do 09 dec 2021 - 05:09

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Een wit pak? In heel Europa valt rode 'bloedsneeuw'

Topic gezien door 104 bezoekers
Gestart door TMCThomas, za 06 feb 2021 - 22:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Een wit pak? In heel Europa valt rode 'bloedsneeuw'


Rode sneeuw in de Franse Alpen

Sneeuw is wit, dat spreekt voor zich. Toch? Op veel plekken in Europa kleurt het vandaag toch een andere kleur: rood. Zand uit de Sahara wordt door de wind meegevoerd en komt met de sneeuw mee naar beneden. Daardoor vormt het 'bloedsneeuw'.

Kijk bijvoorbeeld naar bovenstaande foto van een webcam in het Franse skigebied Portes du Soleil, langs de grens met Zwitserland. Aan het begin van de middag kleurde de hemel daar oranje. Ook de sneeuw zelf kleurde rood.
Volgens Maurice Middendorp van Buienradar gaat het om een 'enorme lading Saharazand' die momenteel over Europa heen waait. Middendorp: "Het gebeurt vaker dat stof uit de Sahara in Europa uit de lucht komt vallen, maar dat gebeurt meestal in de zomer. Dat merk je bijvoorbeeld aan een laagje stof op je autoruit."

Warme en koude lucht botsen
Dat is nu anders: momenteel gaat het Saharazand samen met een boel sneeuw. "Dat komt doordat koude lucht uit het noorden botst met die warme lucht vanuit de Sahara", legt Middendorp uit. "Die twee stromen botsen precies boven ons land. Op het grensvlak krijg je heel veel neerslag. Daardoor gaat het zo hard sneeuwen."

Waar die luchtstromen botsen, kan het gebeuren dat sneeuw en Saharastof met elkaar mengen, waardoor de sneeuw rood kleurt. Dat gebeurde vandaag in de Franse en Zwitserse Alpen, en ook in de Pyrenee├źn tussen Spanje en Frankrijk viel zulke bloedsneeuw.

https://twitter.com/srfmeteo/status/1358011565337960448

Ook in Duitsland wordt vannacht bloedsneeuw verwacht, zelfs in het noorden van het land. Het stof kan daar nog eens voor extra sneeuw zorgen.
Middendorp: "De stofdeeltjes kunnen ervoor zorgen dat sneeuwvlokken makkelijker aan elkaar hechten. Daardoor worden ze zwaarder en vallen ze sneller. Dat levert meer sneeuw op dan de weermodellen voorspellen."
Of de sneeuw in Nederland ook rood zal kleuren, is maar de vraag. Middendorp: "Vooral boven Duitsland wordt bloedsneeuw verwacht. Daar kleurt het helemaal rood. Misschien krijgt de sneeuw in het oosten van Nederland ook een beetje een rood tintje, maar dat is nog afwachten.

Bron: RTL Nieuws

Powered by EzPortal