Onweerskansen donderdag 6 juli 2017

Topic gezien door 15342 bezoekers
Gestart door Marsel, wo 05 jul 2017 - 18:08

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marsel

Kort synoptisch
Ons land bevindt zich op dit moment aan de zuidflank van een hogedrukgebied boven de Noordzee. Het systeem zakt de komende 24h langzaam weg en wordt morgenavond uiteindelijk over N-DU verwacht. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven W-FR een thermisch lagedrukgebied dat morgenavond vanuit NW-FR via het Kanaal in de richting van de Nederlandse westkust trekt. De stroming ruimt hierdoor vannacht in het hele land naar NO, morgen overdag naar O, en wordt het nu nog boven NO-NL aanwezige inactieve polaire front verder naar het noorden geduwd waardoor we morgen dieper de warme lucht in gaan.

De warmste en meest onstabiele lucht (EML) houdt zich echter op aan de zuid- en oostflank van het Franse laag. Deze luchtmassa wordt vrij duidelijk begrensd door een WF-achtig systeem. Ik zeg met nadruk 'achtig' want van een klassiek front is in deze setups bijna nooit sprake, zeker niet gezien het feit dat we nu al aan de warme kant van het polaire front vertoeven. In de laatste waarnemingen zien we een duidelijke sprong in Td van grofweg 13/14C in 'onze' luchtsoort naar 17-18C in de warme tong aan de oostflank van het laag. Deze overgangszone wordt gemarkeerd door enkele banken onstabiele Ac, zie actuele satpics, en een zwakke vore met bescheiden windruiming van ONO naar ZO.

Met het noordwaarts verplaatsen van het laag komt de Benelux morgen in de loop van de middag in toenemende mate onder invloed van deze onstabiele luchtsoort. Het veroveren van Nederland gaat echter vrij traag en zal naar verwachting de gehele avond in beslag nemen waarbij het midden en met name het zuiden van het land er met de grootste onweerskansen vandoor zullen gaan. De rede van het niet helemaal doorstoten van de EML ligt in het feit dat het laag in de nacht naar vrijdag boven onze omgeving oostwaarts af begint te buigen, en daarmee de WA in plaats van verder noordwaarts juist oostwaarts richt.

Een niet geheel onbelangrijk fenomeen is overigens een zeer vlakke shortwave die, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, al tijdens de avond vanuit het westen onze omgeving aan zal doen. Als we het hebben over potentiële triggers zijn dergelijke minimale rimpels altijd van belang omdat de subtiele optilling agv PVA de midlevels zo kan boetseren dat elevated convectie de kop op steekt, ook al zou het vanaf de grond eventueel niet lukken.

Onweerskansen en triggers
Even inhakend op dit laatste zien we in vrijwel alle 12z uitvoer een iets ander patroon dan we in voorgaande runs zagen. De vore, die dus de voorste begrenzing van de warmste en meest onstabiele lucht vormt, trekt pas vanaf eind van de middag het land vanuit het zuiden binnen. De timing ervan loopt nog wel enigszins uiteen, maar over het algemeen kunnen we stellen dat de onstabielste lucht (de EML zelf) pas 's avonds over het land uitstroomt.

Voor de vore uit wordt morgen in de loop van de ochtend en vroege middag door de verschillende modellen nogal wat (onstabiele) Ac/Ci op het WA max berekend, hetgeen de algehele opwarming hindert. Bovendien is de luchtmassa verder noord van de vore dus vrij droog, minder warm en onder invloed van hogedruk waardoor onweerskansen pas significant toenemen als de vore naderbij komt/gepasseerd is. Progtemps tonen desondanks toch de mogelijkheid om in die 'prefrontale' velden Ac naast zelfs een kleine stratiforme factor morgen vanaf de late ochtend vanuit het zuidwesten al wel een enkele elevated onweersbui toe te laten, met name over het zuiden en later het midden. Organisatiegraad met een effectieve schering van grofweg 20kt dan kleinschalige single-/multicell. Onstabiliteit is wel diep met toppen direct naar FL350 doorstotend. Met een CAPE 500-1000J/kg vanaf de midlevels dus meteen redelijk bliksemactief. Toch is het signaal op dergelijke convectie sterk wisselend en dus niet zeker, maar eea is dus niet uitgesloten in met name de zone vlak voor vore uit.

Verder naar het zuiden, met name boven BE, is het de vraag of er langs de noordwaarts verplaatsende vore komende nacht convectie optreedt. Dit kan namelijk het verdere verloop nogal beïnvloeden. Zowel Harmonie, WRF als Hirlam laten morgenochtend al wel enige activiteit zien... De vraag die met de huidige timing bij iedereen opborrelt is uiteraard of convectie vanaf de grond mogelijk is. Ik krijg op basis van de 12z output sterk het vermoeden dat we het in Nederland in dat opzicht erg lastig gaan krijgen. Temeer omdat er nogal wat bewolking en dus ook al wat nachtelijke convectie op de vore wordt gegenereerd. Bovendien is het bovenluchtpatroon lange tijd anticyclonaal gekromd. Je hebt in de warme tong toch al snel een graad of 31/32 nodig wil je met een Td van 18-19C door de inversie rond 850hPa heen breken. Ik heb dan ook sterk mijn twijfels of dit voor NL gaat lukken. Áls het al gebeurd, dan zal dat met name langs of net zuid van de vore over BE/Lux en mogelijk advectief over ZZO-NL het geval zijn, daar waar de hoogte temperaturen gehaald gaan worden.

Met sterk kromde hodogrammen langs de vore is het absoluut oppassen geblazen. Als het lukt om sb convectie te ontketenen kunnen we de volledige 30-40kt aan diepe schering en >200m2/s2 aan SRH3 volledig gebruiken. We zien langs de vore moisture pooling optreden waarbij Td's lokaal tot rond 19C oplopen. Icm de EML erboven wordt een potentiële CAPE-bom op scherp gezet. Lokale maxima van 2.5 á 3.0KJ/Kg zijn 's middags niet ondenkbaar. Elke bui die zich in dat milieu ontpopt en z'n voeding in de grenslaag heeft, heeft grote supercellpotentie en anders goed georganiseerde mogelijk opgelijnde multicell. Maar dan moeten die dik tropische waarden wel gehaald worden of forcering van onderaf sterk genoeg zijn! En aangezien daar mogelijke vraagtekens bij gezet mogen worden is dit dus afwachten. Áls het lukt heb je de poppen aan het dansen met grote hagel (3-5cm, mogelijk >5cm), enorme bliksemactiviteit en zware windstoten (>40kt). Maar zoals gezegd is die kans voor Nederlands grondgebied niet gek groot. In principe geldt hoe zuidelijker hoe groter de kans op serieus onweer langs de vore.

In dat opzicht ligt er nog veel open en zijn modellen zeer wispelturig. Het zal morgen een kwestie van nowcasten worden waarbij we met name moeten letten op de vore en bijbehorende windsprong en de hoeveelheid instraling. Tijdens de avond lijkt het dan langzaam wat duidelijker te worden als vanuit het westen de vlakke shortwave op het thermische laag en de EML inloopt. Vrijwel alle modellen laten in de loop van de avond tegen dagelijkse gang in activatie zien. Dan uiteraard veelal elevated met zwaartepunt over het midden en zuiden van het land. Later mogelijk ook wat verder noordelijk toenemende activiteit. De optilling op de kop van de trog is niet gek groot maar voldoende. Gezien de elevated aard van deze buien kunnen we 20-30kt effectieve schering verwachten, vrij unidirectioneel, in een omgeving met toch gemakkelijk 1.0-1.5KJ/Kg aan CAPE vanaf de midlevels. Dat kan dus flink bliksemactieve cellen opleveren, mogelijk enigszins clusterend in de loop van de avond. Het exacte aanslagmoment van de EML door de shortwave vanuit het westen is altijd lastig te verwachten maar ik verwacht in de loop van de avond langzame activatie.

Het zwaar weer potentiaal is bij die buien uiteraard minder groot. PW is gematigd (rond 30mm), treksnelheid vanuit het WZW'en redelijk (25-35kt) dus uitgebreide wateroverlast lijkt niet meteen aannemelijk, al is een lokale plens (20-30mm) met kortdurende overlast natuurlijk altijd mogelijk bij een zomers  onweer. Windstoten zijn een flinke klasse minder zwaar dan de convectie overdag, veelal rond max. 30kt. Na passage van de shortwave en het sfc-low wordt de EML oostwaarts afgevoerd en verdwijnt de onweerskans tijdens de vroege nacht vrij abrupt.

Al met al best een interessante setup, maar voor NL vwb écht zwaar weer, niet de meest ideale. Alvast veel plezier toegewenst morgen! Updates zullen in dit topic morgen volgen.

vossejongk


Joep

Prognose voor donderdag ziet er zeer onstabiel uit. In de loop van de namiddag kans op fors onweer volgens Arome

Noodweer Benelux

Martijn1978

Bedankt voor de uiteenzetting Marsel.
Hopelijk is het morgen vroeg in de middag nog niet te bewolkt. Ga morgen parachute springen op Teuge. Lijkt me wel gaaf om tussen de wolken te hangen. Als afsluiter een goeie donderbui, daar teken ik voor :)

Govert

Citaat van: Joep op wo 05 jul 2017 - 22:19
Prognose voor donderdag ziet er zeer onstabiel uit. In de loop van de namiddag kans op fors onweer volgens Arome

Noodweer Benelux

Als ik nu kijk op wxcharts dan trekt die bui over België naar het oosten weg. Zeer veranderlijk in de voorspellingen nog!

Edit:ik zie dat jij een recentere verwachting hebt dan ik zie op die site. :) We wachten af!

Jan van Ooijen

Schitterende update Marsel! Hier nog een kaartje van het KNMI

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep


Jan van Ooijen

Kansberekening voor wat betreft de hagel voor morgen 3-5cm

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Stukje uit de nieuwe Guidance:



Later vanochtend en begin vanmiddag mogelijk al wat middelbare buienactiviteit getriggerd door de warmteadvectie. Onweerskans daarbij zeer gering. Verder onweersbuien later vanmiddag, vanavond en in de nacht naar vrijdag, waarschijnlijk vanaf middelbaar niveau. SBCIN komt alleen vanmiddag in Zuid-Limburg > -100 J/kg, i.c.m. daar een SBCAPE van orde 2500 J/kg. Elders veelal maximaal 1000-2000 J/kg MUCAPE gedurende enige tijd komende avond en nacht. Belangrijk om op te merken is dat de forceringen eerder samenvallen met MUCAPE-waardes rond de 1000 J/kg. CB-toppen tot ca. FL400. Effectieve windschering in het algemeen orde 20-25 kn, waarbij het vooral om richtingsschering gaat. I.c.m. een MUCAPE rond 1000 J/kg tijdens de forceringen kom je uit op een CAPE*SHEAR/1000 van 20-25. Grote hagel lijkt daarbij dus niet zeer waarschijnlijk, maar bij dit soort CAPE-waardes kun je het ook niet uitsluiten. Geen van beide Harmonies komt met een sterk signaal voor grote hagel voor ons land, maar Harmonie38 laat bij de avondbuien vanaf hoogte wel een signaal zien voor hagel onder 2 cm. Treksnelheid zal ongeveer 30-35 kn zijn (500 hPa bij buien vanaf hoogte betere indicatie), wat lager zou zijn bij buien vanaf de grond. Uursommen boven 50 mm lijken daarom onwaarschijnlijk en ook niet al het PW zal benut kunnen worden bij buien vanaf hoogte. Beide Harmonies laten de zwaarste buien vanaf de grond al meerdere runs achtereen zuid van Limburg langs trekken. Belangrijkste forceringen bevinden zich tijdens de dagperiode nog zuid van ons land. In de loop van de avond lijkt boven een strook over het midden van het land, waar maximale warmteadvectie plaatsvindt, onder invloed van de hoogtetrog een aantal multicellen te kunnen worden getriggerd. Aandachtspunt is ook de neerslaghoeveelheid bij de buien op donderdag/vrijdag, de Harmonies geven een indicatie voor lokaal 20-40 mm, Hirlam houdt het bij lokaal 10-20 mm, maar het Harmonie scenario lijkt lokaal niet uitgesloten. De buien hebben een treksnelheid van 25-30 knopen, dus meer verwachten wij voorlopig niet. Vrijdagmiddag zouden het oosten en noordoosten nog net enkele regen- of onweersbuien kunnen krijgen aan de rand van de wegtrekkende vore.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

KNMI geeft code geel voor groot gedeelte van nederland

Joep

Estofex geeft een level 2 voor Zuid oost NL vandaag voor zware windstoten, grote hagel & veel neerslag.
Rest NL Level 1

Joep

Arome berekent voor vanavond een actief onweerscomplex boven het zuidwesten van NL.

Deze zal dan richting het noordoosten trekken.

AOT team

Tam

Rustig hier vandaag.

Terwijl de buien zich over belgie bewegen

jandeventer

Citaat van: Tam op do 06 jul 2017 - 12:02
Rustig hier vandaag.

Terwijl de buien zich over belgie bewegen

deze buiien trekken mij te westelijk,hooguit limburg die wat gaat krijgen

Jan van Ooijen

Wacht wel op vanavond, dit krijgen we toch niet

Belangrijkste forceringen bevinden zich tijdens de dagperiode nog zuid van ons land. In de loop van de avond lijkt boven een strook over het midden van het land, waar maximale warmteadvectie plaatsvindt, onder invloed van de hoogtetrog een aantal multicellen te kunnen worden getriggerd. Aandachtspunt is ook de neerslaghoeveelheid bij de buien op donderdag/vrijdag, de Harmonies geven een indicatie voor lokaal 20-40 mm, Hirlam houdt het bij lokaal 10-20 mm, maar het Harmonie scenario lijkt lokaal niet uitgesloten. De buien hebben een treksnelheid van 25-30 knopen, dus meer verwachten wij voorlopig niet.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Experimentele hagelverwachting in cm afgenomen, nu max 3cm in berekeningen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

het begint al aardig te rommelen

Joep

Situatie
Ons land bevindt zich in de warme sector. Op hoogte stroomt er vanuit het zuiden warme lucht ons land in. Dit zien we ook weer terug aan de temperaturen die vanmiddag op veel plekken tot zomerse waardes uitkomen. Of de tropische 30 graden in Limburg behaald gaat worden blijft een aandachtspunt. Het hangt veel van de opwarming af. De lucht is in eerste instantie stabiel.

Boven het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk zien we een laag deze kant opkomen. Vlak voor het laag zit een convergentielijn/vore. Deze nadert aan het einde van de middag het zuidwesten van Nederland en trekken samen gedurende avond en deels in de nacht naar vrijdag richting het noordoosten toe. De positie van het laag wordt nog wel verschillend berekent door de modellen.

Op nadering van het laagje en de convergentielijn/vore wordt de lucht zeer onstabiel, maar deze onstabiele massa heeft pas vrij spel wanneer het Hoog ten noorden van ons land wegtrekt. Dit gebeurt pas in de avonduren. Het zuiden van Nederland komt al snel in deze luchtsoort terecht. Aandachtspunt gaat uit naar het neerslagsignaal. Deze wordt door veel modellen verschillend berekent, maar de grove lijnen zijn zichtbaar.

Neerslag
In de namiddag en vooral in de avond op nadering van de convergentielijn/vore een toenemende kans op onweersbuien. Deze kansen zijn in eerste instantie weggelegd voor het zuiden van Nederland. Later in de avond (wanneer het hoog wegtrekt) schuiven deze kansen richting het noorden toe. De posities van deze buien zijn redelijk onzeker net  als de trekrichting die door de modellen anders wordt berekent (west naar oost of zuidwest naar noordwest -> vermoedelijk te maken met de positie van het laagje).

In de avond liggen de CAPE waardes boven het zuiden van Nederland rond de 1750 J/Kg. Elders nog wat lager, maar ook daar loopt het steeds verder op. De bliksemactiviteit zal matig tot hoog zijn. Effectieve schering is in de laatste run iets minder geworden, maar nog wel fors genoeg om de onweersbuien goed te laten ontwikkelen (+/- 30 KTS). Het criterium wordt net niet behaald voor supercells, maar deze kans is niet geheel uitgesloten,vooral wanneer de buien nog in het begin stadium zitten. De kans hierop is alleen voor het zuiden geldig. Zodra de buien gaan clusteren verdwijnt deze kans ook onmiddellijk. Mocht het criterium behaald worden zijn grote hagelstenen met een diameter tot 4 cm en veel neerslag niet ondenkbaar.

Aandachtspunt gaat uit naar een mogelijke MCS die door veel modellen berekent wordt. Deze zal voornamelijk ontstaan door nieuwe buien. De waardes zijn zeer gunstig voor. Bij een MCS moeten we denken aan een hoge bliksemactiviteit (voornamelijk CG-CC rijk) en kan er op veel plekken stevig doorplenzen. Gezien de treksnelheid van de buien is de kans op wateroverlast klein, maar kan tijdelijk voorkomen.

Wind
Bij goed doorontwikkelde buien kunnen er windstoten optreden tot 80 km/uur. Bij een eventuele supercell kunnen deze plaatselijk hoger liggen. Een downburst is plaatselijk niet uitgesloten.

art of thunder



jandeventer

Citaat van: Jan van Ooijen op do 06 jul 2017 - 12:30
Wacht wel op vanavond, dit krijgen we toch niet

Belangrijkste forceringen bevinden zich tijdens de dagperiode nog zuid van ons land. In de loop van de avond lijkt boven een strook over het midden van het land, waar maximale warmteadvectie plaatsvindt, onder invloed van de hoogtetrog een aantal multicellen te kunnen worden getriggerd. Aandachtspunt is ook de neerslaghoeveelheid bij de buien op donderdag/vrijdag, de Harmonies geven een indicatie voor lokaal 20-40 mm, Hirlam houdt het bij lokaal 10-20 mm, maar het Harmonie scenario lijkt lokaal niet uitgesloten. De buien hebben een treksnelheid van 25-30 knopen, dus meer verwachten wij voorlopig niet.

gaan die buiien het kanaal dan roet in het eten gooien? ivm de benodigde warmte en triggers?.zover de trekrichting nu lijken ze nl binnen te trekken

Joep

Stevig onweer boven België, Zeeland krijgt al schampschot, later vandaag volgt meer.

weerplaza

Powered by EzPortal