Winterdiscussie topic 2018/2019 Deel 2

Topic gezien door 130440 bezoekers
Gestart door Armand, di 15 jan 2019 - 15:23

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 7 gasten bekijken dit topic.

Armand

Meer winters vervolg van januari?
Na een vrij warme, maar geen buitengewoon zachte start van de winter beginnen momenteel wat meer winterse opties in de weerkaarten te verschijnen. Gezien ons hardnekkige zeeklimaat blijft het nog onbekend of we daadwerkelijk aan het begin staan van een langdurige koudere periode, of dat we meer een licht winterse periode in zullen gaan. Laatstgenoemde is het meest waarschijnlijk, maar desondanks staan er toch ook koudere opties open. Hoe dan ook, het gaat zeer waarschijnlijk kouder worden en daarom starten we met een nieuw topic om de modelruns van afgelopen tijd even nader te bekijken, met in het bijzonder de uitvoer van EC en GFS van vandaag (15 januari).

Vanaf donderdag kouder
Op donderdag gaat er een hoogtetrog passeren, afkomstig van een groep lagedrukgebieden nabij Scandinaviƫ



De trog brengt koude lucht mee vanuit het Hoge Noorden, wat een start zal vormen voor de koelere periode die hierop volgt. De stroming wordt noordwest en in combinatie met een bovenlucht die afkoelt naar waardes rond of beneden de -5 graden op 850hPa kunnen er verspreid over het land enkele winterse buien voorkomen, zoals GFS hier mooi aangeeft:



Bij een temperatuur die tijdens stevige buien daalt naar waardes iets boven het vriespunt, zal de neerslag met name onder de vorm van korrelhagel en (natte) sneeuw vallen. Kortstondig zou het even wit en glad kunnen worden, maar veel zal het niet gaan voorstellen. Een eerste winterprikje met dus enkele winterse buien.

Fris (stralings)weer
In het weekend trekt er een lagedrukgebied met een boog ten noorden van het al weken standvastige hogedrukgebied boven de Azoren en duikt ten zuidwesten van ons via Frankrijk richting het Middellandse Zeegebied. Bijbehorend trekt er een front mee, wat in de nieuwe uitvoer ons net niet weet te bereiken. Mogelijk krijgt het uiterste zuidwesten van de Benelux hier nog iets van mee en kan er wat lichte (winterse) neerslag vallen. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plekken gewoon droog en bewolkt, terwijl de temperatuur vrij laag blijft door de afwezigheid van al te veel luchtstroming.

Vlak achter dit laag snoert er een apart hogedrukgebied van het Azorenhoog af en beweegt zich richting Centraal Europa. EC en GFS beginnen vanaf dit punt iets van elkaar te verschillen. Daarom bekijken we beide modellen.

EC:


Onder invloed van het zwakke hoog boven Centraal Europa stroomt er aflandige en koele lucht richting onze omgeving. Door de afwezigheid van een flinke luchtstroming blijft ook de koude bovenlucht bij onze omgeving hangen, waardoor we in deze periode meer stralingskou krijgen. In de nacht kan het bij voldoende opklaringen licht tot matig gaan vriezen en overdag komt de temperatuur vaak nog net wat boven het vriespunt uit. Ten westen van ons buigt de zachte lucht ten noorden van het Azorenhoog om richting Frankrijk. De aandacht gaat ook uit naar een krachtig lagedrukgebied ter hoogte van Groenland die richting onze omgeving zal koersen en een portie Arctische lucht meebrengt.

GFS:


GFS verschilt iets ten opzichte van EC, maar het verschil is al wat afgenomen vergeleken met eerdere runs. We zien dat er qua aanvoer voor onze omgeving niet zo veel veranderd. De stroming blijft aflandig en dus redelijk koud, met ook volgens GFS in deze periode vorst in de nachten en overdag iets boven het vriespunt. Verschil met EC is dat de straalstroom (zwarte lijn) veel duidelijker aanwezig is en hier nog ten noorden van ons land ligt.

22/23 januari als belangrijk moment
Rond deze dagen kan er mogelijk een flinke impuls gegeven worden aan het licht winters weertype waar we in de periode hiervoor zeer waarschijnlijk mee te maken gaan krijgen. Vanaf dit punt neemt echter ook de onzeker bij zowel EC als GFS wat toe. Het lijkt dan ook een belangrijk moment te gaan worden in het vervolg van deze licht winterse periode.

EC:


Het laag boven de Atlantische Oceaan duikt via Groot Brittanniƫ en Frankrijk opnieuw richting het Middellands Zeegebied, waardoor onze omgeving in de aanvoer van koude lucht blijft zitten. Bijbehorende neerslagband trekt in deze run ook net ten westen van onze omgeving zuidwaarts, maar mogelijk kan de koers van het lagedrukgebied nog veranderen en dan zou er wat sneeuw kunnen vallen. Verder vormt er zich een vrij opmerkelijke connectie tussen Azorenhoog, Groenlandhoog, Scandi-Hoog tot het hogedrukgebied boven Oost-Europa. Een geblokkeerd patroon met gebieden van hogedruk met name ten noorden van ons, iets wat gunstig is voor de aanvoer van nog wat koudere lucht.

GFS:


GFS ziet er toch net wat anders en minder winters uit. Ook hier trekt het laag ten westen van onze omgeving richting Middellandse Zee, ditmaal iets dichterbij ons land waardoor GFS wel sneeuw berekent voor het westen en midden van de Benelux. Zoals ik eerder zei heeft dit te maken met de exacte locatie van het laag en zal dit waarschijnlijk nog wat vaker gaan schommelen. Een groot verschil is dat de connectie tussen hogedrukgebieden veel minder uitgesproken is. Dat komt door de eerder aanwezige straalstroom bij GFS die ten noorden van ons land lag. Voor de opbouw van hogedrukgebieden boven Groenland en Scandinaviƫ is dit erg ongunstig en dat blijkt vervolgens ook uit deze uitvoer. Neemt niet weg dat de aanvoer nog steeds aflandig blijft volgens GFS, weliswaar een iets zuidelijkere aanvoer, maar nog steeds licht winters weer tot gevolg.

En nu verder?
22/23 januari lijkt dus een belangrijk moment te gaan worden om te bepalen hoe we deze periode verder gaan. Momenteel lijkt volgens zowel EC als GFS de kans aannemelijk dat in elk geval enkele dagen hierna de stroming nog steeds aflandig blijft met voorzetting van het (licht) winters weertype.

Verder op termijn laat het Ensemble van GFS heel mooi zien dat er vier opties zijn, waarvan geen van de opties echt een significante voorkeur heeft.



Deze kaart moet gelezen worden als de ontwikkeling van vier verschillende scenario's uit deze gemiddeld genomen luchtdruksituatie van het GFS Ensemble.
Allereerst de zwarte lijn, deze stelt een connectie tussen de twee hogedrukgebieden voor. In dit scenario kan er een Scandi-Hoog ontstaan met de aanvoer van koude lucht uit het oosten. Dit kan echter ook allemaal net iets verkeerd lopen, waardoor het hogedrukgebied wegzakt in zuidoostelijke richting en de straalstroom (scenario 2; de paarse lijn) klassiek weer zuidwestelijke lucht aanvoert met zacht weer tot gevolg. Blijft de straalstroom toch zuidelijker lopen, dan kunnen lagedrukgebieden vanuit Groenland opnieuw richting de Middellandse Zee trekken, zoals de groene lijn aangeeft. Tenslotte zien we ook leden voorkomen die gaan voor een blokkade op de Oceaan met een connectie tussen Azorenhoog en Groenlandhoog, de rode lijn. Dit scenario geeft in het ideale geval ook winters weer met sneeuwmogelijkheden.

Kort samengevat:
Vanaf donderdag gaan we ons in de koelere lucht bevinden met een licht winterse weertype tot gevolg. In tegenstelling tot eerdere runs zijn de sneeuwkansen wat afgenomen, als lagedrukgebieden momenteel ten zuidwesten van ons lijken te trekken. Toch blijft dit nog enige onzekerheid geven en zullen we komende runs moeten afwachten op het resultaat. Of het licht winters weertype aan blijft houden en mogelijk verscherpt op langere termijn is nog onzeker, maar er zijn weldegelijk opties aanwezig. Veel leesplezier! ????

TMCThomas

Bedankt Armand! Mooi nieuw duidelijk topic.  :)

lans

Mooi een deel 2, we gaan het met veel interesse volgen.

Ik zie dat GFS gelukkig alweer helemaal bijgedraaid is.
achterhoek

Zynex

Ben benieuwd! Ben toe aan de winter. :-X

Invicta


Joep


TMCThomas

Nieuwe GFS run ook weer goed, meer hogedruk boven europa dus helaas wel minder kans op sneeuw. Kou is daarentegen tot het einde van de run aanwezig niks extreems maar matige nachtvorst en temperaturen overdag net iets boven nul. Doet het zeker op iets langere termijn nog wel volledig anders dan ECMWF maar alle wegen lijken nu naar een vorm van winter te leiden.

Ook GEM weer mooi, deze is voor de sneeuwliefhebers wat leuker, volgende week dinsdag valt er dan namelijk een pak sneeuw. Ook temperaturen zijn nog wat kouder in de run van het GEM met 's nachts af en toe plaatselijk -10



Bij GFS is dit laag ook aanwezig maar de neerslag valt uit elkaar voordat het nederland bereikt.



Zeer benieuwd wat GFS parallel er van maakt

EDIT: Ook parallel laat in (het grootste deel van) nederland sneeuw vallen.


Timing GEM en parallel ongeveer hetzelfde, standaard GFS is de vreemde eend in de bijt en komt waarbij het veel langer duurt en het neerslaggebied op de Noordzee al uit elkaar vallen door tegengas van hogedruk.

DSDLimburg

GFS (P) volgende week hebben we wat om naar uit te kijken, mocht het in de kaartjes blijven  ::)
seizoen 2018/2019

gilleeesss

Mooi stukje! Duidelijk! ;) Wel jammer dat die kaarten van een paar dagen sneeuw er uit zijn (m.a.w. dat de neerslag van dat doortrekkend laagje ons niet bereikt)

Armand

Of we die woensdag wat sneeuw krijgen blijft erg onduidelijk. GFS P en GEM komen inderdaad met kansen, de 'normale' GFS niet en EC van vanmorgen wilde er ook niet veel van weten. Denk dat dit pas op de laatste dagen echt beslist gaat worden.

In de pluim van GFS (voor zuidoost) komt bijna de helft van de leden met wat sneeuw op de 23ste, hoeveelheden blijven dan beperkt:


Overigens vind ik de pluim van GFS nu best goed. Op kortere termijn aardig afgekoeld en de leden die uberhaupt boven de 5 graden uitkomen in het vervolg van de pluim zijn op 1 hand te tellen. Dat geeft natuurlijk nog steeds geen garantie, maar we hebben slechtere pluimen gehad  :P ;D

TMCThomas

Weer een prachtrun ECMWF ook erg consequent.



Op grote hoogte nog weer wat kouder geworden



kwa drukverdeling omgekeerde wereld!


gilleeesss

Maar weer iets totaal anders dan gister en gfs... schiet niet op zo :D de sneeuw er ook uit of?

Der RoX

WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Citaat van: gilleeesss op di 15 jan 2019 - 20:08
Maar weer iets totaal anders dan gister en gfs... schiet niet op zo :D de sneeuw er ook uit of?
Zie er momenteel geen sneeuw inzitten, neemt bij EC een veel te zuidelijk koers Frankrijk in. krijgen wij in elk geval volgens de oper niks van mee.

Joep

De winter klopt aan

Het wordt kouder en dat is inmiddels niet meer alleen op de lange termijn zo. Ook op korte/middellange termijn tonen weermodellen ons duidelijk lagere temperaturen. Hieronder zo'n kaart, deze is voor zondagochtend. Nederland ligt onder een uitloper van een hogedrukgebied waardoor het rustig en koud weer is. Met overdag geregeld zon en weinig wind loopt de temperatuur gemakkelijk op naar een graad of 4, maar in de nacht daalt het kwik onder dezelfde omstandigheden ook gemakkelijk een graad of 4 onder het vriespunt. Dat zien we het hele weekend en ook maandag terug. Kaart 1

Nederland ligt in een zogeheten 'zadelgebied'. Weinig luchtdrukverschillen zorgen voor rustig en vrij koud weer dit weekend.

De dagen erna wordt het tamelijk onzeker. De weermodellen verschillen vanaf dan een boel van elkaar. Drie scenario's zijn het meest waarschijnlijk.

Scenario 1: Het Azorenhoog kan niet binden met het hogedrukgebied op Groenland. Er komt geen goede blokkade tot stand en we kunnen een koude N/O-en wind op onze buik schrijven. Resultaat is een WNW'en wind. De bovenluchten zijn vrij koud, maar aan de grond gaat de wind nog over het zeewater. Dit levert geregeld een bui op met natte sneeuw of hagel. De temperatuur ligt rond of een fractie boven normaal. Overdag is het een graad of 5. In de nachten is het rond, of net iets boven nul. De kans op dit scenario neemt langzaam wat af. Ik schat het nu op 20% kans.

Scenario 2: Hogedrukgebieden vormen en settelen zich rond onze omgeving. Dit resulteert in een rustig weertype met overdag een graad of 3 in de plus en in de nachten vaak een graadje vorst. Het is Net wat frisser dan normaal en het doet wat licht winters aan buiten, met name in de nacht en vroege ochtend. Ik zet voor dit scenario in op 40% kans. Af en toe komt er een lagedrukgebied in de buurt en afhankelijk van de tijd van het passeren van zo'n laag kan er als het koud genoeg is wat (natte) sneeuw vallen.

Scenario 3: Het ECMWF schetst dit scenario nu al een paar runs. Het Amerikaanse GFS komt vandaag voor het eerst met een soortgelijk beeld, zij het dan met een minder sterke blokkade, uiteindelijk met eenzelfde soort resultaat. Het wordt dan winter. Kou kan vanuit oost Europa deze kant opkomen. Het is geen transport kou omdat het hogedrukgebied de echte kou vanuit Rusland tegenhoudt, maar omdat het Europese continent aardig is afgekoeld is dit een ronduit winters scenario. Het kwik ligt overdag rond de 0 graden en in de nacht daalt het onder heldere omstandigheden met gemak naar -5 graden. Kans hierop in mijn ogen zo'n 40%. Af en toe duikt er ook nog een laag onder ons land door. Dit kan wellicht een keer zorgen voor een sneeuwdek. Deze kans lijkt door toenemende hoge druk iets kleiner te worden maar ik sluit het met deze kaarten zeker niet uit.

Kaart 2 en 3
ECMWF en GFS zijn sinds vandaag redelijk op 1 lijn.

Het koudere weertype heeft dus de overhand in de vooruitzichten. Dat het iets frisser wordt dan normaal, of zelfs winter is bij elkaar opgeteld zo'n 80% kans. Er staat dus wel dergelijk wat te gebeuren na een lange tijd zacht weer en de kans dat het behoorlijk afkoelt buiten en in ieder geval in de nacht gaat vriezen is groot. De onderstaande grafiek laat dat ook zien. De kans op vorst in de nacht is heel groot. De kans op vorst ook overdag is vrij klein. Zo'n 20%.

De twee laatste runs van alle leden van het ECMWF laten met name de nachten koud verlopen. Overdag gaan de meeste berekeningen 'gewoon' voor temperaturen in de plus.

Kaart 3 en 4

Al met al lijkt het geen kou te zijn die maar een half weekje stand houdt. Het moet voor een langere periode koud kunnen blijven. Het ECMWF doet al een tijdje aan maandverwachtingen. Deze maandverwachting blijft voor de komende 3 weken koud. Echter, dat hoeft niet een aaneensluitende koude periode te zijn. Opvallend is het wel. Zeker nu, wanneer de winter op zijn 'koudst' kan zijn en de zonkracht nog niet noemenswaardig hoog is, is het voor winterliefhebbers erg boeiend om te volgen. Al met al is de kans op sneeuw een fractie kleiner geworden, de kans op wat meer winterse kou een fractie groter. We wachten rustig af!

Onlineweather


Armand

Citaat van: TMCThomas op di 15 jan 2019 - 20:50
Zie er momenteel geen sneeuw inzitten, neemt bij EC een veel te zuidelijk koers Frankrijk in. krijgen wij in elk geval volgens de oper niks van mee.

In zowel de Oper van EC en GFS zie je dit nu meerdere malen gebeuren en ook de ENS is niet heel breed vertegenwoordigt voor sneeuwopties woensdag 23 januari. De trend van afgelopen runs lijkt tevens dat de neerslagkansen steeds wat afnemen, maar de kou iets verscherpt. Voor de sneeuwliefhebbers minder nieuws, maar de schaatsliefhebbers krijgen zo wel steeds meer hoop.

Toch lijken de situaties die EC en GFS nu op het moment voorschotelen uiteindelijk (lees richting eind januari) wel tot wat sneeuwkansen te leiden zodra lagedrukgebiedjes toch even wat dichterbij kunnen komen. Het gevaar van sneeuw in onze omgeving is dat het eigenlijk in de meeste gevallen een scheidingslijn is tussen warme en koude lucht (dooiaanval). Sneeuw in de verwachtingen betekent dan vaak ook dat de warmere lucht in de buurt is en dat kleine verschuivingen voor veel sneeuw of juist doodgewone regen kunnen zorgen.

Joep


Arend

Citaat van: der rox op di 15 jan 2019 - 20:44
Aardige glijbaan ;)

Zonder die pijl had ik het echt niet gezien.  ;)

Citaat van: Armand op di 15 jan 2019 - 21:01
De trend van afgelopen runs lijkt tevens dat de neerslagkansen steeds wat afnemen, maar de kou iets verscherpt. Voor de sneeuwliefhebbers minder nieuws, maar de schaatsliefhebbers krijgen zo wel steeds meer hoop.

Tja, vriezen doet het hier bijna elke maand, maar sneeuw... Het wordt dus voor de sneeuwliefhebbers weer een partij nutteloze kou die we moeten trotseren.

Citaat van: Joep op di 15 jan 2019 - 21:15
Prima pluim

Ja Joep, je kunt je schaatsen nu wel uit het vet halen.  :)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

zwoof

Citaat van: Joep op di 15 jan 2019 - 21:15
Prima pluim

Wat winterweer betreft prima pluim inderdaad. Alleen wel jammer van de afnemende sneeuwkansen. Maar wie weet dienen er zich nog nieuwe sneeuwopties aan. De winter is nog lang.    :)

Global warming

Wat staat er in de verwachtingen? Gewoon een decade met lichte soms matige nachtvorst en misschien een ijsdag. Niet heel raar voor eind januari.
De ophef hierover heeft alles te maken met mijn nickname. In (te) zachte winters is elke kou blijkbaar genoeg om erg blij te worden.

Voor de goede orde dit is realisme geen pessimisme .  Alle liefhebbers van die veschrikkelijke kou...gefeliciteerd met deze pluimen.......of ze uitkomen weten wij in februari.

Powered by EzPortal