do 27 jan 2022 - 22:23

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


EEN WERELDPRIMEUR: oceaandrone legt video vast vanuit een orkaan

Topic gezien door 169 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 03 okt 2021 - 14:51

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

CiteerNOAA en Saildrone verzamelen wetenschappelijke gegevens vanuit orkaan Sam.


Saildrone Inc. en de NOAA hebben de eerste videobeelden vrijgegeven die zijn verzameld door een onbemande oppervlaktevoertuig (USV) vanuit een grote orkaan die over de Atlantische Oceaan raast.

De Saildrone Explorer SD 1045 werd gericht op het midden van orkaan Sam, een orkaan van categorie 4, die zich momenteel op een pad bevindt dat de Amerikaanse oostkust gelukkig zal missen. SD1045 vecht tegen golven van 50 voet en winden van meer dan 120 mph om kritieke wetenschappelijke gegevens te verzamelen en geeft ons in het proces een volledig nieuw beeld van een van de meest destructieve krachten van de aarde.


Uitgerust met een speciaal ontworpen "orkaanvleugel", waardoor het in extreme windomstandigheden kan opereren, trotseert SD 1045 orkaan Sam in de open oceaan en verzamelt realtime observaties voor numerieke orkaanvoorspellingsmodellen, die naar verwachting nieuwe inzichten zullen opleveren in hoe grote en destructieve tropische cyclonen groeien en intensiveren.


SD 1045 maakt deel uit van een vloot van vijf 'orkaan'-saildrones die tijdens het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan actief zijn geweest en de klok rond gegevens verzamelen om de fysieke processen van orkanen te helpen begrijpen.
Deze kennis is van cruciaal belang voor het verbeteren van stormvoorspellingen en zal naar verwachting het verlies aan mensenlevens verminderen door betere paraatheid in kustgemeenschappen mogelijk te maken.

"Saildrone gaat waar geen onderzoeksschip ooit is geweest, zeilt recht in het oog van de orkaan en verzamelt gegevens die ons begrip van deze krachtige stormen zullen veranderen", zegt Richard Jenkins, oprichter en CEO van Saildrone. "Na het veroveren van de Noordelijke IJszee en de Zuidelijke Oceaan waren orkanen de laatste grens voor de overlevingskansen van Saildrone. We zijn er trots op een voertuig te hebben ontwikkeld dat in staat is om te werken in de meest extreme weersomstandigheden op aarde."


De Saildrones leveren gegevens rechtstreeks aan NOAA's Pacific Marine Environmental Laboratory en Atlantic Oceanographic and Meteorological Laboratory, de partners van Saildrone in deze missie.
"Met behulp van gegevens die zijn verzameld door zeildrones, verwachten we de voorspellingsmodellen te verbeteren die de snelle intensivering van orkanen voorspellen", zegt Greg Foltz, een NOAA-wetenschapper.
"Snelle intensivering, wanneer de orkaanwinden binnen enkele uren sterker worden, vormt een ernstige bedreiging voor kustgemeenschappen. Nieuwe gegevens van zeildrones en andere onbemande systemen die NOAA gebruikt, zullen ons helpen de krachten die orkanen veroorzaken beter te voorspellen en gemeenschappen eerder te waarschuwen."


Videobeelden van aan boord van Saildrone 1045 in orkaan Sam op 30 september 2021.  Opmerking: de video is stil. Saildrone kan geen geluid opnemen.

Bronnen: NOAA/Saildrone Inc.

Powered by EzPortal