Onweerskansen 19 en 20 juli

Topic gezien door 34960 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 18 jul 2017 - 06:05

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Aangezien er toch wel kans op serieus onweer is open ik even een topic. Mogelijk dat Marsel er hier vandaag of morgen op inhaakt

Woensdagmiddag en -avond passeert vanuit het zuidwesten een (thermische) vore waarop de stroming in de loop van de dag van zuidoost naar zuidwest draait. Op enige hoogte vindt dan opnieuw warmte-advectie (thetaW850 ca. 18 C) plaats en 's avonds is er tevens de passage van een nieuwe kortgolvige hoogtetrog. Deze overlap van onstabiliteit en dynamische forcering zou in potentie zware convectie op kunnen leveren.



Belangrijkste aandachtspunt voor de komende 24-36 uur is de mogelijk ontwikkeling van convectie boven Frankrijk/Belgie nabij de thermische vore en onder invloed van een maximum in zowel WA als PVA. EC laat een overlap in deze maxima via het Kanaal over de Britse Eilanden noordwaarts trekken in de nacht naar woensdag. De modellen laten hierop logischerwijs convectie zien die mogelijk nog het westen van de FIR (boven zee) aandoet. Ha36 is hierin de uitbijter met al runs achter elkaar (zware) convectie in activiteit afnemend via België over het zuidoosten van ons land. In het ECEPS zijn er maar weinig leden die significante neerslag berekenen voor het zuidoosten op dinsdag. Kijkende naar de Harmonie36-progtemps van EHBK zijn buien mogelijk met toppen tot FL400. Woensdag is later in de middag en avond de ontwikkeling van zware convectie waarschijnlijk, in de modellen vooralsnog met grote regionale verschillen. ECEPS laat de potentie ook al een aantal dagen zien. De onzekerheid zit vooral in het tijdstip waarop de modellen de convectie berekenen; Harmonie 38 en Hirlam berekenen al buien in de middag, die dan vanaf de grond gevoed worden. De overige modellen laten dit pas later zien, deze buien ontstaan op enige hoogte.

Morgen middag en -avond meer forcering (hoogtetrog, WA en convergentie bij de thermische vore) en veel energie. CAPE waardes liggen dan in het algemeen tussen 2000-4000 J/kg. Bovendien laten de progtemps voor met name het noorden sterk gekromde scheringsprofielen zien met 0-3 km 25-30 kn windschering. Dit laat goed georganiseerde convectie (multicell) toe met kans op grote hagel, zware windstoten en veel neerslag.

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Nederland lijkt voor morgen het epicentrum van Europa te zijn

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

Hirlam berekent veel neerslag, vooral voor het noorden van het land

Joep

Het WRF model met de buien voor morgenavond


Joep

Morgenmiddag en -avond kans op (zware) onweersbuien

Morgen neemt in de loop van de middag van het zuiden uit de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. De buien kunnen lokaal vergezeld gaan van hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. De buien zullen in de nacht naar donderdag het land gaan verlaten.

Joep

Hitte door zware onweersbuien verdreven


De maxima komen uiteindelijk tussen 27 of 28 graden in het noorden en lokaal 32 graden in het zuidoosten uit. In de middag wordt het broeierig en vochtig warm, een duidelijk teken dat de atmosfeer onstabiel en 'opgeladen' wordt, klaar voor een elektrische ontlading. Die ontlading komt in de tweede helft van de middag en 's avonds, als stevige onweersbuien vanuit het zuiden over het land gaan trekken.
Zoals het er nu naar uitziet, trekken de meeste buien over de westelijke helft van het land, vooral in Zuid-en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland. De minste kans op onweer lijkt aanwezig in de Achterhoek, het oosten van Noord-Brabant en in Limburg. Dat is goed nieuws voor deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Let wel op, de prognose kan nog veranderen in de loop van woensdagochtend. Blijf de weerberichten dus woensdag overdag goed volgen. Bekijk regelmatig ook de regenradar en onweerradar.

De onweersbuien kunnen in elk geval gepaard gaan met zware windstoten tot 85 km/uur. Lokaal valt ook hagel en op een enkele plaats kan het stortregenen, met risico op wateroverlast. Het is overigens heel goed mogelijk dat er veel plekken zijn waar helemaal geen bui overheen trekt. Daar blijft het dus bij een donkere lucht op afstand, of zelfs dat niet eens, maar wel een fraaie (vuurrode) zonsondergang.

weerplaza

Marsel

Even inhakend op de openingspost kunnen we stellen dat we een bijzondere setup te pakken hebben. Niet alleen vanwege de grote onstabiliteit maar ook vanwege het feit dat er wederom een paar triggers aanwezig zijn. Te vaak zien we dat in vergelijkbare Spaanse pluim setups triggering voor onze omgeving afwezig is of te laat komt. Om iedereen een headsup te geven wil ik in ieder geval nu een korte update plaatsen. Vannacht volgt zeer waarschijnlijk, als ik de tijd kan vinden, de grote definitieve verwachting waarin we de aanstaande onweerssituatie volledig belichten.

Voor nu lijkt het me voldoende om even te focussen op de hoofdzaken.
Morgen de aanwezigheid van een EML boven onze omgeving. Onder deze zeer onstabiele luchtlaag door zien we morgen in de loop van de dag langzaam steeds hogere Td's binnensijpelen (rond 20C) hetgeen tot de opbouw van een grote hoeveelheid CAPE leidt; veelal 2.5-3.5KJ/Kg. Evident aan de aanwezigheid van een EML is sterke WA en dus een hoge T850 die als forse capping inversie kan fungeren. Ook morgen lijkt dat vrij lang het geval te zijn. Wil je dus die >3000 J/Kg aanspreken zul je vanaf de grond convectie moeten starten. Wel nu, daar zit de crux van deze situatie.

Er zijn in dat opzicht een tweetal zaken die we morgen moeten volgen: convergentiezones en de maximumtemperatuur. Alle modellen suggereren een vore met een dubbele as, oftewel twee convergentiezones, waarbij de eerste windsprong 's middags ergens over het noord(oost)en komt te liggen en een tweede die tijdens de avond vanuit het zuidwesten binnenloopt. Kijkend naar wat progtemps tonen zien we in de as van de warme tong, het hart van de EML, dat we toch al snel >32-33C nodig hebben om met Td's van 19-20C door de inversie te komen. Het zuidoosten heeft nog hogere temperaturen nodig omdat daar de luchtmassa aanmerkelijk droger is. We zullen moeten afwachten of dat lukt ivm eventuele middelbare en hoge wolkenvelden (restanten van onweersbuien?) die vaak de instraling hinderen. Modellen zijn in dat opzicht niet eenduidig, maar tonen wel regelmatig enige bewolking tot in de middag. De kans op die dik tropische temperaturen lijkt me op dit moment niet gek groot, maar behoeft absoluut de aandacht, zeker als we weten dat dergelijke bewolking vaak slecht berekenbaar is en er een zwakke convergentiezone tijdens de middag over het midden en noord(oost)en trekt. Wel leuk om te zien wat een in mijn optiek te hoge Tx (richting 34C) in het model doet met de buienmodus, zie WRF4km van 00z.

Mocht het vanaf de grond niet lukken hebben we een stok achter de deur in de vorm van een vlakke shortwave. Het systeem trekt morgen eind van de middag en tijdens de avond langs de westkust met op de kop een ontwikkelend PVA max dat met name over de westelijke en noordelijke helft de grootste invloed heeft. We zien dat de inversie aan de basis van de EML langzaam erodeert op nadering van het systeem vanaf eind van de middag. Zowel EC, Hirlam als WRF laten vanaf dan, en met name tijdens de avond, allen in een iets andere constellatie activatie tegen dagelijkse gang in zien als de hoogtetrog de EML aanslaat, met intense convectie tot gevolg. Lijkt me realistisch. De vraag is even hoe warm het dan nog is ivm eventuele sb convectie.

Diepe schering 20-30kt, overwegend unidirectioneel. Alleen het noorden heeft tijdens de middag in de staart van het WA max nog een behoorlijk gekrompen grondwind waardoor er wat heliciteit voor handen is in de onderste 1-3km. Hoogste waarden zitten zoals klassiek in het WA regime zelf, maar dat ligt al rap ten noorden van ons land ten tijde van Tx. Mocht het lukken om eind van de middag langs de noordelijkste vore voorbij de inversie te schieten heb je kans op tijdelijke supercellulaire convectie vergezeld van grote hagel (4-6cm), zware windstoten (40-45kt), enorme bliksemactiviteit en veel water op korte tijd (PW 35mm). Maar, nogmaals, dat is nog maar de vraag en bovendien zullen de meeste buien zich, áls ze zich vanaf de grond al voordoen, zuid van het meest dynamische gebied in een meer unidirectioneel windprofiel voordoen. Maar dan moet het kwik dus wel enorm de hoogte in en/of forcering van onderaf sterk genoeg zijn...

Vwb de buien tijdens de avond gelden uiteraard andere regels. Waarschijnlijk grotendeels elevated, hoewel dat dus valt of staat met de sterkte van de forcering langs de tweede vore en de temperatuur aan de grond. In theorie zou er een kort window kunnen zijn waarbij sb convectie mogelijk is, maar dat is iets wat zich de komende runs verder moet uitkristalliseren. Onstabiliteit nog steeds fors vanaf de midlevels (1.0-2.0KJ/Kg). Voorkeursregio's agv de forcering op de shortwave + tweede vore zijn dus de westelijke en noordelijke helft, mogelijk opschalend naar een cluster wanneer het spul verder noordwaarts trekt. Later op de avond ook wat oostelijker enkele onweersbuien mogelijk. Kan allemaal behoorlijk (bliksem-)actief worden, zeker gezien het initiatiepunt dat dichtbij/over ons land ligt, maar de kans op over de top randverschijnselen is zoals zo vaak dan minder groot. Toch moet ook hier op geïsoleerde schaal opgepast worden voor forse windstoten tot rondom of iet boven de 35kt, hagel tot enkele cm's en veel water op korte tijd.

Vannacht volgt de definitieve en wat uitgebreidere verwachting. Alvast veel plezier toegewenst!

GeneralDuke

In hoeverre verwacht je donderdag om 4 uur 's ochtends (dus 2Z) nog neerslag in omgeving Nijmegen? Vraagje ivm start van de derde wandeldag van de 4daagse. Is er een kans op een flink systeem dat nog vanuit Frankrijk binnentrekt?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Eric


Weatherboy

Dit zijn bijzonder goede berichten! We wachten af hoe het gaat komen zoals altijd. Hopelijk blijft het noorden en westen dit keer de beste regio voor een groot spektakel. Dit doet me denken aan 25 mei 2009. Toen hadden we ook meerdere vore's en troggen die over kwamen. De Cape ging ook toen door het dak heen. Beste onweer ooit voor west Nederland.

SniperEye

Ik bespeur toch weer de mindere kans voor het zuidoosten. Dit jaar sowieso geen favoriet. Is niet erg, leuk voor de mensen elders in den lande.  :)

Joep

Aandachtspunt morgen zijn de hagelkansen! Bij een goed doorontwikkelde onweersbui zijn stenen tot 5 a 6 cm doorsnede mogelijk!

art of thunders

zorba

Citaat van: Joep op di 18 jul 2017 - 18:05
Aandachtspunt morgen zijn de hagelkansen! Bij een goed doorontwikkelde onweersbui zijn stenen tot 5 a 6 cm doorsnede mogelijk!


Dat is idd wat Marsel ook aanhaalt:

CiteerMocht het lukken om eind van de middag langs de noordelijkste vore voorbij de inversie te schieten heb je kans op tijdelijke supercellulaire convectie vergezeld van grote hagel (4-6cm),
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Unknown-user1778

Citaat van: SniperEye op di 18 jul 2017 - 17:40
Ik bespeur toch weer de mindere kans voor het zuidoosten. Dit jaar sowieso geen favoriet. Is niet erg, leuk voor de mensen elders in den lande.  :)

precies. het is een crap jaar. en dit is al een aantal jaren zo. maar goed. ik doe weer mijn voorspelling! morgen 33 graden. snikheet. temperaturen waarbij men niks meer kan dan aan een rietje met ranja zuigen. en helaas geen onweer of afkoeling voor Zuid-Oost. Het wordt een helse nacht waarbij men baadt in het zweet en niet in slaap kan geraken. Sterkte mede limbs : >

Eric

Citaat van: dennis089 op di 18 jul 2017 - 18:22
precies. het is een crap jaar. en dit is al een aantal jaren zo. maar goed. ik doe weer mijn voorspelling! morgen 33 graden. snikheet. temperaturen waarbij men niks meer kan dan aan een rietje met ranja zuigen. en helaas geen onweer of afkoeling voor Zuid-Oost. Het wordt een helse nacht waarbij men baadt in het zweet en niet in slaap kan geraken. Sterkte mede limbs : >

Is ?cht een bizar jaar idd.

Summer

Citaat van: dennis089 op di 18 jul 2017 - 18:22
precies. het is een crap jaar. en dit is al een aantal jaren zo. maar goed. ik doe weer mijn voorspelling! morgen 33 graden. snikheet. temperaturen waarbij men niks meer kan dan aan een rietje met ranja zuigen. en helaas geen onweer of afkoeling voor Zuid-Oost. Het wordt een helse nacht waarbij men baadt in het zweet en niet in slaap kan geraken. Sterkte mede limbs : >

Mag hopen dat jouw voorspelling niet uitkomt want ik baal wel enorm van alle misgelopen kansen in (zuid-)limburg de laatste jaren  :-\
Ik doorsta 33 graden met alle plezier als ik weet dat we daarna ook een show van licht mogen verwelkomen!
Maar gezien de voorgaande voorspellingen houd ik mijn hart maar weer vast...en zal het moeten hebben van materiaal van anderen...

Marsel

Citaat van: GeneralDuke op di 18 jul 2017 - 16:27
In hoeverre verwacht je donderdag om 4 uur 's ochtends (dus 2Z) nog neerslag in omgeving Nijmegen? Vraagje ivm start van de derde wandeldag van de 4daagse. Is er een kans op een flink systeem dat nog vanuit Frankrijk binnentrekt?
Die kans lijkt me op dit moment vrij klein. In de nasleep van de buien van woensdag zien we de EML langzaam oostwaarts wegtrekken. Tegen de tijd dat het donderdagnacht (de nacht naar donderdag) is zul je zien dat de het meeste onweer het land via het noordoosten en oosten heeft verlaten. De belangrijkste forceringsmechanismen zijn dan ook al het land uit (de vore + shortwave) dus de restanten van EML die dan nog aanwezig zijn zullen in mijn optiek weinig meer opleveren voor die omgeving. Met het verstrijken van de nacht neemt de onweerskans eigenlijk alleen maar verder af. Pas later op de ochtend en misschien nog heel even tijdens de vroege middag en neemt de onweerskans weer eventjes toe als dagelijkse gang inkickt. Maar met het wegtrekken van de EML is de angel er toch al snel uit hoor.

Ontopic
Even opletten met de output van Harmonie36 12z. Inmiddels al de zoveelste run waarbij de tropische luchtmassa onder invloed van dagelijkse gang boven BE en Z-NL behoorlijk uitdroogt. Td daalt naar 13-15C! Lijkt me onjuist aangezien de Td's volgens de overige modellen morgenmiddag en -avond langdurig tussen 18 en 20C vertoeven. Waarschijnlijk weer het bekende trekje waarbij de bodem uitdroogt en alle straling vrijwel direct wordt gebruikt voor de voelbare warmteflux ipv de latente. Met andere woorden, in de betreffende gebieden een te hoge T en te lage Td. Dat doet nogal wat voor de onweerskans in het model.

GeneralDuke

Citaat van: Marsel op di 18 jul 2017 - 19:23
Die kans lijkt me op dit moment vrij klein. In de nasleep van de buien van woensdag zien we de EML langzaam oostwaarts wegtrekken. Tegen de tijd dat het donderdagnacht (de nacht naar donderdag) is zul je zien dat de het meeste onweer het land via het noordoosten en oosten heeft verlaten. De belangrijkste forceringsmechanismen zijn dan ook al het land uit (de vore + shortwave) dus de restanten van EML die dan nog aanwezig zijn zullen in mijn optiek weinig meer opleveren voor die omgeving. Met het verstrijken van de nacht neemt de onweerskans eigenlijk alleen maar verder af. Pas later op de ochtend en misschien nog heel even tijdens de vroege middag en neemt de onweerskans weer eventjes toe als dagelijkse gang inkickt. Maar met het wegtrekken van de EML is de angel er toch al snel uit hoor.

Oke thanks. Dan morgen gewoon effe puffen met 31C en daarna heerlijk wandelweer.
Weltrusten ;D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Wilfred Janssen

Hier even mijn visie op het hele verhaal voor vannacht, morgen en tot de nacht naar donderdag. Forecasttechnisch gezien weer een uitdagende setup, zoals altijd in NL. Wat is meteorologie toch een mooi vak :)


Vannacht en morgen in de eerste helft van de dag bevindt zich een vrij vlakke hoogterug boven onze omgeving. Later in de namiddag en vooral in de avond wordt het bovenluchtpatroon meer cyclonaal op nadering van een vlakke trog. Wat dichter bij de grond nadert vanuit het zuiden een van origine thermisch lagedrukgebied ons land in de vorm van een min of meer west-oost-geöriënteerde vore. Tegen woensdagavond ligt deze vore in de noordoostelijke sector van ons land, tegelijkertijd nadert een tweede, maar zwakkere vore, vanuit het zuidwesten ons land.

Boven dit oppervlakteregime vinden we een vrij uitgesproken EML terug (soundings 11Z Bordeaux, Brest in mindere mate). Tezamen met hoge dauwpunten aan het oppervlak, welke toch wel 20-21 graden lijken te halen, en de steile lapse rates vanaf de voet van de EML tot diep in de midlevels (al snel 8C/km), ontstaat er in de loop van de dag een zeer explosieve cocktail.

Door de sterke WA in de lagere midlevels (850hPa) blijft de capping wel een aandachtspunt. Temperaturen moeten ondanks de prima dauwpunten ruim de kaap van 30 graden overschreiden om convectie vanaf de grond mogelijk te maken. Gebruikmakend van de soundings van Trappes, Brest en Herstmoceux lijkt een temperatuur van 32 tot 35 graden vereist. De grens van 35 graden halen we niet, dus zonder forcering zal het een onmogelijke opgave te worden om zuiver thermische convectie los te laten komen. Met enige forcering van één van beide vores zal het lokaal mogelijk zijn.

Thermodynamisch gezien vinden we woensdagmiddag CAPE-waarden terug van zo'n 2500J/kg. Door de steile lapse rates in de midlevels en de uiterst vochtige grenslaag is dit CAPE-profiel erg diep en vrij 'vet'. Grote hagelstenen, ordegrootte 2-4cm (bij discrete cellen mogelijk iets groter) en veel neerslag in korte tijd (hoge PW's) behoren tot de mogelijkheden. Dit alles overlappend met een vrij unidirectionele diepe schering van grof 30kt. In het noordoosten van het land, ten noorden van de vore, heerst een oostelijk grondwindregime. Hier kan convectie van de grond genieten van een verhoogde heliciteit. Door de relatief marginale windtoename onderin zijn deze waarden niet heel dik. Een discrete cell kan in dit regime wel supercellaire processen vertonen. Gezien de dominante aard van de CAPE in relatie met de diepe schering, lijken multicells meer op zijn plaats, zeker in andere delen van het land. Waarschijnlijk opgelijnd dankzij de lineaire forcering. In geval van goed ontikkelde diepe convectie, zijn windstoten mogelijk in de ordegrootte 90km/uur door sterke cold pools(dT(T-Tcoldpool)) is groot.

In de avondperiode lijkt elevated convectie, op nadering van een PVA-anomalie gekoppeld aan een negatief getilte vlakke trog, een stuk waarschijnlijker. Deze convectie zal in potentie minder heftig zijn dan mogelijk surface based convectie eerder op de dag in het binnenland. Desalniettemin heeft elevated convectie al snel 1500J/kg tot haar beschikking, mede dankzij de steile lapse rates in de eerder genoemde EML. De efectieve diepe schering zal met 20kt niet heel indrukwekkend zijn. Multicell lijkt het meest waarschijnlijk. Gezien de relatief hoge CAPE is hagel tot 2cm niet ondenkbaar, ook indiceren hoge PW's veel neerslag in korte tijd. Aanvankelijk zullen de buien over de westelijke helft van het land actief zijn, later ook in het noorden en mindere mate het midden van het land. In de nacht naar donderdag trekt alle activiteit, al afzwakkend, naar het noordoosten weg.


Actueel vinden we boven Het Kanaal, Centraal-Frankrijk en uiterst Zuidwest-Frankrijk convectie terug. Het meest actieve in Centraal-Frankrijk dat richting het noorden van Zwitserland koerst. Mogelijk dat vannacht het uiterste zuidwesten van Nederland nog met een onweersbui te maken krijgt, verder naar het oosten zal de hoogterug de convectie teveel de kop in drukken. Overdag hebben we te maken met resten van convectieve bewolking. De combinatie met de vlakke hoogterug zal mitigerend werken in de onweerskansen: convectieve temperatuur wordt niet gehaald, of initiële updrafts zijn teveel onderhevig aan (zwakke) grootschalige subsidentie. Zoals hierboven beschreven kan een enkele bui overdag loskomen, maar een grootschalig event in de middaguren zal het zeer waarschijnlijk niet worden. Woensdag later op de avond lijkt de kans op een (quasi lineair) convectief systeem wat groter.

Woensdagavond, wanneer de grenslaag begint te stabiliseren, neemt de kans op zware windstoten geleidelijk af. Zeer lokaal kan het nog wel tot pittige windstoten komen. Veel neerslag, hoogfrequent onweer en hagel vormen dan de voornaamste gevaren.
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

jandeventer

djw marcel en de andere voor t plaatsen van de voorspellingen,maar ik als leek zie door de bomen t bos niet meer met de meteorologische termen die jullie plaatsen b.v. td eml,t,tx,sb
ik probeer t allemaal eigen te maken maar zolang ik blijf gissen naar deze termen blijft t n wazig geheel.
hoop dat ik snel net zo meteoaangelegd ben als jullie zodat ik ook mijn conclusies kan trekken wbt onweer,want ik ben echt onweer fanatist

Powered by EzPortal