Berichtgeving over de lente van 2013

Topic gezien door 43403 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 27 feb 2013 - 13:10

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Lente in opmars!

Na een lange en sneeuwrijke winter zijn veel mensen toe aan een ander deuntje. Komende vrijdag begint de (meteorologische) lente en dat klinkt bij het overgrote deel van de bevolking als muziek in de oren. Maar levert het begin van de lente ook gelijk lenteachtig weer op?

Begin van de lente
De zon schijnt aan het begin van de lente ongeveer 2,5 uur langer dan op de kortste dag in december. Het lengen van de dagen (ongeveer 4 minuten per dag) en de toenemende zonnesterkte laten de temperatuur langzaam toenemen, maar zijn nog geen garantie voor aangenaam lenteweer. Het weer speelt natuurlijk de belangrijkste rol.



Het weer
Als we de weerkaarten bekijken valt als eerste op dat we een droge periode tegemoet gaan. De invloed van hoge druk in onmiskenbaar. Na het weekend ruilen we de koude noordenwind in voor een zachtere zuidvariant. De relatief droge en steeds warmere wordende lucht kan volgende week de eerste lentekriebels veroorzaken. Voor een significante temperatuurstijging moet de wind pal uit het zuiden waaien. Als de wind meer naar het oosten neigt zal het kwik moeite hebben boven normale waarden (7-8 gr.) uit te komen.

Droge start, zonnig vervolg voorjaar

Droog weer aan het begin van de lente legt mogelijk de basis voor een aangenaam vervolg van de lente. Door het uitblijven van neerslag daalt het bodemvochtgehalte. Daarmee gaat een kleiner deel van de zonne-energie verloren aan verdampingsenergie. Het effect is misschien klein maar kan net een zet in de goede richting zijn. De klimaatmodellen laten de maand maart relatief droog verlopen, maar de overige lentemaanden worden gemiddeld nat ingeschat.

Weeronline
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Lenteweer in aantocht

Goed nieuws voor de voorjaarsliefhebbers. De temperaturen gaan behoorlijk omhoog na het weekend, waarbij de zon zich vaak laat zien. Weerplaza.nl verwacht maxima die voor het eerst sinds een maand weer in de dubbele cijfers uitkomen. Maandag kan het op een enkele plek 10 graden worden. Dinsdag en woensdag wordt het vrijwel overal 10 graden en op een enkele plek 13 graden. Het zachtere weer gaat samen met flinke zonnige perioden en een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot oosten. Ook blijft het droog.



De stijging van de temperatuur is goed nieuws voor iedereen die de winter beu is en hunkert naar lenteweer. Michiel Severin, meteoroloog bij Weerplaza: 'Ik heb echt het gevoel dat Nederland hunkert naar warmer weer. De afgelopen twee weken kregen we heel wat commentaar te verduren zodra we nieuwe vorst en sneeuwbuien moesten aankondigen. Kennelijk is een groot deel van de bewolking nu wel klaar met de kou.' De kans op sneeuw is de komende week 0 procent!

Koude nachten
Toch is de winterkou nog niet helemaal weg. Het heldere weer gaat 's middags dan wel samen met aangename temperaturen, de nachten verlopen nog steeds koud. Vrijwel elke nacht kan het tot vorst komen. Hoe lang de zachte lucht in Nederland blijft, is nog niet met zekerheid te zeggen. De meeste modellen geven aan dat aan het einde van volgende week de temperatuur weer begint te dalen. Severin: 'De kans op minima tussen 0 en -5 graden wordt dan weer groter en ook de kans op sneeuw neemt iets toe. Tot in april kan het sneeuwen, dus we zijn nog niet verlost van het winterweer. Maar volgende week kunnen we in ieder geval een paar dagen genieten van prima voorjaarsweer.'

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Temperatuur stijgt na weekend richting 15 graden

Deze namiddag blijft het zwaarbewolkt met tijdelijk nog kans op een spat motregen. Er waait een matige noordoostenwind. De maxima variëren van 0 graden in de Ardennen tot ongeveer 5 graden elders.



Vanavond en -nacht is het droog maar overwegend bewolkt. Plaatselijk kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minima gaan van min 4 graden op de Hoge Venen tot plus 1 graad aan zee. Morgen blijft het droog maar meestal zwaarbewolkt. Er waait een zwakke wind uit het noorden tot het noordoosten. De maxima schommelen rond het vriespunt in de Ardennen en rond 3 tot 6 graden elders.

Ook zondag blijft het naar verwachting nog geruime tijd zwaarbewolkt. Pas later in de namiddag neemt de kans op opklaringen toe. Maandag en dinsdag is er veel zon, maar later in de week verschijnt er geleidelijk weer meer bewolking. De middagtemperatuur loopt op van zowat 6 graden zondag naar ongeveer 14 graden op dinsdag en woensdag. 's Nachts en 's ochtends blijft het voorlopig nog licht vriezen.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Maandag wordt het lente

De klimatologische winter is gedaan. Volgende week wordt alles beter, zegt weervrouw Sabine Hagedoren. De temperaturen zullen vanaf maandag stijgen. Tot 15 graden. Een winter die somberder, natter en kouder was dan gemiddeld, ligt eindelijk achter ons.



Het leed is geleden, zegt weervrouw Sabine Hagedoren. Vanaf volgende week kunnen we al eens een T-shirt aantrekken. Eindelijk, de barre winter is weer voorbij. En dit jaar was die natter, kouder en somberder dan gemiddeld. Normaal schijnt de zon tijdens de winter 180 uren. Deze winter was dat amper 126 uren. Dus een derde minder. Vooral december en januari waren somber, al zat februari ook nog onder het gemiddelde, zegt Sabine Hagedoren.

Tot 15 graden

Afgelopen winter was dan ook merkelijk kouder dan normaal. Gemiddeld haalt de winter nog een temperatuur van 3,6 graden. Nu maar 2,9 graden. Vooral februari haalde dat cijfer naar beneden. Maar die koude ligt nu achter ons. Het wordt warmer. Veel warmer. Maandag, dinsdag en woensdag schieten de temperaturen naar omhoog, zegt Sabine. Tot vijftien graden. In de tweede helft van de week komt er bewolking waardoor de temperaturen gaan zakken. Maar zo slecht als in de voorbije maanden kan het weer niet meer worden. Er viel deze winter ook uitzonderlijk veel regen, sneeuw en smeltende sneeuw. Met 281,6 liter neerslag per vierkante meter zaten we 60 liter boven het gemiddelde. Vooral december was nat. Het sneeuwde afgelopen winter ook meer dan normaal. Tijdens een normale winter komt Ukkel aan dertien sneeuwdagen. Deze keer sneeuwde het er maar liefst 29 dagen.

Rotte tarwe

Door de natte winter is er 15.000 hectaren tarwe op de velden weggerot', zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. Die tarwe is in het najaar ingezaaid en in de winter kapotgegaan. Tijdens dat inzaaien was het al ferm aan het regenen, waardoor de zware machines de aarde in modder veranderden. Normaal is dat niet zo erg, want tijdens de winter vriest de koude de grond wel weer dicht. Maar deze winter legde de sneeuw een isolatielaag op de velden. Daardoor vroor het niet diep genoeg, amper tien centimeter, en bleef twintig centimeter modder liggen. Door de extreem koude winter moest de glastuinbouw – vooral tomaten en kropsla – meer stoken dan normaal. Luc Busschaert vermoedt dat de stookkosten deze winter twintig procent zijn gestegen.

Bron: Nieuwsblad
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Jan van Ooijen

Eindelijk lenteweer met veel zon en zachte lucht

Eindelijk lijkt het lente. De temperatuur kan deze week oplopen tot wel 15 graden Celcius, belooft Weerplaza.nl. De strandtenten zijn er klaar voor, de terrassen worden uitgezet; laat de zon maar komen! 'Het was gisteren nog niet voor te stellen maar vandaag gaat de zon flink schijnen. De wind komt uit het zuidoosten en neemt zachte lucht mee uit de subtropen,' zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl tegen het AD.



'Daardoor loopt het kwik op. Vandaag zal het tussen de 8 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden zijn. Morgen wordt het nog warmer: dan loopt het kwik op tot 15 graden in het zuiden. In het noorden wordt het ongeveer 12 graden. Echt lenteweer dus. Met flink veel zon en vrijwel droog.' Het is hoog tijd, vinden veel Nederlanders. Op twitter is #zon vandaag trending topic. Aan de winter leek ook maar geen einde te komen. Juist omdat februari zo'n koude maand was. De temperatuur lag een halve graad lager dan gemiddeld en er lag 18 dagen lang sneeuw.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Lekker lenteweer: terrasjes zitten vol

De temperatuur is vandaag op verschillende plekken al boven de 10 graden gestegen. In combinatie met het zonnetje was het aangenaam lenteweer. Morgen wordt het nog beter. Dat verwacht RTL-weervrouw Helga van Leur. Wel kan het 's nachts nog koud worden, als het helder blijft. "Alles valt of staat bij de bewolking," aldus de meteoroloog. Voor morgen is de verwachting dat het zonnig blijft.

De rest van de week is nog onzeker, de kans is groot dat het bewolkt wordt. Toch blijft het zacht: volgens het KNMI blijft het tot het weekend overdag boven de 10 graden. Wel is er vanaf vrijdag kans op een bui.

RTL Nieuws

zorba

Eerste lentedag zorgt voor warmterecords



De eerste echte lentedag van dit jaar heeft dinsdag meteen warmterecords gebroken in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Dat meldde Weeronline. Nooit eerder werd het daar op 5 maart zo warm als dit jaar.In Woensdrecht (Noord-Brabant) bereikte het kwik rond 14.00 uur 16,9 graden, het oude record uit 1997 stond op 13,7 graden. Het oude record voor Zuid-Holland (15,3 graden in 1989) werd ook verbroken: in Rotterdam werd dinsdagmiddag 15,4 graden bereikt. Zondag was het in een groot deel van Nederland nog grijs en grauw weer. 'Maandag was een overgangsdag', aldus een woordvoerder. Misschien sneuvelt dinsdag ook het landelijk warmterecord in De Bilt. Het huidige record (15,0 graden) dateert van 1992.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

Nederland beleeft warmste 5 maart ooit

Nooit eerder werd het in Nederland op 5 maart zo warm als nu. In De Bilt steeg het kwik naar 15,2 graden en daarmee is het oude landelijke warmterecord voor deze dag (15,0 graden op 5 maart 1992) verbroken. Dat meldde weeronline.nl dinsdag. "Tot een uur of vier, vijf vanmiddag kan de temperatuur nog verder omhoog gaan. Er komt nu veel warme lucht vanuit het zuiden ons land binnen'', aldus een woordvoerder.

17,5 graden
Eerder op dinsdag werd al in verscheidene provincies het dagrecord verbroken. In Noord-Brabant (Woensdrecht) bereikte het kwik rond 14.40 uur 17,5 graden; het oude record uit 1997 stond op 13,7 graden. Het oude record voor Zuid-Holland (15,3 graden in 1989) werd ook verbroken: in Rotterdam werd dinsdagmiddag 16,1 graden bereikt. In Eelde, waar een meetpunt is voor Groningen en Drenthe, werd het 15,5 graden; het oude record 14,7 graden stamt uit 1992. Ook in Friesland (14,9 graden) en Noord-Holland (15,4 graden) werden records verbroken.

Limburg
Het weerrecord in Limburg is verreweg het hoogst en het oudst: op 5 maart 1920 werd het daar 18,2 graden. Mogelijk sneuvelt dinsdag ook dit 93 jaar oude record. Rond 14.40 uur werd in Limburg 17,4 graden gemeten. Vrijdag 1 maart begon de meteorologische lente. Zondag was het in een groot deel van Nederland nog grijs en grauw weer. ''Maandag was een overgangsdag'', aldus de woordvoerder, ''en dinsdag ervaren we als eerste echte lentedag.''

Bron: Nu.nl

Ramon Oost

Woensdag opnieuw warmterecords gesneuveld

Op diverse plaatsen in heel Nederland zijn woensdag opnieuw warmterecords gesneuveld. Op plaatsen in onder meer Zeeland, Brabant, Limburg, Drenthe en Flevoland werd het voor zover bekend niet eerder zo warm op 6 maart. Dat zegt een woordvoerder van weeronline.nl. Dinsdag was al de warmste 5 maart ooit en sneuvelden diverse dagrecords. Woensdag is niet de warmste 6 maart geworden omdat de temperatuur in De Bilt op 16,8 graden bleef steken. Het record staat daar op 17,8 uit 1989. De warmste temperatuur werd gemeten op de Veluwe. In het Gelderse Deelen werd het 18,6 graden. Het oude record van 17,6 graden dateerde uit 1989.

Meer bewolking
De records werden gebroken omdat in delen van het midden en zuiden van het land de zon vrij spel kreeg. In de rest van het land was er meer bewolking. Woensdag was voorlopig de laatste lentedag. Na het weekend keert de winter terug en daalt het kwik in de nachten tot ver onder het vriespunt. Ook is er kans op winterse neerslag.

Bron: Nu.nl

Jan van Ooijen

Spectaculaire temperatuurs daling

De aanstaande kou-inval, die komend weekend wordt ingezet zal naar alle waarschijnlijkheid een spectaculaire temperatuursval opleveren. Vanaf het weekend kunnen de temperaturen 17 graden lager  zijn dan gisteren. Niet alleen overdag zullen we het merken, maar ook in de nachten. Als we de recente operationele uitdraai van het Europees weermodel erbij pakken, dan zien wij dat de temperaturen in de nachten kunnen dalen naar zo'n 12 tot 14 graden. Die -12 tot -14 graden is dan meer weggelegd voor het oostelijk deel van het land. Strenge vorst dus! Elders in het land houden we het voorlopig tot matige vorst.

Zondag sneeuw?
Zondag is een dag om in de gaten te houden, vanuit het noorden uit wint de extreem koude lucht op hoogte, rond de middag licht de temperatuur (op 1500 meter) rond de -10 graden. Samenhangend met de overige parameters in combinatie met neerslag zal dit vallen in de vorm van sneeuw! De meeste kansen daarop is toch met name de Wadden, het oosten en het zuidelijk deel van het land. Zoals de recente weermodellen er nu voorliggen zou dat een sneeuwdekje van ongeveer 2 en misschien 3 centimeter op gaan leveren.

©Meteo-service
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Zaterdag kans op sneeuw en ijzel

In het noordoosten van het land is zaterdagochtend kans op ijzel. Daarvoor waarschuwt het KNMI. In de middag en avond kan er in Groningen, Friesland en Drenthe ook sneeuw vallen. Het KNMI spreekt van code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer maar op het laagste niveau. De waarschuwing geldt tot de nacht van zaterdag op zondag.

Volgens Weerplaza gaat het in de nacht van zaterdag op zondag sneeuwen en mogelijk ook ijzelen in het westen, midden en oosten van het land. Het weerbureau verwacht regionaal maximaal 5 tot 10 centimeter sneeuw, maar op de meeste plaatsen valt er minder. Zondagavond of maandag trekt het sneeuwgebied via het zuidoosten weg. Mogelijk gaat het dan vanaf woensdag opnieuw sneeuwen, denkt Weerplaza.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Winterweer hindert werk aan A15

Rijkswaterstaat stelt het werk aan knooppunt Valburg in de snelweg A15 uit wegens de winterse weersverwachting. De dienst zou dit weekeinde werken aan de aanpassing van dit dagelijkse fileknelpunt, maar begint daar niet aan omdat er sneeuw en ijzel worden verwacht, zo maakte de dienst vrijdag bekend. Alle werkzaamheden, die in totaal vier weekeinden in beslag nemen, zijn een week opgeschoven. Rijkswaterstaat hoopt nu volgende week te kunnen beginnen en in het weekeinde van 5 april de laatste asfalteringswerkzaamheden uit te voeren.

Knooppunt Valburg verbindt de snelwegen A15 en A50 in de Betuwe tussen Arnhem en Nijmegen. Verkeer in de richtingen van en naar Rotterdam, Eindhoven en Apeldoorn moet in de weekeinden dat er wordt gewerkt, rekening houden met afsluitingen en omleidingen.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Gladheid door sneeuw in noorden

In de drie noordelijke provincies kan het door natte sneeuw of ijzel glad zijn. Gisteravond laat zijn strooiwagens de weg opgegaan. Onder meer in de provincie Drenthe, maar bijvoorbeeld ook in Leeuwarden gingen strooiploegen aan de slag. De temperatuur is in het noorden onder nul en er is kans op ijzel. Daarom wordt er gewaarschuwd voor gladheid. Later vandaag kan ook de rest van het land te maken krijgen met winterse neerslag.

NOS
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Gevaar door gladheid op de weg

Het is gevaarlijk glad op de wegen in de provincie. Met name op de A35 en A1 zijn vanmorgen al meerdere auto's van de weg geraakt. De politie waarschuwt voor gladheid door sneeuw en opvriezende weggedeelten met name op de knooppunten Azelo en Buren op de A35 en A1.

RTV Oost
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Opnieuw sneeuw op komst

Het gaat weer sneeuwen. Maandag overdag kan er in het hele land sneeuw vallen, in het zuiden gaat het juist in de middag stevig sneeuwen. Het KNMI waarschuwt dat Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vanaf drie uur vanmiddag een etmaal lang sneeuw kunnen verwachten. In de zuidelijke provincies kan een laag van 5 tot 10 centimeter ontstaan.



Het is bovendien snijdend koud: dankzij de harde wind is de gevoelstemperatuur -10 graden. Volgens Weeronline.nl is het goed mogelijk dat maandag de eerste maartse ijsdag sinds 2005 wordt. Op een ijsdag komt de temperatuur gedurende de hele dag in De Bilt niet boven de nul graden. De rest van de week blijft het overigens winters, zo voorspellen de meteorologen. Vooral 's nachts blijft het flink vriezen, de kust blijft kans op sneeuw houden. In het weekeinde gaat de temperatuur stijgen, maar ook dan neemt de kans op sneeuw weer toe. De ANWB meldde maandag dat wegen in het hele land plaatselijk glad zijn door sneeuw.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Vijf tot tien centimeter sneeuw verwacht in Brabant

Her en der dwarrelen in Brabant al de nodige vlokjes naar beneden, maar volgens Meteo Consult neemt die sneeuwval maandag en dinsdag alleen maar toe. Vooral het zuiden van de provincie krijgt waarschijnlijk met een flink pak sneeuw te maken. Meteo Consult verwacht dat er maandag overdag ongeveer twee tot vier centimeter sneeuw valt. Het KNMI meldt dat het 's nachts blijft sneeuwen, waardoor een laag van vijf tot tien centimeter kan ontstaan.

Sneeuw blijft liggen
Omdat de temperaturen maandag en dinsdag onder het vriespunt blijven, blijft die sneeuw liggen. Dat is met name het geval op zand, gras en andere oppervlaktes met weinig warmtecapaciteit. Op open gebieden ontstaan vooral sneeuwduintjes, want door de harde wind gaat de sneeuw waarschijnlijk stuiven. Ook dinsdag kan het overdag flink gaan sneeuwen. Sneeuwval tot vijf centimeter sluit Meteo Consult dan niet uit.

Waarschuwing
Het KNMI waarschuwt voor gladheid in het gehele land. Voornamelijk op de lokale wegen is het volgens meteorologen oppassen geblazen. De weerdienst heeft vanwege de sneeuw code geel afgekondigd van maandag- tot dinsdagmiddag.

Omroep Brabant
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Winterse kou houdt aan

Het winterweer houdt Nederland voorlopig in zijn greep. Enorme hoeveelheden sneeuw worden niet verwacht, maar door de combinatie van harde wind en lage temperaturen is de gevoelstemperatuur erg laag. Weerbureau Weerplaza zegt dat de gevoelstemperatuur tussen de -5 en -10 ligt. Vooral in de kustprovincies voelt het heel koud aan. In het noorden en oosten van het land is het minder kil, daar kan ook af en toe de zon schijnen.

Sneeuw
Vandaag en morgen trekt een gebied met winterse neerslag over Noordwest-Europa. In het westen en noorden van Frankrijk en in België kan veel sneeuw vallen. In Frankrijk kan langs de kust wel 50 centimeter vallen, en in de Ardennen 20 centimeter. In Nederland worden geen grote hoeveelheden verwacht. Het zuiden van Nederland bevindt zich op de rand van het sneeuwgebied.

Weerplaza verwacht deze week nog geen eind aan het winterweer, wel wordt de kou geleidelijk wat minder. Tot in het weekend kan het 's nachts vriezen en elke dag kan er wat winterse neerslag vallen. De middagtemperatuur gaat wel wat omhoog en komt tussen de 2 en 5 graden te liggen. Dat is zes graden kouder dan normaal is voor deze tijd van het jaar.

Bron: NOS

zorba

Weerrecords 'typisch iets voor de lente'

Het weer heeft dit weekend voor verrassingen én ongelukken gezorgd. Een paar dagen nadat het op sommige plaatsen in ons land nog 19 graden was, vroor het zondag op diverse plaatsen licht en sneeuwde het zelfs. Dat leidde op diverse plekken tot gladheid en ongelukken. Er sneuvelde nog een weerrecord: zaterdag regende het in De Bilt voor het eerst in de geschiedenis 24 uur lang onafgebroken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.



Toch is de verklaring ervoor zo simpel, dat weerman Marco Verhoef 'zich niet kan voorstellen dat het toch niet vaker voorkomt'. Verhoef tegen het Algemeen Dagblad: 'Het is typisch iets voor de lente. In het zuiden van Europa warmt het op en als er zuidenwind staat, bereikt die warme lucht ons binnen enkele dagen. Maar omgekeerd kan het ook. Draait de wind naar noord-noordoost, dan krijgen we het hier weer koud. En als koude en warme lucht botsen, krijg je regen en, als het koud genoeg is, sneeuw. Hoe groter de tegenstelling, hoe meer neerslag. Hier was het dan vooral zaterdag regen, in Hamburg viel 15 centimeter sneeuw. 'Voorlopig zullen we nog even moeten wachten op aangenaam lenteweer. Weerman Verhoef ziet de komende 2 weken geen enkele dag opduiken die boven de normale waarden uitkomt. 'Voor 25 maart komen we dus niet boven de 11 graden.'

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Sneeuwtrams rijden hele nacht door in Antwerpen en Gent

Om de wissels en bovenleidingen van het tramnet sneeuw- en ijsvrij te houden, zet De Lijn in Antwerpen en Gent tijdens de nacht van vandaag op morgen opnieuw zogenaamde 'sneeuwtrams' in. Het is al de zesde keer deze winter dat de toestellen uitrijden. Aan de kust rijden er morgenochtend eveneens enkele speciaal tegen het vriesweer gewapende trams.

"Voor vannacht wordt 10 tot 15 centimeter sneeuw voorspeld. Met minima tussen min 2 en min 5 graden nemen we geen risico en laten we de hele nacht door sneeuwtrams rijden", zegt Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn Antwerpen. "Zo willen we onze reizigers morgenvroeg, ondanks de sneeuw en vorst, een zo goed mogelijke dienstverlening kunnen bieden."

De sneeuwtrams rijden na middernacht uit, nadat de laatste gewone trams zijn binnengereden. Ze rijden vervolgens de hele nacht rond. Bij hevige sneeuwval, zoals die voor de nacht van maandag op dinsdag voorspeld wordt, bestaat immers het risico dat de sneeuw zich tussen de wissels ophoopt en bevriest. Hierdoor functioneert de wissel niet meer naar behoren en kunnen trams hun normale traject niet volgen. Tegelijkertijd zorgen de sneeuwtrams ervoor dat er zich ook geen ijslaag begint te vormen rond de bovenleidingen. Indien dat wel gebeurt, kunnen de trams immers geen stroom meer afnemen om vooruit te komen.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Dinsdag minder treinen in het zuiden

Vanwege de verwachte sneeuwval rijden er dinsdag minder treinen in het zuiden van het land. De NS heeft dat maandag aangekondigd. Het zuiden van het land wordt dinsdag zoveel mogelijk losgekoppeld van het landelijke spoornet, aldus de NS. Door deze aanpassing is de kans kleiner dat verstoringen in het zuiden invloed hebben op de dienstregeling in de rest van Nederland.

Het komende etmaal is flinke sneeuwval mogelijk in het zuiden. Er kan een sneeuwlaag van meer dan 3 centimeter ontstaan. Spoorbeheerder Prorail houdt extra personeel en hulplocomotieven achter de hand. Er rijden in het zuiden minder intercity's. Sprinters rijden wel volgens de normale dienstregeling. Reizigers krijgen het advies om voor vertrek de actuele reisplanners te raadplegen.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal