30-Daagse: toch op weg naar die vroege winter?

Topic gezien door 828 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 09 okt 2020 - 23:45

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30-Daagse: toch op weg naar die vroege winter?


Foto gemaakt door Raymond Hofsté - Borne

We beleven dit jaar een herfst die in de oktobermaand voor wat de drukverdeling betreft bijna tegengesteld is aan die van vorig jaar. Lagen de hogedrukgebieden die het weer bij ons bepaalden toen steeds boven Centraal- en Zuid-Europa, dit jaar zien we vooral hogedrukimpulsen boven de Oceaan en het noorden van Europa.

Opvallend is verder het hogedrukgebied dat we boven het Poolgebied terugvinden. Het zorgt ervoor dat de koude lucht, die daar wordt geproduceerd, op allerlei plaatsen naar het zuiden wegstroomt. Als reactie hierop ontstaan daar diepe uitzakkingen van lagedruk die zich ver zuidwaarts uitbreiden. De straalstroom heeft nu dan ook een sterk golvend karakter.

Aan de westkant van de golftoppen in de straalstroom blaast een zuidenwind warme lucht naar het noorden, soms tot in het poolgebied aan toe (waar het nu veel warmer dan normaal is). Aan de oostkant van diezelfde golftoppen is de wind noordelijk en wordt koude lucht naar het zuiden getransporteerd. Met die koude lucht lijken wij de komende week ook in Nederland te maken te krijgen, met bijbehorende buien en lage temperaturen.
De vraag is nu hoe dit verdergaat? Blijft de herfst het in vergelijking met vorig jaar afwijkende spoor ook de komende tijd volgen, of zien we uiteindelijk toch een doorbraak van een westcirculatie; het fenomeen waarmee bijna iedere herfst in Nederland eindigt? We gaan het nu bekijken in een nieuwe aflevering van de 30-daagse verwachting.

Week 1: van maandag 12 oktober tot en met zondag 18 oktober
Terwijl de hogedrukgebieden op de oceaan en boven het noorden van Europa in de loop van de week verbinding met elkaar zoeken, bevindt zich boven het westen en midden van Europa nog een depressie, gevuld met koude lucht die eerst naar de Middellandse Zee trekt en vervolgens over de Alpen weer naar het noorden komt om uiteindelijk boven Oost-Europa uit te komen. Een tweede bel met kou in de bovenlucht, die zich tegen het einde van de week door het hogedrukgebied heen wurmt, komt boven de Golf van Biskaje uit.
In Nederland is het de hele week koel met temperaturen overdag niet veel hoger dan 12 of 13 graden. Er is een afwisseling van wolken en zon en af en toe trekt een storing over. Dan is er meer bewolking en kan het regenen of vallen een paar buien. Vooral een periode van maandagavond tot woensdagochtend lijkt regenachtig te verlopen. Mocht het in de nachten eens langer opklaren, dan kan het ook tot vorst aan de grond komen. Verder is de wind, die uit richtingen tussen noord en oost waait, de meeste dagen niet al te sterk.

Week 2: van maandag 19 tot en met zondag 25 oktober
Onder invloed van het lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje, komt vanuit het zuiden zachtere lucht in de buurt van ons land. Tegelijkertijd blijft het hogedrukgebied in het noorden tegengas geven en is de stroming verder weg op de Oceaan ook nog steeds geblokkeerd door een hogedrukgebied daar.
Nederland lijkt een tijdje in het overgangsgebied tussen de warmere lucht vanuit het zuiden en de koudere, nog steeds dichtbij onze omgeving, terecht te komen. Het is vaak bewolkt en af en toe valt er regen. Afhankelijk van of de wind uit richtingen tussen noord en oost, of juist uit zuidelijke richtingen waait, kunnen de temperaturen behoorlijk variëren. Als de warmere lucht het even redt, kan het zo tot tussen 15 en 18 graden worden. Aan de koudere kant van de overgangszone is het met 10 tot 12 graden wel gedaan. Beide opties zijn mogelijk.

Week 3: van 26 oktober tot en met 1 november
Terwijl de lagedrukgebieden zich meer naar het noorden (en Scandinavië) lijken te verplaatsen, krijgt de hogedruk in de buurt van IJsland en Groenland een uitloper, gericht op het zuidwesten van Europa. Koudere lucht kan dan met een westelijke tot noordwestelijke stroming ook weer tot ons deel van Europa doordringen.

Het betekent dat het wisselvallige weer aanhoudt, met geregeld buien en – net als de komende week – vooral in de kustgebieden soms ook veel neerlag. Vooral tijdens de passage van storingen kan het ook in het binnenland tot regen of buien komen. Overdag wordt het tussen 11 en 13 graden, in de nachten kan het vooral als het even opklaart en de wind wegvalt lokaal tot een graadje vorst komen. Er is zeker ook ruimte voor de zon.

Week 4: van maandag 2 tot en met zondag 9 november
Het weerbeeld met hogedrukgebieden vooral op de Oceaan en in de omgeving van IJsland en Groenland en lagedrukgebieden in het zuiden, of boven het centrale deel van Europa, lijkt ook in week 4 aan te houden. Terwijl het wisselvallig blijft, dalen de temperaturen nog wat verder. Vooral tegen het einde van de periode lijkt de wind weer steeds vaker op richtingen tussen noord en oost uit te komen.
En nog steeds is – ook dan – de drukverdeling tegengesteld aan die van de herfst op hetzelfde moment in 2019. Wat dat betreft, wordt het steeds interessanter om te zien hoe het vervolg in de novembermaand en in december zal zijn. Krijgen we misschien dan toch die verwachte vroege winter, zoals die in onze eerste versie van de winterverwachting staat?

door: Reinout van den Born

Bron: weer.nl

Powered by EzPortal