Berichtgeving over de lente 2012

Topic gezien door 32131 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, za 25 feb 2012 - 10:22

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Vroege lente in de lucht met zon en volgende week al 15 graden

Na een bizarre winter (herfstig in januari, Siberisch in de eerste helft van februari), lijkt de lente er dit jaar erg vroeg bij. Vandaag krijgen we al een vrij zonnige dag en in de loop van de week lopen de temperaturen al op richting 15 graden. Het blijft vandaag droog met flink zonnige perioden. Ten zuiden van Samber en Maas domineren wolkenvelden het weerbeeld. Er waait een zwakke tot matige wind uit het westen tot het noordwesten. De maxima liggen tussen 7 en 10 graden. Vanavond en -nacht is er een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De minima schommelen tussen min 1 tot plus 4 graden.



Nevelig
Zondagochtend wordt het nevelig en grijs. Overdag wordt het wisselend bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog en er waait een zwakke tot matige noordwestenwind. De maxima bedragen 5 tot 10 graden.

Meer zon
Begin volgende week is er veel bewolking, maar daaruit valt weinig of geen neerslag. In de tweede helft van de week komt er meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt op van zowat 10 graden maandag tot ongeveer 13 graden later op de week. Donderdag halen we in de Kempen wellicht zelfs al 15 graden.

Voor discussie, lenteverwachting en updates kunt u hier terecht

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

GekkeLeo

Ahh ik voel terrasweer aamkomen  ;D

Jan van Ooijen

Zeer zachte temperaturen op komst

Het blijft vandaag vrijwel overal droog met veel wolken over de oostelijke helft van het land. Elders breekt de zon af en toe door. Er waait een zwakke noordwestenwind. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden. Volgende week kan het kwik tot 12 graden gaan, wat zeer zacht is voor de tijd van het jaar. Vanavond en -nacht is het droog met opklaringen en wolkenvelden. Plaatselijk kan mist ontstaan. De minima gaan van min 1 graad in Lotharingen tot plus 3 graden aan de kust.



Morgenochtend is het grijs met over het oosten en zuiden plaatselijk mist. Verder is er veel bewolking waaruit soms wat motregen valt. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. De maxima bedragen 5 tot 10 graden. Van dinsdag tot en met zaterdag krijgen we droog weer met wolkenvelden maar vooral in de tweede helft van de week ook af en toe zon. De middagtemperatuur schommelt rond 12 graden, wat zeer zacht is voor de tijd van het jaar.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Veel regen op komst

Zondagmiddag is er veel bewolking met regen vanuit het zuidwesten. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. De maxima bedragen 8 tot 12 graden. Vanavond en vannacht is er veel bewolking met regen en op de Ardense hoogten natte sneeuw of sneeuw. De minima komen uit op min 2 graden in Hoog-België tot plus 3 graden aan de kust. De wind waait eerst matig uit het zuiden. Later ruimt hij naar het noordwesten en neemt dan toe tot krachtig.



Morgen is er veel bewolking met regen, mogelijk ook natte sneeuw. In de Ardennen valt sneeuw. Plaatselijk kan de neerslag overvloedig zijn. Er staat een vrij krachtige, en aan zee een krachtige tot stormachtige noordwestenwind. In de loop van de namiddag zal de windsterkte langzaam afnemen. De maxima bedragen 1 tot 6 graden. Van dinsdag tot en met zaterdag wordt het wisselvallig weer met vooral woensdag regen en veel wind. De middagtemperatuur schommelt rond 7 graden en 's nachts en 's ochtends kan het plaatselijk licht vriezen. In de tweede helft van de week wordt het zachter.

Bron HLN
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Voorjaar na vorstperiode opnieuw losgebarsten

De vrieskou in februari heeft de natuur een nieuwe start gegeven. 'Alles stond even stil door die twee weken extreme kou. Nu kan het weer lente zijn', aldus bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit.
Volgens Van Vliet heeft de verlate winter de natuur rechtgetrokken, hoewel hij geen compleet beeld heeft van wat de strenge vorstperiode in februari de natuur heeft gedaan. Het geldt onder meer voor de plantenwereld en verschillende vogels. Volgens hem hielden onder meer de zanglijsters zich in de vorstperiode even stil. Van Vliet: 'Door de zachte winter tot februari waren die geluiden al vroeg op gang gekomen, maar met de vorst was het stil. Nu maken ze weer volop geluid.' Ook andere typische voorjaarsgeluiden zijn weer volop te horen. De natuur in Nederland is volgens Van Vliet gebouwd op wisselende temperaturen. 'Maar de combinatie van erg zachte temperaturen in de winter en dan die extreme kou, dat komt nooit voor', aldus de bioloog. Dat zorgt voor extra vorstschade bij bijvoorbeeld bloembollen en zee-organismen.



Bloembollen
De bloembollen liepen dit jaar eerder dan gebruikelijk uit. 'Daarbij wordt komende week zichtbaar wat de schade is.' Wel is al duidelijk dat narcissen en hyacinten schade hebben opgelopen. Ook de tulpen hebben verkleurde bladeren, maar 'ze staan er nog aardig bij', aldus Van Vliet. Sneeuwklokjes en krokusjes hebben de vorst goed doorstaan. Veel soorten zee-organismen zoals de de ingegraven slangenster hebben door de kou massaal het loodje gelegd. Maar ook duizenden gewone zeesterren, zeepieren, kokkels en grote standschelpen spoelen aan. 'Gouden tijden voor strandjutters', aldus stichting Anemoon. Wat de kou met bijvoorbeeld de citroenvlinder en de dagpauwoog heeft gedaan, moet de komende weken nog blijken. De twee soorten, die als vlinder overwinteren, hebben het de afgelopen decennia al zwaar gehad.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Mogelijk wateroverlast door langdurige regenval

Een regengebied dat vandaag en morgen over ons land trekt, brengt een reële kans op wateroverlast met zich mee. Dat denken de meteorologen van Weerplaza. Het regengebied is nu naar Nederland en België op weg en blijft langdurig in de buurt van beide landen liggen. Met name West-Vlaanderen, Zeeland en delen van Zuid-Holland krijgen met 20 tot 30 mm regen, en misschien nog meer, veel neerslag te verwerken. Weerplaza.nl verwacht dat het in Nederland vandaag in loop van de middag en avond weer droger begint te worden. In België trekt de neerslag in de nacht naar dinsdag pas weg. In dit jaargetijde kan de grond niet veel water opnemen. Het water blijft dus op het land staan of stroomt naar de sloten en rivieren. Er is daardoor een reële kans op wateroverlast.

Xenia
Het natte weer wordt veroorzaakt door een kleine depressie, door de Duitse weerdienst Xenia genoemd. Xenia verplaatst zich zeer langzaam. Wanneer de depressie vanavond in de buurt van Nederland en België komt te liggen, ligt ze zelfs vrijwel stil. Hierdoor blijven de regengebieden ook zo goed als stilliggen. De depressie heeft aan de westzijde een gebied met veel wind. De wind (uit west tot noord, afhankelijk van waar de depressie komt te liggen) neemt daar toe naar krachtig tot stormachtig, 6 tot 8 Bft. De meeste wind treft de Vlaamse kust, maar Zeeland en Zuid-Holland kunnen ook enige tijd veel wind hebben. Dinsdag wordt het weer beter weer. De depressie trekt dan zuidwaarts naar Frankrijk weg. Het blijft droog en in de loop van de dag breekt de zon door. In de loop van woensdag gaat het opnieuw stevig regenen.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Zonde, zat er toevallig gister nog naar te kijken. Hoe slecht het meeste erbij staat, hopen dat de rest nu wel gewoon uitkomt.
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Tyshane

Ja het één en ander is door de kou goed kapot gevroren, niet leuk om te zien, maar wel een goede compenserende reactie van de natuur. De zachte weersomstandigheden in december maakte het veel te vroeg lente voor de natuur. Met kerst al de eerste knoppen en bloemen, dat was ook niet echt normaal. Maar goed, take two, het zal vast allemaal weer mooi tot bloei komen en wat zullen we ervan genieten! :)

Jan van Ooijen

Lente krijgt vastere vorm

Het weer kabbelt tot en met zaterdag een beetje voort. Vandaag regen, daarna een bui en geregeld wolken op vrijdag en zaterdag. Vanaf zondag lijkt de lente vastere vormen te krijgen. De weermodellen zijn het redelijk met elkaar eens. Voor de korte termijn is het regen op woensdag, wat zon en een bui op donderdag en meer wolken en misschien wat lichte regen op vrijdag en zaterdag. Daarbij loopt de temperatuur langzaam op tot net boven de 10 graden in het weekeinde. Eerlijk is eerlijk, echt spectaculair is dit nog niet. Maar kijken we naar de langere termijn, dan wordt het een stuk interessanter. Voor de langere termijn gebruiken we de bekende "pluim-verwachtingen" van zowel het ECMWF-model (Europees) als het GFS-model (Amerikaans).



Het Europese model heeft nog wat moeite met een zonterm op maandag, maar verder laat het toch een redelijke zonkans zien. Het Amerikaanse model is scheutiger met de zon en laat midden volgende week eigenlijk geen bewolking meer toe. Voor een echt lentegevoel is zon natuurlijk één van de eerste benodigdheden, maar ook de temperatuur is uiteraard belangrijk. En die liegt er niet om. Beide modellen komen, met enige mate van onzekerheid in timing en uitgesprokenheid, in de loop van de week sowieso met dubbele cijfers voor grote delen van het land. Het GFS-model heeft daarin zelfs uitschieters die voor het zuiden boven de 15 graden uitkomen. Daarbij is van neerslag geen sprake; er ligt prachtig lenteweer in het verschiet.

Overigens gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat zo'n lentegevoel half maart niet vaak de hele dag bestrijkt. Overdag kan het best zacht zijn, als het in deze tijd van het jaar rustig en helder is, zijn de nachten nog koud. Dan is een graadje vorst zeker niet ongebruikelijk. We zien in beide "pluim-verwachtingen" in elk geval grote verschillen in dag- en nachttemperatuur.

Bron Weerplaza
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Lenteweer op komst in Nederland

Nederland krijgt volgende week te maken met lenteweer. De regen verdwijnt en in het zuiden van het land kan het kwik oplopen tot vijftien graden, meldt een woordvoerder van weeronline.nl woensdag. Het druilerige en frisse weer van deze week komt door een lagedrukgebied dat zich ophoudt bij IJsland. Ook vrijdag en zaterdag vallen daardoor buien en is het fris. Vanaf de Azoren komt echter een hogedrukgebied naar Nederland toe. Aanvankelijk zorgt die ervoor dat het bewolkt is boven Nederland. "Dat komt doordat het hogedrukgebied eerst boven ons hoofd hangt." Uit de bewolking valt echter geen neerslag.

Het hogedrukgebied trekt echter verder Europa in. Een zuidenwind die droge lucht meebrengt zorgt ervoor dat de bewolking in de loop van volgende week steeds meer oplost. "Zeker in het zuiden van het land kan het wel vijftien graden worden. Dat geeft toch wel een lentegevoel", aldus de woordvoerder. Hoelang het lenteweer aanhoudt, is moeilijk te voorspellen, geeft hij aan. Het lijkt er echter op dat het langere tijd droog blijft. "De komende veertien dagen wordt weinig neerslag verwacht."

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Alles ademt lente

Het winterseizoen is nog niet eens ten einde en het voorjaar zit al duidelijk in de lucht. In de vroege ochtend zetten veel vogels hun mooiste lied weer in, planten, bomen, struiken en bloemen komen alweer voorzichtig in bloei en de temperaturen eindigen in de middag alweer heel regelmatig in de dubbele cijfers. Als we even kort terugkijken, zijn afgelopen december en januari al te zacht verlopen voor de tijd van het jaar. Tot halverwege de januarimaand was de temperatuur nog nauwelijks onder het vriespunt uitgekomen en op Nieuwjaarsdag was het in het zuiden van het land lokaal zelfs nog ruim 14 graden. In die periode werden toen her en der al wat jonge dieren gespot en kwamen sommige bolletjes al voorzichtig de grond uit. Te vroeg natuurlijk, want we bevonden ons nog midden in het winterseizoen en uit het verleden weten we dat er dan nog van alles kan gebeuren. En dat gebeurde ook. Eind januari zette de winter ineens volop in en beleefden we zelfs een officiële landelijke koudegolf. Het kwik lag zowel 's nachts als overdag onder het vriespunt en soms was het zelfs bijzonder koud met ruim -20 graden in de vroege ochtend van 4 februari. De laagste temperatuur was toen -22,9 graden in Marknesse.


Ook de vele krokussen zorgen in het vroege voorjaar voor veel lentesfeer. Foto: Willy Bonnink.

Zo snel de winter kwam, zo snel was hij ook weer verdwenen en daarna ging het kwik ook weer als een speer omhoog. In schril contrast met de bijzondere kou in de eerste helft van de februarimaand kwam de temperatuur in de tweede helft van de maand lokaal alweer in de positieve dubbele cijfers terecht; op 23 februari werd het in Lelystad 13,3 graden. Met veelal westelijke winden bleef het ook daarna zacht tot zeer zacht ten opzichte van normaal.

Groeispurt
De grote vraag na zo'n koude periode was dan ook of de jonge dieren, maar ook de reeds bloeiende planten en bloemen, het bijzondere winterweer hadden doorstaan. Verschillende dieren en planten haalden het inderdaad niet, maar een groot deel toch ook wel. Helemaal met de hoge temperaturen kwam er al snel weer een flinke groeispurt op gang in de natuur.


De zoektocht naar takjes, stokjes en andere benodigdheden voor het nest is van start gegaan. Foto: Margreet Alders.

Pollen
De Hazelaar en de Els staan momenteel bijvoorbeeld alweer in bloei en de lentekriebels zijn bij veel mensen dan ook niet meer te stoppen. Letterlijk en figuurlijk. De één geniet namelijk met volle teugen van de steeds kleurrijker wordende natuur, maar voor hooikoortspatiënten begint het na een korte adempauze weer echt te kriebelen. Door de zeer hoge temperaturen leek het erop dat de bomen in februari al in bloei zouden komen en dat zou dan een maand te vroeg zijn geweest, maar door de koudegolf is die snelle ontwikkeling tot een stop gezet. Na de hoge temperaturen van de afgelopen week is die ontwikkeling echter weer op gang gekomen en daarmee liep de pollenconcentratie in de lucht snel op. Naast de (zwarte) Elzen en de Hazelaar gaan in de loop van deze maand ook de Berken weer pollen verspreiden.

Vogels
Ook veel vogels zijn de afgelopen dagen weer voor het eerst gespot of gehoord. Zo werden de muzikale kwaliteiten van de Tjiftjaf, de Vink en de Zanglijster af en toe gehoord en zijn veel vogels alweer volop in de weer met takjes om een comfortabel nest te bouwen. Een leuke website om diverse vogels en later ook hun kroost tijdens het broedseizoen te volgen, is 'Beleef De Lente'. Via webcams zijn onder andere de slechtvalk, de oehoe, de ooievaar, maar ook de ijsvogel en de lepelaar het hele lenteseizoen te volgen.

Bronnen: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Lenteweer in aantocht



Volgens de laatste weervoorspellingen kunnen we aankomende week lenteweer verwachten. Het begin van de week vertoont nog grijs weer, vanaf donderdag stijgt de temperatuur. Volgens verschillende weerprognoses, onder meer die van Weeronline.nl, bestaan maandag, dinsdag en woensdag uit bewolking. Op donderdag draait de wind van het noordwesten naar het zuiden en het oosten. De warme luchtstroom zal zorgen voor temperaturen die kunnen oplopen tot 16 graden. De Telegraaf maakt zelfs melding van een temperatuur van 20 graden.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Erg zachte week in aantocht



Het blijft vanmiddag droog bij een afwisseling van zon en wolkenvelden. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden. Vanavond en vannacht is het droog met opklaringen maar al vrij snel kan op meerdere plaatsen nevel, mist of lage bewolking ontstaan. De minima bedragen 2 tot 5 graden. Na het optrekken van nevel en mist blijft het morgen droog met wolkenvelden en later mogelijk enkele opklaringen. Er waait een zwakke wind uit noordelijke richtingen. De maxima gaan van 7 tot 12 graden. De dagen daarna is het rustig en droog weer met zonnige perioden. De middagtemperatuur loopt op van zowat 11 graden dinsdag naar ongeveer 17 graden donderdag. Vanaf vrijdag wordt het minder zacht en komt er tijdelijk kans op een bui.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Vanaf woensdag is het lente

In de loop van de week lijkt de lente echt zijn intrede te doen. Het kwik stijgt woensdag tot 15 graden, en de twee dagen daarna kan het zelfs 17 graden worden, terwijl het nauwelijks waait. Dat meldt weeronline.nl zondag. Tot woensdag is het wisselend bewolkt, maar daarna zou de zon volop te zien moeten zijn. Pas in het weekend neemt de kans op neerslag weer iets toe. Toch zou het ook dan overwegend zacht moeten blijven. De gemiddelde temperatuur in maart ligt tot nu toe op 7,3 graden. Dat is 2,3 graden warmer dan normaal. Het milde voorjaarsweer van de komende week is te danken aan een hogedrukgebied dat van de Britse eilanden over Nederland naar Polen trekt.

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Heerlijk buiten in het zonnetje

Het eerste voorproefje van de lente heeft gisteren een massa mensen naar buiten gelokt. Het was topdrukte langs het strand, op terrassen en bij de attractieparken. Met temperaturen die oplopen naar 20 graden staat ons de komende week nog veel meer moois te wachten. Met een graad of 12 en in een groot deel van het land een stralend zonnetje was het gistermiddag uitstekend toeven in de buitenlucht. Bij paviljoen De Schelp in Egmond aan Zee konden ze de drukte maar nauwelijks aan. ,,Het is nog drukker dan op een zomerdag. Gigantisch!", zegt opgetogen bedrijfsleider Michiel Gooijer. Volgens een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland heeft Nederland gisteren optimaal benut om er op uit te trekken.,,Zo'n tachtig procent van de strandtenten is al open, zij hadden een topdag."

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

20 graden komt dichtbij

Gisteren was al vrijwel overal in Nederland een prachtige lentedag met landinwaarts middagtemperaturen rond 14 graden. Later deze week gaat daar nog een schepje bovenop. Meteo Consult verwacht in het zuidoosten van het land dan temperaturen tot bijna 20 graden.

Tegenstellingen
Ons weer staat momenteel onder invloed van een hogedrukgebied. De eerstkomende dagen ligt het boven Engeland. Aan de oostflanken ervan waait bij ons een noordwestelijke wind en zijn de weerstegenstellingen binnen Nederland vaak groot. De luchtaanvoer van boven het koude water levert regionaal hardnekkige mist of bewolking op, terwijl even verderop de zon flink schijnt. De temperaturen komen in de middag uit tussen 8 en 13 graden, plaatselijk misschien net iets hoger.

Donderdag: rokjesdag?
Donderdag komt het hogedrukgebied boven Duitsland en Polen Europa terecht. Aan de westflanken ervan steekt dan bij ons een zuidelijke wind op. Deze voert een stuk minder vochtige en bovendien mildere lucht aan. De zon schijnt donderdag overal flink en de temperaturen schieten omhoog. Aan zee wordt het 10 tot 14 graden en landinwaarts 15 tot 19 graden, met de hoogste waarden in Limburg. Kortom, het zou wel eens de eerste "rokjesdag" kunnen worden, een term die de in 2009 overleden columnist, dichter en schrijver Martin Bril populair maakte. Op rokjesdag zou een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding dragen, doorgaans midden april.

Vrijdag
Vrijdag is er eerst nog veel zon. Later komt vanuit het westen bewolking dichterbij op nadering van enkele weekendbuien. De middagtemperatuur zal dan iets inleveren, maar blijft naar verwachting vrij hoog voor de tijd van het jaar, met maxima tussen 10 en 16 graden.

Bron MeteoConsult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Johann


Jan van Ooijen

Hoge verwachtingen

Al een aantal dagen zat het in de verwachting; maandag tot en met woensdag zouden vrij bewolkt verlopen en vanaf donderdag zou de zon doorbreken. De middagtemperatuur zou daarbij oplopen tot bijna 20 graden in het zuiden van het land. Euforie alom, want echt lenteweer zat in de pijplijn. De term 'rokjesdag' kwam alweer een aantal keer voorbij en de tuinen en balkons zijn door velen al in gereedheid gebracht. Ook vandaag (woensdag) ziet het er nog naar uit dat het morgen een zonovergoten en vrij warme lentedag gaat worden, maar er zit nog wel één addertje onder het gras.




Om tot een weersverwachting te komen, gebruiken we hier in de weerkamer bij Meteo Consult dagelijks diverse weermodellen. Het Europese weermodel ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) is echter ons meest gebruikte model. Na het checken van de uitgangssituatie op een bepaald moment wordt naar de diverse modellen gekeken en zet de meteoroloog van dienst een bepaalde lijn uit voor die dag en de dagen erna. En neemt daarin natuurlijk ook zijn eigen kennis en ervaring mee, want ondanks de bijzonder gecompliceerde berekeningen die de verschillende weermodellen uitvoeren, zien ook deze wel eens iets over het hoofd.


Volgens het Europese weermodel ECMWF lost de bewolking vannacht helemaal op en is het morgen na eerst wat ochtendgrijs zonnig.

Over het algemeen komen de weermodellen op de korte termijn redelijk goed overeen en op de langere termijn worden de verschillen onderling groter. Soms is het echter ook zo dat er op de korte termijn grote verschillen zijn. Zo ook morgen, donderdag.

Hogedrukgebied
De afgelopen dagen lag er een hogedrukgebied boven ons land en ook vandaag is dat nog het geval. Normaal gesproken levert ons dat vaak vrij zonnig en droog weer op, maar omdat tot nu toe een windje vanaf zee waaide, stroomde milde, maar erg vochtige lucht het land binnen en was het grotendeels bewolkt met iets te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. En omdat er amper wind stond, was er weinig tot geen beweging in de atmosfeer. De plak met bewolking bleef dus op zijn plaats en loste bovendien ook niet op. Het resultaat: weinig tot geen zon! Koud was het echter niet met overdag gemiddeld een graad of 11.


Het Engelse weermodel UKMO laat echter een heel ander beeld zien voor hetzelfde tijdstip morgen (12 UTC). Hier blijft het bewolkt.


Het Nederlandse weermodel Hirlam laat het morgen ook zonnig worden.

Ook vandaag bleef het hogedrukgebied op zijn plaats (de kern ligt boven ons land). Er was nauwelijks wind en de bewolkingslaag bleef ook nu nog aanwezig. Gedurende de dag begon er eindelijk een beetje beweging in het hogedrukgebied te komen. Het geheel schoof heel voorzichtig iets naar het oosten, waarna de wind bij ons vanuit het zuiden ging waaien.
Daarmee kwam er iets drogere lucht onze kant op en brak als eerste in Limburg al af en toe de zon door. Een gunstig vooruitzicht dus voor morgen!

Eén uitbijter
Maar hoewel bijna alle weermodellen het morgen een zonnige en warme dag laten worden met in het zuidoosten van het land lokaal 18 graden is er toch ook eentje die het allemaal iets somberder laat uitpakken. Het Engelse weermodel UKMO laat de grijze massa die momenteel boven het land hangt namelijk helemaal niet oplossen en laat het ook morgen dus nog bewolkt blijven. En met het uitblijven van de zonneschijn zou de temperatuur dan natuurlijk ook een stuk minder hoog uitkomen.


En ook de Amerikanen zien het rooskleurig in voor morgen.

Hoofdberekening
Het merendeel van de weermodellen, waaronder ook ons hoofdmodel ECMWF, laat het morgen echter zonnig en warm worden, en daar blijven we dan ook gewoon van uit gaan. Komende nacht ontstaat er in opklaringen lokaal nog wel wat mist of nevel en die is ook morgenvroeg her en der nog aanwezig, maar daarna breekt de zon door en wordt het 10 graden op de Waddeneilanden tot 18 graden in Zuid-Limburg. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Bron: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Eerste rokjesdag van het jaar'

Donderdag wordt de eerste echte lentedag van het jaar. In het hele land schijnt de zon volop en lopen de temperaturen op richting de 20 graden. Volgens weeronline.nl is het de eerste rokjesdag van het jaar. Vooral in het binnenland en zuiden van het land kunnen de rokjes uit de kast. Daar wordt het zo'n 16 tot 17 graden. In Limburg kan het kwik zelfs oplopen tot 19 graden.

Overigens is het maar de vraag of de in 2009 overleden columnist Martin Bril, die de term rokjesdag populair maakte, donderdag zou uitroepen tot rokjesdag. In een column die hij vlak voor zijn dood schreef, zegt hij dat 17 of 18 graden in principe goed genoeg is voor een rokjesdag, tenzij het 's ochtends te koud is.

"Halverwege de dag iets anders aantrekken mag niet, en is in veel gevallen ook onmogelijk. Je gaat je op je werk niet verkleden", schreef hij. Op veel plaatsen in het land lag de temperatuur donderdagochtend rond het vriespunt. Vrijdag wordt het opnieuw lenteweer met geregeld zon. In het weekend is er een grotere kans op neerslag.

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Invloed van water in het voorjaar

Het oppervlak van Nederland bestaat voor ongeveer vijftien procent uit water waaronder meren, rivieren, kanalen en sloten. Verder hebben we ook nog het IJsselmeer, zo'n 1100 vierkante kilometer in oppervlak en natuurlijk de uitgestrekte Wadden- en Noordzee. We leven dus in een waterrijk land. De grote hoeveelheden water hebben in ieder jaargetijde invloed op ons klimaat. Ook in het voorjaar kunnen soms grote verschillen ontstaan in het weer in de kustregio's en verder landinwaarts. Morgen zullen we dat aan den lijve ondervinden.

Meeste zon aan de kust
In het voorjaar, als het water nog koud is, levert dit een temperende werking op van de temperatuur in de kustregio's als de wind van zee of het IJsselmeer waait. De temperatuur van het kustwater, die na de winterperiode nog laag is, stijgt minder snel dan de temperatuur op land. De aangevoerde lucht over het water is uiteraard ook vochtiger dan boven land. Verder landinwaarts levert de zon een grotere stijging van de temperatuur op waardoor hier gemakkelijker stapelwolken ontstaan.


Meeste zon in de kustregio's. Bron: KNMI

Schone lucht
Dat de kustregio's de plaatsen zijn waar jaarlijks de meeste zonuren worden gemeten is een bekend feit. Vooral het voorjaar heeft daar een groot aandeel in. Het zonnige weer aan de kust in de lentemaanden met een wind van zee hebben we dus te danken aan het koude water maar ook deels aan de schone lucht die het land wordt ingeblazen. Door het gebrek aan zogenaamde condensatiekernen zal de waterdamp in de lucht moeilijker tot wolkendruppels kunnen condenseren. Landinwaarts, waar de lucht meer vervuiling bevat, zal dit proces makkelijker optreden en ontstaan er dus meer stapelwolken.

Kil en grijs aan zee

Als het zeewater nog koud is in de lente zijn er ook situaties waarbij er boven het water mist of laaghangende wolken voorkomen. Bij weinig wind en aanvoer van warme lucht blijft het gecondenseerde vocht in een dunne laag boven het wateroppervlak hangen. Als de wind dan van zee komt, trekt deze grijze boel het land op. Hierdoor zijn er soms grote verschillen in het weer op het strand en verder landinwaarts. Een geplande stranddag kan op deze manier compleet in het water vallen. Soms is het aan de ene kant van de duinen nog zonnig en warm terwijl het op het strand grijs en kil blijft.


Donderdag 15 maart rond 12:00 uur is de plak met lage wolken en mist te zien over het Engelse kanaal en de Golf van Biscaye terwijl het in Nederland wolkenloos is. Bron: Meteo Group Belgie.

Grote verschillen
De weerkaarten laten morgen een situatie zien waarbij het weer van plaats tot plaats sterk kan verschillen door de invloed van het water. In het Engelse kanaal, waar zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan over het koudere water stroomt, is al een omvangrijk gebied met lage wolken en mist ontstaan. Met een zuidwestelijke stroming beweegt deze grijze massa zich richting de Noordzee. Morgenochtend schuift er op steeds meer plaatsen langs onze westkust lage bewolking en mist van zee binnen. In het binnenland lost de bewolking deels op en vooral in de oostelijke helft van Nederland blijft het gewoon zonnig. In Zuid-Limburg levert dit plaatselijk zelfs 20 graden op terwijl het in de kop van Noord-Holland en op de Wadden zonder zon niet warmer wordt dan een graad of 8.

Bron Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal