Onweerskansen 2022 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 36264 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 28 mrt 2022 - 13:54

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

 < 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
6 (14%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
9 (20.9%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
4 (9.3%)
25-30 dagen (Normaal)
8 (18.6%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
9 (20.9%)
35-40 dagen (Veel)
4 (9.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (4.7%)
45+ dagen (Extreem veel)
1 (2.3%)

Totaal aantal stemmen: 43

TMCThomas

Onweerskansen 2022 - Algemene vooruitzichten


16 augustus 2020

Een nieuw zomerseizoen, oftewel nieuwe rondes nieuwe kansen wat betreft onweer. Toch wel het fenomeen dat zomers de taak van het sneeuw en ijs overneemt wat betreft extreem weer. Zodra de kansen zich aan doen zullen die uiteraard weer uitvoerig worden besproken hier op het forum. De afgelopen jaren zijn wat dat betreft nogal tegenvallend geweest. Hopelijk dit jaar een beter seizoen.


Bron: Wikipedia

flyineddy

Bedankt dat dit topic alvast is geopend!  ;D
Fijn om alvast een plek te hebben om over eventuele onweerskansen te praten.

De laatste 2 jaar hadden we inderdaad niet zoveel onweer.
Toch was ik afgelopen jaar wel tevreden met de heuse supercell die ik heb gezien. :)

Dit jaar hoop ik weer op een mooi nachtelijk (elevated) onweerscomplex met veel bliksem. Daar kan ik altijd erg van genieten. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

"Echte" onweerskansen zijn er nog niet, maar vandaag is er vooral in het noorden bij buien wel kans op een klap onweer en ook hagel. Bij deze buien is ook kans op zware windstoten van 75-85 km/u, aan de kust iets meer.

Dit zegt de KNMI Guidance erover:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 08 april 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven de Vissersbank trekt verder richting Zweden. Een bijbehorend, golvend koufront heeft inmiddels het land verlaten. Op dat moment bereikt een oost-west georiënteerde occlusie het noorden van het land, trekt zuidwaarts en passeert vrijdagochtend het zuidoosten. Op hoogte wordt de lucht geleidelijk kouder. Een volgende occlusie trekt in de avond en nacht zuidoostwaarts over het land waarna de stroming noordwestelijk wordt. Een golf boven de Atlantische Oceaan diept uit tot een lagedrukgebied en trekt vrijdag overdag oostwaarts over het noorden van Frankrijk.

Modelbeoordeling:
In grote lijnen zijn de modellen consistent met elkaar met hier en daar een klein detail verschil. Allemaal berekenen ze voor vanmiddag en begin avond zware windstoten. 75-85 km/u, aan de kust iets hoger, code geel volstaat. De golf op vrijdag trekt waarschijnlijk grotendeels ten zuiden van Limburg langs waarbij uit de bijbehorende frontale kap aan de noordzijde nog wat lichte regen kan vallen, in de Ardennen is nog sprake van winterse neerslag, in Limburg zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Tx beneden het langjarig gemiddelde (met name vrijdag), Tn erboven.

Wind:
7-8 Bft in de kustdistricten. Zodra de occlusie in de avond is gepasseerd neemt de wind geleidelijk af. Vrijdagochtend zijn er dan geen seinen meer. Verder is er de komende dag ook op uitgebreide schaal sprake van zware windstoten (code geel). In de avond verdwijnen deze weer.

Bewolking:
In de relatief koude lucht, hier en daar al een enkele TCU/CB toppen FL100. Op nadering van de occlusie in de middag geleidelijk hogere toppen, bij de occlusie zelf ca. FL200. Na passage van de tweede occlusie zijn nog steeds enkele Cb's mogelijk maar ligt de tophoogte lager (ca. FL100-150).

Neerslag:
Enkele lichte buien, bij de occlusies toenemend in aantal en intensiteit. De CAPE waarden liggen het hoogst boven het noordelijke FIR gebied en het noorden van het land en daar is dan ook een kans op onweer en (kleine) hagel. Na passage aanhoudend kans op een bui. In het zuiden van het land is dan wegens de frontale kap inzaaiing van de daar aanwezige buien mogelijk.

Zicht:
In neerslag matig tot slecht.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 07/04/2022 12.23 uur LT.

Tot zover deze generale repetitie.  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX

Gisteren wel een klap onweer gehoord, een  paar kleine hagelbuitjes gehad en af en toe wat wind
WiNtEr!!11!1!@

flyineddy

Ik heb niet echt de verwachtingen in de gaten gehouden de afgelopen dagen, maar zo te zien heeft de zuidoostelijke helft van het land momenteel een paar onweersbuien te pakken. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Is er dan eindelijk onweer op komst? Volgens de pluim en de Guidance is daar volgende week kans op.  ;D

CiteerGuidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 14 mei tot donderdag 26 mei

Synoptische ontwikkeling:
De stroming is aanvankelijk zonaal aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk. In de loop van het weekeinde vormt zich boven de Atlantische Oceaan geleidelijk een langgolvige hoogtetrog, terwijl zich boven West-Europa en hoogterug vormt. De as van de hoogterug beweegt begin volgende week langzaam iets oostwaarts en wordt dan min of meer stationair. Aan de westflank van de hoogterug trekt af en toe een kleinschalige hoogtetrog noordoostwaarts, die evt. een trigger voor een regen- of onweersbui kunnen zijn. Aan de grond ontwikkelt zich in het weekeinde een omvangrijk hoog boven de Noordzee dat begin volgende week naar Scandinavie trekt. In de loop van de volgende week trekt het hoog richting centraal en Oost-Europa. De stroming wordt daarmee zuidelijk met aanvoer van warme lucht. Aan het einde van de volgende week lijkt het Atlantische laag richting het noordwesten van Europa te bewegen en wordt de stroming waarschijnlijk west- tot zuidwestelijk.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
Opvallend zijn de paar EPS-leden met grote neerslaghoeveelheden vanaf zondag 15 mei. De kans op een lokale stevige onweersbui lijkt vanaf midden volgende week groter te worden, als ons aandachtsgebied meer aan de westzijde van de hoogterug en dichterbij de westelijke begrenzing van de warme lucht komt te liggen. Overigens blijft de spreiding in de temperatuur erg groot, wat te herleiden is tot de positie van ons land t.o.v. het hoog. De kans op zomerse temperaturen is op zondag 15 en woensdag 18 mei redelijk tot groot, op woensdag is er ook een kleine kans op tropische waarden in het zuidoosten. Vanaf het einde van de volgende week lijkt de kans op een meer zonale stroming toe te nemen, waarbij ongeveer ca. 75% van de EPS-leden een anticyclonaal patroon laat zien.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Zonnige perioden. Vanaf zondag landinwaarts regelmatig zomers warm en lokaal kans op een regen- of onweersbui.

Op maandag is er in het zuidoosten een grote kans (60-90%) op de uitgifte van een code geel voor onweersbuien.

Samenvatting EPS-periode:
De eerste dagen grote kans (70-80%) op voortzetting van het warme en licht wisselvallig weertype. Daarna waarschijnlijk lagere temperaturen. De dagelijkse neerslagkans neemt daarbij toe van ca. 30% naar ca. 50%.

Paraaf meteoroloog: lucassen

Uitgifte: 12/05/2022 13.40 uur LT
Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse

(Eindelijk) iets om de komende dagen in de gaten te houden. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

En daar is 'ie dan, de eerste echte onweerskans van het jaar!  ;D
De onweersbuien zijn waarschijnlijk alleen weggelegd voor het oosten en zuidoosten. Het KNMI heeft alvast een waarschuwing uitstaan voor dat gebied. Hoe verder oostelijk, hoe groter de kans, met de grootste kans over de grens in Duitsland.

Het is wel een kans met een paar mitsen en maren. Zo zullen er in de ochtend waarschijnlijk ook al buien ontstaan (een klap onweer niet uitgesloten, maar veel minder nadrukkelijk dan in de middag mogelijk lijkt). Na die buien moet het in de middag genoeg opklaren en de temperatuur voldoende oplopen (minimaal 23 graden) om de buien 's middags van de grond te laten komen.

Zie hier de KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 16 mei 2022 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven Duitsland en de Noordzee trekt noordwaarts. Aan de zuidflank van dit hoog is de stroming oostelijk. Op hoogte bevindt zich een hoogterug die langzaam oostwaarts beweegt, de rugas komt maandag boven Duitsland te liggen. De stroming op hoogte wordt hierdoor vandaag geleidelijk zuid tot zuidwest. Maandag passeert een thermische vore (theta-w 850 hPa tong), gevolgd door een oude occlusie (band met hoge Td) en een (inactief) koufront (theta-w 850 hPa ongeveer 13 °C) waarna de stroming zuidwestelijk wordt.

Modelbeoordeling:
Boven het noordelijke FIR gebied bevinden zich actueel stratus en mist. Modellen hebben hier duidelijk moeite mee waarbij Hap1 (veel) teveel mist berekent, overige modellen te weinig. Met het wegtrekken van het hoog zouden stratus en mist wegens wat meer menging in de loop van de middag grotendeels moeten oplossen. Verder zijn er vandaag weinig bijzonderheden. In de nacht naar maandag/maandagochtend worden er op de vore enkele buien op hoogte berekend (iets meer dan in voorgaande runs vwb Ha40 en Ha43). Daarna moet het overdag nog wel zodanig opklaren dat voor de fronten uit (onweers)buien ontstaan in het oosten. Hoe stevig hangt af van de mate van de opklaringen. In het (zuid)westen van het land gaat de wind in de middag al vrij snel om naar een westelijke richting waardoor buienontwikkeling daar beperkt blijft. De meest intensieve buien lijken overigens voor Duitsland weggelegd. Neerslaghoeveelheden in het oosten lokaal 10-20 mm. Op of net over de Duitse grens worden door sommige Harmonieruns bij buien windstoten van 75 km/u berekend. Ha40 was daarin het meest uitgesproken maar laat dat signaal nu niet meer zien. Het blijft wel een aandachtspunt.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Dagelijkse gang meestal wat groter dan in de div uitvoer. Vanmiddag mogelijk de eerste landelijke zomerse dag, hoewel de temperatuur in De Bilt bij een zuidoostenwind altijd wel wat achter blijft.

Wind:
Uitschieters bij buien maandag 25-30 kn, langs de oostgrens mogelijk lokaal 35-40 of 40+ kn. Ten ZW van de vore wel een sterk vlagerige ZW-W wind (uitschieters in Zeeland tot ca. 35 kn). Er staat onder in de kolom niet veel wind, ook is de de lucht vrij vochtig waardoor impulsuitwisseling en nape beperkt zijn. Windstoten moeten vooral komen van waterloading. Maandagmiddag langs de zuidwestkust zuidwest 6 Bft.

Bewolking:
In het noord(oost)en van de FIR vandaag lokaal St. Vanmiddag/vanavond wegtrekkend en/of oplossend. Bij de thermische vore Ac en een enkele Cb op hoogte, toppen rond FL250. Vervolgens vanaf het begin van de middag in het oosten ontwikkeling van Cb's, toppen rond FL350. In het westen bij/achter de occlusie kans op St van zee.

Neerslag:
Nabij de thermische vore nog een enkele bui op hoogte, kleine kans op onweer. Harmonie CAPE nabij de thermische vore/occlusie boven het oosten en zuiden 1000-2000 J/kg. Windschering is overwegend 15-20 kn, dus daar overwegend multicells. Onweer en mogelijk ook hagel. Trigger van de convectie zal vooral convergentie zijn, gecombineerd met gebieden waar de temperatuur voldoende oploopt (ca. 23C of hoger). Wanneer de wind in de grenslaag westelijk wordt is er in het westen en midden geen forcering meer. Het voorkeursgebied voor de meest actieve buien is dan ook het oosten, waar de wind pas laat op maandagmiddag westelijk wordt. Zie verder modelbeoordeling.

Zicht:
In het noord(oost)en van de FIR op diverse plekken mist/nevel, in de middag en avond noordwestwaarts wegtrekkend en/of oplossend. Maandag bij buien matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 15/05/2022 10.53 uur LT.


Weerkaart van morgen 12 UTC met daarop de 2 convergentielijnen (rood) waarop waarschijnlijk de buien zullen ontstaan. Daar achteraan komen een occlusie (paars) en een koufront (blauw). Wanneer die passeren draait de wind naar het westen en neemt de onweerskans sterk af.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Bron: KNMI

2 Harmonie kaartjes:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Hier zie je halverwege de middag (onweers-)buien die zijn ontstaan in midden en noord Limburg. De neerslag verder naar het noorden zijn nog restanten van de buien van 's ochtends.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Iets later lijken er ook buien te gaan ontstaan boven Gelderland die vervolgens over Overijssel trekken. In de buurt van Groningen en Drenthe lijken er ook wat buien op te leven, maar die lijken het ook wat moeilijker te hebben, dus meer onzekerheid.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Momenteel een flinke buienlijn boven Frankrijk, ter hoogte van Parijs, met flink wat ontladingen. Eens zien wat die in de loop van de avond en nacht gaat doen richting België. (ik gok oplossen, maar je weet maar nooit)
Ik begin zowaar het echte onweersseizoen gevoel te krijgen.  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Ben vooral erg benieuwd naar aankomende vrijdag, nog ver weg maar EC komt al met pittige buien








Unknown-user1778

Het jachtseizoen is geopend :o

Mijn favoriete smiley is wel weg met die open mond zo van help...
Haha.. heb er in ieder geval weer zin in.

Mijn leventje staat niet meer op de kop zoals 3 jaren geleden dus ik kan er nu weer veel meer van genieten. Laat maar komen die stortbuien ^^

TMCThomas

Bij zeeland is (eerder als verwacht) al een buienlijntje ontstaan met onweer daarbij, op diezelfde lijn zullen in het midden en oosten ook buien ontstaan over een paar uur.



Hier vanochtend al een buitje gehad dus momenteel niet zo warm.

flyineddy

De onweerskansen voor de komende dagen lijken nu wat meer concreet te worden.

KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 19 mei 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een zwak noord-zuid georiënteerd koufront, behorend bij een laag noord van Schotland, ligt boven de oostelijke helft van het land en komt vanmiddag nabij de oostgrens tot stilstand. Aan de zuidoostflank van een volgend laag ten westen van Ierland komt komende nacht een zuidelijke stroming op gang en daarmee komt het front als warmtefront weer noordwaarts. Aan het einde van komende nacht bevindt ons hele land zich weer in de warme sector van deze frontale golf, waarvan de golftop donderdagmiddag noord van ons land noordoostwaarts trekt. Op hoogte trekt een kortgolvige hoogtetrog donderdagmiddag noordoostwaarts over het noordwestelijke deel van onze FIR. Het koufront van de frontale golf trekt dan oostwaarts over ons land, gevolgd door het koufront van het Ierse laag. Dit laatste front blijft in de nacht naar vrijdag boven het zuidoosten slepen.

Modelbeoordeling:
Donderdag mogelijk actieve en georganiseerde convectie, de eerste episode nabij een randstoring en vooral gevoed vanaf middelbaar niveau. Grote verschillen in de modellen qua activiteit, timing en grootschaligheid. Donderdagmiddag volgen dan waarschijnlijk de zwaarste onweersbuien, op convergentie net voor of op het koufront, en vooral in het zuidoosten gevoed vanaf de grond in een vochtige luchtsoort met hoge onstabiliteitswaarden. Ook hier weer belangrijke verschillen qua omvang, locatie en intensiteit. Het is een complexe situatie waarbij het aanvankelijk nachtelijke convectieve complex op dagelijkse gang (deels) kan activeren. HAP1 heeft na een regenachtige donderdagochtend boven het oosten beduidend meer restantbewolking waardoor in dit model de temperatuur voor de buien uit minder ver oploopt. Ook zien we synoptische verschillen donderdagmiddag, met een thermisch laag boven het zuidoosten in HA40 dat in de andere modellen ontbreekt. HA40 is ook het warmst voor het zuidoosten donderdagmiddag voor de buien uit. Dit afwijkende beeld betekent dat we de kansen in het KEPS op zwaar onweer en zware windstoten ook iets naar beneden bijstellen.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Donderdag Tx in het zuidoosten mogelijk 30°C (HA40), afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen en de eventuele vorming van een thermisch laagje boven het zuidoosten.

Wind:
Bij de eerste convectieve episode komende nacht en ochtend zijn windstoten niet uitgesloten, afhankelijk van de sterkte van de nachtelijke inversie en intensiteit van individuele cellen. Zeker noemenswaardig, maar waarschijnlijk tocht minder heftig dan de Harmonies laten zien. We gaan uit van lokaal 35-40 kn boven zee, boven land 30-35 kn. Grootste kans, met 06 UTC KEPS gridpuntkansen van 50-60% op zware windstoten donderdagmiddag in het zuidoosten bij de tweede convectieve episode. Voor 90+ km/uur zien we ook kansen van 30-40% nabij de oostgrens. Nu is HA40 vaak erg enthousiast en grootschalig met dit soort convectieve windstoten en is het de vraag of er voldoende variatie in het KEPS zit in deze situatie. Andere Harmonieversies van 03 UTC zijn wat minder hevig, vooral HAP1 komt niet verder dan plaatselijk 35 knopen.

Bewolking:
Bij het koufront van vandaag in het uiterste (zuid)oosten later in de middag enkele Cb's, basis 5000 vt, toppen ca. FL130, maar er is een kans dat er enkele CB's kortstondig doorschieten naar FL300-350. Bij de frontale golf kans op Cb's met basis 5000-8000 vt en toppen tot FL400, waarschijnlijk ook vrij veel gelaagde bewolking (warmte-advectie). Donderdagmiddag bij het kofuront Cb's vanaf 3000-4000 vt en toppen in het oosten mogelijk tot ca. FL420. Bij het koufront (donderdag rond 15 UTC boven het westen) kans op stratus.

Neerslag:
Een drietal aandachtspunten:
  • 1) Convectie bij het koufront vanmiddag. Enkele buien langs de oostgrens. Regime: MuCape (EC, OpenCharts) 500-1000 J/kg, ca 10 kn effectieve schering. Single cel met bij een verder doorschietende CB ook kortstondig onweer.
  • 2) Convectie bij de frontale golf donderdagnacht/ochtend. Regime: MuCape 500-1000 J/kg, effectieve schering 15-20 kn. Multicells PW 30-35 mm. Randverschijnselen: onweer (zie bijv. EC LTFD), plaatselijk kans op windstoten tot 60 km/uur, boven zee mogelijk tot ruim 70 km/uur. Grote hagel en wateroverlast niet waarschijnlijk.
  • 3) Convectie bij het koufront donderdagmiddag. Regime: MuCape 1000-1500 J/kg, zuidoosten 1500-2000 J/kg. PW 35 mm. Effectieve schering 30-35 kn, goed georganiseerde cellen met actief onweer, kans op zware windstoten 75-100 km/uur (zie bijv. KEPS), grote hagel. Het is echter nog de vraag of de zwaarste convectie niet ten oosten en zuiden van ons land ontstaat en wat de nachtelijke en ochtendconvectie voor effect zal hebben.

Zicht:
In een bui matig en vooral op donderdag soms ook slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 18/05/2022 11.17 uur LT.

Bijbehorende kaartjes met begeleidende tekst:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Het koufront dat vandaag van west naar oost overtrekt komt op de oostgrens tot stilstand. Op dit front is vanmiddag een kleine kans op een enkele (onweers)bui. ALS er één ontstaat (zeer de vraag) dan zal het gaan om een single cell die waarschijnlijk niet veel zal voorstellen.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Vanavond en aankomende nacht kantelt het front boven onze omgeving en komt terug als warmtefront. Daarmee wordt warme, vochtige lucht meegevoerd. Op de bijbehorende convergentielijn zullen stevige georganiseerde (elevated) onweersbuien ontstaan die tegen het eind van de nacht en in de vroege ochtend het zuidwesten en westen aan zullen doen. Deze buien zullen vervolgens richting het noordoosten trekken en rond het middaguur het land verlaten. De exacte timing van het binnentrekken van de buien en hoe laat ze het land weer zullen verlaten is nog niet helemaal duidelijk. Sommige modellen laten het tot 2 uur eerder voorbij trekken dan anderen. Deze timing is ook weer van invloed op de kansen van donderdagmiddag. Hoe eerder dit systeem voorbij is getrokken en het opklaart, hoe meer onstabiliteit er kan opbouwen in de middag.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Gedurende de middag passeert het koufront ons land van west naar oost. Vlak voor dit koufront vindt waarschijnlijk ook convergentie lijn plaats. (de convergentielijn op dit kaartje is volgens mij nog de oude, van de buien in de ochtend) Op dit koufront of op de convergentielijn daar net vooruit zullen in de middag opnieuw stevige georganiseerde onweersbuien ontstaan. Vooral richting het zuidoosten waarschijnlijk vanaf de grond gevoed (geen/minder last van de convectie van de ochtend). Vooral op deze buien kunnen zware windstoten voor komen en ook grote hagel is een optie.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Neerslag kaartjes van Harmonie voor de buien morgenochtend:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Bron: Wetterzentrale.de

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

En ook nog even de neerslag kaartjes van Harmonie voor de buien morgenmiddag:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Bron: Wetterzentrale.de

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Net een eindje over de grens, nabij Oldenburg, is nu een onweersbuitje ontstaan. Het is daar dus toch gelukt. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

A level 2 was issued for parts of NE France, Benelux, Germany to the Czech Republic mainly for all kind of hazards (possibly significant) but predominantly for severe wind gusts.

A level 1 surrounds the level 2 for similar hazards but with less coverage.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TuinkabouterVenlo

CiteerA level 2 was issued for parts of NE France, Benelux, Germany to the Czech Republic mainly for all kind of hazards (possibly significant) but predominantly for severe wind gusts.
A level 1 surrounds the level 2 for similar hazards but with less coverage.

Ik ging er simpelweg vanuit dat deze voor morgen (donderdag) was. Maar dit is dus voor vrijdag. Die van morgen zal straks wel komen.

X-treme

Deze is voor vandaag.

Storm Forecast
Valid: Thu 19 May 2022 06:00 to Fri 20 May 2022 06:00 UTC
Issued: Wed 18 May 2022 23:03
Forecaster: GATZEN

A level 2 was issued across central Germany mainly for severe wind gusts.

A level 1 a was issued across northern, central, and eastern France, western and central Germany, Benelux countries and southern Denmark, northern Alps mainly for severe wind gusts and large hail and locally for heavy rain.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Der RoX

Pfoe wat is het nu al goor klef, alsof je in zo'n vlindertuin loopt
WiNtEr!!11!1!@

Joep

Misschien een beetje extreem bericht???

EUROPA: EXTREEM WEER OP VRIJDAG

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Het extreme weer wordt veroorzaakt door een klein lagedrukgebied, dat in het grensgebied tussen zeer warme en veel koelere lucht over België en Zuid-Nederland ontstaat en vervolgens activerend Duitsland intrekt. Het lagedrukgebied bereikt in de nacht naar zaterdag Polen.

Aan de zuidflank van het laagje ontstaan in de middag boven België en het zuiden van Nederland op uitgebreide schaal zware onweersbuien met kans op hagel, veel regen en zware tot zeer zware windstoten. Vooral de windstoten zijn een aandachtspunt, lokaal kan de wind tot 100 of zelfs 120 kilometer per uur uithalen.

In de loop van de middag trekken de onweersbuien Duitsland in. De kans is groot dat ze tegen die tijd een georganiseerde buienlijn gevormd hebben, waarop op uitgebreide schaal zeer zware windstoten mogelijk zijn. De weermodellen komen momenteel met 100 tot 150 (!) kilometer per uur, sommige lokaalmodellen berekenen zelfs nog duidelijk hogere windsnelheden.

Het lijkt er steeds meer op dat deze zeer gevaarlijke buienlijn met hoge intensiteit en zeer zware windstoten vrijdagmiddag en -avond dwars over het midden van Duitsland naar Polen en Tsjechië trekt. Een dergelijke lijn met zware onweersbuien met extreme windstoten, die lange tijd intact blijft wordt een Derecho genoemd en is in Europa zeer zeldzaam. Derecho's komen in de Verenigde Staten wat vaker voor en zijn berucht omdat ze in een groot gebied veel schade kunnen aanrichten.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Mocht er vrijdag daadwerkelijk een Derecho ontstaan zullen de effecten in de getroffen gebieden ingrijpend zijn. Het verkeer zal op veel plaatsen compleet stil kunnen vallen omdat omwaaide bomen wegen en snelwegen blokkeren. Bussen en treinen zullen niet meer rijden en ook op het vliegverkeer zal het noodweer een enorme impact hebben.

Ook de infrastructuur en de bebouwing (daken, hoogspanningsleidingen, etc.) kunnen veel schade oplopen met alle gevolgen van dien. Ook als er geen Derecho ontstaat is de kans groot op veel schade en overlast door grootschalig zwaar onweer.
Mocht u vrijdagavond door Duitsland reizen houd rekening met extreem weer en overlast of stel uw reis, indien mogelijk, een dagje uit en ga pas zaterdag op pad.

Weer &radar



Powered by EzPortal