30-Daagse: ombouw atmosfeer naar winterstand in volle gang

Topic gezien door 749 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 02 okt 2020 - 12:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30-Daagse: ombouw atmosfeer naar winterstand in volle gang


Foto gemaakt door Michel Looyenstein - vianen

We zitten middenin de herfst en de verbouwing van de atmosfeer van de zomer- naar de winsterstand is in volle gang. In Siberië en in het noorden van Canada verschijnt de eerste sneeuw nu in het laagland, al is dat op dit moment nog wel minder dan normaal. Het gebied met zeeijs op de Noordelijke IJszee groeit weer (ook hier is er nog een grote achterstand ten opzichte van de normaal in te halen) en door de afkoeling van de stratosfeer boven de Noordpool ontstaat ook daar weer een oude bekende: de poolwervel. Voorlopig is hij echter nog niet al te sterk en hij wordt meteen ook al behoorlijk aangepakt.

Onder dit alles ontwikkelt het herfstweer zich bij ons tot nu redelijk normaal. Hadden we in september nog een lange periode met warm nazomerweer, inmiddels zijn lagedrukgebieden op de weerkaarten verschenen en hebben we al een tijdje wisselvallig weer. In de vorm van Odette konden we in een (klein) deel van Nederland de eerste herfststorm aantekenen en een tweede, Alex, is nu boven het noordwesten van Frankrijk actief.
Het bijbehorende drukpatroon is wel opmerkelijk. Dat er bij de Azoren een hogedrukgebied ligt met invloed tot over het zuidwesten van Europa, mag gesneden koek zijn, maar het sterke hogedrukgebied dat we op dit moment in de regio van Noordwest-Rusland naar het noorden van Scandinavië zien, ligt daar in deze tijd van het jaar zeker niet altijd. Tussen deze hogedrukbolwerken in ligt een soort corridor, vanaf de oceaan naar het westen van Europa. Lagedrukgebieden kunnen het Europese continent hierdoor bereiken, maar kunnen vervolgens eigenlijk niet meer weg. Ze tollen wat in onze omgeving rond. Het gevolg is een zeer gelijkvormig, wisselvallig weerbeeld dat zomaar nog twee weken kan aanhouden.

Week 1: van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober
De rekenmodellen zijn voor deze week extreem duidelijk. In de basisdrukverdeling verandert helemaal niets. De corridor, waar doorheen lagedrukgebieden het westen van Europa kunnen bereiken, blijft in tact. Ook de twee eerdergenoemde bolwerken van hogedruk verplaatsen zich niet. Het betekent voor Nederland een aanhouden van het wisselvallige en relatief koele weer. Daar waar storingen passeren, is het bewolkt en kan het een tijdje regenen, tussendoor wisselen wolken en de zon elkaar af en vallen enkele buien die in de buurt van het warme water van de Noordzee het actiefst lijken te zijn. Daar kan er soms ook onweer bij zitten. Het binnenland heeft de meeste zon. Het wordt rond 15 graden.

Week 2: van maandag 12 tot en met zondag 18 oktober
Het hogedrukbolwerk in het noorden blijft bestaan, maar krijgt uitbreiding tot over IJsland en Groenland. De corridor wordt hierdoor boven de Atlantische Oceaan afgesloten. Het deel bij ons in de buurt blijft in deze week echter nog intact. Het betekent dat het wisselvallige weer aanhoudt. Daar waar we een week eerder vooral zuidelijke tot zuidwestelijke winden in de verwachting hadden, lijken ze deze week meer west tot noordwest te worden. Iets meer een aanvoer via de warme Noordzee dus en dat zou ook landinwaarts wat meer buien kunnen opleveren. Verder schijnt tussendoor de zon nog steeds, maar verandert in de temperaturen maar weinig. Overdag wordt het nog steeds ongeveer 14 of 15 graden.

Week 3: van maandag 19 tot en met zondag 25 oktober
Daar waar het hogedrukgebied bij IJsland en Groenland wat naar het zuiden zakt en boven het midden van de Oceaan terechtkomt, zien we de lagedruk bij ons in de buurt juist Scandinavië in trekken. Ten zuiden van Nederland bouwt zich een rug van hogedruk op, horend bij het hogedrukgebied boven de Oceaan. We lijken hier weer naar een situatie toe te groeien waarin de verschillen tussen het weer in het noorden en dat in het zuiden een stuk groter worden. Daar waar het noorden nog gemakkelijk storingen en wind meekrijgt van de lagedruk boven Scandinavië, lijkt het in het zuiden in het algemeen rustiger te zijn, met minder wind en regen en juist vaker ruimte voor zon. Het wordt rond 14 graden.

Week 4: van 26 oktober tot en met 1 november
In de laatste week lijkt het hogedrukgebied op de Oceaan vanuit het westen dichterbij te komen. De wind zoekt dan wat nadrukkelijker de noordwesthoek op en de temperaturen gaan nog iets verder omlaag. In de nachten komen we steeds vaker rond een graad of 5 uit, overdag wordt het niet meer warmer dan een graad of 12 a 13.
Verder kan vooral vroeg in de week nog een enkele bui vallen, later in de week lijkt het juist op de meeste plaatsen droog te blijven. Opvallend is dat ook in deze laatste week van de verwachting, en we zitten dan al tegen de novembermaand aan, de spreiding in de diverse berekeningen helemaal niet groot is. Het lijkt allemaal vrij duidelijk te zijn.

Samenvattend
Al met al zien we dus een zeer wisselvallige eerste twee weken van de verwachting, die vanaf halverwege oktober gevolgd wordt door een periode waarin hogedrukgebieden op de Oceaan steeds meer invloed krijgen op het weer bij ons. De nachten worden dan kouder en ook overdag lijkt het tegen het einde van de periode niet meer warmer dan 12 tot 14 graden te worden. Grote afwezige tijdens de oktobermaand van dit jaar, zoals die zich nu lijkt te ontvouwen, zou de warme zuidelijke stroming zijn, die zich vaak in de periode rond de herfstvakantie voordoet en die tot zonnig weer en temperaturen boven 20 graden kan leiden. Een periode als deze wordt vaak gestuurd door de restanten van oude orkanen boven de Oceaan, maar die zijn er nu (nog) niet. We blijven de situatie natuurlijk voor je volgen.

Door: Reinout van den Born

Bron: weer.nl

Powered by EzPortal