Meteo Service Forum

Festival, Evenementen en Vuurwerk Shows => Vuurwerk particulier en shows Nederland => Topic gestart door: TMCThomas op ma 17 dec 2018 - 15:50

Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op ma 17 dec 2018 - 15:50
Bijna
Jahoor het is bijna weer zo ver, bij de meeste vuurwerkfreaks zal het al wel weer beginnen te kriebelen, Oud en nieuw komt eraan!Het vuurwerk kunnen we dit jaar al weer vroeg ophalen op de 28e, een van de verkoopdagen (30 december) valt namelijk op een zondag waardoor er dan geen vuurwerk verkoop is.

Wat betreft het weer is er nog weinig over te zeggen, de ultra lange termijn laat wel zien dat er hogedruk invloeden mogelijk zijn wat zou kunnen zorgen voor een droge jaarwisseling, maar dat is nu nog een beetje gokken. Hoop in elk geval dat de trend erin blijft.Verder neem ik de spelregel van vorig jaar maar even over omdat ik er vanuit ga dat dit dit jaar ook nog geld: "geen illegale praktijken, -handel of filmpjes van zelfbouw in dit topic. Deze zullen onherroepelijk verwijderd worden." Natuurlijk wel weersverwachtingen en vuurwerk!

Iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!  :D
Hoop dat de staff het niet erg vindt dat ik alvast een topic aanmaak, komt nu namelijk zo dichtbij

Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: flyineddy op ma 17 dec 2018 - 21:12
Fijn dat dit topic er weer is! Ik heb er weer zin in!
Alle bestellingen zijn de deur uit, dat wordt weer een mooie collectie. :)
En ook nog eens een mooie cake van VuurwerkTotaal (Der Hammer) gewonnen op VuurwerkCrew. ;D

Hopen dat het weer dit jaar goed is.
Afgelopen jaar had ik redelijk geluk.
Weliswaar heeft het bijna de hele avond geregend, maar richting 0:00 uur werd het steeds droger.
Uiteindelijk werd het vlak voor 0:00 uur helemaal droog en ging ook de wind liggen. Ik heb toen tot 2:00 uur perfect stookweer gehad!  8)
Daarna, bijna om klokslag 2:00 uur, begon het hard te waaien, maar toen was al het grote vuurwerk al de lucht in.

Voor mij was het dus een geslaagde jaarwisseling.
Hopelijk dit jaar weer.

Eddy.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: ThaGhostNL op di 18 dec 2018 - 00:43
Dank voor het starten van het topic. Ik had er nog geen tijd voor gehad. Prioriteit ligt momenteel even bij de technische kant van het forum, daarover later meer.

*ontopic*

Ik heb nog geen flauw idee met wat ik ga halen dit jaar. Wellicht weer het nodige van weco, proline en rubro. Van de week er maar eens voor zitten.

Hopelijk blijft het weer goed, maar ik vrees een beetje voor het doorzetten van het wisselvallige. De tijd zal het leren, als ik deze week nog ergens wat tijd kan vinden zal ik alvast een voorzichtige vooruitzicht maken.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: dennis089 op do 20 dec 2018 - 10:38
Ik deel die vrees met jou thaghost. Maar we zullen het zien. Misschien toch een korte verbetering op het laatste moment ofzo..
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: htevents op do 20 dec 2018 - 19:33
Ik hoop echt op een rustig weerbeeld de 31e. Maargoed, het zal mij als echte freak niet weerhouden om af te steken, maar heb er dan wel iets minder lol in.

Heb een leuke bestelling gedaan en ga het halve land door om het op te halen haha.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: flyineddy op do 20 dec 2018 - 21:03
De huidige pluim lijkt te gaan voor rustig en droog weer rond de jaarwisseling, dus dat is positief. Ik denk dat we in dat geval wel even de mistkansen in de gaten moeten houden. Maar het is nog redelijk ver weg, dus er kan nog het één en ander veranderen.

Ik ben er in ieder geval klaar voor. :)
De 28e lekker de boel ophalen in Koekange en misschien ook nog even naar de oosterburen voor een paar Weco Bugano fonteinen.  8)

Eddy.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op vr 21 dec 2018 - 18:17
Ziet er goed uit, kern van hogedruk pal boven ons hoofd. Droog weer met weinig wind

Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: martijn op zo 23 dec 2018 - 09:09
Laten we hopen op beter weer als vorig jaar :D maar is de kans niet met hogedrukweer dat we weer veel smog gaan krijgen?
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: martijn op ma 24 dec 2018 - 18:29
hebben we nog een laatste update?
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op ma 24 dec 2018 - 18:41
Jazeker! Hoge druk heeft zich in de laatste run wat verplaatst wat kwa neerslag wat de kans op neerslag weer wat verhoogt.Een beetje regen (natte sneeuw) zit op het moment dan ook in de verwachting.Dit is natuurlijk nog maar gokwerk, de betrouwbare verwachting zijn nog ver weg maar met minder hogedruk is de kans dat het nat gaat worden wel groter. Sterker nog ook de locatie van de hogedruk is nog niet zeker, bij ECMWF ziet ie iets verder oost waardoor de kans op droog weer groter is. EC laat de avond dan ook vrijwel droog verlopen. Is dus nog ff afwachten wat de modellen gaan doen, momenteel is nog niks zeker.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: martijn op ma 24 dec 2018 - 18:57
We gaan het afwachten, zo nat als vorig jaar zal het wel niet worden!
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op wo 26 dec 2018 - 14:27
Denk het ook niet, de Ensembles van GFS laten goed zien dat de kans op regen op het moment vrijwel niet aanwezig is. Hieronder een kaartje dat de kans aangeeft dat in de 24 uur voor 01:00 meer dan 1 mm regen valt. Momenteel is daar boven Nederland bijna geen kans op, zoals het er nu voor staat lijkt het dus droog te blijven.Dit dankzij een hogedruk gebied dat weer pal boven ons hoofd ligt.Maar zoals martijn al opmerkte ligt er dan een andere gevaar op de loer, namelijk smog en mist. Nu weet ik daar niet al te veel van maar hogedrukweer zorgt inderdaad voor stabiliteit in de atmosfeer waardoor luchtlagen minder mengen en onder andere de kruitdampen slecht weg kunnen.

WRF sluit een mistig oud en nieuw in elk geval niet uit. Dit is pas de ochtend want verder gaat WRF nog niet maar baard me wel een beetje zorgen.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: martijn op wo 26 dec 2018 - 19:21
Het zal toch niet :o we wachten rustig af
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op do 27 dec 2018 - 22:03
Media haakt nu ook in op dat het wel eens mistig zou kunnen worden, juist nu het weer wat de juiste kant op lijkt te gaan. De wind (vooral in het noorden) neemt in de laatste berekeningen weer iets toe waardoor de mist wegeblazen zou kunnen worden, hoe later op de avond des te meer de wind toeneemt. Laten we hopen dat de trend van wat meer wind toeneemt, ik heb liever wat wind ipv dichte mist.
Vooral arpege laat een lekker westen windje waaien.Kwa regen zijn de modellen hetzelfde gebleven op wat gemiezer na waarschijnlijk droog.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: martijn op do 27 dec 2018 - 23:01
Laten we het inderdaad hopen
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: flyineddy op vr 28 dec 2018 - 00:35
Hier twee berichten geciteerd van VuurwerkCrew, geschreven door een oude bekende (Marsel):

CiteerIn navolging van David z'n verhaal zijn de modellen de afgelopen nacht blijvend consistent gebleven in het beschrijven van algemene situatie voor de 31e. Het hoog waar we inmiddels al een week naar kijken lijkt positie te kiezen ten zuidwesten van ons, ter hoogte van het Kanaal. Wij dus aan de noordflank ervan met een matige wind uit west tot zuidwest.

Het GFS00 oper scenario waarin het hoog zich tot over ons land weet uit te breiden en de wind in de as van het systeem wordt gedecimeerd tot een 1-2bft met grote mistkans wordt nu met de run minder waarschijnlijk. In de ensembles van de verschillende modellen zien we daarentegen blijvend een veel grotere kans op een situatie waarbij de luchtmassa aan de noordflank van het hoog boven ons land vrij goed doorgemengd wordt door de doorstaande, lees: langzaam aantrekkende, wind in de loop van oudjaarsdag.

Meest waarschijnlijke scenario is dan ook een situatie waarbij we op de 31e net aan de achterzijde van een warmtefront vochtige en zachte lucht in huis hebben gekregen, hetgeen zich vertaalt naar veel lage bewolking en op veel plaatsen nevel tijdens de ochtendperiode. Lokaal valt wat motregen. Wind is dan zwak tot matig 2-3bft, richting het noord(oost)en lokaal 3-4bft, uit west tot zuidwest.

In de loop van de oudjaarsdag, als we dieper in de zachte lucht terecht komen, droogt de luchtmassa vanuit het westen wat uit, trekt de wind overal aan naar 3-4bft, en kan een enkele opklaring voorkomen. Meeste wind richting het noorden, minst richting het zuid(west)en alwaar men het dichtst bij het hoog zit.

Dit beeld blijft gehandhaafd tijdens de avond. Wolkenbasis is dan voldoende gelift om daar geen last van te hebben bij het afsteken van siervuurwerk (uitgaande van een stijghoogte van 100-200ft). Lokaal valt ook dan overigens nog wel periodiek wat motregen (geen grote hoeveelheden), meest waarschijnlijk richting het binnenland, als gevolg van zwakke opglijding (warmteadvectie). Temperaturen liggen vrij hoog: veelal tussen 6 en 9 graden.

In het 00z ensemble van EC zien we de wind in de loop van de dag overal langzaam toenemen. Uiteindelijk vanaf de middag boven land een ruime 3, richting het midden en noorden regelmatig 4bft. Mocht het hoog nog een fractie verder bij ons vandaan komen te liggen neemt de wind in de loop van de avond in het noord(oost)en (zeker in het kustgebied) mogelijk nog een fractie verder toe naar 4-5bft hetgeen behoorlijk storend wordt voor vuurwerk. Deze optie is echter minder goed vertegenwoordigd op dit moment.

Vertaal je dat naar zichten zal het zuiden de grootste kans hebben op terulopend zicht tijdens de jaarwisseling. Maar met het iets aantrekken van de wind lijkt dichte nevel het slechtst haalbare. Dichte vuurwerkmist lijkt me niet aannemelijk. Verder naar het midden en noorden is dat sowieso nog wat minder waarschijnlijk.

Alles optellend nog steeds prima, maar met dus wat meer wind dan de uitvoer van gisteren (nevel, geen mist voorlopig). Ikzelf had liever het hoog dichterbij gehad (conform GFS00 oper). Dan heb je net wat meer rust in de atmosfeer en blijft die rook zo mooi hangen. Uiteraard neemt dan wel de kans op dichte nevel en mist toe. Voorlopig is dat scenario, zoals gezegd, echter niet waarschijnlijk. Fijne dag allen!
Bron: VuurwerkCrew forum (https://forum.vuurwerkcrew.nl/showthread.php?50600-WEERKUNDIG-Aftellen-naar-31-december-2018&p=1024067&viewfull=1#post1024067)

Citeer
CiteerOorspronkelijk geplaatst door ferron99
Toch gek dat jij iets anders voorspelt dan de 'media'; ''het kijken naar mooie vuurwerkshows dreigt in het water te vallen deze oud en nieuw: er is namelijk kans op dichte mist.''

Ben benieuwd en hoop natuurlijk dat jij gelijk hebt...

Dat hoop ik uiteraard ook . Media zijn overigens nogal makkelijk in het sensationele napraten, dus laten we nog even de rust bewaren. Voor consumenten vuurwerk moet het echt wel helemaal potdicht zitten om het niet meer te zien. Dat is nog niet aan de orde.

Verder, laat ik vooropstellen dat mist, zeker dichte mist bij 3-4bft niet aannemelijk is. Bovendien is het een nogal 'last-minute' verschijnsel dus is het nóg opmerkelijker dat Weeronline met dit 'nieuws' op de proppen komt. Hoewel, dat weerbedrijf doet niets anders dan roeptoeteren...

De eerder aangehaalde kleine nuance verschillen in de positie van het hoog gaan bepalen of die windarme zone nabij de kern/as van het systeem tot over het zuiden gaat reiken. Als je de EPS uitvoer van een random plaats in het zuiden erbij pakt is de kans op een ruime 3bft nog steeds groter dan kracht 1-2 (met dan onherroepelijk dichte mist). E.e.a. betekent dat het zicht uiteraard terug gaat lopen in nevel (zicht >1km), zeker in het zuiden alwaar men het dichtst bij het hoog zit, maar of je straks je eigen vuurwerk niet meer zal zien, daar heb ik nog steeds zeer sterk mijn twijfels bij.

Blijkt de komende runs dat het hoog een fractie noordelijker uitkomt zal ik of David meteen aan de bel trekken uiteraard.
Bron: VuurwerkCrew forum (https://forum.vuurwerkcrew.nl/showthread.php?50600-WEERKUNDIG-Aftellen-naar-31-december-2018&p=1024365&viewfull=1#post1024365)

Fijne verkoop-/ophaaldagen allemaal!
Geniet ervan! ;D

Eddy.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op vr 28 dec 2018 - 08:52
Hey kijk dat is fijn, marsel is inderdaad ook een vuurwerkliefhebber. Zie dat ie het het weervoorspellen toch nog niet helemaal met rust heeft gelaten. Bedankt voor het citaat  :)
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: dennis089 op za 29 dec 2018 - 13:02
inderdaad leuk dat berichtje van Marsel.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op za 29 dec 2018 - 13:18
Nieuw stuk van marsel ik citeer:
"De verwachting van 27 december wordt voorlopig nog goed ondersteund door de verschillende modellen en bijbehorende ensembles. Het hoog komt op de 31e nog steeds ten zuid(west)en van ons terecht en de belangrijkste andere spelers op het weertoneel zijn ongewijzigd gebleven de afgelopen dagen.

Even leek het erop dat het hoog een fractie noordelijker uit zou komen maar we kunnen nu toch met vrij grote zekerheid stellen dat de eerder verwachte windtoename naar 3-4, noorden 4-5bft, in de loop van de oudejaarsavond er dan ook daadwerkelijk lijkt komen.

Voorts is er ook niet gek veel veranderd aan het weerbeeld van die dag. De ochtendperiode zal zich kenmerken door de passage van een zwak warmtefront. Dat betekent veel lage bewolking, flink nevelig (mogelijk zelfs mist op een enkele plek) en soms motregen. Het systeem is iets vertraagd maar zal vermoedelijk eind van de ochtend het oosten verlaten. Erachter is zachte vochtige lucht aanwezig en blijft de bewolking zeer waarschijnlijk overheersen. Onder de constante invloed van hogedruk is het erg rustig; er staat tijdens de ochtend op veel plekken niet meer dan een zwakke tot matige west- tot zuidwestelijke wind, kracht 2-3.

's Middags komen we wat dieper in de warme sector terecht en droogt de boel met name onderin een beetje uit waardoor de zichten vanuit het westen langzaam iets verbeteren en wolkenbasis lift. De wind neemt daarbij met uitzondering van het zuiden al iets toe naar matig, kracht 3. Mogelijk komt later op de middag in het westen zeer lokaal de zon er nog kortdurend bij, maar dat zal eerder uitzondering dan regel zijn. Het is zacht met 6 tot 9 graden. De kans op wat motregen blijft bestaan, meest prominent richting het binnenland (laten we zeggen de oostelijke helft) als gevolg van doorgaande zwakke opglijding (warmte advectie) aan de achterzijde van het warmtefront. Geen grote hoeveelheden overigens. Toch is ook elders wat motregen niet uit te sluiten.

Oudejaarsavond zelf verandert er in eerste instantie niet veel in het weerbeeld. Wel zien we de luchtdrukverschillen vanuit het noorden toenemen waardoor de wind aan zal trekken, het eerst in het noorden, het laatst in het zuiden uiteraard. Meest waarschijnlijke scenario komt neer op een langzame toename gedurende de hele avond. Van noord naar zuid, en van begin naar eind van de avond; noord: 3-4 -> 4-5bft (5bft kuststreek), midden: 3 -> 3-4bft, zuid: 2-3 -> ruime 3bft. Richting: west tot zuidwest. In de nieuwjaarsnacht trekt de wind langzaam verder aan en mag je er op veel plekken 1 beaufort bij optellen.

Zo komen we dus wederom uit om een scenario waarbij het midden en noorden zich als het gaat om (vuurwerk)mist zeer waarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken. Hoe verder naar het noorden hoe beter het doorzicht (nevel zal er op veel plekken eerst nog wel aanwezig zijn).

De toename van de wind komt voor het zuiden echter wat later op de avond en omdat men daar nog lang vrij dicht bij het hoog zit blijft de kans op teruglopend zicht daar het grootst, zeker net na middernacht. Toch geeft het merendeel van de 00z uitvoer een 3bft rond de jaarwisseling, en bovendien continue toenemend tijdens de eerste uren van het nieuwe jaar. Alleen nog verder zuidelijk, richting de grensstreek en (zuid) Limburg wordt het misschien nog even spannend.

Buiten het uiterste zuiden om lijkt mij de kans op significant dichte vuurwerkmist echter nog steeds niet overdreven groot. Van uitstraling is immers geen sprake en de atmosfeer komt wel enigszins in beweging in de loop van de avond. Sterk nevelig (zicht >1km) zal het met name richting het zuiden wel worden. Bovendien voorzie ik een evolutie naar nog wat meer wind de komende runs, ook voor het zuiden. Dit heeft te maken met het opdringen van Scandinavische lagedrukgebieden. Dat moeten we nog even afwachten, maar voorlopig dus prima vooruitzichten."
Bron: https://forum.vuurwerkcrew.nl/showthread.php?50600-WEERKUNDIG-Aftellen-naar-31-december-2018/page25 (https://forum.vuurwerkcrew.nl/showthread.php?50600-WEERKUNDIG-Aftellen-naar-31-december-2018/page25)
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op zo 30 dec 2018 - 11:22
Weer een stuk van marsel, citaat:
"Betreft motregen waarschijnlijk, geen grote hoeveelheden maar kan wel even storend zijn uiteraard. Bovendien, in de laatste uitvoer weer wat meer wind. Rondom 00:00 boven land een volle 4Bft uit west. Ruwe gebieden zoals steden en bos zullen 3-4bft optekenen. Het noorden kan in een brede kuststrook zelfs 5bft verwachten. Alleen het zuiden is rustiger met 3bft. Moet niet meer worden, anders wordt de wind straks ook nog een spelbreker. Een voordeel: geen mist, nergens in het land.

Overigens is het gedurende het overgrote deel van oudjaarsdag rustig met een hooguit matige west- tot zuidwesten wind, kracht 3 (noorden 3-4). Pas tijdens de officiële stookperiode gaat de toename vanuit het noorden gestaag plaatsvinden. Jammer dat het in de laatste uren van dit jaar, op het zuiden na, dan op veel plekken naar mijn idee net even iets te hard waait. K had liever de rust en dreiging van mist gehad, maar dat is een kwestie van smaak. 4Bft is immers al genoeg om goud en andere lichte effecten wat te verstoren. Die lokale motregen kijken we wel omheen . :)"
Bron: https://forum.vuurwerkcrew.nl/showthread.php?50600-WEERKUNDIG-Aftellen-naar-31-december-2018/page28 (https://forum.vuurwerkcrew.nl/showthread.php?50600-WEERKUNDIG-Aftellen-naar-31-december-2018/page28)
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op zo 30 dec 2018 - 23:32
Het gevaar van mist lijkt grotendeels verdwenen, er staat waarschijnlijk genoeg wind om de mist tegen te gaan. Alleen in het zuiden van het land zou het in principe nog kunnen voorkomen. zie de laatste windkaart van harmonie:Heel helder zal het niet zijn, nevel zorgt toch wel voor iets beperkt zicht zeker als daar ook nog is kruitdampen bij komen, ook motregen is mogelijk.
Titel: Vuurwerk-tornado Scheveningen - beschadigingen huizen en auto's
Bericht door: 4seasons op di 01 jan 2019 - 13:05
Oudejaarsnacht heeft naast de vreugde ook veel schade en overlast gebracht.

Door de westenwind kwamen veel vonken van de vuurwerkstapel op het strand naar de achterliggende huizen terecht,
waardoor ook auto's onder de zwarte roetplekken kwamen.


Hier een filmpje op twitter van een vuurwerk-tornado tijdens deze oudejaarsnacht:
https://twitter.com/stefandijkstra9/status/1079898781485879298


Meer info:

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3747282/IN-BEELD-Ravage-na-vonkenregen-Scheveningen

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3747324/Nablussen-vreugdevuur-Scheveningen-gaat-nog-uren-duren

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3747329/Organisatie-vreugdevuur-Scheveningen-Waarschijnlijk-laatste-vuur-geweest


.

Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: Marsel op vr 04 jan 2019 - 10:32
He, dat is grappig! Herkende ineens een paar stukjes tekst  ;D. Zoals ik im m'n laatste post van een paar maanden geleden al zei: uit het oog betekent niet uit het hart. Daarom wil ik jullie via deze weg alsnog allemaal goed en bovenal gezond jaar toewensen! Groeten!
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: flyineddy op vr 04 jan 2019 - 17:11
Jij ook een gelukkig nieuw jaar Marsel, en de rest natuurlijk ook. :)
En ook via deze weg nogmaals bedankt voor de weersverwachtingen!

Eddy.
Titel: Het grote vuurwerktopic 2018-2019
Bericht door: TMCThomas op zo 06 jan 2019 - 22:12
Inderdaad gelukkig nieuwjaar allemaal! En Marsel bedankt voor de oud en nieuw verwachting!