Sneeuwstorm in Scandinavië

Topic gezien door 714 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 13 jan 2021 - 15:01

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Sneeuwstorm in Scandinavië


Foto gemaakt door Daan van den Broek - Helsinki - In Helsinki ligt inmiddels 30 tot ruim 50 cm sneeuw. Diepvrieskou is nu onderweg, komende dagen vriest het zelfs overdag zeer streng.

Een depressie gevuld met ijskoude lucht trok afgelopen dagen over Scandinavië en zorgde voor een stormachtige wind in de kustgebieden en veel sneeuw. Op het vliegveld van Helsinki ligt maar liefst 57 cm sneeuw, waarvan 16 cm afgelopen nacht is gevallen. Na 1 december 2012 is zoiets nooit meer gebeurd in de Finse hoofdstad. In delen van Zweden gold code rood en is plaatselijk 70 cm sneeuw gevallen.
De harde wind veroorzaakt vooral in de kustgebieden sneeuwjacht, waardoor enorme sneeuwduinen ontstaan. Ook ligt de gevoelstemperatuur zeer laag; onder -10 graden. In Noorwegen keert de rust vandaag terug, morgen gebeurt dat ook in Zweden, Finland en Denemarken. Vrijwel heel Scandinavië is nu bedolven onder een ouderwets pak sneeuw, alleen sommige Deense eilanden zijn nog groen.


Foto gemaakt door Daan van den Broek - Helsinki - Grote bergen sneeuw hebben zich gevormd. In Nederland maakten we dit regionaal voor het laatst mee in 2005 en 2010.

Winter 2020 verliep nog recordzacht
Afgelopen winter verliep grotendeels groen in grote delen van Zuid-Scandinavië. In onder andere grote steden als Helsinki was dat nog niet eerder voorgekomen sinds het begin van de metingen. Al jaren verlopen de winters uitzonderlijk zacht en groen voor Finse begrippen, maar de 'winter' van 2020 sloeg alles zonder sneeuwdek en noemenswaardige vorst in de hoofdstad.

De huidige winter verloopt een stuk normaler met nu dus een dik pak sneeuw. Op het vliegveld van Helsinki ligt 57 cm sneeuw en in de binnenstad 33 cm. De 16 cm verse sneeuw die vandaag al is gevallen is geen uniek verschijnsel. In de vorige eeuw viel soms 20 tot 30 cm verse sneeuw in een dag en het record is 38 cm sneeuw op 6 december 1937.

Na sneeuw volgt ijzige kou
De sneeuw trekt morgen naar het zuiden weg en dan klaart het op de meeste plaatsen mooi op. Met een noordoostenwind zakt de diepvrieskou steeds verder naar het zuiden. In het midden van Finland wordt het morgen op sommige plaatsen niet warmer dan -30 tot -35 graden. Ook in grote delen van Zweden ligt de maximumtemperatuur onder -25 graden. In de nachten kan het in delen van Finland afkoelen tot -38. Overigens zijn in het verleden nog veel lagere temperaturen gemeten. Zo werd het in de winter van 1999 op de koudste plek -51,5 graden.

In Helsinki zakt de temperatuur morgenmiddag tot -14 graden en in de nacht naar vrijdag kan het 22 graden vriezen. Vrijdagmiddag is het niet warmer dan circa -17 graden en de gevoelstemperatuur ligt dan rond -24 graden. In het weekend neemt de kou af en kan opnieuw wat sneeuw vallen, maar zachte lucht bereikt Scandinavië voorlopig niet.


Foto gemaakt door Weer.nl - De winter weet Nederland vakkundig te ontwijken. Grote delen van Europa, inclusief de Balkan en Spanje, zijn bedolven onder een dikke laag sneeuw. Ook een groot deel van Duitsland is wit.

Zeer lage temperaturen normaal in het oude klimaat
Deze eeuw was alleen de winter van 2010 zeer koud in Scandinavië. Verder was het vergeleken met de winters uit de vorige eeuw vaak buitengewoon zacht, vooral afgelopen winter. De zachtste winters uit de vorige eeuw zijn inmiddels de norm geworden en de gemiddelde temperatuur is ruim 3 graden gestegen.

Als we naar de Finse hoofdstad Helsinki kijken dan is de verwachte -22 graden niet indrukwekkend. Zo werd het in de winter van 1987 zelfs in het centrum van Helsinki -34,3 graden en in het verleden zijn zelfs nog wat lagere temperaturen gemeten. Sinds 1959 kwam de minimumtemperatuur 38 keer onder de -25 graden uit en op 22 dagen bleef het zelfs overdag meer dan 20 graden vriezen.

Botnische Golf vriest eindelijk voor een deel dicht
Het noordelijkste gedeelte van de Oostzee, de Botnische Golf, vriest komende dagen eindelijk een beetje dicht. In de vorige eeuw was half januari gemiddeld genomen bijna de helft van deze zee bevroren met een ijsdikte van 10 tot 30 centimeter. Zelfs voor de kust van Helsinki lag gemiddeld 15-20 cm ijs. Momenteel is de zee bij Helsinki nog helemaal ijsvrij en komt alleen in het uiterste noorden van de Botnische golf ijs voor. De ijsdikte is in die gebieden op de meeste plekken nog niet eens 20 cm, maar daar komt dankzij de diepvriestemperaturen de komende dagen snel verandering in. Ook in de omgeving van Helsinki zal zich snel ijs vormen.


Foto gemaakt door Finnish Meteorological Institute (FMI) - Deze kaart van de Finse weerdienst laat de huidige ijsbedekking (links) vergelijken met het gemiddelde uit de vorige eeuw. Blauwe kleuren laten water(temperaturen) zien, grijze kleuren ijs(diktes). De kust van Helsinki was 11 januari nog ijsvrij.

Veel ijs in de Oostzee is gunstig voor winterweer in Nederland. Afgelopen weken waaide de wind regelmatig uit het noordoosten, maar omdat de winter nauwelijks te bekennen was in Scandinavië en de Oostzee veel warmer dan gemiddeld was, werd het nog steeds niet koud. Dat is nu wel anders, met een noordoostenwind kan de winter snel binnenvallen. Helaas voor de winterliefhebbers draait de wind na een paar koude dagen vanaf zondag naar het zuidwesten en stroomt juist zachtere lucht ons land binnen. Op de overgang van de koude en de zachte lucht valt zaterdag sneeuw, maar deze zal in de loop van zondag verdwijnen. Omdat de winterkou volgende week op de loer blijft liggen, is de verwachting dan onzeker.

Door: Jordi Huirne
Bron: weer.nl


Powered by EzPortal