Britten bereiden zich voor op zonnestorm

Topic gezien door 1368 bezoekers
Gestart door Shadow112, do 03 mei 2012 - 12:50

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Shadow112

Britten bereiden zich voor op zonnestorm

Groot-Brittannië bereidt zich uitgebreid voor op de schadelijke gevolgen van een zonnestorm op het elektriciteitsnet. In Nederland is het risico daarop klein, zeggen kenners. De Britse overheid werkt met diverse partijen samen om zich voor te bereiden op een 'worst case scenario' in het geval van extreme zonneactiviteit (zonnestorm). De aanleiding is een eerder uitgebracht veiligheidsrapport waarin het risico van verhoogde zonneactiviteit aan het licht is gebracht. Zonnestormen kunnen in het uiterste geval het elektriciteitsnet en satellieten beschadigen. Een dreiging die serieus moet worden genomen, meent nu ook de Britse overheid. Daarom wordt de veiligheid en veerkracht van de infrastructuur stap voor stap verbeterd. Het Britse Ministerie van Defensie gaat daarbij ook de samenwerking aan met de private sector en ontwikkelt nu een procedure die moet worden gevolgd in het geval grootschalige noodsituaties.

NASA voorspelt zware zonnestorm
Twee jaar geleden voorspelde ruimtevaartorganisatie NASA een stevige piek in zonneactiviteit voor 2013. Deze piek zou volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ook één van de grootste bedreigingen van het internet zijn. Eerdere grote stormen hebben in een ver verleden al voor ravages gezorgd. De huidige plannen in Groot-Brittannië zijn een aanvulling op de huidige samenwerking met de energiesector. Daarbij word door netbeheerder National Grid momenteel al een back-up voorziening aangelegd en is het vermogen van de reservecapaciteit verhoogd. Deze samenwerking valt in Groot-Brittannië onder de noemer van de Energy Emergencies Executive Committee (E3C).

Risico in Nederland kleiner
In Nederland zijn er op het gebied van zonnestorm-dreiging geen grootschalige projecten, zo blijkt uit navraag van Webwereld bij diverse ministeries en het KNMI. Volgens astronoom Frans Snik, die verbonden is aan de Universiteit Leiden, is het risico in Nederland in principe ook kleiner dan in Groot-Brittannië. Dat heeft alles te maken met de ligging en het type leidingen van Nederland. "Het risico van te veel zonneactiviteit is dat de transformatorhuizen eruit kunnen klappen. Maar voor serieuze dreiging moet een land dichtbij de poolcirkel liggen. Ook is het risico groter in het geval van langere elektriciteitsleidingen en oliepijpleidingen. In het geval van Groot-Brittannië gelden deze zaken beide, met name voor Schotland."

Storing bij satellieten
Volgens Snik is er in het verleden weinig gebeurd. "De laatste keer dat ons zonnestelsel te maken had met verhoogde zonneactiviteit was elf jaar geleden, zonder veel gevolgen overigens. Natuurlijk zijn er in de tussentijd veel meer kabels en techniek bijgekomen. Toch ben ik niet heel erg bang wij hiermee te maken gaan krijgen, al moet je altijd een slag om de arm houden. In Nederland zal waarschijnlijk de communicatie met satellieten eerder verstoord worden dan het stroomnet."

Bron: webwereld.nl

Powered by EzPortal