Stormkansen 21 oktober

Topic gezien door 46243 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 20 okt 2014 - 09:50

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Windstoten oplopend tot 120 km/h

Vanaf morgenvroeg continu toenemende wind. Aan de westkust dan zware windstoten, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten in eerste instantie achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met zware windstoten (>41 kt = >75 km/h) voor de kustprovincies vanaf 9 UTC, achter de windsprong met windstoten rond 50-60 kt boven zee en op de buienlijn boven land gebieden boven de 41 kt. In de avond neemt de gradiënt toe, dan boven zee en op de NW-kust opnieuw op uitgebreide schaal 50-60 kt, in de westelijke helft van het land boven 41 kt. We gaan in de verwachtingen uit van zware windstoten (80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust).



De modellen berekenen binnen 24 uur 10-20 mm, lang de NW-kust 20-40 mm.. Direct achter de windsprong zijn enkele ingebedde buien aanwezig, die kunnen doorschieten tot FL230/270. Harmonie berekent hier dan ook onweer op. MU-cape op de windsprong rond 400 J/kg, windschering 0-3 km 30 kt. Lijkt niet voldoende voor een squall-line, hoewel lijnforcering van de hoogtetrog aanwezig is en het Harmonie neerslagbeeld daar wel aan doet denken. Achter de windsprong buien tot ongeveer FL250, dan Mucape 400-700 J. Windschering 0-3 km dan 25 kt. Onweer ook dan zeer wel mogelijk.

De restanten van de voormalige orkaan Gonzalo liggen inmiddels boven de Atlantische Oceaan. Dit laag vult in eerste instantie snel op en is opgenomen in de westelijke stroming richting Europa. Maandag op dinsdagnacht diept dit systeem, dankzij de PVA van een scherpe hoogtetorg weer uit en komt het dinsdagmiddag net ten westen van de Noorse zuidwestkust aan. Op nadering hiervan neemt de zuidwestelijke stroming maandag op dinsdag langzaam in kracht toe. Een scherpe windsprong markeert de overgang naar polaire lucht (koufront), terwijl op nadering hiervan tijdelijk weer hogere thetaw850's aanwezig zijn. Op de windsprong wordt de opbouw van de atmosfeer onstabieler. Hier vooruit beweegt de linkeruitgang van een in kracht afnemende cyclonaal gekromde jet over het land, terwijl de 500 hPa trog op het front inloopt. Dit levert dinsdagmiddag een buienlijn op, die van west naar oost over het land beweegt en waarachter de stroming omgaat naar noordwest en in de avond nog iets in kracht toeneemt, dankzij een wat toenemende gradiënt door de vorming van een secundair laag boven het Skaggerak.

Bron KNMI Guidance
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Reutel

11 Bft aan de kust morgen, dat is een stevige woei!  :o

Danny

Modellenbeoordeling.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een secundair laag tussen IJsland en Schotland beweegt noordoostwaarts, terwijl in de buurt van IJsland het sturende laag blijft liggen. Het koufront, wat ons gisteren passeerde, ligt inmiddels boven Duitsland. West van het koufront is de stroming bij ons westelijk en stroomt aanmerkelijk koelere en drogere lucht binnen. Een trog ligt momenteel boven het noordoosten en vanmiddag passeert een tweede trog (restanten van een occlusie), die vooral op 500 hPa herkenbaar zijn. De restanten van de voormalige orkaan Gonzalo liggen inmiddels boven de Atlantische Oceaan. Dit laag vult in eerste instantie snel op en is opgenomen in de westelijke stroming richting Europa. Maandag op dinsdagnacht diept dit systeem, dankzij de PVA van een scherpe hoogtetorg weer uit en komt het dinsdagmiddag net ten westen van de Noorse zuidwestkust aan. Op nadering hiervan neemt de zuidwestelijke stroming maandag op dinsdag langzaam in kracht toe. Een scherpe windsprong markeert de overgang naar polaire lucht (koufront), terwijl op nadering hiervan tijdelijk weer hogere thetaw850's aanwezig zijn. Op de windsprong wordt de opbouw van de atmosfeer onstabieler. Hier vooruit beweegt de linkeruitgang van een in kracht afnemende cyclonaal gekromde jet over het land, terwijl de 500 hPa trog op het front inloopt. Dit levert dinsdagmiddag een buienlijn op, die van west naar oost over het land beweegt en waarachter de stroming omgaat naar noordwest en in de avond nog iets in kracht toeneemt, dankzij een wat toenemende gradiënt door de vorming van een secundair laag boven het Skaggerak.

MODELBEOORDELING:
Het belangrijkste weer zit in de kaarten van dinsdag. Op nadering van de windsprong neemt de wind steeds meer toe en dat levert in de westelijke kustprovincies zware windstoten op (glameps komt vanaf 09 UTC met meer dan 60% kans). Direct achter de windsprong neemt de wind even flink toe. Omdat de opbouw van de troposfeer hier onstabiel wordt, mag aangenomen worden dat Harmonie de windstoten het beste kan berekenen. In de avond neemt de gradiënt wat verder toe, wat voor aanhoudend veel wind zorgt. Verder ontstaat er vrij langdurige een grote strijklengte boven de Noordzee, waardoor het waterpeil aan de kust stijgt. Dit laatste heeft vooral effect in de nacht naar woensdag, als het springtij wordt. EC18 laat op woensdag een secundair laagje langs de Deense kust trekken, wat voor een langdurig aanhoudend windveld zorgt, Hirlam00 lijkt ook die koers te gaan volgen (heeft dit laagje wo 00 UTC . Modellen zijn wel tamelijk consistent.

Aandachtspunten.

WIND:
Huidige seinen (7 Bft in de kustdistricten) worden vandaag tijdelijk afgebouwd. Vanaf dinsdagochtend continu toenemende wind. Aan de westkust dan zware windstoten, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten in eerste instantie achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met zware windstoten (>41 kt) voor de kustprovincies vanaf 9 UTC, achter de windsprong met windstoten rond 50-60 kt boven zee en op de buienlijn boven land gebieden boven de 41 kt. In de avond neemt de gradiënt toe, dan boven zee en op de NW-kust opnieuw op uitgebreide schaal 50-60 kt, in de westelijke helft van het land boven 41 kt. We gaan in de verwachtingen uit van zware windstoten (80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust).


NEERSLAG:
Op de nadering van de troggen een opleving van de buienactiviteit, maar vannacht zijn het overwegend lichte buien. Maandagmiddag mogelijk wat meer buien vanwege een iets actievere trog met inzaaiing. Rondom de windsprong/het koufront is het vrij actief. De modellen berekenen binnen 24 uur 10-20 mm, langs de NW-kust 20-40 mm.. Direct achter de windsprong zijn enkele ingebedde buien aanwezig, die kunnen doorschieten tot FL230/270. Harmonie berekent hier dan ook onweer op. MU-cape op de windsprong rond 400 J/kg, windschering 0-3 km 30 kt. Lijkt niet voldoende voor een squall-line, hoewel lijnforcering van de hoogtetrog aanwezig is en het Harmonie neerslagbeeld daar wel aan doet denken. Achter de windsprong buien tot ongeveer FL250, dan Mucape 400-700 J. Windschering 0-3 km dan 25 kt. Onweer ook dan zeer wel mogelijk.

Bron KNMI Guidance

Marsel

Het gonsde al een tijdje; de kansen op winden met stormkracht en mogelijk georganiseerde convectie langs het KF zouden begin deze week, en dan met name op dinsdag, door toedoen van ex-orkaan (ook wel extra-tropische cycloon) Gonzalo stijgen.
De grote vraag was daarbij even in hoeverre het systeem bij ons in de buurt zou kunnen komen en hoe diep de kerndruk weg zou kunnen zakken agv toch vrij rappe uitdieping door de tijdelijk gunstige positie tov een verscherpende hoogtetrog. Beide factoren (kerndruk en positie tov Nederland) dragen uiteraard bij aan de sterkte van het windveld aan de zuid- en westzijde van dergelijke systemen.

Modellen liggen inmiddels redelijk op eenzelfde lijn en laten ex Gonzalo vandaag z'n warme eigenschappen verliezen om in de nacht naar dinsdag uitdiepend via Schotland richting zuidelijk Noorwegen/noordelijke Noordzee te trekken. Het systeem wordt daar morgenmiddag, terwijl het uitdiepingsproces is gestopt, met een kerndruk van 980-985hPa verwacht.
De afstand tot de kern tov van ons land is dus vrij groot, en daarmee slinken de kansen om op uitgebreide schaal storm (9bft) tot zware storm (10bft) op te kunnen tekenen. Toch is de drukgradiënt aan Gonzalo's zuid- en westkant is zodanig groot dat zich een vrij grootschalig windveld vormt waarbij morgen boven zee op uitgebreide schaal 7-8 en wat verder noordwaarts 9bft komt te staan.

De vraag die wellicht nu nog gesteld moet worden is hoe het exacte pad van Gonzalo zal lopen. Onderstaande is gebaseerd op een track vanaf Schotland, via S-Noorwegen naar N-Denemarken.

Aan ex Gonzalo zitten zoals bij elke depressie fronten gekoppeld.
Belangrijkste voor morgen zal het KF zijn. Immers, daarop kunnen we opgelijnde convectie verwachten met lokaal mogelijk zware windstoten en neemt na passage de wind flink toe aangezien het meest prominente windveld zich aan de polaire kant bevindt.

Het WF van ex Gonzalo passeert ons land van west naar oost gedurende dinsdagochtend waarna het KF rond 12UTC tegen de westkust wordt verwacht, om vervolgens rap ons land via het oosten rond grofweg 15UTC te verlaten. De kenmerkende windsprong alsmede een flinke daling van Td's langs het grondfront is daarbij scherp en zal goed te volgen zijn morgen.

Het KF is gunstig gepositioneerd tov de verscherpende hoogtetrog en bovendien kan vooral het zuiden van ons land (zoals het nu lijkt) tijdelijk aanspraak maken op de LU van de jet. Beide factoren staan garant voor flinke grootschalige optilling over het KF. Modellen suggereren dan ook forse PVA over de Benelux.
Bovendien wordt, vrij klassiek overigens, significante intrusie van stratosferische lucht aan de achterzijde van het KF verwacht (zie PVU output). Het tijdens dat proces vrijkomen van PV en daardoor geforceerde optilling kan ten goede komen aan georganiseerde en opgelijnde convectie langs de achterzijde van het KF (benutten van potentiële onstabiliteit).

Diepe schering langs het KF morgenmiddag in de ordergrootte van 30-40kt, waarbij zoals zo vaak juist in de warme sector enorme SRH waardes worden gerealiseerd. Daar vinden we echter nauwelijks buien terug en richting het KF nemen SRH waarden significant af. Toch moet in deze situaties eea goed gemonitord worden. Immers, langs het KF kunnen lokaal opgelijnde elementen voorkomen waarbij een enkele bui met SC eigenschappen dan wellicht niet helemaal uit te sluiten is.
Windstoten langs het KF kunnen significant zijn, vooral dan tijdens (opgelijnde) buien. Kustprovincies veelal tot rond 90-100km/h, al lijkt mij lokaal 110-115km/h weldegelijk mogelijk. Landinwaarts meestal 75-90km/h, geïsoleerd 100km/h. Onweer en hagel zijn tijdens passage ook mogelijk.

Na passage KF volgt dinsdagavond en in de nacht naar woensdag een onrustige winderige periode waarin opklaringen en buien elkaar onder de hoogtetrog afwisselen. T500 zakt daarbij vooral over het midden en noorden van het land morgenavond naar -28 tot -30C. Onweer is dus ook dan nog mogelijk. Aangezien we tegen die tijd al diep in de polaire lucht zitten loopt DLS alsmede storm relatieve schering terug naar niet significante waarden en mogen we typische luchtsoortconvectie boven warm water verwachten. De postfrontale (onweers)buien kunnen in de nacht naar woensdag dan wel ver het land op komen gezien de hoge windsnelheden en passage van een volgende trog/de ingedraaide occlusie.

De gemiddelde wind alsmede windstoten lijken bovendien tegen die tijd weer langdurig significanter te gaan worden.
Langs vrijwel de hele kust komt dinsdagavond en woensdagnacht NW 8bft te staan. Mogelijkerwijs tekent het noord(west)en later in de nacht naar woensdag geruime tijd noordwester storm (9bft) op. Windstoten vooral langs de kust en in een brede kuststrook tot woensdagochtend mogelijk tot rond 100-110km/h, wellicht lokaal tot 120km/h. Boven land, gezien de meer neutrale opbouw van de nachtelijke grenslaag vrijwel alleen bij buien nog significante uitschieters mogelijk tot rond 80km/h.

Pas woensdag overdag neemt de wind alsmede de onstabiliteitsdiepte vanuit het westen langzaam af agv het binnen schuiven van een rug vanaf de UK.

Let wel. Mogelijkerwijs zullen op basis van de 06 en 12Z runs details aangaande maximale gusts nog aangepast worden.
EDIT: Jan was me net voor ;). Verplaatst naar dit topic zie ik.

zorba

Citaat van: Marsel op ma 20 okt 2014 - 11:06
EDIT: Jan was me net voor ;). Verplaatst naar dit topic zie ik.

Nee ik heb topic ff samengevoegd ;-)
Thnx voor je input Marsel!
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Danny

KNMI spreekt over springtij in de nacht van dinsdag op woensdag tegelijk met het langdurige windveld. Volgens de huidige maanstand zou springtij in Nederland pas op 25 oktober (zaterdag) voorkomen volgens mij. Wie kan hier wat meer informatie over geven?

MamaAs

Nou daar gaan we weer. De stormen van vorig jaar nog vers in mijn geheugen.
Ben benieuwd waar we nu op getrakteerd worden!

Serge

Citaat van: Danny op ma 20 okt 2014 - 11:55
KNMI spreekt over springtij in de nacht van dinsdag op woensdag tegelijk met het langdurige windveld. Volgens de huidige maanstand zou springtij in Nederland pas op 25 oktober (zaterdag) voorkomen volgens mij. Wie kan hier wat meer informatie over geven?

waar staat dat dan?
Waar is mijn cape

Marsel

Citaat van: MamaAs op ma 20 okt 2014 - 12:03
Nou daar gaan we weer. De stormen van vorig jaar nog vers in mijn geheugen.
Ben benieuwd waar we nu op getrakteerd worden!

Jullie hebben daar toen een flinke veeg meegekregen inderdaad! Zou nu ook zomaar weer kunnen gebeuren. Al was de storm van vorig jaar 28 oktober van een ander kaliber met andere dynamische kenmerken (oa mogelijk sting jet etc) en een zeer klein venijnig windveld. Het windveld van ex-Gonzalo is groter langduriger maar minder extreem als het gaat om gusts en steady winds.

Ramon Oost

Citaat van: Marsel op ma 20 okt 2014 - 11:06
Modellen liggen inmiddels redelijk op eenzelfde lijn en laten ex Gonzalo vandaag z'n warme eigenschappen verliezen om in de nacht naar dinsdag uitdiepend via Schotland richting zuidelijk Noorwegen/noordelijke Noordzee te trekken. Het systeem wordt daar morgenmiddag, terwijl het uitdiepingsproces is gestopt, met een kerndruk van 980-985hPa verwacht.
De afstand tot de kern tov van ons land is dus vrij groot, en daarmee slinken de kansen om op uitgebreide schaal storm (9bft) tot zware storm (10bft) op te kunnen tekenen. Toch is de drukgradiënt aan Gonzalo's zuid- en westkant is zodanig groot dat zich een vrij grootschalig windveld vormt waarbij morgen boven zee op uitgebreide schaal 7-8 en wat verder noordwaarts 9bft komt te staan.

De laatste uitdraaien van het ECMWF en Hirlam laten de kern van ex Gonzalo (opvullend) een stuk zuidelijker trekken dan de voorgaande berekeningen. Ook GFS gaat hierin mee. met deze koers van het lagedrukgebied kan er in de noordelijke helft van het land morgenavond geruime tijd storm tot zware storm (kracht 9/10) staan. Daarbij komen windstoten tot ruim 120 km/h voor.

Hirlam06


Hierboven een windkaart van recente Hirlam uitdraai geldig voor 22 oktober 01 utc. De kern van het lagedrukgebied ligt een stuk zuidelijker dan in de voorgaande berekeningen waardoor het noorden van het land (op basis van deze berekeningen) geruime tijd windkracht 9/10 kan verwachten. Daar kunnen windstoten van (ruim) 120 km/h bij voorkomen.

De komende berekeningen zullen meer duidelijkheid geven welk pad het lagedrukgebied exact gaat volgen.

Dennis


Marsel

Citaat van: Ramon Oost op ma 20 okt 2014 - 12:23
De laatste uitdraaien van het ECMWF en Hirlam laten de kern van ex Gonzalo (opvullend) een stuk zuidelijker trekken dan de voorgaande berekeningen. Ook GFS gaat hierin mee. met deze koers van het lagedrukgebied kan er in de noordelijke helft van het land morgenavond geruime tijd storm tot zware storm (kracht 9/10) staan. Daarbij komen windstoten tot ruim 120 km/h voor.

De komende berekeningen zullen meer duidelijkheid geven welk pad het lagedrukgebied exact gaat volgen.

Viel mij ook op. Opvallende veranderingen na een consistent ogend nachtelijk outputveld. Het zullen dergelijke koersveranderingen zijn die bepalen hoeveel wind het noord(west)en meepakt.

Overigens, zijn het details die zoals beschreven per run springen, en wellicht nog ingevuld dienen te worden. Die 120'ers voor het noorden stonden al vermeld. In het slechtste geval, beetje het 06Z idee, kom je gezien de winden op oa 850hPa een keer tegen de 130 aan te zitten.
Wel aardig om te blijven volgen!

Jelte

Jeuh... de stormschade van vorig jaar is nog niet eens helemaal afgewikkeld. Ik hou van storm maar dan moet alles wel goed vast zitten!  ;D

MamaAs

Citaat van: Marsel op ma 20 okt 2014 - 12:21
Jullie hebben daar toen een flinke veeg meegekregen inderdaad! Zou nu ook zomaar weer kunnen gebeuren. Al was de storm van vorig jaar 28 oktober van een ander kaliber met andere dynamische kenmerken (oa mogelijk sting jet etc) en een zeer klein venijnig windveld. Het windveld van ex-Gonzalo is groter langduriger maar minder extreem als het gaat om gusts en steady winds.

Ja dat was minder geslaagd die storm. Alles vloog hier in de rondte, caravans, bomen, dakpannen, steigerhout, bloempotten.
Ik hoop dat dit inderdaad mee valt.
En dat onze trampoline blijft staan.

Pest is met die langdurige wind dat er zoveel kapot gaat.
Plus al die bomen hier die vorig jaar een flinke zet hebben gekregen, die kunnen niet zoveel meer hebben.
Benieuwd met welke code's het KNMI gaat gooien, zou er een oranje in zitten?

Danny

Citaat van: Serge op ma 20 okt 2014 - 12:19
waar staat dat dan?

In de bovenstaande KNMI Guidance spreken ze over het samenvallen met springtij.

MamaAs

Ja ik lees ook vrij veel opmerkingen over waterstanden.
Gerrit Hiemstra heeft het over wellicht dijkbewaking in Harlingen? Gebaseerd op de huidige verwachting natuurlijk.

Danny

Citaat van: MamaAs op ma 20 okt 2014 - 13:54
Ja ik lees ook vrij veel opmerkingen over waterstanden.
Gerrit Hiemstra heeft het over wellicht dijkbewaking in Harlingen? Gebaseerd op de huidige verwachting natuurlijk.

Noordwesterstorm is voor Nederland altijd oppassen. Veel water wordt door de wind de trechter (het kanaal) ingeduwd. Dit zorgt voor een verhoging van de waterstand. Kan me dus wel voorstellen dat er hoge waterstanden worden verwacht zeker omdat de wind vrij lang stevig van kracht blijft. Het gaat mij meer om de naam springtij die hier en daar gebruikt wordt. Volgens de astrologie is springtij in Nederland gemiddeld 2 dagen na volle of nieuwe maan. Op 23 Oktober is het nieuwe maan en zou het dus volgens mij op 25 Oktober springtij zijn. In mijn ogen wordt er dus weer met termen gestrooid (o.a. door het KNMI) die totaal niet van toepassing zijn.

Marsel

In navolging van eerdere berichtgeving over de potentiële noordwesterstorm. Stukje nieuwe guidance:

WIND:
Morgen aan de westkust zware windstoten, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten in eerste instantie achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met zware windstoten (>41 kt) voor de kustprovincies vanaf 10 UTC, achter de windsprong met windstoten rond 50-60 kt boven zee en op de buienlijn boven land gebieden boven de 41 kt. In de avond neemt de gradiënt toe, dan boven zee en op de NW-kust opnieuw op uitgebreide schaal 50-60 kt, in de westelijke helft van het land boven 41 kt. Gaan Hirlam en EC gelijk krijgen dan is er NW-storm in het NW-lijk kustgebied mogelijk en zeer zware windstoten (tot 120 km/u) zijn dan ook goed mogelijk Vanwege de onzekerheid gaan we in de verwachtingen in eerste instantie nog uit van zware windstoten (80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust).

Komt mooi overeen met eerdere berichten. 120'ers en een uurgemiddelde van 9bft zijn voorlopig in het NNW mogelijk, maar dan wel afhankelijk van de exacte koers van het laag.

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Reutel

Citaat van: Danny op ma 20 okt 2014 - 14:05
Noordwesterstorm is voor Nederland altijd oppassen. Veel water wordt door de wind de trechter (het kanaal) ingeduwd. Dit zorgt voor een verhoging van de waterstand. Kan me dus wel voorstellen dat er hoge waterstanden worden verwacht zeker omdat de wind vrij lang stevig van kracht blijft. Het gaat mij meer om de naam springtij die hier en daar gebruikt wordt. Volgens de astrologie is springtij in Nederland gemiddeld 2 dagen na volle of nieuwe maan. Op 23 Oktober is het nieuwe maan en zou het dus volgens mij op 25 Oktober springtij zijn. In mijn ogen wordt er dus weer met termen gestrooid (o.a. door het KNMI) die totaal niet van toepassing zijn.

Klopt wat je zegt, het is pas 25 oktober springtij. http://live.getij.nl/getij_locaties.cfm?taal=nl

Vreemd dat het KNMI er zo naast zit, het zijn net mensen daar!  ;D

Powered by EzPortal