Berichtgeving over de zomer van 2013

Topic gezien door 26641 bezoekers
Gestart door zorba, di 28 mei 2013 - 12:04

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

'Europa wacht koudste zomer in 200 jaar'

De Franse weerzender Météo voorspelt dat de komende zomer voor West-Europa de koudste wordt sinds 1816, het jaar dat meteorologen kennen als 'het jaar zonder zomer'. Volgens Météo zullen grote delen van Europa in juni en juli slechts enkele zomerse dagen kennen. In augustus kunnen we zware stormen verwachten. We hoeven onze winterkleding nog niet op te bergen. Volgens France Météo bestaat een kans van 70 procent dat het deze zomer in grote delen van Europa voornamelijk koud en nat wordt. Dit zou onder andere gelden voor Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland en Oostenrijk.



Regenachtig en somber
Koude zeelucht en een zwakke zonneactiviteit in de wintermaanden bezorgden ons niet alleen een koudere lente, de kans is groot dat ze ons ook een ongewoon regenachtige en sombere zomer schenken. Maar er is ook goed nieuws: september en oktober zouden volgens Météo droger en warmer worden.

'Het jaar zonder zomer'
'Het jaar zonder zomer' verwijst naar de zomer in 1816. De gemiddelde zomertemperatuur zakte toen wereldwijd met 0,4 tot 0,7 graden. Dat zorgde voor mislukte oogsten en bijgevolg voedseltekorten in onder meer Frankrijk, Engeland, Ierland, de VS en Canada.

Aangenomen wordt dat de ellende werd veroorzaakt door een combinatie van een extreem harde winter en een reeks vulkaanuitbarstingen waarbij die van de Tambora op Indonesië de grootste boosdoener was. De enorme hoeveelheden as en roet die de vulkaan een jaar eerder uitbraakte, filterden de zonnestralen en gaven zo aanleiding tot wat 'de kleine ijstijd' wordt genoemd.

Slechte zomers in 1980 en 1991 door vulkaanuitbarstingen
Dichter bij ons, zorgde de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen in 1991 voor een daling met één graad van de gemiddelde wereldwijde temperatuur. In mei 1980 werd de Saint Helens vulkaan in de VS actief, wat we in Europa moesten bekopen met twee slechte zomers. In juli 1980 sneeuwde het nog in de bergen van de Franse Auvergne.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

'Koude zomer is niet te voorspellen'

Volgens de Franse weerzender Météo moeten we voor onze vakantie niet in Spanje, Frankrijk of Portugal zijn. Europa wacht de koudste zomer in 200 jaar. Maar volgens RTL-weervrouw Helga van Leur is dat helemaal niet te voorspellen. De Franse meteorologen zeggen dat er een kans van 70 procent is dat deze zomer vooral koud en nat gaat worden. Grote delen van Europa zullen in juni en juli slechts enkele zomerse dagen kennen. En in augustus worden zware stormen verwacht. September en oktober zouden dan weer droger en warmer worden.

Helga van Leur: 'Daar gaan we weer'
Helga van Leur zucht als ze over de weersvoorspelling van de Franse metereologen hoort. Ze heeft er inmiddels al verschillende vragen over binnen gekregen. "Ik dacht: daar gaan we weer. Mijn ervaring in de afgelopen 16 jaar is dat we dit soort voorspellingen met een korrel zout moeten nemen." Volgens de weervrouw is het onmogelijk om zo'n vergaande uitspraak over het weer te doen.

De Franse meteorologen maken een vergelijking met 1816. Toen zakte de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 0,4 tot 0.7 graden. 1816 wordt ook wel het 'jaar zonder zomer' of het 'jaar van de armoede' genoemd. Het koude zomerweer zorgde toen voor mislukte oogsten en voedseltekorten in Europa. Of deze zomer in Europa dus nat en koud gaat worden is helemaal niet te zeggen. Voor een nauwkeurige weersvoorspelling moeten we echt nog even geduld hebben.

RTL
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Eindelijk lente en in het weekend zelfs zomer!

De lente lijkt eindelijk op volle toeren te draaien met een vrij zonnige en stilaan ook warmere week. In de eerste helft van de week is het nog vrij fris en soms bewolkt, maar in de tweede helft wordt het zowaar zomers met in het weekend temperaturen tot 25 graden. Helaas neemt dan ook de kans op onweer toe. Volgende week zou het weer wisselvalliger worden. Vandaag is er zon, maar er zijn ook regio's met hardnekkige wolkenvelden. Het blijft droog en er waait een matige, aan zee soms een vrij krachtige, wind uit het noorden tot noordoosten. De maximumtemperatuur zal 12 graden bedragen in de Ardennen en aan de kust en 15 graden op vele andere plaatsen. Op plekken waar de zon voldoende lang schijnt kan de temperatuur zelfs oplopen tot 18 graden. Vanavond is het het vrij zonnig, maar 's nachts neemt de bewolking geleidelijk toe vanuit het noordoosten. De minima variëren van 3 graden in de Ardennen tot 8 graden aan zee.



Noordenwind
Morgenochtend is het veelal bewolkt, maar in de loop van de dag breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen. De maxima bedragen 14 graden aan de kust en in de Ardennen, 17 graden in het binnenland en lokaal 20 graden in de Kempen.

Vanaf woensdag zomers
Vanaf woensdag wordt het stilaan zomers. We krijgen droog weer met erg zonnige periodes. De middagtemperaturen schommelen aan zee en in de Ardennen rond 20 graden. Elders wordt het meestal tussen 22 en 26 graden met een heel fraai weekend. Helaas heeft die plotse zomerse warmte ook nadelen. Zondag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe, vooral dan over het oosten en zuiden van het land.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

'Kwik stijgt deze week naar 25 graden'

De meteorologische zomer is zaterdag van start gegaan. Nederland werd zondag direct getrakteerd op een mooie dag en die lijn belooft zich vanaf woensdag voort te zetten. We komen steeds dichterbij de 25 graden die eerder werd voorspeld, zo vertelt meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza aan AD.nl. Halverwege deze week draait de wind naar het oosten, waardoor het kwik omhoog gaat. In combinatie met een lange windkracht, een geringe kans op buien en de nodige zonnestralen worden het mooie dagen, zo luidt de voorspelling van Weerplaza.



'Het kwik loopt geleidelijk op', aldus Verhoef. Woensdag belooft de thermometer 20 graden aan te tikken. De dagen die volgen geven 22 of 23 graden aan. Daarna wordt 25 graden niet uitgesloten, zij het lokaal. Verhoef: 'Dat is geen zekerheidje.' Wat vrijwel zeker is, is dat het tot en met het weekeinde droog blijft. In combinatie met de zonnige perioden doet het klimaat zomers aan. 'Het is in elk geval iets heel anders dan we gewend zijn', sluit de meteoroloog af.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Zomerse dagen in aantocht, nachten vooralsnog koud

De komende dagen wordt zomers weer verwacht, toch is er dinsdagnacht nog kans op vorst aan de grond. Dat meldt weeronline.nl. De afgelopen drie nachten vroor het plaatselijk eveneens aan de grond. In het weerstation in Woensdrecht werd de afgelopen dagen grondvorst gemeten. Vanaf zondagnacht vroor het daar tot 2,5 graad. In Twente werd het echter nog kouder. Daar werd maandag een temperatuur van -3,2 graden aan de grond geregistreerd.  Na een lange winter lijkt de zomer nu echt in aantocht, meldde weeronline maandag al. In het weekeinde kan wellicht de eerste zomerse dag van het jaar worden genoteerd.

Bron: nieuws.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Zes maanden achtereen te koel voor tijd van het jaar

Zoals het er nu uitziet sluiten we de maand juni af als de zes achtereenvolgende maand met te koel weer. De temperaturen blijven ook in de maand juni onder de normale waarde voor de tijd van het jaar. 'Dat zou zo langzamerhand wel een spectaculaire reeks worden', aldus Marco Verhoef van Weerplaza die een voorzichtige voorspelling doet.

Alhoewel de eerste tien dagen van de maand juni vrijwel droog zijn verlopen, wil de thermometer nog niet meewerken. Dankzij een frisse wind uit het noorden bleven de temperaturen onder de normale waarden hangen. En ook de vorige maanden kampte Nederland met aanhoudend koel weer. In de loop van deze week draait de wind naar het zuidwesten, maar de zon blijft achter, waardoor de temperatuur niet spectaculair stijgt. 'Daarmee sluiten we de maand juni dan ook af met de zes achtereenvolgende maand met te koel weer', aldus Verhoef.

Spectaculaire reeks
Als we de verwachting voor de komende tien dagen invullen en de maand verder aanvullen met het klimatologisch gemiddelde, dan koerst juni 2013 af op een gemiddelde van 14,8 graden. Waarbij 15,6 graden een normale temperatuur zou zijn voor de eerste zomermaand. Dat betekent dat we de serie van koude maanden uitbreiden naar zes. Dat zou zo langzamerhand wel een spectaculaire reeks worden'. De maand zal relatief droog verlopen en eindigt uiteindelijk aan de zonnige kant. Na 103 uur in de eerste 10 dagen zullen we eindigen in de buurt van 220 uur. Gemiddeld kent juni 194 uur zon. Waarschijnlijk valt er uiteindelijk iets meer dan de helft van wat we normaal in juni aan neerslag krijgen.

Droog
Dat de eerste tien dagen droog zijn verlopen is uitzonderlijk. In De Bilt is het pas vier maal eerder voorgekomen sinds 1906, toen men er met de regen-meetreeks is gestart. De laatste keer dat het gebeurde was in 1970. Het is dus de droogste periode van tien dagen in 43 jaar. 

Zonnig
'Tot nu toe is het ook behoorlijk zonnig geweest', vertelt Verhoef. 'In percentage uitgedrukt scheen de zon zo'n 60 procent van de tijd, waar ongeveer 40 procent normaal is. Desondanks heeft het op de gemiddelde temperatuur een weinig positieve uitwerking gehad. De maand is tot nu toe wel aan de koude kant, wat werd veroorzaakt door een noordelijke wind'.   

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Zeewater te koud voor deze tijd

Het zeewater aan de Nederlandse kust is koud voor de tijd van het jaar; zo'n 13 tot 14 graden. Dat is een stuk lager dan tijdens de vorige 5 zomers en kan bovendien de strandpret flink verpesten. Het water is zo koud door het kille weer van januari tot aan mei. Inmiddels stijgt de temperatuur wel: in april was het nog maar een graad of 4, inmiddels dus bijna 10 graden meer. ,,Maar zulk koud water is te koud voor je lichaam. Als je er lang in blijft, raak je onderkoeld'', laat een woordvoerder van Weeronline.nl weten.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft anderzijds nog geen mensen met onderkoelingsverschijnselen uit het zeewater gehaald. ,,Dat zie je meer met ongelukken, niet als mensen gaan zwemmen. Die gaan er zelf wel uit en windsurfers kleden zich er goed op'', aldus een woordvoerder. De KNRM had het dit jaar tot nu toe zelfs erg rustig door het koude water. ,,Het was niet aangenaam om te watersporten of varen.''



Het koude water kan echter ook een flinke wissel trekken op de strandpret, zo legt meteoroloog Christian Wentink van Weeronline.nl uit. Onder bepaalde omstandigheden zorgt koud zeewater voor zeewind, zoals dat ook de afgelopen week het geval was. En ook zeevlam - zeemist die aan het strand het land opdrijft - hangt met koud water en zeewind samen. ,,Bovendien wordt de achterstand die de temperatuur van het zeewater inmiddels heeft opgelopen, niet zo snel meer ingehaald. Tenzij je een oostenwind krijgt en veel zon.''

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Warmer, mogelijk tropisch

Na een zeer koude lente zijn de temperaturen in deze junimaand langzaam uit het dal gekropen. Volgende week wordt een nieuwe stap gezet. Het is niet uitgesloten dat het ronduit heet wordt, met in delen van het land misschien zelfs tropische temperaturen. Er is momenteel wat aan het veranderen in het Europese stromingspatroon. Lag de straalstroom, die de grens vormt tussen koude noordelijke lucht en warme zuidelijke lucht, tot vorige week nog zeer zuidelijk, nu komt ze langzaam aan steeds noordelijker te liggen. Daarmee komen we steeds meer aan de warmere zuidzijde ervan terecht.

Begin volgende week komt ook nog eens een hete luchtstroom van boven het noorden van Afrika op gang, het Europese continent op. Maandag wordt het in Centraal- en Zuid-Frankrijk regionaal al dik boven de 30 graden. Maar ook in Midden-Europa, de laatste weken het toneel van flinke wateroverlast, gaan de temperaturen begin volgende week flink stijgen. Bij veel zonneschijn is het er volgende week dagen achter elkaar tussen de 25 en 33 graden. Halverwege de week kunnen dan wel weer een paar forse regen- en onweersbuien ontstaan.

Ook Nederland zou zo maar eens een schampschot van deze warmte kunnen gaan krijgen. In ieder geval wordt in de eerste dagen van volgende week warmere lucht aangevoerd, met in het binnenland temperaturen tot ruim 25 graden. Mogelijk dat op 1 of 2 van die dagen zelfs de tropische 30 graden binnen bereik komt. Ook kan een situatie ontstaan waarin grote temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden van het land optreden. De zon schijnt geregeld, al liggen regen- en onweersbuien op de loer.

De laatste keer dat het tropisch warm werd in Nederland, was op 19 augustus van vorig jaar. Toen was het overigens meteen wel erg heet. In vrijwel heel het land kwam het kwik ruim boven 30 graden uit. In delen van Groningen, Overijssel, Brabant en Limburg zelfs boven 35 graden. Weerstation Ell, in het midden van Limburg, vlakbij de grens met Brabant, noteerde toen met 36,7 graden de hoogste waarde. Dat was slechts 2 graden onder het all-time temperatuur record van 38,6 graden uit 1944 gemeten in het Gelderse Warnsveld.


Bron: Meteo Consult
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Kwik stijgt dinsdag mogelijk boven 30 graden in oosten

Vanaf zaterdag stroomt zeer warme zomerlucht van Zuid-Europa noordwaarts. De hamvraag is of de hitte ook Nederland gaat bereiken. Hoe de weerkaarten er nu voor staan voorspelt weerbureau Weerplaza een kans van 50 procent dat het dinsdag tropisch warm wordt. 'Met temperaturen boven de dertig graden in het oosten en 25 graden in de westelijke provincies', aldus Michiel Severin. De kansen op warm weer groeien volgens Severin met de dag, maar er zit een addertje onder het gras. 'De aanjager van het warme weer is een lagedrukgebied dat vandaag nog bij de Amerikaanse oostkust ligt en de komende dagen naar Europa trekt. De vraag is of deze depressie vervaagt tot een uitgestrekt lagedrukgebied met weinig wind, of dat er een serieuze kern overblijft.'


Of dit het weerbeeld wordt voor aanstaande dinsdag is nog maar de vraag.

Onweer
Volgens de huidige berekeningen zal het kwik maandag stijgen naar 20 tot 25 graden. In het oosten wordt het zelfs nog een paar graden warmer. Daarbij schijnt eerst de zon terwijl er later op de dag buien met een kans op onweer kunnen ontstaan. Voor dinsdag zijn er twee opties, meldt Severin, met beide 50 procent kans. ' In het eerste geval wordt de warmte niet verdrongen door de buien van maandagavond. De oostelijke helft van Nederland krijgt daardoor te maken met de zomerlucht van Centraal-Europa. Het wordt dan 25 tot 30 graden, misschien wel boven de 30. In de westelijke provincies wordt het zo'n 22 tot 26 graden. Ook dan is een onweersbui niet uitgesloten'.  In het tweede geval trekken de buien van maandagavond naar het westen van Duitsland en blokkeren de aanvoer van de extreem warme lucht. Een noordoostenwind zal dan weer opsteken en dat zorgt ervoor dat het in de kustprovincies toch niet echt warm wordt. Op de Wadden 16 tot 20 graden, langs de westkust 18 tot 23 graden. In het binnenland is het 20 tot 25 graden met kans op een enkele bui.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Zeewater iets te koud voor tijd van het jaar

Het zeewater is iets te koud voor de tijd van het jaar. Dat zeggen weerman Geert Naessens en An Beun van de kustreddingsdiensten (IKWV). "We denken dat het water ongeveer een twaalftal graden heeft. Dat is toch enkele graden frisser dan normaal voor deze tijd van het jaar", aldus Beun. Problemen voor de baders levert dat voorlopig niet. "Het water is echt gewoon te koud. Weinigen wagen zich in zee, dus problemen met bijvoorbeeld onderkoelingsverschijnselen zijn er niet."



Bij het IKWV denken ze zelfs dat het water doorheen het hele jaar niet zijn normale temperatuur zal bereiken als zonnig en warm weer uitblijft. Volgens weerman Naessens, die onder meer het weerbericht verzorgt voor Radio 2 West-Vlaanderen, is er echt geen reden tot paniek. "Het water is een à twee graden frisser, maar dat is niet abnormaal. Dat het de voorbije dagen frisser was aan de kust, heeft niets te maken met het zeewater. Het zijn de noordelijke winden die vooral zorgen voor de lage gevoelstemperatuur", besluit Naessens.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

KNRM druk door harde wind

Reddingsmaatschappij KNRM is druk met de harde wind. Veel watersporters kwamen in de problemen. De KNRM moest vandaag al meer dan zestien keer uitrukken voor onder meer een jacht met een gebroken mast, een op een zandbank vastgelopen zeilschip en een in de problemen geraakte surfer. Er is niemand gewond geraakt. De windkracht vandaag is voor de meeste watersporters "boven hun kunnen", zegt de reddingsbrigade. "De kans op schade is veel groter als je te veel zeil voert. Motorboten krijgen eerder last van storingen door losrakend vuil in brandstoftanks."

Zeilwedstrijd
De reddingsmaatschappij kan de drukte "prima aan". De weersomstandigheden waren voorzien. Bovendien heeft de KNRM in het weekend veel vrijwilligers beschikbaar, omdat die niet hoeven te werken. Watersporters met minder ervaring doen er vandaag verstandiger aan om niet het water op te gaan, zegt de KNRM. Naar verwachting zijn de omstandigheden morgen beter. Vanwege de harde wind ging de Ronde om Texel vandaag niet door. De zeilwedstrijd met catamarans is verplaatst naar morgen.

Bron: NOS
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Tropische temperaturen verwacht op dinsdag en woensdag

Dinsdag wordt lokaal mogelijk de tropische grens van 30 graden bereikt. Vooral het zuidoosten maakt kans op een tropische dag. Woensdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week. In de namiddag kan de temperatuur oplopen tot 31 graden, in het zuidoosten is zelfs 34 graden niet ondenkbaar, meldt weeronline.nl zondag. Ook Weerplaza is zeker van de hoge temperaturen, en voorziet voor woensdag een hitte-index (gevoelstemperatuur) van 35 graden op sommige plaatsen. Voordat het zover is, zijn er zondag eerst nog wolkenvelden met wat zon. Waarschijnlijk blijft het in het hele land droog en wordt het aan de kust 17 graden, in het zuidoosten maximaal 21 graden. Maandag loopt de temperatuur echter al flink op en wordt het in de Randstad maximaal 24 graden. In het midden en oosten van het land kan het kwik oplopen tot 28 graden. In de middag neemt de bewolking echter toe en is er kans op een bui.

Onweersbui
Dinsdag wordt in grote delen van het land in ieder geval een zomerse dag van 25 graden of meer. De zon laat zich regelmatig zien, maar er is ook kans op een onweersbui. Ook op woensdag is er een kans op onweersbuien en kan het flink gaan plenzen. De tropische warmte is van korte duur, verwachten de meteorologen van weeronline. Donderdag wordt het bewolkt en valt er regelmatig een bui. Vrijdag zakt de temperatuur tot tussen de 18 en 22 graden.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Aanval op Nederlands alltime warmterecord

Soms heb je dat; alles valt precies op de 'juiste' plek in elkaar. Dat gebeurt de komende dagen in temperatuur. Dermate veel elementen koppelen tezamen, waardoor zeer hoge maximumwaarden zullen optreden. Vaak zie je dat hoge middagtemperaturen vooral in juli en augustus voorkomen. Dat is de periode waarin het zomerseizoen inmiddels goed op dreef is in Europa en waarin ook de zeewateren al aardig zijn opgewarmd. Beide maanden zijn dan ook prominent vertegenwoordigd als je kijkt naar gehaalde temperaturen van 30 graden of hoger. Het record qua hitte staat op naam van het Gelderse Warnsveld, met 38,6 graden op 23 augustus 1944. Opvallend is wel dat het warmterecord voor De Bilt, ons landelijke hoofdstation, in de maand juni is gevallen, te weten 27 juni 1947. Destijds werd een waarde van 36,8 graden gehaald.

Zoninstraling
Er is een belangrijk element dat vanaf halverwege juni gaat meespelen in de maximale temperatuur die je kunt halen en dat is de lengte van de daglichtperiode. Die is in deze tijd van het jaar het grootst, met een zon die in Centraal-Nederland iets voor 05.15 uur boven de horizon komt en pas na 22.00 uur weer ondergaat. De instralingsduur van de zon en de hoek waarop de zon ons land beschijnt, zijn allebei maximaal.

Grondtoestand
Boven een natte grond kan het minder ver opwarmen dan boven een droge grond. Daar waar de zoninstraling de grond verwarmt en vervolgens de grondwarmte zich omhoog uitbreidt, gaat bij vochtige aarde (grondsoort en begroeiing) een deel van die warmte verloren doordat er verdamping gaat optreden. Het overgaan van water in de gasvorm (onzichtbaar) naar water in de vloeibare vorm (dampdruppels) kost energie die daardoor niet geheel ten goede kan komen aan opwarming. Boven zandgronden kan het daardoor in principe warmer worden dan boven bosgebieden. Aangezien we een droge episode achter de rug hebben, zijn de gronden bij ons aan de droge kant tot regionaal zelfs kurkdroog en dat koppelt dus in positieve (warme) zin mee.

Buienwarmte
De buien die vandaag en de komende dagen in Frankrijk vallen, kunnen bij ons de temperatuur nog een extra zetje geven. Bij het ontstaan van de buien ontstaat veel condensatiewarmte. De neerslag valt eruit, maar een deel van de condensatiewarmte blijft in de lucht zitten. Op enige hoogte (1,5 tot 3 kilometer hoogte) is er de komende paar etmalen sprake van aanvoer van extra warmte. Als het aan de grond flink opwarmt, komt op een gegeven moment ook die extra condensatiewarmte beschikbaar en dat kan ook weer in positieve (warme) zin mee. Tegelijkertijd vallen ook in Noord-Spanje buien. Terwijl die lucht zich noordwaarts begeeft, vindt er enig föhneffect plaats aan de noordzijde van de Pyreneeën. Een volgende meekoppeling voor onze snoeihete dinsdag en woensdag.

De lucht zelf is zeer warm
Met een stroming direct vanuit het zuiden van Europa, waar het de afgelopen tijd hoogzomers was, zorgt ervoor dat we zeer warme lucht naar ons toegevoerd krijgen. Daar begint het hele verhaal uiteraard mee. Bovendien, de lucht die vanuit Spanje onze kant optrekt, gaat geleidelijk in daling. Doordat dalende luchtbewegingen ervoor zorgen dat de lucht wat wordt samengedrukt, warmt deze op. Wat verwachten we voor temperaturen? De zeer warme lucht komt in verschillende fasen Nederland binnen. Vandaag wordt het al een stuk warmer dan gisteren, met aan het eind van de middag in Limburg mogelijk net tropische temperaturen. Morgen is de atmosfeer beduidend warmer en kan het in de loop van de dag op veel meer plekken tropisch warm worden. In het zuidoosten is 34 graden haalbaar. Maar het hoogtepunt van de hitte valt op woensdag.

Volgens de huidige berekeningen werkt alles optimaal mee om een voor Nederland zeldzaam hoge temperatuur op de thermometer te krijgen. De atmosfeer is qua karakter zeer warm, en tevens droog genoeg om het lange tijd zonnig te houden. De zon staat momenteel min of meer op z'n hoogst. Verder vormt een vroeg invallende zeewind naar alle waarschijnlijkheid geen bedreiging voor een extreem hoge temperatuur. Volgens de huidige inschatting kan het in het oosten en zuiden lokaal 38, en heel misschien wel 39 graden worden. Dus in dat geval komt het landelijke warmterecord inderdaad in gevaar. Het enige dat roet in het eten zou kunnen gooien, zijn onweersbuien. Hoewel dat niet wordt berekend voor de woensdagmiddag, is het wel kantje boord. Een fractie meer vocht en er ontstaan wel zware onweersbuien in de middag. Verder zou het kunnen gebeuren, dat nachtelijk onweer dat in Frankrijk ontstaat, noordwaarts trekt. De bewolking ervan zou woensdag de zon eerder kunnen onderscheppen, maar ook dit wordt niet expliciet berekend. Vandaar dat er inderdaad een kans bestaat, dat het warmterecord voor de bijl gaat.... Uiteindelijk wordt de hitte woensdagavond en in de nacht naar donderdag met op grote schaal onweersbuien verdreven.

Bron: Meteo Consult
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

FNV Bouw waarschuwt voor hittegevaar

Bouwvakkers, dakdekkers en wegwerkers moeten bedacht zijn op hittegevaar. Hiervoor waarschuwt FNV Bouw. Dinsdag kreeg de vakbond al diverse telefoontjes van mensen in de bouw en infra die willen weten wat hun rechten zijn bij hitte en tips om het werk veilig te blijven uitoefenen. 'We hebben nog geen signalen ontvangen vanaf bouwplaatsen waar het werk wordt stilgelegd. Daar lijkt het met éénhittedagook nog wat vroeg voor', meent een woordvoerster. Maar woensdagmiddag wordt het echt heet in Nederland, op veel plaatsen 30 tot 35 graden. 'Dat nu eindelijk de zon schijnt is fijn, maar buiten werken onder dit soort omstandigheden is topsport: het kan grote risico's meebrengen', zegt sectorbestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw.



Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Hoge ozonconcentraties verwacht morgen

In het centrum van België dreigen de ozonconcentraties morgen boven de informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter uit te komen. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) vandaag. De grote hoeveelheid ozon kan verklaard worden door een combinatie van verschillende factoren: warm weer, een zwakke wind en luchtvervuiling. Zo worden voor morgen maximumtemperaturen van 28 tot 34 graden Celsius verwacht. Ircel vermoedt dan ook dat de ozonconcentraties in de lucht lokaal kunnen oplopen tot maximaal 200 à 220 microgram per kubieke meter. Een overschrijding van de Europese alarmdrempel (240 microgram per kubieke meter) wordt niet verwacht. Vanaf donderdag wordt het weer wisselvalliger en zullen de ozonconcentraties wellicht opnieuw onder de informatiedrempel zakken, zo zegt Ircel nog.

Risicogroepen
Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen - doen morgen tussen 12 en 22 uur best geen zware lichamelijke inspanningen in de buitenlucht. Overigens wordt iedereen aangeraden om in die periode langdurige fysieke inspanningen, zoals joggen, zoveel mogelijk te vermijden.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

World Hockey League bereidt zich voor op hitte

De wedstrijdleiding van de World Hockey League in Rotterdam overweegt de kwartfinales van morgen niet zoals gebruikelijk in twee helften van 35 minuten maar vier perioden van 17,5 minuten te spelen. Zo zouden de deelnemers tijdens de verwachte hitte meer drinkpauzes krijgen.  "We zorgen sowieso voor extra water'', zegt woordvoerder Arjen Rahusen. "Maar woensdagochtend beslissen we ook of we de duels niet in twee maar 4 delen afwerken.'' Morgen worden de kwartfinales bij de mannen afgewerkt. België mag om 12u30 als eerste aan de slag tegen Iran. Daarna stuit Nieuw-Zeeland op Spanje en neemt Australië het op tegen India. De laatste kwartfinale tussen Nederland en Frankrijk gaat om 20u00 van start.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Rosmalen neemt maatregelen vanwege hitte

De organisatie van het tennistoernooi in Rosmalen heeft dinsdag al extra maatregelen genomen vanwege de hitte. Er zijn voor het publiek extra watercoolers geplaatst. Daarnaast staan er handdoeken klaar die in ijs zijn gelegd en is er een benevelingsapparaat geïnstalleerd bij de EHBO. Ook is er zonnebrandcrème beschikbaar en is er extra EHBO ingezet.  'Op de baan roept de speaker ook steeds om dat bezoekers goed moeten drinken', aldus toernooidirecteur Marcel Hunze. 'Woensdag zullen er in het dagjournaal ook extra's tips staan en komt er nog een extra tappunt voor drinkwater. Toen nu toe lijkt het allemaal goed te gaan.'



Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Regenval spelbreker Sail Den Helder

De hevige regenval was vrijdag de grote spelbreker tijdens de Marinedagen en Sail Den Helder. De belangstelling was vrijdag minimaal, aldus Sail-directeur Jeannette Blijdorp. Donderdag hadden zo'n 60.000 mensen een bezoek aan het evenement gebracht. ,,Heel jammer, maar het weer hebben we nu eenmaal niet in de hand", aldus Blijdorp, die verwacht dat vrijdagavond alsnog veel mensen de weg naar het Helderse havengebied weten te vinden. ,,Het is droog, we gaan door tot 11 uur en er is in de hele stad genoeg te beleven", zegt ze.



Sail Den Helder en de Marinedagen zijn nog tot en met zondag. De Koninklijke Marine viert tijdens de Marinedagen 525 jaar georganiseerde zeemacht. Veel onderdelen en schepen van de marine zijn toegankelijk voor publiek. De grote trekpleisters van Sail Den Helder zijn enkele tientallen klassieke tall-ships. De organisatie zei eerder deze week verspreid over 4 dagen een half miljoen bezoekers te verwachten.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Zomerweer keert volgende week terug

Vandaag is het nog even door de zure appel bijten als het gaat om het weerbeeld in Nederland. Maar daar lijkt de komende dagen stukje bij beetje verandering in te komen. 'In de eerste week van juli lijkt er een lichtpuntje in de duisternis te gloren. De wind draait naar het westen tot zuidwesten en het kwik zal daardoor stijgen'. Dat voorspelt Michiel Severin van weerbureau Weerplaza. Naar verwachting zal juni worden afgesloten als koudste eerste halfjaar sinds 1996. Want ook de laatste week van juni liggen de temperaturen onder de normale waarden. In deze tijd van het jaar hoort het kwik rond de 21 graden uit te komen. 'Dat gaan we deze week niet halen', verkondigt weerman Severin.



De wind stroomt nog steeds vanuit het noorden, wat leidt tot de lage temperaturen. 'De wind is namelijk afkomstig van de Noordzee, die nog geen kans heeft gehad om op te warmen'. Ook deze week moeten we de paraplu nog even binnen handbereik houden. 'Maar het weerbeeld verbetert wel, vandaag is de slechtste dag', gaat Severin verder. De zon zal zich naast de buitjes ook vaker laten zien. Vanaf 1 juli draait de wind naar het westen tot zuidwesten en dat zorgt ervoor dat de temperaturen die week oplopen naar 18 tot 25 graden. Een buitje blijft wel tot de mogelijkheden behoren. Het echte zomerweer zal volgens Weerplaza voorlopig niet losbarsten. 'Afgaand op de weerkaarten zit een hittegolf of tropische warmte er niet in'.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Vorst aan de grond in Twente en Brabant

In Twente en Noord-Brabant heeft het in de nacht van dinsdag op woensdag aan de grond gevroren. De temperatuur op het voormalige vliegveld bij Enschede zakte tot 0,8 graden onder nul. Op vliegbasis Volkel was het min 0,3 graden. Voor eind juni is dat heel uitzonderlijk, aldus Weeronline.nl. Sinds het begin van de metingen in 1901 is het eind juni maar één keer kouder geweest. In de laatste dagen van juni 2000 was het 1,5 tot 2 graden onder nul.

Volgens Weeronline.nl is de lucht sowieso koud voor de tijd van het jaar, maar zakt de temperatuur verder door opklaringen. Dan is er geen wolkendek om de warmte vast te houden. De kou 's nachts heeft geen gevolgen voor de temperaturen overdag. Maximumtemperaturen zijn nu 15 tot 20 graden. In het weekeinde en begin volgende week stijgt het kwik naar 20 tot 25 graden.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal