Onweerskansen 2023 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 26488 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 04 apr 2023 - 01:03

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

< 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
10 (21.7%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
7 (15.2%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
6 (13%)
25-30 dagen (Normaal)
11 (23.9%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
5 (10.9%)
35-40 dagen (Veel)
7 (15.2%)
40-45 dagen (Zeer veel)
0 (0%)
45+ dagen (Extreem veel)
0 (0%)

Totaal aantal stemmen: 46

TMCThomas

Onweerskansen 2023 - Algemene vooruitzichten

Recent zijn er lokaal al een aantal pittige onweersklappen waargenomen, oftewel hoogtijd voor een nieuw topic voor onweerseizoen 2023. De afgelopen jaren zijn evenals winterweer in Nederland toch vrij teleurstellend geweest wat betreft onweerskansen. Uiteraard komen er wel kansen voorbij maar het is zeker in de zomer de afgelopen jaren niet veel soeps geweest. De lange droge periodes met voornamelijk hogedruk hielden onweersituaties vaak tegen. Aan de temperaturen lag het niet maar de andere ingrediënten waren vaak simpelweg afwezig. Dit jaar hopelijk beterschap!


Bron: Wikipedia

flyineddy

Bedankt voor het nieuwe onweerskansen topic! Ik miste hem laatst al.  ;D

Voor het nieuwe onweersseizoen ben ik voor de verandering eens optimistisch, dus heb ik "35-40 dagen (veel)" gestemd. In tegenstelling tot voorgaande jaren met weinig onweer, die begonnen met droogte en neerslagtekort, komen we nu uit een behoorlijk natte periode. Hopelijk houdt die trend van verandering ook in de zomer stand met lekker veel stevige en fotogenieke onweersbuien.  8)

En uiteraard als ik een kans zie verschijnen, zal ik proberen mijn steentje bij te dragen met verwachtingen/guidance/weerkaartjes.  ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Unknown-user1778

Yesssss we gaan weer los. Dit jaar ben ik ook optimistisch! ^^

flyineddy

Actueel een paar stevige onweersbuien boven Noord- en Zuid-Holland en het Markermeer.
@Extremissimorum wellicht daar bij jou in Hoorn ook wat van te zien?  :D

Edit (2:36):
Niet verwacht, maar de buien met onweer hebben het nog volgehouden tot de (noord)oostgrens van het land. Hier een paar felle flitsen gezien en een donder wat vrijwel zeker een inslag een paar km verderop moet zijn geweest. Helaas van onder mijn carport alleen maar IC gezien, geen mooie CC of CG's. :(

Het onweersseizoen is in ieder geval begonnen! ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

jaap verheij

Ging goed te keer in Swifterbant en omgevingJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.  veel bliksem,altijd leuk als het niet echt verwacht word. ;D  ???

flyineddy

Morgenmiddag is er opnieuw kans op onweersbuien.

Aandachtspunten:
- Met name in het zuidoosten.
- Hagel en windstoten tot 70 km/u
- Vergelijkbare waardes met afgelopen nacht: CAPE 400-700 J/kg, schering 20-30kn. Multicel.

Zie hier de Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 12 april 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de zuidflank van een complex lagedrukgebied bij IJsland staat er in onze omgeving een west- tot zuidwestelijke stroming. Vanmiddag passeert een trekrug van zuidwest naar noordoost in polaire lucht. Komende nacht nadert van het westen uit een occluderend frontaal systeem. De occlusie passeert in de nanacht en ochtend van zuidwest naar noordoost. Daar vooruit passeren nog de restanten van de 'staart' van de CAD (Cold Air Development), getekend als warmtefront (opgetild koufront). Woensdag aan het begin van de middag bereikt een trog het zuidwesten en trekt in de loop van de middag van zuidwest naar noordoost. In de loop van woensdagavond bereikt een (ingedraaide) occlusie het westelijk kustgebied, om in de nacht naar donderdag noordoostwaarts het land te passeren. Het ingedraaide deel trekt dan het uiterste noorden van de FIR binnen.

Modelbeoordeling:
Vandaag zijn de buien het belangrijkste aandachtspunt. Actueel zien we een grotere buienactiviteit dan in sommige Harmonie-versies, wel laten alle modellen zien dat de buiigheid achter de rugas grotendeels zal uitdoven. Vanwege de hierboven beschreven dubbelconstructie kan er echter ook na passage nog een bui voorkomen bij de restanten van de CAD in combinatie met inzaaiing voor het occluderende front uit. De timing en structuur van de occlusie zit consistent in de modellen. Woensdagmiddag volgen er dan buien bij de passage van de trog, waarbij de kans op zware windstoten een aandachtspunt is. De gradient trekt dan al aan maar de criteria voor (onweers)buien lijken mij dan nog beter toepasbaar. KEPS komt met gridpuntskansen van ca. 30% op zware windstoten (meer dan 75 km/uur), de kans op windstoten van meer dan 60 km/uur is groter. Activering t.g.v. dagelijkse gang is hierbij wel belangrijk. Bij de ingedraaide occlusie van woensdagavond en donderdagnacht staat een windveld met boven zee en langs de kust zware windstoten, de vraag is of deze ver genoeg landinwaarts komen.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:
Eerst nog W 6 Bft, later vanmiddag tijdelijk geen seinen. Op nadering van het occluderende front in de loop van de avond in het zuidwesten van de FIR wederom 6-7 Bft, mogelijk zelfs een kleinschalige 8 Bft. Bij de trog van woensdagmiddag kunnen bij (onweers)buien (zware) windstoten voorkomen. Woensdagavond mogelijk 7-8 Bft op nadering van en bij de ingedraaide occlusie. Langs de westkust is er dan kans op zware windstoten (75-90 km/uur). Gezien de windrichting komen deze niet al te ver het land op.

Bewolking:
Cb's in het noorden en oosten. Toppen eerst tot FL200, vanmiddag geleidelijk steeds lager. Op nadering van de occlusie een stabiel gelaagd pakket bewolking, echter nabij de restanten van de CAD zit nog wat onstabiliteit tot FL100-150. Woensdagochtend bij de occlusie een smalle band met St. Woensdagmiddag bij de trog wederom Cb's met toppen tot FL200/-35°C. Bij de ingedraaide occlusie woensdagavond opnieuw Sc/Ac/Ns en kans op St, vooral verder landinwaarts in de nacht naar donderdag.

Neerslag:
Eerst in het noorden en oosten vanmiddag nog enkele buien, eerst mogelijk nog met hagel en onweer. Later vanmiddag en vanavond is er juist kans op een bui in het zuidwesten, voorafgaand aan de occlusie. Bij de occlusie stratiforme (mot)regen, daar vooruit nog wel wat buiige regen (inzaaiing). Bij de trog woensdagmiddag enkele deels geclusterde (onweers-)buien in een regime met 20-30 kn schering en CAPE van 400-700 J/kg; multicel. Bij de ingedraaide occlusie op woensdagavond en donderdagnacht een mix van stratiforme en convectieve neerslag.

Zicht:
Goed, in neerslag matig, in een stevige bui kortdurend slecht. Bij passage van de occlusie later vannacht in het oosten mogelijk ook buiten de neerslag om teruglopende zichten.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 11/04/2023 10.54 uur LT.

Weerkaart van morgenmiddag met daarop duidelijk zichtbaar de trog waarop onweersbuien kunnen voorkomen:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Voor de volledigheid ook even de legenda van de symbolen op de kaart:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Harmonie heeft er zin in met een flinke buienlijn over het zuidoosten en oosten van het land morgenmiddag:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.     
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Uiteindelijk kwam de trog wat vroeger door dan verwacht, wat de buienvorming enigszins belemmerde. Alleen het zuiden en uiterste (noord)oosten hebben een paar verdwaalde klappen onweer gehad.
Zie ook deze citaat uit de Guidance van tussen de middag:
CiteerHet lijkt erop dat de trog wat sneller komt dan alle modellen willen, zie actuele radarbeelden. Dit zal een dempend effect hebben op de organisatiegraad en windstoten vanwege lagere (convectieve)temperaturen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Unknown-user1778

Toch weer een klap onweer. Nu al 2x dit jaar.

Armand

Bedankt voor de updates Eddy! Het viel inderdaad een beetje 'tegen', maar toch twee pittige buitjes gehad hier met een klap onweer. De eerste bui bevatte ook best wel wat hagel, sommige zelfs al richting de 2cm. Het stuiterde in elk geval goed op de grond. Daarbij ook mooie wolkenluchten tussen de buien door. Dus ik ben alsnog tevreden ;)

flyineddy

Vandaag en morgen is er weer een kans op hier en daar wat onweer. Het mag geen naam hebben, want veel zal het waarschijnlijk niet voorstellen, maar toch even een bericht van mij.

Vandaag:
In het zuiden een kansje op een enkele (onweers)bui: singlecel, misschien multicel (CAPE 200-400 J/kg, 15-20kn schering).

Morgen:
Eind van de middag en 's avonds een grotere kans op onweer, met name boven het oosten en noordoosten van het land (daar wordt het ook het warmst, mogelijk richting 18 graden). Multicel buien bij 700-1000 J/kg CAPE en 25-30kn schering.

Relevante stukken uit de KNMI Guidance:
CiteerModelbeoordeling:
De grootste verschillen zitten donderdag in het neerslagpatroon: De Harmonies geven alleen in het uiterste noorden (lichte tot matige) regen en in het zuiden een enkele bui. Dat laatste geeft EC ook, maar dit model geeft lichte regen in het hele land. We volgen voorlopig de Harmonies. De band met neerslag over het midden voor vrijdag is dan wel weer consistent tussen EC en de Harmonies. Harmonie heeft donderdagmiddag een onweerssignaal bij de buien in het zuiden. Progtemps zijn niet heel overtuigend, maar vanwege de passage van een hoogtelaag is het temperatuurverschil tussen top en grond ruim meer dan 40 graden en lijkt een enkele klap onweer zeker niet uitgesloten. De KEPS geeft bijna 100% kans op onweer in de nacht naar vrijdag in de neerslagband boven het midden van het land. De temps zijn niet eens onstabiel, dus dit moet liggen aan de hoeveelheid graupel. Vrijdagmiddag komt het onweerssignaal in de KEPS in neerslagband weer terug. EC geeft dan ook onweer en dat honoreren we wel. Wat verder opvalt is het hagelsignaal (oftewel graupelsignaal) vrijdagmiddag in HA43. Van hagel gaan we echter vooralsnog niet uit, ook vanwege de hoge FZL (6000 vt).

Neerslag:
Donderdagochtend van het oosten uit een stratiform pakket bewolking met af en toe lichte regen. Donderdagmiddag vooral in het zuiden ook buien, mogelijk met onweer mochten de toppen tot FL200 komen (verschil >40C tussen top van de bui en de grond). CAPE waarden tussen 200 en 400 J/kg, in het zuiden lokaal daarboven. Schering 15-20 kn. Single cell/multicell regime. Donderdagavond in het noorden buiige regen. Waar de neerslag in het noorden precies gaat vallen is nog onduidelijk. Ook in de nacht naar vrijdag regen in een W-O georienteerde zone boven het midden van het land. De neerslag intensiveert vrijdagmiddag, waarschijnlijk door warmte-advectie op hoogte en dagelijkse gang. Dan wordt het ook buiig met (redelijke) kans op onweer. Cape is dan 700-1000 J/kg en schering 25-30 kn (multicel)

HARMONIE neerslagkaartjes voor morgenavond (bron: Buienradar):
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Meest recente Guidance met highlights van mij:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 22 april 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven Groenland heeft een uitloper naar het zuiden van Scandinavie. Aan de zuidflank staat een vrij krachtige oostelijke stroming. Een hoogtelaag nabij het Nauw van Calais beweegt noordwestwaarts en bereikt vanavond Wales en wordt zaterdag boven het zuidoosten van Ierland stationair. De occlusieband, behorend bij het hoogtelaag, ligt om 12 UTC WNW-ONO georienteerd op de Lijn Den Helder, Lelystad, Winterswijk. De occlusie beweegt nagenoeg parallel aan de stroming nog heel langzaam iets noordwaarts en zal in de loop van de middag door dagelijkse gang en warmte advectie activeren. Een hoogtetrog aan de oostzijde van het hoogtelaag vanavond laat het zuiden van Nederland en trekt komende nacht verder noordwaarts. Bovendien zien we een ZW-NO georienteerde vore boven Frankrijk noordwestwaarts bewegen, deze vore beweegt vanavond en vannacht over ons land. De eerdergenoemde occlusie zal halverwege de nacht het noorden van het land verlaten. Zaterdag is de stroming zuidelijk, een frontale golf beweegt in de middag van zuid naar noord over ons land, een bijbehorend vlak laag beweegt langs onze westkust noordwaarts.

Modelbeoordeling:
Op synoptische schaal laten alle modellen in grote lijnen een vergelijkbaar beeld zien. Op detailniveau zien we uiteraard verschillen, zo laten HAP1 en HA43 in de voren boven ons land een apart laagje ontwikkelen, waarschijnlijk geïnduceerd door de sterke convectie die erin berekend wordt. Belangrijkste aandachtspunt is vanaf later vanmiddag de convectieve neerslag met bijbehorende verschijnselen als onweer, (zware) windstoten, neerslag en hagel. Zoals altijd zien we dan verschillen in de precieze timing en locatie van de (onweers)buien. Opvallend zijn de verschillen tussen enerzijds HAP1 en HA43 (zeer actief) en anderzijds HA40 en EC (veel minder actief). HA43 berekent zelfs zware windstoten, dit is wel de meest extreme oplossing. Gezien de onzekerheid gaan we qua verwachting tussen de uitersten in zitten, een code geel voor onweersbuien lijkt voorlopig afdoende. Ander aandachtspunt is de kans op mistbanken komende nacht en vroege ochtend, HAP1 en HA40 geven hier een signaal voor en lijken gezien de vochtige lucht en opklaringen realistisch. De passage van de frontale golf wordt door de modellen vrijwel vergelijkbaar berekend, wel kleine timings- en positieverschillen en EC heeft waarschijnlijk te weinig stratus.

Aandachtspunten
Temperatuur:

De temperatuur vandaag is sterk afhankelijk van de bewolking, in het noordoosten wordt het door warmte-advectie en instraling plaatselijk 19°C, in de frontale zone wordt het in het noordwesten ca. 13°C, in het zuiden kan het 17°C worden.

Wind:
Belangrijkste aandachtspunt is de kans op (zware)windstoten vanavond bij de onweersbuien. HA43 komt zelfs met 75-90 km/u, dit zou zeer plaatselijk misschien kunnen optreden als alle factoren gunstig (voor windstoten) meewerken. Voorlopig gaan we in de waarschuwingen uit van 60-70 km/u.

Bewolking:
Actueel een smalle band met stratiforme bewolking behorende bij de occlusie. Deze zone wordt in de middag door warmteadvectie tussen 950 en 700 hPa en opwarming van de grenslaag buiten de frontale zone geleidelijk onstabiel en kunnen er verscholen Cb's ontstaan evenals noord ervan. Vanavond op nadering van de vore en de hoogtetrog geclusterde Cb's, toppen tot FL300. HA43 laat in het aparte laagje vannacht en morgenochtend boven het westen van de FIR op de Noordzee op uitgebreide schaal stratus ontstaan, HA43 staat hier wel vrijwel alleen in. Bij de frontale golf veelal stratiforme bewolking, in het noordoosten mogelijk wat meer convectief vanwege de nabijheid van de warme lucht. Nabij het vlakke laag teven ook kans op stratus.

Neerslag:
Bij de occlusie nog actueel nog steeds een smalle zone met lichte regen. In de tweede helft van de middag lijken zich in deze zone buien te gaan ontwikkelen, daarbij vanavond zeer waarschijnlijk onweer. Ook buien aan de noordkant van de occlusie, daar schering van 25-30 kn, CAPE 700-1000, plaatselijk boven de 1000 J/kg, dus multicel. Vanavond boven het zuiden vergelijkbare CAPE en schering, de hoogtetrog en de vore zijn de belangrijkste dynamische forceringen. Naast onweer kan er plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen en ook hagel is niet uitgesloten. De neerslag bij de golf van zaterdag begint als stratiforme neerslag maar krijgt door de dagelijkse gang in het noordoosten wat meer convectieve trekken. CAPE is dan 200-400 J/kg en schering 25-30 kn, multicell. Doordat dan de bovenlucht een stuk minder koud is dan op vrijdag, zijn de onweerskansen zeer klein, dit komt ook terug in de KEPS.

Zicht:
In neerslag teruglopende zichten, in zwaardere buien slechte zichten. Komende nacht vooral het zuiden en westen een signaal voor mistbanken, de kans is wel deels afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die de buien gaan brengen.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 21/04/2023 11.23 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Stephanie

Hier nu veel bliksem en harde donders! Omg Waalwijk. Eerste van het jaar! ;D

TMCThomas

Zit mooi op koers hier, ben benieuwd
Constant gerommel en geflits hier in de verte.

4seasons

De eerste grote onweersbui van 2023 is gearriveerd.

Veel bliksem, gedonder, windvlagen en felle regenbuien op dit moment.


.

Der RoX

Het ging net volledig los zeg  :o  8)
WiNtEr!!11!1!@

Extremissimorum

Citaat van: flyineddy op ma 10 apr 2023 - 23:36Actueel een paar stevige onweersbuien boven Noord- en Zuid-Holland en het Markermeer.
@Extremissimorum wellicht daar bij jou in Hoorn ook wat van te zien?  :D

Edit (2:36):
Niet verwacht, maar de buien met onweer hebben het nog volgehouden tot de (noord)oostgrens van het land. Hier een paar felle flitsen gezien en een donder wat vrijwel zeker een inslag een paar km verderop moet zijn geweest. Helaas van onder mijn carport alleen maar IC gezien, geen mooie CC of CG's. :(

Het onweersseizoen is in ieder geval begonnen! ;D

Eddy.

Late reactie, maar inderdaad, ik heb toen wat knallen wel gehoord en vooral ook veel flitsen gezien. Meeste ging wel langs me.
Gisteravond ook prachtig onweer gehad. Ook een flinke stortbui, hagel en volgens mij een downburst. Was even genieten! Nu regent het ook weer, maar een stuk rustiger weer.

flyineddy

@TMCThomas meldde het al in het Lente discussietopic, maar het lijkt erop dat er na een rustige periode nu (eindelijk) weer een onweerskans in het verschiet zit. Eigenlijk zelfs 2 kansen op één dag. Hieronder een korte toelichting.

Kans 1, nacht naar vrijdag en vrijdagochtend.
Een occluderend front trekt komende nacht van zuidwest naar noordoost over het land. Op dit front kunnen met name in het noorden/noordoosten van het land stevige buien ontstaan, mogelijk met onweer. Wolkenbasis bij deze buien is hoog (elevated).  De buien activeren in de loop van de nacht en morgenochtend vroeg, alvorens halverwege de ochtend het noordoosten van het land te verlaten.
HARMONIE laat in de laatste run vrij weinig buien ontstaan. Mogelijk komt dit doordat dit model moeite heeft met elevated buien (hebben we vaker gezien).
 
- Zwaartepunt: Noordelijke helft van het land.
- CAPE: Rond 400 J/kg.
- Windschering: 20-30kn.
- Organisatiegraad: Multicel, mogelijk enigszins opgelijnd op het front.
- Randverschijnselen: Geen bijzonderheden. Windstoten slechts tot 50 km/u.

Neerslagkaartjes van AROME, morgenochtend vroeg:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
04:00 uur

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
06:00 uur   

Kans 2, vrijdagmiddag en begin van de avond.
Vrijdag vanaf het begin van de middag kunnen er in vrijwel het hele land, met uitzondering van het noordwestelijk kustgebied buien ontstaan op dagelijkse gang. Vooral verder landinwaarts neemt de kans op onweer (sterk) toe. Deze buien maken gebruik van een grotere onstabiliteitsdiepte (ontstaan vanaf de grond) en zullen dus steviger uitpakken dan die uit kans 1. In de avond, bij het ondergaan van de zon, zullen de buien weer oplossen.

- Zwaartepunt: Vooral landinwaarts, oostelijke deel van het land.
- CAPE: Rond 1000 J/kg.
- Windschering: rond 25-30kn.
- Organisatiegraad: Multicel.
- Randverschijnselen: Hagel. Windstoten tot 65 km/u, mogelijk zware windstoten tot 75 km/u zijn ook niet uitgesloten. Veel regen in korte tijd (al hebben de buien wel voldoende treksnelheid)

Neerslagkaartjes van AROME, morgenmiddag:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
14:00 uur

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
17:00 uur

Eddy.

Bliksems wat een gedonder.

Joep

Een opvallend zware onweersbui trekt nu België binnen en kan Zeeland binnen 1,5 uur bereiken! De bliksemfrequentie tikt soms 100 ontladingen per minuut aan. Het is nog onzeker hoe actief deze cell blijft, want max 300 J/kg CAPE is niet veel...



W.van BernebeekJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

TMCThomas

Mooi overzicht Eddy, bedankt!

Powered by EzPortal