Hubble fotografeert de komeet van de eeuw

Topic gezien door 2834 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 03 jul 2013 - 13:45

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Hubble fotografeert de komeet van de eeuw

Op Tweede Kerstdag 2013 staan we allemaal koukleumend in de tuin naar de nachthemel te staren. Dan passeert de komeet ISON (C/2012 S1) de aarde. Wetenschappers verwachten dat de komeet even helder wordt als de volle maan. De Hubble-telescoop geeft alvast een voorproefje. De komeet ISON wordt alsmaar groter. Met een snelheid van 77.000 kilometer per uur stormt dit object op de zon af. Op dit moment is de komeet 3,1 astronomische eenheden (oftewel 3,1 keer de afstand aarde-zon) verwijdert van onze moederster. De komeet bevindt zich tussen de banen van Mars en Jupiter.




Tweede Kerstdag
Op 26 december 2013 is de afstand tussen de aarde en de komeet het kleinst: ruim 62 miljoen kilometer. De komeet is dan waarschijnlijk met het blote oog te zien. Sommige wetenschappers vermoeden dat het object veel helderder zal zijn dan de meeste sterren en planeten. Kometen zijn echter grillige objecten, dus de verwachte helderheid is pas kort van tevoren vast te stellen.

Lees het gehele artikel op Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Vortex

Wat een opeenvolging van onzin in dit Scientas artikel.

Suggestief, fout, achterhaalt.

Afgelopen maart kwam dit bericht al naar buiten (maar ja, dat was niet spectaculair dus verscheen het niet in het nieuws):

"The much hyped Comet ISON is not evolving in the fashion we had earlier anticipated. Rather than slowly but steadily gaining in brightness it has stagnated at basically near 16th magnitude for a couple of months now."

Of te wel: de helderheid van de komeet blijft achter op de eerdere verwachte helderheid. De zoveelste 'komeet van de eeuw' die zwaar tegenvalt (het lijkt wel een vloek, zo gauw iets komeet van de eeuw genoemd wordt... dag!)

Is het zeker dat het niks wordt met deze komeet? Nee, hij zal eerst dicht bij de zon komen. Dan kan er van alles gebeuren, hij kan zeer helder worden, hij kan ook vrijwel helemaal verdwijnen. Leuk om te volgen eind november tot en met januari :)
We'll ride the spiral to the end and may just go where no one's been. Spiral out, keep going...
http

Fanatic

Ha Vortex,

haha de vloek van de kometen.. haha

Je hebt idd wel een scherp punt ja..
ik hoop dat hij inderdaad fel word en dat ik 2e kerstdag in de tuin kan doormaken met wat mooie kliekjes...

..:: Get out of my way!! I have a storm to catch!! ::..

zorba

Mars-orbiter maakt opnamen van komeet ISON

De eerste opnamen die de Mars Reconnaissance Orbiter van de naderende komeet ISON heeft gemaakt laten veel aan de verbeelding over. De HiRISE-camera, die uiteraard niet ontworpen is om vanuit een baan om Mars foto's van een langskomende komeet te maken, heeft niet meer dan plukje pixels weten vast te leggen. Voorlopige conclusie: de coma – de wolk van gas en stof rond de komeetkern – is niet erg helder.



Uit een eerste analyse van de beeldgegevens volgt dat de helderheid van komeet ISON zo ongeveer op het niveau van de minst optimistische verwachtingen ligt. Maar dat zegt nog steeds niet veel over zijn verdere helderheidsontwikkeling. ISON is nog 240 miljoen kilometer verwijderd van de zon en begint eigenlijk nu pas goed op te warmen. Op 28 november scheert de komeet op een afstand van iets meer dan een miljoen kilometer langs het oppervlak van de zon. De kans is groot dat hij rond die tijd uiteenvalt. Als dit een paar dagen ná de scheervlucht gebeurt, krijgen we mogelijk een fraai schouwspel te zien in de vorm van een lange, heldere stofstaart die tot ver in december zichtbaar blijft. Maar als de komeet ver vóór de scheervlucht desintegreert, wordt de verschijning veel minder spectaculair.

Bron: Astronieuws
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

'Komeet van de eeuw is stervende'

Het lijkt erop dat komeet ISON nog voordat deze zijn reputatie als komeet van de eeuw waar kan gaan maken, roemloos ten onder gaat. Het gedrag van de komeet vertoont namelijk grote overeenkomsten met dat van kometen die recentelijk het loodje legden. Komeet ISON werd eind vorig jaar ontdekt en gepresenteerd als 'de komeet van de eeuw'. De komeet stormt namelijk af op de zon en zou eind dit jaar wel eens uitzonderlijk goed zichtbaar kunnen zijn vanaf de aarde. Er werd zelfs voorspeld dat de komeet net zo helder zou zijn als de volle maan en dus gemakkelijk met het blote oog vanaf de aarde zichtbaar zou zijn. Maar naarmate astronomen de komeet langer bestuderen en meer over het hemellichaam te weten komen, trekken ze zijn reputatie als 'komeet van de eeuw' steeds verder in twijfel.

Constant
Eind juli stelde astronoom Ignacio Ferrin al vast dat de helderheid van de komeet al 132 dagen op rij constant was. Hij kon zich dan ook niet voorstellen dat de komeet – zoals voorspeld – op relatief korte termijn net zo helder als de volle maan zou worden. Sterker nog: Ferrin vermoedde dat de komeet roemloos ten onder zou gaan. Hij vergeleek het "eigenaardige gedrag" van ISON met het gedrag van de komeet C/2002 O4 Hönig. Deze behield 52 dagen op rij dezelfde helderheid en viel daarna uiteen.

Stervende
Kort nadat Ferrin die uitspraken deed, verloren we ISON uit het oog. Het was enkele weken op rij onmogelijk om de komeet vanaf de aarde te bestuderen, omdat de zon in de weg zat. Maar half augustus dook de komeet weer op en inmiddels hebben astronomen alweer veel meer informatie over de komeet verzameld. Ferrin heeft die informatie geanalyseerd en moet in een nieuw paper concluderen dat het er nog steeds niet goed uitziet voor ISON (en de aardbewoners die gehoopt hadden de heldere komeet in november van dit jaar vanaf de aarde, met het blote oog te bewonderen). Inmiddels is de helderheid van de komeet namelijk al min of meer 270 dagen – oftewel negen maanden – constant. Voorts blijkt uit de analyse van Ferrin dat het gedrag van ISON sterke overeenkomsten vertoont met dat van twee andere kometen: de eerdergenoemde C/2002 O4 Hönig en C/1996 Q1 Tabur. "Tot mijn verrassing zijn deze twee kometen totaal verdwenen doordat ze inactief werden of uit elkaar zijn gevallen." Volgens Ferrin wijst alles erop dat datzelfde lot ook ISON beschoren is.

Dat ISON het moeilijk heeft, kan niemand de komeet kwalijk nemen. Het hemellichaam stevent af op de zon en heeft te maken met onder meer extreme temperaturen en straling. Men moet van goede huize komen, wil men daar tegenop gewassen zijn. Desalniettemin hadden we meer van ISON verwacht en zou het uiteenvallen van de komeet voor velen een teleurstelling zijn. Maar: zover is het nog niet. De komende weken zal moeten blijken of Ferrins voorspelling klopt en of ISON inderdaad zijn ondergang tegemoet rent. Tot die tijd moeten we de moed niet laten zakken: ISON zou de eerste komeet niet zijn die tegen alle verwachtingen in een ontmoeting met de zon weet te overleven.

Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

ron12

Komeet Ison maakt opwachting bij satellieten(stereo a-b) die bij zon hangen,waarschijnlijk al binnen 3 a 4 dagen zal hij al(in beeld) te zien zijnhttp://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/comet_ison/
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

zorba

Komeet ISON ziet er goed uit op nieuwe foto

Astronoom Adam Block heeft deze week een prachtige foto gemaakt van komeet ISON. De komeet haast zich momenteel richting de zon en hoewel er zorgen zijn over de gezondheid van de komeet, ziet deze er op Blocks foto toch goed uit. Zou de komeet ons eind dit jaar dan toch nog gaan verrassen? Komeet ISON is onderweg naar de zon en komt ook vrij dicht bij de aarde in de buurt. Toen ISON net ontdekt was, hadden onderzoekers grote verwachtingen van de komeet. Deze kon wel eens net zo helder worden als de volle maan en zou eind van dit jaar zelfs met het blote oog vanaf de aarde zichtbaar moeten zijn.

Stervende
Maar de laatste maanden wordt die claim regelmatig in twijfel getrokken. Onder meer door astronoom Ignacio Ferrin. Hij stelt dat de helderheid van ISON niet meer toeneemt en dat de komeet waarschijnlijk stervende is.



Lees verder op Scientias
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal