Zon spuugt krachtigste zonnevlam van 2013 uit

Topic gezien door 1783 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 07 nov 2013 - 09:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Zon spuugt krachtigste zonnevlam van 2013 uit

De zon heeft een indrukwekkende zonnevlam geproduceerd. De zonnevlam is geclassificeerd als een X3.3-zonnevlam en daarmee de krachtigste zonnevlam die de zon in heel 2013 heeft uitgespuugd. Het Solar Dynamics Observatory zat er met de neus bovenop en heeft mooie beelden van de zonnevlam gemaakt. Bijvoorbeeld de foto hierboven waarop de uitbarsting niet te missen is.

Steeds actiever
De zon is de laatste tijd steeds actiever aan het worden. Zo produceert de zon onder meer steeds meer zonnevlammen. Het wijst erop dat het zonnemaximum – een periode van vergrote activiteit op de zon – nadert.

Cyclus
De zon maakt een cyclus van elf jaar door waarbij deze een periode heel actief is en een periode heel inactief is (zonneminimum). Voor 2013 stond een zonnemaximum gepland en dat lijkt nu – vrij laat – een feit te worden. De komende tijd kunnen we dus nog veel meer zonnevlammen verwachten. Zonnevlammen zijn uitbarstingen op de zon waarbij straling vrijkomt. Die straling kan de aarde bereiken, maar vormt geen direct gevaar voor mensen. Wel kunnen krachtige zonnevlammen het deel van de atmosfeer waarin GPS- en communicatiesignalen zich bevinden, verstoren. En dat kan dan indirect op aarde weer voor problemen zorgen. De X3.3-zonnevlam heeft hoogstwaarschijnlijk geen gevolgen voor onze planeet.

Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

dennis089

zitten we nu tegen het maximum aan in de 11 jarige cyclus dan? dacht eigenlijk dat we bij het minimum zaten met die mooie winters

Jasneker

Eigenlijk hadden we in 2011 al in het maximum moeten komen, maar deze cyclus is erg apart.
Geen 11 jaar maar eigenlijk 12 jaar ( vorig jaar hadden we een eerste piek) en nu de 2e piek, wat de laatste keren met 2 pieken vaker is gebeurt.
Als gelicenseerd radio amateur is de zonne cyclus voor ons ook belangrijk in verband met de voortplanting van de radiogolven.

Het lijkt erop dat deze piek wat heviger is als de vorige, we zullen wel zien wat eruit komt.
De invloed van het maximum is echter beperktt, dat zagen we al aan de koude winter tijdens de eerste piek vorig jaar.

Powered by EzPortal