Al het goud op aarde is mogelijk ontstaan door botsende sterren

Topic gezien door 1290 bezoekers
Gestart door zorba, do 18 jul 2013 - 15:08

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Al het goud op aarde is mogelijk ontstaan door botsende sterren

Al het goud op aarde is ontstaan door botsingen van twee sterren. Dat is het nieuwe inzicht dat onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Hun bevindingen verschijnen binnenkort in The Astrophysical Journal. De conclusie van de onderzoekers komt na het uitgebreid observeren van een gammaflits die op 3 juni werd geobserveerd door de Hubble-telescoop. De flits zelf duurde maar kort, maar na afloop bleek er een infrarood spoor achter de flits te zitten.


Impressie van twee botsende neutronensterren © Dana Berry, SkyWorks Digital, Inc.

Dit spoor bevatte allerlei exotische deeltjes, die normaal gesproken vooral ontstaan als twee neutronensterren tegen elkaar botsen. De astronomen denken dan ook dat zo'n botsing de oorsprong was van de gammaflits, waarmee ze één van de theorieën over de oorsprong van de mysterieuze gammaflitsen bevestigen. Daarnaast zagen de onderzoekers dat een deel van de exotische deeltjes in de gammaflits en het infrarode spoor gouddeeltjes waren. Met die informatie konden ze berekenen hoeveel goud er door álle gammaflitsen in de geschiedenis van het universum geproduceerd is, en kwamen ze tot een opmerkelijke conclusie: al het goud zou weleens afkomstig kunnen zijn van de flitsen.

Supernova's
Dat idee is in strijd met de gangbare opvattingen. Die zeggen dat goud ontstaat als een oude ster ontploft. Tijdens dit zogenoemde supernova zijn de omstandigheden in een ster zo extreem, dat er 'ingewikkelde' atomen zoals goud ontstaan. Deze gouddeeltjes zijn vervolgens via meteoorinslagen bij ons op aarde terechtgekomen. Of het inderdaad zo is dat al het goud ontstaat door sterbotsingen, of dat een deel ook van supernova's komt, zal in de toekomst moeten blijken. Omdat gammaflitsen relatief weinig worden waargenomen, zijn ze nog niet uitgebreid onderzocht. In de toekomst zal waarschijnlijk meer over hun oorsprong en eigenschappen bekend worden.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal