Herfst discussietopic 2020

Topic gezien door 48938 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, di 01 sep 2020 - 12:49

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

ThaGhostNL

Herfst discussietopic 2020
Nu we de meteorologische zomer van 2020 inmiddels achter ons hebben gelaten en op een enkele verkleurende boom na en de nog in grote getale actieve insecten niet op een herfst lijkt te wijzen.
Helaas voor de zomeraanbidder zal de komende maanden het 'verval' langzaam z'n beslag gaan krijgen en zullen de winterliefhebbers weer hun momenten krijgen in de aankomende 6 maanden. ;)

De herfst loopt meteorologisch gezien van 1 september t/m 1 december.
De astronomische herfst loop van 20 september 2020 15:30 tot 21 december 2020 11:02

Door Michiel1972 | CC BY-SA 3.0"

Herfst verwachting
Als we naar de EPS pluim kijken, lijkt de intrede van echt herfst weer nog redelijk ver weg, de komende week komt de Tmax tussen de 17 en 19 graden te liggen met een mogelijke uitschieter naar 22, misschien 23 graden. September verloopt daarmee één graad warmer dan normaal. In de 2e week neemt kans op licht wisselvallig weer ietsjes toe, maar blijven de lage druk gebieden op de Atlantische oceaan op gepaste afstand. De kans op een tropische dag of een langere periode met lekker nazomer weer zie ik niet heel erg overtuigend in de modellen terug, ik zeg. Kleine kans.

Wat betreft de neerslagtotalen voor de komende maand, lijkt het erop dat we wederom met een oplopend neerslag tekort te maken krijgen, overigens kan dat verspreid over het land nogal verschillen. Die verschillen ontstaan voornamelijk door inwerking van het nog relatief warme wateroppervlakte van de Noordzee, waardoor het in de kustprovincies tijdens een bui tot flink wat neerslag kan komen.

Kort samengevat gaan we in september gemoedelijk de herfst in, oktober lijkt iets onstuimiger te gaan verlopen met een aantal stormen die vanaf de Atlantische oceaan in onze buurt lijken te komen.

Herfst stormen
Het stormseizoen loopt in onze omgeving grofweg genomen in het winterhalfjaar wanneer het temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar het grootst is. Echter kunnen ook buiten deze periode stormen voorkomen, zoals de afgelopen zomerstorm in augustus.

Sinds vorig jaar geeft het KNMI stormen, waar een code oranje of rood voor windstoten voor afgegeven wordt, een naam. Het doel daarvan is om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten voordat het toeslaat. Hiervoor wordt door het KNMI, in samenwerking met 'Met Office' in groot Brittannië en 'Éireann' in Ierland een namenlijst opgesteld.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Stormnamen voor seizoen 2020-2021. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Seizoensextremen herfst
Nieuw in de discussie posts is het vermelden van de seizoen extremen. Om vooruit te lopen op de komende update van het forum alvast een voorproefje.

NB: In het geval dat de weergave niet correct is of afwijkt, let het aan ons weten via het bekende topic.

#Maximum temperatuurMinimum temperatuurGrootste NeerslagsomKleinste NeerslagsomHoogst aantal zonurenMinst aantal zonuren
113.6 (2006)  7.6 (1952)468.2 (1998)52.2 (1953)456.9 (2018)202.4 (1957)
212.5 (2014)  7.6 (1919)402.7 (1974)52.3 (1920)456.9 (1959)220.4 (1927)
312.0 (2005)  7.7 (1905)389.5 (2013)79.0 (1921)444.0 (2005)225.4 (1968)
411.7 (2009)  7.8 (1915)359.8 (1930)83.9 (1948)425.9 (2016)226.6 (1984)
511.6 (2001)  7.9 (1922)337.2 (1944)110.7 (1931)424.1 (1908)226.8 (1976)
Bron: KNMI Seizoensextremen herfst
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

flyineddy

Bedankt voor het topic, ThaGhost! ;D
Zoals eigenlijk ieder jaar hoop ik dat deze herfst begint met aangenaam weer, maar dat het richting de winter flink afkoelt (en dat in de winter doorzet). In de tussentijd dan even een leuke storm om lekker uit te kunnen waaien. :)

Hier nog even een update over de droogte.
Over de maand augustus is er soms flink wat regen gevallen, waardoor het neerslagtekort iets is teruggedrongen. Met een tekort van ongeveer 225mm horen we inmiddels niet meer bij de 5% droogste jaren.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Bron: KNMI.

De lokale verschillen zijn wel weer erg groot.
Net als de afgelopen jaren is ook dit jaar het neerslagtekort weer het grootst in het zuidoosten en oosten van het land. Ook Zeeland en het noordwesten van Noord-Holland hebben een flink tekort.
In het noordoosten van het land en rondom het Markenmeer is het neerslagtekort het laagst en ook een strook vanaf Breda over Zuid-Holland is minder droog.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Bron: KNMI.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Akito

Nou, het regent hier lekker! Als het goed is komt er vandaag zo'n 8mm omlaag zetten, dus dan gaan we van 240mm naar slechts 232mm tekort... dat schiet op  ::)

Ik wil jullie niet te lang zonder mooi beeldmateriaal vanaf 800km hoogte laten zitten, dus hier komen er weer een paar!
11:15 vanochtend:


9:30 vanochtend.... weinig verschil met bijna 2u later zoals hier boven:


We moeten toch weer naar Zuid Europa voor het mooiere weer :)

blabla

Citaat van: Akito op do 03 sep 2020 - 11:46We moeten toch weer naar Zuid Europa voor het mooiere weer :)

In Bornholm is het nu anders ook schitterend zonnig weer, een mooie 18 graden, maar dat voelt hier 5 graden warmer dan in Nederland. 😎

Heel mooi te zien ook op deze beelden!

TMCThomas

Nu en aankomende nacht overigens opvallend warme temperaturen, je merkt het gelijk als je naar buiten loopt er is vandaag een warmtefront gepasseerd. Daar profiteren we echter maar kort van morgenochtend zitten wel al weer in wat koelere bovenluchten waardoor de temperatuur mede dankzij de bewolking geen bijzondere waardes aanneemt, 21 graden is het wel zo'n beetje, de echte warmte bevindt zich zuidelijker van Frankrijk over Luxemburg naar Duitsland, in een aardige strakke lijn. De warmte die EC oper eerst ook voor ons in petto had, helaas is daar enkel een nacht met minima van 15-18 graden van overgeleven.





Dat het hier om een warmtefront gaat kun je ook erg goed zien op het station nieuw-berta waar de temperatuur nog gestaag door stijgt en dat ook nog wel even zal doen, ondanks dat het al lang avond is. Ook de dauwtemperatuur valt op




JerryL

Wat fijn dat dit topic weer is geopend. We kunnen weer genieten van alles wat de herfst ons te bieden heeft.

Mooi gekleurde bomen, koelere nachten, bo(c)kbier, stoofpotjes, herfstige specerijen, wild en misschien krijgen we ook wel een paar lekkere herfststormen. Genieten met een hoofdletter ''G''

TMCThomas

Zowel EC en gfs laten op lange termijn stabieler weer en hogere temperaturen zien (25+). Dit is sowieso nog langere termijn, maar ik denk dat daar deze keer wat meer onzekerheid op zit als normaal. Op het moment bevinden we ons namelijk klimatologisch gezien in de meest actieve periode wat betreft orkanen/tropische depressies. En dat zie je ook terug in de weerkaarten, neem bijvoorbeeld GFS parellel hier:



We zien er hier 3 voorbijkomen, de eerste verschijnt linksonderaan en vormt een diep laag bij groenland, een 2e trekt snel naar het noorden, dooft uit en voegt zich bij het laag. Tegen het einde ook nog een nieuwe op de kaart die zich richting zuid Europa beweegt. Uiteraard zal dit niet zo gaan gebeuren, termijn is veel te lang en deze tropische zijn erg lastig te voorspellen. Maar het geeft wel aan dat we de komende tijd met de invloed van (de restanten van) deze stormen te maken kunnen krijgen. En door de moeilijkheid van het voorspellen van deze systemen de verwachtingen van de modellen er wel eens minder betrouwbaar op kunnen worden.


Tropische storm bij GEM

GFS parallel is overigens niet de enige die de tropische depressies laat zien. De normale GFS en GEM en JMA laten het ook zien al dan niet in mindere mate. Het gaat zeer aan de koers en of ze er inderdaad komen afhangen wat ons weer doet, en dat kan zeer verschillend zijn. Denk aan ophelia in 2017 waarbij we half oktober nog zomerse temperaturen kregen dankzij een (oud) orkaan die over Ierland heen koerste.



Echter kan de invloed ook ook een stuk minder direct zijn zoals dat laag bij groenland dat je bij GFS parallel ziet ontstaan. of een tropische depressie die de straalstroom een flinke boost geeft. Ik vindt het altijd erg fascinerend om te zien, zeker de wat directere invloed zoals die nazomer in oktober!

Armand

Op dit moment verloopt september nog redelijk normaal, al zijn er wel wat verschillen tussen noord en zuid. In het noorden viel er de afgelopen dagen geregeld wat regen met soms ook stevige buien. In het zuiden bleef het toch ook grotendeels droog met ruimte voor de zon en nog aangename temperaturen. Komende week blijft het ook redelijk rustig. In de loop van dinsdag en woensdag nog wat regen mogelijk, maar vanaf donderdag wordt het gemiddeld gezien droger en zonniger. Alleen op de zaterdag kan een zwakke storing voor nog wat bewolking en misschien een beetje regen zorgen.

De temperaturen blijven eerst nog gematigd, maar met name na het weekend lijkt het (even) wat warmer te worden met kansen op een nazomers weertype! De termijn is nog flink, maar de modellen hinten er al enkele dagen op. Met name in het binnenland zijn er enkele zomerse dagen mogelijk:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De Control is een flinke uitbijter, maar komt zelfs met een hittegolf aanzetten. Die kans is natuurlijk erg klein, maar wel grappig om te zien ;)

AFTH14

Het zou toch best wel lekker zijn, even nog wat zomers!

flyineddy

Citaat van: AFTH14 op ma 07 sep 2020 - 17:07Het zou toch best wel lekker zijn, even nog wat zomers!

Inderdaad, zeker omdat we de afgelopen jaren nauwelijks zomer hebben gehad.  ;D  ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas


Armand

Citaat van: TMCThomas op di 08 sep 2020 - 10:35uhh ec?


We kunnen de naam van het topic maar beter veranderen in Nazomer discussietopic...  ;D

Het begint er inderdaad steeds meer op te lijken dat we vanaf komend weekend onder invloed komen van hogedrukgebieden, waarbij met name begin volgende week de stroming (tijdelijk) naar zuid tot zuidoost draait en daarmee van oorsprong tropische lucht naar de Benelux stuurt. De oorzaak hiervan is een krachtige uitloper van het Azorenhoog, die zich nestelt boven Oost-Europa begin volgende week:



Deze situatie maakt het in de regel mogelijk om zomerse tot tropische temperaturen te bereiken in Nederland, ook in september. In de pluim hierboven zie je ook dat een aardig deel van de leden hierin meegaat. De enkele koelere leden berekenen net een wat andere positie van het hoog.

In het binnenland zijn er zelfs één of meerdere tropische dagen mogelijk volgens de pluim van EC (tevens ook GFS en GEM komen hiermee). Regio Zuidoost:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Het gemiddelde tikt op de dinsdag zelfs al de 30 graden aan! Waar gisteren de Control met een hittegolf kwam voor regio zuidoost, komt ditmaal de Oper met zo'n zelfde scenario. Opnieuw, de kans is momenteel nog erg klein, maar een late regionale hittegolf is in het gunstigste geval wel mogelijk zo blijkt.

Vanaf woensdag/donderdag neemt de onzekerheid wel weer snel toe, maar het aantal warmere opties is wel gestegen. Het hogedrukgebied trekt in oostelijke richting weg en verliest haar invloed op onze omgeving. Het lagedrukgebied hierboven op de Atlantische Oceaan (voor de kust van Ierland/Frankrijk), lijkt in de meeste opties eerder richting het Iberisch Schiereiland te trekken dan naar onze omgeving. Dat maakt de weg vrij voor een nieuw hogedrukgebied nabij onze omgeving. De kans is dus reëel dat we ook na woensdag/donderdag onder invloed blijven van hogedrukgebieden, waarbij de positie ervan bepalend is voor het temperatuurverloop. Door deze hogedruk-invloed blijft de neerslagkans klein en is er veel ruimte voor de zon bij de meeste leden.


JerryL

Citaat van: flyineddy op ma 07 sep 2020 - 18:24Inderdaad, zeker omdat we de afgelopen jaren nauwelijks zomer hebben gehad.  ;D  ;)

Eddy.

Yeah. Nee de zomerliefhebbers zitten al jaren goed. Winterliefhebbers kunnen inmiddels beter PGB gaan aanvragen.

Extremissimorum

De kans op een regionale hittegolf zou ik inmiddels als was groter inscbatten dan 'heel klein'.

Bijzonder slot van een bijzondere zomer in de maak. Laat dit dan de laatste opleving zijn. Dan een ouderwetse herfst. Heerlijk fietsen in 6Bft met regen. Heen en terug tegenwind.

En daarna natuurlijk een Elfstedentocht.

TMCThomas

Citaat van: Extremissimorum op di 08 sep 2020 - 17:38De kans op een regionale hittegolf zou ik inmiddels als was groter inscbatten dan 'heel klein'.

Bijzonder slot van een bijzondere zomer in de maak. Laat dit dan de laatste opleving zijn. Dan een ouderwetse herfst. Heerlijk fietsen in 6Bft met regen. Heen en terug tegenwind.

En daarna natuurlijk een Elfstedentocht.

Doe mij waar gewoon tot half oktober nazomer dan 2 weken herfst en daarna direct winter met uiteraard een Elfstedentocht. ;)

Armand

Citaat van: Extremissimorum op di 08 sep 2020 - 17:38De kans op een regionale hittegolf zou ik inmiddels als was groter inscbatten dan 'heel klein'.


Voorlopig blijft die kans toch heel klein ;) Maandag en dinsdag zou het dan tropisch warm moeten worden. Die kans is momenteel wel aanwezig, al is er zoals gebruikelijk op deze termijn nog wat onzekerheid. Vanaf woensdag wordt het geheel nog onzekerder. Kijk bijvoorbeeld naar GFS, die laat de trog van lagedrukgebieden net iets oostelijker koersen, waardoor de wind aanlandig wordt en de tropische lucht meer bestemd is voor Oost-Duitsland en Polen. Wij komen dan meer onder invloed van het lagedrukgebied boven Scandinavië:



Ook GEM komt met zo'n zelfde soort situatie vanavond. Het is dus momenteel nog onwaarschijnlijk dat we drie tropische dagen gaan halen. Echter is een hittegolf in september natuurlijk al erg uitzonderlijk. We krijgen in elk geval een serie (na)zomerse dagen met op de maandag en/of dinsdag wellicht een tropische dag ergens in Nederland en België. Wat het vanaf woensdag wordt, blijft dus even afwachten ;)

flyineddy

Over (na-)zomer gesproken, met een minimumtemperatuur van rond de 16 graden is het vannacht niet bepaald koud. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Toch wel een kleine verrassing wat het weer betreft hier in het zuiden van het land. De bewolking voor het koufront uit begon vanuit het zuidwesten te breken en het werd op meerdere plekken nog strakblauw in het zuiden. Daarbij liep de temperatuur ook flink op naar zomerse waardes in Eindhoven en Westdorpe. Een prima dag hier. In het midden en noorden was het een ander verhaal. Daar zat veel vochtigere lucht met veel bewolking en af en toe wat (lichte) regen. Toch werd het ook hier niet koud met 18 tot 22 graden.

Momenteel begint het vanuit het noordwesten alweer op te klaren en dat geeft de start voor een zonnige periode. Alleen zaterdag trekt er nog een zwakke storing over met wat bewolking en misschien een buitje met voorkeur voor het noorden. Voor de rest krijgen we veel zon te zien en met name maandag en dinsdag zomerse tot tropische temperaturen!

Wat ik mooi vind aan aanstaande periode, is de overgang van een zomers luchtdruksysteem naar een meer winters luchtdruksysteem. In de zomer zijn de verschillen tussen hoge druk en lage druk relatief klein. De straalstroom is hierdoor minder uitgesproken, stormdepressies en grote blokkades komen dan ook zelden voor. De kaarten ogen vaak redelijk 'leeg'. In de herfst en winter neemt het temperatuurverschil tussen noord en zuid meer toe, waardoor het verschil tussen hoge druk en lage druk fors toeneemt. De straalstroom kan flink aangeslagen worden, diepe stormdepressies en omvangrijke blokkades worden ook mogelijk. GEM laat deze overgang mooi zien. De volgende kaart is qua inhoud totaal niet relevant, maar is mooi ter illustratie:



Arctische lucht zakt uit over Groenland en omgeving, waar de straalstroom (die hier overigens erg noordelijk ligt) ervoor zorgt dat de lagedrukgebieden flink gaan uitdiepen. Een zwak Groenlandhoog is aanwezig. Dit is een eerste transformatie naar een meer winters luchtdruksysteem. Boven Europa is er juist nog sprake van een klassiek zomers luchtdruksysteem, met een vorm van een Spaanse pluim waarbij tropische lucht vanuit Afrika richting Zuid-Europa stroomt. Een krachtig hogedrukgebied blokkeert de boel op de Atlantische Oceaan en vormt de scheiding tussen de warmte en koude. Als bonus zijn er maarliefst drie tropische systemen aanwezig wat zuidelijker op de Atlantische Oceaan. Een prachtkaart wat betreft de luchtdruksituaties  ;D  ;)

TMCThomas

CFS blijft toch positief gestemd over onze winter, cfs is zoals de meeste dat al weten een seizoensmodel die elke dag een berekening maakt voor maanden vooruit, naar het weer op 25 december hoef je nu nog niet te kijken daar is nu nog geen touw aan vast te knopen, en daar moet je cfs sws niet voor gebruiken. CFS is nuttig om trends te bepalen. Op het moment valt het me echter op dat het model regelmatig met een winterse scenario's komt deze herfst/winter ook valt me op dat er vaak hogedruk ergens noordelijk van ons is. Dat laat de laatste CFS run ook zeer duidelijk zien voor eigenlijk de gehele herfst/winter.






En dat is natuurlijk positief voor de winterliefhebber. Natuurlijk hoeft dit allemaal niks te betekenen CFS is zeker niet heilig en kan de komende runs weer een andere trend laten zien. Maar vindt het zeker interessant om te volgen en om te kijken of de trend erin blijft. Mocht je afvragen wat wat voor weer er bij de bovenstaande kaartjes zou kunnen horen, zie dan deze prachtrun hieronder.



TMCThomas



EC oper niet veel veranderd vergeleken met gister, control daarentegen komt met een regelrechte zomerweek. Dan zou je misschien denken dat control iets heel anders doet maar het verschil in de luchtdruk situatie is eigenlijk best klein bij de control ligt het hoog wat meer westerlijk en bevind er zich bij Portugal een iets krachtiger laag waardoor de warmtepomp aan blijft staan.


Powered by EzPortal