Stormkansen februari 2020

Topic gezien door 34113 bezoekers
Gestart door Armand, wo 05 feb 2020 - 18:42

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

In dit topic kunnen verder ingaan op de komende stormkansen en de berichtgeving daarbij horende. Eerst een inleiding van de verwachte situatie aan de hand van de actuele modeluitdraai van GFS06z/GFS12z en EC00z van vandaag 5 februari.

Vanaf komend weekend gaat de straalstroom een grote invloed uitoefenen op West-Europa en krijgen we te maken met een onstuimig weertype. Met name de wind gaat een belangrijke rol spelen. Vanaf zondagmiddag gaat de wind fors toenemen en krijgen we te maken met een heuse storm.

De aanzet tot dit onstuimige weertype begint komende dagen zodra er zich een groot en krachtig lagedrukgebied ontwikkelt ter hoogte van IJsland en Groenland:



De straalstroom wakkert vervolgens zeer sterk aan en bereikt hoge windsnelheden van ruim 300 km/u:



Hierdoor krijgt een lagedrukgebied voor de kust van Canada (zie eerste plaatje) de kans om zich als randstoring te ontwikkelen en in rap tempo te worden meegevoerd door de straalstroom richting Scandinaviƫ. Deze randstoring gaat voor het forse windveld zorgen waar wij in de Benelux vanaf zondagmiddag mee te maken gaan krijgen.

Zondagavond zien we dat het lagedrukgebied zich verenigd heeft met de eerder aanwezige kernen en dat het geheel zich langzaam van IJsland richting Scandinaviƫ verplaatst. Een krachtig hogedrukgebied ligt op dat moment in de omgeving van de Azoren. Tussen deze uitersten van luchtdruk zien we de krachtige straalstroom met bijbehorend windveld recht over onze omgeving denderen:



Dat windveld waar we zondag mee te maken gaan krijgen is vrij fors. De zwaarste windstoten zijn gekoppeld aan het koufront van het frontale systeem dat ergens na zondagmiddag van west naar oost over het land zal trekken. Op dat front zullen waarschijnlijk pittige buien ontstaan die gepaard gaan met zeer zware windstoten die ook diep het land zullen optrekken. GFS komt met waardes van 100-110 km/u in het binnenland en 110-130 km/u aan de kust:



Ook EC komt vergelijkbare waardes, misschien zelfs ietsjes hoger nog. Tevens wordt dit scenario ruim ondersteund door de ENS van beide modellen. Vrijwel alle leden van EC (ongeveer 47 van de 50) komen met zeer zware windstoten van meer dan 100 km/u voor de Bilt. Een kleine 40% komt zelfs met windstoten van meer dan 120 km/u, zoals te zien valt in deze staafdiagram:



Met name op en net achter het front met bijbehorende buien zullen de hoogste windstoten gemeten worden. Het is tevens niet onwerkelijk als de daadwerkelijke windstoten tijdens de buien nog wat hoger kunnen liggen in de orde van 120-140 km/u. De sterkte van de uiteindelijke windstoten is afhankelijk van de intensivering van de randstoring. Gezien de steeds korter wordende termijn en de zekerheid in de ENS van zowel GFS als EC, lijkt het onwaarschijnlijk dat de kracht van de windstoten op grote schaal beneden de 100 km/u zal komen.

Met andere woorden; het lijkt er sterk op dat het gehele land te maken gaat krijgen met zeer zware windstoten van 100 km/u of hoger tijdens de passage van het buienfront dat vanaf zondagmiddag de Nederlandse kust gaat bereiken. De precieze timing blijft overigens nog even afwachten. Hogere uitschieters zijn goed mogelijk, mits de randstoring zich voldoende kan uitdiepen. Dat zal komende runs duidelijk gaan worden.

Na passage van het frontensysteem blijft de wind nog aanwezig, de windstoten zwakken verder af naar waardes beneden de 100 km/u in het binnenland. Aan de kust zijn nog waardes mogelijk van rond de 100 km/u. Verder kunnen er in de periode van maandag tot woensdag nog meerdere randstoringen ontwikkelen. Opnieuw kan het dan weer tot (zeer) zware windstoten komen, maar de termijn en onzekerheid zijn nog te groot om daar verder op in te gaan.

Het heeft er juist meer schijn van dat de straalstroom tegen die tijd meer gaat meanderen en er boven Europa een sterke opbouw van hogedrukgebieden plaats zal vinden. Dat kan de eerste voorjaarsdagen met zich mee brengen. Het blijft toch nog afwachten voorlopig of de straalstroom dit zal toelaten, het is immers al vaker gebleken afgelopen maanden dat de straalstroom uiteindelijk toch weer te sterk blijkt te zijn.

Kortom kunnen we stellen dat het vanaf zondag flink gaat stormen met op landelijke schaal zeer zware windstoten van boven de 100 km/u die met name hun maximum behalen op en vlak achter de passerende buienlijn. Ook maandag en dinsdag blijft het nog stevig doorwaaien, waarbij nieuwe randstoringen mogelijk opnieuw voor veel wind kunnen zorgen.

TMCThomas

Bedankt Armand voor de mooie uitleg over de situatie!

Nieuwe EC komt met windstoten tot 138 km/u!





Opnieuw ook weer een enorm windveld, in het hele land tegelijk windstoten van 110 km/u, en tot ver in het binnenland windstoten van 120+ km/u, in duitsland bij dortmund ook 135km/u. Ben benieuwd of dit er zo in blijft staan.

Zoals het er nu uit ziet iets zwaarder/vergelijkbaar met de storm van 18 januari 2018, maar vooral op grotere schaal.



(let op in m/s ipv km/u oftewel x3.6, 34m/s = 122,4km/u)
Meer info over de storm van 2018: KNMI Storm Januari 2018

Armand

Poeh inderdaad Thomas, EC Oper wordt run met run ietsjes zwaarder. 120 km/u op landelijke schaal, hopelijk is EC Oper een van de hoogste in de pluim. Eerdere runs lag de oper eerder rond het gemiddelde, wat betekent dat sommige leden er nog een schepje bovenop hadden gedaan. Bovendien lijkt het erop dat de piek gehaald wordt op een stevige buienlijn waar EC nu ook onweer op berekent. Het gegeven dat de zwaarste windstoten voorkomen op een buienlijn, kan betekenen dat de daadwerkelijke windstoten nog iets hoger kunnen uitvallen. Ook het KNMI spreekt hierover in de Guidance, citaat: ''dat de werkelijke kans dat zeer zware windstoten gaan optreden ergens in de genoemde periode nog iets hoger ligt dan de genoemde kansen.''

Zeer interessante ontwikkelingen.

Extremissimorum

Even ter vergelijking: de pluim m.b.t. de situatie van 18 januari 2018 op dezelfde termijn als 'onze'  storm nu. Op papier hebben we nu te maken met een nog zwaardere storm.

Erg benieuwd hoe dit gaat ontwikkelen. Gelukkig op zondag dus niet zo druk op de weg. Een dag later en het valt zo goed als gelijk met de avondspits...

TMCThomas

Citaat van: Armand op wo 05 feb 2020 - 19:58Eerdere runs lag de oper eerder rond het gemiddelde, wat betekent dat sommige leden er nog een schepje bovenop hadden gedaan.

Ligt weer zo'n beetje in het midden, er zijn nog genoeg leden die hoger gaan.


Joep

Citaat van: TMCThomas op wo 05 feb 2020 - 22:13Ligt weer zo'n beetje in het midden, er zijn nog genoeg leden die hoger gaan

Windstoten pluim ook heftig[/quote]Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Snowfreak

ter info de storm heeft een naam gekregen: ciara  ;)

TMCThomas

GFS relatief mild vergeleken met EC en andere modellen, aan de kust windstoten van 118-130 km/u in een dunne strook en 103-118 km/u in het binnenland. windveld is minder groot als ec en ook de duur ervan is korter (komt ook paar uur eerder ec piekt later)



EC ter vergelijking:


TMCThomas

ECMWF nog steeds heftig met windstoten tot 137 km/u aan de kust en 120+km/u in het binnenland







GFS wat rustiger, aan de kust nog steeds windstoten tot 131 km/u, maar binnenland is wat rustiger met max 110 in het midden en onder de 100 in het oosten en zuiden



GFS oper lijkt echter een uitbijter te zijn



EDIT: ICON/wrf doet ongeveer wat gfs oper doet, misschien ziet ec wel te hoog, Word afwachten.

Armand

Een en ander begint zich langzaam wat duidelijk te worden. Zo als het er nu voorstaat, neemt de windkracht flink toe op nadering van het frontensysteem. Aan de kust begint dit proces al zondagmorgen en ook in de eerste helft van de zondagmiddag spreiden de windstoten zich verder over het land uit. We hebben het dan over zeer zware windstoten langs de kust van meer dan 100 km/u, later toenemend naar 120 km/u vlak voor de passage van de buienlijn. Elders in het land zullen de windstoten ook fors toenemen naar 70-90 km/u in de loop van zondagmiddag en richting de avond gaan we op landelijke schaal al richting de 100 km/u.

Dan komt het hoogtepunt. Dit is een stevige buienlijn die waarschijnlijk gepaard zal gaan met veel regen en mogelijk ook onweer. Details hierover zullen nog even op zich moeten laten wachten. Vanwege de zeer sterke bovenluchtstroming zal het buienfront wel redelijk snel oostwaarts trekken. Op dit buienfront zitten de zwaarste windstoten. GFS komt ook deze run van vanavond weer met 110-130 km/u aan de kustregio's en 100-120 km/u elders in het land. Ook de ENS van GFS toont daar geen onzekerheid meer in, pluim voor midden NL:



EC kwam vanmorgen met iets hogere waardes zoals hierboven ook te zien zijn in de post van Thomas. Morgen later op de dag zullen ook de hoge resolutiemodellen een verwachtingen kunnen opmaken voor komende zondag. Het zou mij niet verbazen dat deze misschien zelfs met nog iets hogere waardes zullen komen, aangezien EC en met name GFS de windstoten op buienlijnen nog wel eens ietwat willen onderschatten. Hoe zwaar de windstoten uiteindelijk zullen worden blijft natuurlijk afwachten, de modellen kunnen er altijd nog met een bepaalde marge naast zitten. Ik schat de kans op zeer zware windstoten (+100 km/u) wel heel groot in voor het gehele land.

We zien overigens aan de pluim hierboven dat na de buienlijn de wind nog niet bepaald erg gaat afnemen. Maandag en dinsdag zijn er nog steeds zware windstoten mogelijk in het binnenland en zeer zware windstoten aan de kust. Daarna neemt de onzekerheid verder toe, maar ook dan nog steeds enkele kansen op een nieuwe randstoring.

Joep

ECMWF komt vanavond opnieuw met een indrukwekkende reeks zeer zware windstoten voor zondag. Zeer waarschijnlijk hoogtepunt van de storm tussen 18z en 21z. Ook boven land komen dan windstoten voor van 120 km/u of meer. Dat kan tot serieuze stormschade zorgen.

Kaartjes via robert de vriesJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Armand

Citaat van: Joep op do 06 feb 2020 - 19:37ECMWF komt vanavond opnieuw met een indrukwekkende reeks zeer zware windstoten voor zondag.

Poeh, dat knikje wat je ziet in het tweede kaartje van Joep is nieuw. Dat komt door optimale intensivering van de randstoring, waardoor het windveld nabij deze knik nog intensiever wordt. EC komt dan ook met windstoten tot maximaal 130-140 km/u in een strook van Noord-Frankrijk, over Centraal Belgiƫ en via Nederlands Limburg richting Duitsland. Voor het binnenland zijn dit natuurlijk extreem hoge waardes. Ik verwacht dat Oper EC hiermee wel een uitbijter vormt voor deze zeer hoge waardes, maar het laat wel zien dat de vorming van zo'n 'knik' wel een aandachtspunt is.

Joep

WindstotenpluimJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Jeroen22

Dus als ik het zo hoor en zie, komt er in de loop van de zaterdag/begin van de zondag een code oranje of als het echt extreem wordt een code Rood.???

Dat er stormschades gemeld gaan worden is wel duidelijk. Sommige bomen hebben al blad staan hier in de straat.

GeneralDuke

Ik vermoed geen code rood aangezien het een zondag betreft.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

DoeEensGek

Citaat van: Jeroen22 op vr 07 feb 2020 - 06:15Dus als ik het zo hoor en zie, komt er in de loop van de zaterdag/begin van de zondag een code oranje of als het echt extreem wordt een code Rood.???

Dat er stormschades gemeld gaan worden is wel duidelijk. Sommige bomen hebben al blad staan hier in de straat.

Sommige bomen hier hebben gewoon nogsteeds blad. Zal mij benieuwen maar ik verwacht veel schade deze storm. Goed kijken waar ik de auto neerzet.

blabla

Brengt de huidige hoogwaterstand in de rivieren in combinatie met de aanstaande storm extra risico's met zich mee?

GeneralDuke

Code geel in het hele land voor zware windstoten:

Zondag krijgt het hele land in de loop van de dag te maken met zware windstoten van 75-100 km/u. Dit begint aan het einde van zondagochtend in het noordwesten en breidt zich geleidelijk uit over het westen en zuidwesten. In de middag volgt de rest van het land. In het oosten beginnen de zware windstoten als laatste.

In de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en is er kans op zeer zware windstoten van 100-120 km/u. Dit gebeurt in het noordwesten in de tweede helft van zondagmiddag, in het westen en zuidwesten in de eerste helft van zondagavond en de rest van het land volgt daarna.
In de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten van 100-120 km/u, maar zware windstoten van 75-90 km/u houden mogelijk nog een dag langer aan.

Citaat van: blabla op vr 07 feb 2020 - 16:11Brengt de huidige hoogwaterstand in de rivieren in combinatie met de aanstaande storm extra risico's met zich mee?

De huidige stand niet, want het water staat nu vooral hoog in het oosten, en de stormvloed komt in het westen.
Als ik echter 2 dagen vooruit kijk op http://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterhoogte/ dan lijkt de hoogwaterpiek rond die tijd ergens in Midden-Nederland te zijn. Er zullen dus wel wat plekken zijn waar het samenvalt, bijvoorbeeld mooi zichtbaar in de prognose voor Vuren (net oostelijk van Gorinchem).
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Armand

Citaat van: GeneralDuke op vr 07 feb 2020 - 17:42Code geel in het hele land voor zware windstoten:


Dat is vroeg voor een waarschuwing, maar wel terecht gezien de omvang, sterkte en zekerheid van de windstoten. Zeer waarschijnlijk gaat er nog code oranje komen. We volgen de ontwikkelingen op de voet, momenteel is er nauwelijks iets veranderd t.o.v. eerdere runs. Dat betekent concreet nog steeds op landelijke schaal zeer zware windstoten (+100 km/u) zoals het KNMI al aangeeft, die zich met name bevinden op een krachtig koufront.


Powered by EzPortal