Onweerskansen 2024 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 31835 bezoekers
Gestart door flyineddy, vr 29 mrt 2024 - 04:04

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

< 10  (Wordt wederom drama, net als vorig jaar)
3 (7.9%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
12 (31.6%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
7 (18.4%)
25-30 dagen (Normaal)
4 (10.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
6 (15.8%)
35-40 dagen (Veel)
6 (15.8%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45+ dagen (Extreem veel)
0 (0%)

Totaal aantal stemmen: 38

flyineddy

Wederom geen tijd voor een uitgebreide post, maar ik wil dit niet ongemoeid laten.

Komende middag trekt er een koufront over het land. Dit koufront gaat gepaard met onweersbuien (weinig CAPE, maar goed georganiseerd door flinke windschering: multicell/squall-line) en daarbij mogelijk zware windstoten (code oranje wellicht mogelijk (zomer criterium)).

Stukjes uit de Guidance:
CiteerModelbeoordeling:
Synoptisch zijn de modellen consistent. Het belangrijkste deze periode zijn de windstoten die verwacht worden op het koufront van het CAD. Dit koufront wordt aangeslagen door de linkeruitgang van een jet, die niet geheel haaks op het front staat. Op ongeveer 3000 vt staat er vooral boven het zuidoosten veel wind (50-55 kn) die door uitwisseling de grond zou kunnen bereiken. Harmonie berekent op het koufront op uitgebreide schaal windstoten van 75-100 km/u, aan de kust en enkele plaatsen 100-110 km/u en is hier vrij consistent in. Ha43 is het enige model met een klein gebied van 120 km/u of iets meer (boven zee) Gezien de convectieve modus is een squall met LEWP structuren een reële optie. De neerslagpatronen van Harmonie laten dit ook zien. We gaan voor oranje uit van het zomercriterium (bomen zitten al volop in blad) en van windstoten in een windveld, dus 100 km/u voor zowel kust als land. KEPS geeft voor 100 km/u aan de (zuid)westkust 40-50% kans, landinwaarts een iets kleinere kans. Nou zit Harmonie vaak hoog met zijn windstoten, maar het is niet uitgesloten. EC zit net een klein stukje lager. Een ander aandachtspunt is dat de wind op het koufront er plotseling inkomt, in de oostelijk helft van het land tijdens de maandagavondspits. Ook op de buien nabij de hoogtetrog een duidelijk signaal voor zware windstoten (75-90 km/u), maar dieper landinwaarts blijft hier weinig van over.

Neerslag:
Nabij de golftop in het zuidoosten vanavond en het begin van de nacht naar maandag wat lichte regen uit een vrij hoge basis. Dit zal niks met de condities doen en mogelijk bereikt het zelfs het aardoppervlak niet. Nabij de zwakke hoogtetrog in het noorden en richting de Duitse Bocht mogelijk een enkele bui. De occlusie bereikt komende ochtend de westkust en activeert vervolgens op nadering van het koufront, die snel op de occlusie inloopt. Nabij de occlusie vooral in het noorden lichte tot matige regen en enkele ingebedde Cb's. Op het koufront niet veel CAPE (400-700 J/kg), maar wel veel effectieve schering: 35-40 kn. Dit betekent een goede organisatie met sowieso multicel, een squall met LEWP-achtige (Line Echo Wave Pattern) kenmerken is zeker niet uitgesloten (zie modelbeoordeling). Nabij de hoogtetrog vergelijkbare CAPE, maar duidelijk minder schering. In het zuiden dan voornamelijk singlecel en in het noorden een mix van single- en multicel. Verder op het koufront en op hoogtetrog bij buien kans op onweer, korrelhagel en in een hele stevige bui wellicht nog een vlok natte sneeuw. In totaal valt er maandag ongeveer 10-20 mm, zeer plaatselijk mogelijk enkele mm meer.

EDIT 12:41:
Actueel al wat onweer boven Noord-Holland en de Waddenzee bij Friesland. De buienlijn op het koufront nadert zometeen de westkust.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Unknown-user1778

Flinke windstoten en een klapper van een donderslag. Na passage van enkele minuten wel ineens weer heel rustig erna

Der RoX

Veel regen, hagel, wind gehad, nu alleen nog veel wind...

(e)21:59

Meer hagel en ook wat onweer
WiNtEr!!11!1!@

Unknown-user1778

Zou het dinsdag / woensdag tot Östgewitter kunnen komen. Voor wie het niet kent. Het is meestal het heftigere onweer met fikse knallen ^^

flyineddy

Er komen weer onweerskansen aan!  ;D
Zoals het nu lijkt zijn er 3 dagen achter elkaar (dinsdag, woensdag, donderdag) kansen op onweersbuien, al zit daar nog wel een hoop onzekerheid bij. Met name woensdag komt EC met hele hoge CAPE waardes (ruim 3800 J/kg boven Friesland), maar laat dan geen buien ontstaan. Een inversie lijkt in EC de boel tegen te houden (al moet zuidwest Nederland wel blijven opletten. Daar in de loop van woensdagavond een minder sterke inversie en een redelijke overlap van CAPE en shear).

Sounding EC Friesland 16:00u:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Sounding EC Zuid Holland 20:00u:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

CAPE EC woensdag 16:00u:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.
Er kan nog een hoop veranderen voor woensdag. (om over donderdag nog maar niet te spreken.

Morgenavond is er wellicht ook al een kans op onweer, al zijn ook nu de modellen niet zo enthousiast met het doen ontstaan van buien. Ik denk dat het stukje uit de Guidance het meest zinnige is hierover:
CiteerNeerslag:
Droog, op een enkele spat uit een grotere Cu/Ac na. In de avond mogelijk een bui in het noorden van de FIR. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend bij het naderende warmtefront in het oosten wat buiige regen. Bij de vore neemt dinsdagavond de kans op een onweersbui toe, met een kleine kans op hagel en windstoten (in een regime met ca. 25 kn schering en ca. 500 J/Kg CAPE, in de nacht oplopend naar ca. 1000 J/Kg). De 1000-1500 J/Kg die in de middag beschikbaar is wordt niet benut.

Toch is dat nog wel iets om in de gaten te houden. Zo komt EC morgenavond in een klein gebied wel met een beetje overlap van CAPE en shear en laat daar ook een bui ontstaan. Kijkend naar de reflectivity geeft EC deze bui kenmerken van een supercell, wat niet geheel ondenkbaar is gezien de ingrediënten:

EC Reflectivity morgenavond:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Sounding Utrecht morgenavond 21:00u:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Maar hier zou ik vooralsnog niet van uit gaan. HARMONIE bijvoorbeeld laat vrijwel geen buien zien morgenavond.

Kortom, genoeg om in de gaten te houden, maar gezien de grote onzekerheid wordt ik er nog niet heel enthousiast van.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep


Ubachsberg

Ubachsberg net een bui gehad met wel serieuze klappen onweer

TMCThomas

Bij Arnhem is nu ook een klein buitje ontstaan. Flitst hier momenteel een beetje.

flyineddy

Code geel voor onweer voor: Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en het IJsselmeer.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Bubba

Wat een weer vannacht, ik heb helaas geen beelden, maar het ging aan één stuk door met flitsen, het was net een stroboscoop, en met de onweer precies hetzelfde, geen twee seconden stil, ik dacht er vliegt een bataljon Boeings over ;)

En qua regen hebben we nu al de maandhoeveelheid van Mei te pakken denk ik.

TMCThomas

Meerdere modellen laten donderdag aan het einde van de middag flinke buienclusters ontstaan.


Joep

Synoptische situatie:
Ons land bevindt zich in warme en vochtige lucht. Een langgerekt thermisch lagedrukgebied van Zuid-Engeland naar Zuid-Duitsland via het zuiden van ons land trekt noordwaarts. In de nacht naar vrijdag passeert de as van dit laag het noorden van het land. Nabij deze as bevindt zich het thetaw850-maximum als gevolg van convergentie van vocht. Een W-O georiënteerd koufront bevindt zich ten zuiden van het laag en bereikt in de nacht naar vrijdag het zuiden. Het front bevindt zich rond thetaw850=13°C, maar aan de grond stroomt al veel eerder koelere lucht binnen als gevolg van het aanlandig worden van de wind na passage van de as van het laag. Vrijdagmiddag passeert het koufront het noorden van het land om vervolgens boven zee te stagneren. In de nacht naar vrijdag trekt op 500 hPa een kortgolvige ZW-NO georiënteerde hoogtetrog van zuidoost naar noordwest. Gedurende het noordwaarts trekken van de as van het laag en koufront zien we dat de hoofdkern van het laag aanvankelijk van België naar Duitsland trekt, maar uiteindelijk westwaarts naar Engeland verplaatst. Het koufront krult hier aan de onderkant geleidelijk omheen, waardoor de oriëntatie meer WZW-ONO wordt.

Modelbeoordeling:
Ook vandaag is convectie een belangrijk aandachtspunt, met het arriveren van het thermische laag kan dan grootschaliger onweer voorkomen. Wegens de vochtigere lucht is dan veel neerslag mogelijk (20-40 mm), maar de windstoten zullen dan minder fors zijn. Uiteraard zit er nog variatie in de modeluitvoer, al stemmen modellen stemmen redelijk overeen v.w.b. de regio's en timing. Eind van de middag en avond met name in het zuiden en midden van het land. Ander aandachtspunt is de lage bewolking (mogelijk mist) die in en op de zuidflank van het laag aanwezig is en met het noordwaarts trekken van het laag ook boven ons land kan gaan voorkomen.

Neerslag:
Actueel boven het zuiden van de Noordzee enkele onweersbuien. Later kunnen er al enkele buien boven het zuiden van het land ontstaan. Vanavond in de Harmonies nog hoge CAPE-waarden in het midden en zuiden met 2000 J/kg, EC iets lager. Harmonie zit meestal veel te hoog. Dan schering een fractie hoger dan gisteren, in de bovenlucht ook iets meer forcering. Voornamelijk multicell-regime. Dan ook hagel en windstoten, maar vooral plaatselijk veel regen. Harmonies komen plaatselijk op meer dan 40 mm. Bij het koufront regen. Harmonie suggereert dat de meeste regen bij het koufront westwaarts wegtrekt, terwijl EC dit veel later doet. Omdat EC vaak beter is in situaties met stratiforme regen geven we hier meer gewicht aan.

flyineddy

Mesoscale Discussion van ESTOFEX voor west Duitsland en zuidoost Nederland:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

CiteerMesoscale Discussion
Valid: Thu 02 May 2024 12:00 to Thu 02 May 2024 15:00 UTC
Issued: Thu 02 May 2024 12:16
Forecaster: TUSCHY

This Mesoscale Discussion was issued to highlight the augmented heavy rainfall risk accompanied by DMC activity over parts of W-CNTRL Germany into Belgium.

Time frame: 12Z - 00Z

The environment is prime for clustering convection which evolves along an extensive low-tropospheric low pressure channel, highlighted in latest synop/wind data. This convergence runs from Belgium SE well into CNTRL Germany.

Overall airmass quality is marginal for widespread excessive rain, but some feeding of mid-level moisture occurs from the SE into the area of concern, both highlighted in EZMWF EFI charts and layered PW products (with different weighting of the moist layers). Latest AMDARs show some weakly capped loaded-gun ascents in the MD area with imminent CI (or already underway).

Slow moving storms tend to grow upscale rather fast but forecast hodographs also feature some healthy 20 kt SR inflow with good streamwiseness, so transient rotating storms are possible with a low-end and short-lived tornado event.
The main risk will be heavy rain, probably maximized along/just ahead of the NE/E-ward marching convergence zone, where E-erly BL winds enlarge LL hodographs, a bit more favorable for temporal training/back-building. So more organized updrafts could partially offset more low-end environmental PWs with enhanced rainfall rates = augmented flash flood risk.
Betimes, with a structuring LL depression somewhere along that low-pressure channel a gradual change from convective to more stratiform precipitation occurs with ongoing healthy amounts over W-CNTRL Germany.

Further S into SW Germany, a few flash flood producing storms are also underway, but more progressive nature of the convergence zone should keep this risk more isolated and short-lived.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Ik ben benieuwd, de eerste buien zijn nu ontstaan in het westen van Duitsland. Ook op de convergentielijn die momenteel boven Noord-Brabant en Noord-Limburg ligt, begint er wat te ploffen op moment van typen. Het zal een typisch 'pulse-storm zooitje' gaan worden, waarbij buien uit het niets kunnen ontstaan en meestal ook kort leven en weer inzakken. Op de outflow kunnen vervolgens weer nieuwe buien tot leven komen. Dit levert uiteindelijk een grote cluster op waar buien zullen ontpoppen en verdwijnen. Het gevaar bij dit soort situaties zit in de neerslaghoeveelheden, zeker vanwege de lage treksnelheid. Zo'n bui kan boven dezelfde plek helemaal leegregenen. Neerslaghoeveelheden van >50mm op enkele uren zijn dan best mogelijk.

flyineddy

Citaat van: Armand op do 02 mei 2024 - 15:04Ik ben benieuwd, de eerste buien zijn nu ontstaan in het westen van Duitsland. Ook op de convergentielijn die momenteel boven Noord-Brabant en Noord-Limburg ligt, begint er wat te ploffen op moment van typen. Het zal een typisch 'pulse-storm zooitje' gaan worden, waarbij buien uit het niets kunnen ontstaan en meestal ook kort leven en weer inzakken. Op de outflow kunnen vervolgens weer nieuwe buien tot leven komen. Dit levert uiteindelijk een grote cluster op waar buien zullen ontpoppen en verdwijnen. Het gevaar bij dit soort situaties zit in de neerslaghoeveelheden, zeker vanwege de lage treksnelheid. Zo'n bui kan boven dezelfde plek helemaal leegregenen. Neerslaghoeveelheden van >50mm op enkele uren zijn dan best mogelijk.

Doet mij een beetje denken aan de situatie van 7 juni 2016. Een strakke convergentielijn lag van Limburg tot aan Hamburg. Daarop ontstonden in de middag stevige pulse storms. Stond toen bijna helemaal geen stroming en de convergentielijn lag ook helemaal stil, dus het was een paar honderd kilometer lange lijn aan pulse storms. Alleen op de outflow, met name naar het noorden zag je steeds nieuwe buien ontstaan, waardoor de buienlijn een stoort copy-paste leek te doen naar het noorden. Toen ook wateroverlast in Limburg.

Timelapse video van buienradar van die dag:

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

Boven Utrecht nu ook een onweersbuien


Joep

Wat een verschillen in NL
Vlissingen nu 12,8 met wind van zee, oosten is het 26+


MrBouwny

Net vanuit Putten rotatie gezien aan de achterzijde van bui boven Nijkerk 8)

Unknown-user1778

Best een bijzondere situatie. De westwind vanuit de zee heeft het zuidoosten al veroverd en vanuit het oosten komt het flinke ostgewitter eroverheen denderen. De verkoeling kwam dus niet van de onweersbui zoals meestal maar het slaat precies boven ons op elkaar.  8) nu genieten van de onweershow! Ostgewitter ftw  8)  8)  8)

TMCThomas

Citaat van: MrBouwny op do 02 mei 2024 - 17:20Net vanuit Putten rotatie gezien aan de achterzijde van bui boven Nijkerk 8)

Gaaf, mooi vastgelegd!

Hier momenteel dreigende luchten ten noorden van de onweersbui boven ede maar verder weinig bijzonders.

Powered by EzPortal