koude lucht aangevoerd, zodat daar de neerslag in de vorm van ijzel, sneeuw en ijsregen valt. In het noorden van het land wordt het die middag wit en om 19 uur is er in Leeuwarden een halve centimeter sneeuw gevallen. Maar elders in het noorden wordt plaatselijk 2 tot 3 centimeter sneeuw genoteerd. In de tweede helft van de middag en avond trekt de neerslag naar het noorden weg, maar in Zuid-Holland valt er ook in de avond nog regen. De middagtemperaturen komen in Leeuwarden en Eelde op 2 graden uit, maar in Den Helder wordt het slechts 0,8 graden. Daarentegen wordt het in Zeeland en Zuid-Limburg een graad of 6.

Zeer dichte mist op 1 maart
Achter het neerslaggebied vormt zich in de nacht en ochtend in een groot deel van het land mist. De mist is plaatselijk zeer dicht met zichten van minder dan 50 meter. Het gevolg is dat zich in de ochtendspits talrijke kettingbotsingen voordoen. Verschillende wegen moeten de rest van de ochtend en deel van de middag worden afgesloten. Het trieste resultaat: meerdere zwaargewonden en een dode. Een slecht begin van de weerkundige lente. Overdag lost de mist op veel plaatsen langzaam op en komt de zon er bij. In de zonnige delen wordt het 7 tot 9 graden, maar in het noorden zorgt de snel wegsmeltende sneeuw voor 4 tot 5 graden. En in Flevoland wordt het door hardnekkige mist niet warmer dan een graad of 3.

Nat en kil
Op 2 maart komt het front van 28 februari terug en wordt, gevoed door kou in de bovenlucht, bij ons actiever. Het gevolg is redelijk wat regen, op de meeste plaatsen valt tussen 5 en 10 millimeter, maar in het noorden is het iets minder nat met in de vroege ochtend bovendien tijdelijke (natte) sneeuw. In de middag klaart het nauwelijks op en ontstaat er in de Flevopolders mist. Of beter gezegd, er schuift mist vanaf het IJsselmeer binnen. Uiteindelijk wordt het maximaal 2,5 graden op Terschelling tot 8,3 graden in Beek, Zuid-Limburg.

Temperatuur stijgt snel
Vervolgens gaan de ontwikkelingen snel. Een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming voert snel zeer zachte lucht aan en op 6 maart meet De Bilt alweer een maximumtemperatuur van 16,0 graden. Het datumrecord van 1989 met 17,8 graden blijft daarmee onaangetast. In het zuiden wordt het iets warmer met 17,7 graden in Zuid-Limburg. Een dag later wordt het vrijwel net zo warm tot nog iets warmer door de zuidelijke wind die overigens ook saharazand meeneemt; de auto's zijn dan ook met een laagje woestijnstof bedekt. Uiteindelijk volgt een zeer zachte, ja vrij warme, periode met in De Bilt bijna dagelijks middagtemperaturen tussen 15 en 18 graden.

Straalstroom
Het weerdagboek van Meteo Consult, dat op de dag van vandaag dagelijks wordt bijbehouden, meldt op 12 maart 1991: "De straalstroom buigt op de oceaan sterk zuidwaarts en loopt vanmiddag over Portugal terug naar Groot-Brittannië en dan verder over Centraal-Noorwegen naar de Oeral. Het actieve weer moeten we dus op het Iberisch schiereiland zoeken. Een regengebied, dat over de Golf van Biscaje is verbonden met het Ierse front, is in Zuid-Spanje gemeen bezig. Op het vliegveld van Cordoba valt in 24 uur tijd 29 millimeter regen. Men zal er niet rouwig om de regen zijn. De bloedhete zomer zal er (snel) beginnen! Voor het front staat een zuidelijke stroming en dat geeft in het uiterste noorden en natuurlijk het zuidwesten van Frankrijk föhnwind. Biarritz haalt 22,6 graden en Pau, aan de voet van de Pyreneeën, 22,0 graden."


De weerkaart van 12 maart 1991. In de bovenlucht ligt bij ons een uitloper van hoge luchtdruk met warme lucht. De straalstroom buigt flink af.


Landelijk bezien de warmste dag van maart 1991: 13 maart. Kaartje met maximumtemperaturen. Bron: Meteo Consult.

Maar dezelfde straalstroom wijzigt echter zo'n beetje vanaf het midden van de maand van koers. In de regio Azoren-Iberisch schiereiland ligt tegen die tijd een krachtig hogedrukgebied en ten noorden ervan komt vanaf de oceaan een westzuidweststroming op gang, waardoor oceaanstoringen ons land bereiken. De eerste regen komt op 19 maart omlaag. Zo noteert De Bilt een etmaalsom van 5 millimeter. De (licht) wisselvallige periode duurt niet lang, tot en met 22 maart.

Frissere tweede helft
En precies in de tweede helft van de maand komt de temperatuur lager uit. De wind komt dan vaak uit het noordwesten tot noordoosten. Zo zijn waarden rond of boven 15 graden zijn dan vrijwel niet meer aan de orde. En in de nacht naar 23 maart vriest het op de normale waarnemingshoogte. Herwijnen komt tot minimaal -3,5 graden en De Bilt noteert -1,9 graden. Overdag blijft het kil met maxima tussen 6 en 10 graden. De nacht daarop wordt het in het noorden en westen weer onder nul. Eelde komt tot minimaal -2,4 graden, Leeuwarden -2,3 graden en Nieuw-Beerta -2,1 graden.


De kaart van 22 maart 1991. Van boven de Noorse Zee zakt een bovenluchtstoring, gekoppeld aan een bel koude lucht, zuidwaarts...En Nederland zit in een omvangrijk lagedrukgebied gevangen. Het is bij ons licht wisselvallig.


De kaart van 23 maart 1991. De bovenluchtstoring met de koude lucht ligt op de Noordzee en maakt onderdeel uit van een scherpe trog over Frankrijk en het Iberisch Schiereiland tot in Marokko aan toe!

Koude noordoostenwind
Op 25 maart waait er een stevige noordoostenwind tussen een hogedrukgebied dat reikt van de Azoren tot over de Noordzee en een lagedrukgebied met kern boven de Spaanse Costa's. En een paar dagen later zou het hoog zich nog iets naar Scandinavië uitbreiden.... Het wordt op 25 maart maar 8 tot 11,5 graden. Met gedurende de dag steeds meer bewolking en in Limburg valt in de avond wat regen. Op 26 maart voelt het in de ochtend erg koud aan. Om 10 uur bijvoorbeeld is het nog maar 4 tot 6 graden met een stevige noordoostenwind, boven open terrein krachtig, 6 Bft. De gevoelstemperatuur zit daarmee op -7 tot -12 graden. Geleidelijk aan krijgt de zon (flink de) ruimte, maar in het zuiden gebeurt dat pas in de avond. Het wordt 's middags 9 tot 10 graden in Brabant en Limburg tot 12,7 graden in Eelde en 13,1 graden in Nieuw Beerta. De nacht naar 27 maart verloopt in de oostelijke landsdelen en Zuid-Limburg weer met wat vorst. Nieuw Beerta noteert een minimum van 1,2 graden onder nul, Beek -0,8 graden en Eelde -0,2 graden. Overdag is het veelal zonnig met echter alweer een redelijk stevige noordoostelijke wind, 4 ?  5 Bft, die het gevoelsmatig kouder doet aanvoelen dan de thermometers aanwijzen: het wordt maximaal 11 tot 14 graden.


De kaart van 25 maart 1991. Een stevige noordoostelijke stroming voert koude lucht aan.


De maximumtemperaturen van 28 maart 1991. Nieuw-Beerta is het 'warmste' officiële weerstation met 11,7 graden.

Hogedrukweer met koude nachten
De laatste dagen van de maand trekt het uitgestrekt hogedrukgebied over ons land, zodat de wind uiteindelijk gaat liggen, maar de nachten blijven koud. In de nacht naar 29 maart wordt het in Hupsel in de Achterhoek minimaal -3,1 graden en Eindhoven minimaal -2,4 graden. Overdag is de lucht blauw en wordt het een graad of 11. Dan is er nog wel redelijk wat wind, maar in de nacht naar 30 maart is het windstil en staat in het weerdagboek te lezen: "in de heldere, windstille nacht duikelt het kwik verder dan eerder deze maand is gebeurd. In het midden en oosten wordt het plaatselijk iets onder -4 graden met als laagste waarde -5,1 graden te Hupsel en -4,3 in zowel Volkel als Deelen. Deze laatste plaats op de Veluwe meldt het laagste grasminimum: -8,2 graden. Tot aan de kust komt het tot vorst trouwens." Overdag wordt het ondanks de vele zonneschijn ook niet warm, met maximaal 9 tot 10 graden vlak aan zee tot 12 graden landinwaarts. Op de laatste dag van de maand trekt een zwak front over het land, met als gevolg wolkenvelden, maar geen regen. Het wordt 8 tot 12 graden.

Bron Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Heel het weekend zalig terrasjesweer

Het is vanmiddag droog en overwegend zonnig. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind, met maximumtemperaturen van 13 graden aan de kust en 18 graden in het binnenland tot 21 graden in de Kempen. 's Avonds en 's nachts blijft het rustig en droog. In de loop van de nacht van zaterdag op zondag kan wel plaatselijk mist of lage bewolking ontstaan. De minima bedragen dan 2 tot 7 graden.



Na het optrekken van mist of lage wolken wordt het zondag opnieuw vrij zonnig. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen. De maxima gaan van 10 graden op de stranden en 15 graden in het binnenland tot 19 graden in Belgisch Lotharingen. Volgende week krijgen we te maken met rustig en droog lenteweer met flinke zonnige perioden. De middagtemperatuur schommelt rond 16 graden. Doordat de wind meestal uit de richting van de zee waait, is het aan de kust beduidend koeler.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

ANWB verwacht drukte door weer

De ANWB verwacht dat het zondag druk kan worden op de Nederlandse wegen door het voorspelde mooie weer. De verkeersdienst zegt dat automobilisten rekening moeten houden met files richting recreatiegebieden en de kust. Evenementen waar veel mensen op afkomen dit weekeinde zijn volgens de ANWB de kunstbeurs Tefaf in Maastricht en de Keukenhof in Lisse.

Bron De Pers
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Verloopt maart uitzonderlijk droog?

We zijn bijna aan het einde gekomen van de maand maart. Op voorhand kunnen we nu al vast gaan stellen dat de maand maart uitzonderlijk droog zal gaan verlopen. Momenteel staat de maandsom (De Bilt) op 20 millimeter, normaal ligt dat rond de 65 millimeter. Vorig jaar verliep het in het noordoostelijk deel van het land erg droog, toen werd daar ongeveer 5 millimeter aan neerslag geregistreerd. Ook dit jaar spant het noordoosten de kroon, het minst gemeten neerslag is geregistreerd in Zeerijp, daar viel tot nu toe 7.3 millimeter neerslag.



De maartmaanden in 2003 en 2011 verliepen uitzonderlijk droog, beide jaren kwamen uit op 24 millimeter aan neerslag. Het record staat op naam van het jaar 1914, toen viel er maar 7.1 millimeter aan neerslag. Voorlopig blijven we droog lenteweer houden, pas aan het einde van de week neemt de kans op neerslag toe.

©Meteo-service.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Piet Paulusma: Zon, zon en nog eens zon

'Het wordt deze week fantastisch. Heel warm, vooral woensdag.' Piet Paulusma bracht gisteravond een weerbericht zoals je maar zelden hoort in maart. De Friese weerman voorspelt een aantal zonnige dagen, waarin het kwik in het midden van de week in het zuiden van ons land zelfs boven de 20 graden uitkomt.



'Dinsdag: zon, zon en nog eens zon. En woensdag wordt het echt warm', aldus de enthousiaste weerman. 'Het zijn gewoon zomertemperaturen.' Ook volgens WeerPlaza.nl komt er geen einde aan het vroege lenteweer in Nederland. 'Niet verwonderlijk want een krachtig hogedrukgebied bepaalt ons weer', legt meteoroloog Michiel Severin uit. 'Dit hoog heeft van de Duitse weerdienst de naam Harry gekregen. Harry houdt zeker tot en met woensdag aan.' Na woensdag zal de temperatuur iets dalen, maar blijft het relatief zacht lenteweer.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Kouinval eind deze week nekt maartrecord warmte

Het warme en zonnige maartweer in Nederland houdt nog enkele dagen aan. Maar een kouinval, die zich aan het einde van de week nog net voor de wisseling naar de aprilmaand afspeelt, nekt eventuele aspiraties van deze maartmaand om tot de warmste ooit uit te groeien. Zoals het nu lijkt, wordt het een derde plaats sinds 1901 met een gemiddelde van 8.4 graden, ruim 2 graden boven de voor maart gebruikelijke 6.2 graden. Maart wordt wel een erg droge en zonnige maand, met voor de zonne-uren een top-10 positie.

Zowel in Europa als – aan de andere kant van de oceaan – in de VS valt het lenteweer tot nu toe op. Twee grote en rotsvaste hogedrukburchten op de weerkaarten bezorgen twee werelddelen veel zon en hoge temperaturen. Waarbij het vorige week in de VS en Canada wel heel erg bar was. Vele duizenden dagrecords gingen er aan diggelen. En dan nog hoe!. Plaatselijk gebeurde dat met meer dan 15 graden. Veel meteorologen wisten niet wat ze meemaakten.



Wat dat betreft, verliep en verloopt het bij ons tot nu toe allemaal wat overzichtelijker. Er is een enkel dagrecord gesneuveld in de mooiweerperiode tot nu toe, maar dat ging op een beschaafde manier. De verbetering was hooguit met een paar tienden van graden. Daarbij stevent maart 2012 op een hoge positie in de ranglijst van warme maartmaanden af, maar wordt het geen eerste plaats in de ranglijst sinds 1901, maar waarschijnlijk een derde plaats. Met de verwachtingen van dit moment komen we op 8.4 graden uit, ruim 2 graden hoger dan normaal.


Maar al snel kwam de zon! Foto: Corina Magielse.

Kouinval
Terwijl in Canada en in het noorden van de VS vandaag even duidelijk koudere lucht binnenstroomt, ze gaan er van de zomer van voorgaande dagen weer even de winter in met vorst, staat voor onze omgeving voor het komende weekeinde een inval van veel koudere lucht vanuit het noorden op het programma. Dan zullen ook wij de jas weer even nodig hebben. Opvallend op de weerkaarten voor onze omgeving is nog steeds een groot hogedrukgebied. De eerstkomende dagen ligt het met zijn centrum in de buurt van Nederland en zorgt ervoor dat de atmosfeer bij ons vrijwel in rust is. Het beetje wind dat er waait, komt vanuit het noordwesten en voert vanaf de Noordzee af en toe laaghangende bewolking mee die her en der in het land – vooral in de buurt van de kustgebieden – voor een wat grijze en mistige start kan zorgen. Verder is het vooral de zon die zich in het weerbeeld roert. En komen de temperaturen in het binnenland bijna dagelijks op waarden tussen 15 en 18, lokaal 19 graden uit. In het Waddengebied en in een kuststrook is het door de wind die van zee waait net een paar graden koeler.

Veranderingen
Vanaf woensdag begint het weer geleidelijk te veranderen. Omdat het hogedrukgebied zijn tenten steeds westelijker opslaat en met zijn centrum uiteindelijk in het zeegebied ten westen van Ierland terechtkomt, krijgen storingen, die aan de oostflank van het hogedrukgebied tot boven Scandinavië doordringen, de kans om hun invloed tot over onze omgeving uit te breiden. Een eerste portie met koudere lucht vanuit het noorden raakt donderdag al aan onze omgeving, maar dringt nog niet echt door. Wel komt er meer bewolking en gaan de temperaturen al omlaag. In het noorden wordt het nog 10 tot 12, in het zuiden ongeveer 15 graden.


Toch komt er kouder weer aan, aan het einde van deze week.

De vrijdag levert vergelijkbare temperaturen op. In de avond passeert het koufront met plaatselijk een beetje lichte regen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. Maar ook al is het front zelf niet erg actief, de lucht die zich erachter bevindt en die zaterdag over ons land uitstroomt, is wel veel kouder. De temperaturen gaan dan ook gevoelig omlaag. Zaterdag en zondag worden overdag geen hogere waarden dan tussen 7 en 10 graden verwacht. In de nachten komt het kwik dan in de buurt van het vriespunt uit, lokaal is ook lichte vorst mogelijk. Het weerbeeld dat erbij hoort, is overigens niet onaardig. Wolken en de zon wisselen elkaar af en op een kleine, lokaal buitje na lijkt het ook dan toch op de meeste plaatsen droog te blijven. En na het weekend, volgende week dus lijken de temperaturen ook alweer vrij snel omhoog te gaan.


Het koufront passeert vrijdag al, zaterdag hebben we de jas weer nodig.

Ook in Canada en VS even kouder
Aan de andere kant van de oceaan, in Canada en de VS, lijkt de uitbraak van kou zich vooral in Canada en in het noordoosten van de VS af te spelen. Een deel van de koude lucht weet ook net nog het gebied van de Grote Meren ter bereiken, maar houdt daar niet lang stand. In de rest van de VS blijft het warm en het heeft er alle schijn van dat die warme lucht na het weekend opnieuw naar het noorden wil gaan uitbreiden, uiteindelijk ook weer Canada in. En dan is het wachten op nieuwe dagrecords. De situatie daar is er in elk geval bijzonder genoeg voor.

Bron: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Mooi weer zit padden dwars

Het mooie en droge voorjaarsweer weerhoudt padden en andere amfibieën ervan om te gaan paren langs de waterkant. Vrijwilligers die meehelpen om padden te laten oversteken hebben in maart pas ruim 60.000 dieren overgezet en dat is minder de helft van het aantal dat andere jaren in maart op pad gaat.

Volgens de amfibieënwerkgroep Ravon moet het flink gaan regenen om de paddentrek dit jaar nog te redden. Pas als het schemerig, vochtig en aangenaam is gaan padden op zoek naar water om te paren. Vorig jaar hielpen vrijwilligers in maart en april in totaal ruim 350.000 beesten met oversteken. Als de padden niet tot paren komen, eet het lichaam van de vrouwtjespad de eisnoeren als het ware weer op. Alle voedingsstoffen worden eruit gehaald en gebruikt voor extra groei en conditie. Volgend jaar kan het dier dan meer eitjes leggen.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Haal de truien maar weer uit de kast!

We moeten vandaag en morgen genieten van het lentezonnetje, want het mooie weer is bijna voorbij. Vanaf vrijdag krijgen we koel voorjaarsweer en in het weekend zullen we onze T-shirts opnieuw moeten vervangen door truien en jassen. Vandaag haalt de lente nog even alles uit de kast. De maxima klimmen tot 18 graden in het centrum en zelfs 21 graden in de Kempen. De kust moet het stellen met 12 graden. Vannacht wordt het helder tot lichtbewolkt met plaatselijk kans op mist. De minima schommelen tussen 1 en 6 graden.



Morgen begint nog overwegend zonnig. De temperatuur klimt wel iets minder hoog, met 12 graden aan de kust en 16 graden elders. In de loop van de dag verschijnen enkele wolkenvelden vanaf de Nederlandse grens. Op het einde van de week en in het weekend krijgen we koel voorjaarsweer met wolkenvelden, opklaringen en weinig neerslag. Vrijdag schommelt de middagtemperatuur nog rond 14 graden, maar daarna wordt het niet veel warmer dan 10 graden. Ook de nachten worden geleidelijk kouder en het kan zelfs vriezen aan de grond.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Killetjes

Wat een weer hebben we de afgelopen tijd gehad! De zon scheen iedere dag uitbundig, er stond amper wind en de middagtemperaturen rezen de pan uit voor de tijd van het jaar. In het binnenland werd 18 a 19 graden op diverse dagen met gemak gehaald en heel lokaal is het zelfs 20 graden geweest. Vrijdag 16 maart werd het in Maastricht al 20,5 graden en op 22 maart werd het op de komma nauwkeurig 20,2 graden in het Limburgse Arcen. Ook het Nederlandse hoofdweerstation De Bilt haalde hoge temperaturen en op bijvoorbeeld die 22 maart werd het daar 19,2 graden, waarmee ook meteen het dagrecord werd gebroken. Maart verliep in zijn geheel erg warm, maar nu we de overstap naar april gaan maken, zakt de boel in één klap weer in. De temperatuur daalt dit weekend naar nog maar een kille 9 graden en begin volgende week is er in het noorden zelfs een kleine kans op natte sneeuw!


Het hogedrukgebied Harry ligt inmiddels ten westen van Ierland en maakt plaats voor het lagedrukgebied Ellen vanuit het noorden. Bron: FU-Berlin.

Harry, het hogedrukgebied dat van de Duitse weerdienst deze naam kreeg, lag de afgelopen tijd erg standvastig boven de Noordzee en de Britse eilanden en creëerde een geblokkeerde situatie in de atmosfeer. Lagedrukgebieden en de bijbehorende storingen vanuit het westen hadden geen schijn van kans om onze regio te bereiken en werden met de stroming rondom dat hogedrukgebied ruim ten noorden van ons langs gevoerd, tot in noordelijk Scandinavië. Daar bleef het dan ook koud met overdag nog lichte tot matige vorst en dagelijks een aantal sneeuwbuien, terwijl het zuiden van Noorwegen en Zweden wat de temperatuur betreft ook dik in de dubbele cijfers zaten, met net als bij ons ook veel zonneschijn.

Aan de wandel
Afgelopen etmaal is het hogedrukgebied echter aan de wandel gegaan richting het westen en ligt vandaag voor de westkust van Ierland, boven de Atlantische Oceaan. Het heeft plaats gemaakt voor lagedrukgebied Ellen (volgens de Duitse weerdienst) vanuit het noorden en daarmee ook voor de bijbehorende bewolkings- en neerslaggebieden. Met nog wel een uitloper van het hogedrukgebied bij ons in de buurt stellen die storingen hier niet al teveel voor. Zij passeren ons land vooral in de vorm van bewolking en heel lokaal soms een beetje regen of motregen. Ten oosten van ons, in Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije zijn ze echter actiever en daar valt eindelijk weer eens wat regen van betekenis. Op grotere hoogte in de Alpen valt zelfs de komende dagen weer een beetje verse sneeuw.


Vrijdag maakt de temperatuur op het 850 hPa vlak een flinke duikeling. Van +4 graden duiken we dan binnen een etmaal naar nog maar -7 graden op diezelfde 1,5 kilometer hoogte in de atmosfeer.

Koude lucht
Niet alleen weten storingen West- en Centraal-Europa weer te bereiken, de lucht wordt ook geleidelijk kouder. Met de afgelopen tijd dagelijks zo'n 12 tot 18 graden in Nederland zijn we enorm 'verwend'. De jassen bleven over het algemeen aan de kapstok hangen en de warme winterschoenen werden ingeruild voor teenslippers en open schoenen. De komende dagen hebben we de jas echter toch weer nodig, want de temperatuur in de bovenlucht gaat van +4 graden morgen naar nog maar -7 graden zaterdag en zondag. Dichterbij de grond gaan we het ook merken, want hoewel het vandaag nog 10 tot 14 graden wordt, komt het kwik in de thermometer morgen al niet meer boven 12 graden uit en in het weekend is het ronduit killetjes met overdag nog maar een graad of 9. Bovendien staat er een stevige noordwestenwind, aan de kust soms windkracht 5, en voor het gevoel is het daardoor zelfs nog een tikkeltje frisser.

Omhoog of omlaag
Aanvankelijk ging nog ongeveer de helft van de berekeningen na het weekend wat de temperatuur betreft weer omhoog, maar inmiddels gaan vrijwel alle berekeningen voor aanhoudend koele lucht in ons land. Ook gaat er dagelijks weer een beetje regen of motregen vallen en dinsdag zou er na een koude nacht met veelal lichte vorst, in de meest noordelijke delen van het land 's ochtends wel eens een vlok natte sneeuw kunnen vallen. Zo zie je maar weer: 'april doet wat 'ie wil'!

Bron: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Maart vol zon, droog en warm

Maart was vol zon, met nauwelijks neerslag. Bovendien was het ruim 2 graden te warm voor de tijd van het jaar, meldt weeronline.nl donderdag. Vooral de tweede helft van de maand telde een aantal zeer zonnige dagen, met in het binnenland hoge temperaturen voor maart. Binnen een maand ging het weer van het ene naar het andere uiterste. Februari was de koudste tweede maand sinds 1996 en maart is een van de warmste ooit. Anderhalve maand geleden stonden 'we' nog op de schaatsen en droomden veel mensen van een Elfstedentocht.



Maart begon in principe goed met een hogedrukgebied dat vlakbij Nederland lag. Een dunne laag bewolking gooide echter roet in het eten en al snel volgde een gebied met lage druk en op 4 en 5 maart viel in De Bilt in totaal ruim 8 mm neerslag. Dat was nog niet genoeg: twee dagen later heerste een koufront. Dat bracht 12 mm in De Bilt. Daarna ging het de andere kant op en herstelde de hoge druk zich. Van de 8e maart tot en met de 16e was het op de meeste plaatsen droog. In de nacht van 17 op 18 maart passeerde een nieuw koufront, met een paar millimeter neerslag.

Het duurde even voordat de zon echt doorkwam, maar de 19e was het zover. Een derde hogedrukgebied bouwde op en bleef tot 28 maart bij Nederland boven de Noordzee. Het had volop zon tot gevolg, met af en toe een beetje sluierbewolking en op een enkele dag mist en laaghangende bewolking in de (vroege) ochtend. Met een gemiddelde temperatuur van 8,2 graden in De Bilt was het veel zachter dan normaal gemiddeld in maart. Dan is het 6,2 graden Celsius. Aan de kust was het een stuk frisser dan in het binnenland. De nachten verliepen over het algemeen koud.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Lentevariaties

Vooral in het voorjaar wordt het weer gekenmerkt door grote tegenstellingen. Na een aantal dagen met zon en warmte kan het opeens veel kouder worden. Soms is het temperatuurverschil van de ene op de andere dag meer dan 10 graden en komt 's nachts weer tot vorst. Wind en wolken kunnen het overdag extra onaangenaam en als er ook buien vallen kan het ronduit guur zijn.

Oorzaak van die grote contrasten ligt in het gegeven dat het vasteland in de krachtige zon snel warmer wordt. In de poolstreken en in besneeuwde delen van het vasteland blijft het echter nog lang koud. De koude poollucht stroomt soms naar het zuiden en dan lijkt de winter hier weer even terug. Wolkenvelden die boven de Noordzee ontstaan en met een noordwestenwind landinwaarts drijven kunnen de temperatuur ook overdag laag houden.



De kust is het gevoeligst voor kouder weer. Een draaiing van de wind naar west of noordwest leidt aan de kust tot een sterke afkoeling omdat het zeewater in de nadagen van de winter veel kouder is dan het inmiddels al opgewarmde land. Dieper in Europa met name in hoger gelegen gebieden zoals de Alpen of de Pyreneeën, kan het binnenstromen van koude uit de poolstreken afkomstige lucht tot laat in het voorjaar leiden tot sneeuw. In het grensgebied met aanzienlijk warmere lucht kan dat veel neerslag opleveren. Maar ook in West-Europa kunnen hagel- en sneeuwbuien soms nog tot in mei voor overlast zorgen, vooral in heuvelachtige gebieden. In de koude lucht kan het tijdens de heldere nacht bovendien flink afkoelen en tot vorst komen.

De weersomslagen zijn in et voorjaar zo abrupt en opmerkelijk dat er in de volksmond allerlei benamingen voor bestaan: april doet wat hij wil, IJsheiligen" (11-14 mei), Schaapscheerderskoude (5-20 juni) en Kälterückfälle in Duitsland. De IJsheiligen worden gevreesd voor de schade die vorst aan de grond in die tijd van het jaar kan aanrichten; de Schaapscheerderskoude lijkt op een herhaling van de IJsheiligen, maar dan met minder lage temperaturen. De markante weersomslagen zijn echter niet aan data gebonden, maar komen willekeurig verspreid in het hele voorjaar voor. Pas wanneer het in juni ook in de poolstreken niet meer vriest komt er een einde aan de invasies van koude lucht.

Bron KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

April van start met hagel, sneeuw en vorst

Het zonnige lenteweer van de afgelopen tijd is voorlopig voorbij. Koude lucht stroomt ons land binnen, met als gevolg felle buien en vorst. Volgende week brengt het koufront zelfs hagel en natte sneeuw. Volgens meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza is er vanaf dinsdagmiddag een vergrote kans op vaste neerslag. 'Vanaf dinsdag neemt de kans op fellere buien toe. Die zouden hagel of natte sneeuw kunnen brengen.'



Woensdagnacht brengt vervolgens gladheid doordat het licht gaat vriezen. Automobilisten zullen dus vanaf donderdagochtend waakzaam moeten zijn. Woensdag en donderdag schijnt tussen de buien door wel wat zon, dat zorgt voor strakke heldere luchten.

Koude Pasen
Tijdens het paasweekeinde kunnen de truien weer uit de kast worden gehaald. De temperatuur zal iets oplopen, maar het blijft kouder dan wat er normaal gemiddeld wordt gemeten. Het wordt maximaal 11 graden, met een minima van 3. Het koude weer dat voor april wordt voorspeld, volgt op een zeer zachte maand maart. Deze verliep zeer zacht, droog en zonnig. Het was gemiddeld 8,3 graden, terwijl 6,2 normaal is. Daarmee eindigt maart samen met maart 1957 op een gedeelde derde plaats in de rij van zachtste maartmaanden in ruim een eeuw.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal