Onweerskansen Woensdag 22 juni t/m Vrijdag 24 juni 2016

Topic gezien door 47638 bezoekers
Gestart door Marsel, ma 20 jun 2016 - 09:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Marsel

Warme oprisping
Nu we op het moment van schrijven een enigszins herfstachtige zomerdag beleven is het altijd een aardig idee om even door de weerkaarten heen te bladeren, op zoek naar een wat spectaculairder weertype. Al enige tijd zinspeelde de rekenbreinen er op dat er met name voor donderdag een in potentie leuke onweerssituatie in zou kunnen zitten. Gelukkig zit deze korte onweersachtige episode, inmiddels wat beter vertegenwoordigd, nog steeds in de modellen en hun ensembles. We begeven ons vanaf woensdagmiddag immers, aangewakkerd door een uitzakkende hoogtetrog west van het Europese vasteland, een kleine 48 uur in een onstabiele (sub)tropische luchtmassa die met name vanaf donderdag typische Spaanse pluim karakteristieken krijgt...


Kort synoptisch
Het WA regime waar we ons tijdens de aangegeven periode in bevinden wordt, zoals vermeld, bewerkstelligt door een ontwikkelende hoogtetrog west van de UK. Het systeem bevindt zich nu nog boven de Atlantische oceaan en diept agv rappe KA aan de achterzijde snel uit om zo, in een later stadium, de diepe zuidzuidwestelijke hoogtestroming over W-Europa aan te zwengelen. De as komt uiteindelijk donderdag rond 10W te liggen om vervolgens langzaam oostwaarts te trekken en ons tijdens het komende weekend te passeren.
Het polaire front kantelt hierdoor en wordt uiteindelijk ZZW-NNO georiënteerd over de oostelijke delen van de UK verwacht waarbij wij vanaf woensdag aan de warme kant zitten. De bij ons aangevoerde luchtmassa heeft met name donderdag en deels vrijdag als brongebied de hete Spaanse binnenlanden waardoor de EML-achtige opbouw op de midlevels steeds meer uitgesproken wordt en de onstabiliteit vanuit die laag dus blijvend groot is. Op synoptische schaal voldoet de situatie sowieso aan het conceptuele model van de 'Spaanse pluim'.

Verder vormt zich al in de nacht naar donderdag een thermisch laag boven Spanje welke volgens GFS00 en EC00 via W-FR en de Kanaal regio richting de Noordzee moet trekken. Aan de westflank bevindt zich dan het inactieve polaire front terwijl aan de warme oostkant hoge Td's onder de EML door noordwaarts worden gevoerd. Dit proces draagt bij aan het opbouwen van de te verwachten hoge CAPE (1.5-2.5KJ) volgens het loaded gun principe.

Met deze uitgesproken WA komt aan de voet van de EML uiteraard een flinke inversie kijken. Vrije convectie (vanaf de grond gevoed) zullen we, althans voor onze omgeving, met de verwachtte Tx tijdens de gehele periode dus waarschijnlijk niet zien. Bovendien is het bovenluchtpatroon vrij neutraal en is de warme zuil richting het oosten (te) droog. Triggering zullen we dus, vrij klassiek overigens, nabij het thermische laag vinden, en dan met name aan de zuid- en oostzijde ervan, alwaar zich waarschijnlijk een convergentiezone zal manifesteren. Anderzijds zou een rimpeling in de bovenlucht (kortgolvige hoogtetrog) die langs de oostkant van de hoogtetrog noordwaarts loopt ook als trigger kunnen dienen. Al moeten we ons bij die laatste niet al teveel voorstellen zoals het nu lijkt, aangezien het bovenluchtpatroon neutraal of zelfs licht anticyclonaal is. Sowieso mogen we in dergelijke setups de meeste activiteit aan de westflank van de EML verwachten ivm gunstigere vochthuishouding.


Onweersbuien
Spaanse pluim setup dus. Maar nu, onweersbuien? Waar en wanneer? Gezien de termijn doen we daar nog even geen harde uitspraak over. Er zouden immers nog enkele kleine verschuivingen op kunnen treden. Bovendien laat convectie zich in deze situaties vaak niet best beschrijven door de modellen.

Wel is het zeer aannemelijk dat het met name de periode donderdagmiddag t/m vrijdagmiddag zal zijn die we in de gaten moeten houden. GFS komt in tegenstelling tot EC al op woensdag met uitgesproken onweersbuien, vanaf de grond gevoed. Echter krijg ik het idee dat we hier met een GFS fantoom te maken hebben (evaporatie problemen = te hoge Td wellicht?). Misschien dat woensdagavond en in de nacht naar donderdag W-BE + ZW-NL vanuit NW-FR al wel kans hebben op een pittig onweer als de EML binnenloopt. Woensdag overdag heb ik daar echter mijn twijfels bij.
De setup leent zich overigens gedurende de hele periode, gezien de te verwachten matig gescheerde windprofielen, voor onze regio uitstekend voor enkele behoorlijk bliksemactieve elevated multicells of een MCS, mogelijk intern opgelijnd (squall).

De voorkeursregio lijkt daarbij in eerste instantie, op donderdag en de nacht naar vrijdag dus, met name de westelijke helft van het land te zijn. In een later stadium, als de vore/het thermische laag alsmede het polaire front op vrijdag oostwaarts trekken, ook richting het oosten kans op enkele pittige onweersbuien.  Daarbij moet wel aangegeven worden dat er langs de westzijde van de EML (dus nabij de vore/het laag regelmatig restanten van buien (deels zelfs stratiforme neerslag) worden berekent hetgeen het 'severe potential' uiteraard niet ten goede zou komen. Het zijn die typische onzekerheden van dit moment. Op vrijdag zien we overigens wel dat de bovenlucht mee gaat werken (hoogtetrog komt naderbij). Maar dat zou dan alleen voor de oostelijke helft nog van belang zijn.
Details aangaande schering, locatie en uiteindelijke organisatiegraad en de daarmee samenhangende randverschijnselen komen in dit topic later ter sprake.

Oxize

Mooie verwachting Marsel, zoals we van jouw gewend zijn. Laten we het hopen dat het woensdag/donderdag/vrijdag een flitsend spektakel gaat worden!
Oxize Fotografie -  Bokehlicious! - Stormchasing and Skywarn Certified - Astrofotografie -  APEC Member

Channiej

Goed uitgelegd Marcel.

Wat is het overigens rustig hier tegenwoordig op het forum en zeker als echt kansen aanwezig zijn. Waar is iedereen tegenwoordig?

Marsel

Citaat van: Channiej op ma 20 jun 2016 - 18:05
Goed uitgelegd Marcel.

Wat is het overigens rustig hier tegenwoordig op het forum en zeker als echt kansen aanwezig zijn. Waar is iedereen tegenwoordig?

Ik vraag mij hetzelfde af. Misschien moeten we de naam van dit forum omdopen tot winter-service ( ;)) aangezien men dan wel onafgebroken aan het posten is. Maar goed, afhankelijk van de ontwikkelingen de komende 24h lijkt het me logisch dat dit topic ook weer langzaam volloopt met onweerliefhebbers.


martijn

We zullen het weer afwachten.  Word weer is tijd voor hevig onweer hier. En marsel bedankt voor de mooie uiteenzetting  ;D

Armand

Inderdaad weer een mooie, informatieve tekst! Ben benieuwd, het oosten moet het inderdaad meer van de vrijdag hebben denk ik. De eerste kans dit jaar op toch wel fatsoenlijk onweer, nu nog kijken of het uitkomt ;)

Wordt wel depressief als ik de verwachtingen op MT en LT bekijk.... We lijken namelijk al snel weer terug te gaan naar 18-21 graden ongeveer. Tot nu toe een slecht (voor)jaar voor de zon- en warmteliefhebbers. Echte warme periodes ontbreken nog. Onweerliefhebbers in het zuiden en oosten hebben tot dusver globaal gezien niet te klagen ;)

Giso84

Heb al zin in wat warmer weer na vandaag  >:(
Het worden spannende dagen zullen we maar zeggen en ik blijf duimen dat het (N) Westen ook een lekker (ont)lading krijgt  ;D
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

lander22


Marsel

Citaat van: lander22 op ma 20 jun 2016 - 20:47
DLS is toch aan de vrij hoge kant! (ecmwf)

Ik krijg het idee, op basis van EC00, GFS00 en GFS12, dat we van grofweg 35-40kt uit mogen gaan over de 0-6km laag.
De vraag is even of je in geval van zuivere elevated convectie daar nog veel effectief van overhoudt. In absolute zin minder uiteraard. Maar eea is in dat scenario sowieso voldoende voor de aangehaalde organisatiegraad in openingspost.

Ben benieuwd waar we uiteindelijk op uitkomen. Zou mooi zijn als er iets in de grenslaag geworteld zou kunnen worden. Ik heb daar nu nog steeds mijn twijfels bij aangezien de WA fors is. Progtemps uit GFS12 lijken hier bijna, met nadruk op bijna, op aan te sturen. Wel even rekening houdend met het feit dat de Td's van 23-24C (!) in de oper absoluut absurd zijn en in werkelijkheid waarschijnlijk iets lager zullen uitkomen. Even kijken hoe eea evolueert de komende 24h.

lander22

ik hoop ook echt op een mooi spektakel donderdag! met wat randverschijnselen maar niks te erg.

nog even dit weet niet of ik het hier mag posten eerste tornado is een feit in de buurt van het lvl 3 gebied van estofex!!!
https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402.1073741825.1377757209114043/1828102107412882/?type=3&theater

gigantische hagel uit turkije echt bizar!
https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402.1073741825.1377757209114043/1828102107412882/?type=3&theater

Marsel

Citaat van: lander22 op ma 20 jun 2016 - 21:24
ik hoop ook echt op een mooi spektakel donderdag! met wat randverschijnselen maar niks te erg.

nog even dit weet niet of ik het hier mag posten eerste tornado is een feit in de buurt van het lvl 3 gebied van estofex!!!
https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402.1073741825.1377757209114043/1828102107412882/?type=3&theater

Ik zit het ook te volgen :). Bizarre ploffers daar. Échte supercells met het volledige pakket aan 'ellende' in optima forma!

Lightning_Glenn

Ik hoop het ook dat het een "flitsend spektakel gaat worden!" in de nacht vooral!
Kan ik eindelijk wat goede nacht onweer foto's schieten  ;D

flyineddy

Marsel, bedankt voor de uiteenzetting!
Hopelijk dat de situatie van de komende dagen mijn omgeving ook wat moois gaat brengen. Het is alweer een tijdje geleden dat hier echt iets gebeurde. De meeste buien van de afgelopen weken hebben mij namelijk (soms net) gemist.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Arend

Citaat van: Marsel op ma 20 jun 2016 - 09:48
De as komt uiteindelijk donderdag rond 10W te liggen om vervolgens langzaam oostwaarts te trekken en ons tijdens het komende weekend te passeren.

Dank voor de bespreking Marsel. Wat betekent de term 10W?
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

ron12

Wel een bekende datum 23 en 24 juni uit het verleden, Herhaling van het onweer op de 23 - 24 ste Juni 1975 in het verschiet, zwaarste onweer wat ik ooit heb mee gemaakt in Nijmegen vele uren onweer toen, van mij mag het ;)http://www.meteolink.nl/weerhistorie-2/weerextremen-per-maand/juni-historie/ naar beneden scrollen
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen


Jan van Ooijen

De waardes wat betreft de onstabiliteit blijven enorm

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Experimentele hagelverwachting komt met hagel van 2-6cm

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Even een stukje uit de Guidance gepakt:

Voor later woensdagavond geldt een ander verhaal, geleidelijk komt een gebied met een CAPE van 1000-1500 J/kg vanuit het zuiden noordwaarts met daarbij een schering van 35-40 kt, dat levert een convectiemodus van Multicell/squall line op.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal