Negatieve schrikkeldag op komst

Topic gezien door 2964 bezoekers
Gestart door Shadow112, di 27 mrt 2012 - 16:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Negatieve schrikkeldag op komst

De kwestie met de sneller-dan-licht-neutrino leek te zijn afgedaan met een losse kabel. Maar een groeiend aantal wetenschappers gelooft daar niets van. Gisteren vergaderden een aantal betrokken wetenschappers in Genève en kwamen tot een opmerkelijke slotsom: 'We ontkomen niet aan een negatieve schrikkeldag.' Het nieuws dat neutrino's sneller reisden dan het licht lijkt nu een nasleep van jewelste te krijgen. De deeltjes zouden de door Einstein opgelegde snelheidslimiet hebben doorbroken in een reis tussen de deeltjesversneller Large Hadron Collider in Zwitserland en de Italiaanse OPERA-detector. De wetenschappers geloofden zelf hun eigen resultaten niet, maar hun claim bleef lang overeind. Tot begin dit jaar, toen de kwestie ontkracht leek te worden door een losse kabel in de opstelling. De kwestie leek van tafel, maar niets blijkt minder waar.


De enorme OPERA-detector waarmee de sneller-dan-licht-neutrino's vorige jaren werden gedetecteerd.
OPERA staat voor Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus. Afbeelding: © OPERA collaboration


De wereld is te langzaam
Er bleek de afgelopen weken een groeiend aantal wetenschappers binnen en buiten het CERN te zijn dat gelooft dat de metingen van eind vorige jaar wel degelijk correct waren. Dat wil zeggen dat de neutrino's wel degelijk met de lichtsnelheid reisden en dus niet 60 nanoseconden te snel aankwamen in Italië. Onderzoeker Mario Rana van de CERN Council Strategy Group (CSG) legt aan de telefoon uit wat voor consequenties die conclusie heeft. "We stellen dat die neutrino's niet te snel gingen, maar feitelijk de wereld te langzaam! Hoe bizar dat ook mag klinken." Rana zegt dat er door het OPERA-experiment aan het licht is gekomen dat de aarde langzaam maar zeker steeds verder uit de pas is komen te lopen met de 'echte' tijd van het ruimte-tijd-continuüm. "Het verschil lijkt maar minimaal, maar als we de 60 nanoseconden uit het experiment extrapoleren over de gehele leeftijd van het universum, dan blijkt dat wij inmiddels een hele aardse dag achterlopen."

Vooral belangrijk voor de wetenschap
In ons alledaagse leven lijkt dit tijdsverschil geen gevolgen te hebben. Maar voor de wetenschap is het van groot belang, benadrukt Rana. Hij zegt dat we zo precies mogelijk in de pas moeten lopen met de echte tijd. Grote verwarringen zoals die na de vermeende sneller-dan-licht-neutrino's van vorig jaar kun je zo voorkomen. Toen kwam zelfs de speciale relativiteitstheorie van Einstein onder vuur te liggen. "Je wilt een uitstekende theorie die al bijna honderd jaar de basis vormt voor de natuurkunde niet onderuit laten halen omdat blijkt dat je de tijd jarenlang verkeerd hebt bijgehouden", lacht Rana. Onderzoeker Barry Ôn van het Amerikaanse Fermilab reageert in eerste instantie verbaasd als we hem de kwestie voorleggen maar beaamt vervolgens dat het van groot belang is dat we met onze tijdsmeting zo dicht mogelijk bij de ruimte-tijd-continuüm blijven. "Vooral voor tijdmetingen in de wetenschap is dat cruciaal. Daar komt het vaak aan op nanoseconden. Maar van wie hebben jullie gehoord dat we zo ver uit de pas lopen?"


Voorstelling van het (gekromde) ruimte-tijd-continuüm. Wetenschappers zeggen dat het erg belangrijk is om onze klokken hiermee in de pas te laten lopen. Afbeelding: © Wikimedia Commons


Negatieve schrikkeldag
Dat het bloedserieus is bleek gisteren bij een speciaal belegde vergadering van het CSG. Daarbij waren ook de hoogste bazen van het CERN en de direct betrokken wetenschappers van het OPERA-experiment aanwezig. Via CSG-lid Rana kwam informatie uit dat overleg bij Kennislink terecht. Volgens hem waren de wetenschappers het snel met elkaar eens dat er iets moet gebeuren aan de discrepantie tussen onze tijd en de echte tijd. "Er is besloten dat de beste oplossing een negatieve schrikkeldag is. Bovendien moet dat zo snel mogelijk gebeuren. Ingrijpend, maar in feite gebeurt zoiets op kleine schaal wel vaker. Het gaat dan om schrikkelsecondes."


Samoa voerde eind vorig jaar al een negatieve schrikkeldag in.

Dat naast schrikkelsecondes ook negatieve schrikkeldagen mogelijk zijn bewees Samoa vorig jaar. Op die eilandengroep werd vorig jaar besloten om 29 december volledig over te slaan. Dat gebeurde toen om economische motieven. Door de datumaanpassing kwamen de eilanden in de pas te lopen met de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. De nu door de CSG voorgestelde datumverandering zou de eerste in de geschiedenis zijn vanwege een louter wetenschappelijk oogpunt. Het is dus mogelijk een dag over te slaan, maar dan rijst dan snel de vraag: welke? En ook daar kon Rana al iets over vertellen. "De voornaamste kandidaat is nu de eerste zondag van april, daar leek een meerderheid van de aanwezigen het over eens te zijn. Het schrappen van een doordeweekse dag zou volgens ons grote gevolgen hebben voor het toch al fragiele economische klimaat."

Handen af van de Zondag
Naast dat Kennislink wetenschappelijk zuivere metingen grote waarde toekent, hechten wij ook sterk aan het weekend. Wij vinden het ongekend dat een zuivere vrije dag moet wijken voor een fout die niemand op de hele wereld aan zag komen. Wij starten daarom een online petitie om het schrappen van de eerste zondag van april tegen te gaan. Ons voorstel is om in plaats daarvan maandag 21 januari 2013 te schrappen. Dat is de befaamde Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Zo slaan we twee vliegen in een klap. Dat geeft bovendien meer tijd om het besluit voor te bereiden. Als we zo lang uit de pas hebben gelopen, kunnen die paar maanden er ook nog wel bij. Hopend op genoeg steun van jullie hopen we dit, door een kleine groep mensen en overhaast genomen, besluit aan te vechten en de uitvoering ervan in ieder geval te vertragen.

Hier kun je de petitie ondertekenen.

TaL

Een dag minder vakantie... Ik ga mee met het laatste deel uiteraard :p
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Sven

Schrap maar lekker 29 feb 2016 ;)
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

SniperEye

WTF?! Ik denk sowieso niet dat dat op heel kort termijn te realiseren is. Denk even aan een soort van millenniumbug die dan ontstaat. Hele BIOS is er niet op ingesteld van de meeste PC's.

klapper

ik vond het al een beetje vreemd, heb je een miljoenen kostend experiment. met uiteindelijk resultaten die niemand had verwacht.
en dan zeggen dat het kwam door een losse kabel uhuh ?
volgens mij was het goedkoper en makkelijker om te zeggen dat het aan een losse kabel lag dan dat einstein verkeerd was!

M.Dings


klapper

Citaat van: M.Dings op di 27 mrt 2012 - 18:05
aha.

1 april dus :)


mm heb t nog is gelezen en volgens mij heb je gelijk a.s 1 april is nogal erg vroeg om die dag te schrappen 8)

maar vind t nog steeds vreemd dat die losse kabel voor een rekenfout heeft gezorgd ;D

M.Dings

vond het ook al vreemd ja :)
en heel toevallig nu net voor 1 april dit bericht plaatsen en daarnaast: 1e zondag van april? In dit geval dus 1 april. Allemaal heel toevallig, maar gewoon een goede 1 april grap.

Shadow112

LOL Hadden ze vorig jaar ook al. ;D
http://www.kennislink.nl/publicaties/de-voorlopige-tephranietkaart-van-nederland

Zoek maar eens op 1 april in de zoekbalk op de site van kennislink.  :P :P

Daisy

Als ze het 1 april schrappen betekent het dat ik niet jarig ben. Whooot, nog een jaar langer 24 zijn..


Maar mooie joke. Ik geloof er niks van :p
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Reutel

LOL deze grap is wel heel erg doorzichtig...  8)

frankaloe

mooie 1 april grap idd..
toch het nieuws in de gaten houden komende week,welke grappen ze ons nog meer willen doen laten geloven.... WE zijn gewaarschuwd !!!!
http://88.159.160.138/view/viewer_index.shtml?id=303 webcam
niets zo veranderlijk als het weer

Powered by EzPortal