Bevrijdingsdag en het weer: enorme verschillen!

Topic gezien door 889 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 05 mei 2020 - 16:57

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Bevrijdingsdag en het weer: enorme verschillen!



Het coronavirus gooit een beetje roet in het eten vandaag, maar het weer maakt weliswaar een hoop goed! Met een graad of 16 bij veel zonneschijn is het heerlijk weer vandaag. Op Bevrijdingsdag heeft het weer echter al regelmatig uit een heel ander vaatje getapt. Het ene jaar kunnen de korte broeken uit de kast, terwijl het andere jaar de winterjas geen overbodige luxe was. In deze blog bekijken we enkele weersextremen op Bevrijdingsdag.

5 mei 1945
Op de dag dat Nederland werd bevrijd, was het weer lang niet zo mooi als vandaag, 75 jaar later. Er vielen wat buien en met overdag een maximumtemperatuur van 12,4 graden in de Bilt, was het zeker niet warm. Wat een verschil was dat met de dagen die erna kwamen. De temperaturen stegen toen in rap tempo en week later werd het bijna 29 graden! In het zuiden van het land werden toen zelfs tropische temperaturen (meer dan 30 graden) gemeten.


Het weer op de dag dat Nederland werd bevrijd was lang niet zo mooi als vandaag. Het werd slechts 12,4 graden en ook vielen er regelmatig buien. Echter, een week later werden zomerse temperaturen gemeten!


Koudste en warmste Bevrijdingsdag
Toch kan het nog véél gekker op Bevrijdingsdag. De warmste Bevrijdingsdag ooit gemeten was in 1990 met een in de Bilt een temperatuur van maar liefst 27,8 graden! Op de tweede plaats staat 5 mei 1995 met een maximumtemperatuur van 26,1 graden. Een ander interessant weetje is dat ruim een kwart (27%) van de Bevrijdingsdagen warm verloopt. Dat wil zeggen, met temperaturen boven de 20 graden.


Toch doet de temperatuur regelmatig goede zaken op Bevrijdingsdag. In 27% van alle Bevrijdingsdagen worden temperaturen van 20 graden of hoger gemeten: een officiële warme dag!

De koudste Bevrijdingsdag was in het jaar 1979. Het werd toen slechts 7,2 graden in de Bilt! Dan is een jas zeker geen overbodige luxe. Ook afgelopen jaar verliep Bevrijdingsdag erg fris. De maximumtemperatuur bleef toen steken op slechts een kille 11,7 graden. De laagste minimumtemperatuur gemeten ooit op 5 mei, is nog niet zo lang geleden. In 2011 werd het in de Bilt 0,0 graden.


Dat Bevrijdingsdag ook ronduit koud kan verlopen, bewijst het jaar 1979 wel. Het werd in de Bilt toen niet warmer dan slechts 7,2 graden! Een winterjas is dan geen overbodige luxe.

Sneeuw?
Ja, je leest het écht goed, sneeuw. Het is misschien bijna niet voor te stellen begin mei, maar in 1957 vielen er zelfs winterse buien. In de nacht waren de temperaturen laag genoeg voor lokaal wat vlokken sneeuw die zelfs bleven liggen in de heuvels in het zuiden van Limburg. In de Bilt viel die dag 14 millimeter regen en dit maakt het dan ook de natste Bevrijdingsdag ooit. Echter, op 5 mei 2015 vielen heel lokaal grotere neerslagsommen...

(Zware) onweersbuien op 5 mei 2015
Misschien kun je je het nog herinneren: op 5 mei 2015 beleefden we een vrij warme, maar zeer onstuimige Bevrijdingsdag. Vanaf het begin van de middag trokken flinke regen- en onweersbuien over het land. Lokaal viel toen veel neerslag in korte tijd en kwamen ook zware windstoten voor. Net als nu, echter om een heel andere reden, werden allerlei evenementen en festivals afgelast of uitgesteld.


Dit was het radarbeeld  op de Buienradar om 13:00 's middags op 5 mei 2015: verspreid over het land kwamen enkele stevige buien voor met onweer, hagel en zware windstoten. Evenementen en festivals werden toen op grote schaal afgelast of uitgesteld.

Bron: Buienradar

Powered by EzPortal