"Godzilla-stofwolk' uit Sahara bedekt Caraïben op weg naar de VS.

Topic gezien door 323 bezoekers
Gestart door 4seasons, wo 24 jun 2020 - 14:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

CiteerGodzilla-stofwolk' uit Sahara bedekt Caraïben op weg naar de VS.De luchtkwaliteit zakt naar gevaarlijke niveaus als de grootste wolk die wordt gezien in een moerasgebied van een generatie na een transatlantische reisBron: The GuardianCiteerDe historische stofpluim uit de Sahara is een donkere lucht in het Caribisch gebied en zal zich binnenkort uitstrekken tot in de VSEen historische wolk van stof uit de Sahara verandert de blauwe lucht van San Juan, Puerto Rico bruingrijs.De huidige stofaanval in de Sahara leidt tot de ergste stofstorm in het Caribisch gebied in decennia.
In het weekend trok het stof van de Sahara het Caribisch gebied binnen. Maandag had het de tropische blauwe luchten veranderd in een wazige bruingrijze kleur.
Op dinsdag zet deze zonsondergang-versterkende, blauwe lucht beperkende, tropische bedreiging verminderende stofpluim zijn reis van 5.000 mijl naar de VS voort.Een enorme wolk Sahara-stof bedekt maandag de stad San Juan, Puerto Rico.


Maar voordat het zover is, verlaat het deze ongerepte eilanden nog een paar dagen met een van de belangrijkste stofgebeurtenissen in het Caribisch gebied.
'Het is absoluut historisch', vertelde Olga Mayol-Bracero, een onderzoeker aan de Universiteit van Puerto Rico, aan CNN Weather .
'We wisten dat we ons in een buitengewone situatie zouden bevinden.'
Veel van haar collega's in het Caribisch gebied zeiden dat ze de luchtkwaliteit niet zo slecht hebben ervaren in hun hele carrière.


Aërosolen, gemeten in PM10, bij het onderzoeksstation van Mayol-Bracero in het noordoosten van Puerto Rico, hebben nooit het niveau bereikt dat ze de afgelopen dagen hebben gezien. Records op dit station gaan 15 jaar terug.
Het is ongebruikelijk dat het stof naar verwachting met zulke hoge concentraties over Midden-Amerika en de VS zal reizen, vertelde Claire Ryder, NERC Independent Research Fellow aan de University of Reading, aan CNN Weather.


https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/animations/w_1100,ac_none/200623095331-desktop-saharan-dust-plume-20202306.mp4


"Tegen de tijd dat stof uit de Sahara zo ver is gereisd, is veel ervan verspreid en / of afgezet in de oceaan, zodat dit langeafstandstransport naar Noord- en Zuid-Amerika veel lagere concentraties met zich meebrengt," zei Ryder.
De eerste stofuitbraak werd veroorzaakt door een paar verschillende kleinere stormsystemen boven Centraal- en West-Afrika. Verschillende van deze onweersbuien zorgden voor neerwaartse tocht en grootschalige haboobs (stofstormen).
Dit leidde ertoe dat volgens Ryder een grote hoeveelheid stof uit de Sahara in de atmosfeer werd opgevoerd.
Tegelijkertijd waren er kleinere stofstormen. De Afrikaanse Oostelijke Straal, sterke winden hoger in de atmosfeer die gewoonlijk stof naar het westen transporteert, was abnormaal zwak in juni.

Dit betekent dat een grotere hoeveelheid stof dan normaal zich net voor de westkust van Afrika kon ophopen. Het was in staat om vervolgens in een zeer dichte pluim naar het westen te worden vervoerd toen de jet weer op snelheid kwam.
Deze toename in stofdikte heeft geleid tot de vies uitziende luchten in het Caribisch gebied en de historisch slechte luchtkwaliteit.


'Het is zeker het meest intense, grootschalige stofevenement dat ik ooit heb gezien', zei Ryder.
De stoflaag is zo dik dat je hem kunt zien op weersatellieten. Astronauten hebben het ook goed gezien vanuit het internationale ruimtestation.
"We vlogen vandaag over deze Sahara stofpluim in de westelijke centrale Atlantische Oceaan," tweette astronaut Doug Hurly zondag. "Verbazingwekkend hoe groot het gebied beslaat!"


"Wazige luchten en slechte zichtbaarheid zullen vandaag voortduren, aangezien er zich op de eilanden een aanzienlijk stofgebeurtenis in de Sahara blijft voordoen", zei de National Weather Service in San Juan dinsdagochtend.Het stof van de Sahara zal donderdagochtend de VS bereiken
Op woensdag zal het stof naar verwachting over de Golf van Mexico naar Texas trekken.Deze stofvoorspelling toont de voorspelde omstandigheden op donderdag. Donkerder bruin is een indicatie van waar de dikste stoflaag zal worden gevonden.

Deze stofvoorspelling toont de voorspelde omstandigheden op zondag. Donkerder bruin is een indicatie van waar de dikste stoflaag zal worden gevonden.


Deze dikkere laag zal waarschijnlijk vrijdag in Texas aankomen en dan een bocht naar het oosten maken. Als het voorspellingsmodel juist is, zal het in het weekend over de meeste staten in het zuidoosten en midden van de Atlantische Oceaan gaan.


Als het eenmaal is aangekomen, zijn hier de drie beste manieren om het stof van de Sahara van volgende week in de VS op te merken, schreef CNN-meteoroloog Tyler Mauldin.


Een verschil in de lucht
Een van de eerste dingen die je zult opmerken wanneer de stoflaag van de Sahara arriveert, is dat je typische blauwe lucht meer een melkachtige waas zal hebben.
Die melkachtige waas is het stof van de Sahara. Die kleine stofdeeltjes die tienduizenden meters in de lucht zweven, doen ook geweldig werk om de zonnestralen bij schemering en zonsopgang te verspreiden, wat plaats maakt voor prachtige zonsopgangen en zonsondergangen.


Minder tropische activiteit in de Atlantische Oceaan
Het stof van de Sahara voor een orkaan is niets meer dan extreem droge lucht. Orkanen hebben een hekel aan droge lucht. Een orkaan heeft een warme, vochtige en rustige omgeving nodig.

Zolang het stof van de Sahara rond is ... zie je waarschijnlijk dat het National Hurricane Center minder gebieden in de tropen bekijkt.


Allergie voor stofpluimen
De kleine stofdeeltjes die plaats maken voor prachtige zonsopgangen en zonsondergangen en die de orkaanontwikkeling helpen onderdrukken, blijven niet altijd op 30.000 voet. Soms kunnen deeltjes naar de oppervlakte komen, wat een grote invloed heeft op mensen met gevoelige allergieën.


Bron: CNNDSCOVR: EPIC Aarde polychromatische beeldcamera
https://epic.gsfc.nasa.gov/
Weersite voor Curacao:
CODE GEEL: .EEN WAARSCHUWING VOOR DE SAHARA-STOF.

Bijzonderheden:
Er is een aanzienlijke concentratie van het Sahara-stof in onze regio. Gevoelige personen wordt geadviseerd de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en moeten overwegen om de buitenactiviteiten te beperken wanneer er matige tot ongezonde wazigheid aanwezig is.

https://www.meteo.cw/


Powered by EzPortal