Berichtgeving over de winter 2012/2013

Topic gezien door 66181 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 23 okt 2012 - 08:52

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Kamer houdt zorgen over aanpak winterweer

In de Tweede Kamer leven nog veel zorgen over de aanpak van NS en ProRail om deze winter chaos op het spoor te voorkomen. De bedrijven hebben een reeks maatregelen genomen om grootscheepse problemen te vermijden, maar een aantal Kamerleden vraagt zich af of dat genoeg is. Ze praten dinsdag met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over het winterweer. NS en Prorail gaan deze winter de dienstregeling uitdunnen als er kans is op 3 centimeter sneeuw of 10 graden vorst. De verwachting is dat daardoor op ongeveer 12 dagen per jaar minder treinen rijden. ''De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal'', zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, die verwacht dat er flink wat dagen komen waarop minder treinen rijden terwijl het weer goed is.



Preventief
Ook CDA-Kamerlid Sander de Rouwe verwacht problemen ''als de helft van de treinen in de Randstad preventief wordt geschrapt''. Hij wil weten hoelang de NS en Prorail nodig denken te hebben om het spoor zo robuust te maken dat het laten uitvallen van treinen niet meer nodig is. De Rouwe vindt het een draconische maatregel, die niet de oplossing voor het probleem is.

Angel
VVD-Kamerlid Ton Elias liet eerder weten iets meer vertrouwen te hebben in de aanpak van de NS en Prorail dan in voorgaande jaren. Hij gaf echter ook aan dat er nog veel werk te verrichten is en dat hij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zal houden. De SP denkt dat de winterse problemen niet opgelost kunnen worden, zolang de NS en Prorail aparte bedrijven zijn. Kamerlid Farshad Bashir denkt dan ook dat een samenvoeging van deze twee bedrijven de enige manier is om de angel uit het probleem te halen. Hij wil van Schultz weten of zij wel vertrouwen heeft in de aanpak.

D66 vraagt zich tevens af of minder treinen de oplossing zijn. Volgens Kamerlid Stientje van Veldhoven moet de NS af van het taboe op het rondje rond de kerk, waarbij treinen en personeel heen en weer pendelen. Daardoor zou er bij winters weer een andere dienstregeling kunnen worden gereden in plaats van een karige dienstverlening.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Fietspaden worden verwarmd

Nederland krijgt mogelijk verwarmde fietspaden, waardoor (snor)fietsers geen last meer zullen hebben van gladheid door sneeuwval en ijsvorming. Daardoor worden fietspaden veiliger en zullen jaarlijks vele duizenden gewonden minder vallen.  Binnenkort wordt een proef genomen met stukken verwarmde fietspaden in de gemeente Zutphen en in de provincie Utrecht. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond zijn razend enthousiast en hopen dat het uiteindelijk resulteert in honderden kilometers ijsvrije fietspaden.



Advies- en ingenieursbureau Tauw bestudeert de mogelijkheden van de verwarmde fietspaden, waarbij gebruik wordt gemaakt van 'Warmte Koude Opslag' (WKO). "Met behulp van een zogeheten 'asfaltcollector' in het wegdek kan de warmte die in zomer wordt opgeslagen in de ondergrond in de winter weer worden afgegeven, en omgekeerd. Met als resultaat: koeler asfalt in de zomer en dus warmer asfalt in de winter", legt projectleider Marcel Boerefijn uit. In de toekomst kunnen mogelijk ook voetpaden volgens deze techniek ijsvrij blijven.

Woningen
In ons land zijn er de afgelopen jaren duizenden ondergrondse energiesystemen gerealiseerd, waarbij het energieverbruik van een gebouw bijvoorbeeld met 57% wordt gereduceerd. "Dus dat betekent een lagere energierekening en serieuze besparing van CO2-uitstoot. WKO wordt toegepast bij verwarming en koeling van woningen, kantoren, kassencomplexen, zorginstellingen en universiteiten. Locaties waar duurzame klimaatbeheersing nodig is", aldus de zegsman.

"Deze combinatie van systemen is op zich dus niet nieuw", zegt Boerefijn. "Wel uniek is de toepassing voor lange fietspaden. Dus niet een klein stukje parkeerplaats voor een gebouw, maar een heel traject. De belangrijkste voordelen zijn: een verhoogd fietscomfort, minder ongevallen en het leidt ertoe dat meer mensen vaker de fiets zullen pakken. Bijkomend pluspunt is de vermindering van het gebruik van strooizout." Boerefijn denkt dat de kosten van zo'n WKO-systeem voor de maatschappij lager zullen uitvallen dan de huidige werkwijze met strooien. "Ongevallen brengen veel extra kosten met zich mee. Statistieken laten zien dat 5 tot 10 procent van de fietsongevallen is toe te schrijven aan gladheid. Tel uit je winst! De aanleg van een dergelijk pad schat ik op zo'n 30.000 tot 40.000 euro per kilometer, hetzelfde bedrag dat opnieuw asfalteren ook ongeveer kost."

'Fantastisch'
"We zijn zeer enthousiast over de verwarmde fietspaden, want het kan veel ellende voorkomen. Want als het vier weken glad is, betekent dat 7000 extra ongevallen met fietsers", zegt Arien de Jong van de Fietsersbond. ,,Dus iedereen snapt dat alle ideeën om het veiliger te maken op de weg door ons worden toegejuicht." Ook Veilig Verkeer Nederland kan niet wachten tot de fietspaden worden verwarmd. "Het is een fantastisch idee en we kijken met zeer veel belangstelling naar de ontwikkelingen. Duizenden fietsers gaan nu onderuit door gladheid en als dat kan worden voorkomen is dat natuurlijk geweldig nieuws", meent Rob Stomphorst.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

'Snel af van minder treinen bij winterweer'

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) hoopt zo snel mogelijk af te kunnen van de maatregel om minder treinen te laten rijden als er winters weer wordt verwacht. Ze kan echter nog niet aangeven hoelang de 'noodmaatregel' nodig is. Dat zei Schultz dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer.



Ze verwacht dat aan het eind van dit jaar alle plannen klaar zijn om het spoor robuuster en betrouwbaarder te maken. Dan is ook duidelijk welke maatregelen genomen moeten worden - bijvoorbeeld het aanleggen van meer spoor- en of daar geld voor is. Daarna kan volgens Schultz snel worden ingeschat hoeveel jaren er minder treinen zullen rijden op winterse dagen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Overgang naar wintertijd met vorst

De overgang naar de wintertijd dit weekeinde gaat gepaard met vorst. In het binnenland komt het kwik vanaf vrijdag niet meer boven de 10 graden uit en bij het ingaan van de wintertijd in de nacht van zaterdag op zondag daalt het kwik plaatselijk tot -3, verwachten meteorologen van weeronline.nl.

Volgens de weerdienst is het weer komend weekeinde echter zeker niet onaardig. Zaterdag is het in het grootste deel van het land droog en zijn er zonnige periodes. Aan de kust valt wel van tijd tot tijd een bui. De zondag verloopt bewolkter.

Op winterse neerslag hoeft dit weekeinde nog niet gerekend te worden. In de kustprovincies vallen weliswaar buien, maar doordat de temperatuur daar hoger is dan in het binnenland valt de neerslag waarschijnlijk gewoon als regen. Er is aan de kust wel kans op hagel.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Eerste sneeuwvlokken in noorden van het land

In de Kop van Noord-Holland en op de grens van Groningen en Friesland is vrijdagavond de eerste natte sneeuw van dit najaar gevallen. Dat meldde Meteo Consult.  ,,Omdat de temperatuur op de grond iets boven nul is, blijft de sneeuw niet liggen", aldus een woordvoerder. ,,Maar op bijvoorbeeld stalen bruggen kan het glad zijn."

De eerste sneeuw van dit najaar valt in dezelfde week waarin opvallende hoge temperaturen werden bereikt voor de tijd van het jaar. Maandag was een lenteachtige dag. Met 22 graden in De Bilt was het in Nederland op maandag 22 oktober nog nooit zo warm als die dag.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Gladde wegen en nachtvorst

De politie heeft zaterdagochtend via Twitter gewaarschuwd voor gladde wegen door vorst in grote delen van het land.  Voor de nacht van zaterdag op zondag wordt op veel plaatsen lichte tot matige vorst verwacht, meldt weeronline.nl zaterdag. In het oosten van het land kan het zelfs min 5 graden worden.

Afgelopen nacht kwam het kwik voor het eerst dit najaar in grote delen van het land onder het vriespunt met temperaturen van min 1 tot min 4. Ook viel de eerste natte sneeuw en is in delen van het land gestrooid. In Zuid-Holland, Gelderland en Limburg was dit nodig op stalen bruggen omdat het wegdek daar vaak als eerste onder nul komt.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Strooidiensten rijden voor eerste keer uit in Vlaanderen

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn vannacht voor het eerst dit najaar uitgereden om zout te strooien op de Vlaamse gewest- en autowegen. In heel Vlaanderen reden honderd wagens uit, die alles bij elkaar 300 ton zout strooiden, deelde het agentschap mee. In bijna alle provincies werden inspecties uitgevoerd om na te gaan of het noodzakelijk was te strooien. Vooral de combinatie van regen en negatieve temperaturen kon ervoor zorgen dat gladheid optrad. Daarom werden in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg waar nodig lokale of algemene strooibeurten uitgevoerd.



Het is volgens de mededeling niet uitzonderlijk dat er eind oktober al wordt gestrooid. Daarom start de winterdienst al op de derde maandag van oktober. Ook tijdens de winter van 2010-2011 werd rond deze periode voor het eerst uitgereden. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer staan van de derde maandag van oktober tot de vierde maandag van april paraat om de Vlaamse gewest- en autowegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Ook de komende dagen volgen de strooidiensten de situatie op en wordt er indien nodig opnieuw uitgereden.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

'Kans op sneeuw en ijs tijdens Sinterklaas'

RTL-meteorologe Helga van Leur meent dat er tijdens de Sinterklaasperiode guur weer aan kan komen. 'Sinterklaas heeft snowboots en glij-ijzers nodig als blauwe lijn uitkomt!', twittert ze. De weervrouw baseert haar uitspraak op de lange termijn weersverwachting van Buienradar. 'De pluim' geeft de verwachting van de komende twee weken voor neerslag, temperatuur en wind berekend via 50 modellen.



Hierin is te zien dat de temperatuur vanaf 23 november ruim onder het vriespunt kan zakken. Op 24 november mogelijk zelfs -8 graden. Sinterklaas komt op zaterdag 17 november met zijn boot aan in Roermond. Op die dag worden temperaturen rond de 8 graden verwacht. De NTR zendt de intocht van de Sint live uit van 12.00 tot 13.15 uur.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Hoe strenger de winter, hoe minder verkeersdoden

Vorig jaar zijn in België 858 mensen gestorven na een verkeersongeval. Dat is twee procent meer dan in 2010 (17 procent). Dat lijkt een trendbreuk in vergelijking met de dalende tendens sinds een aantal jaren, maar heeft eigenlijk meer te maken met een strenge winter in 2010. Als vergeleken wordt met 2009, zijn er 9 procent minder verkeersdoden en bleef het aantal verkeersslachtoffers stabiel. Dat hebben cijfers van de FOD Economie aangetoond.



Volgens de cijfers veroorzaakte het verkeer vorig jaar 858 doden (+2 procent), 6.153 zwaargewonden (+3 procent), 56.638 lichtgewonden (+4 procent) en 47.924 geregistreerde verkeersongevallen (+4 procent). Als met het jaar 2009 vergeleken wordt, zijn er slechts 0,3 procent meer ongevallen gebeurd. Het aantal lichtgewonden steeg weliswaar met 1 procent, maar het aantal zwaargewonden en doden daalde met respectievelijk 7,3 en 9 procent.

Winter- en vriesdagen
"2010 was in sommige opzichten uitzonderlijk door het hoge aantal winter- en vriesdagen", zegt de FOD Economie. "Paradoxaal genoeg kunnen die slechte weersomstandigheden hebben bijgedragen tot de afname van het aantal ongevallen, en dus van het aantal slachtoffers. Mensen laten de wagen makkelijker in de garage of zijn voorzichtiger op besneeuwde of beijzelde wegen", verklaart de FOD. In 2010 waren er 74 vriesdagen, in 2009 en 2011 ging het om respectievelijk 47 en 28 vriesdagen.

Voorts tonen de cijfers van 2011 dat het aantal dodelijke slachtoffers enkel in Wallonië (+8 procent) is gestegen ten opzichte van 2010. In Brussel (-19,6 procent) en in Vlaanderen (-1,6 procent) was er een daling van het aantal doden, maar in die twee gewesten was er wel een stijging van het aantal zwaargewonden (Brussel: +4,2 procent, Vlaanderen: +7,8 procent), daar waar in Wallonië het aantal zwaargewonden afnam (-7 procent).

Leeftijd en transportmiddelen
Uit de cijfers blijkt ook nog dat de meeste dodelijke ongevallen gebeuren met personenwagens (394), gevolgd door motorfietsers (127), voetgangers (111), fietsers (68) en voertuigen voor dubbel gebruik (61). De leeftijdscategorie waarin de meeste dodelijke ongevallen gebeurde was die van 18 tot 34 jaar (312 doden, of 36,3 procent van het totaal), ondanks een afname van 4,7 procent vergeleken met 2010 (41 procent). Het aantal doden bij de 20- tot 24-jarigen nam met 21,9 procent af (107 tegenover 137 in 2010) en met 9,3 procent vergeleken met 2009 (107 tegenover 118).

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Stevige kou in aantocht'

De temperatuur kan aan het einde van volgende week dalen tot onder het vriespunt. Ook is er enige kans op sneeuw, meldt weerplaza.nl donderdag. Het is nu nog niet te zeggen of de straten in het weekend voor Sinterklaas inderdaad worden gesierd met een witte deken, maar dat het kouder wordt staat volgens het weerbureau vast. Gemiddeld wordt overdag een temperatuur van drie tot zes graden en 's nachts vorst verwacht. Van de zestig berekeningen geven er drie aan dat de temperatuur zelfs overdag niet meer boven het vriespunt uitkomt.

De kou komt doordat in de tweede helft van volgende week een lagedrukgebied tussen Frankrijk en Polen ervoor zorgt dat koude lucht vanuit Scandinavië richting Nederland stroomt. Hoe koud het uiteindelijk wordt, hangt af van waar het lagedrukgebied precies komt te liggen.

Voor wintersporters kan dit goed nieuws zijn. Het lagedrukgebied zorgt er ook voor dat de kans op stevige sneeuwval in de bergen groot is. Ook Scandinavië krijgt met serieus winterweer te maken. Daar wordt veel sneeuw verwacht en vanaf donderdag blijft het er vriezen.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Daisy

Volgende week flink kouder

De temperatuur gaat de komende week behoorlijk dalen. Waar het dit weekend en ook maandag en dinsdag nog 8 tot 11 graden is, liggen de maxima aan het einde van de komende week slechts tussen 3 en 6 graden met in de nacht grote kans op vorst. Mocht er neerslag vallen dan kan dat in de vorm van sneeuw zijn.

Dat meldt Weerbureau Weerplaza.nl.

Hoe koud het exact wordt en of het weekend voor Sinterklaas inderdaad met sneeuwval gepaard gaat, valt nu nog niet met grote zekerheid te zeggen. Dat het volgende week kouder wordt, is wel zeker. 

Mogelijk echt winterweer
De genoemde temperaturen (3 tot 6 graden en nachtvorst) geven de gemiddelde berekening aan. Van de meer dan 60 berekeningen voor de komende twee weken die Weerplaza heeft beoordeeld zijn er zelfs 10 die de temperatuur 's middags helemaal niet meer boven het vriespunt laten komen. Het blijft dan dus ook overdag vriezen. Er tekent zich daarmee op de weerkaarten voor het eerst dit seizoen een serieuze kou-inval af, ook al is de kans dat de kou Nederland daadwerkelijk bereikt nu nog klein. 

De koudere lucht kan naar Nederland stromen doordat er de komende week een grote verandering op de Europese weerkaart plaatsvindt. Nu bepaalt een hogedrukgebied het weer boven Midden- en Oost-Europa terwijl depressies boven de Atlantische Oceaan liggen. In de tweede helft van volgende week komt er een lagedrukgebied ergens tussen Frankrijk en Polen te liggen. De wind draait in Nederland dan naar oost tot noordoost zodat koudere lucht vanuit Scandinavië richting ons land stroomt. De exacte positie bepaalt uiteindelijk hoe fors de daling van de temperatuur zal zijn. 

Wintersport
De Alpen 'profiteren' ook van de genoemde ontwikkelingen. In de loop van volgende week is de kans op stevige sneeuwval in de bergen groot, vooral in de tweede helft van de week. Verder gaat ook Scandinavië te maken krijgen met serieus winterweer. Op veel plaatsen valt sneeuw en de temperatuur komt vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer boven het vriespunt uit.

Bron: ad.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

zorba

Eind volgende week sneeuw

De winter, die eind volgende week ons land lijkt te veroveren, brengt meteen ook sneeuw met zich mee. In de loop van de nieuwe week dalen de temperaturen van 6 graden op woensdag naar enkele graden boven het vriespunt tegen het volgende weekeinde. In de nachten komt het dan op uitgebreide schaal tot vorst met minima tussen 0 en min 5 graden. De temperatuursdaling is er oorzaak van dat de neerslag vermoedelijk vanaf vrijdag in de vorm van sneeuw gaat vallen, zeker in het binnenland.

Hogedruk bouwt zich de komende dagen verder op boven Noord-Europa en ook boven Rusland is hogedruk aanwezig. Dat betekent gaandeweg de nieuwe week een uitstroom van winterlucht die met een noordoostenwind op gang komt. In Scandinavië dalen de temperaturen volgende week overdag naar 5 tot 12 graden onder nul. Bij ons zal het zo'n vaart niet lopen maar het kwik komt wel terecht in een spectaculaire glijvlucht. Dit weekeinde namelijk zitten we nog op 10-12 graden en is het boterzacht.

Vandaag regent het enige tijd, morgen volgt vanuit het zuiden opnieuw regen die tergend langzaam noordwaarts trekt. Zondag wakkert vooral de wind aan en is er kans op stormachtige condities in de westelijke provincies. Er vallen dan buien en er is ook zon bij 11 graden. Medio volgende week gaan de temperaturen omlaag. Woensdag en donderdag is het 6 graden, daarna daalt het kwik verder tot net boven nul overdag en gaat het in de nachten licht vriezen. Hagel- en sneeuwbuien kunnen ons dan met een noordwesten- tot noordoostenwind gemakkelijk bereiken.

Bron: Telegraaf

Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Zware winter op komst voor everzwijnen

Wilde zwijnen gaan een moeilijke winter tegemoet. Er zijn te weinig eikels en beukennootjes, doordat de bomen het afgelopen voorjaar niet of nauwelijks hebben gebloeid. De situatie geldt voor het hele noordwesten van Europa. Dat meldt de Nederlandse natuurwebsite natuurbericht.nl vandaag. "Zodra de weinige eikels op zijn - en dat is inmiddels op de meeste plaatsen het geval - gaan ze een moeilijke tijd tegemoet", schrijft de website.

Wilde zwijnen of everzwijnen zijn grotendeels afhankelijk van gras en boomvruchten, zoals eikels en beukennootjes. Hun overleving, aantal en gewicht hangen ervan af, maar ook het tijdstip van de bronst, het aantal jongen, hun zichtbaarheid voor de mens en het aantal aanrijdingen met de dieren. Als de winter streng zou worden met veel sneeuw, wordt het nog moeilijker voor de beestjes.

In België komen everzwijnen van nature voor in de Ardennen. Maar door uitzetting zijn ze ook talrijk aanwezig in Belgisch Limburg, en zelfs in het Zoniënwoud rond Brussel. Ook leeft er een populatie nabij Zedelgem, rond de Brugse bossen. In Nederland werd het laatste inheemse everzwijn waargenomen in 1826. Later werden her en der wilde varkens uitgezet in bosgebieden. Nu leven de dieren vooral in Oost-Nederland.

In de lente van 2012 hebben de beuken niet gebloeid en was de bloei van eiken beperkt. Ook late nachtvorst en rupsen zorgden ervoor dat plaatselijk helemaal geen eikels zijn gevormd. Tijdens de afgelopen twee decennia waren ook 1991, 1994, 1996, 1997, 2003 en 2010 magere jaren voor de everzwijnen.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

Gladheid zorgt voor ongelukken in Drenthe

In het Drentse Emmen en Klazienaveen zijn vrijdagavond auto's van de weg gegleden door gladheid op de wegen. De politie waarschuwt met name in het noordelijke en oostelijke deel van Nederland voor gladheid door opvriezing van natte wegdelen.

Door de gladheid raakte een automobiliste uit Klazienaveen van de weg en ramde een lantaarnpaal. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. In Emmen knalde een auto tegen een andere auto en vloog vervolgens over de vangrail. De bestuurders kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Wel moesten de auto's worden weggesleept.

HvN

Jan van Ooijen

'Maandag spannend winterweer verwacht'

Er staat maandag een 'spannende winterdag' op het programma, meldt weerbureau Weerplaza. De temperatuur gaat flink naar beneden. Na een weekeinde met hier en daar winterse buien volgt een nacht naar maandag waarin het droog is en tamelijk helder, aldus meteoroloog Marco Verhoef. Het zal gaan afkoelen, met op de meeste plaatsen een kwik van een paar graden onder nul. Zondagnacht neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe. Die brengt zachtere lucht, maar voordat deze lucht het heeft gewonnen moet er nog wel wat gebeuren.

Eerste sneeuw
Maandagochtend wordt er regen voorspeld in het zuidwesten. Als de neerslag in de loop van de dag naar het noordoosten trekt, kan er natte sneeuw vallen. Vooral voor het noordoosten van het land is het niet uitgesloten dat er eerst ook droge sneeuw valt, die lokaal even blijft liggen. Dat zal volgens Weerplaza de eerste sneeuw van dit jaar kunnen betekenen.

Uiteindelijk wint de zachte lucht en gaat de neerslag overal over in regen. De maxima liggen maandag tussen 4 en 6 graden, maar worden in het oosten en noordoosten pas laat op de dag gehaald. Daarna volgt een nacht zonder vorst en een dinsdag met wat regen. Later in de week laat het kwik opnieuw een dalende tendens zien. De kans op vorst in de nacht wordt een stuk groter en ook overdag gaan de temperaturen omlaag. Maar of we volgend weekeinde ook echt een flink stuk de winter in duiken, blijft onzeker.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Eerste sneeuwbuien over Nederland

In de komende dagen kan het voor het eerst dit najaar op sommige plaatsen plaatselijk even wit worden door sneeuw. Zaterdagnacht is eerst in Zuid-Limburg kans op een dun laagje. Maandag kan het ook in het oosten van het land wit worden, zegt een meteoroloog van weeronline.nl zaterdag. Zaterdagavond trekken vooral buien met een mengeling van natte sneeuw en regen over het land. Met temperaturen die dalen tot onder het vriespunt moeten weggebruikers rekening houden met gladheid.

Zondag kan eerst af en toe nog de zon tevoorschijn komen. Later vallen opnieuw buien met natte sneeuw en soms ook hagel. Zondagnacht blijft het droog en wordt het koud. Daardoor moeten automobilisten maandagochtend eerst hun ruiten krabben voor zij kunnen vertrekken. Overdag volgen weer winterse buien.

De rest van de week blijft het kwakkelen en zet de winter nog niet echt door. Het is dinsdag eerst even minder koud maar daarna komen de vooral natte sneeuwbuien terug. Zaterdag is de meteorologische winter ingegaan.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Plaatselijk wit door sneeuwval

Het kan even wit worden door sneeuw en dat is voor het eerst dit winterseizoen. Zaterdagavond en - nacht trekken er talloze buien over Nederland en plaatselijk kleurt de winterse neerslag de wereld tijdelijk wit, aldus een woordvoerder van Weeronline.nl Sinds het begin van de avond wordt er natte en soms zelfs droge sneeuw gemeld door het hele land. Vooral in het oosten sneeuwt het, ''maar ook uit bijvoorbeeld Delft kwamen er meldingen van sneeuw'', aldus de woordvoerder. Aan de grond vriest het en dus kan het even wit worden. Bovendien wordt ook de luchttemperatuur steeds lager; in het oosten vriest het al bijna.

Witte wereld
Door de winterse neerslag kan het plaatselijk glad worden, zo waarschuwen de meteorologen. Anderzijds zou het ijdele hoop zijn om te dromen van een witte wereld op uitgebreide schaal. ''De grond en het wegdek zijn nog ver boven nul, dus het blijft niet lang liggen.'' Maandag zou het opnieuw kunnen gaan sneeuwen. Een witte Sinterklaasavond zit er volgens de woordvoerder echter niet in.

Nu.nl

zorba

Eerste sneeuw valt op Limburgse Vijlenerberg

Het Zuid-Limburgse heuvelland ziet er zondag winters uit. Op de Vijlenerberg ligt enkele centimeters sneeuw. Traditioneel blijft op die plek, 260 meter boven NAP, de eerste sneeuw het langst liggen. Volgens de eigenaar van een café bij de Vijlenerberg is er ongeveer vijf centimeter sneeuw gevallen. Ook in België is er sneeuw gevallen. Op Signal de Botrange, het hoogste punt van België, ligt nu al 15 centimeter sneeuw. Men kan er langlaufen.

Verkeershinder
Daarnaast valt er in Vlaanderen plaatselijk sneeuw, vooral in het oosten. Het verkeer ondervindt er hinder van. De E19 Breda-Antwerpen was tussen Schoten en Sint-Job een tijdje afgesloten door een zwaar ongeval met vier auto's. Er vielen zeven gewonden, van wie er een in levensgevaar verkeert. Momenteel is er vooral hinder rond Brussel, veroorzaakt door verschillende ongevallen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Hele week winters

De eerste week van december probeert de winter verder terrein te winnen in ons land. Morgen gaat het enige tijd sneeuwen. Dat gebeurt op de nadering van een storing waaruit het in het westen al vroeg begint te regenen. Terug  Landinwaarts zijn de temperaturen morgen overdag aanvankelijk maar 1 of 2 graden boven nul en gaat de neerslag al snel over in sneeuw, later in natte sneeuw. Daarbij kan het enige tijd glad worden. Later op de dag lopen de temperaturen op naar 3-6 graden boven nul en verdwijnt de winterse neerslag

Een voorproefje op wat komen gaat, maakte vanmorgen de punt van  Limburg al mee. Ten zuiden van de lijn Heerlen sneeuwde het al flink. Op de Vijlenerberg lag enkele centimeters sneeuw. Traditioneel blijft op die plek, 260 meter boven NAP, de eerste sneeuw het langst liggen.Volgens de eigenaar van een café bij de Vijlenerberg is er ongeveer 5 centimeter sneeuw gevallen.

Verder  vallen er vandaag elders  nog enkele buien die regen, hagel of (natte) sneeuw met zich meebrengen. Het is waterkoud met 3-5 graden. Later klaart het op. Vanavond koelt het razendsnel af en rond middernacht vriest het in het gehele land. Komende nacht lopen de minima uiteen van om het vriespunt aan zee tot plaatselijk min 5 graden in het binnenland bij een wegvallende wind. Ook komen er aanvankelijk mistbanken voor. Op de nadering van de storing nemen wind en bewolking later in de nacht toe. De mist verdwijnt en de temperaturen lopen in het westen op. Tegen de ochtend gast het daar regenen en later gaat de neerslag in het binnenland enige uren over over in sneeuw.

IJsliefhebbers
Richting woensdag volgt vanuit het noorden opnieuw kouder weer. Dat gaat gepaard met enkele hagel- en sneeuwbuien. De temperaturen vallen in de rest van deze week steeds verder terug. Overdag is het maar amper boven nul en in de nachten vriest het llicht, later lokaal matig. De wind blijft voor ijsliefhebbers in de ongunstige noordhoek omdat de echte kou uit het noordoosten moet komen.

Op verschillende plaatsen in ons land werd zaterdagavond sneeuwval gemeld. Vaak was dat natte sneeuw, soms bleef de sneeuw liggen. In Twente, Noord-Brabant en Limburg viel winterse neerslag. Veel groter waren de problemen bij onze Zuiderburen. In Vlaanderen ging de regen over in sneeuw en in de Ardennen sneeuwt het ook vanochtend nog onophoudelijk. Er ligt  daar inmiddels 15 cm sneeuw en de langlaufpistes gaan er vandaag open. Ook in midden-België zijn er verkeersproblemen.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

15 cm sneeuw op Botrange: langlaufen mogelijk

Na een klein laagje een maand geleden heeft de eerste echte winterprik de eerste echte sneeuw naar de Ardennen gebracht. Plaatselijk sneeuw het nog altijd, en op Signal de Botrange, het hoogste punt van België, ligt nu al 15 centimer sneeuw. Je kan er langlaufen. Ook in Vlaanderen valt er plaatselijk (smeltende) sneeuw, vooral in het oosten. Het is overal dan ook uitkijken op de weg. De E19 Breda-Antwerpen was tussen Schoten en Sint-Job een tijdje afgesloten door een zwaar ongeval met vier auto's. Er vielen zeven gewonden, van wie een in levensgevaar. Er is vooral hinder rond Brussel, veroorzaakt door verschillende ongevallen. De hele komende week belooft vooral in de Ardennen winters te verlopen. Op de Hoge Venen vriest het elke nacht en valt er overdag telkens sneeuw. Ook in de Alpen valt de komende dagen een vers pak sneeuw.



Rond vriespunt
Het weerbericht voor vandaag van het KMI voorspelt nog meer ellende op de weg. In de Ardennen sneeuwt het vanmorgen op vele plaatsen, lokaal zelfs hard. De sneeuw blijft er liggen en zorgt voor gevaarlijk gladde wegen. Ook elders in het land vallen er buien van regen, sneeuw of korrelhagel en ook daar blijft de sneeuw plaatselijk liggen. De temperaturen liggen rond het vriespunt: tussen -2 en +1 graad ten zuiden van Samber en Maas en tussen 1 en 5 graden elders. De rest van de dag blijft de weerstoestand delicaat. In de Ardennen blijft het sneeuwen en ook in de noordoostelijke landshelft vallen er nog talrijke winterse buien waarvan de sneeuw tijdelijk kan blijven liggen ondanks de lichtjes positieve temperaturen. Naar het zuidwesten toe zijn de winterse buien minder talrijk.

Waarschuwing
Het KMI en het Vlaams verkeerscentrum waarschuwen dan ook voor gladde wegen. "Door regen en smeltende sneeuw in de regio Vlaanderen en sneeuw in de Ardennen kunnen de wegen, net als de op- en afritten, gevaarlijk glad zijn. Pas uw snelheid aan en respecteer de veiligheidsafstanden."

Zwaar ongeval
En de gevaarlijke wintertoestand heeft al even na middernacht een zwaar ongeval veroorzaakt. Bij een ongeval op de E19 tussen Sint-Job-in't-Goor en Schoten is vannacht een bestuurder zwaargewond geraakt bij een ongeval. De autosnelweg was een tijdlang afgesloten richting Antwerpen. De bestuurder verloor de controle over het stuur en reed op de vangrail in. De bestuurder werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Door het ongeval ontstond een kijkfile. In die file deed zich een tweede ongeval voor met drie betrokken voertuigen. Daarbij vielen zeven lichtgewonden. Zij werden naar drie verschillende ziekenhuizen gebracht. De rijbaan was door het ongeval volledig versperd richting Antwerpen. Even voor 3 uur was de baan vrijgemaakt.

Tijdens de ochtend was het vooral uitkijken in de omgeving van Brussel.  Onder meer op de Brusselse buitenring in Grimbergen gebeurde er een ongeval, daardoor was de weg rond 8.30 uur nog gedeeltelijk versperd. Mede door dat ongeval stond er rond 9.00 uur zo'n 40 kilometer file in België. Het Verkeerscentrum verwacht dat de situatie in de loop van de voormiddag wel zal verbeteren, zodra het stopt met regenen en sneeuwen.

Ook maandag nog sneeuw
Ook overdag zijn er straks nog buien van regen, smeltende sneeuw of korrelhagel. In de Ardennen valt er zeker nog sneeuw met een stevige wind. Maxima rond 1 graden op de Ardense hoogten, 4 of 5 graden in het centrum tot 6 graden aan zee. Maandagvoormiddag kan er ook in Vlaanderen weer (smeltende) sneeuw vallen met weer gladde wegen tot gevolg. Later op maandag wordt het tijdelijk wat zachter.

Kouder
De rest van de komende week belooft winters te verlopen met opklaringen afgewisseld met winterse buien: regen of soms winterse neerslag in Midden-België. Op de Ardense hoogten valt er elke dag verse sneeuw. In de Hoge Venen kan de sneeuwlaag nog enkele centimeters aangroeien. De maxima liggen tussen 0 graden in de Ardennen en 6 graden aan zee. Vanaf donderdag dalen de temperaturen zo'n 2 graden en wordt nog meer sneeuw verwacht in de Ardennen. De wind waait meestal matig uit noord tot noordwest.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal