Water zal als oorlogsstrategie of terreurmiddel worden gebruikt

Topic gezien door 1137 bezoekers
Gestart door aloa, za 24 mrt 2012 - 11:17

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

aloa

VS: Water zal als oorlogsstrategie of terreurmiddel worden gebruikt



Droogte, overstromingen of een tekort aan schoon drinkwater. Het kunnen in de toekomst allemaal redenen zijn voor landen om ten strijde te trekken. Amerikaanse inlichtingendiensten voorzien dat de wereld in de komende decennia een stuk instabieler wordt en te kampen krijgt met grote conflicten als gevolg van aan water gerelateerde problemen.

Na 2022 is het zeer waarschijnlijk dat water als oorlogsstrategie of als terreurmiddel zal worden gebruikt, met name in Zuid-Aziƫ, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zeggen de inlichtingendiensten in een donderdag gepresenteerd rapport.

Het verslag is gebaseerd op geheime documenten van de National Intelligence Council en werd afgelopen najaar opgesteld in opdracht van minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

Overstromingen, schaarse beschikbaarheid en slechte kwaliteit van drinkwater, armoede, sociale spanningen, gebrekkig leiderschap en zwakke regeringen vormen een gevaarlijke cocktail, die de kans op regionale, of zelfs wereldwijde instabiliteit vergroot. Waar waterproblemen tegenwoordig nog vaak door middel van diplomatie kunnen worden opgelost, is dat in de toekomst, met het toenemen van de schaarste, steeds minder zeker.

Landen die geografisch gezien gunstig zijn gelegen, bijvoorbeeld stroomopwaarts, in de buurt van de bron van rivieren, kunnen de toegang tot water om politieke redenen als pressiemiddel hanteren.

Ook binnen landen kan de verdeling van water worden gebruikt, om afscheidingsbewegingen onder de duim te houden of oppositie te kop in te drukken. Terroristen en schurkenstaten kunnen de infrastructuur van water, dammen en reservoirs tot doelwit maken.

Hoewel de Amerikaanse inlichtingendiensten in hun rapport vooral beren op de weg zien, zijn er op watergebied ook positieve signalen. Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zeiden eerder deze maand dat inmiddels meer dan 89 procent van de wereldbevolking, meer dan zes miljard mensen, toegang heeft tot schoon drinkwater. Tussen 1990 en 2010 zijn er twee miljard mensen bijgekomen die de beschikking hebben over schoon drinkwater.

TROUW

Powered by EzPortal