di 26 okt 2021 - 19:57

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Nor’easter kleurt regio New York wit

Topic gezien door 75 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 02 feb 2021 - 13:24

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Nor'easter kleurt regio New York wit


Foto gemaakt door Marina Nefkens - Vaals - Wordt het vanaf komend weekend bij ons ook weer kouder?

Al meerdere keren kwam het in de Verenigde Staten deze winter tot flinke sneeuwstormen. Enkele trokken letterlijk van west naar oost over talrijke staten, met zelfs tot in het normaal zo warme zuiden vorst en sneeuw. Ook de noordoosthoek, waaronder de regio New York, is al meerdere keren op winterweer getrakteerd. Halverwege december kwam het er nog tot een dik pak sneeuw, ook invloed van een zogeheten Nor'easter. Binnen amper 24 uur viel toen op diverse plaatsen een meter sneeuw. En gisteren – maandag – was het er weer raak. Een flink pak sneeuw kleurt de metropool New York wederom wit en legt de stad grotendeels stil.
Net als bij ons is de stad momenteel al een stuk minder druk door de Corona-maatregelen, maar gisteren – maandag – was het helemaal stil. In verband met de zware sneeuwval in combinatie met windstoten tot 80 kilometer per uur werd door de burgemeester van New York de noodtoestand uitgeroepen. Inwoners werd verzocht om niet onnodig te reizen en zoveel mogelijk binnen te blijven.

Weerstation Central Park
Inmiddels ligt er in New York gemiddeld zo'n 40 centimeter sneeuw en daar komt vandaag nog het een en ander bij. In het bekende Central Park werd vanochtend al ruim 30 centimeter gemeten en die laag kan vandaag nog verder groeien tot circa 50 centimeter. Normaalgesproken wordt er in het winterseizoen op het weerstation in Central Park in New York gemiddeld bijna 64 centimeter sneeuw gemeten en in de winter van 1995-1996 kwam het er zelfs tot 190 centimeter. En toen was er de winter van vorig jaar... deze verliep in New York en omgeving met historisch weinig sneeuw. Het was geen record, maar voor wat betreft de hoeveelheid sneeuw kwam afgelopen winter daar met slechts 10 centimeter op een vierde plek van minst sneeuwrijke winters ooit uit. De nummer 1 in die lijst in The Big Apple was die van 1972-1973, met toen in totaal slechts 5 centimeter sneeuw. De huidige winter staat dus weer een stuk hoger in de ranglijsten!

Koude noordoostenwind
De veroorzaker van deze winterstorm is wederom een zogeheten Nor'easter. Hele koude lucht vanuit Canada stroomt dan, rondom een enorm hogedrukgebied boven de Poolstreek en Canada, met een straffe wind de noordoosthoek van de Verenigde Staten in. De temperaturen kelderen dan zowel 's nachts als ook overdag tot ruimschoots onder het vriespunt. Tegelijkertijd trok vanuit het zuiden een lagedrukgebied langs de Amerikaanse oostkust, gevoed met relatief warme en vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico en de Cariben. Het lagedrukgebied lag maandag net voor de kust bij New York en daar waar die hele koude lucht vanuit het noordoosten op de relatief warmere, vochtige lucht vanuit het zuiden botst, ontstond een actieve storing. Met heel veel vocht voorradig kon deze in korte tijd heel veel neerslag loslaten en in die koudere lucht viel dat vervolgens vooral in de vorm van sneeuw.

Veel vluchten geannuleerd
Ook grote steden als New Jersey en Philadelphia zijn inmiddels bedekt onder een dikke laag sneeuw. Door het extreme winterweer werden meer dan 1600 vluchten geannuleerd, vooral op luchthavens in New York, Boston, Philadelphia en Washington.

Bij ons ook kouder?
Ook in Nederland kijken meteorologen en winterliefhebbers reikhalzend uit naar een mogelijke koude uitbraak vanaf komend weekend. De weerkaarten zijn momenteel ontzettend spannend, met volgens een deel van de (grotere) weermodellen vanaf dit weekend vrieskou en sneeuw, maar daartegenover ook een aantal (ook grote) modellen waarbij de winterkou ons niet weet te bereiken en juist zachte lucht laten uitstromen over onze omgeving. We houden het uiteraard goed voor jullie in de gaten!

Bronnen: ANP, Weer.nl

Door: Britta van Gendt
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal