di 25 jan 2022 - 03:29

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Het grote vuurwerktopic 2017-2018

Topic gezien door 2117 bezoekers
Gestart door Svanos, vr 15 dec 2017 - 00:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

martijn

Citaat van: TMCThomas op vr 29 dec 2017 - 19:05
Even een kort overzichtje van wat verschillende modellen verwachten voor de afsteek periode (18:00-02:00).
Geupdate om 19:07
WRF: over het algemeen droog met aan het begin en het eind van de avond wellicht een buitje. Positief
Arpege: Begint regenachtig maar word vanuit het westen later op de avond (10:00) droog. aan het einde van de afsteek periode trekken buien het land binnen. Negatief
GFS: Avond begint droog na dat het overdag geregent heeft. Ongeveer na 12 uur kunnen er buien ontstaan. neutraal
ICON: Droog tot 11 uur daarna kunnen er buien vallen. neutraal
ECMWF: Afsteek periode begint op Limburg na droog, zo rond 12 uur vallen de eerste buien vooral in de kustregio. redelijk positief
Mijn verwachting als ik zo naar de verschillende modellen kijk is dat zodra we mogen beginnen met knallen het (op limburg na) vrij droog begint. waarna er zo rond de jaarwisseling de eerste buien gaan vallen.
en overdag na een uur of 1? Buienradar 48 geeft na 1 uur droog voor veluwe

Marsel

Even kort op basis van de laatste informatie (EC00, EC06 HR en GFS12 oper).

Het eerder aangehaalde koufront verlaat agv lichte golfvorming pas ergens begin van de avond via het zuidoosten het land. Exacte timnig volgt de komende 24h. Dat betekent dus dat het westen als eerste droog weer tegemoet kan zien op de 31e. Vermoedelijk al vanaf de late ochtend/vroege middag. Achter het front opklarend met nog een enkele losse bui. Wel winderig met 4, regelmatig 5bft boven land. In een brede kuststrook staat toch al snel een 6-7bft uit zuidwest. Dat beeld is eigenlijk in grove lijnen onveranderd gebleven de afgelopen dagen, en houden we tijdens de officiële stookperiode vast. Wel neemt de wind als gevolg van een trekruggetje in de loop van de avond af naar 3-4bft boven land en 4-5 langs de kust.

Het grootste probleem (lees: onzekerheid) zit 'm echter in een hoogtetrog die in de loop van de oudejaarsavond vanaf de UK richting onze omgeving trekt. De trog staat gepland om ergens vroeg in de nieuwjaarsnacht/rondom de jaarwissling zelf vanuit het westen te passeren. De mate van doorontwikkeling van dat systeem hebben we in de afgelopen runs alle kanten op zien gaan. Van enkele losse buien tot wat wij meteorologen een instant occlusion noemen.

Dat laatste scenario is vanuit regenoogpunt het slechtst: na een grotendeels droge avond een vrij uitgestrekt gebied met buiige regen dat precies rondom de jaarwisseling van zuidwest naar noordoost trekt (GFS12). Is het systeem minder ontwikkeld en gaat het een gebrekkigere interactie met het doorgetrokken koufront aan is het met losse buien bekeken (EC06 en EC00).

Aan de grond loopt met de trog op hoogte een grondtrog mee welke een toename van de wind tot gevolg heeft. Met name aan de zuidflank 'knijpen' de isobaren met dus weer een mogelijke windtoename tijdens de nieuwjaarsnacht. Toch is het ook hieromtrent nog even afwachten. Immers, de mate van ontwikkeling van beide systemen is zoals gezegd nog niet helemaal in beton gegoten.

Als de rest van de data binnen zal ik straks of anders morgen vast weer met een update komen. Voorlopig is het dus kort door de bocht als volgt. Op oudjaarsdag eerst regen op het koufront, later vanuit het westen droger en opklarend maar winderig. Tijdens de officiële stookperiode op een enkele bui na vrijwel overal droog met afwisselend wolkenvelden en opklaringen, het laatst in het zuidoosten. Afnemende wind tijdens de avond. Richting de jaarwissling zelf vanuit het (zuid)westen toenemende buienkansen op de trog met dan weer aantrekkende wind. De exacte gedaante van het laatste systeem alsmede de daadwerkelijke timing staat nog niet helemaal vast.

martijn

morgenmiddag lijkt toch voor een groot deel in het water te vallen

Marsel

Citaat van: martijn op za 30 dec 2017 - 13:19
morgenmiddag lijkt toch voor een groot deel in het water te vallen

Klopt. Het koufront doet er wat langer over in de vrijwel alle uitvoer  van vannacht en vanmorgen. Betekent dat met name het oosten en het zuidoosten wellicht tot halverwege de avond met het front opgescheept zitten. De volgende runs zullen uit moeten wijzen of de golfvorming (de vertragende factor) nogmaals zo uit de verf zal komen. Verder staat het verhaal van gisteren nog, alleen blijft het front dus treuzelen over het oosten. Vervelend want daardoor kan een deel van de officiële stookperiode daar in het water vallen. Verder ook behoorlijk winderig met 4-5bft, langs de kust 6-7bft uit zuidwest. De gebieden nabij het front hebben over het algemeen wat minder wind, grofweg 3-4bft.

De trog die rondom de jaarwisseling het zuidwesten binnenkomt lijkt ergens tussen 00:00 en 01:00u aan land te komen om in de uren daarna het land te veroveren. Daar zit dan wederom een windtoename aan vast, zeker op de zuidflank. Verder gaan er dan buien vallen, langs de kust met onweerskans. Echt fantastisch is het dus niet. We zullen het van het rustmoment tussen koufront en trog moeten hebben...hopelijk komt die trog laat genoeg om ook in het zuidwesten een droge jaarwisseling te krijgen.

martijn

Citaat van: Marsel op za 30 dec 2017 - 15:28
Verhaal....
hopelijk valt het morgenmiddag toch mee, standaard carbid schieten smiddags

martijn

Volgens mij laat Harmonie het nu allemaal wat vlotter doortrekken

Marsel

Citaat van: martijn op za 30 dec 2017 - 17:57
Volgens mij laat Harmonie het nu allemaal wat vlotter doortrekken

Kaarten worden er niet beter op...KF treuzelt vanmiddag langdurig. Tussen een en drie het weten vrij van neerslag, het zuidoosten pas halverwege de avond waarschijnlijk. Erachter dan even droog maar later vanavond buien vanuit het zuidwesten op de inkomende hoogtetrog. Rond de jaarwisseling op veel plekken een buienkans, het meest uitgesproken in de westelijke helft, later ook oostelijker, mogelijk met onweer langs de kust. Winderig ook met 4-5bft boven land, in de loop  van vanavond even afnemend naar 4. Langs de kust 5-6bft. Aan de zuidflank van de trog toenemende wind rondom de jaarwisseling naar 5bft boven land en 7 mogelijk even 8 langs de kust met zware windstoten. Die toename geschiedt vanuit het zuidwesten en vindt richting het oosten pas in de nieuwjaarsnacht plaats.

Al met al niet best maar fingers crossed hebben we toch op heel wat plekken wat ruimte tussen de buien door om het eea af te steken. Fijne jaarwisseling allen en be safe! ;).

Tyshane

Citaat van: martijn op za 30 dec 2017 - 15:33
hopelijk valt het morgenmiddag toch mee, standaard carbid schieten smiddags
Volgens mij ziet het er niet naar uit dat het voortdurend zal regenen dus probeer die droge uurtjes te benutten en te stoken als een malle. :P Leuk dat jullie aan de carbid gaan, doe voorzichtig en geniet, goeie jaarwisseling! :)


Citaat van: Marsel op zo 31 dec 2017 - 09:03
Al met al niet best maar fingers crossed hebben we toch op heel wat plekken wat ruimte tussen de buien door om het eea af te steken. Fijne jaarwisseling allen en be safe! ;).

Best jammer dat het minder goed is geworden, maar wat je zegt, fingers crossed en hopen dat we de droge uurtjes kunnen benutten op het juiste moment. Jij ook een fijne jaarwisseling gewenst! :)

TMCThomas

Fijne jaarwisseling iedereen! en maar hopen dat de regen snel overwaait.
Kan iedereen even zijn ventilator buiten zetten richting het oosten?  ;)
EDIT: Gaat wel langzaam zeg lijkt op het moment of er vrijwel geen beweging in te krijgen is.

Tyshane

Er is best wel wat regen geweest maar het ziet er toch naar uit dat het meeste nu wegtrekt en een groot deel van het land, op enkele kleine buitjes na, het droog zal hebben.  ;D Fijne jaarwisseling allemaal en dat we maar een pittig weerjaar gaan krijgen, salut! :)

Tyshane

Toch droog geworden, eerste stooksessie is geweest.  ;D
Ziet er gunstig uit nog steeds voor grootste deel van het land volgens buienradar.
Behalve hier. Lol! Precies rond twaalf uur een bui. Kom op zeg! :P

flyineddy

Hier heeft het vrijwel de hele avond geregend. Wel regelmatig gestookt en dan weer opwarmen rond het vuur. Tussen 23 en 00 uur werd het steeds droger. Tussen 00 en 02 uur was het bijna perfect weer! ;D Het was droog, goed zicht en weinig wind. Na 2 uur ging het harder waaien, maar het grote afsteken was toen al klaar.

Hier leek het lang dat de hele jaarwisseling in het water zou vallen, maar uiteindelijk kwam het hier toch nog redelijk goed. :)

Gelukkig nieuw jaar iedereen!

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

martijn

Wat een regen gisteren zeg! erg jammer, maar goed alsnog lekker gestookt en om 12 uur was het gelukkig droog en de wind viel om 12 uur ook wel mee  ::)

Giso84

Via dit topic, de beste wensen voor 2018 en hopelijk wordt het een jaar van pracht weer van elk soort
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

flyineddy

Het vuurwerkseizoen is weer voorbij.
Hier nog even de beelden van mijn finale van dit jaar, voor de liefhebber. :)

https://www.youtube.com/watch?v=PsugmefnDks

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal