Reanimeer bliksemslachtoffers

Topic gezien door 2474 bezoekers
Gestart door Shadow112, vr 13 jul 2012 - 11:04

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Reanimeer bliksemslachtoffers



Quizvraagje: hoeveel kans heb je om een inslag van de bliksem op je lichaam te overleven? Je zou het misschien niet zeggen, maar 70 tot 80 procent van de slachtoffers overleeft. Sommige mensen vertonen na de inslag een ander karakter; anderen hebben brandwonden; veel mensen knappen weer helemaal op. Een van de belangrijke factoren of je verbrandt of niet, is of je metalen objecten als oorbellen of een horloge op je huid draagt.

Vraag twee: wat is het record voor getroffen worden door de bliksem? Antwoord: zeven. Het record staat op naam van de Amerikaan Roy Cleveland Sullivan, die tussen 1942 en 1977 steeds opnieuw door de bliksem werd geraakt. De kans daarop is berekend op 1 op 1,6 keer 10 tot de 25ste macht. Cleveland Sullivan vertelde in een interview dat hij het gevoel had dat een 'duistere macht' hem probeerde te vermoorden. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord.

Een dikke 150 jaar geleden werd voor het eerst geschreven hoe je een slachtoffer van blikseminslag moest behandelen. Sinds die tijd zijn we beter geworden in het omgaan met slachtoffers van onweer. Het Duitse Rode Kruis heeft net een serie aanwijzingen gepubliceerd hoe je dan moet handelen, omdat het in de zomer vaker onweert. Het slachtoffer kun je gelijk aanraken. In tegenstelling tot andere elektrische schokken, ebt een bliksem gelijk uit het lichaam.

Het hart van een bliksemslachtoffer klopt vaak onregelmatig, dus is het belangrijk om hartmassage toe te passen, door het borstbeen met de bal van de hand ongeveer 5 centimeter in te drukken, 100 tot 120 keer per minuut. Een tweede helper kan ondertussen mond op mond beademing doen. Als het slachtoffer brandwonden heeft, moet daar koud water op.

Nog één quizvraagje dan: waar onweer het 't vaakst in de wereld? Antwoord: boven het Catatumbomeer in Venezuela. Daar mengen door de vorm van een gebergte twee luchtstromen, waardoor het bijna constant onweert. Soms worden 280 bliksemschichten per minuut getelt.

Bron: faqt.nl

marja1701

Citaat van: Shadow112 op vr 13 jul 2012 - 11:04
Reanimeer bliksemslachtoffers


Het hart van een bliksemslachtoffer klopt vaak onregelmatig, dus is het belangrijk om hartmassage toe te passen, door het borstbeen met de bal van de hand ongeveer 5 centimeter in te drukken, 100 tot 120 keer per minuut. Een tweede helper kan ondertussen mond op mond beademing doen. Als het slachtoffer brandwonden heeft, moet daar koud water op.


Bron: faqt.nl

Sorry, kan het als EHBO-er niet laten, als er over reanimeren wordt gesproken.
Ik weet niet hoeveel dit er gelezen hebben en wie er geïnteresseerd is.. Maar het volgende als zéér belangrijke toevoeging want als men het over reanimeren heeft en dit ergens geplaatst wordt, lijkt het mij dat er een goede en juiste uitleg wordt gegeven.

Reanimatie:

Tijdens een reanimatiecursus leert u hoe u moet handelen bij een hartstilstand. Welke stappen moet u volgen voor de meeste kans op succes?

Reanimatie: bewustzijn controleren

1. Zorg voor een veilige werkplek en controleer het bewustzijn

    Schud voorzichtig aan de schouders en vraag: 'Gaat het?'
    Geen reactie? Het slachtoffer is bewusteloos
    Blijf bij het slachtoffer en roep om hulp!

2. Controleer ademhaling

    Reanimatie: controleer ademhalingLeg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen
    Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift)
    Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden
    Geen (normale) ademhaling?

3. Bel direct 1-1-2 (of laat bellen)

    Vraag om een ambulance
    Zeg dat het om een reanimatie gaat
   

4. Start direct met 30 borstcompressiesReanimatie: borstcompressies


    Zet je handen midden op de borstkas
    Duw het borstbeen 5 ?  6 cm in
    Doe dit 30 keer in een tempo van tenminste 100 keer per minuut (maximaal 120 per minuut)

5. Beadem 2 keer

    Doe de kinlift (zie stap 2)Reanimatie: beademen
    Kantel het hoofd naar achteren
    Knijp de neus dicht
    Pas mond-op-mondbeademing toe
    Beadem 1 seconde zó dat de borstkas omhoog komt (kijk naar de borstkas)
    Geef nog een beademing als de borstkas inzakt.
    Beadem in totaal 2 keer

Ga door met reanimatie 30:2 (30 borstcompressies + 2 x beademen).

Als er een 2e hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk
Motto: Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg!

mauriceb

Marja, over een goede en juiste uitleg gesproken moet ik ook helaas constateren dat jou verhaal niet klopt.

Ten eerste een hartstilstand bestaat enkel wanneer de persoon is overleden, de feitelijke benaming is een circulatiestilstand waarbij het hart zgn. fibrileert. DMV van reanimatie en een de-fibrilator kan dit verholpen worden.

Dan het belangrijkste, je geeft aan dat als je geen normale ademhaling hebt dat er dan overgegaan moet worden tot reanimatie.
Dit klopt niet met wat het ABCD protocol van EHBO (ZHKH vor militairen) voorschrijft.
Eerst wordt er gechecked of de ademweg vrij is van obstakels (A van Airway) daarna kijken of er uberhaupt een ademhaling aanwezig is (B van Breathe) bij afwezigheid van ademhaling wordt er beademd (vooralsnog geen reanimatie) daarna wordt er gekeken naar de bloedsomloop (C van Circulation), bij wel een pols blijf je beademen, bij afwezigheid ga je over tot reanimatie. Uiteindelijk volgt ook nog de bewustzijnscontrole (D van Disability). Bijelkaar ABCD.
Militairen gebruiken het C-ABCD protocol, dat wil zeggen zei controleren eerst de Circulation adhv van hevige bloedingen ed. Circulation afwezig betekend automatisch ook geen ademhaling dus vandaar deze stap bij Militairen.

Daarnaast is er een discussie gaande over het beademen tijdens reanimatie, er zijn theorieen waarbij de gedachte is dat er voldoende zuurstof in de bloedsomloop aanwezig is waarbij je dus geen tijd moet verspillen met beademen tussen de hartmassages door en gewoon enkel hartmassages te geven.

Dan is er nog 1 feit, als je begint met reanimeren moet je dit blijven doen tot in het ziekenhuis en ga je waarschijnlijk ook mee de ambulance in.

Jur

Voorschriften voor EHBO zijn veranderlijker dan het weer...

marja1701

Citaat van: mauriceb op do 08 nov 2012 - 09:44
Marja, over een goede en juiste uitleg gesproken moet ik ook helaas constateren dat jou verhaal niet klopt.

Je hebt gelijk! Van te voren eerst inderdaad kijken hoe het slachtoffer er aan toe is...
Goede toevoeging van je!

Wel heb ik geleerd, dat als er geen goede ademhaling is.. Je moet starten met de reanimatie.
Wij controleren geen polsen etc.. Alleen de bewustzijn en ademhaling middels de kin-lift.

Het AED verhaal heb ik bewust achterwege gelaten.. Hier dien je een certificaat en dus kennis van te hebben voor je een AED mag gebruiken.

Om nu verder geen vingers naar elkaar te gaan wijzen, dat is voor niemand de insteek geweest natuurlijk..
Er zit dus verschil tussen EHBO-er, een Militair en eventuele andere beroepen/groepen, mooi om te zien, minder handig in de praktijk..
Wat dat betreft, zijn er gewoon te veel verschillen waardoor je nooit uitgesproken raakt over dit onderwerp ;-)
Motto: Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg!

marja1701

Citaat van: Jur op do 08 nov 2012 - 10:07
Voorschriften voor EHBO zijn veranderlijker dan het weer...

Klopt!
Ook iedere instructeur heeft weer zn eigen ding/uitleg.. Merk ik wel tijdens EHBO herhalingslessen door verhalen/ervaringen die ik hoor.
Mijn motto is over het algemeen dan ook: Doe in ieder geval iets, dat is altijd nog beter dan niets ;-)
Motto: Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg!

Powered by EzPortal