Winterdiscussie topic 2018/2019 Deel 1

Topic gezien door 118945 bezoekers
Gestart door Armand, ma 12 nov 2018 - 17:52

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Waarom moet de termijn toch altijd zo lang zijn  :(


Lucas

Citaat van: TMCThomas op zo 06 jan 2019 - 21:17
Waarom moet de termijn toch altijd zo lang zijn  :(


Je moet iets hebben om naar uit te kijken he
:P dergelijke kaarten komen steeds terug rond 20 januari.
Aanhoudende sneeuwval

Joep

Gaan toch 5 leden voor winterweer  ;D

Der RoX

Terwijl enkele plekken in Europa worden begraven onder meters sneeuw, zijn de modellen het er deze ochtend over eens dat in Nederland  na het mini winterse prikje rond de 10e (zou me niks verbazen dat die helemaal verdwijnt), de temperatuur weer terug bij af is.

Kijken of het morgen een beetje gaat stormen, voor de rest weinig te beleven ????
WiNtEr!!11!1!@

MaikelNL

Schotland en Ierland zijn op dit moment één van de warmste plekken van Europa. 11 graden, in Madrid is het op dit moment 10 graden, Italië ook rond de 10 en Frankrijk grotendeels vergelijkbaar met Nederland en België.

xzaz

Half januari kunnen we afstrepen.
De winter is nog niet eens begonnen!

Arend

Citaat van: der rox op ma 07 jan 2019 - 10:34
Kijken of het morgen een beetje gaat stormen, voor de rest weinig te beleven ????

Mogelijk ook al (zware) windstoten op het koufront dat vanavond laat doorkomt.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Armand

Tja, de pluimen zijn weer een stukje opgewarmd op MT en LT en dus zijn we weer terug bij 'af'. Toch blijft GFS al enkele runs met opties komen in de periode na 20 januari. Natuurlijk, heel ver weg nog, maar er zijn ook bij CFS en andere seizoensmodellen wel enkele signalen dat het richting februari mogelijk wat kouder kan worden.

Wellicht zijn tegen die tijd de gevolgen van de SSW volledig uitgewerkt op grondniveau, wie zal het ons zeggen. De termijn is nog behoorlijk dus we zullen verdere ontwikkelingen moeten afwachten. We hebben in 2012 gezien dat de winter in februari ook nog behoorlijk sterk kan toeslaan, met bijna een Elfstedentocht zelfs. Ook de trend van afgelopen jaren is dat de enige vorm van winterweer vaak pas in februari en maart naar voren komt. Niet de ideaalste periode voor winterweer, maar naar mijn inziens wel een van de meest kansrijkste periodes voor winterweer in onze omgeving de laatste jaren.

Der RoX

We gaan het zien, 2012 zat hem inderdaad behoorlijk in de staart en die kouinval met ijskoude winden afgelopen februari was te linken aan een SSW.

Verder hebben we wel pech met dat enge hoog dat maar boven de UK blijft hangen...

Morgen maar eens kijken of die storm zo intens is als de befaamde uit 1953, want dat soort horrorverhalen waren er laatst ook weer te lezen :')
WiNtEr!!11!1!@

Lucas

Zoals wel vaker lijkt GFS(P) weer de trend te zetten, 20 januari blijft terugkomen in de berekeningen...en wat zien we nu...
ECMWF lijkt nu ook over de brug te komen!

[
Aanhoudende sneeuwval

Joep

Eindelijk winterweer in zicht!? De ECMWF maandverwachting komt voor het eerst deze winter met temperaturen (ruim) onder normaal op termijn; vanaf de 3e decade van januari. Garantie tot de deur, maar er gloort hoop voor de liefhebbers van kou.

Weer-nl

Der RoX

Dat ziet er fris uit, maar ja, 28 januari ????
WiNtEr!!11!1!@

Joep


TMCThomas

Controle run GFS is leuk ja groenlandhoog en hoge druk boven oceaan blokeren de boel dan



Parallel daarentegen doet het volledig anders, erg overeenstemmend is het dus nog niet.



Opvallend genoeg doet control van ECMWF ook een duik naar beneden rond de 20e.


Der RoX

WiNtEr!!11!1!@

Extremissimorum

Die ec pluim is zo slecht nog niet!
Genoeg potentie, maar nu nog verder ontwikkelen. Eind januari, februari, dan moet het gebeuren, en kan het ook gebeuren.

Armand

Ondanks de redelijk lange termijn, blijft de periode rond 20 januari een aandachtspunt voor mogelijk de start van een winterse periode. Langzaam zien we deze trend ook zichtbaar worden in de GFS en EC pluim. Niet zo zeer aan de temperatuur, maar eerder aan de sneeuwkansen die stijgen naar waardes rond de 40% voor Midden NL volgens EC:


In het zuidoosten gaan we zelfs richting de 50-60% en deze waardes zijn voor zulke lange termijn vrij hoog te noemen. Dit wordt veroorzaakt door lagedrukgebieden die mogelijk wat dieper Europa inzakken waarbij een koude bovenlucht enkele winterse buien kunnen genereren. Door meest noordwestelijke tot noordoostelijke winden kan de koude bovenlucht ons bereiken, iets wat we ook terug zien in de ENS van GFS:


Hier de gemiddelde temperatuur op 850hPa (1.5km hoogte) die in deze periode vanuit het noorden en oosten uit daalt naar waardes rond de -6. Dat is vrij koud en voldoende om sneeuwbuien te genereren. Nu blijft ook dit lange termijn, maar de veelvoud waarin patronen te herkennen zijn en de toch wel hoge sneeuwkansen in zowel EC als GFS bieden hoop. Details zullen gaan uitwijzen of het eerder kwakkelweer gaat worden met een meer noordwestelijke wind en winterse buien, of onvervalst winterweer met een noordoostelijke wind en sneeuwbuien. Spannend om te volgen!

Een aandachtspunt voor korte termijn is komende vrijdagmorgen. Donderdag bevinden we ons namelijk even in de koude achterkamer onder invloed van een rug. In de nacht naar vrijdag verschijnt er vanuit het noorden al gauw een warmtefront, maar het uiterste zuidoosten maakt door het plakken van de koude lucht nog kans op wat (natte) sneeuw of misschien wat ijzel. Het zullen geen grote hoeveelheden zijn, maar mogelijk valt er met name in Zuid-Limburg wat (natte) sneeuw, waarbij de timing van het front wel nog wat verschilt.

Arpege:


GFS:


ICON:

TMCThomas

Ook GFS parallel is weer leuk. Op een of andere manier heb ik er nu wel vertrouwen in dat het een keer gaat lukken. Zo net na een SSW en de meeste modellen geven iets van een verandering aan. Hopelijk houden ze dat een keer vast. Ben benieuwd.



Der RoX

Hmm, ik spring nog geen gat in de lucht hoor ????
WiNtEr!!11!1!@

Powered by EzPortal