Recente berichten

#1
Onweerskansen / Onweerskansen 2025 - Algemene...
Laatste bericht door Obi-One - Gisteren om 21:49
De code geel voor zondag is alweer voor het hele land afgegeven. Ben heel benieuwd.

Zondagmiddag en -avond trekken er onweersbuien van zuidwest naar noordoost. Op sommige plaatsen kan dit wateroverlast geven, of breken er takken af door een tijdelijk snel toenemende wind. Na een aantal uren zijn de buien voorbij.
Bij de buien is er kans op hagel met een grootte van minder dan 2 cm en windstoten van 60 km/u. Plaatselijk kan er binnen een uur 30 mm regen vallen.
#2
Onweerskansen / Onweerskansen 2025 - Algemene...
Laatste bericht door Obi-One - Gisteren om 21:45
De code geel voor zondag is alweer voor het hele land afgegeven. Ben heel benieuwd.
#3
Onweerskansen / Onweerskansen 2025 - Algemene...
Laatste bericht door Baksteen2005 - Gisteren om 16:00
Zwartecross zou zwartecross niet zijn als ze niet 1 dag mee zouden pakken met onweer ! Of zware buien
#4
Onweerskansen / Onweerskansen 2025 - Algemene...
Laatste bericht door Armand - Gisteren om 15:14
Morgen, zaterdag, al een eerste onweerskansje. Dan vooral voor België en Zuid-Nederland. In de loop van de middag nadert er namelijk een klein thermisch laag met bijbehorende occlusie die van zuidwest naar noordoost over de Benelux trekt.

De occlusie forceert mogelijk enkele buien, maar zonder al te veel poespas. CAPE is doorgaans beneden de 1000J/Kg en de schering is minimaal. Ter indicatie Harmonie:


Bij een latere timing zoals Harmonie kunnen de buien nog best stevig uitpakken met onweer en veel regen, maar op de meeste plekken lijkt het wel mee te gaan vallen. Verder noordelijk boven Nederland gaat de meeste fut er naar verwachting alweer uit.

Zondag betere CAPE waardes en meer schering, waardoor de buienkans dan weer zal opleven. Ditmaal grotere onweerskansen, voornamelijk voor de noordoostelijke helft van Nederland. Harmonie komt met enkele uitgebreide buien:


#5
Onweerskansen / Onweerskansen 2025 - Algemene...
Laatste bericht door flyineddy - Gisteren om 13:20
Nu geen tijd voor een uitgebreid bericht, maar zondag en maandag zijn dagen om in de gaten te houden voor nieuwe onweerskansen.

Eddy.
#6
Het weer in het algemeen / Zomer discussietopic 2025
Laatste bericht door vivalavida - wo 16 jul 2025 - 21:26
Oeff dat wordt weer terugschakelen naar matig zomerweer zo te zien. Relatief koel en ook natter
#7
Het weer in het algemeen / Zomer discussietopic 2025
Laatste bericht door Der RoX - wo 16 jul 2025 - 16:16
Hier tussen de wolken en een flinke bui vanmiddag flink felle en brandende opklaringen 8)
#8
Het weer in het algemeen / Zomer discussietopic 2025
Laatste bericht door htoutenh - wo 16 jul 2025 - 11:55
Armand, bedankt weer voor je uitgebreide samenvatting van de eerste helft van deze zomer. Ik heb het wel vaker aangehaald, het grote verschil in zon tussen west en oost. Ook in deze eerste helft van de zomer was dat weer een heel groot verschil. Aan de westkust bijna 140 uur, terwijl het uiterste oosten amper 100 uur haalde. Dat is een verschil van 40%, hetgeen ik toch wel erg groot vind. Voor de zonnepaneel bezitters onder ons daardoor ook zeer verschillende opbrengsten.
#9
Het weer in het algemeen / Zomer discussietopic 2025
Laatste bericht door Armand - wo 16 jul 2025 - 10:43
Inderdaad wel duidelijke verschillen Johan. Vandaag zitten we alweer precies op de helft van de meteorologische zomer, het gaat snel. Tijd om even terug te blikken op de 1e helft. En vooruit te kijken naar de 2e helft.

Het stabiele lenteweer raakten we langzaam iets kwijt aan een meanderende, zwakke zuidwestelijke straalstroom die overheerste in de 1e zomerhelft. Lagedrukgebieden boven de Atlantische oceaan stuurde steeds uitlopers van het Azorenhoog naar onze omgeving. Dat leverde vaak stabiel en (zeer) warme episodes op. De druksystemen bleven echter in beweging: het hoog schoof steeds door en werd kort afgewisseld door even wat meer invloed van lagedrukgebieden en bijbehorende verkoeling. Dat patroon heeft zich een aantal keren herhaald.

Tot een ruime week geleden, toen hogedrukgebieden ook wat meer noordelijker van ons kwamen en komen te liggen, meestal nabij Scandinavië. Een echte blokkade kwam er niet, waardoor lagedrukgebieden boven de oceaan ons wat vaker konden vinden en afgelopen tijd vaker verkoeling en regen brachten dan de weken ervoor.

Toch verliep de 1e zomerhelft bijzonder warm, vooral dus vanwege de extreem warme pieken. Als we de periode van 1 juni t/m 15 juli pakken, dan komt de Bilt op een 3e plek van hoogst gemeten gemiddelde temperatuur (18,65), achter 2023 (19,29) en 1976 (19,26). De zon hebben we ook regelmatig mogen zien, dat leverde een 8e plek op. Qua neerslag dus regelmatig ook verkoeling, waardoor de Bilt op plek 30 beland van droogste episodes.

Komende tijd blijven we in het patroon zitten waarbij hogedrukgebieden en lagedrukgebieden elkaar snel afwisselen. De 1e zomerhelft hadden hogedrukgebieden de overhand, nu lijkt die verhouding eerlijker verdeeld te worden. Dat betekent dus over het algemeen wisselvalliger en koeler vergeleken met afgelopen periode. Dat zien we mooi terug in afgelopen dagen en vandaag; momenteel zitten we onder invloed van zo'n lagedrukgebied met gematigde temperaturen en buien.

Komende dagen komen we echter weer onder de vleugels van een hogedrukgebied met tijdelijke stabilisatie:


Het lagedrukgebied van vandaag trekt hier door richting Polen. Wij komen onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Op de oceaan ligt alweer een nieuw lagedrukgebied klaar wat in de loop van het weekend de regie overneemt.

Overigens ook hier nog steeds mooi te zien dat het hoog boven Scandinavië een poging doet de boel te blokkeren. Seizoensmodellen kwamen eerst met het beeld dat deze blokkade wel zou lukken en er een gordel van hogedrukgebieden zou ontstaan vanuit de Azoren, via GB naar Scandinavië. Dan hadden we een intensivering van de warme periodes gehad die in de 1e zomerhelft zo typerend waren. Dan was de zomer wellicht de boeken ingegaan als uitzonderlijk warm. Dat beeld is verdwenen. Het kwam niet tot een blokkade door een te aanwezige stroom van lagedrukgebieden.

Voorlopig lijkt daar ook weinig aan te veranderen zoals hierboven beschreven. Donderdag en vrijdag stabilisatie door het hogedrukgebied met geleidelijk stijgende temperaturen en droog weer met meer zon. Zaterdag het hoogtepunt qua temperatuur met wellicht tropisch warm in het zuiden. Dan neemt echter de invloed van lagedrukgebieden alweer toe en kunnen er in de loop van de dag (onweers)buien vanuit het zuidwesten binnendringen. Vanaf zondag keert de wisselvalligheid weer terug, met mogelijk op zondag wel nog wat hogere temperaturen.

Begin volgende week blijft die invloed van lagedrukgebieden enkele dagen bestaan met aanhoudende wisselvalligheid. Later in de week lijkt er weer een nieuwe uitloper aan te komen vanuit het Azorenhoog:


Samenvattend zien we gehele zomer een golvend patroon van hogedrukgebieden en lagedrukgebieden die elkaar opvolgen. De 1e helft hadden vooral de hogedrukgebieden de overhand, waardoor het enkele keren ook (zeer) warm kon worden. Nu is die verhouding tussen hoge- en lagedrukgebieden meer gelijk, waardoor we wat langere wisselvallige periodes tussen de warmere en drogere dagen beleven. Daar lijkt komende weken ook weinig aan te veranderen.

Daarmee lijkt de 2e zomerhelft een stuk gematigder te beginnen dan de 1e zomerhelft; eigenlijk typisch Nederlands zomerweer. Het is kijken of dit patroon in het vervolg van de zomer nog verbroken gaat worden. Seizoensmodellen dachten van wel, maar dat bleek dus niet te gebeuren wat ons aangeeft dat zulk patroon sterker is dan wat modellen inschatten. Interessant en leerzaam! ;)
#10
Onweerskansen / Onweerskansen 2025 - Algemene...
Laatste bericht door Der RoX - di 15 jul 2025 - 20:01
Vandaag is er tot nu toe nog geen druppel gevallen hier.
Powered by EzPortal