za 04 dec 2021 - 23:48

Nieuws:

Na diverse meldingen omtrent het niet goed functioneren van het Forum, zijn er een aantal functies terug gezet naar de vorige versie. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het forum momenteel in mobiele weergave niet correct worden weergegeven. Mochten er nog functies gevonden worden die niet werken dan kunnen die gemeld worden in het Forum problemen topic. https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=4975.msg1257972;topicseen#new


Veel sneeuw in de Alpen, wateroverlast in Beieren

Topic gezien door 114 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 04 aug 2020 - 16:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Veel sneeuw in de Alpen, wateroverlast in Beieren


Zugspitze, Oostenrijkse kant. Foto door Hans ter Braak

In de Alpen is boven de 2500 meter op veel plekken sneeuw gevallen. Lokaal viel er meer dan een halve meter sneeuw en hier en daar daalde de sneeuwvalgrens zelfs tot 2000 meter. De vorstgrens lag rond de 2500 meter. De snelle afkoeling en sneeuwval zijn te wijten aan het overtrekken van een koufront. In de lager gelegen delen in het zuiden van Beieren is sprake van wateroverlast door veel regen.

We schreven twee dagen terug al over stevige (onweers)buien en weerwaarschuwingen in de Alpenlanden en Noord-Italië. Door een lagedrukgebied in Noordwest-Italië stroomde warme vochtige lucht vanuit het Middellandse Zeegebied richting de Alpen, terwijl vanuit het noordwesten juist koude lucht naderde. Op de scheidslijn van deze luchtsoorten ontstonden zware buien. Gisteren trok uiteindelijk het koufront over de Alpen, waardoor de temperatuur flink daalde en het op steeds meer plekken in het hooggebergte ging sneeuwen. Het sneeuwt nu nog even door, al trekt de neerslag langzaam weg en loopt de temperatuur – en daarmee de sneeuwvalgrens – geleidelijk weer op.
Hans ter Braak was vanmorgen op de Zugspitze, aan de Oostenrijkse kant. Daar ligt tot 60 centimeter sneeuw.

Meer dan 100 mm regen in Zuid-Beieren
In het zuiden van Beieren zijn op meerdere plekken schade, overlast en ongelukken gemeld als gevolg van de vele regen. Zo is bijvoorbeeld de snelweg A8 (München-Salzburg) in beide richtingen afgesloten in verband met het overstromen van de snelweg. Op veel plekken is de laatste 48 uur 50-100 mm regen gevallen en lokaal is er zelfs meer dan 100 mm neerslag gemeten. Dit staat gelijk aan 100 liter water per vierkante meter. Er vallen vandaag nog enkele tientallen millimeters bij.

Hittegolf in aantocht
Het sneeuwdek in de Oostenrijkse en Zwitserse bergen is geen blijvertje. De komende dagen komt er in de Alpenlanden namelijk steeds meer ruimte voor de zon en gaat de temperatuur flink in de lift. Donderdag kan het in de dalen lokaal al tropisch warm worden en in het weekend gaat dit op meer plekken gebeuren. De Alpenlanden krijgen dus net als wij te maken met een hittegolf. Ook op hoogte warmt het dan flink op en de vorstgrens komt (ruim) boven de 4000 meter uit, waardoor het sneeuwdek de komende dagen als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

Door: Daan van den Broek / weer.nl

Bron: weer.nl


AFTH14

Toch even mooie plaatjes, bedankt voor de post!

AFTH14

José Been
@TourDeJose
Amazing picture. Of Passo del Stelvio. On 4 August.... Rood gezicht(pic by Alberto Urbani/
@zikloteam


Powered by EzPortal