"Zwaarste sneeuwval in jaren" in Spanje

Topic gezien door 700 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 06 jan 2021 - 15:13

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

"Zwaarste sneeuwval in jaren" in Spanje


Op uitgebreide schaal gaat 20-40 centimeter sneeuw vallen en lokaal nog een stuk meer. Deze kaart geeft de totale hoeveelheid sneeuw weer die valt, maar omdat een deel in de tussentijd smelt of als natte sneeuw valt, is dat niet gelijk aan het sneeuwdek.

'De zwaarste sneeuwval in jaren' en zelfs 'historische sneeuwval' zijn koppen die vandaag voorbijkomen in de Spaanse media. En hoewel het sensationeel klinkt, zijn die koppen niet onterecht. In een groot gedeelte van Spanje gaat van morgen tot en met zaterdag sneeuw vallen. Niet alleen staan er grote sneeuwhoeveelheden op het menu, ook op plekken waar het bijna nooit sneeuwt, zoals ver naar het zuiden en in Barcelona, kan het wit worden.

Vanavond begint het vanuit het zuidoosten met sneeuwen. Eerst zijn vooral de hogere gebieden in Andalusië en Murcia aan de beurt, in de loop van morgen gaat het ook sneeuwen in onder andere de regio's Castilië-La Mancha, Castilië y León, Madrid en zelfs in de bergen van Valencia en Catalonië. Tot zondagochtend gaat er op uitgebreide schaal 20 tot 40 centimeter sneeuw vallen en op de hoogste delen kan lokaal tot 70 centimeter sneeuw vallen.

Bijzonder grootschalig
Bijzonder aan de sneeuwval die wordt verwacht, is dat het merendeel van Spanje tegen het eind van de week bedekt zal zijn met sneeuw. Sneeuw op zulke grote schaal is daar zeer zeldzaam. Verder kan de hoofdstad Madrid tot 20 centimeter sneeuw tegemoet zien, wat de meeste sneeuw sinds januari 2009 zou betekenen. Ook in Barcelona, waar het zelden sneeuwt, kan het kortstondig wit worden.


Lage temperaturen
Het is al een poosje koud in Spanje, met temperaturen die op de hoogvlakte in de nachten lokaal dalen richting de -10. Gedurende de sneeuwval van de komende dagen ligt de temperatuur op de hoogvlakte ook enkele graden onder nul. Temperaturen onder het vriespunt zijn in Spanje niet ongebruikelijk, omdat het land voor een groot gedeelte op een hoogte van 500 tot meer dan 1000 meter boven zeeniveau ligt, maar momenteel is en blijft het voor Spaanse begrippen dus flink koud.

Code oranje voor gladheid, sneeuw, kou en wind
Van donderdag tot en met zaterdag is voor veel regio's alvast code geel of oranje uitgegeven. De waarschuwingen zijn vooral voor sneeuw en de gladheid die daarbij komt kijken, maar in de noordelijke helft van Spanje staan ook waarschuwingen uit voor minimumtemperaturen van -10 en daaronder. In het zuiden en op de Canarische eilanden staan waarschuwingen uit voor veel wind. Op de hoogvlaktes kan het tijdens de sneeuwval soms ook stevig waaien, waardoor de sneeuw kan gaan stuiven.


Koude lucht wordt met een (noord)oostelijke stroming naar Spanje gevoerd.

Stromingspatroon 'perfect' voor winterweer Spanje
De setting van de weerkaarten is voor het Europese continent al een poosje winters, hoewel het in Nederland maar niet wil winteren. Boven Centraal-Europa ligt aardig wat koude lucht klaar, vooral op enige hoogte. Met een noordoostelijke wind, die wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied ten westen van Europa en lagedruk boven Zuid- en Centraal-Europa, voerde en voert die koude lucht richting Spanje.


Flinke neerslaggebieden die ontstaan op de grens van warme en koude lucht, trekken de komende dagen over Spanje. Omdat Spanje voor een groot deel in de koude lucht blijft, valt die neerslag op veel plekken als sneeuw.

Ten zuidwesten van Spanje ontstaat er momenteel dan een lagedrukgebied, welke de komende dagen van zuidwest naar noordoost over een deel van het land trekt. Aan de noord- en westzijde van dat lagedrukgebied bevindt zich dan nog altijd die koude lucht, terwijl zich aan de zuid- en westzijde van dat lagedrukgebied juist (erg) warme lucht bevindt. Dankzij deze temperatuurverschillen is er veel potentiële energie aanwezig, waarmee het systeem zich snel kan ontwikkelen en grote neerslaggebieden ontstaan. Het relatief warme zeewater ten noordwesten van Afrika en boven de Middellandse Zee, geeft extra 'voeding', die warme en vochtige lucht zorgt voor extra intensieve neerslag.

Door: Daan van den Broek
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal