za 22 jan 2022 - 04:27

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Winterdiscussietopic 2021

Topic gezien door 65542 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 01 dec 2021 - 00:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Extremissimorum

Citaat van: Joep op zo 09 jan 2022 - 16:14Beetje dromen mag wel toch?  :)Dromen mag inderdaad. Daarom ga ik weer verder met m'n winterslaap.

Deze winter bewijst voorlopig weer goed de geldigheid van het Postma doctrine. Koude leden zullen moeilijk steun krijgen, maar een warm lid zal sneller werkelijkheid worden.

Lichtpuntjes: het is geen voorjaarsweer, en vanaf de 17e stijgen de sneeuwkansjes. Hopelijk is dat een aanzet naar uiteindelijk meer winters weer.

Armand

Het valt inderdaad nogal tegen qua winterweer hier in Nederland. Ik ben terug van een weekje wintersport en eigenlijk is er sinds die tijd helaas niet veel veranderd qua weer zo te zien. Erg jammer! In de Franse Alpen wel op en top winterweer gehad, zo heb ik het al jaren niet meer meegemaakt. Begin vorige week nog uitzonderlijk zacht met zelfs ruim 10 graden boven de 2000 meter als maximumtemperatuur, maar vanaf vorige week woensdag kwam daar abrupt verandering in. Een sneeuwfront bracht 20-30cm aan verse sneeuw en de temperatuur daalde maarliefst 20 graden, naar waardes van -10!! Dat in combinatie met een forse wind bracht de gevoelstemperatuur richting de -20, echt zeer koud. De dagen erna bleef het erg koud met waardes tussen de -6 en -16 grofweg. Later op de vrijdag viel er nog eens een 30cm sneeuw, ook later op de zaterdag opnieuw een 30cm erbij.

Op en top winterse omstandigheden dus, daar heb ik zeker van genoten! Ik hoop dat we hier in Nederland in elk geval ook nog wat winter gaan krijgen in de loop van januari. Eerlijk is eerlijk ziet het er momenteel nog niet zo sterk naar uit.

Zynex

Ik ben net terug uit het Sauerland, exact 24u geleden liep ik door 30cm verse sneeuw. Nu weer in thuis... pluim even bekeken. Iedere dag 7/8 graden. Weten we iig waar we aan toe zijn. Bij Arnhem was het trouwens erg koud zojuist. 1.5C met plaatselijke mist.

Extremissimorum

Citaat van: Zynex op ma 10 jan 2022 - 15:03Ik ben net terug uit het Sauerland, exact 24u geleden liep ik door 30cm verse sneeuw. Nu weer in thuis... pluim even bekeken. Iedere dag 7/8 graden. Weten we iig waar we aan toe zijn. Bij Arnhem was het trouwens erg koud zojuist. 1.5C met plaatselijke mist.

Koud was het inderfaad. En spekglad ook! Pfoeh, dat was een gevaarlijk tochtje naar werk vanochtend. Ik zag allemaal kinderen die naar school gingen en onderuit gingen. Miniem ijslaagje was voldoende, ontstaan door dat kleine beetje vocht en temperaturen rond het vriespunt, maar vooral wat eronder, zeker op 10 cm.
Morgen weer, verwacht ik zo.
Dit is zeker wel code oranje waard voor gebiedem waar niet gestrooid was!  >:(

Lichtpuntje: het geeft je wel een beetje een idee van winter.

Joep

GFS komt met (natte)sneeuw over een week van maandag avond tot donderdag avond. Weet niet of het blijft liggen maar wel een opvallende run.


Ruud

CiteerGFS komt met (natte)sneeuw over een week van maandag avond tot donderdag avond. Weet niet of het blijft liggen maar wel een opvallende run.Als wij daar de helft van moeten geloven, dan is het nog altijd anderhalve dag sneeuw  8)

Der RoXJe hoopt dat dit nog een keer omklapt...
Gelukkig is het wat normaler geworden

WiNtEr!!11!1!@

Koen-IJM

CiteerGelukkig is het wat normaler geworden

Met de huidige pluim krijg je uiteindelijk een januari die misschien maar net iets warmer dan normaal zal verlopen. Eigenlijk gewoon saai, maar wel veelal droog "winter"weer. Ach, met februari 2021 in het achterhoofd kan er nog een hoop gebeuren. Staat het over een maand nog zo voor dan nemen de kansen op echt winters weer dit seizoen wel af. Toch heeft ook de tweede helft van februari of maart ook nog wel eens een verassing in petto. Het is dan echter de zon(kracht) die de glans er helaas al snel af kan branden ;).


TMCThomas

Bij GFS blijft het interessant vanaf de 15e


Der RoX

Ja, was er een paar dagen geleden geen hint naar een winter inval rond de 16e? Benieuwd of er nog verrassing in zit...
WiNtEr!!11!1!@

Joep

Hopelijk zet het door...


TMCThomas

Nieuwe GFS run niet slecht maar stelt de kou wel weer wat uit. Vanaf 16 januari word de stroming steeds noordwestelijker en daalt de temperatuur al wat met een graadje vorst 's nachts. Vanaf de 20e stroomt er dan wat meer kou deze kant op en kan er een sneeuwdekje gaan vormen, maar door de noordelijke stroming en de invloed van de Noordzee die daar bij hoort word het niet echt koud. Echter zeker wel meer winter dan we nu hebben.

laten we hopen dat het niet van uitstel komt afstel wordt...

TMCThomas

Helaas, EC wil er wederom niks van weten, kou komt kort langs maar is slechts tijdelijk, Hoog krijgt de kans niet om al te ver noordelijk te komen.GEM ziet het ook niet zitten, GFS staat weer alleen.

Der RoXTotaal niet frustrerend om te zien...
WiNtEr!!11!1!@

Snowfreak

ja de situatie ziet er een beetje... slap... uit  :P

TMCThomas

Weinig winters weer te bespeuren binnen de realistische termijn, zelf op de lange termijn is het inmiddels magertjes. Dan maar weer wat meteofictie op de ultra lange termijn, zie hier lid 26 van GFS

Vooralsnog lijkt het er niet op dat we die kant op gaan. Er blijven uiteraard wel kansen, mocht het hoog rond de 20e toch weer een stuk westelijker worden berekent dan zijn de kansen voor winter weer aanwezig. Helaas zien we dankzij de westelijke stroming op het noordelijke halfrond dat het vaak juist de andere kant op werkt. De straalstroom is vooralsnog te krachtig en duwt de hogen steeds weg. lettende op de (langzaam) stijgende zonkracht word het toch is tijd dat de winter haast gaat maken. Mogen we de modellen geloven dan gaat er januari niet veel meer gebeuren en dan blijft er nog maar 1 echte wintermaand over. Uiteraard kan het in maart ook nog, maar de condities zijn dan een stuk minder ideaal. Echte winter krijgt het dan steeds moeilijker.


Extremissimorum

Voorlopig weinig winterweer in her verschiet voor Nederland, dat is duidelijk.

Toch borrelt er wel wat.

Er komt weer een verse lading koude lucht Europa binnen. Dit lijkt nu voor ten oosten van ons te komen. Dat begint al in Duitsland. Maar met name in Polen en ten oosten daarvan wordt het kouder en sneeuwrijker. En dat is weer handig om wel te hebben als we hier ook wat meer winter willen. De kou is er, maar hij moet nu nog hier zien te komen. Die koude bovenluchten komen trouwens ook al in Nederland, maar stroomt hier nog niet echt naar beneden.

Nog hoger, in de stratosfeer, begint de PV ook wat barstjes te krijgen. Misschien wat laat, maar niet te laat.

Kortom: ik houd de moed erin!

TMCThomas

ik zie ook weer wat hoop in de kaarten komen, GFS uitvoer van vanavond is weer wat beter, NAO & AO neigen naar de negatieve kant, ook EC leden tonen op termijn weer wat meer koude leden. Het zijn allemaal nog kleine dingen, maar wie weet, het moet toch een keer lukken zou je zeggen  ;)

Mocht het wat concreter worden behandel ik de signalen uiteraard uitgebreider.


RicardoDimm

Citaat van: TMCThomas op zo 16 jan 2022 - 00:08ik zie ook weer wat hoop in de kaarten komen, GFS uitvoer van vanavond is weer wat beter, NAO & AO neigen naar de negatieve kant, ook EC leden tonen op termijn weer wat meer koude leden. Het zijn allemaal nog kleine dingen, maar wie weet, het moet toch een keer lukken zou je zeggen  ;)

Mocht het wat concreter worden behandel ik de signalen uiteraard uitgebreider.


Top Thomas. Mooi dat je het Forum een beetje in leven houdt! :D

TMCThomas

De situatie van de laatste GFS run is eigenlijk helemaal nog niet zo slecht, het hoog op de oceaan blijft daar gedurende run een beetje rondtollen en slingert een aantal keer koude lucht (op 850hpa) naar ons toe. Aan de grond word het daar nog niet zo heel koud van door de grote afstand die deze lucht over de oceaan aflegt. Het gaat dan een beetje richting vuil winterweer met zo nu en dan winterse neerslag. Op zich wel een situatie met potentie zeker als de wind op lange termijn toch uit een wat oostelijkere hoek blijkt te komen. Dat doet het ook tegen het einde van de run, verschillende leden doen het helemaal mooi en gaan nog een stap verder met echt winterweer, bijvoorbeeld omdat het hoog verder noordelijk komt/richting Scandinaviƫ omvalt.Nadeel is dat GFS er vooralsnog alleen in staat, andere modellen geven de voorkeur om het hoog gewoon weg te blazen waardoor onze aanvoer weer gewoon uit het westen komt. Dat is wel wat we al vaker hebben gezien deze winter en dus het meest voor hand liggende. Is kijken wat EC zo doet.

Powered by EzPortal