Stuk gletsjer van Mont Blanc dreigt af te breken, evacuatie bij Courmayeur

Topic gezien door 291 bezoekers
Gestart door 4seasons, vr 07 aug 2020 - 17:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

2 nieuwsbronnen met daaronder video's met o.a. een timelapse waarin je de gletsjer ziet bewegen.Citaat van: undefinedAngst voor instorting van de gletsjer in de Alpen: Courmayeur wordt geëvacueerd omdat een enorm stuk ijs dreigt los te breken

Een Italiaanse gemeente in de Alpen heeft de bewoners donderdag bevolen om te evacueren omdat een Mont Blanc-gletsjer dreigt in te storten als gevolg van hoge temperaturen.
De gemeente Courmayeur in de vallei van Aosta heeft tientallen inwoners en toeristen opdracht gegeven om uit een grote uitsluitingszone te evacueren vanwege een hoog lawinegevaar.
Verschillende wegen zijn afgesloten en toegang voor voetgangers is ten strengste verboden.

In de zomer is het gebied populair bij wandelaars.
Lokale functionarissen legden in een bevel uit dat een stuk ijs van ongeveer 500.000 kubieke meter op het punt staat los te breken van de Planpincieux-gletsjer.
Een plaatselijk sportcentrum dient als tijdelijke opvang.

Het decreet, dat waarschuwt voor juridische repercussies tegen degenen die het negeren, is van kracht "gedurende ten minste drie dagen".


Het kwik in Courmayeur, dat zich 2.000 meter boven de zeespiegel, werd verwacht te klimmen naar 17 ° vanmiddag en 19 ° C op vrijdagmiddag.
Temperaturen van 4 ° C en 5 ° C graden werden ondertussen voorspeld op een hoogte van 4.000 m.

Frankrijk, dat de Mont Blanc deelt met Italië, zal de komende dagen een hittegolf ervaren met temperaturen die oplopen tot 39 ° C op zaterdag in het oosten van het land.
Het komt nadat het land zijn droogste juli in meer dan 60 jaar heeft geregistreerd, met het kwik dat 0,9 ° C hoger is dan gemiddeld.

Volgens het Research Center for Alpine Ecosystems (CREA) zijn de temperaturen in de Europese Alpen in de loop van de 20e eeuw met 2 ° C gestegen - hoger dan het Franse gemiddelde van + 1,4 ° C en het dubbele van de stijging in de noordelijke halfrond.
In september en oktober 2019 dreigde al een stuk van 250.000 kubieke meter van de Planpincieux-gletsjer in te storten.


Bron: Euronews


Citaat van: undefinedBurgemeester van Courmayeur in Italië: "Gletsjer van Planpincieux dreigt in de vallei te storten"

Twee bergdorpjes in de Italiaanse Alpen zijn ontruimd omdat de gletsjer van Planpincieux aan het afbrokkelen is.
Die ligt in het Mont Blancmassief, in de buurt van het bergoord Courmayeur.

"Een ijsmassa van 500.000 kubieke meter is losgekomen en zal waarschijnlijk naar beneden storten", zegt burgemeester Stefano Miserocchi van Courmayeur aan VRT NWS.
"De klimaatopwarming treft de berggemeenschappen enorm."

Al enkele dagen houden wetenschappers en reddingsdiensten de flank van het Mont Blancmassief boven Planpincieux in de gaten.
Van de gletsjer nabij Les Grandes Jorasses is een enorm stuk ijs losgekomen en aan het afbrokkelen. Dat komt door de plotse overgang van koud naar zeer warm weer.
De ijsmassa is 500.000 kubieke meter groot, dat komt neer op een voetbalveld of de kathedraal van Milaan.


"We hebben zo'n 75 inwoners en toeristen van twee dorpjes in de vallei geëvacueerd, zegt burgemeester Stefano Miserocchi aan de telefoon.
"Nu bekijken we de scenario's van de mogelijke val van de ijsmassa."

Dat het ijs naar beneden komt, is vrij waarschijnlijk, zegt Miserocchi. Vorig jaar is ook al eens een klomp van 200.000 kubieke meter afgescheurd. "Deze keer is het erger. We houden alles uur na uur in het oog."


Klimaatopwarming
"Het ligt zeker aan de klimaatopwarming", zegt de burgemeester van Courmayeur. De gletsjer wordt al sinds 2013 geobserveerd. Hij zegt dat de berggemeenschappen zwaar worden getroffen door de klimaatopwarming.  "De opwarming wordt steeds erger en gaat steeds sneller. Er moet dringend werk gemaakt worden van oplossingen, niet alleen voor onze regio in de Alpen, maar voor heel de wereld."

Bron: VRT Belgie


Webcams:
https://www.courmayeur-montblanc.com/?q=webcam&language=en

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/valle-daosta/aosta/courmayeur-val-ferret.htmlZie verder:
https://www.aostaoggi.it/attualita/sanita/18168-ghiacciaio-planpincieux-situazione-particolarmente-preoccupante.html

Powered by EzPortal