Onweer en stormkansen 6 juni

Topic gezien door 5266 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 05 jun 2017 - 09:57

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweer en stormkansen 6 juni

Het KNMI praat over een indicatie voor een stingjet. Voor de mensen die het niet weten volgt er een korte uitleg:

De stormdepressie zelf betreft voldoet aan het Shapiro-Kyeser model (itt het Noorse School model) waarbij het koufront nauwelijks actief is en het warmfront (en WCB) domineert. Daarbij is in de modellen eveneens sprake van een seclusie waarbij warme lucht in de depressie is gedraaid als afzonderlijk pakker. Er zal een 'cloudhead' gevormd worden met ten zuiden van deze krul een sterke intrusie van droge stratosferische lucht. Dit is het gebied waar eventueel een tijdelijke 'stingjet' kan gevormd worden. Zo'n sting jet is een gebied in de hoogte met extra hoge windsnelheden waarbij het gevaar bestaat dat een deel ervan dmv impulsen naar de grond worden gebracht door daalbewegingen. Zeer zware windschade was in het verleden vaak gekoppeld aan dit fenomeen. Dit is een tekst van http://severeweatheroutlook.blogspot.nl. Mogelijk dat Marsel hierop in kan haken.

Synoptische situatie:
De stroming is zuidwestelijk. Een zwakke NW-ZO boven de Noordzee trekt oostwaarts en ligt overdag boven het westen van Nederland. De occlusie is herkenbaar aan een Theta-W 850 hPa rug. In de nacht naar dinsdag activeert een volgende zwakke occlusie boven Nederland. Vanmiddag vindt in een complexe frontale zone sterke cyclogenese plaats rond 47 N 10 W in de linkeruitgang van de straalstroom. Het resulterende lagedrukgebied trekt over het ZO van Engeland NO-waarts en ligt dinsdag 18 UTC ten NW van Den Helder. De bijbehorende koufrontocclusie met toenemend convectief karakter trekt dinsdagochtend van ZW naar NO over Nederland. In de namiddag en avond draait aan de zuidflank van het lagedrukgebied een occlusie in over het W of NW van Nederland, deze secundaire ontwikkeling leidt tot een verder uitdiepen en vorming van een secundair laag aan de ZO-flank van het laag. Aan de zuidflank van de ingedraaide occlusie is er indicatie voor een "stingjet".

Modelbeoordeling:
In de baan van het laag van dinsdag zijn er significante verschillen waarbij het in de Harmonie uitvoer het meest NW-lijk uitkomt en het windveld aan de Z/ZW-flank het minst ontwikkeld is. De Hir- en EC12 uitvoer zijn eensluidend met een ZO-lijker gelegen kern en wat sterker windveld. Ten opzichte van de vorige EC en Hir uitvoer komt het laag wat zuidelijker uit met als gevolg dat het maximale windveld langs de ZW kust komt, daarna neemt de gradient wat af. De oorzaak is dat de ingedraaide occlusie bij deze uitvoer veel sterker ontwikkeld is (vrijkomen van latente warmte). Aangezien de dynamische component van de ontwikkelende ingedraaide occlusie minder ontwikkeld is in de Harmonie uitvoer, zijn we momenteel geneigd de lijn van de Hir/EC uitvoer te volgen. In de EC18 uitvoer blijft het windveld tot en met woensdag 18 UTC boven het Waddengebied aanwezig. De koufrontocclusie gaat vooral boven het NO gepaard met duidelijke lijnconvectie. Uiteraard is deze het meest ontwikkeld in de Har36 uitvoer.

Wind:
Het windveld van het laag bereikt halverwege dinsdagochtend de ZW-kust. Het trekt vrij snel noordwaarts waarbij de gemiddelde wind op de kust varieert van 8 (Harmonie-) tot 9 Bft (Hir en EC uitvoer). We gaan vooralsnog uit van 8, mogelijk 9 Bft. Uitschieters komen tussen 40 en 50 kt uit met in de Hir uitvoer in de middag kortdurend circa 55 kt. (exacte waarde niet presenteerbaar), de EC18 uitvoer laat dinsdagavond in het NW kustgebied uitschieters van >56 kt zien. Woensdagmiddag komt er een wat groter gebied met uitschieters >56 kt in het Waddengebied. Bij de lijnconvectie op het koufront tot circa 45 kt, uiteraard het meest ontwikkeld in de Harmonie uitvoer. De EC0412 Eps uitvoer geeft alleen voor Vlissingen ca 10% kans op uitschieters van 100 km/uur of meer, voor de rest van de beschikbare locaties is dit minder dan 5%. De GlamEps uitvoer (gaat maar tot di 18 UTC) laat voor het ZW kustgebied kansen tot ca 20% zien. Interne kansschatting geeft voor windstoten langs de kust 22% kans op overschrijding van het oranje criterium, voor onweersbuien met windstoten > 75 km/uur 35%.

Neerslag:
Bij de occlusie van vandaag lokaal convectieve bewolking tot max FL150 met een kleine kans op FL180. Deze activeert in de nacht weer wat, De koufrontocclusie van dinsdag laat convectie toe tot FL300, kans op onweer is dan ook groot. Schering dan 20-30 kt, lijnconvectie multicell/squall. Convectieve component is uiteraard het sterkste in de Harmonie uitvoer. In de ingedraaide occlusie aan de zuidflank van het laag duidelijke verschillen. In de Harmonie uitvoer vnl convectieve neerslag, in de Hir/EC uitvoer dynamisch. We gaan van het laatste uit.

Bron KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Citaat van: Jan van Ooijen op ma 05 jun 2017 - 09:57
Onweer en stormkansen 6 juni
Mogelijk dat Marsel hierop in kan haken.
*knip*
Aan de zuidflank van de ingedraaide occlusie is er indicatie voor een "stingjet".
*knip*

Thanks voor het openen van het topic Jan. Ik zie kans op de stingjet niet zo groot in morgen. Temeer omdat de depressie niet aan de shapiro-keyser configuratie voldoet. Ondanks dat het indraaimoment van de backbent voor onze omgeving grofweg conform fase 3 van het concenptuele model plaats zal vinden vormt zich geen warme seclusie, en ontbreekt de typische frontale breuk en het actieve WF. Harmonie kan in principe rekenen aan het al dan niet ontstaan van een Stingjet maar ik zie in de output van dergelijke mesomodellen weinig indicatie voor het optreden ervan.

Windmaximum vormt zich dus agv de algemene drukgradiënt aan de zuidkant van het laagje. Bovendien staat er op hoogte niet meteen extreem veel wind, dus als er al een stingjet plaats zou vinden zal de eventuele impulsuitwisseling niet meteen aanleiding geven tot vernietigende gusts oid. Toch moeten we morgen weldegelijk brekend zijn op zware windstoten (45-55kt) in de kustgebieden.

Jan van Ooijen

Nieuwe Guidance

Bij de occlusie van vandaag lokaal convectieve bewolking tot max FL150 met een kleine kans op FL180. Deze activeert in de nacht weer wat, De koufrontocclusie van dinsdag laat convectie toe tot FL320, kans op onweer is dan ook groot. Schering dan 30-40 kt, lijnconvectie multicell/squall. Convectieve component is uiteraard het sterkste in de Harmonie uitvoer. In de ingedraaide occlusie aan de zuidflank van het laag duidelijke verschillen. In Harmonie vooral convectieve neerslag, in Hir/EC ook dynamisch. We gaan van het laatste uit.

Het windveld van het laag bereikt halverwege dinsdagochtend de ZW-kust. Het trekt vrij snel noordwaarts waarbij de gemiddelde wind op de kust varieert van 8 tot 9 Bft. Uitschieters komen tussen 40 en 50 kt uit met in de Hir uitvoer in de middag kortdurend circa 55 kt, de EC00 uitvoer laat dinsdagavond in het NW kustgebied uitschieters van >56 kt zien. Woensdagmiddag komt er een wat groter gebied met uitschieters >56 kt in het Waddengebied. Bij de lijnconvectie op de occlusie tot circa 45 kt, uiteraard het meest ontwikkeld in de Harmonie uitvoer. De GlamEps uitvoer geeft alleen voor Vlissingen ca 10% kans op uitschieters van 100 km/uur of meer, voor de rest van de beschikbare locaties is dit minder dan 5%. GlamEps gaat maar tot di 18 UTC. Interne kansschatting geeft voor windstoten langs de kust 46% kans op overschrijding van het oranje criterium, voor onweersbuien met windstoten > 75 km/uur 60%.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

As we speak trekt het KF over Zeeland ons land in. Niet bijzonder actief vooralsnog. Wel scherp begrensd met langs het grondfront enkele embedded buien. Naarmate het systeem naar het noordoosten trekt zal eea enigszins activeren, maar een gesloten lijn met diepe convectie lijkt me, net als gister overigens, niet meteen aannemelijk. Achter het KF direct windruiming naar ZW en toemenend. Gezien de windrichting vrijwel parallel aan de kust zal de meeste wind zich op de Noordzee ophouden met daar 8, lokaal 9bft. Meeste (non convective) wind zien we in deze situaties terug boven het Noordwesten. Met daar mogelijk 50-55kt aan gusts. Elders in de kustprovincies veelal hooguit 45kt (ook opletten bij buien uiteraard). De ingedraaide occlusie lijkt haar zwaartepunt vwb dynamische neerslag ook ten westen van het land te hebben dus de grote virtuele neerslaghoeveelheden van de afgelopen 48h zullen vandaag minder uitgesproken zijn. Toch zal het systeem vanmiddag wel over de westelijke helft noordwaarts trekken met enkele uren buiige regen.

01644661NK

Zojuist foto gemaakt van de bewolking die binnentrekt langs Zeeuws Vlaanderen/Zeeland.

Extreme bui met harde windstoten en ook lichtelijk onweer waar te nemen:


Zynex

Wat rustig hier nog  :o Ik vind het hier aardig te keer gaan.

marco-groningen

Vind het hier nog reuze meevallen (had ook niet anders verwacht). Is zelfs een aangename dag geweest hier.

Giso84

Hier een prima dag tot aan het midden van de middag.
Toen kwam de wind opzetten met wat regen maar helaas geen onweersklap. Gelukkig geen al te zware windstoten dus de tuin leegt nog.
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Energizer85

Hier erg slecht weer vandaag... vanmiddag vooral de wind. Vanavond een komen en gaan van toch wel flinke onweersbuien. Rake klappen en felle flitsen en af en toe slagregens

Giso84

Later op de avond toch harde windstoten gehad voor mijn gevoel.
Ook een beetje onweer in de buurt gehad waarvan ik één ontlading heb gezien die CG was maar niet kunnen vastleggen.

Tip aan mijzelf: Doe je zelf een filter cadeau voor langere exposure
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Powered by EzPortal