IJzel

Topic gezien door 3464 bezoekers
Gestart door Dennis, zo 21 okt 2012 - 20:20

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dennis

IJzel



IJzel is eigenlijk niets anders dan regen, die bevroren is op de grond of op voorwerpen bij het aardoppervlak. Het ijslaagje kan zich op verschillende manieren vormen, meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer de grond bevroren is. Dat is goed mogelijk omdat de grond vaak langer koud blijft dan de lucht die erover stroomt.  Dooi begint meestal op enige honderden meters hoogte, waar dan minder koude lucht binnenkomt. De koudere vrieslucht heeft door haar lagere temperatuur een groter gewicht dan de zachtere lucht. Daardoor weet de vorst zich aan het aardoppervlak het langst te handhaven.

De neerslag valt dan in de vorm van regen uit de zachte lucht, maar de druppels koelen onderweg in de koude lucht weer af. Zodra de regen de koude grond of voorwerpen daarop bereikt, bevriezen de druppels. Het ijs dat zo ontstaat, wordt ijzel genoemd. Bevriest de regen al eerder, dan spreekt met van ijsregen. Het resultaat is hetzelfde: ook ijsregen kan aan de grond vastvriezen en een ijslaagje vormen. IJsregen kan ook als "ronde knikkertjes" op de bodem vallen en wegrollen. In de weerberichten van het KNMI worden al deze neerslagvormen ijzel genoemd.

Het is niet eenvoudig om de soort neerslag exact te voorspellen. Regen, sneeuw en ijsregen treden alle op bij temperaturen dicht bij het vriespunt. De minste verandering in temperatuur kan al effect hebben op de neerslagsoort. Verandert de neerslag van vaste in vloeibare vorm dan is de temperatuur aan het stijgen. De vorm van de neerslag biedt ons dus informatie over het temperatuurverloop op grote hoogte in de atmosfeer. IJzel is voor het verkeer zeer gevaarlijk. Een geringe hoeveelheid kan al aanleiding geven tot gladheid.

KNMI

Lees ook: Historische ijzelramp maart 1987 http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,346.0.html

Powered by EzPortal