Opnieuw bevestigend beeld tussen coronaverspreiding en weer

Topic gezien door 1024 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 05 mei 2020 - 16:46

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Opnieuw bevestigend beeld tussen coronaverspreiding en weer



Vorige week zagen we een bevestigend beeld tussen coronaverspreiding en het weer. Deze week kijken we voor de laatste keer naar de vijf onderzoeksregio's om te zien of er een verband tussen het weer en de coronaverspreiding te zien is. We doen dit door te kijken naar het weerbeeld van 1-2 weken terug en vervolgens te kijken naar hoe het aantal coronabesmettingen verliep.

Waar in New York het aantal nieuwe besmettingen per dag vorige week nog tussen de 4.000 en 10.500 lag, lag het aantal besmettingen deze week tussen de 2.500 en 5.000 (5). Een duidelijke afname dus. Het was er de afgelopen week vrij warm, soms met temperaturen boven de 20 graden. Op andere dagen lag de temperatuur iets lager maar regende het en lag de luchtvochtigheid dus ook hoog. De temperatuur lag over het algemeen wat hoger dan we vorige week verwachtten en de hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn in lijn met de afname van het aantal besmettingen (1)(2)(3). Een kanttekening is wel dat in New-York nog altijd lockdown- en social distancing maatregelen gelden, hoogstwaarschijnlijk is dit een zeer grote factor in de afname van het aantal nieuwe besmettingen. De afname ligt redelijk in lijn met onze verwachting.

In Engeland lag de temperatuur slechts enkele graden boven de volgens onderzoek kritische grens van 11 graden (1)(2), maar was de luchtvochtigheid wel vrij hoog, zeker op de dagen met de laagste temperaturen. Wij verwachtten afgelopen week dan ook een lichte daling. Het aantal nieuwe gevallen per dag varieerde tussen de 3.900 en 6.200 (4). De piek ligt hoger dan vorige week, het dal iets lager. Ten opzichte van vorige week is er dus geen duidelijke afname, maar wel is het aantal dagelijks nieuwe besmettingen iets lager dan begin/midden april. Wij hadden gezien het weerbeeld een lichte afname verwacht, maar de temperaturen waren maar net boven de kritische grens die in de onderzoeken wordt gesteld (1)(2), en daarom is de stagnatie niet geheel uit lijn met het weerbeeld.

In St. Petersburg en Moskou ging de temperatuur de laatste dagen in de lift, in Moskou zelfs tot boven de 20 graden. Dit viel echter buiten de algemene incubatietijd (zie het eerste artikel). Vorige week en de week daarvoor lag de temperatuur namelijk veelal tussen de 8 en 13 graden, wat min of meer ideale waarden voor verspreiding zijn (1)(2). Wij zeiden vorige week dan ook dat er gezien het weerbeeld geen reden was om te denken aan een daling van het aantal nieuwe gevallen; integendeel, wij verwachtten een verdere stijging. Waar het aantal nieuwe besmettingen per dag in Rusland vorige week nog op 4.000 tot 6.000 lag, daar nam dit deze week toe naar 7.000 tot ruim 10.000 (4). Dit is geheel conform het weerbeeld, maar toch vinden we de grootte van de stijging verrassend gezien het feit dat er in grote steden zoals Moskou een lockdown geldt (8). De hoge temperaturen (in Moskou) van de afgelopen dagen zijn wellicht goed nieuws voor Rusland en zou kunnen bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid nieuwe coronabesmettingen. Bovendien heeft Rusland op veel plekken te maken met een landklimaat wat betekent dat het er eind van de lente en in de zomer snel kan opwarmen.

In Turkije was het de afgelopen week erg warm met vrijwel overal temperaturen boven de 20 graden, soms zelfs 25 graden. Op veel plekken lag de luchtvochtigheid bovendien boven de 50% en op meerdere plekken kwamen onweersbuien voor. Dit zijn omstandigheden die niet gunstig zijn voor de verspreiding van het virus (1)(2)(3), en wij verwachtten vorige week dan ook een doorzettende daling van het aantal besmettingen. Vorige week lag het aantal nieuwe besmettingen per dag nog tussen de 2.000 en 3.000, de laatste dagen is dat vaak onder de 2.000. De daling heeft dus inderdaad doorgezet, en dit is conform de verwachting gezien het weerbeeld. Wel moet in het achterhoofd gehouden worden dat in Turkije maatregelen gelden om verspreiding te voorkomen (9), dit kan natuurlijk ook een belangrijke reden zijn voor de daling.

In Nederland lag de temperatuur met veelal 12-18 graden een aantal graden boven de waarden die we gezien de verspreiding konden verwachten. De luchtvochtigheid was ook vaak aan de hoge kant, waardoor wij een doorzetting van de daling verwachtten. Als we op de site van het RIVM naar de grafiek kijken van het aantal positief geteste coronapatiƫnten zien we inderdaad opnieuw een daling (7). Zoals vorige week gezegd wordt in Nederland niet iedereen getest (7), waardoor ziekenhuisopnames een betere maatstaf is, maar ook hierin zet de daling door. Dit is dus conform de verwachting gezien het weerbeeld. We zitten natuurlijk nog altijd in de intelligente lockdown, en dit is waarschijnlijk de voornaamste reden waarom het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dalen.

Conclusie
Ook deze week zien we weer de overeenskomst tussen het weerbeeld en het aantal coronabesmettingen. Zeker de toename in Rusland en de afname in Turkije geven volgens ons een zeer duidelijk verband met het weerbeeld aan. Ook Nederland en New York liggen deze week in de lijn der verwachting, het nauwelijks afnemen van het aantal nieuwe besmettingen in Engeland gaat een beetje tegen onze verwachting in. Al met al kunnen we, zeker met het bevestigende beeld van ons artikel van vorige week in het achterhoofd, duidelijk een verband zien tussen het weer en de verspreiding van het coronavirus, al worden er ook overal (verschillende) maatregelen tegen het virus getroffen die een duidelijk effect hebben. De invloed van het weer is duidelijk, maar met het weer alleen komen we er niet.

1) Sajadi, M. M., Habibzadeh, P., Vintzileos, A., Shokouhi, S., Miralles-Wilhelm, F., & Amoroso, A. (2020). Temperature and latitude analysis to predict potential spread and seasonality for COVID-19. Available at SSRN 3550308.
(2) Wang, M., Jiang, A., Gong, L., Luo, L., Guo, W., Li, C., ... & Chen, Y. (2020). Temperature significant change COVID-19 Transmission in 429 cities. medRxiv.
(3) Oliveiros, B., Caramelo, L., Ferreira, N. C., & Caramelo, F. (2020). Role of temperature and humidity in the modulation of the doubling time of COVID-19 cases. medRxiv.
(4) https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/ ; https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries ; https://www.statista.com/statistics/1102935/coronavirus-cases-by-region-in-russia/ ;
(5) https://covid19tracker.health.ny.gov/views/NYS-COVID19-Tracker/NYSDOHCOVID-19Tracker-DailyTracker?%3Aembed=yes&%3Atoolbar=no&%3Atabs=n
(6) https://coronavirus.health.ny.gov/home
(7) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel
(8) https://www.themoscowtimes.com/2020/04/21/coronavirus-in-russia-the-latest-news-april-21-a69117
(9) https://www.thesun.co.uk/travel/11550368/turkey-lockdown-antalya-bodrum-holiday-autumn/

Door: Daan van den Broek / Weer.nl
Bron: Weer.nl

Maxim

Volgende week wordt hier in belgiĆ« nen hoop opengegooid, komt misschien niet zo goed uit met het weer dan 😄

Powered by EzPortal