di 25 jan 2022 - 02:32

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Het grote vuurwerktopic 2017-2018

Topic gezien door 2116 bezoekers
Gestart door Svanos, vr 15 dec 2017 - 00:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Svanos

Nog 2 weken....

Nog 2 weken.. Over exact 14 dagen is het zover, dan mogen wij vuurwerkfreaks ons bestelde vuurwerk ophalen. Het vuurwerk wat wij op de 31ste van december van 18:00 de lucht in mogen knallen tot 1 Januari  02:00.

De dag der dagen..

Zo dichtbij, maar toch zo ver weg..

Dit keer valt de 31ste (oudejaarsdag) op een zondag, dit betekent dat de 31ste geen officiële verkoopdag is en dat dus de vuurwerkwinkels gesloten zijn op de deze dag.

Ipv de 31ste is nu (net als in het verleden) de 28ste van december aangesteld als verkoopdag.. Hou daar dus rekening mee.


Er is wel een spelregel: geen illegale praktijken, -handel of filmpjes van zelfbouw in dit topic. Deze zullen onherroepelijk verwijderd worden. Dat gezegd hebbende wens ik eenieder alvast een mooie aanloopperiode naar de jaarwisseling van 2017-2018 toe, en hoop dat we elkaar op 1 januari hier weer treffen met alleen maar mooie verhalen en gave filmpjes.

Buiten vuurwerk is natuurlijk ook het WEER heel erg belangrijk op "onze" dag.. Want wat zullen we krijgen? Sneeuw? Regen? Wind? Of zachte temperaturen en staan we straks met zn allen in onze zwembroek buiten?

Wie zal t zeggen...

Plaats jullie verwachtingen en wensen hieronder!

P.s..

Ik ga voor een graad of 3°C met een windkracht  2 á 3..

Fijne nacht allemaal..

Svanos

Laagste gemeten temperatuur winter 2017 : -7.1°C
Davis Vantage Pro 2 plus

flyineddy

Fijn dat dit topic ook dit jaar weer terug is! :D
De voorbereidingen zijn alweer in volle gang, ik heb er zin in.
Morgenavond (of eigenlijk al vanavond) zoals ieder jaar weer naar de demo van Kuiper Koekange. :)
De weersverwachting ziet er wel redelijk uit. Hopelijk wordt het niet al te nevelig.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Marsel

Thanks voor de opening! Ik heb dit jaar een beetje ontwenningsverschijnselen. Er is nog geen enkele bestelling de deur uit! Heb wel een lijstje met 'must haves' maar tot op heden nog niet overgegaan tot aankoop. Iets houd me tegen, weet alleen niet wat precies. Toch moet er nu wel eens wat gebeuren want anders grijp je dus overal naast. Even een paar demo's afwachten en dan maar eens bestellen denk ik  ;D 8).

mochino

Al weer wat mooie triplex bakken binnen.  Hop hop

Tower

Altijd leuk, elk jaar hoor je wel wat.... en toch staan de bunkers in Duitsland tot de nok toe vol....

Vigo

Is er al wat meer bekend over het weer tijdens de jaarwisseling, diverse modellen geven regen.

ThaGhostNL

Citaat van: Vigo op wo 20 dec 2017 - 22:29
Is er al wat meer bekend over het weer tijdens de jaarwisseling, diverse modellen geven regen.

Op dit moment nog weinig over te zeggen. De ene run voorziet regen de andere weer droog, nog even geduld voordat er echt iets met zekerheid gezegd kan worden.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

martijn

De voorspellingen voor oud jaar worden er niet beter op

Vigo

Het is allemaal nog erg onduidelijk hoor, kaarten verschillen per dag.

Marsel

Terwijl de top 2000 hier onophoudelijk door de woonkamer schalt en morgen dan eindelijk de vuurwerkverkoop start kunnen we niet anders concluderen dan dat de jaarwisseling met rasse schreden naderbij komt. Het is de periode waarin heel Nederland, liefhebber of niet, zich op oudejaarsavond lijkt te focussen. Met het verstrijken van de laatste dagen van 2017 neemt de spanning met de dag toe. Niet alleen het feit dat er weer eens lekker geknald mag worden draagt hier aan bij, ook de vraag 'wat voor weer wordt het eigenlijk?' is een net zo grote stressfactor voor met name de liefhebbers van het Chinese klank- en lichtspel.

Aangezien we langzaam binnen de +100u termijn komen kunnen we wellicht een eerste onderbouwde gooi doen naar het meest waarschijnlijke scenario voor de komende jaarwisseling. Vooropgesteld dat ook nu, op het moment van schrijven, de termijn nog zodanig lang is dat details vwb timing van fronten en exacte windsnelheden niet te geven is. Zie het als een grove situatie schets. Details volgen de komende dagen.

Laten we bij het begin beginnen. De atmosfeer laat op dit moment klassieke december patronen zien met een overheersend (lichtelijk meanderend) westelijk stromingspatroon op de gematigde breedtes. De winter is daarbij alleen in de achterkamer van depressies in staat om heel eventjes zijn tanden te laten zien. Maar veel verder dan die tijdelijke prikjes zal het met dit drukpatroon voorlopig niet komen. Zoals eerder gezegd; op die twee verdwaalde sneeuwdagen in de tweede week van december na is de winter dit jaar verleden tijd.

Het idee van een westelijk georiënteerd stromingspatroon blijft ook op de laatste dag van het jaar bestaan. We zullen zien dat depressies tegen die tijd via het noorden van de UK in de richting van Noorwegen trekken om daar vervolgens langzaam op te vullen. Het polaire front wappert aan de zuidflank van deze systemen lustig over de Benelux in de aanloop naar oudjaarsdag. Daarbij zal het systeem op de 31e voor de laatste keer dit jaar ons land aandoen om vervolgens in de achterkamer van een vlakke langgolvige hoogtetrog langzaam zuidoostwaarts Europa in te trekken. Dit betekent dat we in de loop van de 31e (timing nog even in het midden laten) dus aan de polaire kant terecht zullen komen waarmee mistkansen dit jaar tijdens de stookperiode sowieso significant kleiner zullen zijn dan afgelopen jaarwisseling.

Het is daarbij niet alleen de luchtsoort die de mistkans gering houdt, ook de wind doet een duit in het zakje. Duidelijk is namelijk ook dat het absoluut geen windstille jaarwisseling zal worden. Kijkend naar de verschillende ensembles zien we aan de koude kant van het polaire front op de 31e in veel oplossingen nog steeds  een behoorlijke drukgradiënt met dito windsnelheden terug. Windrichting is zuidwest met een kracht die, van binnenland naar kust gezien, waarschijnlijk ergens tussen 3 en 6bft komt te liggen. Weerbeeld achter het front opklarend met op de kust nog een enkele bui vanaf zee. Temperaturen in dergelijke omstandigheden veelal tussen 4 en 8C. In principe prima condities dus, al mag de wind idealiter een 2bft minder sterk zijn in een brede kuststrook.

Modellen suggereren allen wel een kortgolvige hoogtetrog die in de loop van de oudejaarsavond vanaf de UK richting de Benelux trekt. Dat betekent dat de bovenlucht langzaam kouder wordt en de forcering toe zal nemen op nadering van dat systeem. Eea komt waarschijnlijk neer op een toenemende buienkans vanuit het westen tijdens de nieuwjaarsnacht, vermoedelijk startend rond of net na de jaarwisseling. Daarmee gaat het overwegend droge karakter dus langzaam verloren. Exacte timing zullen we nog even aan moeten kijken daar de modellen ook vwb eventuele doorontwikkeling op die trog, inclusief mogelijke interactie met het polaire font (zie GFS00 bijv.), nog enigszins wispelturig zijn. Toch ziet het er in dat opzicht in grove lijnen helemaal niet gek uit voor het overgrote deel van de stookperiode dit jaar.

Samenvattend in grove lijnen: in de loop van de 31e komen we in de polaire lucht terecht met achter het wegtrekkende front een doorstaande zuidwestelijke wind, waarschijnlijk kracht 3 tot 6. Meeste wind uiteraard in een brede kuststrook. Tijdens de officiële stookperiode veelal droog met afwisselend (brede) opklaringen en wolkenvelden. Op de kust een enkele bui vanaf zee. Mistkans gering. Ergens rondom de jaarwisseling, vermoedelijk pas vroeg in de nieuwjaarsnacht de hoogtetrog met vanuit het westen buien, mogelijk met onweer langs de kust. De eventuele doorontwikkeling op die trog met mogelijk een separate kern van lagedruk en dus ook een frontale factor in de neerslag inclsuief meer wind is net als de exacte timging van het systeem nog onduidelijk op dit moment.

Maar al met al prima omstandigheden tijdens de officiële stookperiode voor het overgrote deel van het land zoals het nu lijkt, al neemt de neerslagkans vanaf de late avond vanuit het westen wel  toe. Verdere detaillering, ook als er last-minute toch nog wijzigingen optreden, volgt de komende dagen.


TMCThomas

Bedankt voor de uitleg Marsel! WRF is het met je eens. De avond verloopt vrijwel droog maar net na de jaarwisseling kan het vanuit het westen wat gaan regenen

Vigo


Vigo

Ik ben trouwens erg benieuwd wat de wind gaat doen, die kan ook nog roet in het eten gooien. 

flyineddy

Zo, de ophaal-/verkoopdagen zijn weer aangebroken. :)
Alle vuurwerkers hier veel plezier.
Hopelijk zijn de weergoden ons allen goed gezind!

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

martijn

Bedankt Marsel voor de uitleg
Vandaag ook de eerste cake's opgehaald, morgen nog een mooie compound cake ophalen en zaterdag ook nog een lading :)
Marsel is het in grote lijnen onveranderd voor oudjaarsdag?

Marsel

Citaat van: martijn op do 28 dec 2017 - 18:44
Bedankt Marsel voor de uitleg
Vandaag ook de eerste cake's opgehaald, morgen nog een mooie compound cake ophalen en zaterdag ook nog een lading :)
Marsel is het in grote lijnen onveranderd voor oudjaarsdag?

Er is wel het eea aan het verschuiven. Ik kom daar morgen in een hernieuwde verwachting op terug. Komt er in het kort op neer dat het koufront aan het golven slaat op de 31e, waardoor met name het zuidoosten minder goede vooruitzichten heeft. Maar ook elders in de polaire lucht enkele buien tijdens de oudejaarsavond. Dus niet meer zo florissant als eerst werd verwacht. Details volgen morgen.

Rufes

Gaat mij meer om de wind :( zonde om de effecten te zien verwaaien of vuurpijlen die bij de achterburen in de tuin landen. Dan maar liever regen als de wind maar meevalt.


martijn

Denk dat het nog wel is een natte zooi kan gaan worden zondag

TMCThomas

Even een kort overzichtje van wat verschillende modellen verwachten voor de afsteek periode (18:00-02:00).
Geupdate om 19:07
WRF: over het algemeen droog met aan het begin en het eind van de avond wellicht een buitje. Positief
Arpege: Begint regenachtig maar word vanuit het westen later op de avond (10:00) droog. aan het einde van de afsteek periode trekken buien het land binnen. Negatief
GFS: Avond begint droog na dat het overdag geregent heeft. Ongeveer na 12 uur kunnen er buien ontstaan. neutraal
ICON: Droog tot 11 uur daarna kunnen er buien vallen. neutraal
ECMWF: Afsteek periode begint op Limburg na droog, zo rond 12 uur vallen de eerste buien vooral in de kustregio. redelijk positief
Mijn verwachting als ik zo naar de verschillende modellen kijk is dat zodra we mogen beginnen met knallen het (op limburg na) vrij droog begint. waarna er zo rond de jaarwisseling de eerste buien gaan vallen.

Powered by EzPortal