Onweerskansen 2019 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 37847 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, zo 19 mei 2019 - 10:54

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij?

< 10 (Buitengewoon weinig)
4 (7%)
10-15 (Zeer weinig)
4 (7%)
15-20 (Weinig)
6 (10.5%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
10 (17.5%)
25-30 dagen (Normaal)
9 (15.8%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
10 (17.5%)
35-40 dagen (Veel)
11 (19.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (3.5%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
1 (1.8%)

Totaal aantal stemmen: 22

flyineddy

Armand, bedankt voor de uitgebreide update!  ;D

Estofex komt morgen overigens met een Level 1 voor de oostgrens van Nederland, oost België, Luxemburg en (noord-)west Duitsland:



CiteerA level 1 was issued across parts of North France, Luxembourg, East Belgium, East Netherlands and Northwest Germany primarily for hail and tornadoes.

CiteerNorth France, Luxembourg, East Belgium, East Netherlands and Northwest Germany...

A strong southwesterly mid-/upper-level flow is present across western Europe, that is associated with a front that represents the western edge of a warm and humid air-mass across East France and much of Germany. There is consensus among ECMWF, GFS and ICON-EU that a frontal wave is forecast to translate northeastward across France during the afternoon, reaching Northwest Germany by the evening. The wave is expected to provide lift that will result in scattered convective initiation near the front during the late afternoon as approximately 1000 - 1500 J/kg of mixed-layer CAPE will be available.

Relatively strong (~20 m/s) deep-layer shear, suggesting that a few supercells will form that should be capable of producing large (>2 cm), and possibly very large (> 5 cm) hail. Moreover, fairly large hodographs boasting 150-200 m2/s2 of 0-1 storm-relative helicity are expected ahead of the wave, with 0-1 km shear near 10 m/s, indicating that there is some risk of tornadoes as well.

Eddy.

PS: ik merk trouwens dat het Estofex kaartje hier op de index pagina al een tijdje niet meer geupdate is.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Bedankt voor de mooie uitleg Armand! Zeer benieuwd wat het morgenavond gaat worden. Hoop toch stiekem wel op een supercel. Arome laat al mooie buien zien!


flyineddy

Hier nog een interessant plaatje met CAPE en windschering, waarbij je mooi kunt zien wat voor soort onweersbuien je ongeveer kunt verwachten bij een bepaalde verhouding.


Bron:https://en.wikipedia.org/wiki/Mesoscale_convective_system#/media/File:CAPE_vs_SHEAR.png

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Harmonie pakt ook fors uit voor morgen. Het model schetst dat de kern van het lagedrukgebiedje vrijwel parallel aan de middellijn van Nederland noordwaarts trekt. Aan de westzijde ervan ontstaan forse buien die getriggerd worden door forcering vanaf enige hoogte:


In deze run liggen deze buien zoals hierboven te zien is vooral in de kustregio's en West-België en trekken vervolgens verder over Midden- en Noord-Nederland en Centraal België. In Noord-Frankrijk en Zuid-België ontstaan vervolgens ook buien aan de oostzijde van het laag. Hier is meer warmte en onstabiliteit aanwezig voor de vorming van mogelijk zware onweersbuien. Of en waar precies dat gaat gebeuren blijft voorlopig nog onzeker. Volgens Harmonie gaan deze buien aan de oostzijde van het laag voornamelijk over Oost-België, Zuidoost-Nederland tot in West-Duitsland.

Wat is nou precies het verschil tussen de buien aan de westzijde van het laag (die waarschijnlijk over westelijk, centraal en noordelijk deel van de Benelux trekken) en aan de oostzijde van het laag (die waarschijnlijk over (zuid)oostelijk deel van de Benelux trekken)? De buien aan de westzijde zijn al pittig met onweer, kans op zware windstoten en kleine hagel. Er is ook voldoende onstabiliteit aanwezig, maar door de aanlandige wind die ontstaat aan de westzijde van het laag, zal de temperatuur en onstabiliteit een stuk lager zijn dan aan de warmere kant ten oosten van het laag. Hier is bijvoorbeeld veel meer CAPE aanwezig en mits het voldoende opwarmt kan daar ook gebruik van worden gemaakt. In dat geval kunnen de buien aan de oostzijde forser uitpakken met een hogere bliksemactiviteit, (zeer) zware windstoten en grotere hagelstenen. Dit alles blijft afwachten en ligt dus aan verschillende factoren.

Harmonie laat daarbij wel mooi het verschil zien tussen de buien aan de westzijde en oostzijde aan de hand van de berekende windstoten. Bij de buien aan de westzijde kunnen er op regionale schaal zware windstoten voorkomen:


Aan de oostzijde kunnen de windstoten forser en veel uitgebreider georganiseerd worden:


Potentieel dus een forse onweerssetting voor het gehele land, met de nadruk op een kans op goed georganiseerd onweer in het (zuid)oosten. Het blijft natuurlijk allemaal afwachten tot morgenavond, maar zeker zeer interessant om te volgen.

Joep

Waarschuwing:
Een niveau 2 geldt voor delen van Noord-Frankrijk, de zuidoostelijke/oostelijke Benelux en West-Duitsland voor kans op enkele zware onweersbuien. Daarbij zijn (grote) hagel, zware windstoten en hoge bliksemfrequentie mogelijk. Lokale verschillen kunnen groot zijn! Een niveau 1 (rondom het 2-gebied) geldt voor dezelfde randverschijnselen, maar dan in mindere mate en intensiteit. Plaatselijke schade en/of overlast is desondanks in het hele aandachtsgebied niet uitgesloten. Buiten de niveau-1 zone is het risico op onweer een stuk kleiner.

Voordat het lagedrukgebied ons land bereikt, lopen de temperaturen met een zuidelijke stroming opnieuw flink op. Dit wel overigens wel afhankelijk van de hoeveelheid bewolking dinsdagochtend. De warmste en meest onstabiele luchtsoort bevindt zich boven het zuidoosten van ons land: daar lopen de temperaturen op tot 28, lokaal zelfs 29 graden. CAPE waardes stijgen aan het eind van de middag / begin van de avond in die hoek, in de orde van ?1500-2000? J/kg. Effectieve windschering ligt rond de 40-45 knopen (15-18 m/s low level shear), convectiemodus is bij dergelijke waardes goed georganiseerde multicell en als buien vanaf de grond ontstaan zelfs supercell. De meeste shear (tot 50 knopen, 0-6km) ligt boven de westelijke helft, CAPE waardes zijn daar echter significant lager: in de orde van 500 J/kg. De beste overlap en het grootste risico op heftige randverschijnselen, vinden we dus overduidelijk terug binnen het niveau 2 gebied. 

De eerste buien ontstaan waarschijnlijk even na het middaguur boven Noord-Frankrijk op de westflank van het thermisch laag. Deze ontstaan niet vanaf de grond en clusteren waarschijnlijk snel samen tot een groot buiengebied (type multicell). Deze buien gaan vooral de westelijke helft van België en Nederland aandoen, randverschijnselen worden daarbij weinig verwacht, mogelijk lokaal wat hagel en natuurlijk is er ook een onweerskans. Later in de middag ontstaan voor het thermisch laag uit in het warme LVL2 gebied MOGELIJK buien vanaf de grond, die in dat geval meteen fors kunnen uitpakken. Hierbij moet rekening gehouden worden met hagel van potentieel 3-5 cm doorsnede, zware windstoten tot om en nabij 100 km/h en hoge bliksemfrequentie. Later in de avond trekt dan nog het laag zelf over met geclusterde (onweers)buien, mogelijk in MCS vorm. Rond middernacht houden de meeste buien het via Noordoost-Nederland voor gezien en wordt het weer rustig. 

Bron onlineweather

Joep

Dinsdag kans op zware onweersbuien.
Mogelijk kans op supercel?

De weerkaarten zijn voor dinsdag tamelijk onheilspellend. De belangrijkste ingrediënten zijn aanwezig voor zeer zware onweersbuien, die gepaard kunnen gaan met intensief onweer en zeer zware windstoten tot 100 km/uur.

Houd dinsdagavond rekening met zware onweersbuien!

Dinsdag begint de dag nog rustig en waarschijnlijk overal droog. Het is daarbij vrij zonnig, maar verspreid drijven ook nog wolkenvelden over. De wolken worden wel dunner, zodat geleidelijk de zon er steeds beter bij komt. Het warmt daarbij snel op.

In de eerste helft van de middag ligt het kwik tussen 21 graden in Den Helder en zomerse waarden van 25 graden tot lokaal 29 graden langs de oostgrens. Met het oplopen van de temperatuur wordt de kans op buien wel groter.

Later in de middag en 's avonds is de lucht zeer onstabiel en ontstaan er forse regen- en onweersbuien in het noorden van Frankrijk. boven België en in Zuid-Nederland. De zware buien trekken noordoostwaarts en kunnen in snel tempo uitgroeien tot een groot intensief onweerscomplex.

Gevaar voor zeer zware windstoten

De zware buien kunnen gepaard gaan met intensief onweer, daarnaast kan er veel regen vallen in korte tijd. Het grootste gevaar zijn (zeer) zware windstoten tussen 75 en 120 km/uur. Die kunnen ervoor zorgen dat flinke takken afbreken of zelfs dat bomen omvallen.

Er zijn dinsdagavond veel buitenevenementen gepland, zoals avondvierdaagses. Houd daarom de regenradar en de berichten van Weerplaza goed in de gaten. Dat kan op onze website, via Twitter en in de apps.

Mogelijk ook een supercell?

Een supercell is een enorme onweersbui met een draaiende opwaartse luchtstroom. Het is het zwaarste type onweersbui dat op aarde voorkomt. Het kan grote hagelstenen, zeer zware windstoten en veel ontladingen in enkele minuten produceren. Soms is er een tornado mogelijk.

Om een supercell te laten ontstaan zijn aan de grond een hoge temperatuur en grote luchtvochtigheid nodig, en verder juist koude lucht op enige hoogte, en moet de windsnelheid naarmate je hoger in de lucht komt steeds harder waaien.

"Een supercell is een zeer plaatselijk fenomeen met een doorsnede van 10 bij 20 km, dus niet overal in ons land is de kans op zwaar onweer even groot"Wilfred Janssen buienexpert van Weerplaza

Als dinsdagmiddag aan al deze voorwaarden wordt voldaan, moeten we ons opmaken voor zwaar onweer. De vraag is wel of de supercell daadwerkelijk gaat ontstaan en zo ja waar. Het kan zomaar gebeuren dat het even betrekt en de temperatuur niet hoog genoeg wordt om zo'n supercell, zeer zware bui, te laten ontstaan. Bovendien komen de zware buiencomplexen zeer plaatselijk voor, dus er zijn veel plaatsen die gespaard blijven van het zware weer.

Weerplaza



Eric


TMCThomas

 :o, wordt steeds spannender! Ben zeer benieuwd.
De uitleg van estofex die bij het plaatje hoort:

A level 2 was issued for NE France, Belgium and the Netherlands mainly for large hail, severe convective wind gusts and tornadoes.

The approaching trough from the west will be associated with the south-southeasterly flow near the surface, and the veering wind profiles that all available NWP models forecast, will create a dangerous environment for any thunderstorm that will develop. Convective initiation is expected first in Central - NE France after 15z where the PBL mixing ratio is expected to reach values up to 11 g/kg and steep mid-level lapse rates will build large values of CAPE. MLCAPE is forecast to exceed 1.5 kJ/kg inside the level-2 area where more than 15 m/s of 0-3km bulk shear will be available. Storms will be able to quickly form supercells, travelling long distances and producing large hail, severe wind gusts and tornadoes.

The latest outputs of regional models provide different solutions for the convective mode that should be anticipated. If discrete supercells form in NE France and Belgium then the main threat will be large (or very large) hail and tornadoes. If supercells form bow echoes then widespread severe wind gusts will be the main threat.

Given the low predictability of the storm-mode of the storms translating towards Belgium and the Netherlands, it is difficult to exclude any threat. Nevertheless, the high low-level shear of veering winds which create more than 100-150 m2/s2 SREH0-1km and low LCLs, even below 1000 m, mostly inside the level-2 area will increase the probability of tornadogenesis. Convection will become elevated during the night and storms should start weakening before midnight while entering the North Sea.

Ook het KNMI heeft inmiddels code geel afgegeven al zal dat nog wel naar code oranje wellicht zelfs rood gaan als de buien daadwerkelijk in het vizier komen.



Bigfoot

Wanneer nou toch eens een keer meer westelijker!
Altijd maar weer afbuigend naar oosten...

winter67

Citaat van: Bigfoot op di 04 jun 2019 - 01:05
Wanneer nou toch eens een keer meer westelijker!
Altijd maar weer afbuigend naar oosten...
Is gewoon logisch zulke buien ontwikkelen zich het best bij hoge temps en dat is juist in oosten i.p.v. westen

Tyshane

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 05 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de oostflank van een uitzakkende hoogtetrog ten westen van Ierland staat op hoogte een in kracht toenemende zuid- tot zuidweststroming. De as van de straalstroom blijft daarbij west van ons land. Het buigpunt van het NO-ZW georiënteerde polaire grondfront ligt momenteel ten zuiden en oosten van ons land, maar in de loop van vandaag trekt dit als warmtefront weer noordwaarts over Nederland. Er vormt zich vandaag in de warme sector boven Frankrijk een thermisch laag, mogelijk ook door enige PVA op hoogte. In de loop van vanavond trekt dit laag noord(oost)waarts over Nederland. Rondom dit thermische laag zien we een signaal voor zware onweersbuien. Warmteadvectie en in de onderste niveaus convergentie rondom het laag lijken de belangrijkste forceringen, maar vanavond zien we op 700 en 500 hPa ook een subtiele trog noordwaarts over het land trekken. Bovendien speelt aan de zuidflank van het laag ook frontogenese een rol. Het polaire front blijft aan de westzijde van dit laag boven onze omgeving golven op woensdag.

Modelbeoordeling:
De buien van vanavond vormen het belangrijkste aandachtspunt. Er is bovendien nog onzekerheid over hoeveel neerslagactiviteit er op het warmtefront van vanmiddag zit. Waarschijnlijk stelt het wel iets meer voor dan beide Harmonies berekenen, gezien de actualiteit. De zwaarste buien zijn sowieso voor later op de dag, in de buurt van het thermische laag, waar de meeste CAPE aanwezig is. Hoe verder naar het zuidoosten, hoe groter de kans op convectie vanaf de grond, die ook de SBCAPE/SBCIN. In het uiterste noorden en westen lijkt de diepe convectie vrijwel zeker vanaf middelbaar niveau te gaan optreden. De verschillende Harmonies laten een vrij eensgezind beeld zien qua timing en locatie van de buien, maar vooral HAP1 en HAP2 berekenen op uitgebreide schaal zware tot zeer zware windstoten. Opvallend is dat nu ook in Harmonie36 het westen wat wordt ontzien, wat past bij het beeld dat de buien daar waarschijnlijk vanaf hoogte gevoed worden i.p.v. vanaf de grond. Nog steeds berekenen zowel Harmonie36 als HAP1, HAP2 en HAP3 lokaal uitschieters van meer dan 64 knopen. We gaan vooralsnog uit van lokaal zware windstoten, maar als het meer een squall line wordt kan het inderdaad op uitgebreidere schaal tot zware windstoten komen. Vooral in de avond zit de meeste verticale windschering in de onderste 3 km, wat gunstig is voor lijnvormige convectie.

Aandachtspunten
Temperatuur:
Tx lokaal in het zuidoosten mogelijk toch weer dicht tegen 30°C. De Harmonies berekenen mogelijk te weinig/dunne warmtefrontbewolking en -neerslag vanwege het wolkenwaterprobleem, wat invloed heeft op de maxima in het westen en noorden (waarschijnlijk iets overschat in de Harmonies).

Wind:
Vanavond grote onzekerheid v.w.b. de windstoten (zie modelbeoordeling). Rondom het laag boven zee ook 6 Bft, dun signaal voor 7 Bft noord van de Wadden.

Bewolking:
Bij het warmtefront mogelijk al enkele ingebedde CB's met toppen tot ca. FL250, verder rondom het thermische laag CB's met toppen tot ruim FL400. Aan de achterzijde van en rondom het thermische laag kans op lokaal St, vooral boven zee.

Neerslag:
Vanmiddag geven vooral Hirlam en EC al enige neerslag. Stelt nog niet veel voor. Warmteadvectie en middelbare onstabiliteit. In de avond toenemende buienkans. Met name in de (zuid)oostelijke helft convectie vanaf de grond. Verder naar het westen lijkt er vooral sprake te zijn van convectie vanaf middelbaar niveau met convergentie en PVA op 850 en 700 hPa hoogte als forcering. CAPE waardes worden hoog, tot wel boven de 2000 J/kg in het oosten en zuidoosten. Daarbij ook toenemende verticale windschering. Waardes van 40-50 kn zijn mogelijk. Organisatiegraad: waarschijnlijk al gauw multicell clusters of een multicell lijn, mogelijk ook een supercell gezien de diepe windschering. Hagel is waarschijnlijk en ook frequent onweer. Statistische conditionele kans (INDECS) op meer dan 200 ontladingen/5 min is ruim 70% in een groot deel van het land, vooral landinwaarts. Dit is aanzienlijk hoger dan de vorige runs overigens en past beter bij het beeld dat past bij dit soort CAPE- en windscheringswaarden. Ook de Harmonies geven een signaal voor hogere bliksemfrequenties.

Zicht:
Goed zicht, het eerstkomende uur lokaal matig met een kleine kans op een lokale mistbank. In buien lokaal slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 04/06/2019 05.55 uur LT.

GeneralDuke

We gaan er maar weer eens goed voor zitten vandaag 8)
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Tam

Leveltje 2 voor vandaag en morgen? Noice!

Jasneker

Mooie dagen in het vooruitzicht, maar zien wat er over blijft voor Friesland, en hopen dat de schade meevalt.

Armand

Momenteel warmt het onder zonnige condities in Nederland al op tot boven de 20 graden. Bij de grens met België en Frankrijk ligt momenteel wat bewolking en wat regen, dit is onderdeel van het warmtefront. Dit gebied trekt komende uren over België en Nederland, met daarachter warmere lucht en ook vochtigere lucht. Dat valt het best te zien aan de dauwpunt temperaturen, die liggen aanzienlijk hoger achter warmtefront (momenteel dus in het gebied boven Noord-Frankrijk)

Energizer85

Mooie dagen dit... afgelopen zondag al echt kunnen genieten van actieve onweersbuien met prachtige luchten. Toen was er niet veel voorzien....

Nu is de situatie andersom, ben benieuwd of het allemaal precies goed valt vandaag.... in de afwacht stand tot een uurtje of 19.00 dan maar...

hesselsjoerd

Erg benieuwd naar vanavond. Ik zelf woon in Friesland. Ik heb toch weer wat angst voor een zeewindje aan het einde van de middag. Is dit terecht? Het staat niet in de modellen, maar toch..

Channiej

Gisteren schreef armand dat als de temperatuur minder hoog uit pakt, dat de situatie mogelijk minder heftig zal zijn. Hij schreef daf niet zo in deze content, maar zo verwoord ik dat nu even.

Is dit nog steeds aan de orde en is dit een eventueel dekseltje wat het noodweer minder heftig zal maken als wat er nu voorspeld wordt?

Koen-IJM

Het wil met de temperatuur nog niet echt vlotten :( Ook al redelijk wat bewolking/neerslag op komst vanuit het zuid(westen). Worden het enkele (pittige) buiten vanavond of krijgen we noodweer? De komende uren worden spannend...

flyineddy

Citaat van: Channiej op di 04 jun 2019 - 12:55
Gisteren schreef armand dat als de temperatuur minder hoog uit pakt, dat de situatie mogelijk minder heftig zal zijn. Hij schreef daf niet zo in deze content, maar zo verwoord ik dat nu even.

Is dit nog steeds aan de orde en is dit een eventueel dekseltje wat het noodweer minder heftig zal maken als wat er nu voorspeld wordt?
Ik weet niet hoe het zit met betrekking tot de huidige situatie, maar ik weet wel dat normaal gesproken de hogere temperaturen nodig zijn om convectie vanaf de grond te doen ontstaan. Als de convectie vanaf de grond kan ontstaan, dan zijn vaak de randverschijnselen, zoals wind, nog een stuk meer aanwezig/krachtiger.

Ik denk dat dit vandaag ook geldt. Als de temperatuur vandaag maximaal oploopt, dan is de hoeveelheid energie die door het onweer benut kan worden ook maximaal en krijg je dus hele zware buien. Blijft de temperatuur door bijvoorbeeld bewolking of neerslag wat achter, dan krijgen we waarschijnlijk nog steeds flink onweer, maar zullen de scherpste randjes (qua randverschijnselen) er wel wat af zijn.

Edit:
Citaat van: Koen-IJM op di 04 jun 2019 - 13:31
Het wil met de temperatuur nog niet echt vlotten :( Ook al redelijk wat bewolking/neerslag op komst vanuit het zuid(westen). Worden het enkele (pittige) buiten vanavond of krijgen we noodweer? De komende uren worden spannend...

Ik zou uitgaan van slechts enkele pittige buien, dan kan het altijd nog een positieve verrassing worden. ;)

Ik ben zeer benieuwd wat het vandaag gaat worden. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal