Onweerskansen Woensdag 22 juni t/m Vrijdag 24 juni 2016

Topic gezien door 47637 bezoekers
Gestart door Marsel, ma 20 jun 2016 - 09:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marcel

Mooie verwachting!
Leuke gedachte dat het nu zulk somber weer is en het over 2 dagen 30°C kan worden.

Ik hoop dat we langs de kust ook nog wat mooie wolkenstructuren te zien krijgen.
Met vriendelijke groet,
Marcel  Mijn hobbypagina: https://www.flickr.com/photos/marcelwestland/

Marsel

Citaat van: Jan van Ooijen op di 21 jun 2016 - 06:34
Even een stukje uit de Guidance gepakt:

Voor later woensdagavond geldt een ander verhaal, geleidelijk komt een gebied met een CAPE van 1000-1500 J/kg vanuit het zuiden noordwaarts met daarbij een schering van 35-40 kt, dat levert een convectiemodus van Multicell/squall line op.
Eea komt me bekend voor :).

Vwb 00Z output, weinig verschillen tov startpost. Alle modellen laten vanaf woensdagavond laat en de nacht naar donderdag met name over de westelijke helft van de Benelux pittig onweer toe. Organisatie conform initiële verwachting: elevated multicell/MCS, die laatste mogelijk intern opgeijnd (squall) of anderzijds oostwaarts propagerend. Hoge bliksem frequentie, veel water op korte tijd (PW > 35mm maar redelijke treksnelheid) en zware windstoten tot rond 40kt mogelijk. Hagel minder van belang (max 1-2cm) ivm elevated karakter. SRH loopt onder het WA regime behoorlijk op maar kan in geval van zuivere elevated convectie niet gebruikt worden. Mocht een bui wel in de grenslaag geworteld raken heb je meteen de poppen aan het dansen met name ivm grote hagel (SC). Dat scenario heeft absoluut minder kans van slagen, maar is altijd een optie(tje).

Vwb het GFS fantoom van morgenmiddag: gezien de output van de andere modellen zouden een paar (onweers)buien met name over de westelijke helft wellicht mogelijk moeten zijn. Progtemps tonen wel een duidelijke inversie (op gang komende WA) rondom 800hPa maar op het maximum van de dagelijkse gang zou een enkele Cu daar net 'langs' kunnen schieten. Richting het oosten gaat dat waarschijnlijk niet lukken. In tegenstelling tot het grotere werk dat dus wat later volgt hebben we het morgenmiddag over vanaf de grond gevoede geïsoleerde modus. Dan ook waarschijnlijk wat onweer erop met mogelijk toppen tot voorbij FL300.


Armand

Wetteronline komt al met een hoge (voor)waarschuwing op donderdag


GeneralDuke

Citaat van: Arend op ma 20 jun 2016 - 21:53
Dank voor de bespreking Marsel. Wat betekent de term 10W?

10W is denk ik de 10 west meridiaan. Die ligt volgens mij over Portugal en Ierland.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Marsel

Citaat van: GeneralDuke op di 21 jun 2016 - 14:43
10W is denk ik de 10 west meridiaan. Die ligt volgens mij over Portugal en Ierland.

Deze vraag heb ik blijkbaar gemist. Maar dat is correct. Gaat inderdaad om de plaatsbepaling. Thanks!

Joep

Zomerse warmte en zware buien

Vanaf morgen bereikt tropische lucht ons land met in het oosten al temperaturen tot 26 graden. Donderdag kan het voor het eerst dit jaar tropisch warm worden met 30 graden. Ook is er kans op zwaar onweer.

Aanvoer van tropische lucht
Met de aanvoer van tropische lucht uit het noorden van Afrika en het gebied rondom de Middellandse Zee wordt het vanaf morgen een stuk warmer. De aangevoerde lucht is nabij het aardoppervlak wel erg vochtig, waardoor de warmte niet aangenaam zal zijn; het wordt benauwd weer.

Woensdag zomers warm
Morgen kan de temperatuur in het binnenland al op gaan lopen naar waarden tot 26 graden. Het is wisselend bewolkt en later in de middag en avond neemt de kans op enkele forse regen- en onweersbuien toe. Bij buien is er kans op hagel en zware windstoten. Wij houden rekening met code geel voor onweersbuien in de late middag en avond, vanwege de zware buien die vanuit het zuiden ons land weten te bereiken.

weerplaza

Eerste tropische dag van 2016 en kans op zwaar onweer
Donderdag heet, vrijdag enorm onzeker

Donderdag neemt de warmte en vochtigheid verder toe en worden ook de buien zwaarder. Voor het eerst dit jaar verwachten wij een lokale tropische dag; de temperatuur kan in het binnenland oplopen naar 30 of 31 graden. De kans op zware onweersbuien neemt in de loop van de dag wel snel toe. Met plaatselijk forse onweersbuien met kans op hagel, veel bliksemontladingen en windstoten van meer dan 80 km/uur kan het lokaal zeer slecht weer worden. Of dat zal leiden tot een code oranje wordt echter pas donderdag of op z'n vroegst woensdagavond door het KNMI bepaald.

Vrijdag onzeker

Wanneer de buien zich donderdag beperken tot de westelijke helft van het land, kan het vrijdag in het oosten opnieuw zomers warm worden. Hierin zit nog wel een enorme onzekerheid, omdat dit in zijn geheel afhangt van de buien op komende donderdag. indien het vrijdag in het oosten opnieuw warm wordt, kunnen er net als donderdag zware regen- en onweersbuien vallen.

Armand

Ben trouwens benieuwd of we in zuidoost onweer gaan krijgen. Het lijkt dat de grootste kansen momenteel voor Westelijk Benelux zijn op woensdag en donderdag en voor West-Duitsland op vrijdag. Kan natuurlijk nog van alles gebeuren in twee dagen tijd.

Trouwens ik heb liever dat de zwaarste kernen net langstrekken zodat je wel kan genieten van het onweer, maar niet met de eventuele schade zit van wateroverlast, hagel, enz.

Mariska

Citaat van: Channiej op ma 20 jun 2016 - 18:05
Goed uitgelegd Marcel.

Wat is het overigens rustig hier tegenwoordig op het forum en zeker als echt kansen aanwezig zijn. Waar is iedereen tegenwoordig?

Nou, hier. Ik ben alleen alle neerslag een beetje helemaal beu en wil eigenlijk even het woord 'neerslag' niet meer lezen na alle neerslag de afgelopen tijd. Ik wil eigenlijk lezen dat het een graadje of 25 wordt, onbewolkt en even geen neerslag. Dat zou fijn zijn :)
Een statisticus waadde door een rivier die gemiddeld 1 meter diep was. Hij verdronk.[/size

Tam

Citaat van: Mariska op di 21 jun 2016 - 18:46
Nou, hier. Ik ben alleen alle neerslag een beetje helemaal beu en wil eigenlijk even het woord 'neerslag' niet meer lezen na alle neerslag de afgelopen tijd. Ik wil eigenlijk lezen dat het een graadje of 25 wordt, onbewolkt en even geen neerslag. Dat zou fijn zijn :)

Niet zo neerslachtig joh

hesselsjoerd

Niks beter dan onstabiel zomerweer! Maar mag wel wat langer dan twee dagen  ::) Gfs 12 weer hoge cape waarden!

District

Citaat van: hesselsjoerd op di 21 jun 2016 - 19:40
Niks beter dan onstabiel zomerweer! Maar mag wel wat langer dan twee dagen  ::) Gfs 12 weer hoge cape waarden!

Kaartje?? van Gfs 12 ?

Armand

Citaat van: District op di 21 jun 2016 - 19:45


Kaartje?? van Gfs 12 ?

Dit is GFS 12z voor Donderdag 18z


WRF 12z pakt nog wat zwaarder uit


Denk dat we eerder GFS kunnen aanhouden, er is in elk geval genoeg Cape aanwezig daar zal het niet aan liggen.

martijn


District

die kaarten liegen er niet om, als het los gaat gaat het gelijk goed los volgens mij  :)

Marsel

Morgen overdag
Nu we de aangekondigde onweersperiode op ongeveer 24h zijn genaderd kunnen we langzaam maar zeker de details in gaan vullen. In principe laat de 12Z output van de verschillende rekenbreinen weinig wijzigingen tov eerdere berichten zien. Het zal er dus morgen op neer komen dat we in de loop van de dag vrijwel onopgemerkt vanuit het zuiden overspoeld worden door onstabiele (sub)tropische luchtmassa's die achter een zwak WF aanwezig zijn. Het systeem ligt nu nog boven N-FR (duidelijk zichtbaar op satpics) en passeert morgenmiddag ons land. Dit is dan het startschot van onze korte onstabiele periode.

In de loop van de dag vangt de WA achter dit systeem aan en wordt de opbouw, zeker vanaf de midlevels, steeds onstabieler. Tegelijkertijd wordt er, zoals zo vaak in geval van stevige WA, een inversie opgeworpen waardoor buien tijdens de middag nog weinig kans krijgen. Tijdens de namiddag en vroege avond zou in de (zuid)westelijke helft van de Benelux al een enkele (onweers)bui kunnen ontstaan als de dagelijkse gang op z'n maximum is en de oplopende Td's er voor kunnen zorgen dat een enkele Cu nét voorbij de aanwezige inversie (rond 800hPa) weet te komen. Mocht dat lukken dan is de geïsoleerde modus de meest aannemelijke. Mag eigenlijk niet teveel voorstellen.

Woensdagavond en nacht naar donderdag
Terwijl tijdens de woensdagavond de WA ongehinderd door blijft gaan zien we dat de onstabiliteit aan de oostflank van een boven W-FR aanwezig thermisch laag behoorlijke vormen begint aan te nemen. Modellen zinspelen al snel op 1.0 - 2.0KJ aan ML-CAPE. Triggering zal, volgens vrijwel alle modellen, vanaf de late middag maar vooral tijdens de avond over WNW-FR aanvangen om vervolgens clusterend NO-waarts richting de Noordzee en westelijke Benelux te trekken.

Aangezien deze convectie zich voordoet in een behoorlijk uitgesproken WA setup lijkt mij de vorming van een zone met elevated multicellen en later mogelijk een nachtelijk MCS over de oostelijke Noordzee en westelijke helt van de Benelux aannemelijk. Mocht het tot een MCS komen wijzen Cordifi vectoren op enige oostwaartse propagatie waardoor een dergelijk complex misschien wel iets verder oostwaarts uit zou kunnen komen dan je op basis van de midlevel stroming zou denken (zie voor een extreem virtueel geval Harmonie12).

De verwachte opbouw, alsmede de nachtelijke timing, doet vermoeden dat het om elevated convectie gaat. Daarmee zijn de behoorlijk uitslaande zwaar weer indices (gekoppeld aan oa SRH) al minder bruikbaar. Nachtelijke WA gaat dikwijls gepaard met een toenemende SRH als de sfc wind krimpt in de steeds stabieler wordende grenslaag terwijl de zuidwestelijke bovenstroming strak door blijft staan. In dit geval moeten we hier dus voorzichtig mee omgaan aangezien niet alle dynamiek 'gebruikt' kan worden. Krijgt een bui wel z'n inflow in de grenslaag, hetgeen imo niet aannemelijk is, zou een supercel mogelijk moeten zijn. Maar, nogmaals, dit scenario (dan wel meteen met grote hagel) lijkt me voor onze regio niet de meest logische.

De luchtmassa is zwanger van vocht. PW's lopen al snel op naar 35-40mm en Td's liggen rond 17-18C. Hoogste waarden in het (zuid)westen. Diepe schering blijft, conform openingspost, staan op 30-40kt hetgeen in een later stadium, in geval van een MCS, mogelijk tot enige oplijning aan de voorzijde (lees: oostzijde) kan leiden (squall). Uiteraard komt met dit alles de dreiging van veel water op korte tijd, hoge bliksemfrequenties en mogelijk forse windstoten (40kt) om de hoek kijken. Windstoten lijken overigens bij het overgrote deel van de buien uitgedempt te worden in de stabiele grenslaag maar in geval van de fors cluster met dito coldpool zou een 35-40kt lokaal moeten kunnen. Hagel is in deze situatie een van de minder voorkomende verschijnselen, maar een jonge geïsoleerde updraft zou lokaal hagel tot max 1-2cm kunnen brengen.

Donderdag
De nachtelijke convectie lijkt met name de westelijke helft van de Benelux in z'n greep te houden en zou zomaar tot in de ochtend door kunnen blijven gaan. Even opletten of een cluster agv de aangehaalde oostelijke aanbouw niet wat verder landinwaarts doordringt. Vervolgens gaat, zoals wel vaker, in de loop van de ochtend de activiteit er geleidelijk uit terwijl de zone met de meeste nachtelijke activiteit langzaam iets oostwaarts opschuift. Daarna lopen de opties vwb het verloop op donderdag nogal uit elkaar.

Td's lopen overdag alsmaar verder op (21-23C!!) terwijl het thermische laag/ de vore langzaam het land op komt tijdens de namiddag/avond. De vraag is even wat Tx gaat worden en in hoeverre opklaringen voorkomen. Er wordt aan de westzijde van de EML overdag namelijk nogal wat hoge- en middelbare bewolking/buienrestanten berekend waardoor de Tx op donderdag per run en per model behoorlijk schommelt. Dit gegeven is uiteraard van grote invloed op de volgende onweersgolf aangezien eventuele SB convectie uitermate zwaar uit kan pakken in deze setup. Duidelijk is wel dat de CAPE op donderdagavond z'n maximum bereikt, in ieder geval vanaf de midlevels, en dat (zwaar) onweer tot in de nacht naar vrijdag mogelijk blijft. Zwaartepunt dan over de oostelijke helft van de Benelux waarschijnlijk. Maar details aangaande dit hoofdstuk volgen morgen. Ik verwacht voor onze regio overigens een LVL2 van Estofex voor morgenavond/-nacht.

Edwin

Een mcs over de Achterhoek in de nachtelijke uren stem ik wel voor! Hoe gaat het vrijdag en zaterdag verder?
Never Stop Exploring

Joep

KNMI Guidance van vanavond

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

In een zuidwestelijke stroming bevinden zich twee barokliene structuren. Een golvende barokliene band ligt ZW-NO georiënteerde boven het noorden van het land. De barokliene band trekt al golvend langzaam naar het noordoosten en lijkt boven het (zuid)oosten te stagneren, al is de structuur wel steeds lastiger te herkennen. Zuid ervan bevindt zich vochtige lucht. Een andere N-Z georiënteerde zone boven het westen van België trekt langzaam oostwaarts, hierachter stroomt iets drogere lucht het zuidwesten van het land binnen. De andere structuur is een frontale zone Midden-Frankrijk met een koufront karakter. Deze wordt met een zuidelijke stroming opgetild en komt morgenmiddag als warmtefront aan boven het zuiden van het land. We komen dan geleidelijk in de warme sector waarin morgenmiddag een thermische vore boven West-Frankrijk ontstaat. Hierop zullen naar verwachting morgenavond (forse) onweerscomplexen op ontstaan welke in een zuid(west)elijk bovenstroming 's nachts naar het westelijk deel van de FIR worden getransporteerd. Donderdag overdag zou de vore ergens boven het land moeten liggen en neemt de kans op forse onweersbuien sterk toe. De situatie doet denken aan een Spaanse Pluim. Het koufront blijft voorlopig ten westen van ons liggen, de Theta-W 850-waarden lopen op naar 17-18 °C.

Modelbeoordeling:

Alle modellen hebben ook de neerslag bij het barokliene bandje, dat langzaam oostwaarts trekt (golf top in de analyse 00 UTC ter hoogte van Nieuw Beerts, daar wordt ook de meeste neerslag berekend). Op de barokliene band stratus boven land en mist boven zee (kan gekoppeld worden aan de occlusie in de analyse). De modellen geven hiervoor indicatie, maar er is nog steeds geen model dat de actualiteit goed te pakken heeft. Morgen zien we bij het warmtefront op de westelijke Noordzee in alle modellen weer stratuskansen, het meest enthousiast in Harm38. Morgenmiddag nabij het warmtefront of in de warme sector wat neerslagsignalen uit SC of middelbare bewolking. Morgenavond en in de nacht naar donderdag komen alle modellen met convectieve complexen boven het westelijke deel van de FIR. Twee actieve buitengebieden kunnen aan twee Theta-W tongen gekoppeld worden. De meest oostelijke lijkt op de 'spanish plume', de tweede lijkt aan het naderend koufront gekoppeld worden, al is dit (nu) nog niet echt duidelijk. Niet alleen is onweer een aandachtspunt maar ook de hoeveelheden neerslag.

Wind:

In de nacht naar donderdag bij convectie voorlopig geen forse uitschieters lijkt het. De convectie wordt niet vanaf de grond gevoed en impuls moet dus eerst de inversie doorbreken. Op zich moet dit lokaal wel mogelijk zijn bij een downdraft, maar er is voorlopig geen indicatie dat de convectie donderdagnacht op grote schaal aanleiding geeft tot zware windstoten. Donderdag overdag is dat wellicht een ander verhaal als de convectie mogelijk vanaf de grond wordt gevoed en we zien dan ook vooral in de ochtend in Harmonie uitschieters tot 41 kn boven land.

Bewolking:

Komende nacht vooral in het (zuid)oosten bij de barokliene band kansen op stratus. Morgen in de loop van de ochtend bij het warmtefront weer kans op stratus in het westelijke deel van de FIR en tevens overal Sc-bewolking en middelbare bewolking, later weer wat meer cumuliform. In de nacht naar donderdag geclusterde Cb's (toppen tot FL400) in het westen van de FIR.

Neerslag:

Bij de barokliene band af en toe (mot)regen, daarnaast ook TCU en kans op een CB (Toppen FL100-150). Neersla trekt maar langzaam naar het oosten weg. Morgen vooral bij het warmtefront of in de warme sector wat lichte regen uit SC-velden of middelbare bewolking. In de nacht naar donderdag een situatie die doet denken aan een Spaanse Pluim. Vooral in het westen van de FIR sterk oplopende MUCAPE, tot 2000 J/Kg in het zuidwesten. Effectieve schering vanaf 1200 m. 20-30 kn. Dit levert multi-cellen op die redelijk goed georganiseerd zijn, gevoed vanaf circa 5000 vt. Waarschijnlijk ontstaan 's avonds bij de vore in West-Frankrijk onweersbuien, mogelijk geforceerd door een RI van een jetstreak en mogelijk een rimpel in het 500-hPa patroon. Deze multi-cellen kunnen zichzelf dan in de nacht een tijd lang in stand houden tot over onze omgeving. Aandachtspunten zijn dan vooral veel neerslag en hoge bliksemintensiteiten. De PW loopt op tot waarden boven 40 mm. Harmonie berekend tot donderdag 12 uur tot 70 mm in het zuidwesten.


Arend

Citaat van: GeneralDuke op di 21 jun 2016 - 14:43
10W is denk ik de 10 west meridiaan. Die ligt volgens mij over Portugal en Ierland.

Dank je! Weer wat geleerd.  :)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

boxer

Citaat van: Edwin op di 21 jun 2016 - 20:32
Een mcs over de Achterhoek in de nachtelijke uren stem ik wel voor! Hoe gaat het vrijdag en zaterdag verder?

Vindt je het heel erg als west en midden NL ook is wat krijgt...dank u ;)

Powered by EzPortal