di 25 jan 2022 - 03:09

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Vannacht kans op fikse sneeuwval

Topic gezien door 278 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 06 apr 2021 - 16:57

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Vannacht kans op fikse sneeuwval


T Drupsteen werd in Tweede Exloërmond vanmorgen wakker met een dun laagje sneeuw, komende nacht kan in een deel van het land een paar centimeter sneeuw vallen.

Storing in koude lucht
Vandaag (maandag) waait er een koude noordwestenwind. Aan zee staat een windkracht 6 tot 7 en landinwaarts schiet de wind vooral tijdens een winterse bui even fors uit. De lucht die wordt aangevoerd is direct afkomstig vanaf de Noordpool en dus is het niet vreemd dat de thermometer een bijzonder lage waarde aangeeft voor deze tijd van het jaar. Veel warmer dan een graad of 5 wordt het vandaag niet.

Even ten westen van de Noorse kust ligt op dit moment een actieve buienstoring. Deze trekt in sneltreinvaart richting ons land en zal rond middernacht het Waddengebied aandoen en morgenochtend vroeg via Brabant en Limburg ons land weer verlaten. Ook maandagavond zagen we een soortgelijke storing in de koude lucht (in de meteorologie noemen we dit een Cold Air Development) over ons land trekken. Aan de westkant van zo'n weersysteem trekt de noordwestenwind vaak flink aan en dat was gisteravond ook zo. Door menging met wat minder koude lucht, werd de onderste laag van de atmosfeer in het westen van het land net iets te warm en ging de sneeuw in regen over. In het binnenland was het kouder en viel op diverse plaatsen sneeuw. Ook komende nacht gaan we deze ontwikkeling zien.

Regen aan zee, sneeuw in het binnenland
Vanavond zijn nog altijd enkele sneeuw- en hagelbuien actief, maar zeker in het binnenland zijn ze wat minder aanwezig. Bij een afnemende wind koelt het tijdens de soms brede opklaringen snel af. Voor middernacht vriest het in bijvoorbeeld Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. In de kustgebieden is het iets minder koud, mede door de aantrekkende wind. In het Waddengebied volgt rond middernacht regen of wat natte sneeuw. Al snel krijgt ook de rest van Nederland met neerslag te maken. Terwijl aan zee een windkracht 6 tot 8 komt te staan uit west tot noordwest, waait het in het binnenland wat minder. Langs de westkust valt voornamelijk regen, landinwaarts valt de neerslag vrijwel alleen als sneeuw.

De sneeuwval duurt enkele uren en is af en toe best intensief waardoor de sneeuw uiteindelijk ook blijft liggen. Ook de snelle afkoeling in de avond is wat dat betreft een 'positieve' factor, net als het feit dat er van instraling door de zon natuurlijk geen sprake is. Iets dat tijdens de daglichtperiode dezer dagen ervoor zorgt dat sneeuw vrijwel geen kans maakt om te blijven liggen. De kans is groot dat in de loop van de nacht in het oosten, zuidoosten en deels midden van het land een laagje sneeuw van enkele centimeters komt te liggen. Uitschieters richting een centimeter of vijf zijn zeker niet uit te sluiten. Ondanks dat na de sneeuwval wat zachtere lucht ook dieper landinwaarts zal doordringen en er misschien ook nog wel wat regen kan vallen, is in het diepe binnenland de gevallen sneeuw morgenochtend niet direct gesmolten. Vooral in het oosten en zuidoosten kan de woensdag dan ook beginnen met een sneeuwdek van een paar centimeter. In het midden van het land is de meeste sneeuw voor zonsopkomst al verdwenen.


Vanuit de ruimte was eerder deze dinsdag de sneeuwstoring voor de Noorse kust al heel mooi zichtbaar. Dit weersysteem komt rond middernacht bij de Waddeneilanden uit. Bron: Eumetsat/nwcsaf/SMHI

Vanaf morgen vooral vloeibare neerslag
Na de buienstoring van aankomende nacht, waarbij in het binnenland de neerslag dus vooral als sneeuw valt, lijkt daarna de kans op sneeuwval af te nemen. De temperaturen gaan een heel klein beetje omhoog, voldoende om de meeste neerslag gewoon als regen of hagel te laten vallen. Lenteweer laat nog even op zich wachten, want ook dit weekend lijkt het aan de koude kant te zijn met af en toe regen.


Maximale sneeuwhoogte vannacht en morgenochtend. In het uiterste noorden en westen van het land valt voornamelijk regen. Dieper landinwaarts valt vooral sneeuw en in het uiterste oosten en zuidoosten is het ook rond zonsopkomst nog wit.


Door: Alfred Snoek
Bron: weerplaza

Remy

Ik geniet van de zware jachtsneeuw hier. De sneeuw die voorbij waait is absoluut geen natte sneeuw. Ondanks dat de grond warm is blijft het zelfs gewoon een poosje liggen. Een hele mooie snoei in het gezicht van alle mensen die onkundig de opwarming van ons klimaat door CO2 promoten 😎
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Powered by EzPortal