Meteo Service Forum

Discussie omtrent het weer => Het weer in het algemeen => Topic gestart door: ThaGhostNL op ma 17 jun 2019 - 23:36

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op ma 17 jun 2019 - 23:36
Over een aantal dagen is het voor de zomerliefhebbers dan eindelijk zo ver, 9 maanden lang gewacht, donkere dagen overleeft en weer ontwaakt uit de winterslaap. Welkom terug! ;)

Elk seizoen heeft zijn natuurverschijnselen die alleen met dat bepaalde seizoen voorkomt, ook de zomer heeft een aantal van dat soort natuurverschijnselen en omdat het tijdens mooie zomernachten buiten goed vertoeven is, valt het misschien daarom juist op. Een lijstje met wat je dit seizoen kunt verwachten.

Lichtende Nacht Wolken of NLC

Niet echt gebonden aan alleen de zomer, omdat het in mei, juni en juli voorkomt, maar wat is NLC eigenlijk?

De noordelijke hemel kan geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. De wolkenslierten hebben een ribbel- of vezelstructuur. Ze zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor: soms zijn ze alleen al in één maand enkele keren te zien, maar menig zomer gaat voorbij zonder deze wolken.

Het ontstaan van deze nachtwolken houdt verband met talrijke uiterst kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn afkomstig van meteorieten. Zulke deeltjes alleen zijn echter niet voldoende: ook is waterdamp nodig en zeer lage temperaturen tussen -90 en -145 graden Celsius. Op de deeltjes zet zich dan een laagje ijs af, net als rijp op het aardoppervlak. Door het ijs dat de deeltjes omhult, wordt zonlicht weerkaatst.

Wie de lichtende nachtwolken een tijd observeert zal zien dat de vormen relatief snel veranderen. Op de hoogte waar de wolken zich ophouden komen zeer sterke luchtstromingen voor. In horizontale richting stroomt de lucht met snelheden van gemiddeld 150 km/u en soms wel 500 tot 700 km/u. Daarmee samenhangend doen zich ook sterk dalende en stijgende luchtstromingen voor, waardoor de wolken een bijzonder turbulent aanzien krijgen. De karakteristieke golven en ribbels verdwijnen weer even snel als ze zijn gekomen.

Helaas zijn lichtende nachtwolken niet voorspelbaar, maar het loont zeker om op een heldere zomeravond na zonsondergang even de moeite te nemen om naar de noordoostelijke of noordwestelijke hemel te kijken. Een goede tool om te zien of er lichtende nachtwolken zijn is de VHF Radar van Leibniz-Institute of Atmospheric Physics e.V. (https://www.iap-kborn.de/en/home)

(https://www.iap-kborn.de/fileadmin/user_upload/MAIN-abteilung/radar/Radars/OswinVHF/Plots/OSWIN_Mesosphere_4hour.png)

Zeevonk, lichten van de zee

Een typisch fenomeen op een warme zomeravond/nacht aan het strand, is het oplichten van de branding, in de volksmond en scheepvaart ook wel het "lichten van de zee" genoemd. Het lichten van de zee komen voor in baaien van subtropische gebieden en koele kustgebieden, zoals bijvoorbeeld onze kustwateren.

Het lichten van de zee worden door de Zeevonk algen veroorzaakt. Het diertje is een relatief grote eencellige en ziet eruit als een doorzichtig ballonnetje met een staart aan de achterkant en kleurt bij massale aanwezigheid het water zalmroze tot oranje, handig als je er overdag naar op zoek bent. Wanneer je op zoek bent naar het lichten van de zee moet je wel net het geluk hebben zo'n wolk te treffen en als je 's nachts naar die plek teruggaat en het licht van de maan de pret niet bederft, dan heb je kans dit flitsende spektakel zelf mee te maken.

De grootste kans om zeevonk in de branding te vinden is na een aantal hete dagen waardoor het water in de branding opwarmt (hoe warmer, hoe beter), tijdens een aanlandige wind, bij opkomend tij, in ondiep water, in afwateringen en in strand zwinnen (poelen). Het is trouwens niet zo dat zeevonk alleen met warm weer te zien is. Zeevonk kan in de juiste omstandigheden ook in de winter soms licht geven.

Hoewel zeevonk zelf niet giftig is, kunnen zich bij hele dichte wolken zeevonk ophopingen van ammoniak voordoen, dat kan irritatie veroorzaken op de huid, het kan zelfs in extreme hoeveelheden schadelijk voor het milieu zijn. Het is daarom niet aan te raden om samen met het lichten van de zee te zwemmen.

Vallende sterren

Een ander typisch fenomeen in de zomer is een astrologisch fenomeen. In de maanden juli, augustus en september zijn talrijke vallende sterren te zien, met als hoogtepunt de Perseïden die dit jaar het maximum heeft op 12/13 augustus. In het Persëiden maximum kun je elke 10 minuten een vallende ster zien. De website vallendesterren.info (https://www.vallendesterren.info/vallende-sterren-zomer-2019/) heeft een handige sterrenkaart gemaakt met de belangrijkste sterrenregens.

NaamperiodeMaximum
Alpha Capricorniden15 juli – 10 augustus31 juli
Delta Aquariden – Zuid12 juli – 23 augustus29 juli
Perseïden17 juli – 24 augustus13 augustus / 14.00 uur
Kappa Cygniden3 augustus – 25 augustus18 augustusZo en dan nu waar we voor gekomen zijn... Het weer ;D

Verwachting op basis van GFS 18 UTC en ECMWF 12 UTC
Een met een hele grote slag om de arm...

21 juni, naast de zonnewende en de langste dag van het jaar is dit ook gelijk het begin van de zomer met op de eerste zomerdag een mooi zonnetje, die af en toe wat afgeschermd wordt door wolken. De temperatuur komt aan de kust en het noorden niet hoger uit dan 17 graden. Iets warmer wordt het in het midden van het land en komt de temperatuur in de middag rond de 21, meer warmte is in Limburg te vinden waar het rond de 24 graden wordt. Niet erg overtuigend na de verwennerij van vorig jaar.

Kijken we naar de eerste decade van het GFS ensemble dan blijft het voornamelijk bij wisselvallig weer met af en toe een zomers prikje die snel met (onweer)buien worden afgestraft. Het Azorenhoog probeert wel moedig voet aan land te zetten, maar ziet haar pogingen al snel afgesnoerd worden door storingen die meeliften op de westelijke stroming van een hardnekkig laag tussen IJsland en de Britse Eilanden.

Opvallend hierin is de temperatuurgradiënt die GFS berekend, beginnend van net 17 graden in het westen en noordwesten tot 24 graden in het zuidoosten. EC daarentegen komt met een tMax van 26 graden over het gehele land op de proppen.

Richting het begin van juli en 2e decade van de zomer zien we op LT in het GFS Ensemble dit patroon doorgetrokken worden. Licht wisselvallig tot wisselvallig en temperaturen rond de 22 graden. EC houd het liever op een open eind, het kan dooien het kan vriezen....

(Tekst gaat door na de foto's)

GFS tMax 23 juni
GFS_tmax_19062318_19061712.gif

EC tMax 23 juni
EC_tmax_19062318_19061712.gif

Pakken we EC erbij dan zien we op middellange termijn een compleet ander verhaal, waar GFS een hoog tussen de Britse Eilanden en Scandinavië berekend en de temperaturen veel lager laat uitkomen, berekend EC een laag op de Oceaan ten westen van de Britse Eilanden en komen we aan de "goede" kant te zitten met zuidwestelijke aanvoer, dat betekend temperaturen die op kunnen lopen tot ruim 30 graden, gezien de onstabiliteit wellicht een Spaanse pluim in de vervolg EC runs.

In dit scenario worden de warme dagen ook weer hard afgestraft met flinke onweersbuien vanuit het zuidwesten cape waarden in het zuidwesten van Duitsland richting, SBcape 2500 en srh rond de 25m/s.
Kortom de zomer kan nog alle kanten op, wat ik niet zie gebeuren is een zelfde scenario als vorig jaar. Persoonlijk heb ik het idee dat deze zomer juist als nat met temperaturen die rond het jaargemiddelde uitkomen. Hoop het niet, een warme droge zomer verdient mijn voorkeur.

EC_tmax_19061712.gif
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op di 18 jun 2019 - 08:57
Mooi om het zomertopic weer te zien. En fijn dat er nu een tekst staat voor de niet weergegeven bijlagen als je niet bent ingelogd. Zo mis ik geen kaarten.  Mooi werk!  :D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op di 18 jun 2019 - 09:55
Bedankt voor het openen van het zomertopic, ThaGhostNL!
Ook mijn complimenten voor het goede uitgebreide verhaal. :)

Jouw laatste mening deel ik niet helemaal. Hoewel ik wel graag een aantal warme droge perioden heb, mag er van mij ook zeker zo nu en dan wat regen vallen, het liefst in de vorm van stevige onweersbuien. :D
Die droogte van vorig jaar, en ook nog de afgelopen tijd (tot vorige week), vind ik maar niks. Hier in het agrarische gebied waar ik woon levert dat één grote zandverstuiving op.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 18 jun 2019 - 10:46
Inderdaad, als ik zie hoe nu de natuur reageert op de regenbuien van de afgelopen tijd, dan denk ik "laat maar komen!" Dank voor het openen van het zomertopic, ik wens jullie allemaal goed weer want dan heb ik het ook ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op di 18 jun 2019 - 17:21
Op twitter kwam ik deze schitterende foto tegen. Gemaakt door Abdelhamid Attaghzaoui aan de kust bij Domburg zeeland.

IMG_20190618_172453.jpg

via: https://mobile.twitter.com/ZeevonkAlert/status/1140926245259100160/photo/1
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op di 18 jun 2019 - 22:31
Zowel de Ec als gfs pluim begint aardig op te warmen als ik het goed zie.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: jelliiee op wo 19 jun 2019 - 13:09
Volgens buienradar volgende week woensdag en donderdag temperaturen van boven de 35 graden...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op wo 19 jun 2019 - 15:54
Bedankt voor het openen van het topic en de mooie startpost ThaGhostNL.

Citaat van: jelliiee op wo 19 jun 2019 - 13:09Volgens buienradar volgende week woensdag en donderdag temperaturen van boven de 35 graden...

Lijkt er inderdaad op dat de zomer onderweg is, pluimen zijn de afgelopen dagen flink opgewarmd.

(https://i.postimg.cc/m2N9JQRc/eps-pluim-tt-06260-13.png)

(https://i.postimg.cc/Z5SGKz17/gens-pluim-tt-06260-2.png)

De wind op 850hpa zal uit zuidelijke richting gaan komen wat ervoor zorgt dat er een flinke zucht warme lucht naar Nederland en België word getransporteerd, samen met de droge aflandige wind vanuit de oosthoek kunnen de temperaturen flink oplopen, EC komt voor het oosten van het land met 37+ graden.

(https://i.postimg.cc/mkxSTBt8/anim-thw1.gif)

Ook ontstaat er een hogedrukgebied boven Europa, de zon zullen we dus ook veel terug zien volgende week. Dat zal er echter ook voor zorgen dat er van onweer waarschijnlijk ondanks de hoge temperaturen weinig sprake zal zijn. Echter duurt het nog ff we zullen het even af moeten wachten. Of het echt die 37 graden wordt hangt er ook nog maar vanaf of de warme lucht inderdaad recht op nederland afkoerst of een andere route neemt. Echter lijkt het sowieso wel zomers warm te worden, dat we een zomerse week krijgen lijkt dus al vrij zeker, kijken of die hittegolf ook gaan halen. Zoals het er nu voor staat wel  8)

(https://i.postimg.cc/XNRV6hxq/ECM1-168-1.gif)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op wo 19 jun 2019 - 16:00
Citaat van: jelliiee op wo 19 jun 2019 - 13:09Volgens buienradar volgende week woensdag en donderdag temperaturen van boven de 35 graden...

Dat zou inderdaad best kunnen! Op middellange termijn ontstaat er namelijk een potentiële opstoot van zeer warme lucht in de kaarten. Een sturend hoogtelaag voor de kust van Frankrijk zou met een diepe zuidelijke stroming van oorsprong tropische luchtmassa's richting West- en Centraal Europa kunnen sturen. Dit scenario wordt steeds beter ondersteund in de verschillende modellen en hun ENS.

Om maar direct een kaart van GFS06 erbij te halen; de temperatuur op 850hPa:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmodeles.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fgfs%2Fruns%2F2019061906%2Fgfs-1-180.png%3F6&hash=3ab0109f48130661c20e03c0e15f3dd27726b2db)

We zien absurd hoge waardes van 20 tot zelfs meer dan 24 graden boven de Benelux. Bovendien staat de zon in deze periode het hoogst aan de hemel en is de daglengte maximaal. Als er in het ideale geval ook geen bewolking en niet al te veel wind aanwezig is, dan kan met bij deze temperatuur op 1.5km hoogte ongeveer 15 graden optellen. Dan kom je uit op temperaturen van 35 tot misschien wel 40 graden. Zeer hoge temperaturen voor de Benelux, maar dus niet geheel ondenkbaar. Gezien de termijn blijft het voorlopig een aandachtspunt en kan het nog veranderen.

Pakken we als laatste nog de EC pluim voor Zuidoost Nederland erbij, dan zien we dat dit scenario wat onder andere de EC Oper schetst, dus ook flink gesteund wordt door andere leden:
(https://www.weerplaza.nl/gdata/eps/eps_pluim_tt_06380.png)

Het gemiddelde tikt op woensdag zelfs de 35 graden aan. Hoelang deze periode gaat duren is nog enigszins onzeker, maar zoals men in bovenstaande pluim kan zien is een (regionale) hittegolf ook mogelijk (5 aaneengesloten dagen 25+ graden, waarvan 3 dagen 30+ graden). Nog enkele dagen verwijderd, maar zeker interessant om te volgen!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 19 jun 2019 - 20:20
Lijkt er op dat er dus een serieuze aanval wordt gedaan op het absolute temperatuurrecord (38,6 in 1944). Iets om in de gaten te houden! 8)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op wo 19 jun 2019 - 20:26
Omgggg 40 graden misschien zelfs woensdag en donderdag 🤕🤕🤕🤕🤕😲🙄daar moet toch echt onweer en verkoeling komen
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Bigfoot op do 20 jun 2019 - 11:54
Zo,dan ga ik eens kijken hoe mijn nieuwe mobiele airco presteert in deze omstandigheden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op do 20 jun 2019 - 22:49
poeh poeh
(https://i.postimg.cc/sxH5HXgX/eps-pluim-tt-06260-15.png)

het inmiddels door GFS parallel vervangen GFS 14 (is nu GFS legacy geworden, draait nog samen met het nieuwe hoofdmodel tot september) ziet er ook gezellig uit! Nederland een zwart gat!

(https://i.postimg.cc/J0z2BGF4/gfs-9-192.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op vr 21 jun 2019 - 14:22
Even een update wat betreft de hitte-opstoot van volgende week:

Momenteel zijn er wat verschillen ontstaan tussen EC en GFS, waarbij EC vroegtijdig verkoeling laat komen en GFS de extreme hitte langer laat aanhouden. Deze situatie is belangrijk om te volgen in de toekomstige runs om zo een idee te krijgen van hoe warm het zou kunnen gaan worden.

De aanzet naar de warme periode is in beide modellen hetzelfde. Vanaf morgen migreert de hogedrukas noord/noordoost van onze omgeving en zorgt een stagnerend lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan voor flinke warmteadvectie; met een zuidoostelijke wind wordt vanuit Afrika steeds warmere lucht richting de Benelux gevoerd:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fecmwf%2Fruns%2F2019062100%2FEDM1-72.GIF%3F21-12&hash=52a4859867d494128cb4ddb260235dc1c5826f03)

Dit levert vanaf zondag zomerse en tropische temperaturen op in heel Nederland, het warmst in het zuidoosten. Dat zien we duidelijk terug in de temperatuur op 850hPa:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fecmwf%2Fruns%2F2019062100%2FEDM0-120.GIF%3F21-12&hash=ee125e94f879171c4ac30f121e727ab6ecf230d8)

Dit is een kaartje voor komende dinsdag, een dag waarop we vrijwel zeker met tropische hitte te maken gaan krijgen. EC en GFS zitten hier nog op dezelfde lijn. We zien duidelijk de opstoot van warme lucht ten oosten van het lagedrukgebied terug. In ideale omstandigheden - veel zon, weinig wind, hoogstand van de zon, redelijk droge bodem - kunnen we bij deze temperaturen op 850hPa gemakkelijk 15 graden optellen voor de temperatuur op 2 meter hoogte. Dan komen we aanstaande dinsdag uit op landelijk 30 graden en warmer, in het zuidoosten wellicht 35 graden. Zo kunnen we met vrij veel zekerheid stellen dat het morgen (zaterdag) aangenaam weer wordt met misschien al in het zuidoosten 25 graden, van zondag tot en met dinsdag wordt het alsmaar warmer met zeker op dinsdag op veel plekken ruim 30 graden.

Vanaf dinsdag gaan EC en GFS met elkaar verschillen. Allereerst EC:
(https://f.jwwb.nl/public/k/o/v/weerinlimburg/HITTE1.png)

De hogedrukas verschuift meer naar het noordwesten en trekt uiteindelijk richting Groenland. Vanuit Scandinavië en Rusland neemt duidelijk de luchtdruk af, waardoor er koelere lucht richting Europa stroomt. We zien een scheidingslijn tussen koele en warme lucht die zich uitstrekt over Europa. De lijn komt volgens EC ergens boven de Benelux te liggen. Dat betekent concreet dat volgens EC de temperatuur vanaf woensdag vanuit het noorden zal dalen. Het is de vraag hoe ver deze temperatuurdaling richting het zuiden trekt. Volgens EC zou er dus best een tweedeling kunnen ontstaan boven Nederland met in het noorden slechts 20-25 graden op woensdag en donderdag en in het zuiden 25 tot misschien nog wel meer dan 30 graden, afhankelijk hoe ver de koelere lucht kan doordringen.

GFS denkt daar toch wel anders over. Dezelfde termijn als bovenstaand plaatje van EC, maar een andere uitkomst:
(https://f.jwwb.nl/public/k/o/v/weerinlimburg/HITTE2.png)

Ditmaal zien we de scheidingslijn veel meer noordwest-zuidoost-georiënteerd boven Europa liggen en meer richting het noordoosten. Hierdoor blijft Nederland in de aanvoer van extreem warme lucht zitten en blijft de temperatuur ook in de periode van woensdag-vrijdag tropisch. In dit scenario krijgen we dus wél met een forse hittegolf te maken. Als de stroming daarbij ook nog zuiver uit het zuiden blijft komen, dan kan de temperatuur in het GFS-scenario nog wat hoger oplopen. Hier een kaartje van de 850hPa temperatuur voor vrijdag berekent door de controle run van GFS:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmodeles7.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fgens%2Fruns%2F2019062106%2Fgens-0-0-174.png&hash=7251dca160ec510168a8d0b2f26fded1adec833d)

In geheel Nederland boven de 20 graden op 850hPa, in het zuiden zelfs boven de 24 graden; uitzonderlijk hoog. Dit zou garant staan voor 35-40 graden in Nederland. Echter hiervoor is de termijn nog te lang en zoals hierboven uitgelegd is er momenteel een behoorlijke tweedeling te zien in GFS en EC. Overigens mocht het EC scenario uitkomen en krijgen we verkoeling, dan blijft het zeer waarschijnlijk alsnog droog door gebrek aan forcering voor het ontstaan van buien. Het temperatuurverloop wordt dus behoorlijk onzeker, maar zeer waarschijnlijk blijft het vanaf vandaag minstens 1 week zo goed als droog, onafhanklijk van de temperatuur.

We kunnen dus concluderen dat we in de periode van zondag-dinsdag met hoogzomers weer te maken gaan krijgen. Daarna neemt de onzekerheid toe, waarbij de hitte flink getemperd kan worden of juist nog extremer. De scheidingslijn tussen deze warme en koude lucht ligt vlak in de buurt van Nederland, wat de verwachting voor na woensdag nog uiterst onzeker maakt. We zullen komende runs moeten afwachten :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: AFTH14 op vr 21 jun 2019 - 14:56
Fijne uitleg, top!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op vr 21 jun 2019 - 15:21
Een keer de 40 graden aantikken in Nederland, het zou gezien de klimaatverandering toch een keer moeten lukken. Opmerkelijk dat het absolute Tx record voor Nederland nog uit 1944 komt.

De verwachting voor volgende week is in ieder geval bijzonder spannend! Hopelijk krijgt GFS gelijk. ;-)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Adrie op vr 21 jun 2019 - 23:09
Nou ik hoop dat EC gelijk krijgt, vooral voor de mensen die last krijgen van hun gezondheid met langdurige hitte.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op vr 21 jun 2019 - 23:57
Heerlijke lichtende nachtwolken.
DSC_0154.JPG
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Ubachsberg op za 22 jun 2019 - 09:06
Buienradar stuk voor mijn regio??? 41 graden... (https://www.buienradar.nl/weer/voerendaal/nl/2745369/14daagse)https://www.buienradar.nl/weer/voerendaal/nl/2745369/14daagse (https://www.buienradar.nl/weer/voerendaal/nl/2745369/14daagse)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op za 22 jun 2019 - 09:31
In Italië een level 3 van estofex.. Wat hoop ik toch graag weer op zo'n taferelen hier...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op za 22 jun 2019 - 11:31
Iemand die zich aan een update durft te wagen? Buienradar geeft 40 graden hier voor woensdag 🙄 Of is het nog steeds afwachten?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op za 22 jun 2019 - 13:23
Citaat van: Jenkie op za 22 jun 2019 - 11:31Iemand die zich aan een update durft te wagen? Buienradar geeft 40 graden hier voor woensdag 🙄 Of is het nog steeds afwachten?

Eigenlijk is er t.o.v. gisteren niet veel veranderd omtrent de situatie. EC komt nog steeds met een vroegtijdige afkoeling vanuit het noorden (waarbij het overigens nog steeds 25-30 graden kan worden, zeker in het zuidoosten). GFS blijft vasthouden aan een extreem heet scenario en komt zelfs enkele runs nu al met een lokale 40 graden aanzetten.

Vanaf vandaag kan in het zuidoosten de (zeer waarschijnlijke) hittegolf van start gaan als daar de zomerse grens van 25 graden overschreden wordt. Morgen doen we daar nog wat bovenop en hebben we landelijk 25 tot 30 graden te pakken. Maandag en dinsdag gaan we op veel plekken de tropische grens van 30 graden overschrijden, in het zuidoosten wordt het dinsdag wellicht al 35 graden, misschien zelfs een graadje warmer.

Vanaf woensdag wordt het onzekerder, aangezien EC dan begint af te wijken van GFS. Er zijn grofweg twee factoren die zullen bepalen of we de tropische hitte vasthouden en hoe extreem deze zal worden. Allereerst de sterkte van de warmteadvectie, oftewel hoe warm wordt de aangevoerde luchtbel op grotere hoogte (850hPa). Dit beeld is in alle modellen duidelijk, het gaat namelijk een serieuze warmte-opstoot worden vanuit Zuid-Europa. De T850hPa loopt ruim op boven de 20 graden, zelfs tot 28-30 graden in de meeste modellen boven Spanje en Frankrijk. Dit gegeven is vooral van belang over de extremiteit van de hitte. Een wellicht belangrijkere factor is de positie van dit gebied met zeer warme lucht en de windrichting op grondniveau. Dat is juist het punt waar EC afwijkt van GFS, hoe dit komt staat in de update van gisteren uitgebreid uitgelegd.

Als toevoeging zal ik de geschetste situatie van 5 betrouwbare modellen gebruiken om te kijken hoe het er nu voor staat. Ik pak hierbij als termijn komende donderdag/vrijdag, aangezien dat potentieel de warmste dagen kunnen worden.

Allereerst EC:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fecmwf%2Fruns%2F2019062200%2FECM0-144.GIF%3F22-12&hash=0d6adffedcebae0b04a8db1c558c5d93727c2d96)
Je ziet duidelijk de scherpe begrenzing van de tropische lucht en de aanzienlijk minder warme lucht boven Nederland liggen. In het zuiden waar T850hPa boven de 16 uitkomt, zijn nog temperaturen in de buurt van de 30 graden mogelijk afhankelijk van de wind op grondniveau. Verder zien we wel dat de bel met warme lucht goed ontwikkelt boven Frankrijk ligt, niet heel ver van de Benelux verwijderd.

GFS berekent de bel juist wel boven onze omgeving:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmodeles.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fgfs%2Fruns%2F2019062206%2Fgfs-1-132.png%3F6&hash=551cff781706a79095588d8c2935b0383267b509)
GFS komt dan direct ook met extreem hoge temperaturen op 850hPa, in het zuiden zelfs (ruim) boven de 24 graden. Dat staat garant voor 35-40 graden op 2m niveau, misschien wel wat meer in het ideale geval.

UKMO berekent de bel ook vol over de Benelux:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meteociel.fr%2Fukmo%2Fruns%2F2019062200%2FUW144-7.GIF%3F22-07&hash=41e297ff4f9f9a24239e87c43c9c844f5e6f8e6b)
Ook hier weer extreem hoge temperaturen, iets minder dan GFS, maar nog steeds zijn in dit scenario temperaturen van 35-38 graden goed mogelijk.

GEM lijkt qua positie en sterkte van de warme luchtbel erg op GFS:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmodeles.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fgem%2Fruns%2F2019062200%2Fgem-1-138.png%3F00&hash=01a5aa582f1ea2dc9cc1b4436cf8a6369da7d594)
Opnieuw een T850hPa boven Nederland en dus volgens GEM ook temperaturen van 35-40 graden.

Als laatste ICON:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmodeles.meteociel.fr%2Fmodeles%2Ficon%2Frun%2Ficon-1-138.png%3F22-00&hash=7c6bd62932656593532ccbb6d4e6dacbbc379a2e)
Deze geschetste situatie lijkt een beetje op EC, alleen ligt hier de grens tussen de twee verschillende luchtmassa's net wat noordelijker. Daardoor zijn er volgens ICON dan nog steeds tropische temperaturen mogelijk in Nederland, in het zuidoosten met deze kaarten wellicht ook weer 35 graden.

We kunnen dus concluderen dat EC momenteel een beetje de vreemde eend tussen de modellen is. Dit model laat de bel niet zo ver noordelijk komen i.c.m. een verfrissende wind uit de noordhoek. De overige modellen laten de extreem warme lucht wel verder over Nederland komen met dus het aanhouden van tropische temperaturen van grofweg 30-36 graden landelijk. Als het aan GFS en GEM ligt zou het in het zuidoosten zelfs 36-41 graden kunnen worden.

De situatie is hierdoor erg complex, gezien de toch wel grote meerderheid voor een voortzetting van de tropische temperaturen als we kijken naar 5 betrouwbare modellen. Echter misschien wel het betrouwbaarste model, EC, komt juist met een net wat ander scenario dat grote gevolgen heeft in het temperatuurverloop. Dat is voor mij de rede om nog steeds geen zekerheid te kunnen uitspreken over wat er vanaf woensdag gaat gebeuren. Het is namelijk moeilijk te zeggen of EC fout zit en komende runs gaat bijdraaien, of dat EC juist wel het licht heeft gezien en dat steeds meer andere modellen gaan volgen. Wel moet men in het achterhoofd houden dat er mogelijk toch een uitzonderlijk hete hittegolf aan kan komen. Komende runs zal er langzaam meer duidelijk gaan volgen hopelijk ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op za 22 jun 2019 - 16:03
Dankjewel Armand!!!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: htoutenh op za 22 jun 2019 - 16:42
Prima uitleg weer! Bedankt! Benieuwd hoe dit gaat verlopen. Een 40+ in Nederland zou toch wel heel bijzonder zijn!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: htoutenh op za 22 jun 2019 - 18:45
GFS 12Z komt nu ook met een flinke dip op donderdag..........!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op za 22 jun 2019 - 21:51
Hoewel ik van extremen hou, ben ik ook wel opgelucht....
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op zo 23 jun 2019 - 09:56
EC gisteravond 12Z Run. Goddank!
Nu maar eens ff kijken vandaag of we nog ergens een midweek Den Helder kunnen boeken. 8)

(https://zwoof.nl/weerkaarten/den-helder-ec-12Z.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Joep op zo 23 jun 2019 - 11:48
Dat het extreem heet wordt a.s. dinsdag is nog steeds de verwachting, Lokaal 36 graden. Hierbij komt nu dat zeer lokaal een wolkbreuk kan ontstaan, later in de middag bij 'n (thermisch) lagedrukgebiedje. In onstabiele en dus hete lucht.

IMG_20190623_114635.jpg
Weer.nl
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op zo 23 jun 2019 - 12:02
Citaat van: Joep op zo 23 jun 2019 - 11:48Dat het extreem heet wordt a.s. dinsdag is nog steeds de verwachting, Lokaal 36 graden. Hierbij komt nu dat zeer lokaal een wolkbreuk kan ontstaan, later in de middag bij 'n (thermisch) lagedrukgebiedje. In onstabiele en dus hete lucht.

Weer.nl

Inderdaad, maandag en dinsdag wordt het op veel plaatsen tropisch en zeker in het zuidoosten en oosten plaatselijk boven de 35 graden op dinsdag. Er is inderdaad ook een kans op een zeer lokale bui, maar ik schat deze kans behoorlijk klein in. Waarschijnlijk blijft het gewoon overal droog.

Gisteren rond deze tijd leken de meeste modellen nog te gaan voor een voortzetting van de tropische temperaturen, maar de afgelopen runs zijn GFS en andere modellen bijgedraaid richting EC. Dat betekent concreet dat in de loop van woensdag de wind naar meer noordelijke richtingen gaat draaien en het dus flink gaat afkoelen vanuit het noorden.

Allereerst dus nog vandaag tot en met dinsdag landelijk erg warm. Woensdag draait de wind dan naar noordelijke regio's en dan begint de afkoeling die ook donderdag en vrijdag lijkt aan te houden. De temperatuur is dan afhankelijk van de sterkte van de wind en hoe ver de warme lucht (ook op 850hPa) naar het zuidoosten wordt verdrongen. Grofweg levert dat voor woensdag tot en met vrijdag de volgende temperaturen op zoals de meeste modellen er nu voorstaan: In het uiterste noorden en de Wadden rond of misschien zelfs net geen 20 graden. In een overgroot gedeelte van het land een aangename 20-25 graden. In het zuiden, zuidoosten en mogelijk ook nog oosten een zomerse 25-30 graden, in Limburg misschien nog gewoon tropische temperaturen. Dat kan uiteindelijk een behoorlijke tweedeling gaan opleveren met in het uiterste geval nog geen 20 graden op de Wadden en een ruime 30 in Zuid-Limburg!

Toch hangt er nogsteeds een beetje onzekerheid in de ENS van GFS en EC, waarmee het nog niet uit te sluiten valt dat deze grens van tropische lucht en beduidend minder warme lucht nog wat gaat verschuiven. Dat kan betekenen dat de koelere lucht nog verder het land opdringt en het in Limburg ook 'slechts' maximaal 25 graden wordt, of dat de wind niet sterk genoeg is en de tropische lucht in het zuidoosten gewoon de gehele week blijft hangen. Dat zullen we verder moeten afwachten.

Mogelijk krijgen we volgend weekend wel opnieuw te maken met tropische hitte als de wind toch nog even naar het zuidoosten draait, voordat de definitieve afkoeling zijn intrede doet. In het zuidoosten zou het daarmee theoretisch gezien vanaf vandaag een gehele week 30 graden of warmer kunnen worden.

Er is dus overigens veel temperatuurspreiding en onzekerheid, maar onafhankelijk van de temperatuur lijkt het gewoon droog en zonnig te blijven. Mogelijk dat alleen in het noorden wat bewolking vanaf zee kan binnendringen volgende week, maar dat blijft ook even afwachten. De zon gaan we komende week in elk geval veelvuldig zien en deze is immers op z'n maximale sterkte van Nederland. Dus wie de zon in gaat, goed insmeren! ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op zo 23 jun 2019 - 15:22
Waarom hebben we eigenlijk geen vrij hier in het Westen met zo'n verschrikkelijk hete dagen : <
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: 4seasons op zo 23 jun 2019 - 16:23
Citaat van: dennis089 op zo 23 jun 2019 - 15:22Waarom hebben we eigenlijk geen vrij hier in het Westen met zo'n verschrikkelijk hete dagen : <


Officieel is nu wel het hitteplan van de RIVM geactiveerd:
Publicatiedatum 23-06-2019

Citaat van: undefinedHet is warm vandaag. En dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico's met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  vanaf 23 juni 2019 het hitteplan voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbanden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden. Vanaf morgen zelfs meer dan 30 graden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.


Zie verder info:
https://www.rivm.nl/nieuws/hitteplan-actief-delen-nederland

en op:
https://www.knmi.nl/producten-en-diensten/verhalen/Nationaal-Hitteplan-als-warm-weer-een-risico-is
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op zo 23 jun 2019 - 23:15
het scheelt niet veel, maar de echte hitte lijkt ons grotendeels bespaard te blijven, de echte warmte op 850hpa bereikt ons net niet, tenminste nog niet. Wellicht later deze week op zaterdag wel als we GFS mogen geloven.

(https://i.postimg.cc/mDVRQ6DM/anim-aao2.gif)

Dat betekent echter niet dat het bij ons koud wordt, de bovenlucht is nog steeds aardig warm. Omdat de grens zo dichtbij Nederland ligt betekent dat dat de verschillen binnen ons land zeer groot zullen zijn (van woensdag tot en met vrijdag) 16 graden op de wadden tot 30+ in het zuid oosten is goed mogelijk, kunt goed zien op het plaatje hieronder dat de temperatuur snel veranderd zodra je zuid gaat, elke lijntje op de afbeelding hieronder is +1 graden. Ook is te zien waar de echte warmte gebleven is, die zit nu boven Duitsland. Maar met gemiddeld 25 graden plus zon zal het zeker nog zomers aanvoelen, plus de situatie hoeft maar een klein beetje te veranderen om toch die hitte over ons heen te krijgen.

(https://i.postimg.cc/HLcB0Jkt/iconeu-de1-41-73-0-1.png)

De pluim voor midden Nederland ziet er vooralsnog zo uit:

(https://i.postimg.cc/grbWd9tC/eps-pluim-tt-06260-16.png)

GFS ging liet de warme lucht op 850 hpa eerst nog wel noordelijker komen, en kwam wel de hele week met 30+, echter heeft het model zich nu bedacht en volgt nu netjes EC, wat wat mij betreft weer laat zien dat EC toch het superieure weermodel is.

(https://i.postimg.cc/wv9RqPZs/gens-pluim-tt-06260-3.png)

Zo extreem als het eerst voorspelt werd word het dus niet, maar dat betekent niet dat het niet zweten geblazen is, zeker voor het zuiden en belgie!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op ma 24 jun 2019 - 11:22
Citaat van: dennis089 op zo 23 jun 2019 - 15:22Waarom hebben we eigenlijk geen vrij hier in het Westen met zo'n verschrikkelijk hete dagen : <

Ik werk liever met dit weer, wij hebben hier heerlijke airco op kantoor. (gelukkig)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Kwadrant op ma 24 jun 2019 - 13:53
wetter.jpg
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op ma 24 jun 2019 - 15:02
De warme lucht houdt inmiddels al stevig huis in Nederland. Vannacht werd op veel plekken niet koeler dan 18/19 graden en momenteel zit de zuidoostelijke helft al in de tropische temperaturen. Ook elders in het land kunnen tropische temperaturen gehaald worden de komende uren, terwijl in het zuidoosten en oosten het kwik nog enkele graden in de 30 kan oplopen.

Vannacht wordt een echte plaknacht, aangezien de temperatuur dan op de meeste plekken waarschijnlijk niet eens onder de 20 graden gaat komen. Morgen zal het daarbij dan al snel opwarmen tot ruim boven de 30 graden op de meeste plekken. In het zuidoosten en oosten wellicht ergens 35 graden. In de loop van de middag steekt er misschien al een zeewind op vanuit het westen met daar afkoeling.

Deze afkoeling zet in elk geval op woensdag door en zorgt daarmee dat de echte hitte het land zal verlaten. In het uiterste noordwesten zal het met moeite 18-20 graden worden, terwijl het woensdag in zuidoost Nederland nog 30 graden kan worden. Elders in het land een aangename 20-25 graden met veel zon. Donderdag en vrijdag idem dito, dan ook in het zuiden waarschijnlijk net geen 30 graden, eerder 25-28 graden. Boven Spanje en Frankrijk bevindt zich deze dagen dan de echt extreem warme lucht, daar gaat op meerdere plekken de 40 graden overschreden worden! In Nederland brengen we het er dus gelukkig een stuk koeler vanaf en zullen de nachten ook weer wat frisser worden. In het weekend krijgen we nog even te maken met de warmere lucht boven Frankrijk. De extreem warme lucht zal ons niet gaan bereiken, maar toch kan het dit weekend op meer plekken weer 25-30 graden worden, in het zuidoosten wellicht weer tropisch.

Dit maakt dat we een landelijke hittegolf waarschijnlijk niet gaan halen, maar een regionale hittegolf in het zuidoosten is goed mogelijk.

Dan over de neerslag, of eerder het gebrek eraan... Komende 48 uur is er een zeer kleine kans op een enkele bui in het zuidwesten en westen, maar ik schat die kans echt niet groot. Mocht er iets ontstaan en zich goed kunnen ontwikkelen, dan kan het gelijk ook even stevig doorplenzen met onweer en windstoten. Echter dat blijft dus slechts een aandachtspunt en heeft zeer weinig kans van slagen.
De afkoeling die vanaf morgenmiddag volgt gaat ook geruisloos aan ons voorbij. Het zal overal droog blijven. Pas vanaf zondag zijn er weer kleine neerslagsignalen, maar de kans is groot dat er weinig tot geen neerslag zal vallen de komende twee weken.

Kijken we dan naar het neerslagtekort, dan mogen we van geluk spreken dat juni tot dusver landelijk gezien redelijk nat verlopen is:
(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/grafieken/neerslagtekort/neerslagtekort_verwachting.png)

De verschillen in Nederland zijn echter wel redelijk groot. Gemiddeld bedraagt het neerslagtekort nu 79mm. In een strook van Noord-Holland over Zuid-Holland en Utrecht richting het westelijk deel van Noord Brabant ligt het tekort wat lager. Daar is dus meer neerslag gevallen vanaf 1 april. Elders ligt het neerslagtekort op de meeste plekken boven het gemiddelde van 79mm. Met name gebieden in Oost- en Noordoost Nederland zitten al ruim over de 100mm.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op di 25 jun 2019 - 13:20
Wat een hitte zeg... Ik was net even buiten met de pauze... Waar blijft ons onweer toch met dit soort dagen :( wel veel extremen maar niet met onweer 😂 dat is elk jaar extreem karig 😂😂
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: htoutenh op di 25 jun 2019 - 15:47

Citaat van: Armand op ma 24 jun 2019 - 15:02Kijken we dan naar het neerslagtekort, dan mogen we van geluk spreken dat juni tot dusver landelijk gezien redelijk nat verlopen is:


Inderdaad is de situatie in het (uiterste) oosten totaal anders. In tegenstelling tot het westelijk deel van Nederland waar op veel plekken in juni 150 mm of meer is gevallen is hier nog geen 30 mm naar beneden gekomen. Met het droge jaar 2018 en een droog voorjaar wordt de situatie hier opnieuw nijpend. Helaas is dat in de neeerslagmonitor niet zichtbaar omdat voor het KNMI Nederland alleen bestaat uit de Bilt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op di 25 jun 2019 - 20:05
Sterkte met de plaknacht der plaknachten :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op wo 26 jun 2019 - 11:39
Citaat van: htoutenh op di 25 jun 2019 - 15:47Inderdaad is de situatie in het (uiterste) oosten totaal anders. In tegenstelling tot het westelijk deel van Nederland waar op veel plekken in juni 150 mm of meer is gevallen is hier nog geen 30 mm naar beneden gekomen. Met het droge jaar 2018 en een droog voorjaar wordt de situatie hier opnieuw nijpend. Helaas is dat in de neeerslagmonitor niet zichtbaar omdat voor het KNMI Nederland alleen bestaat uit de Bilt.

Inderdaad, het grafiekje voor het neerslagtekort is het landelijk neerslagtekort en kan een vertekent beeld geven. Wel is het zo dat niet de gegevens van De Bilt worden gebruikt, maar een gemiddelde van 13 stations verspreid over het land. Het geeft daarmee een gemiddelde aan van de situatie in het land en laat vooral zien wanneer er droge en natte periodes waren.

Zoals eerder gezegd is het neerslagtekort in het westen (m.u.v. Zeeland) veel lager dan in het oosten. Lokaal loopt het neerslagtekort in het oosten inmiddels al op tot boven de 150mm. Onderstaand kaartje van het KNMI geeft daarbij een beter beeld van de situatie in de verschillende delen van het land:

(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/geografische-overzichten/rdev/rdev_geografisch.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op wo 26 jun 2019 - 16:22
Nog steeds grote verschillen tussen GFS en ECMWF komend weekend. 
(https://zwoof.nl/weerkaarten/ec-gfs.jpg)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Kurt V.L. op wo 26 jun 2019 - 17:48
Qua temperatuur zie ik kleine verschillen tussen verschillende modellen maar naar neerslag toe lijkt het mij vrij zeker dat het de komende 10 a 14 dagen miniem tot nihil zal zijn.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op wo 26 jun 2019 - 18:38
Citaat van: Kurt V.L. op wo 26 jun 2019 - 17:48Qua temperatuur zie ik kleine verschillen tussen verschillende modellen maar naar neerslag toe lijkt het mij vrij zeker dat het de komende 10 a 14 dagen miniem tot nihil zal zijn.
34 of 27 in het weekend is een opmerkelijk verschil op zo'n korte termijn. Op de midden LT valt GFS overigens ook een stuk koeler uit dan EC.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: htoutenh op wo 26 jun 2019 - 18:56
Citaat van: Armand op wo 26 jun 2019 - 11:39Inderdaad, het grafiekje voor het neerslagtekort is het landelijk neerslagtekort en kan een vertekent beeld geven. Wel is het zo dat niet de gegevens van De Bilt worden gebruikt, maar een gemiddelde van 13 stations verspreid over het land. Het geeft daarmee een gemiddelde aan van de situatie in het land en laat vooral zien wanneer er droge en natte periodes waren.

Dat klopt Armand. Wat ik echter wil zeggen is, dat het weer in Nederland zo verschillend kan zijn dat het geen zin heeft om dit in een gemiddelde of een "de Bilt" uit te drukken zoals het KNMI stug blijft volhouden. Kijk ook maar weer eens naar de enorme temperatuurverschillen van vandaag. Een landelijke gemiddelde neerslagmonitor zegt niets en is nutteloos als de verschillen zo enorm zijn. En dat geldt voor veel andere "landelijke" statistieken en weerbeelden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op wo 26 jun 2019 - 21:43
Moet zeggen dat ik wel tevreden ben met de pluim, Temperaturen blijven in elk geval in mijn regio aardig zomers komende twee weken telkens tussen de 20-25 graden met uitschieters naar boven. Plus waarschijnlijk relatief veel zon. Pluim laat ook volop zon zien! Voor mij perfect zomerweer.

(https://i.postimg.cc/rmJKpxTM/eps-pluim-tt-06290-2.png)

(https://i.postimg.cc/mD5WVgN7/eps-pluim-nn-06290.png)

Ik kan me echter voorstellen dat ze daar in het noordwesten iets minder eens over zijn.

(https://i.postimg.cc/WbSC73Nz/eps-pluim-tt-06235-1.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op do 27 jun 2019 - 14:30
Citaat van: htoutenh op wo 26 jun 2019 - 18:56Dat klopt Armand. Wat ik echter wil zeggen is, dat het weer in Nederland zo verschillend kan zijn dat het geen zin heeft om dit in een gemiddelde of een "de Bilt" uit te drukken zoals het KNMI stug blijft volhouden. Kijk ook maar weer eens naar de enorme temperatuurverschillen van vandaag. Een landelijke gemiddelde neerslagmonitor zegt niets en is nutteloos als de verschillen zo enorm zijn. En dat geldt voor veel andere "landelijke" statistieken en weerbeelden.

Daar heb je zeker een punt! Zo zijn er in de verschillende seizoenen toch vaak opmerkelijke verschillen zichtbaar. Nu in de zomer had je gisteren inderdaad een prachtig voorbeeld met een groot temperatuurverschil tussen noordwest en zuidoost. Dat komt wel vaker voor ook. In de winter zie je bijvoorbeeld vaak een groot temperatuurverschil tussen noordoost en zuidwest. We hebben vaak genoeg gezien dat het noordoosten enkele dagen in de sneeuw zat, terwijl het in Zeeland met 10 graden een stuk zachter was. Doordat Nederland aan zee ligt kun je deze verschillen krijgen. Het KNMI kiest er dan inderdaad voor om vaak De Bilt als uitgangspunt te pakken aangezien deze plek in veel van zulke tweedeling-scenario's ongeveer in het midden ligt. Dat kan zeker een vertekend beeld geven van statistieken en waardes die worden bijgehouden.

Momenteel hier een veel beter weertype dan afgelopen dinsdag. 24 graden, veel zon en een verfrissende wind. Als we mogen klagen dan had ik het liever net een paar graden warmer gehad, dan was het ideaal ;D Echter dit weertype vind ik zeker geen probleem ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 27 jun 2019 - 14:35
Behalve het onweer armand.. Want met zo'n hittegolfje verwacht je toch wel op z'n minst wat spektakel.. Ik zag een level 3 bij estofex en dacht direkt zou het... En toen helaas... In zuidoost europa.. Het wilt dit jaar niet echt van de grond komen. We gaan alweer juli in dus het mag langzaam wel eens gaan komen. Die mooie slotstukken na zwoele zomeravonden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op do 27 jun 2019 - 14:45
Citaat van: dennis089 op do 27 jun 2019 - 14:35Behalve het onweer armand.. Want met zo'n hittegolfje verwacht je toch wel op z'n minst wat spektakel.. Ik zag een level 3 bij estofex en dacht direkt zou het... En toen helaas... In zuidoost europa.. Het wilt dit jaar niet echt van de grond komen. We gaan alweer juli in dus het mag langzaam wel eens gaan komen. Die mooie slotstukken na zwoele zomeravonden.

Nou, paar weken terug dat avondonweer met wellicht meerdere tornado's in Nederland... Ik zou dan niet willen zeggen dat het niet van de grond komt dit jaar. De zomer is nog jong!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Kurt V.L. op do 27 jun 2019 - 17:11
Kan iemand mij vertellen waarom onderstaande link niet meer up to date is ?

http://webservice.weeronline.nl/vakman_gfs

De gewone pluim is wel up to date maar als je dan bv. naar de GFS kaarten wil gaan kijken dan zie je enkel de gegevens tussen 12 en 20 juni.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Remy op do 27 jun 2019 - 17:19
We hebben hier in oost Groningen vanmorgen tegen een uur of twaalf even wat lichte motregen gehad. Nog anderen iets van neerslag bemerkt?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 27 jun 2019 - 19:24
Citaat van: Kurt V.L. op do 27 jun 2019 - 17:11Kan iemand mij vertellen waarom onderstaande link niet meer up to date is ?

http://webservice.weeronline.nl/vakman_gfs

De gewone pluim is wel up to date maar als je dan bv. naar de GFS kaarten wil gaan kijken dan zie je enkel de gegevens tussen 12 en 20 juni.

Reden weet ik niet. Alternatief ken ik wel. https://www.wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=0&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op do 27 jun 2019 - 22:36
Mijn ideale zomer is inmiddels helaas (op lange termijn) uit de pluim verdwenen  :(

(https://i.postimg.cc/fRY7KvSM/eps-pluim-tt-06290-3.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 27 jun 2019 - 22:57
Citaat van: TMCThomas op do 27 jun 2019 - 22:36Mijn ideale zomer is inmiddels helaas (op lange termijn) uit de pluim verdwenen  :(

Inderdaad,  EC lijkt op termijn het GFS scenario te volgen. Alleen voor zaterdag blijft er toch nog steeds een aardig verschil in temperatuur staan tussen de beide modellen. GFS max 28, EC max 35 voor het midden van het land. Zeg maar net het verschil tussen vrij warm en kapot gaan.  :D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op vr 28 jun 2019 - 14:16
Citaat van: zwoof op do 27 jun 2019 - 22:57Inderdaad,  EC lijkt op termijn het GFS scenario te volgen. Alleen voor zaterdag blijft er toch nog steeds een aardig verschil in temperatuur staan tussen de beide modellen. GFS max 28, EC max 35 voor het midden van het land. Zeg maar net het verschil tussen vrij warm en kapot gaan.  :D

Hoezo ga jij kapot met 28°?
35° is inderdaad vrij warm.

😇
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op vr 28 jun 2019 - 17:09
Ik moet zeggen dat het vandaag hier in Emmen en omgeving echt een heerlijke dag is om buiten te zijn. Heerlijke temperatuur, veel zon, af en toe een lekker verkoelend briesje.
Begin van de middag even lekker op de fiets naar de markt in Emmen gegaan en daarna nog even lekker in Wildlands vertoeft en nu net weer terug naar huis gefietst.
Even lekker een dagje genieten zo. 8)

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op vr 28 jun 2019 - 20:59
Citaat van: Tam op vr 28 jun 2019 - 14:16Hoezo ga jij kapot met 28°?
35° is inderdaad vrij warm.

😇

Och, wie zegt dat? Ik niet..en kijk naar m'n avatar ;)

Citaat van: flyineddy op vr 28 jun 2019 - 17:09Ik moet zeggen dat het vandaag hier in Emmen en omgeving echt een heerlijke dag is om buiten te zijn. Heerlijke temperatuur, veel zon, af en toe een lekker verkoelend briesje.
Begin van de middag even lekker op de fiets naar de markt in Emmen gegaan en daarna nog even lekker in Wildlands vertoeft en nu net weer terug naar huis gefietst.
Even lekker een dagje genieten zo. 8)

Eddy.

Ja zoals vandaag heb ik ook geen hekel aan de zomer.  Graadje of 24 is nu prima te doen na de hitte van afgelopen week. Binnenshuis, werk, sporten en terras, allemaal gewoon weer te doen vandaag. Fijn!   :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op za 29 jun 2019 - 16:32
Ben bang dat na vandaag het zomerspektakel voorlopig gedaan is. Het wordt wisselvalliger wel nog enigsinds warm maar geen onweerspektakels voorlopig. En dr pluim lijkt zo te zwabberen tot het eind. Dus dan is juni en juli alweerhalverwege en is de zomer ook alweer halverwege. Wordt het helaas pindakaas alweer de onweersmomenten op de handen kunnen tellen???
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op za 29 jun 2019 - 18:13
Citaat van: dennis089 op za 29 jun 2019 - 16:32Ben bang dat na vandaag het zomerspektakel voorlopig gedaan is. Het wordt wisselvalliger wel nog enigsinds warm maar geen onweerspektakels voorlopig. En dr pluim lijkt zo te zwabberen tot het eind. Dus dan is juni en juli alweerhalverwege en is de zomer ook alweer halverwege. Wordt het helaas pindakaas alweer de onweersmomenten op de handen kunnen tellen???

Precies! En met de winter wordt het ook al niets.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Global warming op za 29 jun 2019 - 23:38
Citaat van: petertje op za 29 jun 2019 - 18:13Precies! En met de winter wordt het ook al niets.

Ik zie anders veel 20+ dagen en ook her en der 25+ dagen. Echt zomer dus! Helaas weinig neerslag.

Geniet elke dag van de climat change.👌
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Adrie op zo 30 jun 2019 - 01:05
Heerlijk dat de temperaturen wat stapjes teruggaat,😀
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Bagtjuh op zo 30 jun 2019 - 11:27
Citaat van: petertje op za 29 jun 2019 - 18:13Precies! En met de winter wordt het ook al niets.

Eind juni en nu al weten dat de winter niets word!

Kan je dat onderbouwen?

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op zo 30 jun 2019 - 11:46
Citaat van: dennis089 op za 29 jun 2019 - 16:32Ben bang dat na vandaag het zomerspektakel voorlopig gedaan is. Het wordt wisselvalliger wel nog enigsinds warm maar geen onweerspektakels voorlopig. En dr pluim lijkt zo te zwabberen tot het eind. Dus dan is juni en juli alweerhalverwege en is de zomer ook alweer halverwege. Wordt het helaas pindakaas alweer de onweersmomenten op de handen kunnen tellen???

Niet zo negatief ;)
Juni bracht in de eerste helft met name over het westelijk deel van het land enkele stevige regen- en onweersbuien teweeg. In grote delen van het land kwam het enkele dagen tot goed georganiseerd en best zwaar onweer met zelfs tornado's. Limburg viel daarbij steeds wat buiten de boot, maar daar heb je geen invloed op. In Limburg bracht de tweede helft van juni juist een zomers weertype met een regionale hittegolf. Ook elders in het land kwam het meerdere keren tot zomerse en tropische temperaturen en overal was de zon echt veelvuldig te zien. Voor Nederland hebben we dus een hele goeie junimaand gehad en ook vandaag is het weer zonnig met wel een enorm temperatuurverschil over het land.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op zo 30 jun 2019 - 14:01
Citaat van: Bagtjuh op zo 30 jun 2019 - 11:27Eind juni en nu al weten dat de winter niets word!

Kan je dat onderbouwen?
   Sarcastisch bedoeld 😉
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op ma 01 jul 2019 - 10:40
Iets kouder dan normaal, maar (helaas) wel zo goed als droog. In ieder geval voor de komende 1.5 week. Als je na deze periode en ook weer een warmere periode achteraan krijgt zijn de gevolgen voor de natuur/landbouw niet mals...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op di 02 jul 2019 - 19:59
De komkommertijd lijkt wel aangebroken.. ;) Het weer is erg gematigd, kalm en rustig en dat blijft de komende week ook zo. Met een wind tussen noord en west en de nabijheid van een hogedrukgebied wisselen zon en wolken elkaar geregeld af. Het blijft daarbij op een enkele bui na zo goed als droog. De temperatuur blijft ook gematigd, meest tussen de 20-23 graden met in het noordwesten soms wat lagere waardes en in het zuidoosten soms wat hogere waardes. Echt Nederlands zomerweer dus.

Op lange termijn neemt de spreiding in zowel temperatuur als neerslag wat verder toe, maar dit is een volkomen normaal verschijnselen en zegt dus voorlopig nog niet veel.

Hier in het zuidoosten is sinds gisteren ook een einde gekomen aan een 8 à 9 daagse hittegolf, deze temperatuurdaling is hier dus goed opgevallen. Daarmee heeft voornamelijk de zuidoostelijke helft van het land een prima eerste zomermaand gehad.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 04 jul 2019 - 11:36
De droogte valt wel op inderdaad. Verder prima temperaturen als je het mij vraagt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op do 04 jul 2019 - 12:06
Citaat van: JerryL op do 04 jul 2019 - 11:36De droogte valt wel op inderdaad. Verder prima temperaturen als je het mij vraagt.
De komende dagen wel elke dag kans op wat lichte neerslag, veel zal het niet zijn. Volgende week lopen de temperaturen wel weer op zo te zien, zie al weer voorzichtige 25+ in de EPS'en.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 04 jul 2019 - 21:26
Zomerliefhebbers zullen mij zeker verguizen, maar wat mij betreft blijven de 25+ers gewoon weg.

Dit is voor iedereen prettig. Zonnig, 19/23 graden. Gewoon koele nachten. Zodra de temperatuur omhoog gaat wordt het voor velen weer sappelen. En de droogte neemt sneller toe.

Bijzonder overigens indien ook deze zomer zo droog zou verlopen als 2018. Is daarvoor een zinnig argument aan te dragen door iemand?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op za 06 jul 2019 - 15:24
Blergh.. Weer zo zomers warm zonder onweer.. En in de Alpen een level3.. Wat een rampjaar voor de onweerliefhebber in ons landje
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op zo 07 jul 2019 - 09:56
Omg weer een level 3 in alpen... Wat was ik nu graag daar op vakantie geweest
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op zo 07 jul 2019 - 13:03
Citaat van: dennis089 op za 06 jul 2019 - 15:24Blergh.. Weer zo zomers warm zonder onweer.. En in de Alpen een level3.. Wat een rampjaar voor de onweerliefhebber in ons landje
We moeten nog heel wat maandjes in het onweerseizoen, juli augustus en september staan altijd wel garant voor mooi onweer en Nederland heeft al best wat mooie situaties gehad dit jaar.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op zo 07 jul 2019 - 21:48
Bohh dat gaat tekeer in t zuiden.
Een vriend van me is met z'n familie op een camping in vrsar Kroatië. Hele bomen omgereten. Tentjes die gwn doormidden gebroken zijn. Stammen op autos. Wat wil ik toch weer eens graag een level 3 hier in zuidoost. In al die jaren is dat 1x gebeurd dat ik actief ben hier en ervoor op o en o.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Channiej op ma 08 jul 2019 - 07:32
Citaat van: dennis089 op zo 07 jul 2019 - 21:48Bohh dat gaat tekeer in t zuiden.
Een vriend van me is met z'n familie op een camping in vrsar Kroatië. Hele bomen omgereten. Tentjes die gwn doormidden gebroken zijn. Stammen op autos. Wat wil ik toch weer eens graag een level 3 hier in zuidoost. In al die jaren is dat 1x gebeurd dat ik actief ben hier en ervoor op o en o.

Voor mij hoeft die level 3 niet. Al die ravage die je ervan krijgt. Moet er niet aan denken dat dat hier is.
Jij staat daar kennelijk om te springen, tot dat er een stam op jouw auto valt.... of andere schade aanricht aan jou, je spullen of dierbare.
Snap niet dat mensen kicken op een level 3 oid. Sorry
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Energizer85 op ma 08 jul 2019 - 16:15
Ik organiseer as zaterdag een BBQ voor vrienden... ik kijk elke dag naar de vooruitzichten maar ik hou mijn hart vast. Al kan ik leven met zo'n 22 graden, alleen hopelijk blijft het droog... heel standvastig lijkt het nog niet...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op ma 08 jul 2019 - 18:42
Sterkte.. We hebben idd pech.. Volgende week heeft m'n vriendin een week vrij en wilde naar het strand.. Maar de vraag is of er nog een zomer terugkeert 🙄🤔
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op wo 10 jul 2019 - 12:34
Ipv zomer hebben we nu nachtvorst 😂😂 en de klimaathippies maar bezig over opwarming blablabla.. Volgende week heeft m'n vriendin ook een weekje vakantie en het zou mooi zijn als die opwarming dan ons een dagje strand in Nederland gunt.. Maar het ziet er niet best uit. Deze zomer is vooralsnog rampzalig
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op wo 10 jul 2019 - 12:48
Alsjeblieft, hou je opmerkingen over het klimaat voor je. Ik kom voor m'n lol op dit forum, niet om me kapot te ergeren. Beperk je gewoon tot het weer.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op wo 10 jul 2019 - 13:48
Citaat van: dennis089 op wo 10 jul 2019 - 12:34Ipv zomer hebben we nu nachtvorst 😂😂 en de klimaathippies maar bezig over opwarming blablabla.. Volgende week heeft m'n vriendin ook een weekje vakantie en het zou mooi zijn als die opwarming dan ons een dagje strand in Nederland gunt.. Maar het ziet er niet best uit. Deze zomer is vooralsnog rampzalig

Ik ben het totaal niet eens met je dat deze zomer vooralsnog rampzalig is. We hebben de warmste junimaand ooit gemeten achter de rug en zeker hier in Limburg hebben we niet veel te klagen wat betreft warmte. De tweede helft van juni verliep erg warm en droog met uitstekend zomerweer, ook juli is hier niet eens slecht begonnen.

We zitten weliswaar nu in een wat koelere periode, maar dit is echt typisch Nederlands zomerweer. Totaal niet afwijkend ten opzichte van de normaal-norm hier in Nederland, onze zomer heeft nu eenmaal ook koelere periodes. Het is dan ook zeer vervelend als je vakantieperiode net in zo'n koelere week valt, dat kan ik best begrijpen, maar de kans dat je op voorhand kunt zeggen dat het in een bepaalde week zomers of tropisch warm wordt aan de Nederlands kust is nu eenmaal vrij klein. Mensen zijn nu eenmaal ook de top-zomer van vorig jaar nog niet vergeten en daarmee valt niet echt te vergelijken ;)

Komende dagen neemt de wisselvalligheid ook wat meer toe met vanaf vandaag tot en met zaterdag geregeld wat regen. Dat gaat echter nog geen droogte-problemen oplossen voorlopig. In de tweede helft van juli neemt de onzekerheid weer wat verder toe. Er zijn dan weer wat warmere oplossingen, maar ook nog steeds een groot aandeel aan gematigde oplossingen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op wo 10 jul 2019 - 17:16
Voor de droogte in grote delen van het land, immers heb ik niet de indruk dat in westen de situatie zorgelijk is, kan het koelere weer alleen maar beter zijn. Als het nu 30+ zou zijn neemt de droogte alleen maar harder toe.

Hilarisch overigens hoe zomerliefhebbers zich momenteel gedragen zoals dat in de winter onder winterliefhebbers gebeurd. De eerste maand van het meteorologische seizoen is voorbij en het complete seizoen wordt al afgeschreven
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op wo 10 jul 2019 - 23:43
plus de verwachting ziet er momenteel helemaal niet slecht uit. Het is geen 30 graden, maar 25 is voor mij in elk geval ook al ruim genoeg!

(https://i.postimg.cc/fbHGDjJz/eps-pluim-tt-06260-18.png)

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op do 11 jul 2019 - 10:07
Citaat van: dennis089 op wo 10 jul 2019 - 12:34Ipv zomer hebben we nu nachtvorst 😂😂 en de klimaathippies maar bezig over opwarming blablabla.. Volgende week heeft m'n vriendin ook een weekje vakantie en het zou mooi zijn als die opwarming dan ons een dagje strand in Nederland gunt.. Maar het ziet er niet best uit. Deze zomer is vooralsnog rampzalig

Dennis, wat is er aan de hand met je? Je bent alleen maar het klagen.

Ik ben het eens met Armand dat we niets te klagen hebben, juni was op en top zomer met bijhorend onweer.
Het is nu idd even wat koeler maar vanaf vandaag gaan de temperaturen alweer in de lift, eind volgende week nog meer.

Geniet van de seizoenen, vorig jaar zijn we verwend.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 11 jul 2019 - 21:30
Citaat van: vlerk op do 11 jul 2019 - 10:07Dennis, wat is er aan de hand met je? Je bent alleen maar het klagen.

Ik ben het eens met Armand dat we niets te klagen hebben, juni was op en top zomer met bijhorend onweer.
Het is nu idd even wat koeler maar vanaf vandaag gaan de temperaturen alweer in de lift, eind volgende week nog meer.

Geniet van de seizoenen, vorig jaar zijn we verwend.

misschien komt een en ander door mijn 'ziektebeeld'. verschrikkelijk. al 2 mnd last van. maar goed ik heb nu 'vakantie' als afgestudeerde dus ik kan mijn rust nu eindelijk pakken sinds deze week. eigenlijk is het weer prima. nu hopen dat er volgende week een paar mooie stranddagen tussen zitten.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op vr 12 jul 2019 - 08:28
Citaat van: dennis089 op do 11 jul 2019 - 21:30misschien komt een en ander door mijn 'ziektebeeld'. verschrikkelijk. al 2 mnd last van. maar goed ik heb nu 'vakantie' als afgestudeerde dus ik kan mijn rust nu eindelijk pakken sinds deze week. eigenlijk is het weer prima. nu hopen dat er volgende week een paar mooie stranddagen tussen zitten.

Precies, geniet van het weer zoals het is.

Heel veel sterkte met je herstel Dennis, geniet van je vakantie.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op zo 14 jul 2019 - 18:33
vandaag precies een jaar geleden begonnen we aan een zeer lange en warme zomerse periode. Van zomerweer is op het moment echter nog geen sprake, maar daar lijkt volgende week verandering in te komen! Zie hieronder de pluim, de temperatuur gaan deze week gelijdelijk weer naar de 25+

(https://i.postimg.cc/mkYsFrQ4/eps-pluim-tt-06260-20.png)

Zowel op de grond als grote hoogte gaat namelijk steeds meer een overwegend zuidelijke wind waaien die warme lucht met zich meebrengt

(https://i.postimg.cc/vTL5ydC0/gfs-9-192-1.png)

Die zuid(westelijke) wind hebben we vooral te danken aan een laag dat op de oceaan ligt. Vanwege het westelijk component van de wind is er wel een redelijk verschil tussen de kustgebieden en het uiterste zuid oosten, voor het noordwesten zit de pluim op zaterdag bijvoorbeeld op 25 graden, terwijl het zuid oosten de 30 aantikt. GFS komt zelf met een verschil van 10 graden.

Dankzij hogedruk die zich onder andere boven onze regio opbouwt gaat ook de zon weer meer schijnen, Echter zitten wij in de huidige berekeningen wel echt op het randje van de hogedruk, dus of het ook echt super zonnig wordt is even afwachten. In elk geval lijkt het weer heel wat meer zomers te worden volgende week! (En dat werd wel tijd vond ik)

(https://i.postimg.cc/Jz7v9rSd/gens-pluim-nn-06260-3.png)Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op ma 15 jul 2019 - 12:54
Nieuwe EC weer iets verbeterd voor de zomer.

(https://i.postimg.cc/J7x41ccD/eps-pluim-tt-06260-2.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Neochamp op ma 15 jul 2019 - 14:42
Goed nieuws. Alle modellen gaan voor nieuwe warmte.
Jammer dat ik het hier niet ga meemaken. Vertrek Donderdag naar Zuid Frankrijk.
Hoop dat je aanhoud tot ver in September 😁
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op di 16 jul 2019 - 06:53
Looks like zomer is back on the menu boys :) werd tijd zeg :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op di 16 jul 2019 - 08:08
Citaat van: dennis089 op di 16 jul 2019 - 06:53Looks like zomer is back on the menu boys :) werd tijd zeg :)
Nu eerst nog even de droogte wegspoelen..... anders zijn de agrariërs de klos
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Bubba op di 16 jul 2019 - 08:37
Citaat van: undefinedNu eerst nog even de droogte wegspoelen..... anders zijn de agrariërs de klos

Kunnen we daar eens over ophouden? over die zogenaamde droogte, als die agrariërs het zo moeilijk hebben met het watergebrek, dan moeten ze daar een oplossing voor zoeken, er valt door het jaar heen genoeg regen lijkt mij.

En hoe doen de boeren in andere landen dat dan?

En ja ik reageer misschien een beetje heftig, maar als je in een gemeente woont waar afgelopen vrijdag net zoveel regen is gevallen als één maand tijd, en je in alle straten kon zwemmen, dan klinkt bovenstaande opmerking volstrekt belachelijk.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: 4seasons op di 16 jul 2019 - 12:43
Citaat van: Bubba op di 16 jul 2019 - 08:37Kunnen we daar eens over ophouden? over die zogenaamde droogte, als die agrariërs het zo moeilijk hebben met het watergebrek, dan moeten ze daar een oplossing voor zoeken, er valt door het jaar heen genoeg regen lijkt mij.

En hoe doen de boeren in andere landen dat dan?

En ja ik reageer misschien een beetje heftig, maar als je in een gemeente woont waar afgelopen vrijdag net zoveel regen is gevallen als één maand tijd, en je in alle straten kon zwemmen, dan klinkt bovenstaande opmerking volstrekt belachelijk.

In zekere zin heeft JerryL wel gelijk.
Als het te lang droog is (blijft) gaan de mensen weer klagen omdat de producten duurder worden door aanvoergebrek, omdat de producten niet groeien en ik neem aan dat jij ook groente etc. eet  ;)


Als je bij jou in de straten kon zwemmen heeft dat, volgens mij, meer te maken met:
vele straten inclusief tuinen wat steeds meer betegeld wordt > geen opvang meer van regenwater in gras en beplanting
en/of:
steeds meer bezuinigingen bij gemeenten op onderhoud van rioleringen c.q. straatkolken.

NB
Bij mijn gemeente wordt er nauwelijks nog kolken leeggezogen, waardoor het (jaarlijkse) bladafval blijft hangen en het regenwater in de straten moeilijk wegzakt.
 


Ik vind dit zorgwekkender, deze enorme CO2 concentratie boven China  :o :
https://www.windy.com/52.072/4.293?cosc,36.964,115.141,4


Dit in het Engels kanaal en wat daarvan komt richting Nederland  ??? :
https://www.windy.com/52.072/4.293?cosc,51.132,2.425,5
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op di 16 jul 2019 - 14:44
Citaat van: Bubba op di 16 jul 2019 - 08:37Kunnen we daar eens over ophouden? over die zogenaamde droogte, als die agrariërs het zo moeilijk hebben met het watergebrek, dan moeten ze daar een oplossing voor zoeken, er valt door het jaar heen genoeg regen lijkt mij.

En hoe doen de boeren in andere landen dat dan?

En ja ik reageer misschien een beetje heftig, maar als je in een gemeente woont waar afgelopen vrijdag net zoveel regen is gevallen als één maand tijd, en je in alle straten kon zwemmen, dan klinkt bovenstaande opmerking volstrekt belachelijk.

Ja joh. Laten we vooral ophouden met het bediscussiëren van het weer, klimaat en alle randverschijnselen en problematiek die daar om heen hangt. Daarvoor zitten we niet op een meteorologisch forum natuurlijk.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op di 16 jul 2019 - 15:13
Wellicht een goed idee om de klimaatdiscussie voort te zetten in het daarvoor bestemde board en topic https://www.meteo-service.nl/index.php/topic,4818.140.html ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Bubba op di 16 jul 2019 - 15:35
Citaat van: undefinedAls het te lang droog is (blijft) gaan de mensen weer klagen omdat de producten duurder worden door aanvoergebrek, omdat de producten niet groeien en ik neem aan dat jij ook groente etc. eet  ;)

Ja uit me eigen moestuin, daar is het de afgelopen tijd ook erg droog geweest, maar toch mag ik over de oogst tot dusver niet klagen. En volgens mij is het algemeen bekend dat onze mooie in Holland geteelde groentes geëxporteerd worden, omdat de boeren er in het buitenland meer voor beuren.

Citaat van: undefinedAls je bij jou in de straten kon zwemmen heeft dat, volgens mij, meer te maken met:
vele straten inclusief tuinen wat steeds meer betegeld wordt > geen opvang meer van regenwater in gras en beplanting
en/of:
steeds meer bezuinigingen bij gemeenten op onderhoud van rioleringen c.q. straatkolken.

Nee dat heeft er niets mee te maken, het heeft in Hilversum en omstreken zoveel geregend in een paar uur als normaal in een maand.

Citaat van: undefinedJa joh. Laten we vooral ophouden met het bediscussiëren van het weer, klimaat en alle randverschijnselen en problematiek die daar om heen hangt. Daarvoor zitten we niet op een meteorologisch forum natuurlijk.

Ik zeg niet dat moet stoppen met het bediscussiëren van het weer, maar het gaat echt niet meer of harder regenen als er om de paar dagen een quote in gooit van hoe droog het wel niet is en hoe erg dat wel niet is voor die boeren, het is een probleem wat al langer speelt, dus volgens mij had er al veel eerder naar een oplossing gekeken kunnen worden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op di 16 jul 2019 - 16:37
De droogte is in de zomer vaak een terugkerend probleem en daarbij dus ook 'onderdeel' van de gespreksstof in het Zomerdiscussietopic. In een normale cyclus wordt er in het zomerhalfjaar een neerslagtekort opgebouwd, mede door de hoge verdamping. Dit neerslagtekort wordt vervolgens in de wintermaanden weer weggepoetst, zodat de nieuwe cyclus in het voorjaar weer 'rond de 0' begint.

Daar ligt nu juist het probleem dit seizoen, cq deze cyclus. Vorig jaar zaten we natuurlijk met het extreem hoog neerslagtekort van op sommige plekken meer dan 300mm. Afgelopen winter verliep niet heel erg nat, waardoor de cyclus dus niet netjes is afgesloten en we dit voorjaar nog steeds met een neerslagtekort zaten. Alle kaarten van het KNMI worden op 1 april gewoon weer gereset naar 0mm, terwijl over langere termijn gezien de droogte niet is opgelost. Het neerslagtekort wat we nu weer opbouwen - en wat overigens ook aardig begint op te lopen - komt dus nog bovenop de restanten van vorig jaar en dat maakt de situatie wel weer wat anders. Hier nog even het neerslagtekort voor Nederland:
(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/geografische-overzichten/rdev/rdev_geografisch.png)

In de oostelijke regio's en in Zeeland gaan we alweer richting de 150-200mm tekort of nog hoger, gelukkig verloopt de droogte niet zo als vorig jaar en zitten er af en toe enkele korte nattere periodes tussen.

Zoals Bubba aangeeft heeft het op sommige plekken behoorlijk hard geregend met wateroverlast tot gevolg afgelopen dagen, maar hoe gek het ook klinkt, de natuur heeft hier eigenlijk ook niet veel aan. De hoeveelheid water is namelijk zodanig hoog, dat het gewoonweg te veel wordt om op te nemen en verloren gaat via bijvoorbeeld rioleringen of afwateringen. In cijfers wordt zo de droogte natuurlijk een stuk minder, maar de werkelijk bedriegt.

Afgelopen dagen waren echter wel weer even een adempauze voor de natuur en reserves konden toch weer wat worden bijgevuld. Dat lijkt ook vrij noodzakelijk, want we zien in de modellen de opbouw van een sterke hoogterug boven een groot deel van Europa:
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fecmwf%2Fruns%2F2019071600%2FECM1-144.GIF%3F16-12&hash=191e6e249d545d72ad114d5a2d73ff5abd459111)

Met een zuidelijke wind wordt er warmere lucht aangevoerd en krijgen we weer een meer zomers weertype. Een langere periode met geregeld zomerse en soms ook tropische temperaturen lijkt zeker mogelijk. Wel is het zo dat met name boven de Atlantische Oceaan de storingen op de loer liggen en roet in het eten kunnen gooien. We gaan het allemaal zien ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op di 16 jul 2019 - 22:26
Control gfs heeft er zin in  :o Screenshot_20190716-222502.jpg
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op wo 17 jul 2019 - 01:00
Citaat van: petertje op di 16 jul 2019 - 22:26Control gfs heeft er zin in  :o

De Oper van EC ook. Zit weliswaar helemaal bovenin in de pluim,  maar toch..... gezien de ervaringen van afgelopen zomers zie ik het ook zo gebeuren. :-\

(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fzwoof.nl%2Fweerkaarten%2Fec-16-07.jpg&hash=4f0eeb2a4046d7322d7035ba922337043295b283)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 18 jul 2019 - 21:00
Citaat van: Bubba op di 16 jul 2019 - 08:37Kunnen we daar eens over ophouden? over die zogenaamde droogte

De droogte is een feit. Gek is je reactie niet overigens. In het westen hebben we over het algemeen lagere temperaturen en meer neerslag gehad. En als je alleen weet wat er in je eigen steeg speelt snap ik best dat de rest van Nederland je een biet zal zijn.

In het oosten is de zomer voor liefhebbers niet slecht geweest. Voor de natuur is het gewoon kut geweest. Btw.... een oplossing.... dan zou je de zandgronden compleet moeten weggraven en er klei/leem grond in moeten storten.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 18 jul 2019 - 23:00
En om terug naar die zomer te gaan, er staan best hoge temperaturen in de planning, in ieder geval t/m donderdag, maar met potentie voor nog meer hitte.  35+ graden in Limburg e.o. is zeker mogelijk, maar ook in het noordwesten temps tot 30 graden.

Tot donderdag zo goed als droog, daarna grote onzekerheid. Instabiliteit is zeker aanwezig, maar leidt ook tot iets?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op vr 19 jul 2019 - 00:06
Pluim vondt ik wat minder vannochtend leek om een korte stoot warmte te gaan. Echter heeft in elk geval de oper (en control ook wel) zich herstelt.

(https://i.postimg.cc/SxDXwTS0/eps-pluim-tt-06260-3.png)

En ondanks dat ik eigenlijk niet zo van die hele hitte ben, heb ik er nu toch wel zin in. Mis een beetje het zomer gevoel.

Kwa bewolking is de oper ook erg duidelijk:

(https://i.postimg.cc/vmhv2LjD/eps-pluim-nn-06260-1.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: MaikelNL op vr 19 jul 2019 - 10:38
Citaat van: Bubba op di 16 jul 2019 - 08:37En ja ik reageer misschien een beetje heftig, maar als je in een gemeente woont waar afgelopen vrijdag net zoveel regen is gevallen als één maand tijd, en je in alle straten kon zwemmen, dan klinkt bovenstaande opmerking volstrekt belachelijk.

Wij hebben vorige week geen regen gehad, dus niet in elke gemeente valt evenveel neerslag. Daarbij wonen wij (Berkelland, Achterhoek) op een plek waarbij meer dan 220 mm neerslag te kort is, dus de boeren hebben er wel degelijk last van. Sproeien met oppervlakte water is inmiddels verboden, en diverse riviertjes liggen grotendeels droog. Dus die 'zogenaamde' droogte is niet zo zogenaamd zoals jij het zegt.

Verder is de natuur hier zo droog als in Spanje. Groen gras zie je haast niet meer en de bomen verliezen de bladeren nu al.

Boeren in andere landen verbouwen grotendeels andere producten als hier, dus is niet vergelijkbaar.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: 4seasons op vr 19 jul 2019 - 12:13
Off topic:
Je zou maar een - dure - zonvakantie naar de Malediven geboekt hebben ;)
Ook daar vandaag en de komende dagen volop tropische stormen:

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/maldives/baa-atoll/finolhu/finolhu.html

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/maldives/north-male-atoll/meerufenfushi/meeru-island-beach.html

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/maldives.html

*** Graag de extra lege regels even verwijderen  ***
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Peter op vr 19 jul 2019 - 12:39
Citaat van: Bubba op di 16 jul 2019 - 15:35Ja uit me eigen moestuin, daar is het de afgelopen tijd ook erg droog geweest, maar toch mag ik over de oogst tot dusver niet klagen. En volgens mij is het algemeen bekend dat onze mooie in Holland geteelde groentes geëxporteerd worden, omdat de boeren er in het buitenland meer voor beuren.

Nee dat heeft er niets mee te maken, het heeft in Hilversum en omstreken zoveel geregend in een paar uur als normaal in een maand.

Ik zeg niet dat moet stoppen met het bediscussiëren van het weer, maar het gaat echt niet meer of harder regenen als er om de paar dagen een quote in gooit van hoe droog het wel niet is en hoe erg dat wel niet is voor die boeren, het is een probleem wat al langer speelt, dus volgens mij had er al veel eerder naar een oplossing gekeken kunnen worden.

De regen die vorige week is gevallen gaf alleen maar overlast, maar heeft niets bijgedragen aan het neerslag te kort op te lossen. De natuur is nog steeds gortdroog, en dat is sinds vorig jaar nog zo.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op vr 19 jul 2019 - 18:36
(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi66.tinypic.com%2F2v3lvnc.png&hash=440bcb8ae30f13ca939f459c08411c5ec067eb80)

Ik hoop niet dat de control gelijk krijgt  :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 19 jul 2019 - 20:43
Omfg :O Oo!!!!!!
11 dagen achter elkaar 30+ Oo
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: RealDeal op vr 19 jul 2019 - 21:49
Citaat van: dennis089 op vr 19 jul 2019 - 20:43Omfg :O Oo!!!!!!
11 dagen achter elkaar 30+ Oo
En dit is dan Regio Midden, dus onder de rivieren kan je er wel 3-6 graden bij op tellen...
Leuk voor de mensen die vakantie hebben, minder leuk voor de mensen die moeten werken.

Op zich zijn de 30+ temperaturen niet zo het probleem, de nacht temperaturen niet onder de 20-22 gaat veel erger worden vrees ik.
Hoop op nog wat onweerskansen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op vr 19 jul 2019 - 22:51
Citaat van: RealDeal op vr 19 jul 2019 - 21:49En dit is dan Regio Midden, dus onder de rivieren kan je er wel 3-6 graden bij op tellen...
Leuk voor de mensen die vakantie hebben, minder leuk voor de mensen die moeten werken.

Op zich zijn de 30+ temperaturen niet zo het probleem, de nacht temperaturen niet onder de 20-22 gaat veel erger worden vrees ik.
Hoop op nog wat onweerskansen.

Gemiddelde van 35 graden voor volgende week donderdag in regio zuidoost, pfoe. Ook in andere delen van het land temperaturen tot 35 graden mogelijk volgens ec. Wederom een kans op temperatuurrecords dus.

Na donderdag is er duidelijk meer onzekerheid. Daar zitten ook de onweerskansen. Een typische Spaanse Pluim weer dus!

Wordt ook leuk voor de fietsers in de Tour de France trouwens. Ik denk dat ze de 40 graden in koers wel gaan halen...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op za 20 jul 2019 - 21:09
Nou, het is in elk geval tot en met vrijdag zeker. Daarna zoals opgemerkt wat hogere neerslag-/ en onweerskansen. Voor wie moet werken; duimen dat de airco aan kan en mag. Voor wie vakantie viert in eigen land; enjoy!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op zo 21 jul 2019 - 13:14
De nachten naar donderdag en vrijdag zullen smerig gaan verlopen. Daarna wat normalere temperaturen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op zo 21 jul 2019 - 13:26
Jaa we gaan flink gebakken worden de komende tijd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op zo 21 jul 2019 - 14:07
Citaat van: dennis089 op zo 21 jul 2019 - 13:26Jaa we gaan flink gebakken worden de komende tijd.

Bijzonder hoe het kan omslaan. 👇

Citaat van: dennis089 op wo 10 jul 2019 - 12:34Ipv zomer hebben we nu nachtvorst 😂😂 en de klimaathippies maar bezig over opwarming blablabla.. Volgende week heeft m'n vriendin ook een weekje vakantie en het zou mooi zijn als die opwarming dan ons een dagje strand in Nederland gunt.. Maar het ziet er niet best uit. Deze zomer is vooralsnog rampzalig
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op zo 21 jul 2019 - 15:11
Hahaha treffend. Ach in de winter gebeurd vaak hetzelfde. Ook ik ben dan weleens negatief. Niets zo veranderlijk als het weer.... en de mens.....
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op zo 21 jul 2019 - 16:01
Wel opvallend is het verschil tussen oost en west volgende week zaterdag.
Waar langs de westkust de temperatuur terug lijkt te zakken naar net boven de 20 graden, maar het oosten nog tegen de 30 blijft plakken.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op zo 21 jul 2019 - 18:11
Citaat van: flyineddy op zo 21 jul 2019 - 16:01Wel opvallend is het verschil tussen oost en west volgende week zaterdag.
Waar langs de westkust de temperatuur terug lijkt te zakken naar net boven de 20 graden, maar het oosten nog tegen de 30 blijft plakken.

Eddy.
Niet echt opvallend lijkt me. Is eerder regel dan uitzondering.  Helaas zou ik bijna zeggen ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op zo 21 jul 2019 - 18:25
Citaat van: Extremissimorum op zo 21 jul 2019 - 14:07Bijzonder hoe het kan omslaan. 👇

Citaat van: dennis089 op wo 10 jul 2019 - 12:34Ipv zomer hebben we nu nachtvorst 😂😂 en de klimaathippies maar bezig over opwarming blablabla.. Volgende week heeft m'n vriendin ook een weekje vakantie en het zou mooi zijn als die opwarming dan ons een dagje strand in Nederland gunt.. Maar het ziet er niet best uit. Deze zomer is vooralsnog rampzalig

Haha je hebt me goed te pakken idd :p Hopelijk gaat het weer jou ook goed pakken en wordt je flink gebakken ^^
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op zo 21 jul 2019 - 21:54
Citaat van: zwoof op zo 21 jul 2019 - 18:11Niet echt opvallend lijkt me. Is eerder regel dan uitzondering.  Helaas zou ik bijna zeggen ;)

In de waarnemingen op de dag zelf misschien, maar niet in de pluim bijna een week van tevoren.
Daar zijn die verschillen meestal een stuk kleiner. De modellen houden op die termijn misschien minder rekening met zeewind? Nu lijkt het er meer op dat de grens tussen warme/hete en koelere lucht midden over ons land ligt.
Overigens is niet alleen de kust een stuk koeler, maar ook de Bilt, wat toch redelijk in het midden van het land ligt, lijkt al een stuk koeler te gaan worden dan het oosten.

Maar er is nog flink wat onzekerheid de tweede helft van de week. Even afwachten dus wat het gaat worden. :)
Ik hoop wel dat er wat geknetter gaat komen vanaf komend weekend (dan heb ik vakantie, dus kan ik er volop van genieten). :D

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op ma 22 jul 2019 - 10:15
Omg de nacht van donderdag op vrijdag 25!!!!!! Graden... Plakken. Lekker zweten. Dekbed dat aan je plakt. Te warm.. Sterkte iedereen :p
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jasneker op ma 22 jul 2019 - 11:00
Geen dekbed, los laken met een puntje over je heen, voor de rest bloot.
Overdag de boel dicht en 's nachts luchten.
Nu de boel afkoelen en proberen de warmte buiten te houden.
Voor de rest veel plezier met de komende dagen. 8)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op ma 22 jul 2019 - 11:58
Het gaat een interessant weekje worden. Gaan er dagrecords sneuvelen? En de magische grens van 40 graden, gaat die bereikt worden? Ben iig blij met mijn airco,s.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op ma 22 jul 2019 - 12:11
Mocht dit zo blijven, dan sneuvelt het all-time warmterecord donderdag.  ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Remy op ma 22 jul 2019 - 12:22
Ghmm, was er regen voorspeld??
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op ma 22 jul 2019 - 13:04
hoe kan het vandaag eigenlijk zo warm worden met lucht die vanuit westen komt (zee)?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op ma 22 jul 2019 - 13:22
Het zal niemand ontgaan zijn, we staan aan de start van een abnormaal hete hittegolf. Regionaal is deze vrijdag of gisteren al begonnen in het zuidoosten en uiterste oosten. In de loop van de middag zal ook op meerdere plekken de zomerse grens van 25 graden al overschreden worden. De stroming wordt steeds meer zuidelijk en later zuidoostelijk en daarmee wordt er een flinke warmte-opstoot gevormd. Morgen wellicht een landelijk tropische dag met in het zuiden en zuidoosten een bloedhete 32-34 graden. Woensdag zal het landelijk al ruim boven de 32/33 graden gaan uitkomen, in het zuiden en zuidoosten ditmaal al 36-38 graden mogelijk. Dat zijn extreem hoge temperaturen, maar nog niet het maximaal haalbare tijdens deze hittegolf.

Donderdag wordt namelijk de klapper van deze hete periode. Dan zitten we vol in de aanvoer van extreem hoge temperaturen op 850hPa van wel 23-25 graden. Aan de grond zal de temperatuur daarmee ook nog enkele graden warmer kunnen uitkomen dan op woensdag. Landelijk gaan we dan al (ruim) boven de 35 graden uitkomen, wat al erg uitzonderlijk is. Alleen op de Wadden zal de temperatuur blijven 'steken' op ongeveer 30 graden. De warmste lucht bevindt zich in de regio die zich uitstrekt vanuit Centraal/Noord-Frankrijk over een groot deel van Vlaanderen tot in de zuidelijk helft van Nederland (met name de binnenlanden van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg en mogelijk nog een zuidelijk deel van Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland). Daar worden momenteel temperaturen verwacht van 36-40 graden. Het all-time temperatuurrecord van Nederland ligt op 38.6 graden en komt daarmee binnen bereik. Voor onze regio lijkt momenteel een strook over de provincies Oost-Vlaanderen (BE), Antwerpen (BE), Vlaams-Brabant (BE), Noord-Brabant (NL) en beide provincies Limburg de grootste kans te maken op temperaturen van 38-40 graden.

Dit soort temperaturen zijn voor Nederland en België vrijwel het hoogst haalbare. Alles moet dus meezitten om het daadwerkelijk zo heet te laten worden, maar dit patroon zit wel eenduidig in de modellen en verdient daarmee wel de serieuze aandacht. De bekende maatregelen als drink genoeg water, eet kleine en licht verteerbare maaltijden over de dag, zoek beschutting/koelte en let op de mensen om je heen zijn dan ook zeker noodzakelijk. Woensdag en donderdag wordt het namelijk landelijk gezien met gemak tropisch, niet alleen in de zuidelijke regio's. Bovendien wordt de nacht naar vrijdag ook echt een hete nacht. Waarschijnlijk zal vrijwel nergens de temperatuur beneden de 20 graden komen, in de grote steden zal het misschien niet eens onder de 25 graden komen.

Vrijdag lijkt het met name in het oosten nog tropisch warm te blijven, zaterdag krijgen we te maken met een uitloper van een lagedrukgebied en zal het beduidend koeler worden (20-25 grofweg) met kans op regen- en onweersbuien. Details moeten zeker nog op zich laten wachten. Vanaf zondag zou het niet ondenkbaar zijn dat de zomer in een gematigde vorm terug zal keren met geregeld 25-30 graden. Ook dat blijft natuurlijk nog even afwachten.

Voor nu dus extreme hitte opkomst komende dagen. Voor de mensen die er van houden: Geniet ervan! Voor iedereen: Let op jezelf en anderen! ;) Ook de (huis)dieren niet vergeten natuurlijk  ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op ma 22 jul 2019 - 15:03
Code oranje lijkt mij ook zeker mogelijk, dat wordt afgegeven wanneer drie opeenvolgende etmalen een Tx>30 en Tn>18 hebben. Als ik bijvoorbeeld naar Nijmegen kijkt wordt dat daar wel gehaald, dus zeg code oranje voor provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland (en Overijssel/Drenthe?).
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op ma 22 jul 2019 - 15:33
Citaat van: GeneralDuke op ma 22 jul 2019 - 15:03Code oranje lijkt mij ook zeker mogelijk, dat wordt afgegeven wanneer drie opeenvolgende etmalen een Tx>30 en Tn>18 hebben. Als ik bijvoorbeeld naar Nijmegen kijkt wordt dat daar wel gehaald, dus zeg code oranje voor provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland (en Overijssel/Drenthe?).

Inderdaad dat zou je best kunnen verwachten volgens de criteria. KMI heeft al code oranje afgegeven voor heel België
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op ma 22 jul 2019 - 16:35
Helder verhaal. Leuk om de hogeresolutiemodellen erbij te halen met hun verwachtingen voor donderdag, toch de echte recorddag.
Arpege is een van de eerste die we kunnen zien.

2mtemp_20190722_00_087.jpg

42 graden! Niet al te serieus nemen? Ik weet het eigenlijk niet eens zo zeker.

Ter vergelijking: de pluim (ec) nu en die van de toen al historische historische situatie vorig jaar. Ik heb de warmste gebieden 's Nederlands uitgekozen.

20190722_162604.jpg

Wat valt op: vorig jaar werden temps verwacht van rond de 35, nu gemiddeld rond de 37 graden. En jullie weten wss ook nog wel dat we toen twee dagen in de 38 graden hadden.
Trekken we deze lijn door en nemen we de droogte (die nog altijd meespeelt) mee, en ook de ontwikkeling qua temperatuur in Europa van dit jaar mee (Frankrijk: 46 graden  :-*), dan denk ik serieus dat de 40 graden gehaald gaat worden en dat die 42 niet eens zo gek is.

Feit is in ieder geval dat we een historische drie dagen gaan krijgen en dat (zoals Armand ook terecht aanstipt) het niet eens zo zeker is dat het echt gaat afkoelen na vrijdag.

EDIT: nog een leuke: ICON met 40 graden en meer tot zelfs in Utrecht e.o. 2mtemp_20190722_06_081.jpg
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op ma 22 jul 2019 - 16:52
Was er vorig jaar niet sprake van bewolking die uiteindelijk roet in het eten (lees: Tx van 38,6 niet overschreden) heeft gegooid?

Zoals het er nu naar uit ziet lijkt de kans op opkomende bewolking erg klein. 40+ graden in NL, zou dit dan het jaar worden?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Eveline op ma 22 jul 2019 - 17:03
Citaat van: dennis089 op ma 22 jul 2019 - 10:15Omg de nacht van donderdag op vrijdag 25!!!!!! Graden... Plakken. Lekker zweten. Dekbed dat aan je plakt. Te warm.. Sterkte iedereen :p

Ik wil jou nu echt niet horen klagen 🤣🤣🤣

Wij zitten in Frankrijk, de Drome. Is hier ook warm, maar anders warm dan in Nederland...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op ma 22 jul 2019 - 17:48
Omdat de laatste winters wat tegenvallen qua sneeuw enzo kon ik mijn degenerate vraag niet stellen.

Dus dan maar in de zomer.

Hoe laat wordt het bij mij 40°+?


Voor degene die het net als mij prachtig vinden. Enjoy!

Voor degene die het niet zo prachtig vinden en anderen graag vertellen hoe verschrikkelijk is voor <plaats een bepaalde groep mensen hier, bouwvakkers oudjes whatever> en vinden dat we er helemaal niet van mogen genieten omdat zij er zo'n last van hebben.
Hou je hoofd koel!

EDIT:

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op ma 22 jul 2019 - 17:59
Die afkoeling op zaterdag lijkt inderdaad ook nog niet zo zeker te zijn. zie bijvoorbeeld Icon voor Zaterdag:

(https://i.postimg.cc/JzL3BKH6/iconeu-41-120-0.png)

GFS is ook teruggekrabbeld

(https://i.postimg.cc/yNZW7Cvk/gens-pluim-tt-06260-4.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Adrie op ma 22 jul 2019 - 18:52
Nog even en we hoeven geen zonvakanties meer te boeken,de zon en de warmte hebben we hier genoeg,met andere woorden we krijgen een gelijksoortige klimaat als Frankrijk.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Ubachsberg op ma 22 jul 2019 - 20:00
In 2017 is er een artikel geplaatst dat we binnen 10 jaar het klimaat van frankrijk gaan krijgen, dat houd gewoon in 5 graden warmere zomers... Als je nu al ziet dat het daar lokaal 45/46 graden word wat voorheen 42/43 graden was, houd ik me hart vast, hoezo de aarde warmt op? Gaat wel erg snel nu
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: jelliiee op ma 22 jul 2019 - 21:03
Citaat van: Ubachsberg op ma 22 jul 2019 - 20:00In 2017 is er een artikel geplaatst dat we binnen 10 jaar het klimaat van frankrijk gaan krijgen, dat houd gewoon in 5 graden warmere zomers... Als je nu al ziet dat het daar lokaal 45/46 graden word wat voorheen 42/43 graden was, houd ik me hart vast, hoezo de aarde warmt op? Gaat wel erg snel nu

Hou toch is op met die opwarming van de aarde onzin. En zullen we dat in het algemene topic bespreken? Op de ene plek wordt her warmer, op de andere plek kouder. We staan aan de vooravond van een ijstijd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op ma 22 jul 2019 - 23:57
http://Donderdag extreem heet? Volgens harmonie beginnen we gewoon al woensdag met de 41 graden  :o   (https://i.postimg.cc/tCSL1Fwx/harmonie-41-44-2.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 00:34
Citaat van: TMCThomas op ma 22 jul 2019 - 23:57http://Donderdag extreem heet? Volgens harmonie beginnen we gewoon al woensdag met de 41 graden :o

Ik zie zelfs om 7 uur 's ochtends al een 41 op het kaartje van Harmonie. Zou die een beetje van slag zijn? ???
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op di 23 jul 2019 - 01:31
Dit vond ik opmerkelijk in de pluim van vanavond:
Zaterdag en/of zondag lijkt het in grote delen van het land flink te gaan afkoelen (sommige plekken in het westen begint het zelfs al op vrijdag).
Onder andere prikpunten Twente en Maastricht (Beek) laten dan een significante afkoeling zien tot onder de 25 graden (kijkend naar Oper en middelste lid).
Behalve het Noordoosten.
Prikpunt Groningen (Eelde) blijft de Oper tegen de 30 graden aan zitten t/m zondag.
Daarna (maandag, dinsdag) lijkt alles weer op 1 lijn te gaan zitten.
Edit: ook even de GFS pluim bekeken op weerplaza en die laat ongeveer hetzelfde beeld zien. ???

Het is nog ver weg en er is nog een hoop onzekerheid (zie ook de spreiding in de pluim). Het zal dus ongetwijfeld veranderen. Maar ik vond het wel opvallend om dat zo in de berekeningen te zien. :)

Citaat van: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 00:34Ik zie zelfs om 7 uur 's ochtends al een 41 op het kaartje van Harmonie. Zou die een beetje van slag zijn? ???

Volgens mij klopt de tijdsweergave van Weerplaza niet, want het kaartje zelf geeft als tijdstip 12z (= 14:00 uur in zomertijd) aan.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op di 23 jul 2019 - 03:46
Citaat van: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 00:34Ik zie zelfs om 7 uur 's ochtends al een 41 op het kaartje van Harmonie. Zou die een beetje van slag zijn? ???
Er zitten voor woensdag best wel aardig wat nuances in betreffende de warmte. 41 graden gaat het zeker niet worden. Zie het stukje guidance van het KNMI:

Citaat van: KNMI link=knmi.nlTemperatuur:

Morgenmiddag wordt het op veel plaatsen tropisch warm, tot maximaal 34°C in het zuidoosten. H36 lijkt in een strook van Flevoland naar ZO Friesland veel te warm met 33-35 graden (vel te hoge voelbare warmteflux). H40 ziet er realistischer uit. De nacht naar woensdag zien we op veel plaatsen minima van 19-20°C, laagste temperatuur dan in het noorden, 17-18°C.

H36 heeft het in de afgelopen weken zowiezo aardig wat moeite met de prognoses. H40 tekent voor morgen rond de 30 graden in en woensdag niet hoger dan 35 graden. Ook de factor zeewind speelt een rol, stukje guidance:

Citaat van: KNMI link=knmi.nl...de focus zal vandaag en morgen met name op de toenemende hitte liggen. Bij de vore van woensdagmiddag zien we wel positie en timinsverschillen, hetgeen van invloed is op het al dan niet invallen van een zeewind en hoe sterk die dan is. Daarnaast zien we in het uiterste zuidwesten van het aandachtsgebied woensdag overdag soms een zwak neerslagsignaal. Dit zouden gezien de progtemps dan kleine buitjes kunnen zijn met een zeer hoge basis van boven FL100. De lucht in de onderste 10000 vt is echter zeer droog zodat maar weinig neerslag de grond bereikt, als de buitjes al ontstaan.

Dat zijn allemaal beperkende omstandigheden, de ervaring leert dat aan de kust met dit soort temperaturen en een Vore in de buurt een zeewind kan opsteken en best ver over het land kan komen. Of we daarmee de 35+ ook in west, noordwest en midden NL gaan halen. Ik betwijfel het.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op di 23 jul 2019 - 07:37
Citaat van: jelliiee op ma 22 jul 2019 - 21:03Hou toch is op met die opwarming van de aarde onzin. En zullen we dat in het algemene topic bespreken? Op de ene plek wordt her warmer, op de andere plek kouder. We staan aan de vooravond van een ijstijd.

Onzin? :o  Ja tuurlijk joh,  morgen gewoon de schaatsen uit het vet.  Ze zijn aan de vooravond de minnetjes vergeten in te tekenen zeker... 


(https://zwoof.nl/weerkaarten/htemp35.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 09:37
Code oranje voor alle provincies, code geel voor het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de Waddeneilanden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: daan197611 op di 23 jul 2019 - 09:44
(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/general/waarschuwing_land_48_new.gif?1f76031b867e323f1392c3b9eb301f97)

Vanaf vandaag krijgt het hele land te maken met extreme hitte. Hiervoor is code oranje van kracht. In het Waddengebied geldt code geel.

 Vandaag liggen de maximumtemperaturen in een groot deel van het land tussen de 30 en 34°C. Morgen liggen de maxima tussen 32 en 38°C, donderdag tussen 33 en 39°C. Ook in de nachten koelt het maar moeizaam af, de minimumtemperaturen liggen rond de 20°C. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag.

Vanwege de aanhoudende hitte is het Nationaal Hitteplan van het RIVM van kracht.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op di 23 jul 2019 - 09:49
Ik ben enorm benieuwd wat ons morgen, donderdag en vrijdag gaat brengen. Gelukkig werk ik op kantoor met een goede airco.

Klopt het overigens dat de tijden vermeldt in dit topic 2 uur achterlopen?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op di 23 jul 2019 - 10:28
Ec oper en control zijn het erover eens de hitte blijft in elk geval tot het einde van de maand!
(https://i.postimg.cc/SKdD4N7G/eps-pluim-tt-06260-5.png)

Die tijd op het forum valt me nu ook op ja.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op di 23 jul 2019 - 10:31
Citaat van: vlerkKlopt het overigens dat de tijden vermeldt in dit topic 2 uur achterlopen?

Om even een oud bericht van mijzelf te citeren:

Citaat van: flyineddy op zo 23 jun 2019 - 16:59Je moet het inderdaad even in je profiel wijzigen, dat heb ik eerder deze week ook gedaan.
Klik linksboven op je forumnaam. -> klik "Layout-voorkeuren". -> Tijdzone: selecteer "(Forum default)". -> Klik onderaan op "Verander profiel".
:)

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op di 23 jul 2019 - 10:38
Citaat van: flyineddy op di 23 jul 2019 - 10:31Om even een oud bericht van mijzelf te citeren:
:)

Eddy.

Thanks! :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op di 23 jul 2019 - 10:46
Regio midden en zuid. Het record gaat er gewoon aan ;-)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op di 23 jul 2019 - 11:08
Code oranje voor temperatuur..
Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Duurde wel lang voorsat het afgekondigd werd.

Nu wordt het vooral vergelijken geblazen tussen de modellen onderling en de werkelijke situatie om te zien of de verwachting voor vandaag een beetje realistisch was.

Dat is namelijk een goede ... graadmeter voor morgen en overmorgen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 11:25
Citaat van: Extremissimorum op di 23 jul 2019 - 11:08Code oranje voor temperatuur..
Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Duurde wel lang voorsat het afgekondigd werd.

Blijkbaar was het vorig jaar rond deze tijd ook raak.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op di 23 jul 2019 - 11:30
Citaat van: Extremissimorum op di 23 jul 2019 - 11:08Code oranje voor temperatuur..
Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Duurde wel lang voorsat het afgekondigd werd.

Morgen precies een jaar geleden (juli 24, 2018, 21:22:54) zei jij het volgende:
Citaat van: ExtremissimorumJe verzint het niet, maar nota bene nu ben ik verkouden. XD Weerstand wordt ook lager zo natuurlijk. Niet alleen bij kou en regen. Code oranje voor hitte heb ik nog nooit gezien, maar is gezien de mogelijke impact wel terecht denk ik.
:P  ;D

Sorry, ik moest het even opzoeken, maar ik kon mij niet voorstellen dat jij vorig jaar niet gereageerd had bij de code oranje toen. ;)

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 11:32
Citaat van: flyineddy op di 23 jul 2019 - 11:30Morgen precies een jaar geleden (juli 24, 2018, 21:22:54) zei jij het volgende::P  ;D

Sorry, ik moest het even opzoeken, maar ik kon mij niet voorstellen dat jij vorig jaar niet gereageerd had bij de code oranje toen. ;)

Eddy.

Vorig jaar was overigens wél de eerste keer! ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op di 23 jul 2019 - 11:41
Citaat van: flyineddy op di 23 jul 2019 - 11:30Morgen precies een jaar geleden (juli 24, 2018, 21:22:54) zei jij het volgende::P  ;D

Sorry, ik moest het even opzoeken, maar ik kon mij niet voorstellen dat jij vorig jaar niet gereageerd had bij de code oranje toen. ;)

Eddy.

Hahaahaha, dat is FAKE NEWS.
Dat was ik niet. Dat was een verkouden ik, ahem.  :o  :-X

Maar goed, geeft maar des te meer aan hoe bijzonder de situatie nu nog is, maar waarschijnlijk steeds vaker terug zal keren.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op di 23 jul 2019 - 11:53
Citaat van: jelliiee op ma 22 jul 2019 - 21:03Hou toch is op met die opwarming van de aarde onzin. En zullen we dat in het algemene topic bespreken? Op de ene plek wordt her warmer, op de andere plek kouder. We staan aan de vooravond van een ijstijd.

Hoewel ik hoop dat je gelijk hebt, weet je zelf ook wel dat dit gewoon onzin is. Maar vermoedelijk bedoelde je het cynisch.

Extremen zijn van alle tijden. Als we het klimaat kunnen opwarmen, kunnen we het ook afkoelen. Nederland heeft al genoeg geld bij de burger vandaan gehaald voor een bijdrage. Nu de rest van de wereld nog. Hup opspuiten die noord-zuidpool. Knal die zwavelrakketten de atmosfeer in, bomen in de sahara. Zitten we straks te zeiken dat het ''vroeger zo lekker warm was'' en nu de zomer niet warmer dan 20 graden is.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 11:56
De eerste dertiger is een feit, om 11:30 in Eindhoven.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op di 23 jul 2019 - 12:59
Benieuwd of we vandaag ook ergens de 35 halen..... exacte record is 38,1?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op di 23 jul 2019 - 13:02
Citaat van: JerryL op di 23 jul 2019 - 12:59Benieuwd of we vandaag ook ergens de 35 halen..... exacte record is 38,1?
1944 - 38,6
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op di 23 jul 2019 - 13:31
Wat is die weg daar koud bij Oss in de buurt. 10°

Zou daar de 917 kg zout achtergelaten zijn die ze vandaag gestrooid hebben?

rijkswaterstaatstrooit.nl (https://www.rijkswaterstaatstrooit.nl/)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op di 23 jul 2019 - 13:49
Citaat van: Tam op di 23 jul 2019 - 13:31Wat is die weg daar koud bij Oss in de buurt. 10°

Zou daar de 917 kg zout achtergelaten zijn die ze vandaag gestrooid hebben?

rijkswaterstaatstrooit.nl (https://www.rijkswaterstaatstrooit.nl/)

Hahahaha bizar!

Vast een hoge berg van 917meter..... hahahahaha
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 14:04
Citaat van: Tam op di 23 jul 2019 - 13:31Wat is die weg daar koud bij Oss in de buurt. 10°

Zou daar de 917 kg zout achtergelaten zijn die ze vandaag gestrooid hebben?

rijkswaterstaatstrooit.nl (https://www.rijkswaterstaatstrooit.nl/)

Daar zijn ze aan de weg aan het werken, en blijkbaar was het lunchpakketje een beetje flauw.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op di 23 jul 2019 - 14:23
Citaat van: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 14:04Daar zijn ze aan de weg aan het werken, en blijkbaar was het lunchpakketje een beetje flauw.

Er word dus sowieso gestrooid op nieuwe wegdekken met dit weer om te zorgen dat de bovenste laag niet te plakkerig wordt.

Vandaar dat ik keek of er ook aangegeven was waar dat gebeurde. Maar helaas zag ik geen interactieve strooiwagen indicaties. (gewoon omdat dat leuker is om te posten. Wil je weten waar er nu zout gestrooid wordt kijk op dit kaartje)

😇
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op di 23 jul 2019 - 14:44
Wat het ook is.... het is er nog verder afgekoeld 8)  8)  8)  8)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op di 23 jul 2019 - 16:22
Arpege blijkt vandaag akelig dicht bij de realiteit te liggen.

Als we hun verwachting voor morgen én overmorgen dezelfder wijze mogen geloven, gaan we morgen al de 39 halen, en donderdag de 41...
Ik heb alleen mijn twijfels dat dat ook zo nauwkeurig is.

Mooi ook om te zien trouwens hoe morgen de zeewind in het westen wat verkoeling zal brengen.  ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op di 23 jul 2019 - 16:53
Wat een hitte zeg :o dit heb ik nog nooit meegemaakt. Zouden we dan toch een nieuwe woestijntijd tegenmoet gaan.. Sahara Nederland xd
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op di 23 jul 2019 - 17:59
Zojuist binnen: Belgische weerdienst gaat code ROOD afkondigen wegens hitte.

Bron:
David Dehenauw via Twitter (https://twitter.com/DDehenauw/status/1153684392243539968?ref_src=twcamp%5Ecopy%7Ctwsrc%5Eandroid%7Ctwgr%5Ecopy%7Ctwcon%5E7090%7Ctwterm%5E3)

Citaat van: David Dehenauw (@DDehenauw) via Twitter om 17:12 uurNa ruggespraak met de Risk Assesment Group en met de Algemeen directeur van het KMI, heb ik beslist om CODE ROOD VOOR HITTE af te kondigen voor de komende dagen omdat de objectieve criteria van de alarmfase bereikt worden.

Code rood gaat voor de duidelijkheid morgen in en duurt iig tot en met donderdag.

In NL hebben we geen code rood voor temperatuur toch?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Adrie op di 23 jul 2019 - 18:06
In het weekend afkoeling,kijk er met smart naar uit.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op di 23 jul 2019 - 18:08
Zou wel mogen. Ik vind het niet verantwoord dat er gewoon wordt doorgewerkt en dergelijke met dit soort temperaturen (morgen en overmorgen dan he)

De maatschappij komt het welzijn van de mens gwn niks meer tegemoet. Na deze week weer een extra procent burn out klachten erbij. De ratrace gaat maar door.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Floris! op di 23 jul 2019 - 18:19
Citaat van: dennis089 op di 23 jul 2019 - 16:53Wat een hitte zeg :o dit heb ik nog nooit meegemaakt. Zouden we dan toch een nieuwe woestijntijd tegenmoet gaan.. Sahara Nederland xd
Ik vind dit allesbehalve 'xd' :(.

Zolang er hordes mensen zijn die de klimaatverandering afdoen als 'fake news' en er racistische clowns als president fungeren (USA) die van het klimaatakkoord af willen, zullen dit soort temperaturen de komende decennia alleen maar vaker voorkomen. Sowieso zijn er al dingen in werking gezet die niet meer teruggedraaid kunnen worden, maar als we de komende jaren niet serieus minder vlees gaan eten, gaat deze planeet in de generatie van de huidige tieners nog wel naar de haaien.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 23 jul 2019 - 18:28
Citaat van: Extremissimorum op di 23 jul 2019 - 17:59In NL hebben we geen code rood voor temperatuur toch?

Tsja, in principe wel. De criteria voor rood zijn gelijk aan die van oranje, maar wanneer het een zeer groot effect heeft op de maatschappij (met een mooi woord maatschappijontwrichtend), wordt code rood afgegeven. Zie het als een sneeuwstorm die 's nachts valt of 's middags in het oosten, dat is oranje. Plak hetzelfde systeem tijdens een dinsdagavondspits op de Randstad en het is code rood.
Maar wanneer wordt de maatschappij echt lamgelegd door hitte? Op de meeste werkplaatsen is airco, ook in je auto/trein. Wanneer landelijk treinen uitvallen, elektriciteitsnetten bezwijken e.d., ja dan is het zeker code rood.

Citaat van: Floris! op di 23 jul 2019 - 18:19(...) maar als we de komende jaren niet serieus minder vlees gaan eten, gaat deze planeet in de generatie van de huidige tieners nog wel naar de haaien.

Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op di 23 jul 2019 - 18:31
35 graden vandaag hier in Oost-Brabant, zoals verwacht. Graadje warmer zelfs. Ik zie het morgen of anders donderdag gebeuren hoor. Die 38,6 graden gaat er aan. De vraag is alleen welk meetstation er met de eer mag gaan strijken.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op di 23 jul 2019 - 18:43
Inderdaad al behoorlijk warm vandaag met lokaal tegen de 35 graden. Morgen doen we er nog wat bovenop, met gemak 35-38 in het binnenland en dan met name het zuiden en zuidoosten. Wel ligt er  morgen vanuit het zuidwesten een vore op de loer. Dat zou betekenen dat vanuit het zuidwesten in de loop van de middag ook een zeewind kan opsteken die met name in de kustprovincies voor afkoeling zorgt. Hoe ver die zeewind precies het land op zal komen is nog onduidelijk en blijft afwachten tot morgen. Tevens kan er op de vore wat bewolking en zelfs een zeer lokale bui zitten, die kans daarop lijkt door de droge luchtlagen wel erg klein. Ik verwacht ook niet dat de eventuele bewolking en zeewind een bedreiging vormen voor de 35+ temperaturen, alleen in het zuidwesten en westen kan het in de loop van de middag iets afkoelen.

Donderdag zit er voor alsnog geen vore in de verwachtingen, aangezien de wind dan meer uit het zuidoosten zal gaan waaien. Een lokale 40 graden blijft nog steeds goed mogelijk donderdag, bizar!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: RealDeal op di 23 jul 2019 - 19:16
Citaat van: vlerk op di 23 jul 2019 - 18:3135 graden vandaag hier in Oost-Brabant, zoals verwacht. Graadje warmer zelfs. Ik zie het morgen of anders donderdag gebeuren hoor. Die 38,6 graden gaat er aan. De vraag is alleen welk meetstation er met de eer mag gaan strijken.
Zou mijn geld zetten op Eindhoven > Gilze Rijen > Volkel.
Arcen of Westdorpe zouden ook nog kunnen.
We zien het morgen wel en anders is er donderdag inderdaad weer een kans.

Maar het zonnetje brandt goed in ieder geval, net op de fiets wind tegen en de zon in de rug. Even stil staan bij een stoplicht en je voelt gewoon je kuiten verbranden....
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op di 23 jul 2019 - 22:16
Citaat van: Armand op di 23 jul 2019 - 18:43Inderdaad al behoorlijk warm vandaag met lokaal tegen de 35 graden. Morgen doen we er nog wat bovenop, met gemak 35-38 in het binnenland en dan met name het zuiden en zuidoosten. Wel ligt er  morgen vanuit het zuidwesten een vore op de loer. Dat zou betekenen dat vanuit het zuidwesten in de loop van de middag ook een zeewind kan opsteken die met name in de kustprovincies voor afkoeling zorgt. Hoe ver die zeewind precies het land op zal komen is nog onduidelijk en blijft afwachten tot morgen. Tevens kan er op de vore wat bewolking en zelfs een zeer lokale bui zitten, die kans daarop lijkt door de droge luchtlagen wel erg klein. Ik verwacht ook niet dat de eventuele bewolking en zeewind een bedreiging vormen voor de 35+ temperaturen, alleen in het zuidwesten en westen kan het in de loop van de middag iets afkoelen.

Donderdag zit er voor alsnog geen vore in de verwachtingen, aangezien de wind dan meer uit het zuidoosten zal gaan waaien. Een lokale 40 graden blijft nog steeds goed mogelijk donderdag, bizar!
Alleen dergelijke verwachtingen zijn al bijzonder te noemen, ongeacht of ze wel of niet  uitkomen. Arpege doet er donderdag voor het gemak  lokaal nog ff een paar graden bij in de 12Z run.  42 graden!   De soep zal wel niet zo heet gegeten worden, maar echt wel bizarre kaartjes dit! Nooit eerder gezien.  :o

(https://zwoof.nl/weerkaarten/2mtemp_20190723_12_050.jpg)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op di 23 jul 2019 - 22:27
Ondertussen gaat de oper vrolijk nog een paar dagen verder
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: jelliiee op di 23 jul 2019 - 23:19
Citaat van: Floris! op di 23 jul 2019 - 18:19Ik vind dit allesbehalve 'xd' :(.

Zolang er hordes mensen zijn die de klimaatverandering afdoen als 'fake news' en er racistische clowns als president fungeren (USA) die van het klimaatakkoord af willen, zullen dit soort temperaturen de komende decennia alleen maar vaker voorkomen. Sowieso zijn er al dingen in werking gezet die niet meer teruggedraaid kunnen worden, maar als we de komende jaren niet serieus minder vlees gaan eten, gaat deze planeet in de generatie van de huidige tieners nog wel naar de haaien.

Doe ff niet zo dramatisch joh.. waar haal je dit allemaal vandaan???!!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Global warming op di 23 jul 2019 - 23:38
Citaat van: Floris! op di 23 jul 2019 - 18:19Ik vind dit allesbehalve 'xd' :(.

Zolang er hordes mensen zijn die de klimaatverandering afdoen als 'fake news' en er racistische clowns als president fungeren (USA) die van het klimaatakkoord af willen, zullen dit soort temperaturen de komende decennia alleen maar vaker voorkomen. Sowieso zijn er al dingen in werking gezet die niet meer teruggedraaid kunnen worden, maar als we de komende jaren niet serieus minder vlees gaan eten, gaat deze planeet in de generatie van de huidige tieners nog wel naar de haaien.

Morgen en vrijdag een BBQ met veul vlees....dus volgend jaar 45 graden?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op wo 24 jul 2019 - 00:05
Het voordeel is wel dat we voor het BBQ'en van donderdag geen kolen nodig hebben  ;)
(https://i.postimg.cc/P5YrG6cQ/harmonie-41-43-2.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op wo 24 jul 2019 - 07:33
Citaat van: TMCThomas op wo 24 jul 2019 - 00:05Het voordeel is wel dat we voor het BBQ'en van donderdag geen kolen nodig hebben  ;)


  Cook an egg on a car challenge!  :D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 08:55
Voor een normale zomerse dag hadden deze temperaturen niet verkeerd geweest. Benieuwd tot hoever we gaan komen vandaag en/of een vore nog roet in het eten gaat gooien. Wordt het all-time record van 38.6 vandaag niet gebroken, zal dat morgen wel lukken. Vrijdag lijkt overigens qua Tx verwachting op vandaag.

Edit:
30.0 al om 09:40 gehaald in Limburg!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op wo 24 jul 2019 - 09:47
Bizar, het is nog geen 10.00 en we tikken de 30 graden al bijna aan...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op wo 24 jul 2019 - 10:06
Oper EC in de 00Z run ziet er een stuk beter uit wat mij betreft.  :)

(https://zwoof.nl/weerkaarten/de-bilt-4207.jpg)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 10:19
Sterkte vandaag land en lotgenoten. We worden letterlijk gebakken. Misschien moet ik echt proberen een eitje te bakken op de motorkap haha
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: RealDeal op wo 24 jul 2019 - 10:52
Citaat van: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 10:19Sterkte vandaag land en lotgenoten. We worden letterlijk gebakken. Misschien moet ik echt proberen een eitje te bakken op de motorkap haha
Toevallig een stukje in het AD vandaag : https://www.ad.nl/auto/negen-feiten-en-fabels-over-autorijden-in-de-hitte~aa2885c7/

Citaat van: undefined9. Bij extreme hitte kun je een ei bakken op een auto
Feit. ,,Om een ei te garen heb je een temperatuur van 67 graden Celsius nodig'', zei chef-kok Huub Oudshoorn eerder tegen Omroep Gelderland. ,,Als jij je auto in de volle zon zet, is het metaal van je auto heel snel op die temperatuur. Het ei zou dan moeten gaan stollen. Je moet dan wel een plek op je auto zoeken waar het ei niet vanaf glijdt."

Gaan in ieder geval nog 4 zeer warme dagen worden, hopelijk worden we zondag dan op wat pittige onweersbuien getrakteerd.
Heb medelijden met de mensen die buiten moeten werken met dit weer  :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 24 jul 2019 - 12:14
12:00 uur en de 35 graden is inmiddels al gepasseerd op Gilze-Rijen.
Bijna heel Nederland nu in de dertigers. Alleen de gebieden in het Noordwesten aan de kust, Wadden en IJsselmeer blijven nog een klein beetje achter.
Benieuwd waar we vandaag op uitkomen. Dat kan een goede indicatie zijn voor morgen, wanneer het nog een paar graden warmer lijkt te gaan worden.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op wo 24 jul 2019 - 12:25
Vraagje.... waar halen jullie de actuele temperatuurkaarten vandaan?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: RealDeal op wo 24 jul 2019 - 12:28
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 12:25Vraagje.... waar halen jullie de actuele temperatuurkaarten vandaan?
Buienradar : https://www.buienradar.nl/nederland/temperatuur/actuele-temperatuur
Weerplaza : https://www.weerplaza.nl/actueel/

Gilze Rijen al de 36 gepasseerd om 12:10 ..  :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 12:29
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 12:25Vraagje.... waar halen jullie de actuele temperatuurkaarten vandaan?

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarnemingen

Staat overigens ook op de homepage van Meteo-service.

Citaat van: RealDeal op wo 24 jul 2019 - 12:28Gilze Rijen al de 36 gepasseerd om 12:10 ..  :o

36.6 om 12:30. Nog 2 graden verwijderd van het record... Kans lijkt mij aannemelijk dat vandaag al het record aan diggelen gaat.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op wo 24 jul 2019 - 12:45
Gezien de actuele temperatuur op dit moment al, verwacht ik dat vandaag al het warmte record gaat sneuvelen en morgen mogelijk nog verder word aangescherpt.

12:30 warmste plaats al 36,6
Nog maar 2 graden te gaan voor evenaring.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 12:57
Ongelofelijk dat het hier zo warm kan worden zonder dat de boel onstabiel wordt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op wo 24 jul 2019 - 13:11
37,1 max, nog een beetje :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 13:20
Citaat van: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 12:57Ongelofelijk dat het hier zo warm kan worden zonder dat de boel onstabiel wordt.

In Eindhoven dauwpunt van 11 graden... tsja
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 13:24
De hoge luchtvochtigheid maakt het hier niet echt aangenaam al is het hier ´´maar´´ 33,2 momenteel.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 13:27
Heerlijk dat dit keer ook heel Nederland mag puffen onder de hitte en er geen kustprovincies gespaard worden. Nu kan iedereen eens lekker ervaren hoe 35+ voelt hahaha 🤣
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:29
Citaat van: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 12:57Ongelofelijk dat het hier zo warm kan worden zonder dat de boel onstabiel wordt.

Dat heeft mede te maken met de droogte van vorig jaar (vrees ik). Daardoor is de lucht al anders afgesteld om zo te zeggen, waardoor het meer aankan en langer warm kan blijven zoals nu.

Arpege is overigens nog steeds in lijn met de realiteit. 40 graden zou in dat geval vandaag al gehaald kunnen worden in zuidoost Noord-Brabant en noordwest Limburg. Het vore heeft daar nog geen invloed.
Hier wel gelukkig. 8)

Ik vrees alleen dat deze dagen niet zo historisch zullen zijn... Als je begrijpt wat ik bedoel.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 13:30
Citaat van: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 13:27Heerlijk dat dit keer ook heel Nederland mag puffen onder de hitte en er geen kustprovincies gespaard worden. Nu kan iedereen eens lekker ervaren hoe 35+ voelt hahaha 🤣

Denk niet dat ze dat op de Wadden gaan halen. Hier hebben we vorig jaar en in 2015 ook al aantal keer 35+ gehad.

En denk dat de meeste mensen uit de kustprovincies vast wel eens op vakantie zijn geweest en die 35 wel ervaren hebben.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 13:31
Verder denk ik dat 35+ aan de kust vervelender is dan in het binnenland, vanwege de hogere vochtigheid. Dan wordt het gauw benauwd, hier is het gewoon lekker droog.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:34
Citaat van: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 13:30Denk niet dat ze dat op de Wadden gaan halen. Hier hebben we vorig jaar en in 2015 ook al aantal keer 35+ gehad.

En denk dat de meeste mensen uit de kustprovincies vast wel eens op vakantie zijn geweest en die 35 wel ervaren hebben.

Dat kan ik beamen. Zelfs de 40 is mij niet vreemd, geen zorgen.
Maar let wel, 35 graden aan de kust is anders dan 35 graden in het binnenland.

EDIT: wat GeneralDuke zegt dus.

Weet iemand trouwens een plek om de provincietemperatuurrecords te vinden?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 13:35
Citaat van: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 13:31Verder denk ik dat 35+ aan de kust vervelender is dan in het binnenland, vanwege de hogere vochtigheid. Dan wordt het gauw benauwd, hier is het gewoon lekker droog.

Dat zeker. 33 voelt hier al enorm drukkend.. Vorig jaar was ik in Limburg bij 38 graden. Voelde beter aan dan die 33 hiero.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 13:37
Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:34Dat kan ik beamen. Zelfs de 40 is mij niet vreemd, geen zorgen.
Maar let wel, 35 graden aan de kust is anders dan 35 graden in het binnenland.

EDIT: wat GeneralDuke zegt dus.

Weet iemand trouwens een plek om de provincietemperatuurrecords te vinden?

Valt nog mee, ik zat in 2003 in Portugal. RIP.

Geen idee, mijn eigen weerstation staat op vorig jaar juli: 35,8c met ook toen 49% RV.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 13:46
37,7 in Gilze-Rijen

Wat betreft provincierecords: misschien dat provinciale media daar deze week een melding van hebben gemaakt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: jelliiee op wo 24 jul 2019 - 13:50
Ik woon in Heemskerk, momenteel 35 graden.. hoe kan het hier zo heet zijn?!

de grondtemperatuur is hier 40.6 graden, warmste van het land.. Hoe is dit mogelijk?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:50
Verhelderend kaartje gevonden voor de temperatuurrecords.
BRON: Weeronline (https://nieuws.weeronline.nl/23-7-2019-absolute-warmterecords-op-het-spel/)

Eens kijken wie als eerste bingo heeft.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:58
Officiële temperatuurrecords: (van warm naar 'koud')
(Ik blijf deze updaten)

                                        OUD                      NIEUW
Gelderland:                      38,6 (Warnsveld)
                                         37,2.                              Ja

Limburg:                           38,2.                              Ja

Zeeland:                            38,1

Zuid-Holland:                    37,9                 

Noord-Brabant:                 37,6                            Ja

Noord-Holland:                 36,9

Overijssel:                           36,7                           Ja

Drenthe:                             36,3                             Ja

Utrecht:                              35,7

Groningen:                         35,7                              Ja

Flevoland:                          35,6                              Ja

Friesland:                           34,8
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 13:58
Citaat van: jelliiee op wo 24 jul 2019 - 13:50Ik woon in Heemskerk, momenteel 35 graden.. hoe kan het hier zo heet zijn?!

de grondtemperatuur is hier 40.6 graden, warmste van het land.. Hoe is dit mogelijk?

Weet niet waar dat meetstation precies staat, dichtbij de duinen o.i.d.? Dan is er wel het een en ander te verklaren.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 14:02
Citaat van: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 13:58Weet niet waar dat meetstation precies staat, dichtbij de duinen o.i.d.? Dan is er wel het een en ander te verklaren.

Staat in Wijk aan Zee dus idd kans op duinen (of Tata Steel is flink aan het stoken).
Aan de andere kant zou ik zeggen dat het KNMI geen weerstation op duinen plaatst...

Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:58Officiële temperatuurrecords: (van warm naar 'koud')

Gelderland:                    38,6 (Warnsveld)
                                       37,2

Limburg:                           38,2

Zeeland:                            38,1

Zuid-Holland:                    37,9

Noord-Brabant:                 37,6

Noord-Holland:                 36,9

Overijssel:                           36,7

Drenthe:                             36,3

Utrecht:                              35,7

Groningen:                         35,7

Flevoland:                          35,6

Friesland:                           34,8

In dat geval is die van Noord-Brabant al gesneuveld.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 14:08
Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:58Officiële temperatuurrecords: (van warm naar 'koud')

Gelderland:                    38,6 (Warnsveld)
                                       37,2

Limburg:                           38,2

Zeeland:                            38,1

Zuid-Holland:                    37,9

Noord-Brabant:                 37,6

Noord-Holland:                 36,9

Overijssel:                           36,7

Drenthe:                             36,3

Utrecht:                              35,7

Groningen:                         35,7

Flevoland:                          35,6

Friesland:                           34,8

Jammer dat Friesland ook niet een in bijvoorbeeld Appelscha heeft. Daar véél warmer altijd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 14:12
Citaat van: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 14:02In dat geval is die van Noord-Brabant al gesneuveld.

Yep. En bijna ook die van Overijssel.

Citaat van: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 14:08Jammer dat Friesland ook niet een in bijvoorbeeld Appelscha heeft. Daar véél warmer altijd.

Als je je aanmeldt als officiële waarnemer namens de KNMI, kun je die records zelfs waarnemen. Zo is die 38,6 tenslotte ook genoteerd. ;)

Nog een ding omdat het bijzonder is: teletekst die een 39'er aangeeft:

Knipsel.JPG
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 14:22
Gilze-Rijen nu 37.9... Wind is wel gedraaid daar dus of het landelijke record op dat station gaat sneuvelen is nog maar de vraag. Ondertussen al meerdere stations rond of boven de 37 graden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Hector Pascal op wo 24 jul 2019 - 14:23
Nog 0,7 graden te gaan voor de evenaring van het record... Spannend.
(37,9 graden om 14:10 uur).
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 14:27
Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 14:12Yep. En bijna ook die van Overijssel.

Nu wel, 36,8 in Twenthe
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op wo 24 jul 2019 - 14:37
38,4, we zijn er bijna!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:41
Waar zie jij die 38.4 dan?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Floris! op wo 24 jul 2019 - 14:43
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:41Waar zie jij die 38.4 dan?
Ik wou het inderdaad net vragen. Zie nergens hoger dan 37 op dit moment.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 14:44
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:41Waar zie jij die 38.4 dan?

Maximumtemperatuur in Gilze-Rijen
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 24 jul 2019 - 14:45
Het kaartje met maximum temperatuur op Weerplaza (onder "extremen vandaag") geeft inderdaad 38,4 aan bij Gilze-Rijen.

Edit: Wat GeneralDuke inderdaad zegt. :)

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 14:46
Citaat van: flyineddy op wo 24 jul 2019 - 14:45Het kaartje met maximum temperatuur op Weerplaza (onder "extremen vandaag") geeft inderdaad 38,4 aan bij Gilze-Rijen.

Edit: Wat GeneralDuke inderdaad zegt. :)

Eddy.

Zou moeten lukken zou je zeggen
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op wo 24 jul 2019 - 14:47
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:41Waar zie jij die 38.4 dan?

Op weerplaza kan je de hoogste max temperaturen inzien.

https://www.weerplaza.nl/actueel/extremen/
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Floris! op wo 24 jul 2019 - 14:47
Citaat van: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 14:44Maximumtemperatuur in Gilze-Rijen
Ahhh, jij kijkt bij weerplaza - ik bij buienradar. Die geeft 37.7 aan.

Lijkt erop dat we hier in Groningen morgen wat meer wind uit het NO krijgen in plaats van ZO. Dat zou wel wat in de temperatuur schelen, beter!


EDIT: ik snap niet zo goed waarom daar 38.4 staat. Als je op het getal klikt, zie je de temperatuur van de afgelopen 12 uur en dan is de max 37.9 en niet 38.4...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 14:48
Citaat van: Floris! op wo 24 jul 2019 - 14:47Ahhh, jij kijkt bij weerplaza - ik bij buienradar. Die geeft 37.7 aan.

Lijkt erop dat we hier in Groningen morgen wat meer wind uit het NO krijgen in plaats van ZO. Dat zou wel wat in de temperatuur schelen, beter!

De max. temperatuur van buienradar geeft ook 38,4 aan.
Dit is overigens een maandrecord, het vorige record was 38,2.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:50
Ik keek dus de hele tijd bij de knmi. Actueel en extreem zijn dus 2 verschillende dingen?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op wo 24 jul 2019 - 14:53
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:50Ik keek dus de hele tijd bij de knmi. Actueel en extreem zijn dus 2 verschillende dingen?

Lijkt me logisch toch? Stel aan de kust wordt het 32 graden en even later steekt er een zeewind op: 22 graden. Dan is de extreem 32 en de actuele temp 22.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 14:54
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:50Ik keek dus de hele tijd bij de knmi. Actueel en extreem zijn dus 2 verschillende dingen?

Bij actueel wordt de temperatuur weergegeven die op het meetmoment werd doorgegeven door het weerstation. Het station samplet echter vaker (paar keer per minuut waarschijnlijk), en dan kan er gerust een hogere waarde tussen zitten. De hoogste waarde van al die samples (dus niet alleen op de 10-minuut intervallen) is de maximumtemperatuur.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Floris! op wo 24 jul 2019 - 14:55
Citaat van: Floris! op wo 24 jul 2019 - 14:47EDIT: ik snap niet zo goed waarom daar 38.4 staat. Als je op het getal klikt, zie je de temperatuur van de afgelopen 12 uur en dan is de max 37.9 en niet 38.4...
En dit dan Duke? Hoe kan dit..?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 14:55
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 14:50Ik keek dus de hele tijd bij de knmi. Actueel en extreem zijn dus 2 verschillende dingen?

Waarnemingen op Weerplaza wijken af t.o.v. KNMI. Zover ik weet zijn "Extremen" de hoogste/laagste waarden op de dag zelf.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:00
Citaat van: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 14:55Waarnemingen op Weerplaza wijken af t.o.v. KNMI. Zover ik weet zijn "Extremen" de hoogste/laagste waarden op de dag zelf.

Volgens mij zijn alle waarnemingen van het KNMI, ongeacht waar je ze leest.

Citaat van: Floris! op wo 24 jul 2019 - 14:55En dit dan Duke? Hoe kan dit..?

Doe je dit bij buienradar, zodat je dat grafiekje krijgt met een blauwe lijn en rechtsboven de max-waarde? Geen idee... misschien dat dit het maximum is van die 10-minuut intervallen, dat kan dus lager zijn.

EDIT:
Inmiddels lijkt er een aardige zeewind te staan, langs de kust 3 Bft vanuit het westen. Ik denk dat Gilze-Rijen het niet meer gaat halen want daar is de wind ook al zuidelijk. Moeten we toch naar Eindhoven, Volkel of nog oostelijker gaan kijken. Daar zal de zeewind (als die daar al komt) later z'n intrede doen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Floris! op wo 24 jul 2019 - 15:02
Citaat van: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:00Doe je dit bij buienradar, zodat je dat grafiekje krijgt met een blauwe lijn en rechtsboven de max-waarde? Geen idee... misschien dat dit het maximum is van die 10-minuut intervallen, dat kan dus lager zijn.
Nee, bij weerplaza. Klik er maar eens op - dan zie je de temperatuursontwikkeling gedurende de dag. Daar staat dus geen 38+ bij. Afijn, misschien is het een 38.4 van een ander station daar in de buurt, ofzo. We zullen wel gewoon effe een paar uur moeten afwachten of dat record vandaag gebroken wordt...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 15:03
Volgens de Televaag is het record gebroken met 38.8. Benieuwd welke data zij gebruiken.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:04
Citaat van: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 15:03Volgens de Televaag is het record gebroken met 38.8. Benieuwd welke data zij gebruiken.

De NOS meldt dit ook inderdaad.

Citaat van: Floris! op wo 24 jul 2019 - 15:02Nee, bij weerplaza. Klik er maar eens op - dan zie je de temperatuursontwikkeling gedurende de dag. Daar staat dus geen 38+ bij. Afijn, misschien is het een 38.4 van een ander station daar in de buurt, ofzo. We zullen wel gewoon effe een paar uur moeten afwachten of dat record vandaag gebroken wordt...

Ik vermoed dat dit 10-minuut waardes zijn.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Hector Pascal op wo 24 jul 2019 - 15:05
Citaat van: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 15:03Volgens de Televaag is het record gebroken met 38.8. Benieuwd welke data zij gebruiken.
Ik neem aan dat ze dat niet zelf verzinnen en ook gebruik maken van de officiële stations. Anders zijn ze nog amateuristischer dan ik al dacht...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 24 jul 2019 - 15:06
Het KNMI meldt op Twitter dat het record inderdaad is gebroken in Gilze-Rijen met 38,8! Dit gebeurde om 14:57.
Dat belooft nog wat voor morgen.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:07
Citaat van: Hector Pascal op wo 24 jul 2019 - 15:05Ik neem aan dat ze dat niet zelf verzinnen en ook gebruik maken van de officiële stations. Anders zijn ze nog amateuristischer dan ik al dacht...

Weeronline meldt 39,1 bij Gilze-Rijen. Misschien krijgen zij live elke meting binnen en kunnen ze het dus als eerste melden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 15:08
Citaat van: Hector Pascal op wo 24 jul 2019 - 15:05Ik neem aan dat ze dat niet zelf verzinnen en ook gebruik maken van de officiële stations. Anders zijn ze nog amateuristischer dan ik al dacht...

KNMI kaartjes laten het 10-min gemiddelde zien, blijkbaar is die 38,8 om 14:57 gemeten.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op wo 24 jul 2019 - 15:09
Klopt, wat wij zien is tot 14:50
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:15
Hier dan het kaartje met 39,1. Ben benieuwd waar dit gaat eindigen
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op wo 24 jul 2019 - 15:17
Tikken we vandaag dan al de 40 aan?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 15:19
Citaat van: petertje op wo 24 jul 2019 - 15:17Tikken we vandaag dan al de 40 aan?

Nee. Denk het niet.

Morgen denk ik wel. Dan is er geen vore zoals nu. Dat gaat duidelijk een rol spelen de komende uren.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op wo 24 jul 2019 - 15:28
Citaat van: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:15Hier dan het kaartje met 39,1. Ben benieuwd waar dit gaat eindigen


Ik kijk de Tour en er was zojuist zelfs een extra nieuwsuitzending op de NPO over het hitterecord.    Morgen weer een extra nieuws uitzending dan?   ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:31
Citaat van: zwoof op wo 24 jul 2019 - 15:28Ik kijk de Tour en er was zojuist zelfs een extra nieuwsuitzending op de NPO over het hitterecord.    Morgen weer een extra nieuws uitzending dan?  ;D

Ik was ook verrast dat ze er zelfs een extra journaal aan wijdden. Hopelijk morgen niet want dan is de etappe wel interessant! :P
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 15:41
Eindhoven en Maastricht zijn nu ook in de race om het zojuist gevestigde record van 38.8 alweer te overschrijden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 24 jul 2019 - 15:43
Eindhoven is met 38,7 inmiddels ook over het oude record heen. :o

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op wo 24 jul 2019 - 15:54
Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:58Officiële temperatuurrecords: (van warm naar 'koud')
(Ik blijf deze updaten)

                                        OUD                             NIEUW
Gelderland:                      38,6 (Warnsveld)
                                         37,2

Limburg:                           38,2

Zeeland:                            38,1

Zuid-Holland:                    37,9

Noord-Brabant:                 37,6                            Ja

Noord-Holland:                 36,9

Overijssel:                           36,7

Drenthe:                             36,3

Utrecht:                              35,7

Groningen:                         35,7

Flevoland:                          35,6

Friesland:                           34,8

Groningen, Flevoland en Limburg hebben inmiddels net als Noord-Brabant het oude record gebroken. Drenthe staat op dit moment op gelijke hoogte. Gelderland, Zeeland en Zuid-Holland hebben zitten nog meer dan 1 graad van het record verwijderd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 15:58
Citaat van: blabla op wo 24 jul 2019 - 15:54Groningen, Flevoland en Limburg hebben inmiddels net als Noord-Brabant het oude record gebroken. Drenthe staat op dit moment op gelijke hoogte. Gelderland, Zeeland en Zuid-Holland hebben zitten nog meer dan 1 graad van het record verwijderd.

Het record van Limburg staat op 38,4 (1947, Maastricht) dus dat staat nog. Nog...

EDIT: dit station bestaat inmiddels niet meer, dus wat de huidige stations betreft is het record inderdaad 38,2.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op wo 24 jul 2019 - 15:59
39.2 inmiddels en Eindhoven volgt met 39. Die zullen er wel in blessuretijd er overheen gaan. :D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op wo 24 jul 2019 - 15:59
Record weer aangescherpt, 39,2 nu. Eindhoven ook op 39 nu.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 16:01
In België is op 220 m hoogte 40,3 gemeten (station Herhet).

EDIT: Volkel doet ook mee (16:00 Tx 38,9), het officiële temperatuurrecord (35,7 in De Bilt) is nu geëvenaard.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op wo 24 jul 2019 - 16:27
Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 13:58Officiële temperatuurrecords: (van warm naar 'koud')
(Ik blijf deze updaten)

                                        OUD                      NIEUW
Gelderland:                      38,6 (Warnsveld)
                                         37,2.                              Ja

Limburg:                           38,2.                              Ja

Zeeland:                            38,1

Zuid-Holland:                    37,9                 

Noord-Brabant:                 37,6                            Ja

Noord-Holland:                 36,9

Overijssel:                           36,7                           Ja

Drenthe:                             36,3                             Ja

Utrecht:                              35,7

Groningen:                         35,7                              Ja

Flevoland:                          35,6                              Ja

Friesland:                           34,8

Utrecht is inmiddels ook verbeterd toch? Cabauw heeft 36.8 gemeten.

Friesland nog 0,2 graden voor een nieuw record, Noord-Holland 0,5 graden, Zuid-Holland 1,2 graden en Zeeland 2,6 graden
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 16:30
Even alles op een rijtje gezet in Excel wat betreft provincies.

Dikgedrukt betekent recordwaarden. Onderstreept betekent landelijke record.

Speciale vermelding voor De Bilt. Idd een record voor De Bilt.

Voel je vrij om foutjes door te geven!

EDIT: dank voor het doorgeven!
EDIT2: @GeneralDuke: Volgens mij Friesland nog net geen record.
Nu wel trouwens. Gedeeld record.

Laatste update: 19:00 uur
39,3 graden, Eindhoven!
Ook in De Bilt een record!

4 provincies zonder record:
Noord-Holland; Zuid-Holland; Zeeland; Gelderland
Die kustprovincies door het vore, gaan morgen hoogstwaarschijnlijk (dik) verbroken worden.
Gelderland: wel record op officiële weerstations. Maar ja, Warnsveld is er ook nog.

Morgen nieuwe updates in een nieuwe post!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 16:30
Citaat van: blabla op wo 24 jul 2019 - 16:27Utrecht is inmiddels ook verbeterd toch? Cabauw heeft 36.8 gemeten.

Friesland nog 0,2 graden voor een nieuw record, Noord-Holland 0,5 graden, Zuid-Holland 1,2 graden en Zeeland 2,6 graden

Cabauw inmiddels 36,9. Het gaat hard

Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 16:30Even alles op een rijtje gezet in Excel wat betreft provincies.

Dikgedrukt betekent recordwaarden. Onderstreept betekent landelijke record.

Speciale vermelding voor De Bilt. Idd een record voor De Bilt.

Voel je vrij om foutjes door te geven!

Woensdrecht ligt in Noord-Brabant, dus het maximum van Zeeland is op het moment 35,6.
Cabauw ligt ook in Utrecht, dus het Utrechtse record is inmiddels 36,9.
Vliegveld Eelde ligt in Drenthe, dus het record voor Drenthe is 36,7.
Leeuwarden heeft 34,7 --> Fries record
De 37,3 die je Zuid-Holland toekent is van Herwijnen, dat ligt in Gelderland. ZH zit op 35,8

... of zit ik gewoon op een nieuwer kaartje te kijken dan jij?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Mrkos op wo 24 jul 2019 - 16:39
Eindhoven pakt even die 39,3 hoor.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op wo 24 jul 2019 - 16:40
Wat een zinderende hitte! Elk station op het land van het KNMI heeft een maximumtemperatuur bereikt boven de 30 graden, ook bijzonder! Hier in Maastricht stad (geen officieel weerstation van KNMI, wel betrouwbaar) al de 40 gehaald vandaag. Op een officieel weerstation is het nog niet gelukt vandaag, wellicht morgen een nieuwe en betere kans. In België is het overigens wel al gelukt om op een officieel station de 40 te overschrijden.

Vanuit het westen zien we nu ook een duidelijke zeewind opsteken, echter in het binnenland zal het nog lang tropisch blijven vanavond.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Murk op wo 24 jul 2019 - 16:57
Citaat van: Armand op wo 24 jul 2019 - 16:40Wat een zinderende hitte! Elk station op het land van het KNMI heeft een maximumtemperatuur bereikt boven de 30 graden, ook bijzonder! Hier in Maastricht stad (geen officieel weerstation van KNMI, wel betrouwbaar) al de 40 gehaald vandaag. Op een officieel weerstation is het nog niet gelukt vandaag, wellicht morgen een nieuwe en betere kans. In België is het overigens wel al gelukt om op een officieel station de 40 te overschrijden.

Vanuit het westen zien we nu ook een duidelijke zeewind opsteken, echter in het binnenland zal het nog lang tropisch blijven vanavond.

Vaak vervloek ik dat zeewindje, maar dit is ideaal. Vroeg in de middag de hittepiek en tegen de avond dragelijk. Daarna kan het huis weer wat koelen. Prima!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 24 jul 2019 - 16:57
Zoals Armand al aangeeft komt nu duidelijk de zeewind opsteken. Langs de kust begint de temperatuur al stevig te dalen.
Ook voor de rest van het land lijkt nu ongeveer het maximum van vandaag gehaald te zijn. Je ziet de temperaturen nu vrijwel overal stagneren of zelfs wat dalen.

Al met al dus een bijzondere weer-dag en dan hebben we nog het vooruitzicht op morgen.
Het (oude) record is gesneuveld, maar nu is dus de vraag of morgen de "magische grens" van 40 graden kan worden doorbroken (op een officieel weerstation).

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: htevents op wo 24 jul 2019 - 17:03
Is er ongeveer bekend wanneer we vannacht op het laagste punt zitten qua temperatuur in het oosten? Ik kan me met deze hitte voorstellen dat die pas ver na middernacht wordt gehaald of is de zeewind zo sterk dat deze ook het oosten al snel afkoeld vanavond? Iemand een gedetaileerde grafiek waarin het (verwachte) temperatuur verloop van vanvond is te zien?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op wo 24 jul 2019 - 17:06
Met deze behaalde temperaturen vandaag en het feit dat de modellen voor morgen nog 1 a 2 graden warmer berekenen en er geen sprake zal zijn van een vore (dus geen of nauwelijks zeewind) kan het bijna niet anders dat morgen ergens de 40 aangetikt gaat worden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 17:11
Citaat van: htevents op wo 24 jul 2019 - 17:03Is er ongeveer bekend wanneer we vannacht op het laagste punt zitten qua temperatuur in het oosten? Ik kan me met deze hitte voorstellen dat die pas ver na middernacht wordt gehaald of is de zeewind zo sterk dat deze ook het oosten al snel afkoeld vanavond? Iemand een gedetaileerde grafiek waarin het (verwachte) temperatuur verloop van vanvond is te zien?

Bij normale omstandigheden is de laagste temperatuur iets na zonsopkomst.

EDIT: De Bilt pakt nog even een record, 35,9.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op wo 24 jul 2019 - 17:24
Citaat van: Extremissimorum op wo 24 jul 2019 - 16:30Even alles op een rijtje gezet in Excel wat betreft provincies.

Dikgedrukt betekent recordwaarden. Onderstreept betekent landelijke record.

Speciale vermelding voor De Bilt. Idd een record voor De Bilt.

Voel je vrij om foutjes door te geven!

EDIT: dank voor het doorgeven!
EDIT2: @GeneralDuke: Volgens mij Friesland nog net geen record.
Nu wel trouwens. Gedeeld record.

Laatste update: 17:20 uur
39,3 graden, Eindhoven!
Ook in De Bilt een record!

Bij Noord-Holland mag het rood nog naar de kolom oud. Leuk overigens dat je dit bijhoudt!

Friesland nu overigens een evenaring met 34.8.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 17:52
Dit gaat een pittig nachtje worden voor ons in t oosten. Daar zal het wss tot middernacht nog 30+ zijn.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op wo 24 jul 2019 - 17:53
Citaat van: htevents op wo 24 jul 2019 - 17:03Is er ongeveer bekend wanneer we vannacht op het laagste punt zitten qua temperatuur in het oosten? Ik kan me met deze hitte voorstellen dat die pas ver na middernacht wordt gehaald of is de zeewind zo sterk dat deze ook het oosten al snel afkoeld vanavond? Iemand een gedetaileerde grafiek waarin het (verwachte) temperatuur verloop van vanvond is te zien?
Pas rond de eerste ochtend uren, vlak voor de zon op komt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 17:54
Citaat van: htevents op wo 24 jul 2019 - 17:03Is er ongeveer bekend wanneer we vannacht op het laagste punt zitten qua temperatuur in het oosten? Ik kan me met deze hitte voorstellen dat die pas ver na middernacht wordt gehaald of is de zeewind zo sterk dat deze ook het oosten al snel afkoeld vanavond? Iemand een gedetaileerde grafiek waarin het (verwachte) temperatuur verloop van vanvond is te zien?

Overigens, op weer.nl kun je een grafiekje vinden. Moet je naar jouw plaats gaan en dan het 7 dagen overzicht aanklikken.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op wo 24 jul 2019 - 18:34
Pffff, hoop dat dat zeewindje ook het oosten gaat bereiken.....
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op wo 24 jul 2019 - 19:34
Volgens het KNMI morgen een tweede vore met daarop een kleine kans op een lokale bui. Daarbij zijn zware windstoten een aandachtspunt. Hier de Guidance Modelbeoordeling:

De onzekerheid voor de periode zit denk ik vooral in de vraag of er buien tot ontwikkeling kunnen komen in de vore morgenmiddag en -avond. Momenteel is er op de eerste vore in België onverwachts toch een stevige onweersbui tot ontwikkeling gekomen, iets dat de Harmonies de afgelopen runs sporadisch lieten zien. Morgen is dit signaal op de tweede vore een stuk duidelijk aanwezig in de Harmonies en is er ook een signaal zichtbaar in EC en HIR, hetgeen toch wel wijst op een significante kans. De profielen zijn echter zeer droog en de convectietemperatuur ligt rond een graad of 40. Kijkende naar de PW is met name in het zuidwesten en zuiden meer vocht voorhanden. Dat zou nog enige verstoring van het temperatuurverloop kunnen veroorzaken, wat ook zichtbaar is in de grotere verschillen in de modellen onderling. Belangrijker nog van deze buien is dat Harmonie forse windstoten laat ontstaan a.g.v. verdamping. De bases van de eventuele buien is zeer hoog met FL120, maar de toppen gaan tot zeker FL420. Als de buien zwaar genoeg zijn kan zo'n downdraft lang genoeg natadiabatisch zijn. H40 laat met name in het zuiden en zuidwesten outflow boundaries zien van meer dan 75 km/u, plaatselijk zelfs tot 90 km/u. De H40-EPS geeft voor Zeeland 40% (gridpuntkansen). De kansen op provincieniveau liggen veel hoger, met name in Zeeland maar ook Noord-Brabant. Een ander punt hierbij is dat het onweerscriterium qua windstoten bedoeld is voor de plotselinge windtoename. Als de buien alleen boven België ontstaan dan komen de zware windstoten mogelijk wel in ons land. Dat zou betekenen dat we een windwaarschuwing zouden moeten geven, terwijl strikt genomen dan 100 km/u nodig is. Aangezien de plotselinge windtoename het belangrijke item is, lijkt mij 75 km/u in dit geval het criterium voor oranje. De kans schatten we momenteel nog niet zo groot in, vanwege de onzekerheid over het ontstaan en of de buien zwaar genoeg zijn om nog wat over te houden na verdamping. Toch lijkt de kans met de nieuwe runs wel duidelijk toegenomen.

Interessant dagje dus morgen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Energizer85 op wo 24 jul 2019 - 20:14
Stomme vraag misschien... maar hoe lang duurt een zeewind? Gaat dat savonds weer liggen?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op wo 24 jul 2019 - 21:04
32 graden.. Wat een helse hitte... De komende 2 nachten worden ultiem plakken
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op wo 24 jul 2019 - 21:10
Citaat van: Energizer85 op wo 24 jul 2019 - 20:14Stomme vraag misschien... maar hoe lang duurt een zeewind? Gaat dat savonds weer liggen?
In principe tot de temperatuur boven zee en land weer (ruwweg) gelijk zijn. Dan verdwijnt namelijk de circulatie die je krijgt door het verschil in luchtdruk (boven het land stijgt de lucht op, boven de zee daalt ie weer).
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op do 25 jul 2019 - 08:26
Goedemorgen, weer een dagje nowcasten. Wederom voor temperaturen maar misschien ook wel een onweersbui!

Bijna 08.30 en we zijn de 25 graden alweer dik gepasseerd hier in Oost-Brabant.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Ubachsberg op do 25 jul 2019 - 09:05
27.2 graden om 0900 uur, gister om 0945 uur de 30 graden al gehaald, kijken of we dat vandaag weer halen! Locatie ubachsberg, zuid limburg
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op do 25 jul 2019 - 09:26
Het is nu in de achtertuin nog vrij aangenaam. Blijkbaar nog redelijk afgekoeld vannacht. Rond 1230u komt de zon over het huis, gaan we zien hoe hoog de oven aan gaat :P
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: mochino op do 25 jul 2019 - 09:32
Ik woon zelf in Zwolle, maar het valt mij al heel lang op dat Meetpunt heino {5km van Zwolle) altijd achter blijft qua temps, als je naar de omringende stations kijkt. Is vaak bij de bilt ook zo.

Gisteren in de tuin max 37,4 tact in de schaduw en in het buiten gebied.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 10:10
30 graden grens om 10 uur in de ochtend reeds bereikt. Gekkenhuis!
 
(https://zwoof.nl/weerkaarten/temperatuur25-07-10uur.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 25 jul 2019 - 10:16
Het meest gore is nog wel dat het deze nacht dus niet af lijkt te gaan koelen.... ja.... van 30+ naar 25/26.... dan stoom je alsnog je nest uit.

Geloof mij maar, morgen relatief veel eenzijdige ongevallen. Mensen slapen slecht, moeten morgen nog wel effe aan de bak.... vragen om problemen. Gelukkig is het vakantieperiode dus rustiger.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: maxzz op do 25 jul 2019 - 10:55
Om 10.30 al boven de 31o en Enschede tikt de 32 al bijna aan
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op do 25 jul 2019 - 11:41
Al 34 graden bereikt om 11.20 uur  :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 25 jul 2019 - 11:46
Airco op kantoor..... ik zie de hel door het raam.... weet mij binnen veilig.

Er komt een moment dat ik naar de auto moet.... vrijwillig overwerken vandaag ;D  ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Bubba op do 25 jul 2019 - 11:48
Citaat van: undefinedGeloof mij maar, morgen relatief veel eenzijdige ongevallen. Mensen slapen slecht, moeten morgen nog wel effe aan de bak.... vragen om problemen. Gelukkig is het vakantieperiode dus rustiger.

Typisch Nederlands dit, een hoop ongelukken omdat we een nachie niet goed geslapen hebben, :P  krijgen we daar zomenteen ook een waarschuwing voor of een code? :'(
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 12:04
Ik ben het met JerryL eens bubba. Ik zit nu ziek thuis met een burn out dus ik weet precies hoe ver de samenleving en werk gaat.. Mensen worden kapot gemaakt. En op zo'n dagen zou er gwn een 'zondag' ingelast moeten worden. Maar het kapitalisme gaat boven gezondheid. Het is gwn smerig hoor.

Dat gezegd hebbende, 1200u en het tikt al de 35+ aan..... Sterkte met werken
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op do 25 jul 2019 - 12:07
Ongekend, 35.2 graden al gehaald om 11:50. De 40 zit er dik in vandaag, het zou mij trouwens niet verbazen als een van de stations in het zuidoosten de 41 aantikt vandaag...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 25 jul 2019 - 12:11
Als het dan toch heet wordt, dan inderdaad maar historisch. Hebben we er tenminste nog iets aan.

Overigens; als je niet mag rijden onder invloed, en ook de gevaren van weinig slaap worden belicht dan is het logisch dat het hitte-plan ook rekening gaat houden met automobilisten en hun slaapgedrag. Gezegend zijn zij dit wel goed kunnen slapen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Bubba op do 25 jul 2019 - 12:24
Citaat van: undefinedIk ben het met JerryL eens bubba. Ik zit nu ziek thuis met een burn out dus ik weet precies hoe ver de samenleving en werk gaat.. Mensen worden kapot gemaakt. En op zo'n dagen zou er gwn een 'zondag' ingelast moeten worden. Maar het kapitalisme gaat boven gezondheid. Het is gwn smerig hoor.

Laat ik hier maar niks op zeggen, maar het verklaart wel een hoop. :-X

Citaat van: undefinedOverigens; als je niet mag rijden onder invloed, en ook de gevaren van weinig slaap worden belicht dan is het logisch dat het hitte-plan ook rekening gaat houden met automobilisten en hun slaapgedrag. Gezegend zijn zij dit wel goed kunnen slapen.

Dat bedoel ik dus met al die waarschuwingen en code's, we kunnen niks meer zelf bedenken, we worden echt een volkje van halfzachte watjes, als er een oorlog uitbreekt zijn wij de eerste die het onderspit delven.
Mijn motto is niet klagen maar dragen.je verandert er namelijk toch niks aan.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op do 25 jul 2019 - 12:26
Nou de zon komt over het huis, wat een sauna :')

Blij dat ik in het westen woon. Sterkte voor iedereen waar de oven volledig opengaat
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 12:29
Citaat van: Koen-IJM op do 25 jul 2019 - 12:07Ongekend, 35.2 graden al gehaald om 11:50. De 40 zit er dik in vandaag, het zou mij trouwens niet verbazen als een van de stations in het zuidoosten de 41 aantikt vandaag...

Gisteren was het om 12:10 36.1 graden bij Gilze-Rijen. Vandaag lijkt het met 35.4 graden om 12:00 dus iets minder hard te gaan. Enschede (0.4 graad) en Maastricht (0.9 graad) lopen wel voor t.o.v. gisteren, maar kwamen gisteren tot 37.6 en 38.6 graden.

Edit: om 12.10 is het 36.2 in Maastricht, loopt inmiddels dus iets voor t.o.v. Gilze-Rijen gisteren.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 12:40
Haha bubba 😂
Laat mij dan maar als halfzacht watje leven als ik dan een fijner en mooier leven heb. Oorlog maken wij toch nooit meer mee.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 25 jul 2019 - 12:42
Citaat van: Bubba op do 25 jul 2019 - 12:24Laat ik hier maar niks op zeggen, maar het verklaart wel een hoop. :-X

Dat bedoel ik dus met al die waarschuwingen en code's, we kunnen niks meer zelf bedenken, we worden echt een volkje van halfzachte watjes, als er een oorlog uitbreekt zijn wij de eerste die het onderspit delven.
Mijn motto is niet klagen maar dragen.je verandert er namelijk toch niks aan.

Ik verzin die bullshit regels niet. Mooiste voorbeeld: je mag euthanasie laten plegen, maar de overheid gaat je wel pamperen bij alcohol, nicotine en andere drugs..... wat een tegenstrijdigheid. Maar laten we wel wezen; in de landen waar dit weer normaal is hebben ze in de middag gewoon een lange pauze. Hier moeten we alle dagen doen alsof de omstandigheden nooit veranderen. Dat is wel waar het fout gaat.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op do 25 jul 2019 - 12:46
Wel mee eens
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 12:49
Blergh.. 37 graden al.. Ik ga kapot.. Dit is niet gezond meer
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Bubba op do 25 jul 2019 - 13:12
Citaat van: undefinedHaha bubba 😂
Laat mij dan maar als halfzacht watje leven als ik dan een fijner en mooier leven heb. Oorlog maken wij toch nooit meer mee.

Van mij mag je als jij je daar gelukkig bij voelt. ;D  Maar wel zelf je broek ophouden hé, :-[  maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken, daar hebben we onze lieve overheid voor nodig. >:(
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 13:14
Temperatuur stijgt heel snel nu. Maastricht tikt al bijna de 38 aan en een uur geleden was het al de warmste 25 juli ooit gemeten in Nederland.

Hieronder zal ik weer e.e.a. bijhouden aan TMax. Ik begin als de records gaan sneuvelen. Over een halfuurtje ofzo dus. :D

Overigens vrij bijzonder dat Den Helder achterblijft qua temperatuur. Nog onder de 30 graden.

Laatste update 13:30 uur

Eerste provincierecord: Overijssel!
Rond 13:30 al 38,4 graden. Bizar als je bedenkt dat tot gisteren het all-time record 2 tienden hoger was.

Woeps, Gelderland vergeten. Zal ik in volgende update toevoegen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op do 25 jul 2019 - 13:23
Zullen we het andees gewoon over het weer gaan praten?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op do 25 jul 2019 - 13:29
Citaat van: GeneralDuke op wo 24 jul 2019 - 13:4637,7 in Gilze-Rijen

Wat betreft provincierecords: misschien dat provinciale media daar deze week een melding van hebben gemaakt.

Momenteel al drie stations max 37,6 (Maastricht, Gilze-Rijen en Twente), we lopen dus een kwartiertje voor (en meer verspreid). Zonder die zeewind zal het wel wat warmer worden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 13:30
In Hoek van Holland, Wilhelminadorp, Westdorp en Woensdrecht nu al hogere tmax dan gisteren. Enschede een evenaring van de tmax van gisteren.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op do 25 jul 2019 - 13:39
Er ontstaat nu al een buitje op de grens van België met Duitsland. Even kijken of dat invloed gaat hebben op Maastricht, waar de 38 graden nu bereikt is.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 13:40
Citaat van: dennis089 op do 25 jul 2019 - 12:49Blergh.. 37 graden al.. Ik ga kapot.. Dit is niet gezond meer

Jij wou toch hitte? Wekenlang zeiken om het weer en dan is het warm is het weer niet goed.

De Nederlander.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 13:42
Citaat van: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 13:14Temperatuur stijgt heel snel nu. Maastricht tikt al bijna de 38 aan en een uur geleden was het al de warmste 25 juli ooit gemeten in Nederland.

Hieronder zal ik weer e.e.a. bijhouden aan TMax. Ik begin als de records gaan sneuvelen. Over een halfuurtje ofzo dus. :D

Overigens vrij bijzonder dat Den Helder achterblijft qua temperatuur. Nog onder de 30 graden.

Zo bijzonder is dat niet. Wind is oostelijk en dus komt de wind daar vanaf zee/Ijjselmeer!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 13:47
In België is het hitterecord gisteren bijgesteld van 39.9 graden (Kleine Brogel) naar 40,2 graden (Angleur). Vandaag is ook het nationaal record (Ukkel) verbroken.

https://twitter.com/DDehenauw/status/1154326513854164992

Ook in Duitsland is gisteren in Geilenkirchen 40.5 graden gemeten, dit is nog niet erkend als het nieuwe hitterecord (tot nog toe 40.3 graden).

https://www.wetter.com/news/live-ticker-hitze-rekord-in-deutschland_aid_5d383b73a5b4b927aa329eb5.html

In Luxemburg staat het record nog op 37,9 graden (stamt uit 2003), en de verwachting is dat dat vandaag sneuvelt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 13:49
Nieuw hitterecord in Twente 38.1 graden

(https://zwoof.nl/weerkaarten/temperatuur%20rrr.png)


Het kersverse hitterecord van 37,6 graden van gisteren, is alweer verpulverd. De thermometer op Weerstation Twenthe tikte donderdagmiddag om 13.30 uur uur de 38,1 graden aan. Daarmee is het vandaag, 25 juli, de warmste dag in Twente sinds de start van de metingen in 1951.

Bron: tc tubantia (https://www.tubantia.nl/dossier-tropisch-twente/kersvers-hitterecord-alweer-aan-diggelen-38-1-graden-in-twente~accff56f/?utm_source=browser_push&utm_medium=push&utm_campaign=stdc_tt)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 14:02
Nu al in Maastricht 38,7 graden. We lopen 2 (!) graden voor ten opzichte van gisteren, en ook dat is een stijgende lijn.

Op deze manier is zelfs de 41 graden niet ondenkbaar.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 14:07
Citaat van: blabla op do 25 jul 2019 - 13:47In België is het hitterecord gisteren bijgesteld van 39.9 graden (Kleine Brogel) naar 40,2 graden (Angleur). Vandaag is ook het nationaal record (Ukkel) verbroken.

https://twitter.com/DDehenauw/status/1154326513854164992

Ook in Duitsland is gisteren in Geilenkirchen 40.5 graden gemeten, dit is nog niet erkend als het nieuwe hitterecord (tot nog toe 40.3 graden).

https://www.wetter.com/news/live-ticker-hitze-rekord-in-deutschland_aid_5d383b73a5b4b927aa329eb5.html

In Luxemburg staat het record nog op 37,9 graden (stamt uit 2003), en de verwachting is dat dat vandaag sneuvelt.

39,9 is record van Luxemburg.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op do 25 jul 2019 - 14:10
41,7 graden in deelen aldus rtl nieuws
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 14:11
BREAKING

KNMI meldt dat 40 graden gehaald is! Zegt zelfs 41,7, maar lijkt mij onwaarschijnlijk.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 14:11
40,8 Deelen 14:00!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 14:12
Citaat van: TMCThomas op do 25 jul 2019 - 14:1041,7 graden in deelen aldus rtl nieuws
Wowww !!!  :o :o :o :o :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op do 25 jul 2019 - 14:13
Ik vermoed dat er iets misgaat in Deelen, temperatuur wijkt teveel af met de stations in de omgeving.

Iemand een dolletje uit aan het halen daar?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op do 25 jul 2019 - 14:14
In de tweet melden ze inderdaad 41,7. Dat is snel gegaan, om 5 voor 2 was het pas 40. Misschien een bosbrandje in de buurt?

EDIT: Wilfred Jansen (weerplaza) tweet dat het KNMI de meting gaat controleren, het zou immers een stijging van 3 graden in 10 minuten betekenen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 14:19
Citaat van: GeneralDuke op do 25 jul 2019 - 14:14In de tweet melden ze inderdaad 41,7. Dat is snel gegaan, om 5 voor 2 was het pas 40. Misschien een bosbrandje in de buurt?
En? is er ook nog weer een extra journaal geweest?  ;D

Edit:  Extra journaal !
(https://zwoof.nl/weerkaarten/temperatuur40.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 14:20
42.1c meet Deelen nu
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 14:21
42,1 in gelderland. Nog steeds goed om in te werken? Wanneer leg je de grens waarbij werken en dergelijke gevaarlijk wordt?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 14:22
Citaat van: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 14:0739,9 is record van Luxemburg.

Waar heb je dat record vandaan? Hier hebben ze het nml. over 37,9 graden:

http://www.lessentiel.lu/fr/luxembourg/story/le-record-absolu-de-chaleur-manque-d-un-rien-26248897
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op do 25 jul 2019 - 14:22
Is de 41 toch al gehaald vandaag. 😅
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Eric op do 25 jul 2019 - 14:25
Zéér onwaarschijnlijk, die 41,7.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op do 25 jul 2019 - 14:26
Ik geloof niet zo in Deelen, 3 graden warmer dan overal en dat in 10 minuten.

Eindhoven aan kop met 39,1, denk dat we daar naar moeten kijken.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 14:27
Holy moley, ik krijg half meteovolgend twitterlqnd over mij heen zodra ik de waarneming in twijfel trek.

Komen de experts aan het woord, is iedereen sorry etc.

Wondere wereld lol.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op do 25 jul 2019 - 14:29
Ze zijn het aan het uitzoeken. Even wachten of dit echt zo is.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op do 25 jul 2019 - 14:29
Aldus Weerplaza:

14:20 Paniek vanwege vreemde meting
Om 13.55 uur rapporteerde meetstation Deelen, op de Veluwe, een maximum van 40,8 graden. In de 20 minuten daarna steeg het kwik zelfs naar 42,9 graden!

De metingen van station Deelen worden nog als twijfelachtig bestemd. De stijging van de temperatuur met meer dan vier graden in 30 minuten moet nader bestudeerd worden om na te gaan wat er aan de hand is. Het wegvallen van de wind, waardoor het plotseling windstil werd, kan een deel van de stijging verklaren, maar dat wordt door het KNMI verder uitgezocht. Op dit moment negeren wij de metingen van Deelen..
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 14:31
Lijkt nu bijgesteld te zijn: 39,5c
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op do 25 jul 2019 - 14:33
Citaat van: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 14:31Lijkt nu bijgesteld te zijn: 39,5c

Nee dat is de huidige temperatuur. Wat weerplaza zegt (hierboven bij monde van vlerk) klinkt als een mogelijke verklaring, en dat zou dan ook verklaren dat het daarna weer redelijk snel afkoelt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: RealDeal op do 25 jul 2019 - 14:33
Lijkt mij iets niet goed te gaan in Deelen.

Van 13:40 - 35.8
  - 13:50 - 38.3
  - 14:00 - 40.8
  - 14:10 - 42.1
  - 14:20 - 39.5

Hebben ze er soms een witte vrachtwagen in de buurt gezet  ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 14:34
Haha misschien wou iemand daar echt de meting saboteren.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 14:36
Citaat van: vlerk op do 25 jul 2019 - 14:29Aldus Weerplaza:

14:20 Paniek vanwege vreemde meting
Om 13.55 uur rapporteerde meetstation Deelen, op de Veluwe, een maximum van 40,8 graden. In de 20 minuten daarna steeg het kwik zelfs naar 42,9 graden!

De metingen van station Deelen worden nog als twijfelachtig bestemd. De stijging van de temperatuur met meer dan vier graden in 30 minuten moet nader bestudeerd worden om na te gaan wat er aan de hand is. Het wegvallen van de wind, waardoor het plotseling windstil werd, kan een deel van de stijging verklaren, maar dat wordt door het KNMI verder uitgezocht. Op dit moment negeren wij de metingen van Deelen..

Het is wel een mooi plaatje (wat records betreft)  :)

(https://zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TXTX_latest.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 14:42
Andere Tijden over 20 jaar:

'Het record dat nooit mocht bestaan'

Over wat er nou gebeurde op die ene juliedag toen voor het eerst in Nederland de 42 graden gehaald zou zijn, en hou de waarneming toch niet standhield. Het vergeten station Deelen.

Oh nee, Andere Tijden bestaat niet meer.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op do 25 jul 2019 - 14:43
Lijkt nu weer de goede temperatuur aan te geven, op naar de 40 waar dan ook in NL!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 14:43
Ongelofelijk dat er vandaag na zo'n helse hitte dag geen verkoeling komt.. Vroeger brachten die Spaanse pluimen nog wel spannende dagen of dat de hitte door de inversie zou breken maar nu is er niks van onweerskansen te bekennen.. Hoe kan dat zo 🤔
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 14:44
Zeeland heeft nu ook een nieuw provincierecord. Drenthe, Gelderland en Overijssel hebben het record van gisteren alweer verbeterd. De Bilt zit nog maar 0.1 graad onder het oude record van gisteren.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 14:48
Ondertussen:
Mesoscale Discussion ingevoerd door Estofex voor de situatie later vanmiddag.

Hier te vinden (http://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2019072516_201907251218_0_mesoscalediscussion.xml)


Record van gisteren is nu dan echt officieel geëvenaard.
Updates van mij kant komen later. Spitsuur hier nu.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 14:55
Citaat van: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 14:48Ondertussen:
Mesoscale Discussion ingevoerd door Estofex voor de situatie later vanmiddag.

Hier te vinden (http://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2019072516_201907251218_0_mesoscalediscussion.xml)


Record van gisteren is nu dan echt officieel geëvenaard.
Updates van mij kant komen later. Spitsuur hier nu.

Zouden we dan toch onweer krijgen in zuidoost... Ikhoop hier zooooooooooo enorm erg op he. Onweer = verkoeling.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Eric op do 25 jul 2019 - 14:56
https://www.ad.nl/binnenland/live-knmi-verklaart-hitterecord-deelen-ongeldig~a2b952f3/
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op do 25 jul 2019 - 14:59
Bijna 40° in Nederland. Dat is best wel cool.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op do 25 jul 2019 - 15:01
Knmi meld op twitter 40,4 in gilze rijen om 14.57 uur
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: maxzz op do 25 jul 2019 - 15:03
Zojuist was het record bijgesteld door de meting van Deelen weg te halen. Gilze kreeg de hoogste temperatuur met 39,5, maar nu staat Deelen weer op 42,9.
Ik ben benieuwd wat daar de oorzaak van is. De meting is inmiddels weer verwijderd en nu staag gilze op 39,7
https://hitterecord.nl/
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 15:08
Citaat van: Tam op do 25 jul 2019 - 14:59Bijna 40° in Nederland. Dat is best wel cool.
Laten we maar 'best wel hot'  zeggen :D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op do 25 jul 2019 - 15:20
Wat een bijzonder aanzicht op de homepage, muv het uiterste noordwesten heel Nederland diep in het rood! Zinderend heet nu buiten, een korte wandeling veranderd nu in een flinke inspanning. Dit zijn toch zeer bijzondere omstandigheden zo. KNMI geeft nu overigens ook code geel voor onweer af in Limburg en dan met name voor Zuid-Limburg. Kijkend richting zuidoost zie ik inderdaad behoorlijke stapelwolken, ben benieuwd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 15:22
Citaat van: petertje op do 25 jul 2019 - 15:01Knmi meld op twitter 40,4 in gilze rijen om 14.57 uur
Hier het kaartje ( incl. correctie Deelen) :

(https://zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TXTX_latest%20(1).png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: maxzz op do 25 jul 2019 - 15:29
De temperaturen lijken nu toch weer wat te dalen. Enschede heeft net niet de 40 gehaald
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 15:31
Citaat van: maxzz op do 25 jul 2019 - 15:03Zojuist was het record bijgesteld door de meting van Deelen weg te halen. Gilze kreeg de hoogste temperatuur met 39,5, maar nu staat Deelen weer op 42,9.
Ik ben benieuwd wat daar de oorzaak van is. De meting is inmiddels weer verwijderd en nu staag gilze op 39,7
https://hitterecord.nl/

Verklaring bij Weerplaza:

"Één van de twee sensoren die elk weerstation heeft, ging in Deelen NIET mee met de stijging. Dus het was een sensorfout. Ook de wiskundige waarschijnlijkheid was nihil"


Er ontstaan nu flinke wolkenpartijen boven zuidoost Limburg. Lijkt toch wat te gaan ontstaan aan buien later vanmiddag.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 15:31
Bohhh armandje zeg alsjeblieft dat midden limburg ook verkoeld wordt :p ik doe alles voor een onweersbui 💦
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op do 25 jul 2019 - 15:34
Citaat van: zwoof op do 25 jul 2019 - 15:08Laten we maar 'best wel hot'  zeggen :D

Elfstedentocht is hot. 40 graden is cool 😇😅
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 25 jul 2019 - 15:50
Het lijkt alweer in te kakken armand :( jammer.. Zelfs op zo'n dagen geen spektakel.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 15:51
Ook het provincierecord in Zuid-Holland is verbroken. Daarnaast hebben Overijssel en Gelderland nu ook de 40 graden grens doorbroken. Alleen Noord-Holland heeft nog geen nieuw record.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op do 25 jul 2019 - 15:52
40.2 Twente en Hupsel (Eibergen) !

(https://zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TXTX_latest(2).png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op do 25 jul 2019 - 15:56
4 stations boven de 40 nu, Eindhoven ook aangesloten
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 15:57
Op een rijtje: de nieuwe records tot nu toe (17:40 uur)

Inderdaad alleen Noord-Holland nog geen record. Het kan nog wel gebeuren!

5 (!) provincies met minste 1 weerstation in de 40 graden.

Noordelijke provincies bezig met eindsprint? En gaat Zeeland in blessuretijd toch nog warmer worden? 40,6 nu.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op do 25 jul 2019 - 16:00
40.4 😱
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op do 25 jul 2019 - 16:11
Nu hopen op het woestijn-effect; daar kan het zelfs vriezen. Maar de grond zal daarvoor de nat zijn. Al vraagje je af welke nattigheid
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 16:15
Zeeland heeft nu ook de 40 graden gehaald, 40.2 in Westdorpe. In Gilze Rijen is het record met 40.5 graden nog iets verder aangescherpt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op do 25 jul 2019 - 16:16
Citaat van: JerryL op do 25 jul 2019 - 16:11Nu hopen op het woestijn-effect; daar kan het zelfs vriezen. Maar de grond zal daarvoor de nat zijn. Al vraagje je af welke nattigheid

Ik denk dat hier de nacht te kort is (en de lucht te vochtig) om het echt flink te laten afkoelen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Global warming op do 25 jul 2019 - 16:26
20 graden=warme dag
25 graden=zomerse dag
30 graden=Tropisch
35 graden= ? ? ?
40 graden= ? ? ? ?

Zijn er meteorologische termen voor 35+ en 40+? Anders stel ik voor Hot en bloody hot 8)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op do 25 jul 2019 - 16:41
De records worden nog iets verder aangescherpt.
Gilze-Rijen: 40,6 (dus nu een volle 2 graden warmer dan het oude record van 1944)
Westdorpe: 40,4
Hupsel: 40,4
Eindhoven: 40,3
Twente: 40,2
Woensdrecht: 40,0

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op do 25 jul 2019 - 16:51
Ook Limburg (Arcen) heeft nu de 40 graden aangetikt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Kurt V.L. op do 25 jul 2019 - 18:00
In de provincie Brabant (België) ontwikkelen zich blijkbaar toch enkele pittige onweersbuien die opschuiven naar de provincie Antwerpen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op do 25 jul 2019 - 18:06
Weerstation Hoogeveen heeft inmiddels ook nog even de 39 graden aangetikt.
Ongekend, als je nagaat dat het oude provincie record (36,3) en het record van gister (36,9) gewoon met 2,7 en 2,1 graden zijn verpulverd.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 18:15
Citaat van: flyineddy op do 25 jul 2019 - 18:06Weerstation Hoogeveen heeft inmiddels ook nog even de 39 graden aangetikt.
Ongekend, als je nagaat dat het oude provincie record (36,3) en het record van gister (36,9) gewoon met 2,7 en 2,1 graden zijn verpulverd.

Eddy.

Bijzonder inderdaad.

Komt naar het altijd koele Noord-Holland! Hier geen bijzonder weer. Het record van vorig jaar staat nog steeds!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Akito op do 25 jul 2019 - 18:38
Citaat van: Kurt V.L. op do 25 jul 2019 - 18:00In de provincie Brabant (België) ontwikkelen zich blijkbaar toch enkele pittige onweersbuien die opschuiven naar de provincie Antwerpen.

Er lijkt inderdaad een beetje water aan te komen, getuige de weersatellieten:
Dit was om 16:30:
(https://i.imgur.com/Rdn6UGn.png)

En om 18:10 zojuist:
(https://i.imgur.com/niLfkgQ.png)

(zelf ontvangen thuis, erg leuk)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op do 25 jul 2019 - 18:45
Qua warmte getal hebben we iig nog een flink eind te gaan: gisteren hadden we 62,3 vandaag zullen we ook een flinke stap maken. Maar we zijn nog ver weg van 2006 met 201,3. Vorig jaar hadden we 196.0 btw. Dit wordt bijgehouden tot 31 Oktober

https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/warmtegetallen (https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/warmtegetallen)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op do 25 jul 2019 - 19:22
Wat een dag vandaag! De maximumtemperaturen zijn nu wel zowat bereikt en we kunnen langzaam gaan afbouwen naar een behoorlijk warme nacht. Zeker in stedelijke gebieden zal het moeilijk beneden de 25 graden komen. Hier de historische temperatuurkaart van vandaag:

(https://weerplaza.nl/gdata/10min/GMT_TXTX_latest.png)

Acht stations die de magische 40 graden grens overschreden hebben, verdeeld over liefst vijf provincies. Dat geeft wel aan dat deze warmte-opstoot groots is. Ook bijzonder dat Wilhelminadorp (Zeeland) die 40 gehaald heeft en toch wel redelijk omgeven wordt door water. Elders in het land was het ook uitzonderlijk warm, met uitzondering van het uiterste noordwesten en noorden werd het in heel het land ruim 35 graden, ook De Bilt verstevigde het record van gister alweer flink met 37.5 graden. In het gehele binnenland werd het zelfs heter dan 38 graden. Alleen het uiterste noordwesten en noorden bleef dus achter, met een aangenamere 29-32 graden zeker niet koud, maar door de wind aangevoerd over de Waddenzee bleef daar de temperatuur wel (flink) achter vergeleken met de rest van het land.

Alles zat mee voor die 40 te halen vandaag. Er was veel zon, de grond was kurkdroog, er was weinig vocht aanwezig en de wind kwam over het warme land. Ondanks de klimaatopwarming en alle mogelijke theorieën blijft dit in de toekomst ook nog steeds een vrij bijzondere situatie voorlopig. Restbewolking, net wat meer vocht of toch een zeewind gooien al snel roet in het eten en zijn zeker niet ondenkbaar een in land als Nederland.

Momenteel bevinden zich boven België enkele pulse buien. Je ziet ze duidelijk op de radar terug. Deze buien ontstaan snel en pakken kort en hevig uit. Ze verplaatsen zich nauwelijks, maar de buien sterven ook weer relatief snel uit, waarbij er bij de outflow weer nieuwe buien kunnen ontstaan. Dit proces breidt zich komende uren langzaam wat verder uit richting het westen en noordwesten van België, het is niet geheel ondenkbaar dat zo'n bui de grens met Noord-Brabant of Zeeland zal oversteken, maar erg groot is die kans niet.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 19:48
Tee aanvulling: de stand met alle Tx van vandaag in de provincies, de records en de verschillen t.o.v. het record TOT gisteren.

Alleen Noord-Holland geen record. @Armand denk jij dat ook dat record morgen alsnog verbroken kan worden? Ik denk van wel namelijk.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op do 25 jul 2019 - 19:57
Citaat van: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 19:48Tee aanvulling: de stand met alle Tx van vandaag in de provincies, de records en de verschillen t.o.v. het record TOT gisteren.

Alleen Noord-Holland geen record. @Armand denk jij dat ook dat record morgen alsnog verbroken kan worden? Ik denk van wel namelijk.

Allereerst bedankt voor het bijhouden van de waardes, ziet er overzichtelijk uit! Zo hebben we een mooi overzicht van de twee bijzondere dagen. Alleen voor Noord-Holland helaas net niet gelukt om records te verbreken, pijnlijk genoeg scheelt het ook steeds een paar tienden.

Of het morgen gaat lukken in Noord Holland is nog erg onzeker. De hoogste T850hPa waardes zitten in het zuidoosten en tevens lijkt er morgen wel weer een zeewind op te steken. Er kan ook nog wat restbewolking aanwezig zijn. Toch lijkt de kans weer groot dat we op veel plekken 35 graden of hoger gaan halen voordat eventuele zeewind zal opsteken. Of het daarbij dan 37 graden of warmer gaat worden in Noord Holland durf ik geen geld op te zetten. Dat blijft weer afwachten, later we hopen van wel eigenlijk dan heeft het gehele land nieuwe recordwaardes ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op do 25 jul 2019 - 20:05
Citaat van: Armand op do 25 jul 2019 - 19:57Allereerst bedankt voor het bijhouden van de waardes, ziet er overzichtelijk uit! Zo hebben we een mooi overzicht van de twee bijzondere dagen. Alleen voor Noord-Holland helaas net niet gelukt om records te verbreken, pijnlijk genoeg scheelt het ook steeds een paar tienden.

Of het morgen gaat lukken in Noord Holland is nog erg onzeker. De hoogste T850hPa waardes zitten in het zuidoosten en tevens lijkt er morgen wel weer een zeewind op te steken. Er kan ook nog wat restbewolking aanwezig zijn. Toch lijkt de kans weer groot dat we op veel plekken 35 graden of hoger gaan halen voordat eventuele zeewind zal opsteken. Of het daarbij dan 37 graden of warmer gaat worden in Noord Holland durf ik geen geld op te zetten. Dat blijft weer afwachten, later we hopen van wel eigenlijk dan heeft het gehele land nieuwe recordwaardes ;)

Thanks, en graag gedaan. Het was eigenlijk best interessant om bij te houden. Een soort race, en het houdt je scherp.

We gaan het zien morgen. Heb er een beetje een dubbel gevoel bij: moeten we het wel of juist niet willen dat het verbroken wordt? Ik denk toch van wel, idd om de rwden die jij geeft.
Iig is het record voor Berkhout, het voor mij meest nabijgelegen station, wel verbroken: 35,7 (was 34,6)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: AFTH14 op do 25 jul 2019 - 20:06
Mooi overzicht, wat een dag mensen en vanavond wordt ook nog een hele opgave.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: petertje op do 25 jul 2019 - 20:22
Het is jammer dat er in het Gooi geen officele meetpunt staat. Volgens mij is het hier 37,5 geworden. En het gooi hoort bij noord Holland.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Akito op do 25 jul 2019 - 20:43
Zoals Armand al aangaf, er manifesteert zich inderdaad het e.e.a. boven onze zuiderburen. De groei hiervan kun je goed zien met de vorige 2 fotos die ik eerder plaatste.
Ik gun ze een plensje... al zouden we het goed hier in het noorden kunnen gebruiken.
(https://i.imgur.com/HBo0ioy.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Murk op do 25 jul 2019 - 21:18
Gister nog een zeewind, nu een dikke 34 graden om 21u. Ongekend.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op do 25 jul 2019 - 21:59
Meteogroup heeft het er over dat de temperatuur in Deelen wellicht werd veroorzaakt door een hete valwind. Echter lijkt me dat het in dat geval dan gewoon geldig is?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op do 25 jul 2019 - 23:12
De temperatuur loopt hier in Noord Holland gewoon weer op!

29,1 om 22:00 en 30,3 om 22:50  :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op do 25 jul 2019 - 23:23
Bijna 23.30u en 33 graden. Het houdt niet op.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op do 25 jul 2019 - 23:24
Citaat van: TMCThomas op do 25 jul 2019 - 21:59Meteogroup heeft het er over dat de temperatuur in Deelen wellicht werd veroorzaakt door een hete valwind. Echter lijkt me dat het in dat geval dan gewoon geldig is?

Zou ik ook zeggen. Op het journaal liet de meteoroloog van Gilze-Rijen een grafiekje zien met ook de grastemperatuur. Die ging ook omhoog, en dat lijkt me vreemd als een sensor in de 1,5-m hut kapot is. Dus wie weet...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op do 25 jul 2019 - 23:33
Citaat van: GeneralDuke op do 25 jul 2019 - 23:24Zou ik ook zeggen. Op het journaal liet de meteoroloog van Gilze-Rijen een grafiekje zien met ook de grastemperatuur. Die ging ook omhoog, en dat lijkt me vreemd als een sensor in de 1,5-m hut kapot is. Dus wie weet...

Laten we het grafiekje erbij zetten zodat het eenvoudig terug te vinden is 😇
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op do 25 jul 2019 - 23:34
In Zeeland is de temperatuur ook weer opgelopen van 32,7 om 22:50 naar 36,2 om 23:20.
Hoe kan het na zonsondergang nou zo hard stijgen?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op do 25 jul 2019 - 23:58
Dit is echt niet normaal, 30 graden overdag is een ding maar om 12 uur 's nachts?! Is echt niet te doen dit.

Citaat van: X-treme op do 25 jul 2019 - 23:34In Zeeland is de temperatuur ook weer opgelopen van 32,7 om 22:50 naar 36,2 om 23:20.
Hoe kan het na zonsondergang nou zo hard stijgen?

Bewolking, de de uitstraling blokkeert en terugkaatst, Enige waar ik aan kan denken. 's winters wil het ook wel eens een aantal graden omhoog gaan als bewolking overtrekt.

EDIT: Buien komen nu erg dichtbij zeeland.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op vr 26 jul 2019 - 00:22
Citaat van: Tam op do 25 jul 2019 - 23:33Laten we het grafiekje erbij zetten zodat het eenvoudig terug te vinden is 😇

Precies, die groene gaat ook omhoog dus ik ben niet 100% overtuigd van de meetfout.
Is hier iemand die redelijk dichtbij het KNMI zit? (Niet qua locatie maar qua werk, obviously ;D )
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op vr 26 jul 2019 - 00:58
Nog steeds 30 graden 😱

Trek nog maar een biertje open...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op vr 26 jul 2019 - 03:05
03:05

Temp:        28,1c
Inside temp: 30,7c

:o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op vr 26 jul 2019 - 06:32
Wat een nacht na wat een dag.
Het is hier nu aangenaam buiten (~22 graden), dus alle ramen en deuren tegen elkaar los gezet om het huis te koelen.
Dan straks voordat ik naar mijn werk ga alles weer potdicht doen, inclusief gordijnen, en hopen dat het een beetje koel blijft.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 06:33
Lekker geplakt mensen.. Sterkte met werken. Zou er niet aan moeten denken na zo'n nacht. Maar helaas.. Ben benieuwd of er meer ongevallen en files als gevolg zijn.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op vr 26 jul 2019 - 06:41
En dan wordt je wakker in de nog warmste regio van Nederland. Volgens mij heb ik nog nooit 26 graden om deze tijd gezien.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op vr 26 jul 2019 - 06:45
Tmin is nergens onder de 20.0 graden geweest. In Deelen zelfs op 25.6 blijven hangen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 06:51
Dat zal deelen leren na die stunt van gisteren haha. Hopelijk komt er vandaag grootschalig onweer.. Het kan toch niet dat zo'n hitte dagenlang zonder fikse buien verdreven wordt...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 07:55
Blergh.. Niet nog eens 38+... Mijn lijfje kan dit niet meer aan 😜💦🌱🔥🔥🔥
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op vr 26 jul 2019 - 08:25
Ik werk in een keuken, dus warmte kan ik wel hebben. Alleen deze nacht heeft me duidelijk geen goed gedaan 😓
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op vr 26 jul 2019 - 08:27
De warmste nacht ooit gemeten, zowel de Tmin van 22.9 in De Bilt als de 25.6 in Deelen is een record. Heino is als enige nog net onder de 20 graden gedoken: 19.8

https://www.parool.nl/nederland/warmste-nacht-ooit-gemeten~b99819f8a
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op vr 26 jul 2019 - 09:42
En de eerste 30 is om 09:30 alweer een feit. In Zeeland is de wind overigens al naar west gedraaid. Benieuwd of Noord-Holland het (oude) record van 36,9 vandaag wel zal overschrijven gezien dit nog de enige provincie is waar het record nog niet is aangetikt de afgelopen dagen. ;-)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op vr 26 jul 2019 - 09:43
Nu al 29.7 graden in Gilze-Rijen. Gisteren was het om dezelfde tijd 'pas' 28.0 graden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Mrkos op vr 26 jul 2019 - 10:22
Komt vast omdat het snachts zo warm was gebleven +20 graden overal.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op vr 26 jul 2019 - 10:30
En we liggen "voor" op schema  ;D

Gisteren 10:00
temperatuur25-07-10uur.png

Vandaag 10:00
temperatuur26-07-10uur.png
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op vr 26 jul 2019 - 10:41
De verkoeling voor morgen lijkt steeds minder te worden.
De modellen berekenen steeds minder neerslag.

EC komt voor morgen in het midden weer met 32 graden.
Dat is wel wat minder maar koel wil ik het niet noemen.

Ik hoop dat het onverwacht toch tot stevige buien komt in het hele land.
Ik ben die hitte nu wel even zat.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 10:51
Omg nee 🙄 ik kan niet meer
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op vr 26 jul 2019 - 11:14
In het zuiden kunnen we morgen lekker de huizen gaan luchten. Noorden en midden blijft heet idd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op vr 26 jul 2019 - 11:32
Citaat van: X-treme op vr 26 jul 2019 - 10:41De verkoeling voor morgen lijkt steeds minder te worden.
De modellen berekenen steeds minder neerslag.

EC komt voor morgen in het midden weer met 32 graden.
Dat is wel wat minder maar koel wil ik het niet noemen.

Ik hoop dat het onverwacht toch tot stevige buien komt in het hele land.
Ik ben die hitte nu wel even zat.
Morgen is er sowieso sprake van een tweedeling in het land, westen komt al niet boven de 25 graden uit, het oosten kan het nog gemakkelijk richting de 30 graden gaan. Modellen hebben op dit moment de bijna gebruikelijke moeite met de timing van het overgangsgebied. Het zuidwesten, zuiden, zuidoosten en oosten krijgen als ik naar HAR36 en HAR40 kijk de meeste buien voor hun kiezen. Wat ook in de guidance te lezen is.
Ik heb het vermoeden dat de modellen moeite hebben met het verloop van de buien die komende avond voor het zuiden en zuidwesten verwacht worden, met name restbewolking in het zuiden en zuidoosten kan morgenochtend roet in het eten gooien. Dan blijven de meeste buien buiten de grenzen, wellicht dat Limburg er nog mee te maken krijgt. EC heb ik op dit moment even naast me neergelegd, die heeft gisteren en afgelopen nacht ook het een en ander gemist. HAR36 was spot on.

Citaat van: KNMI GuidanceHirlam en EC laten het sowieso weer bijna net zo warm worden als gisteren. Feit is wel dat T850 t.o.v. gisteren 1 a 2 graden lager ligt, daarentegen beginnen we vanmorgen wel met veel hogere starttemperaturen. In Noord-Holland zou de verdamping van de gevallen neerslag van vannacht nog een iets temperende werking kunnen hebben op de maxima aldaar. In het zuidwesten zouden wolkenvelden (buienrestanten) in de ochtend nog wat vertragend kunnen werken op de temperatuurstijging. Voorlopig heb ik ervoor gekozen de temperatuurverwachting van vandaag iets minder extreem gemaakt dan gisteren. De buienkans vanmiddag boven het zuiden zijn door de iets vochtigere lucht aan de zuidflank van het thermische laag wat waarschijnlijker dan vandaag, zie ook progtemps. Ha36/40 laten dan de meest actieve buien zien waarbij de (zware) windstoten een belangrijk aandachtspunt zijn. Zaterdag neemt de kans op forse onweersbuien verder toe, de kans op windstoten neemt dan af, maar mogelijk gaat er lokaal dan behoorlijk wat regen vallen (PW met 40-45 mm zeer hoog, weinig gradient). We zien tussen de modellen wel verschillen in de positie van het thermische laag, daarmee dus ook onzekerheid tot hoever noordelijk de buien kunnen komen. HARM40, Hirlam en EC leggen de as van het thermische vore Noord-Holland naar Twente. HARM36 heeft deze as wat noordelijker liggen.. In de ochtend eerst een thermische vore, later in de middag een koufront vanuit het zuidwesten.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op vr 26 jul 2019 - 11:54
Het blijft inderdaad nowcasten wat er op de vore en erachter gaat gebeuren komende dagen.

Momenteel schiet de temperatuur weer vol de hoogte in. 3 dagen achter elkaar rond de 40 graden op sommige plekken, bizar!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Lothiriel op vr 26 jul 2019 - 12:04
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190624_04476846 (https://www.standaard.be/cnt/dmf20190624_04476846)

Belgisch hitterecord naar boven bijgesteld door het KMI, 41,8 graden gemeten in Begijnendijk bij Aarschot in Vlaams-Brabant.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op vr 26 jul 2019 - 12:27
Ook in Luxemburg een nieuw record: 40.8 graden is daar gemeten in Steinsel.

http://www.lessentiel.lu/fr/luxembourg/story/historique-il-a-fait-40-8-degres-a-steinsel-17732399
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op vr 26 jul 2019 - 12:28
Zaanstad mocht zich vannacht (tussen 3 en half 5) tegoed doen aan flinke regen en onweer. Onwijs! De temperatuur was voor de regen nog ruim 28graden... daarna werd het voelbaar kouder. Ik schat dat het zo 5 graden heeft gescheeld, en de wind erbij... gevoelsmatig een wereld van verschil.

Maar.... deze bui is door vrijwel geen enkele prognose opgemerkt..... met deze extremen is ook de voorspelbaarheid van buien kennelijk tot in diezelfde extremen lastig.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op vr 26 jul 2019 - 12:28
En Duitsland ook trouwens, 42.6 graden gemeten in Lingen.

https://www.bild.de/news/inland/news-inland/party-hitze-und-angel-ausfluege-deutschland-ein-sommernachtstraum-63537050.bild.html
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op vr 26 jul 2019 - 12:31
Citaat van: Global warming op do 25 jul 2019 - 16:2620 graden=warme dag
25 graden=zomerse dag
30 graden=Tropisch
35 graden= Heet
40 graden= Janken
45+ = gratis crematie

Zijn er meteorologische termen voor 35+ en 40+? Anders stel ik voor Hot en bloody hot 8)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op vr 26 jul 2019 - 12:39
Lingen....dat ligt hier hemelsbreed 20 km vandaan.... Ook een uitschieter in de metingen?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op vr 26 jul 2019 - 13:10
In de Guidance van KNMI staat uitleg over de markante temperatuurstijging van vannacht. Kan hem helaas even niet uploaden hier op het moment
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op vr 26 jul 2019 - 13:38
Citaat van: JerryL op vr 26 jul 2019 - 12:28Zaanstad mocht zich vannacht (tussen 3 en half 5) tegoed doen aan flinke regen en onweer. Onwijs! De temperatuur was voor de regen nog ruim 28graden... daarna werd het voelbaar kouder. Ik schat dat het zo 5 graden heeft gescheeld, en de wind erbij... gevoelsmatig een wereld van verschil.

Maar.... deze bui is door vrijwel geen enkele prognose opgemerkt..... met deze extremen is ook de voorspelbaarheid van buien kennelijk tot in diezelfde extremen lastig.
Klopt, in dit soort settings heeft onweer meestal een eigen wil. Er was maar 1 model die het redelijk goed had gisteren. Dat was Harmonie36 die berekende zelfs de outflow boundaries van afgelopen nacht. I am impressed!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op vr 26 jul 2019 - 13:49
Arcen zit ondertussen op 38.7. Derde dag op rij dat we het oude record uit 1944 voorbij gaan  ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op vr 26 jul 2019 - 13:54
13:30 uur en het 'oude' hitterecord van 38.6 is alweer overtroffen, ditmaal in Arcen. Daarmee nu drie dagen op rij die het oude hitterecord overtreffen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op vr 26 jul 2019 - 14:07
De eerste buitjes ontstaan zuid oostelijk van Limburg
Ben benieuwd hoe ver ze komen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 14:08
Haha JerryL geweldig. Gratis crematie xd
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: rikmulder op vr 26 jul 2019 - 14:08
In Utrecht begon het vanacht ineens heel erg hard te waaien. Helemaal uit het niets, moest zelfs een aantal ramen sluiten en de nog buiten staande parasol binnen halen. Heel erg apart, was ook net zo onverwacht weer afgelopen ineens. Tijdelijk verfrissend dus, maar dan ook heel tijdelijk. Inmiddels weer bloedjewarm in de stad.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 14:12
Citaat van: X-treme op vr 26 jul 2019 - 14:07De eerste buitjes ontstaan zuid oostelijk van Limburg
Ben benieuwd hoe ver ze komen.

Wauw krijgen we dan toch al zo snel verkoeling.. Hopelijk. Ik kan hier in Limburg een flinke plens goed gebruiken. Ben klaar met zon haha
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op vr 26 jul 2019 - 14:13
Citaat van: rikmulder op vr 26 jul 2019 - 14:08In Utrecht begon het vanacht ineens heel erg hard te waaien. Helemaal uit het niets, moest zelfs een aantal ramen sluiten en de nog buiten staande parasol binnen halen. Heel erg apart, was ook net zo onverwacht weer afgelopen ineens. Tijdelijk verfrissend dus, maar dan ook heel tijdelijk. Inmiddels weer bloedjewarm in de stad.
Die plotselinge wind waren dus de windvelden die door de buien in België en zeeland werden geproduceert (outflow boundaries). Dit heeft zelf op bepaalde plekken in Nederland voor een heatburst gezorgd waardoor de temperatuur ineens weer steeg naar de 30 graden. Kans dat dit vanavond en vannacht weer gebeurt is wederom aanwezig.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: rikmulder op vr 26 jul 2019 - 14:15
Citaat van: ThaGhostNL op vr 26 jul 2019 - 14:13Die plotselinge wind waren dus de windvelden die door de buien in België en zeeland werden geproduceert (outflow boundaries). Dit heeft zelf op bepaalde plekken in Nederland voor een heatburst gezorgd waardoor de temperatuur ineens weer steeg naar de 30 graden. Kans dat dit vanavond en vannacht weer gebeurt is wederom aanwezig.

Bedankt voor je uitleg. Vroeg me inderdaad af hoe dat zo ineens kon ontstaan. Mag vanavond wel weer komen 😉
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 14:17
veel activiteit in die bui bij aachen man.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op vr 26 jul 2019 - 14:36
Leuk feitje tussendoor: er is nu officieel sprake van een landelijke hittegolf.

Bijzonder: dit is het geval sinds 02:00 vannacht! XD
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op vr 26 jul 2019 - 14:43
Citaat van: Armand op vr 26 jul 2019 - 13:10In de Guidance van KNMI staat uitleg over de markante temperatuurstijging van vannacht. Kan hem helaas even niet uploaden hier op het moment

Hierzo:
Afgelopen nacht is de grenslaag opgeschud door outflow van onweerscomplexen boven het westen van ons luchtruim. Uit de metingen van Cabauw bleek dat dit tot minimaal 200 meter effect had op de temperatuur. Door het binnenrollen van die outflow werd warme lucht van boven de inversie naar beneden gebracht, waardoor de temperatuur (en ook het dauwpunt) afgelopen nacht in sommige plaatsen binnen korte tijd enkele graden steeg, soms weer tot ruim boven de 30°C. Dit zeldzame verschijnsel noemen we een 'heat burst'. Alhoewel met name Harmonie36 de outflow uiteindelijk goed te pakken had, is het remmende effect op de opwarming te groot. Beide Harmonies, maar met name Ha36, zijn te koud op dit moment.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Lothiriel op vr 26 jul 2019 - 15:11
Hoewel ik de huidige hitte te veel vind en blij ben dat het vanaf morgen afgelopen is, vind ik het toch jammer dat we in 1 klap teruggaan naar een wisselvallig & koel weertype. Waar eerst nog 26-30 graden verwacht werd na een koel intermezzo op zondag gaan de modellen momenteel uit van 20-23 graden en ik zag zelfs sub-20 voorbijkomen. Altijd jammer dat ons zeeklimaat weinig aangename middle ground lijkt te kennen! 🙃
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 15:25
godklere zul je zien dat die bui weer onder ons langs duikt.. ik ga kapot : o gun ons die afkoeling...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op vr 26 jul 2019 - 15:59
De temperatuur in het westen gaat nu hard omlaag.
Ijmuiden ging van 36,1 naar 28,4 in 30 minuten.
De wind is duidelijk gedraaid.

In eigen tuin overigens nog steeds 36,3 in de schaduw.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Ubachsberg op vr 26 jul 2019 - 16:05
Zwaar onweer nu in ubachsberg, regen tot nu toe een paar druppels, wel een duidelijke temp. daling nu 30.1 graden en half uur geleden nog 35.3 was! Heftig me barometer zie je gewoon bewegen!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op vr 26 jul 2019 - 16:12
Citaat van: X-treme op vr 26 jul 2019 - 15:59De temperatuur in het westen gaat nu hard omlaag.
Ijmuiden ging van 36,1 naar 28,4 in 30 minuten.
De wind is duidelijk gedraaid.

In eigen tuin overigens nog steeds 36,3 in de schaduw.

De wind was al ongeveer een uur geleden gedraaid in IJmuiden, echter wordt de temperatuur gemeten in Wijk aan Zee. Dat nu pas de Temp omlaag is gegaan geeft aan dat de vore duidelijk vertraagd en waarschijnlijk tot halverwege NH (van zuid naar noord gezien) zal komen.

Overigens is Arcen zojuist de 40 graden gepasseerd! (40.1).
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op vr 26 jul 2019 - 16:14
Volkel heeft zojuist de 40,1 aangetikt. Voor de tweede dag op rij en in de Nederlandse geschiedenis is de temperatuur de 40 graden gepasseerd.
Ook Arcen zit met 39,9 dichtbij.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op vr 26 jul 2019 - 16:24
Citaat van: Koen-IJM op vr 26 jul 2019 - 16:12De wind was al ongeveer een uur geleden gedraaid in IJmuiden, echter wordt de temperatuur gemeten in Wijk aan Zee. Dat nu pas de Temp omlaag is gegaan geeft aan dat de vore duidelijk vertraagd en waarschijnlijk tot halverwege NH (van zuid naar noord gezien) zal komen.

Overigens is Arcen zojuist de 40 graden gepasseerd! (40.1).

Ja klopt, had gezien dat de wind al lang gedraaid was, maar na een uur daalde de temp pas, maar wel gelijk heel snel.

En het is inderdaad wijk aan zee, maar het scheelt maar een paar km  ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 16:32
maastricht zakt gwn in een half uur 10 graden in temperatuur.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op vr 26 jul 2019 - 16:58
Flinke regenbui over Eindhoven nu ineens, zie het niet op de radar??
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op vr 26 jul 2019 - 17:07
Citaat van: vlerk op vr 26 jul 2019 - 16:58Flinke regenbui over Eindhoven nu ineens, zie het niet op de radar??
Buienradar laat nu buien zien in de buurt van Eindhoven.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op vr 26 jul 2019 - 17:14
Wat een temperatuurverschillen trouwens in het zuiden.
Om 17:00 uur in Volkel 39,4 terwijl het in Maastricht "slechts" 25 graden is en aan de (zuid-)westkust 24 graden.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op vr 26 jul 2019 - 17:14
Citaat van: zwoof op wo 24 jul 2019 - 15:28Ik kijk de Tour en er was zojuist zelfs een extra nieuwsuitzending op de NPO over het hitterecord.    Morgen weer een extra nieuws uitzending dan?  ;D

Citaat van: zwoof op do 25 jul 2019 - 14:19En? is er ook nog weer een extra journaal geweest?  ;D

Edit:  Extra journaal !

Nu ook een Touronderbreking vanwege het weer, maar dan iets anders ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Extremissimorum op vr 26 jul 2019 - 17:38
Citaat van: GeneralDuke op vr 26 jul 2019 - 17:14Nu ook een Touronderbreking vanwege het weer, maar dan iets anders ;D

Weertje daar. Linke soep met modderstromen enzo.

Humor dat ze het sneeuw noemen trouwens.

Morgen wordt het er ook niet echt beter op zo het lijkt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op vr 26 jul 2019 - 17:41
Citaat van: GeneralDuke op vr 26 jul 2019 - 17:14Nu ook een Touronderbreking vanwege het weer, maar dan iets anders ;D
Ja man gestaakt wegens sneeuwval! Ik wou dat het hier sneeuwde.  Haha!  ;D
Wel sneu voor de renners die op achterstand zaten, daar is het laatste woord nog niet over gezegd...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op vr 26 jul 2019 - 18:03
Wederom heftige regen en onweer in Eindhoven. Heerlijk!!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Eveline op vr 26 jul 2019 - 18:45
Citaat van: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 15:25godklere zul je zien dat die bui weer onder ons langs duikt.. ik ga kapot : o gun ons die afkoeling...

Jouw glas is ook altijd half leeg he  🤣🤣🤣 eerst weken waar blijft de zomer en dan nu waar blijft de verkoeling haha! Hoop dat het leuk was met je vriendin ;)

Hier in de Drome ook laatste hete dag. Morgen regen en onweer, ben benieuwd!!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Adrie op vr 26 jul 2019 - 18:54
Heerlijk dat de temperaturen hier inkakken, wegwezen met die hitte
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op vr 26 jul 2019 - 18:57
Citaat van: Extremissimorum op vr 26 jul 2019 - 17:38Humor dat ze het sneeuw noemen trouwens.
Citaat van: zwoof op vr 26 jul 2019 - 17:41Ja man gestaakt wegens sneeuwval! Ik wou dat het hier sneeuwde.

Lol ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 18:59
Haha eveline xd
Het was heel leuk. Wij hadden een mooie stranddag met 24graden :) nu was het me een beetje teveel zomer als je begrijpt wat ik bedoel 😂
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Lothiriel op vr 26 jul 2019 - 19:20
Het onweer leek hier over te trekken maar is precies plotseling opgelost want het klaart terug op. Geen druppel gevallen hier!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: devil-strike op vr 26 jul 2019 - 20:26
Op sat radar zie je de bewolking gewoon ontploffen, word groter en groter, wind begind ook aantetrekken in haarlem, en een stuk donkerder nu.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 20:32
weinig onweer.. was echt gemeen hoe het precies onder mij door trok en vervolgens na passage noordelijk langs me hoog kroop... dit zal ik nooit vergeten. vanaf nu haat ik onweer. maar gelukkig is het wel koel. lekker koel <3
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 20:35
de achterhoek nog gwn 32 graden nu.. ik heb met jullie te doen zo'n temperatuur om 20:30 : O Sterkte!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: MaikelNL op vr 26 jul 2019 - 20:54
Citaat van: dennis089 op vr 26 jul 2019 - 20:35de achterhoek nog gwn 32 graden nu.. ik heb met jullie te doen zo'n temperatuur om 20:30 : O Sterkte!

Dankjewel. Lucht trekt wel helemaal dicht, maar of daar neerslag in zit, lijkt me sterk.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op vr 26 jul 2019 - 21:52
Anders trekt alles lekker onder je door :')
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: MaikelNL op vr 26 jul 2019 - 21:54
Citaat van: der rox op vr 26 jul 2019 - 21:52Anders trekt alles lekker onder je door :')

Ja, zoals wel vaker wordt de Achterhoek overgeslagen... helaas. ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: X-treme op vr 26 jul 2019 - 22:10
Eindelijk is de wind hier ook gedraaid.
Het jammere is alleen dat het de hele dag aardig waait en precies nu is het bijna windstil, waardoor het binnenshuis nagenoeg niet afkoelt :-\
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op vr 26 jul 2019 - 22:21
Iets van 3 uur geleden stonden we net op het punt om te gaan bbq'en begon het enorm hard te waaien. Bijna alsof je in een windtunnel stond, 10 minuten later was het weer weg. Verderop dreigende wolken luchten van de buien die over het zuiden trokken, echter geen drup gevallen. Maar die (weste) wind was ook al fijn en verkoelend
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op za 27 jul 2019 - 07:07
Dat is weer heerlijk wakker worden deze ochtend, mooie klappers en krakend gedonder op een dag die verloopt met behoorlijk wat onweer. Voorlopig onder de lijn Den Haag - Den Bosch - Venlo het meeste onweer op en voor de vore, vanmiddag met het KF erbij. Belooft wat te worden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op za 27 jul 2019 - 07:08
In Deurne van half vijf tot een uur of zes lekker geonweerd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op za 27 jul 2019 - 08:04
Een beste bui gehad vannacht, maar zo te zien gaat nu alles weer onderlangs haha
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op za 27 jul 2019 - 09:53
Tha ghost of armand, hoe laat kunnen wij het koufront verwachten?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op za 27 jul 2019 - 10:23
Citaat van: dennis089 op za 27 jul 2019 - 09:53Tha ghost of armand, hoe laat kunnen wij het koufront verwachten?

Volgens mij is er geen sprake van een koufront dat in een teug over Nederland trekt en zo de warme lucht verdrijft (waar jij denk ik op zit te hopen ;D ). Boven Engeland hangt wel een front maar dat is vrij stationair en beweegt heel langzaam een beetje oostwaarts. Als je kijkt naar dauwpunten of Theta-E op 850 hPa zie je dat het in de nacht naar zondag nog steeds niet over NL is getrokken maar eerder een beetje kantelt (NW/ZO) en dan over België komt te liggen. Ten noorden daarvan wordt de lucht wel opgestuwd tegen de vore (die nu over midden-NL ligt en ook maar langzaam noordwaarts wordt gedrukt), wat buien oplevert.

Er staat weinig stroming in de atmosfeer, dus het front en de vore verplaatsen zich nauwelijks, en ook ontstane buien zullen zich maar langzaam verplaatsen.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op za 27 jul 2019 - 11:00
Vandaag hebben te maken met een 2-deling in het land. Het noorden heeft nog aanvoer van droge hete lucht vanuit het oosten en kan het daar nog over de 30 graden worden, het zuiden heeft aanvoer van koele vochtige lucht vanuit het zuidwesten en daar komt de temperatuur rond de 25 graden te liggen. Tussen deze 2 gebieden gaat er in de loop van de middag, mede door de dagelijkse gang, veel uitwisseling plaatsvinden hetgeen zich vertaald in regen en onweersbuien. Grootste kans in het zuiden en zuidwesten.

Op dit moment ligt het overgangsgebied (vore) redelijk stationair op de lijn van IJmuiden, Amersfoort en Nijmegen, wat heel goed te zien is op de satelliet beelden.

sat27719-1034.png

De vore en conv. verplaatst zich in de middag en avond iets meer richting het noorden. Hoe fel de buien uiteindelijk gaan worden ligt voornamelijk aan de uitwisseling tussen noord en zuid, wellicht dat er forcering door warmte advectie en convergentie optreed, vanaf de grond hoeven we in het zuiden op dit moment niets te verwachten.

In de avond trekt vervolgens de vore weer iets terug naar het zuidwesten en loopt in de late avond en nacht een van noord naar zuid gericht koufront tegen de zuidflank van de vore aan. Op dat moment (waarschijnlijk in de nacht) komt er ook een stuk koelere luchtsoort Nederland in. Ik verwacht dat dit vrij geruisloos gaat.

Zondag wellicht in het oosten nog kansje op een enkele geïsoleerde onweersbui nabij of op de vore. Mogelijk ook wat onweer in het noordoosten op een noordwestwaarts trekkende koude put.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Lothiriel op za 27 jul 2019 - 12:07
Ik ga de hitte al missen denk ik... zoveel regen als vandaag heb ik in geen jaren zien neerdalen denk ik! In ieder geval is het watertekort wat de afgelopen tijd opgebouwd is in 1x goedgemaakt, alles staat volledig blank.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: 4seasons op za 27 jul 2019 - 13:02
Als ik dat (huidige) kaartje bekijk van de windkracht, dan zie ik zoveel tegenstellingen.
Heb dat, voor zover ik mij herinner, niet eerder gezien.


Op de site van Meteoalarm Europe wordt voor de Waddeneilanden voor vandaag windkracht 7 gemeld.
https://www.meteoalarm.eu/ne_NL/0/0/NL-Nederland.html


Voor wie weerfilmpjes en foto's in Europa van de afgelopen dagen wilt zien
o.a.
https://twitter.com/MarkoKorosecNet/status/1154880379574259713

https://twitter.com/severeweatherEU/status/1154828781535805445

https://twitter.com/severeweatherEU/status/1154853991865565189


Overige - zie:
https://twitter.com/severeweathereu


Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op za 27 jul 2019 - 14:19
Ook een bijzondere temperatuurkaart. Dus toch maar ff vastleggen  ;)

(https://zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TTTT_latest27-7.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: ThaGhostNL op za 27 jul 2019 - 15:13
Citaat van: zwoof op za 27 jul 2019 - 14:19Ook een bijzondere temperatuurkaart. Dus toch maar ff vastleggen  ;)
Zeker weten, duidelijk te zien waar de vore zit. Ook heel goed te zien in de relatieve luchtvochtigheid en dauwpunt temps.

(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/actueel-weer/relvocht.png)

Ondertussen zijn de verschillen zodanig opgelopen dat de eerste ploffers inmiddels al zijn ontstaan, tussen Bonn en Aachen het een en ander voor het zuid-Limburg. Toppen nu tot 10km. Vanaf nu kunnen onder de lijn IJmuiden, Nijmegen en Dortmund felle buien ontstaan. trek richting tussen W en NNW conform HAR36
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op za 27 jul 2019 - 15:50
Citaat van: ThaGhostNL op za 27 jul 2019 - 15:13Zeker weten, duidelijk te zien waar de vore zit. Ook heel goed te zien in de relatieve luchtvochtigheid en dauwpunt temps.Ondertussen zijn de verschillen zodanig opgelopen dat de eerste ploffers inmiddels al zijn ontstaan, tussen Bonn en Aachen het een en ander voor het zuid-Limburg. Toppen nu tot 10km. Vanaf nu kunnen onder de lijn IJmuiden, Nijmegen en Dortmund felle buien ontstaan. trek richting tussen W en NNW conform HAR36

Yep! Het is hier schroeiend heet, maar voelt totaal niet benauwd. Zweet verdampt gelijk.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op za 27 jul 2019 - 16:59
Citaat van: zwoof op za 27 jul 2019 - 15:50Yep! Het is hier schroeiend heet, maar voelt totaal niet benauwd. Zweet verdampt gelijk.

En ik liep dus net naar buiten met 30° en dacht goh dat is best fris na al die dagen 😂
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op za 27 jul 2019 - 17:05
Citaat van: Tam op za 27 jul 2019 - 16:59En ik liep dus net naar buiten met 30° en dacht goh dat is best fris na al die dagen 😂
Lol ;D
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: boxer op za 27 jul 2019 - 17:28
Die bui in Duitsland thv Gelderland groeit gestaag zo te zien. Misschien toch nog een onweersdag op de camping
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op za 27 jul 2019 - 17:38
Stom zeg.. Zit nauwelijks activiteit in de buien...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op za 27 jul 2019 - 17:59
Moet eerlijk zeggen dat ik d'r helemaal klaar mee ben. Ik vind het zo heet dat ik alleen maar op m'n kont zit...bleh.... Maar zo te zien pas dinsdag verkoeling hier in het uiterste Twente....
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Ploeps op za 27 jul 2019 - 19:34
De hele middag trok er heel langzaam een onweersgebied richting de Achterhoek. Toen het de grens overtrok verschrompelde het ineens. Nog nooit gezien dat er in zo'n korte tijd niets van zo'n buiengebied overbleef... Leek wel of er een stopbord bij de grens stond 😉
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op za 27 jul 2019 - 23:28
Citaat van: Jenkie op za 27 jul 2019 - 17:59Moet eerlijk zeggen dat ik d'r helemaal klaar mee ben. Ik vind het zo heet dat ik alleen maar op m'n kont zit...bleh.... Maar zo te zien pas dinsdag verkoeling hier in het uiterste Twente....

Ramen en deuren nu open zetten dan, ook verkoeling in jullie hoekje nu.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op zo 28 jul 2019 - 00:40
Citaat van: Tam op za 27 jul 2019 - 16:59En ik liep dus net naar buiten met 30° en dacht goh dat is best fris na al die dagen 😂

Herkenbaar, toen ik gisteren de verwachting voor vandaag bekeek, "oh maar 30 graden, dikke prima". Het went snel...
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op zo 28 jul 2019 - 10:38
Citaat van: Tam op za 27 jul 2019 - 16:59En ik liep dus net naar buiten met 30° en dacht goh dat is best fris na al die dagen 😂

Haha begrijpelijk ja. Wat moeten wij in het zuiden dan wel niet denken, gisteren net aan 20 graden en vandaag gaan we die hier misschien niet eens halen. Zou bijna zeggen dat de winter al ingevallen is en het tijd wordt voor de winterjas na die tropische temperaturen... ;) ;D :)

Overigens wel plaatselijk veel regen gevallen in de zuidelijke helft van het land. Hier in Zuid-Limburg op enkele plekken (bijvoorbeeld een wijk in Maastricht) vrijdag een krappe 20mm, gisteren opnieuw rond de 20mm en vandaag tot dusver al bijna 30mm en het regent nog door. Een enorm verschil met het kurkdroge en dus warmere noorden!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op zo 28 jul 2019 - 17:53
Halleluja! Zojuist een verkoelend buitje gehad!

(https://zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TXTX_latest%20(3).png)


Eindelijk wat normalere temperaturen nu.   Ik hoop dat hiermee het ook meteen gedaan is voor deze zomer. 
Ondanks de droge 'Spaanse hitte'';  Heet is heet en waar je ook bent, gewoon niet fijn. Klaar nu! Hoop ik altans.  :D
(https://zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TTTT_latest%20(1).png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Remy op zo 28 jul 2019 - 17:57
Ik heb nog even de airco aangezet. Best warm nog hier.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op zo 28 jul 2019 - 18:31
Citaat van: Remy op zo 28 jul 2019 - 17:57Ik heb nog even de airco aangezet. Best warm nog hier.
Oja, hier ook hoor. Binnen is het nog steeds 30 graden hier. Op de slaapkamers hebben we airco en kan makkelijk koelen tot 20 graden , maar zodra je hem uitzet is het binnen een uur weer 30. De muren stralen gewoon hitte af. Het zal nog wel een paar dagen duren voordat de warmte eruit is. En daarvoor hebben we koel weer nodig  ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op zo 28 jul 2019 - 18:46
Buitje, 5mm.. afgekoeld van 29,2 naar 23,1 heerlijk nu!

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: marco-groningen op zo 28 jul 2019 - 19:21
Blijf het raar vinden dat er totaal geen explosief einde zit aan zo'n warme periode.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op zo 28 jul 2019 - 19:32
Citaat van: marco-groningen op zo 28 jul 2019 - 19:21Blijf het raar vinden dat er totaal geen explosief einde zit aan zo'n warme periode.

Die hebben wij vrijdagnacht gehad 😇
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Johannes96 op di 30 jul 2019 - 17:21
9e en laatste dag van de hittegolf hier  :o

3x 35+
3x 30+
3x 25+
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op di 30 jul 2019 - 18:47
Citaat van: Johannes96 op di 30 jul 2019 - 17:219e en laatste dag van de hittegolf hier  :o

3x 35+
3x 30+
3x 25+
(https://www.zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TXTX_latest%20(4).png)

Als morgen de 25 graden niet gehaald wordt is het hier ook over. Goddank!  :D

17 juli was de laatste keer dat de maxima onder de 25 was in Twente.
Tot nu toe 13 dagen 25+ waarvan 4 dagen 30+ 2 dagen 35+ en 1 dag 40+


(https://www.zwoof.nl/weerkaarten/twente.jpg)
bron: https://weerstatistieken.nl/ (https://weerstatistieken.nl/)

Maar vorige zomer hadden we daar Arend voor, die dat keurig bij hield voor alle stations. Ik heb hem al een hele tijd niet vernomen hier.    ???
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op di 30 jul 2019 - 19:24
De hittegolf loopt nu inderdaad ook in het oosten en noorden ten einde na vandaag. Morgen lijkt de 25 graden net niet gehaald te worden. Het was een behoorlijk intensieve hittegolf die vrijwel iedereen wel aandachtig heeft meegekregen. De setting was hooguit absurd te noemen en maarliefst 3 dagen werd het old-time hitterecord van 38.6 graden verbroken, dat geeft wel aan hoe bijzonder deze situatie was!

Nu zijn we aangekomen aan een heel ander weertype, namelijk het 'echte' Nederlandse zomerweer. Ik heb er meteen maar de pluim bijgenomen voor Midden Nederland:
(https://www.weerplaza.nl/gdata/eps/eps_pluim_tt_06260.png)

Vrij duidelijk beeld, komende twee weken blijft de temperatuur dagelijks rond de 20-25 graden liggen met daarbij een afwisseling van enkele dagen droog en zonnig en soms een bui of wat meer regen. Voor de extreem-weerliefhebbers een oersaaie periode, maar desalniettemin toch aangename temperaturen en normaal weer voor de tijd van het jaar. Er zijn ook zeer weinig leden die boven de 25 gaan of beneden de 20 graden. De kans op zomerse temperaturen of een koele zomer zijn dus zeer klein.

Na deze periode zitten we alweer halverwege augustus. De dagen beginnen dan weer te korten en de kans op extreme zomerwarmte neemt dan al significant af. Een tweede periode van 35+ temperaturen lijkt daarmee ook onwaarschijnlijk voor het resterende deel van deze zomer, maar tropische temperaturen zijn zeker tot in september nog mogelijk. We gaan het allemaal zien, voor nu dus voorlopig een rustige periode waarin vrij weinig te melden valt.

Kijken we tenslotte nog even naar de actuele situatie omtrent droogte, dan zien we het volgende beeld:
(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/geografische-overzichten/rdev/rdev_geografisch.png)

In de zuidelijke helft viel er plaatselijk flink wat regen, maar over het algemeen is de droogte-situatie mede door het zeer warme weer verder verslechterd. We zien met name in de oostelijke regio's en Zeeland een behoorlijk tekort, met op toch wel uitgebreide schaal meer dan 200mm tekort aan neerslag. Een strook langs de westkust en Zuid-Limburg hebben tot dusver wat meer neerslag gehad, maar ook in deze gebieden spreekt men nog altijd van een tekort. Komende periode dus licht wisselvallig tot wisselvallig weer met zowel de temperatuur als de neerslagkansen meer rond normaal. Daarmee verwacht ik dat het neerslagtekort gemiddeld gezien ook redelijk constant zal blijven.

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op di 30 jul 2019 - 21:38
Citaat van: Johannes96 op di 30 jul 2019 - 17:219e en laatste dag van de hittegolf hier  :o

3x 35+
3x 30+
3x 25+

Dan is er dus sprake van een zogenaamde 'superhittegolf'.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op wo 31 jul 2019 - 11:43
Kustconvergentie is nu duidelijk zichtbaar voor de kust van Noord- en Zuid-Holland. Plaatselijk valt daar meer dan 20mm aan regen in korte tijd. Later vandaag ook rondom het IJsselmeer flinke buien mogelijk. Het binnenland krijgt er allemaal veel minder van mee, met name in het zuidoosten kan het gewoon grotendeels droog blijven.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 31 jul 2019 - 17:35
Het lijkt erop dat voor weerstation Nieuw Beerta de hittegolf nog (net) niet voorbij is.
De maximum temperatuur van vandaag daar staat op 25,6 graden.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op wo 31 jul 2019 - 18:37
Citaat van: flyineddy op wo 31 jul 2019 - 17:35Het lijkt erop dat voor weerstation Nieuw Beerta de hittegolf nog (net) niet voorbij is.
De maximum temperatuur van vandaag daar staat op 25,6 graden.

Eddy.
Dat klopt!

(https://www.zwoof.nl/weerkaarten/GMT_TXTX_latest%20(5).png)


Nieuw Beerta heeft hiermee tot nu toe een hittegolf van 10 dagen.

(https://www.zwoof.nl/weerkaarten/nieuw-beerta.jpg)
bron: https://weerstatistieken.nl/ (https://weerstatistieken.nl/)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 31 jul 2019 - 20:59
Citaat van: zwoof op wo 31 jul 2019 - 18:37Nieuw Beerta heeft hiermee tot nu toe een hittegolf van 10 dagen.

Bedankt zwoof! :)
Toch wel bijzonder zo'n lange hittegolf hier in het noordoosten.
Meestal mogen we hier al blij zijn als het überhaupt tot een hittegolf komt.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op vr 02 aug 2019 - 13:57
Iemand een idee of de Krul over omgeving Roermond gaat trekken? Zo richting camping daar maar kan beter wachten lijkt het.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jasneker op vr 02 aug 2019 - 14:07
Best mogelijk, het gebied trekt naar het zuid oosten weg, langzaam.
No ondertussen best wel een mooie bak regen gehad, was ook erg nodig.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op vr 02 aug 2019 - 14:11
Citaat van: Jasneker op vr 02 aug 2019 - 14:07Best mogelijk, het gebied trekt naar het zuid oosten weg, langzaam.
No ondertussen best wel een mooie bak regen gehad, was ook erg nodig.

Buienradar lijkt het of 'ie over Achterhoek wegtrekt, maar dat kan ook hoop zin. :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op vr 02 aug 2019 - 16:38
Ik zie hier nu al de hele middag donkere wolken ten zuidwesten van mij op slechts een paar kilometer afstand, maar het is hier nog steeds lekker zomers warm met vrij veel zon. :)
Er is ook nog geen drup regen gevallen, wat wel een beetje jammer is voor de natuur.

Ook vrijwel geen wind hier waardoor het ook echt warm aanvoelt.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jasneker op za 03 aug 2019 - 10:49
52 mm regen gehad hier gisteren, erg nodig ook, leek soms wel zondvloed achtige regen 50 meter zicht..
Nu weer droog, goed voor de Sneekweek bezoekers en wedstrijden.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Jenkie op zo 04 aug 2019 - 18:49
Helaas in Noordoost Twente weer maar drie druppels regen. De Spaanse binnenlanden zjn er niets bij. De herfst lijkt hier al begonnen....
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: MaikelNL op ma 05 aug 2019 - 13:59
Citaat van: Jenkie op zo 04 aug 2019 - 18:49Helaas in Noordoost Twente weer maar drie druppels regen. De Spaanse binnenlanden zjn er niets bij. De herfst lijkt hier al begonnen....

Het blijft bijzonder het onderlinge verschil. In Doetinchem is er afgelopen weekend bijna 60mm gevallen en bij ons (Borculo) op zo'n 30 kilometer van Doetinchem nagenoeg niets. Heel voorzichtig is de natuur aan het opkrabbelen na de afgelopen dagen, maar daarvoor is nog wel erg veel regen nodig. En niet zo warm. :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Koen-IJM op di 06 aug 2019 - 10:57
Voor zaterdag wordt er ondertussen een flinke wind berekend. Windstoten tot 80/90 KMh mogelijk.
Hieronder de windstoten pluim van Vlissingen & Schiphol.

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op do 08 aug 2019 - 11:49
morgen nog een warme zomer dag en daarna komen de gemiddeldes niet meer boven de 20 graden uit voor 2 weken lang. De WC heeft de zomer vernietigd.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Streamertje op vr 09 aug 2019 - 20:39
Uiteraard, ik heb de komende 2 weken vakantie...lekker dan ... :o
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op za 10 aug 2019 - 17:55
Ik weet dat het ff wat minder warm wordt naar is dit niet een beetje erg vroeg?
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op za 10 aug 2019 - 21:06
Poeh dan komt het wel erg dichtbij, beelden van de tornado in Luxemburg.


Das niet niks.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op zo 11 aug 2019 - 11:02
Citaat van: TMCThomas op za 10 aug 2019 - 21:06Poeh dan komt het wel erg dichtbij, beelden van de tornado in Luxemburg.

Das niet niks.

Omg 😳 een klein beetje meer noordelijk en m'n auto was ook naar de haaien geweest 🤔🧐🦗
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op ma 12 aug 2019 - 08:31
Citaat van: Streamertje op vr 09 aug 2019 - 20:39Uiteraard, ik heb de komende 2 weken vakantie...lekker dan ... :o

Vrij lullig idd.. Er is niks te bekennen van zomer voor de komende 2 weken :p en dan is de zomer ook voorbij. Afgezien van die extreme 40tigers was dit gwn een slappe aftreksel van zomer :) op naar het verschrikkelijke winterseizoen met 2,9 mnd regen en 2 dagen sneeuw 😂
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: blabla op ma 12 aug 2019 - 08:59
Citaat van: dennis089 op ma 12 aug 2019 - 08:31Vrij lullig idd.. Er is niks te bekennen van zomer voor de komende 2 weken :p en dan is de zomer ook voorbij. Afgezien van die extreme 40tigers was dit gwn een slappe aftreksel van zomer :) op naar het verschrikkelijke winterseizoen met 2,9 mnd regen en 2 dagen sneeuw 😂

Hoezo? In Zuidoost Brabant is Tmax in augustus 4 dagen tussen de 20 en 25 graden geweest en 7 dagen boven de 25 graden. In juli 4 dagen tussen de 15 en 20 graden, 15 dagen tussen de 20 en 25 graden, 8 dagen tussen de 25 en 30 graden en 4 dagen boven de 30 graden. Hier een meer dan prima zomer so far.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Adrie op ma 12 aug 2019 - 10:31
Lekker weertje zo,op naar de herfst en winter de gezelligste tijd van het jaar😊
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Der RoX op ma 12 aug 2019 - 13:23
Tussen de onweersbuien door is het gewoon lekker in de zon ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: vlerk op ma 12 aug 2019 - 13:59
Citaat van: blabla op ma 12 aug 2019 - 08:59Hoezo? In Zuidoost Brabant is Tmax in augustus 4 dagen tussen de 20 en 25 graden geweest en 7 dagen boven de 25 graden. In juli 4 dagen tussen de 15 en 20 graden, 15 dagen tussen de 20 en 25 graden, 8 dagen tussen de 25 en 30 graden en 4 dagen boven de 30 graden. Hier een meer dan prima zomer so far.

Precies, prima zomer zover hier in ZO-brabant. Dat het (tijdelijk) wat minder wordt is geen probleem, trekt wel weer bij.

Momenteel ook weer 24 graden met zon.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tyshane op ma 12 aug 2019 - 16:10
Ik vind het weer van de afgelopen tijd heerlijk, zo tussen de 20 en 24 graden, wolkje, zonnetje, heerlijk om wat te doen zonder je kapot te zweten en in de nacht kan je tenminste gewoon slapen. Zo af en toe een buitje met regen en onweer en zo mag het van mij nog wel even doorgaan. :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: GeneralDuke op di 13 aug 2019 - 11:23
Citaat van: Tyshane op ma 12 aug 2019 - 16:10Ik vind het weer van de afgelopen tijd heerlijk, zo tussen de 20 en 24 graden, wolkje, zonnetje, heerlijk om wat te doen zonder je kapot te zweten en in de nacht kan je tenminste gewoon slapen. Zo af en toe een buitje met regen en onweer en zo mag het van mij nog wel even doorgaan. :)

Inderdaad, en meteen zie je alle dorre gele grassen in de wijk langzaam weer wat groen kleuren. Ziet er toch mooier uit.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op do 15 aug 2019 - 22:45
Zomer lijkt langzaam weer een beetje terug te komen.

(https://i.postimg.cc/C5Vy0GVK/eps-pluim-tt-06260-24.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op za 17 aug 2019 - 15:44
Maakt de zomer een terugkeer?

De afgelopen weken was het weer niet bar slecht maar warm zomers weer was het ook zeker niet, ook op het moment is het ook nog steeds wisselvallig, en de komende dagen zet dat nog even door, het lijkt er echter op dat er verandering in zit te komen. De pluim hintte al een aantal dagen op wat warmer weer maar sinds vandaag is dat signaal een stuk duidelijker geworden (Echter niks staat nog vast)

(https://i.postimg.cc/FRsm8jKw/eps-pluim-tt-06260-25.png)
Nieuwe pluim ECMWF

De afgelopen weken hadden we last gehad van lagedrukgebieden op de oceaan die regen en koelere lucht met zich meebrachten en momenteel is dat ook nog het geval, zoals goed te zien op de GFS kaart van vandaag.

(https://i.postimg.cc/jqynwqsD/gfs-0-6-4.png)]

Echter lijkt daar verandering in te komen, de hogedruk keert namelijk terug en neemt warmere lucht met zich mee, wellicht weer 30+. De grens tot waar de hogedruk en warmte komt ligt vrij dicht bij Nederland mogelijk kan het dus nog fout gaan maar op het moment lijkt het erop dat we inderdaad weer een beetje zomer krijgen.

(https://i.postimg.cc/fRwfw20g/gfs-0-162.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: dennis089 op zo 18 aug 2019 - 20:01
Zomers weer is vrijwel zeker nu. Vanaf morgen wordt het rustiger en vanaf woensdag gaat de temperatuur in de lift. Het is even afwachten op lange termijn hoe lang het aanhoudt.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op di 20 aug 2019 - 15:25
We krijgen inderdaad opnieuw een weer wat meer zomerse periode komende tijd. Augustus verliep tot dusver nog redelijk normaal. Met name het eerste deel verliep net iets warmer met af en toe nog een zomerse dag, maar de afgelopen tijd was het beduidend koeler en geregeld ook wat regen.

Gelukkig volgt er nog een periode met toch wel zomerse omstandigheden. Gisteren zijn we eigenlijk al begonnen aan een stabiele periode dankzij meer invloed van hogedrukgebieden. Daarbij viel er gister en vandaag nog een enkele bui en blijft het nog aan de koele kant voor zomerse begrippen, maar de zon is op veel plekken toch al geregeld zichtbaar en maakt het voor het gevoel direct een stuk aangenamer. Ook morgen krijgen we nog zo'n vriendelijke dag, ditmaal blijft het overal zo goed als droog en loopt de temperatuur nog 1 à 2 graden op vergeleken met vandaag.

Vanaf donderdag krijgen we een (wat langere?) periode met aangenaam zomerse temperatuur, goed zichtbaar in de pluim voor Midden-NL:
(https://oud.weerplaza.nl/gdata/eps/eps_pluim_tt_06260.png)

Donderdag en vrijdag landelijk rond de 25 graden en in het weekend kruipen we langzaam richting de 30 graden. Misschien halen we in het zuidoosten nog net de tropische grens. Daarbij blijft het tot en met het weekend droog en zonnig. Voor de gemiddelde Nederlander dus prima zomerweer met aangename temperaturen.

Ook na het weekend zijn er nog steeds kansen op voortzetting van de zomerse temperaturen. Er ontstaat wat meer onzekerheid als lagedrukgebieden vanuit het westen voor verkoeling en neerslag zouden kunnen zorgen. De meerderheid laat het echter tot en met donderdag aangenaam zomers warm blijven.

Na een 'valse start' van augustus dus toch weer een zomerse periode ertussen, voor hoelang blijft echter nog even de vraag ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op wo 21 aug 2019 - 01:58
Cape waardes zijn ook wel interessant!


(https://i.postimg.cc/1zmKwkBZ/eps-pluim-cape-06260.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op vr 23 aug 2019 - 16:35
We krijgen nog even een onvervalst zomers einde van augustus. Vandaag ligt de temperatuur op veel plekken al (ruim) boven de zomerse grens van 25 graden. Ook komend weekend blijft het zonnig en warm, de temperaturen lopen dan al gauw op naar waardes tussen de 25 en 32 graden. Daarbij is er veel zon en blijft het droog. Volgende week houdt de hitte nog even aan met ook op maandag vrijwel zeker zomerse omstandigheden en vergelijkbare temperaturen als komend weekend.

Dankzij deze periode met aanhoudende hitte heeft het RIVM in samenspraak met het KNMI het Nationaal Hitteplan afgegeven vanaf morgenochtend (zaterdagochtend). Kernpunten van dit plan zijn de bekende hittemaatregelen die aanbevolen worden zoals onder andere veel drinken, intensief (buiten)werk vermijden overdag, zorgen voor ventilatie en zeker niet onbelangrijk; extra zorgen voor kwetsbare mensen/kinderen en de (huis)dieren. Toch denk ik dat deze periode met hitte voor de meeste mensen een stuk draaglijker gaat worden dan eerdere periodes deze zomer. De temperaturen zijn weliswaar zomers tot tropisch, maar naar verwachting wordt het niet warmer dan 33 graden. Tevens verliest de zon al langzaam aan kracht en zijn de nachten langer, waardoor er meer tijd is voor afkoeling.

Dinsdag en woensdag lijkt de hitte ook nog aan te houden, al neemt dan de onzekerheid toe door het naderen van een trog. De meeste leden laten het echter nog warm blijven en houden de kans op een abrupte omslag naar koeler weer (met onweer) voorlopig erg klein. Ook na deze periode lijkt het niet direct herfstachtig te worden. De kans op een aangename 20 graden of warmer blijft groot.

Dat maakt het mogelijk dat we deze periode de derde (regionale) hittegolf van de zomer kunnen noteren. Een hittegolf in de tweede helft van augustus is vrij bijzonder. Het is in de Bilt ook nog nooit voorgekomen dat er zo laat in augustus nog een hittegolf genoteerd kan worden. Nu blijft het momenteel nog onzeker of het ook daadwerkelijk tot een hittegolf gaat komen in de Bilt.

Daarvoor dient het minimaal 5 dagen achter elkaar 25+ te worden waarvan 3 dagen 30+. Ter verduidelijking van de kansen nemen we voor het gemak de staafdiagram van het KNMI erbij met de laatste data van EC:
(https://oud.weerplaza.nl/gdata/eps/eps_kans_tx25_06260.png)

De 5 zomerse dagen lijken er wel in te zitten voor de Bilt, het werd daar immers vandaag al warmer dan 25 graden. De tropische dagen zijn nog onzeker voor de Bilt, we zien alleen op maandag een meerderheid van de leden voor tropische temperaturen gaan, maar in de periode van zondag-woensdag zouden 2 à 3 tropische dagen wel erin kunnen zitten. Voor de Bilt wordt het dus erg spannend of het daadwerkelijk tot een hittegolf gaat komen.

Voor het zuiden, zuidoosten en oosten ligt de kans op een hittegolf al wat hoger. Hier de staafdiagram voor regio zuidoost:
(https://oud.weerplaza.nl/gdata/eps/eps_kans_tx25_06380.png)

De kans op tropische temperaturen op zondag en maandag is voor deze regio een stuk hoger. Ook zaterdag, dinsdag en woensdag zijn er genoeg leden die een tropische dag wel zien zitten. De kans dat in deze regio's een hittegolf zal optreden lijkt dus wel wat groter.

Of het nou wel of niet tot een hittegolf gaat worden, we sluiten augustus in elk geval af met prachtig zomerweer! ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Tam op zo 25 aug 2019 - 13:03
Weten jullie nog? Vroeger als Pelleboer op de radio zei dat het 30°+ zou worden dan werd het die dag bloedheet, je zweette je de peentjes en de hitte werd hoogstwaarschijnlijk afgestraft door een pittig onweertje.

Nu zie je dat het 30° is en denk je "Mwa valt best mee", gewoon een blauw luchtje en geen buitje op komst.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: RealDeal op zo 25 aug 2019 - 13:18
Citaat van: Tam op zo 25 aug 2019 - 13:03Weten jullie nog? Vroeger als Pelleboer op de radio zei dat het 30°+ zou worden dan werd het die dag bloedheet, je zweette je de peentjes en de hitte werd hoogstwaarschijnlijk afgestraft door een pittig onweertje.

Nu zie je dat het 30° is en denk je "Mwa valt best mee", gewoon een blauw luchtje en geen buitje op komst.
Gelukkig is het niet zo vochtig, was altijd een beetje het probleem in Nederland.
Nu dacht ik met de 40 graden ook dat ik het niet zou overleven maar als je eenmaal buiten bent dacht ik van "is dit het nu?".
Ben normaal ook niet zo van de extreme warmte maar zolang je je niet teveel inspant is het best goed te doen, baal alleen wel dat er nog 3 warme werkdagen aankomen en er is geen airco  :'(  (wel een seal oven die staat te draaien om nog wat extra warmte toe te voegen  :-X )
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op zo 25 aug 2019 - 21:45
Vandaag met 31.3 graden in de bilt de warmste 25 augustus ooit! Vindt het nog wel even lekker hoor, echt zomer op de valreep.  :)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: zwoof op di 27 aug 2019 - 16:23
En vandaag wederom een officiële / landelijke hittegolf erbij. Hiermee zijn we nu wel zo'n beetje gaar van deze zomer. Althans hier wordt het ook steeds gezapiger / rustiger. Dus laat het onweer nu maar snel komen om daarna geleidelijk aan in betere (lees: winterse) sferen te belanden. Zin aan!  ;)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op di 27 aug 2019 - 16:52
Citaat van: zwoof op di 27 aug 2019 - 16:23En vandaag wederom een officiële / landelijke hittegolf erbij. Hiermee zijn we nu wel zo'n beetje gaar van deze zomer. Althans hier wordt het ook steeds gezapiger / rustiger. Dus laat het onweer nu maar snel komen om daarna geleidelijk aan in betere (lees: winterse) sferen te belanden. Zin aan!  ;)

Inderdaad en tevens een bijzonderlijke hittegolf, zo laat in de zomer hebben we sinds 1901 nog nooit een landelijke hittegolf kunnen noteren. Voorheen was dat de hittegolf in 2001 van 22 t/m 26 augustus. Momenteel loopt de hittegolf 1 dag later dan in 2001; van 23 t/m 27 augustus. We kunnen morgen hier ook nog aan toevoegen, dan zijn zomerse tot tropische temperaturen nog mogelijk. Donderdag en vrijdag lijkt de temperatuur net onder de zomerse grens van 25 graden te blijven en wordt de landelijke hittegolf waarschijnlijk onderbroken, maar in het uiterste zuidoosten en oosten kan het misschien nog net gehaald geworden. Zaterdag krijgen we voorlopig de laatste (misschien wel de allerlaatste?) zomerse dag van deze zomer als de wind kort weer even terug naar het zuiden draait.

Overigens nog een leuk feitje, sinds 1901 is dit het derde jaar dat we 2 landelijke hittegolven in één jaar mogen noteren. Eerder gebeurde dit in 2006 en vorig jaar in 2018. Regionaal hebben we zelfs 3 hittegolven kunnen noteren in het zuiden en oosten. Afgelopen jaren hebben zomerliefhebbers in Nederland helemaal niets te klagen gehad, zeker de afgelopen twee zomers zijn toch van de buitencategorie voor een land als Nederland!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op wo 28 aug 2019 - 13:26
Wel opvallend, Eelde (32,0) en Nieuw Beerta (32,2) zijn momenteel (13:10) de enige KNMI stations die de 30 graden zijn gepasseerd. Nieuw Beerta dus zelfs het warmste station van Nederland. :)
Gebeurd niet vaak dat het noordoosten het warmste is.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op wo 28 aug 2019 - 14:42
Citaat van: flyineddy op wo 28 aug 2019 - 13:26Wel opvallend, Eelde (32,0) en Nieuw Beerta (32,2) zijn momenteel (13:10) de enige KNMI stations die de 30 graden zijn gepasseerd. Nieuw Beerta dus zelfs het warmste station van Nederland. :)
Gebeurd niet vaak dat het noordoosten het warmste is.

Eddy.

Klopt inderdaad, vorige hittegolf liep in het noordoosten ook wat langer door. Dat heeft ermee te maken dat de Atlantische luchtsoort in Nederland vaak vanuit het zuidwesten naar het noordoosten trekt. Dit betekent nu concreet dat de tropische wamrte als laatst in het noordoosten verdreven wordt. Daar is momenteel ook nog veel zon aanwezig, terwijl het elders wat meer bewolkt geraakt is en iets koeler.

Of het later vandaag en vannacht tot onweer gaat komen blijkt nog erg onzeker. De modellen verschillen veel van elkaar.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op vr 30 aug 2019 - 10:18
De weerstations Hupsel, Eelde en Nieuw Beerta hebben gisteren als enige nog temperaturen van 25+ genoteerd. Dit zijn dus nog de enige stations waar de hittegolf nog officieel gaande is. Mochten deze stations vandaag ook nog de 25+ halen, dan kan de hittegolf hier mogelijk tot en met morgen voortduren.

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op vr 06 sep 2019 - 12:46
EC hint weer een beetje op een mogelijke nazomer:
(https://i.postimg.cc/25mX7rVt/eps-pluim-tt-06260.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: JerryL op zo 08 sep 2019 - 16:30
Tijd voor het Herfsttopic dacht ik zo
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: RealDeal op zo 08 sep 2019 - 18:21
Citaat van: JerryL op zo 08 sep 2019 - 16:30Tijd voor het Herfsttopic dacht ik zo
Wat zon betreft zou je denken van wel maar de temperaturen zijn toch nog gewoon redelijk, zeker voor September.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op zo 08 sep 2019 - 18:30
meh we zitten nu al een tijdje onder normaal voor de tijd van het jaar, plus de meteorologische herfst is alweer 8 dagen bezig.

De kaarten laten trouwens op het moment een nazomer in de verwachting zien. Het duurt nog even maar mogelijk keert hoge druk weer terug boven onze regio. Dat brengt veel zon en temperaturen richting de 25 met zich mee.

(https://i.postimg.cc/nr3ZfmMX/eps-pluim-tt-06290-4.png)

(https://i.postimg.cc/KYWJw8Zm/anim-mhl7.gif)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op zo 08 sep 2019 - 22:49
ja die nazomer gaat er wel komen denk ik, in het zuidoosten gaat de pluim zelfs weer richting de 30 graden!

(https://i.postimg.cc/CL9w3NnW/eps-pluim-tt-06260-1.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op ma 09 sep 2019 - 08:21
Invloed van de zee op de temperatuur is ook goed te zien in deze tijd van het jaar

(https://i.postimg.cc/8CKpY75H/temperatuur.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: AFTH14 op di 10 sep 2019 - 19:34
In de middag klaart en warmt het telkens toch heerlijk op, prima weertje hoor!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op do 12 sep 2019 - 20:54
We zijn alweer bijna halverwege september en het hete einde van deze zomer lijkt alweer lang geleden. September verloopt tot dusver ook redelijk normaal, af en toe wat nazomerachtige middagen en zonder echte herfstdagen. Komend weekend worden we opnieuw getrakteerd op een zeer aangenaam weertype dankzij een opbouwend hogedrukgebied en daarmee een aflandige stroming:

(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmodeles.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fgfs%2Fruns%2F2019091212%2Fgfs-0-54.png%3F12&hash=f0054f2ca73242ef5ae8998e05b5c1bf826d76c6)

In Zuid-Europa op veel plekken zomerse en tropische temperaturen. Alleen in Zuidoost Spanje blijft het met name morgen nog flink hozen met opnieuw heel veel overlast voor de inwoners van de gebieden rondom Alicante en Valencia.

Bij ons en ook in onze wijde omgeving blijft het komend weekend droog en zonnig. Zaterdag een aangename 20 graden, zondag nog wat warmer met 21-24 graden. Een prima weekend om nog even van de zon en warmte te genieten!

Volgende week draait de wind al snel naar meer noordelijke richtingen als het hoog zich meer verplaatst richting de Noordzee:

(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmodeles.meteociel.fr%2Fmodeles%2Fgfs%2Fruns%2F2019091212%2Fgfs-0-126.png%3F12&hash=1159c60b1de1c591391ec0c08723e5893102f637)

Het wordt dan weer wat kouder met 15-18 graden doorgaans, waarbij er alsnog wel ruimte voor de zon aanwezig is (beetje afhankelijk van de positionering van de kern van het hoog). Mogelijk trekt het hoog daarna weer even terug naar het Europese vasteland en wordt het opnieuw weer warmer, maar dat blijft voorlopig nog even onzeker. We krijgen in elk geval een mooi weekend voor de boeg!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: flyineddy op za 14 sep 2019 - 20:16
Heerlijke dag vandaag om een stukje te fietsen. Lekkere temperatuur, ook weer niet te warm. Was wel wat wind, maar daar viel nog goed tegenin te fietsen.

Aan het eind van de middag nog even lekker in het zonnetje bij het lokale kart circuit (Pottendijk) staan te kijken. Er waren op dat moment een paar kart-coureurs aan het trainen. :)

Eddy.
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Global warming op zo 15 sep 2019 - 00:19
Prachtige nazomer met nog warme en zelfs zomerse dagen in de verwachting. September de nieuwe zomermaand. Top!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: AFTH14 op zo 15 sep 2019 - 13:00
Citaat van: Global warming op zo 15 sep 2019 - 00:19Prachtige nazomer met nog warme en zelfs zomerse dagen in de verwachting. September de nieuwe zomermaand. Top!
Oh ja, ik dacht dat het na vandaag een stuk minder zou worden...nu inderdaad prima!
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op wo 18 sep 2019 - 07:58
Was een koud nachtje vanacht, vorst aan de grond!

(https://i.postimg.cc/Gpv7Bdr0/GMT-TN10-latest.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: TMCThomas op do 19 sep 2019 - 09:59
Opnieuw een koude nacht, -1.6 op 10cm in twente. Word het niet eens tijd voor het herfst discussietopic :)

(https://i.postimg.cc/Y9kK3K8G/GMT-TN10-latest-1.png)
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op do 19 sep 2019 - 18:32
Citaat van: TMCThomas op do 19 sep 2019 - 09:59Word het niet eens tijd voor het herfst discussietopic :)


Heb je helemaal gelijk in. Bij mij persoonlijk is het momenteel vrij druk na het begin van een nieuw studiejaar dat veel tijd eist. Morgen of zaterdag heb ik even tijd en zal het herfst discussietopic geschreven en geopend worden. Helaas met wat vertraging, maar nog voor het begin van de astronomische herfst ;)

Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: maxzz op vr 20 sep 2019 - 12:48
Citaat van: TMCThomas op do 19 sep 2019 - 09:59Opnieuw een koude nacht, -1.6 op 10cm in twente. Word het niet eens tijd voor het herfst discussietopic :)

Ik denk dat het wintertopic zelfs al geopend kan worden.
De Britse tabloits voorspellen de koudste winter in 30 jaar (https://www.destentor.nl/binnenland/britten-voorspellen-koudste-winter-in-dertig-jaar-tijd-staat-voor-de-deur~a923c5a8/)
(alweer :-) )
Titel: Zomer discussietopic 2019
Bericht door: Armand op vr 20 sep 2019 - 15:16
We gaan verder in het herfst discussietopic 2019! ;)

Herfst discussietopic 2019 (https://www.meteo-service.nl/index.php/topic,7654607.0.html)

Dit zomer discussietopic zal bij deze ook gesloten worden nu