Stormkansen week 5

Topic gezien door 14640 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, zo 27 jan 2013 - 12:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onstuimige week voor de boeg

De aankomende dagen is het een komen en gaan van fronten. Vandaag en morgen krijgen we te maken met een frontaal systeem, voor de mensen die niet weten wat dat precies inhoud, volgt er een korte uitleg: Een frontaal systeem is een stelsel van warmtefronten, koufronten en occlusies. In beginsel is er een stationaire (niet van plaats veranderende) en zonale (d.w.z. evenwijdig aan de breedtegraden op de globe) frontpositie, met aan de noordzijde de koude lucht en aan de zuidkant de warme lucht. Aan weerszijden van dit front beweegt de lucht zich in verschillende richtingen of met verschillende snelheid in dezelfde richting. Door de wrijving die daarvan het gevolg is, ontstaat een rimpel of een golf in het front (te vergelijken met wind die over een wateroppervlak strijkt, waardoor golven ontstaan). Een tweede mogelijkheid voor het ontstaan van zon frontale golf is de nadering van een storing in de hogere luchtlagen. Bij de top van de golf ontstaat aan het aardoppervlak een zwak lagedrukgebied met daaromheen een cyclonale luchtbeweging. Dat betekent dat aan de linkerkant van het draaipunt de koude lucht naar het zuiden gaat stromen en aan de rechterkant de warme lucht naar het noorden. Door dichtheidsverschillen verplaatst het koufront zich sneller dan het warmtefront. Het deel van het frontale systeem waar de ingesloten warme lucht tussen de twee fronten geheel is verdrongen en nog slechts op enige hoogte te vinden is, heet occlusiefront.



Bij deze systemen kunnen er behoorlijke windstoten voor gaan komen. Als we de recente run van het Amerikaans weermodel erbij pakken dan zien we dat er morgen windstoten voor kunnen gaan komen oplopend tot zo'n 110 kilometer per uur in de kustgebieden. In het binnenland zullen de windstoten (zoals altijd) minder zijn, maar met 80-85 kilometer per uur zullen ze nog wel fors zijn.

Op dinsdag passeert een warmtefront waarna we tot en met de nacht naar woensdag te maken hebben met erg zachte lucht, we krijgen niet alleen te maken met zachte lucht, maar ook kan er lokaal veel neerslag gaan vallen. Op woensdag krijgen we vervolgens te maken met een passerend koufront waarna we de rest van de week in de maritiem polaire lucht (mPL) terecht komen. Voor de mensen die niet weten wat maritiem polaire lucht is, volgt er hier een korte uitleg: Maritiem polaire lucht (mPL) wordt aangevoerd over zee en is daardoor vochtig. De kans op buien neemt hiermee toe, terwijl meegevoerde lagedrukgebieden voor sterke wisselingen van windrichting en -kracht kunnen zorgen. Continentaal polaire lucht (cPL) is droog. In de winter is het daardoor koud, terwijl het in de zomer warm is. Met de lage vochtigheidsgraad is er weinig bewolking, maar in de winters kan wel langdurige lage bewolking ontstaan.

©Meteo-service

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

vossejongk


Weatherboy

Gewoon het altijd durende klote weer dat Nederland, op de afgelopen 2 weken na, 7 maanden heeft gehad? ;) Goh, ik hoop dat het snel weer ophoud. Ben er echt helemaal klaar mee met die bout regen.

just0408

Dit is echt het weertype dat ik verafschuw. Regen, veel wind en koud.
Ik ben ook niet van steen.

André

Citaat van: just0408 op zo 27 jan 2013 - 14:18
Dit is echt het weertype dat ik verafschuw. Regen, veel wind en koud.
Je zijt niet de enige , van mij mag regen en wind gestolen worden , zal er niet om treuren .
Demeulemeester André

Marsel

Citaat van: Jan van Ooijen op zo 27 jan 2013 - 12:54
Onstuimige week voor de boeg

Absoluut waar Jan. Onstuimig gaat het zeker worden, of het tot storm komt is uiteraard nog even de vraag. Vandaar dit topic denk ik ;).

Morgenavond al de eerste significante kansen tegen de west- en noordwestkust. Hirlam komt in de warme sector voor morgenavond al met gusts tot grofweg 50kts of iets meer voor het (noord)westen. Norlam en EC komen ook met dergelijke waarden. Ook in het binnenland dan tijdelijk zware windstoten mogelijk.

Die warme sectoren zijn ook na morgenavond gebieden waar de warme luchtmassa goed is doorgemengd en er in potentie ook boven land zware windstoten mogelijk zijn. Kenmerkend zijn het de areas met de grootste gradient. Het geheel zorgt bijvoorbeeld dinsdagavond voor oplopende temperaturen tegen de dagelijkse gang in. Uiteindeijk waarden rond of boven de 10 graden, met maxima die bereikt worden rond middernacht(!).

Er zijn nog wel wat detailverschillen tussen EC en GFS vwb exacte positie van de fronten en de drukpatronen over onze omgeving maar dat het de komende dagen met periodes erg hard gaat waaien mag duidelijk zijn. Te beginnen met morgenavond. Kan nog best eens even heftig zijn voor de noordwestelijke kustgebieden.

alfons

Kenmerkend zijn het de areas met de grootste gradient.

Marsel , naar mijn zoektocht vwb de betekenis van gradient , kwam ik verschillende betekenissen tegen.
Maar begrijp ik het goed , dat er maandag en dinsdag boven ons hoofd een gevecht plaatsvindt tussen de koude lucht in het noorden en warmere lucht ten zuiden van ons?

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Kleesu

Prachtig Jan, zo'n frontencollege.
Dank.

Jan van Ooijen

KNMI Guidance

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een diep lagedrukgebied ten zuiden van IJsland blijft min of meer op zijn plaats en vult geleidelijk op. Achter het bijbehorende frontale systeem dat ons vandaag gepasseerd is, wordt er polaire lucht aangevoerd. Een trog in de bovenlucht passeert morgenochtend en wordt gevolgd door een rug. Een volgend frontaal systeem komt maandag vanuit het westen naderbij en bereikt ons land later in de avond.

WIND:
HiRLAM kan worden aangehouden. Maandagavond op nadering van het volgende frontale systeem toenemend naar 8 en buitengaats mogelijk 9 Bft. Deze run komt met een fractie meer wind. Maandag zien we later in de avond in een brede kuststrook uitschieters van 40-45 kn, langs de noordwestkust (buitengaats) zelfs 50-54 kn. Harmonie komt lokaal zelfs iets meer. In de verwachtings- en waarschuwingsteksten gaan we voor windstoten van 80-90 km/uur.

BEWOLKING:
Brede opklaringen. Komende nacht en vroege ochtend is de bovenlucht dermate koud dat er ook enkele Cb's kunnen ontstaan, toppen tot FL200. Met name het westen en noordwesten blijven waarschijnlijk gevrijwaard van St komende nacht, elders zien we de wind wat meer krimpen en de St-signalen weer toenemen. Zowel HiRLAM, Harmonie en EC geven dat in meer of mindere mate aan. Morgen in de loop van de dag moet de St weer optrekken/oplossen. Harmonie laat dat maar langzaam gebeuren, HiRLAM is daar veel sneller mee. Waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Morgen eind van de dag vanuit het westen weer toenemende frontale bewolking.

NEERSLAG:
Komende nacht en morgenochtend is er een enkele bui mogelijk. Omdat de buiigheid in de koude bovenlucht vanavond en vannacht boven de Britse Eilanden weer inzakt is het neerslagsignaal boven ons land maar gering. We zien af en toe een licht signaal in de kustgebieden, waarbij kustconvergentie een rol speelt en verder zien we dat bij de naderende hoogtetrog het neerslagsignaal met name boven Het Kanaal aanwezig blijft waarna dit buiengebied over het zuiden van ons land oostwaarts trekt. Morgenmiddag droog, in de avond bereikt de nieuwe frontale neerslag ons land.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

4seasons

Diverse bronnen op het internet spreken van een "superstorm"  ???
Een lagedrukgebied van 919 ?


Windkracht
http://www2.wetter3.de/Animation_00_UTC/66_45.gif

Ontwikkeling storm
http://www.yr.no/satellitt/europa_animasjon.html

Deze is van 26/1 = lagedrukgebied van 925
http://www.vedur.is/photos/atlant_evr_urkomuspa/130126_0000_12.png

zorba



A level 1 was issued for the Netherlands and extreme NW Germany mainly for severe wind gusts.
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Ramon Oost

niet veel veranderd voor morgen in de nieuwe GFS run (18UTC). Aan de kust windstoten tot 100 km/h. De Noordwest kust windstoten tot maximaal 110 km/h. In het binnenland maximaal 80-90km/h.


Marsel

Citaat van: alfons op zo 27 jan 2013 - 16:07
Kenmerkend zijn het de areas met de grootste gradient.

Marsel , naar mijn zoektocht vwb de betekenis van gradient , kwam ik verschillende betekenissen tegen.
Maar begrijp ik het goed , dat er maandag en dinsdag boven ons hoofd een gevecht plaatsvindt tussen de koude lucht in het noorden en warmere lucht ten zuiden van ons?

Het woord gradiënt wordt in veel verschillende disciplines gebruikt. Het heeft over het algemeen eenzelfde lading als het woord 'verloop' van een bepaalde grootheid (luchtdruk of temperatuur bijvoorbeeld) over een bepaalde horizontale of verticale afstand, of als functie van de tijd.

Binnen de meteorologie spreken we bijvoorbeeld over drukgradiënt, hetgeen in dit geval het verloop van luchtdruk in het horizontale vlak aangeeft. We kennen dit echter ook van bijvoorbeeld temperatuur en kan zowel in de horizontaal als verticaal gebruikt worden.
Een grote gradiënt staat in het geval van luchtdruk voor een snel oplopende of dalende luchtdruk over korte horizontale afstand en leidt dus tot grote windsnelheden.

Waar jij op doelde in de bovenstaande quote is een vrij grote temperatuurgradiënt die zich vooral langs de frontvlakken voordoet. In principe zijn dergelijke barocline zones samen met de polaire jet de aanjagers van de lagedrukgebieden op onze breedtes. Zij zorgen op hun beurt weer voor de groter wordende drukgradienten en dus lokaal veel wind.

Hopende je vraag hiermee beantwoord te hebben ;).

alaind86

++ 28/01 12Z : ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR WATEROVERLAST OVER GROTE DELEN VAN BELGIE, EN RUKWINDEN/ONWEER OVER HET NOORDEN VAN NEDERLAND  ++



Frontale systemen, verbonden met een complex lagedrukgebied over de oceaan, trekken vannacht en morgen over onze streken. Morgen trekt één van deze storingen als koufront doorheen België, maar trekt vervolgens als warmfront een tweede keer over. Anders gezegd, de barokliene zone sleept morgen grotendeels de ganse dag over BE en kan 15-30 mm neerslag produceren op 24 uur tijd. In combinatie met smeltwater zal dit waarschijnlijk op regionale schaal voor wateroverlast zorgen. Vandaar een level1 waarschuwing voor flood.

Over N-NL bevindt men zich nabij één van de lagedrukgebieden waaraan deze storingen verbonden zijn en vanavond en vannacht trekt een jetstreak over het noorden van NL met de uitgang tijdelijk over dit gebied. Men komt er vannacht in de postfrontale onstabiele lucht terecht in tevens een strak windveld met op 850 hpa zo'n 35 m/s. Mogelijks dat er nabij en achter het koufront enkele onweercellen doortrekken met kans op felle windstoten in de grootte orde 90 km/h. In het slechtste geval is dat wat meer en een hoos is geenszins uit te sluiten. Erg groot is de kans evenwel niet want de onstabiele lucht blijft grotendeels op zee en over land haalt de LI700 amper 0. Ondanks de beperkte onstabiliteit is de shear wel erg hoog en elke diepere convectie heeft potentieel op uit te groeien tot een low topped supercell. Door de beperkte kansen evenwel slechts level 1. Los van de convectie zijn nabij de wadden en over het uiterste noorden van NL gusts mogelijk rond 80-90 km/h.



Bron: Karim

TaL

Wind komt er serieus door nu
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

alfons

marsel

heel helder

bedankt voor de uitleg

SniperEye

Overzicht windsnelheden voor mensen die niet gewend zijn aan KT hier een handige link.

Kiwitwins

windkracht 6 volgens Buienradar in Zuid Limburg. Zitten toch wel flinke windstoten bij. Heerlijk! En een code rood voor de kust bij NWC
Het is maar dat je het weet.

Leon Eikenaar

Actuele waarschuwingen van NWC  ;)

Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar

Powered by EzPortal